Connect with us

EVENIMENT

LIVE VIDEO/ Premierul Florin Cîțu, conferință de presă la Primăria Cluj-Napoca

Publicat


Premierul Florin Cîțu susține vineri de la ora 14 o conferință de presă la Primăria Cluj-Napoca alături de primarul Emil Boc și ministrul de Interne, Lucian Bode.

Cîțu a vizitat în cursul dimineții centrul de vaccinare de la Școala ”Ion Creangă” și a avut la primărie o întâlnire cu organizatorii de evenimente și reprezentanții sectorului cultural din Cluj.

Emil Boc: Suntem pe a opta zi de descreștere în privința ratei de infectare. Avem o rată bună de vaccinare, suntem după București cu cel mai mare număr de cetățeni care doresc să se vaccineze.

Am prezentat premierului proiectele pe fonduri europene.

Florin Cîțu: Avem dozele necesare de vaccin pentru a face și centre drive thru, ne dorim să tranformăm centre AstraZeneca în centre Pfizer.

Putem atinge ținta de 5 milioane de persoane vaccinate până la finlul lunii, acum nu mai este nicio scuză.

Mâine trimitem încă un transport în Republica Moldova, 130.000 de doze.

Organizatorii de evenimente mari din Cluj ne-au promis susținerea în campania de vaccinare.

Veniturile la buget sunt mai mari decât cele preconizate, deficitul bugetar va fi sub 7%, lucru foarte apreciat de către instituțiile internaționale. E o încredere câștigată anul trecut, acum o consolidăm.

Avem o presiune mare pe sistemul sanitar. Vom avea 20 de paturi noi de ATI la ”Matei Balș”, se vor înființa noi centre de primiri urgențe în Capitală.

Lucian Bode: M-am asigurat că prezența forțelor de ordine de pe teren să fie impecabilă în contextul Sărbătorilor Pascale. Trebuie să fie impecabilă și relația cu reprezentanții bisericilor. Se vor forma aglomerări.

Prevenția, echilibrul și calmul sunt coordonatele după care se vor ghida structurile MAI de pe teren cu ocazia Sărbătorilor.

Românii trebuie să se bucure în tihnă de cele mai mari sărbători ale creștinătății.

Pentru cei care vor merge la slujbă circulația este între 22:00 – 05:00 dimineața permisă, magazinele vor fi deschise până la ora 20:00, iar stațiunile vor fi deschise, cu o capacitate de maxim 70%.

Milioanele de cetățeni care vor participa la slujbă trebuie să dea dovadă de echilibru. Cei care nu vor participa la slujba din noaptea din 1 spre 2 mai sunt rugați să rămână acasă.

Florin Cîțu: Guvernul funcționează bine, se vede în creșterea economică, în cheltuielile cu investiții și aprecierea internațională. Ne împrumutăm la dobânzi mai mici și estimările instituțiilor internaționale ne arată că economia își va reveni mai repede.

Îi cer public vicepremierului Dan Barna să ne spună dacă știa despre acuzațiile lui Vlad Voiculescu referitoare la morții COVID 19, care nu ar fi fost raportați corect. De ce nu a spus nimic la Guvern?

Anul trecut am fost ministrul Finanțelor. Cu reforma începi din propriul minister. Am redus cheltuielile cu personalul, am eliminat 20 de directori. Reforma o începi de aproape de tine.

Coordonatorul Ministerului Sănătății e Dan Barna. În ședința de Guvern nu a fost prezentată o lipsă de comunicare pe tema crizei sanitare.

Rolul meu e să mă asigur că guvernarea funcționează, că ce am promis – reforma, vom face. Am impus reforma prin buget. Eu nu fac reforma. Pe colegii mei din Guvern care au anunțat că vor reforma, i-am susținut.

Am fost foarte transparent și în ședințele de coaliție. Au fost de acord președinții de partid. În ceea ce privește membrii Cabinetului, acesta e un atribut constituțional al premierului.

Acuzațiile făcute de Vlad Voiculescu sunt ceva ce aștept să vină de la Opoziție. Avem de guvernat România. Am înțeles că în coaliție s-a făcut un pas important. În fiecare zi sunt criticat de către Opoziție.

Nu scade numărul vaccinărilor, astăzi sunt peste 90.000 de persoane. Vor crește și fluxurilor. Scade numărul celor de pe lista de așteptare, ceea ce ne și dorim. Nu scade numărul de vaccinări. Ținta de 5 milioane la finalul lunii mai este pesimistă.

”Nu mi-ar fi frică să mă internez într-un spital din România, dar nu mi-aș dori să am nevoie”.

Îi cer vicepremierului Dan Barna să prezinte public și în ședința de Guvern, dacă avea cunoștință de acuzațiile lui Vlad Voiculescu, care spunea că fiecare accident din sistemul sanitar a fost manipulat politic.

Am avut ieri o discuție cu directorii de spitale COVID. Le-am mulțumit pentru ce fac pentru români de un an de zile. I-am asigurat că vor avea resursele necesare. Am aprobat peste 240 mil. de lei din partea fondului de urgență pentru sistemul sanitar. Cum au fost administrați acei bani, trebuie să dea explicații anumiți miniștri.

Mi se pare natural ca mandatul Ministerului Sănătății să meargă către cel delegat să coordoneze acest minister. România nu își permite însă în acest moment de criză să nu aibă coordonat acest minister, așa că am preluat interimatul. Postul rămâne la partenerii noștri de coaliție și aștept să văd propunerea lor. Eu caut trei atuuri: fără compromis, fără nepotisme, fără probleme penale și profesionalism.

Am fost la prima ediție Untold, la Cluj, în 2015. Vreau să se deschidă concertele peste tot în țară, nu doar la Cluj. Știu de domnul Boc și concertul test, îmi doresc unul la București.

Emil Boc: Mesajul de astăzi către tineri este să meargă să se vaccineze. Este cheia pentru intrare în orice concert.

Florin Cîțu: Când va fi decis un congres, vor apărea și candidații la conducerea PNL.

Emil Boc: Ambiția mea politică este să fiu președinte de scară, cel mult.

Florin Cîțu: Discut des cu dl Boc, dar mai mult discut să avem o guvernare de succes, despre experiența din alte guvernări, mai puțin despre viitorul congres.

De un an mă critică dl Ciolacu și avem în continuare o guvernare bună, care merge mai departe. Vlad Voiculescu este încă o voce care mă critică.

PNL a făcut ca România să aibă în trimestrul IV cea mai mare creștere economică din UE. Partidul m-a mandatat să aduc principii liberale în România.

Politica de testare a dat rezultate mixte. România a găsit un echilibru bun. Avem un val trei pe scădere. M-a interesat de anul trecut că e foarte important să nu mai afectăm economia. E vorba și de costul psihic pentru societate, sunt persoane care își pierd locul de muncă, nu e vorba doar despre costurile efective.

În România, și în cele două luni nu am închis complet economia. Economia trebuie să rămână și astăzi deschisă.

Florin Cîțu: Îi cer public lui Dan Barna să prezinte public, în calitate de coordonator al Ministerului Sănătății, să spună care este mafia din Sănătate și să spună care sunt măsurile luate de dânsul.

De fapt Dan Barna nu trebuie să prezinte trei rapoarte pentru acuzații, ci poate să prezinte un singur raport, în care să răspundă la acuzațiile lansate de către Vlad Voiculescu.

Lucian Bode: La Pitești un polițist a încătușat un bărbat în vârstă care a decedat. Mi s-a adus la cunoștință acest caz.

Astăzi am salvat viața a doi oameni. Un băiat cu un minor în brațe a amenințat că se aruncă de la etajul 8, de 32 de ani, în București. A fost convins să nu se arunce cu copilul de 4 ani și jumătate.

Ca ministru știu ce s-a întâmplat acolo. În timp ce se asigura intervenția ISU, polițiștii de la secția 2 au încercat să încătușeze un bărbat aflat sub influența alcoolului, care refuza să părăsească locația. Bărbatul de 63 de ani a intrat în stop cardiorespirator și în ciuda intervenției echipajului de Ambulanță, aflat la fața locului, a decedat.

Ancheta se află acum în coordonarea unui procuror. Eu mereu cer angajaților MAI să acționeze cu calm și responsabilitate.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EDUCATIE

VIDEO. FOTO. reciPET, proiectul inovator al unor elevi clujeni. Cum poți transforma un PET în filament pentru imprimanta 3D

Publicat

De

O echipă de elevi clujeni, formată la Academia „Descoperă-ți pasiunea în IT”, a dezvoltat o soluție inovatoare care dă o nouă viață plasticului.

YouTube video

Mai mult, ideea dezvoltată de Marcus Cîrnaț, Ana Crișan, Cristian Gavrilă, Nicolas Guțu, David Prodan şi Raul Urianu permite oricui transformea sticlelor obișnuite din PET în filament pentru imprimanta 3D chiar acasă.

reciPET, proiectul inovator al unor elevi clujeni. Cum poți transforma un PET în filament pentru imprimanta 3D

Cei șase tineri sunt elevi în clasele a X-a, a XI-a și a XII-a și au o pasine comună, robotica. Ei învață la Colegiul Naţional „Emil Racoviţă”, Liceul Teoretic „Avram Iancu”, Liceul de Informatică „Tiberiu Popoviciu”, Liceul Teoretic „Lucian Blaga” și Colegiul Național „George Barițiu” din Cluj-Napoca.

S-au întâlnit în cadrul Academiei „Descoperă-ți pasiunea în IT”, un program pentru tineri pornit de la Cluj.

Toți fac parte din diferite cercuri de robotică și au lucrat mult cu piese din plastic și imprimante 3D, așa că primul pas spre reciPET părea făcut, după cum a declarat Cristian Gavrilă pentru Cluj24.ro.

„Protejarea mediului, reciclarea, sunt printre cele mai importante subiecte azi. Așa că ne-am gândit că este un domeniu în care este nevoie de o aplicație utilă”, spune Cristian Gavrilă.

Așa că și-au pus ingeniozitatea la contribuție și au realizat un aparat care poate fi utilizat acasă de oricine dorește.

Citește și: VIDEO. FOTO. Palmsy, aplicația dezvoltată de șase elevi clujeni, oferă mai multă autonomie nevăzătorilor. Cum funcționează

Elevii știau că unul dintre cele mai folosite materiale în industria manufacturării aditive este PET-ul (polietilenă tereftalat), exact acelaşi plastic din care sunt produse majoritatea ambalajelor şi recipientelor folosite în diverse industrii.

S-au documentat și au aflat că PET-ul are același polimer folosit și la imprimantele 3D, dar la care în mod normal se mai adaugă și alte componente.

După ce au făcut aparatul, au produs și primul filament din plastic reciclat și chiar a funcționat.

Cum funcționează reciPET

Odată adus la temperatura de tranziţie, PET-ul poate fi trefilat în filament, explică elevii clujeni.

„Produsul nostru simplifică acest proces, care în mod normal ar necesita echipamente industriale, şi îl face posibil chiar acasă. Alcătuit din aceleaşi piese care se regăsesc în orice imprimantă 3D, deşi mic ca dimensiune, aparatul reciPET poate produce până la 20 de metri de filament pe oră”, au mai spus elevii clujeni.

Principala componentă a aparatului este elementul de încălzire/”heatblock-ul”. Cu ajutorul unei termorezistenţe de 40W, hotend-ul încălzeşte o duză (un nozzle) cu diametrul de 1.75 sau 3 milimetri (dimensiunile filamentului folosit în industrie) la 210 grade Celsius.

Prin duză se trece o făşie de plastic, produsă dintr-o sticlă de plastic. Fiind expusă la această căldură, făşia va lua profilul circular al duzei şi va fi în continuare trefilată şi înfăşurată pe o bobină, acţionată de un motor pas cu pas (stepper motor).

Aparatul dezvoltat de elevii clujeni are şi un ecran LCD şi o interfaţă cu butoane, folosite pentru a controla temperatura şi viteza de trefilare.

„Componentele electronice sunt controlate de un Arduino NANO. Toate componentele electronice sunt uşor accesibile în România, iar toate piesele de structură pot fi printate 3D sau achiziţionate de la magazine de construcţii”, au mai arătat elevii.

Cei care vor să recicleze pot lua PET-ul, de pe care vor curăța eticheta, apoi o vot tăia într-o fâșie, folosind o lamă de cutter şi un suport pentru aceasta (piesă carepoate fi printată 3D) şi să „hrăneasă” reciPET-ul cu plastic.

Elevii vor să obțină finanțare și să înceapă producția

Echipa reciPET a obținut recent premiul II, în valoare de 3.500 de lei, la Gala „Descoperă-ți Pasiunea în IT”. Echipa a fost mentorată de Flaviu Adrian Centea de la PitechPlus

„Am reușit să ajungem la un produs <<destul de final>>. Este viabil. Următorul pas este să obținem fonduri și să începem producția”, a mai precizat Cristian Gavrilă.

Citește și: VIDEO. Patru echipe de elevi și studenți din Cluj au strălucit la Gala „Descoperă-ți Pasiunea în IT”. Ce aplicații au creat

Pe tinerii clujeni care au dezvoltat reciPET îi găsiți și pe paginile de Facebook și Instagram.

 

Citește mai departe

CULTURA

Sfântul Andrei, SĂRBĂTORIT de credincioșii ortodocși pe 30 noiembrie. TRADIȚII și superstiții

Publicat

sf andrei

În fiecare an, pe 30 noiembrie, Sfântul Andrei este cinstit de către Biserica Ortodoxă, prilej de sărbătoare pentru toţi românii.

„Sfantul Apostol Andrei a fost fratele Sfantului Petru, si impreuna au fost primii ucenici ai lui Hristos. Dupa Pogorarea Sfantului Duh, prin tragere la sorti, Apostolii au primit teritoriile unde sa predice. Astfel, Sfantul Apostol Andrei va predica in Scytia si Asia Mica. Sfantul Apostol Andrei a fost martirizat la Patras, in Grecia. Nu se cunoaste cu exactitate anul mortii sale, se presupune ca ar fi fost in timpul uneia dintre persecutiile lui Nero (54-68) sau Diocletian (81-96). Potrivit traditiei, a fost rastignit pe o cruce in forma de „X”. In anul 1995, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a hotarat ca ziua Sfantului Andrei sa fie insemnata in calendarul bisericesc cu cruce rosie, iar in 1997, Sfantul Andrei a fost proclamat „Ocrotitorul Romaniei”, scrie crestinortodox.ro.

Sfântul Andrei, SĂRBĂTORIT de credincioșii ortodocși pe 30 noiembrie. TRADIȚII și superstiții

Potrivit calendarului creştin ortodox, Sf. Andrei se numără printre cele mai mari sărbători din an. Sfântul Andrei a fost primul apostol al lui Iisus Hristos şi a propovăduit Evanghelia la geto-daci. Totodată, Sfântul Andrei a fost cel care a răspândit creştinismul pe teritoriul Dobrogei de astăzi.

Pe 30 noiembrie, de Sf. Andrei 2023 o mulţime de români îşi sărbătoresc onomastica. Cele mai comune nume ale sărbătoriţilor de Sf. Andrei sunt, bineînţeles, Andrei şi Andreea. Numele Andrei provine din cuvântul grecesc Andreas, care înseamnă „viteaz”, „bărbătesc”.

Numele care se sărbătoresc de Sfântul Andrei sunt: Andreea, Andra, Andrada, Andraș, Andruș, Andruța, Andreas, Andrias, Andries, Adi, Andi, Andu, Andru, Andreiu, Edra, Endre, Deia și Deea.

Sfântul Andrei: Tradiții şi superstiţii

Se spune că în ajun de Sf. Andrei dispare hotarul dintre cele văzute și cele nevăzute. Această noapte este considerată echivalentul Halloween-ului românesc.

Se spune că de Sfântul Andrei 2023 hotarul dintre lumea viilor şi cea a morţilor se deschide.

În noaptea de Sf. Andrei 2023, se spune că ies strigoii să fure „mana vacilor”, „minţile oamenilor” şi „rodul livezilor”.

O superstiţie de Sf. Andrei spune că oamenii trebuie să ungă cu usturoi porţile, clanţele, uşile şi geamurile pentru a fi feriţi de duhurile rele. Tot de Sfântul Andrei 2023, oamenii ung şi grajdurile animalelor pentru a alunga strigoii şi vârcolacii.

Sfântul Andrei: Fecioarele care vor să-şi afle ursitul trebuie să-şi pună busuioc sub pernă

În unele regiuni ale ţării, în ziua de Sf. Andrei 2023, se fac descântece cu droburi de sare, care mai apoi sunt îngropate sub grajdurile animalelor şi sunt scoase de sub pământ de Sf. Gheorghe, urmând să fie păstrate ca talismane împotriva duhurilor rele.

O tradiţie străveche de Sf. Andrei le vizează pe fetele nemăritate. Fecioarele care vor să-şi afle ursitul trebuie să-şi pună busuioc sub pernă în noaptea de Sfântul Andrei, iar acesta le va apărea în vis.

Un alt obicei care le ajută pe fete să-şi afle ursitul de Sf. Andrei 2023 este să se aşeze între două oglinzi, cu o lumânare în mână. Se spune că astfel vor vedea faţa bărbatului în oglindă.

De asemenea, o tradiţie pe care o respectă mulţi români de Sfântul Andrei este legată de grâul pus la încolţit. Se spune că dacă grâul pus de Sf. Andrei 2023 creşte înalt şi bogat până la Anul Nou, vei avea un an la fel de frumos.

Citește mai departe

ECONOMIE

ANALIZĂ. Radu Georgescu: Leul a încheiat luna pe DEPRECIERE

Publicat

bani ok 1

Situația gravă în care se află bugetul României, care necesită majorarea volumului împrumuturilor făcute atât pe piața locală cât și externă, a decuplat leul de evoluțiile pozitive ale altor monede din regiune, înainte de intrarea în minivacanța prilejuită de Ziua Națională.

La sfârșitul lunii, cursul euro a crescut marginal de la 4,9725 la 4,9726 lei, în timp ce tranzacțiile se realizau în culoarul 4,97 – 4,973 lei.

ANALIZĂ. Radu Georgescu: Leul a încheiat luna pe DEPRECIERE

În opinia analiștilor Băncii Transilvania, cursul mediu anual euro/leu „ar putea crește de la 4,93 în 2022 la 4,95 în 2023, 5,03 în 2024 și 5,06 în 2025”. Analiza observă că printre riscurile cu care se va confrunta economia națională ceea ce privește factorii de risc la adresa dinamicii economiei naționale în trimestrele următoare se regăsesc: „climatul macro-financiar mondial, european și regional, deciziile de politică economică în context electoral pe plan intern, tensiunile geo-politice și modificările climatice”.

„Ministerul Finanţelor intenționează să majoreze plafonul de finanțare din acest an”

Marți, Trezoreria s-a împrumutat printr-o emisiune de obligaţiuni de stat, cu o valoare nominală de 200 de milioane euro, cu 383,4 milioane de euro, cu scadența la 12 luni, la un randament mediu de 4,18%/an. Finanțele au atras alte 129,3 milioane euro printr-o emisiune de obligaţiuni, care a avut o valoare inițială 100 de milioane euro, scadente la 24 de luni, și pentru care băncile vor primi un randament mediu de 4,50%/an.

Totodată, Ministerul Finanţelor intenționează să majoreze plafonul de finanțare din acest an de la un volum inițial de 160 miliarde lei la 200 miliarde lei.

Dobânzile interbancare s-au menținut miercuri la valori comparabile cu cele de la sfârșitul lui iunie 2022.

Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, s-a consolidat la 6,25%. Indicele la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, a revenit de la 6,32 la 6,21%, iar cel la 12 luni a stagnat la 6,39%.

Declarațiile făcute de oficiali ai Rezervei Federale americane conform cărora nu mai sunt necesare noi majorări ale dobânzii de referință au redus plasamentele în bancnota verde, care s-a depreciat la 1,0969 – 1,1018 dolari/euro, iar media ei a scăzut de la 4,5419 la 4,5313 lei.

„Deprecierea monedei americane a ridicat cotațiile criptomonedelor”

Media francului elvețian a crescut de la 5,1534 la 5,1634 lei iar cea a lirei sterline de la 5,7376 la 5,7463 lei.

Prețul gramului de aur a urcat la 296,8710 lei și ar putea depăși în următoarele zile recordul de 301,1915 lei, atins în 26 octombrie. Evoluția se datorează majorării plasamentelor în metalul galben care au ridicat cotațiile pe piețele specializate la 2.035 – 2.050 dolari/uncie, odată cu reducerea cererii de monedă americană.

În regiune, media monedei maghiare s-a apreciat la 378,16 forinți/euro iar a celei poloneze la 4,3327 zloți/euro.

Deprecierea monedei americane a ridicat cotațiile criptomonedelor. Bitcoin a crescut la 37.701 – 38.377 dolari iar ethereum la 2.042 – 2.74 dolari.

Sunt folosite date și informații disponibile până la ora 14:00

Citește mai departe

EVENIMENT

Numărul mijloacelor de transport în comun, SUPLIMENTAT pe mai multe linii în 1 Decembrie la Cluj-Napoca

Publicat

De

Clujenii care vor participa la evenimentele organizate cu ocazia Zilei Naționale a României vor putea folosi mijloacele de transport în comun.

Numărul acestora va fi suplimentat pe mai multe linii, între orele 9.00 și 22.00, anunță Compania de Transport Public Cluj-Napoca.

Numărul mijloacelor de transport în comun, SUPLIMENTAT pe mai multe linii în 1 Decembrie la Cluj-Napoca

Astfel, în data de 1 Decembrie având în vedere evenimentele organizate cu ocazia „Zilei Naţionale a României”, vor fi suplimentate următoarele linii de transport public:

  • liniile de troleibuz 6 şi 25
  • liniile de autobuz 9, 24B, 30, 31, 35
  • liniile de tramvai 101 şi 102.

Totodată, în zilele de 30 Noiembrie şi 1 Decembrie 2023, liniile 36L şi 48L, ce deservesc zona industrială din Bulevardul dul Muncii, vor circula după programe speciale ce vor putea fi consultate pe site-ul companiei.

De asemenea, în zilele de 30 noiembrie, 1 Decembrie și 3 decembrie 2023, transportul public în Cluj-Napoca și în Zona Metropolitană Cluj se va desfășura între orele 6,00 – 23,00, iar în 2 decembrie, conform zilelor de sâmbătă.

Mai multe informații, dar și traseele mijloacelor de transport în comun în intervalele orare în care vor fi aplicate și restricții de circulație găsiți AICI.

Foto: CTP Cluj-Napoca

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax