Connect with us

EVENIMENT

LIVE VIDEO. Lansarea candidaților PNL Cluj la alegeri, în prezența președintelui partidului, Nicolae Ciucă

Publicat


PNL Cluj își lansează, sâmbătă, candidații la alegerile locale din 9 iunie la Casa de Cultură a Studenților din Cluj-Napoca, într-un eveniment la care participă și președintele partidului, Nicolae Ciucă.

La eveniment mai sunt prezenți, secretarul general al PNL, Lucian Bode, și secretarul general al Guvernului, clujeanul Mircea Abrudean.

Cea mai bună echipă

Președintele PNL Cluj, Daniel Buda, a declarat că echipa liberală de candidați este cea mai bună, iar PNL a asigurat stabilitatea guvernării.

”La Cluj am făcut performanță administrativă. Dacă la Bruxelles se dorește să se vadă un oraș exemplu privind absorbția fondurilor europene, acesta este Cluj-Napoca.

Dle primar Emil Boc vă mulțumesc că ați reușit să puneți Clujul pe harta orașelor din UE și ați pus Cluj-Napoca în topul orașelor cu cel mai înalt grad de calitate a vieții.

La Consiliul Județean Cluj, președintele Alin Tișe a dezvoltat județul, comparabil cu oricea regiune dezvoltată din UE, și ați transformat drumurile din județ cu adevărate piste de avioane”, a spus Buda.

PNL

Un miliard de euro pentru Cluj

Secretarul general al Guvernului, Mircea Abrudean, a lăudat performanța echipei liberale de la Cluj-Napoca și de Consiliul Județean Cluj.

”Din 10 miliarde de euro investiții directe atrase de România, un miliard a venit la Cluj, iar rata de absorbție a fondurilor europene în România este de 97%. Proiectele de dezvoltare ale Clujului sunt de 4,5 miliarde de euro, din fonduri europene, și aici vorbim de metrou, centura metropolitană, spitalul regional de urgență și altele.

Emil Boc este un etalon al performanței și leadeship-ului la nivel european, iar Alin Tișe a dat dovadă de viziune și capacități manageriale de excepție”, a spus Abrudean.

 

 

Realizări datorate primarilor

Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a declarat

”Clujul este numărul unu la nivel național la mai mulți indicatori. Am învățat să scriem proiecte europene și apoi să aducem bani europeni. O reformă a administrației publice este obligatorie în România.

Suntem un pol regional de dezvoltare, servicii sau medical, dar este nevoie ca aceste județe să aibă susținerea de la Guvernul central.

Tot ce s-a realizat la Cluj se datorează muncii primarilor, care trebuie recompensați corect și să aibă salarii mai mari”, a spus Tișe.

Acesta a spus că oamenii așteaptă fapte și mai puțin vorbele goale.

”Am realizat 1200 de km de drumuri modernizate, distanța dintre Cluj și Munchen. Ne apropiem în acest an de 100% drumuri județene asfaltate, 4800 de km de rețele de apă și 1500 de km de rețele de canalizare. Am introdus apă potabilă în Apuseni, de care vor beneficia peste 10.000 de oameni.

Cheia dezvoltării noastre este infrastructura în sănătate, astfel că o sumă de  75 de milioane de euro a fost investită în spitale”, a precizat președintele CJ Cluj, care a adăugat că digitalizarea va duce la o revoluție administrativă, iar CJ Cluj va fi prima instituție fără hârtii din România.

”Toate acestea nu se puteau realiza fără echipa PNL”, a conchis Alin Tișe.

 

Clujul va rămâne PNL, în 30 de zile încep lucrările la metrou

Primarul Emil Boc a afirmat că oamenii sunt pe primul loc la Cluj, iar ”Clujul a fost, este și va rămâne PNL”, și și-a exprimat încrederea că echipa liberală știe ce să facă ceea ce este cel mai bine pentru oameni, aplicând politica rezolvării problemelor oamenilor.

”Cluj-Napoca este orașul cu cea mai mare creștere economică din UE, este între primele 10 orașe din UE în materie de calitate a vieții și a promovării politicilor verzi, nepoluante”, a spus Boc care a anunțat că în 24 mai încep lucrările la primul tronson al centurii metropolitane, iar în următoarele 30 de zile vor începe lucrările la metroul din Cluj.

Acesta a explicat că greul abia acum începe, spunând că e greu să ajungi în vârf, dar și mai greu să te menții.

”Aceasta este marea provocare pentru Cluj, iar clujenii să aibă opțiunea să rămână acasă, cea mai importantă libertate a unui cetățean român fiind libertatea de a rămâne acasă. Totul depinde de noi. Marele proiect al Clujului este dezvoltarea zonei metropolitane.

Cea mai mare avuție a Clujului sunt tinerii, care sunt motorul de inovare, de dezvoltare, oamenii care vor pregăti viitorul Clujului.

Avem nevoie de un plan urbanistic general metropolitan și îl vom face”, a mai arătat Boc.

 

”Dacă vrei să fii util, ia modelul Alin Tișe, Boc Emil”

Președintele PNL, Nicolae Ciucă, a spus că întotdeauna a dat exemplul Clujul ca model de dezvoltare.

”Clujul este un model pentru regiunea de Est a Europei și pentru întreaga Europă. Politica se fac cu oameni pentru oameni, așa se construiește o Românie puternică. România este pe un trend bun de dezvoltare, iar în 2030 PIB-ul va ajunge la 90% din media UE”, a afirmat liderul PNL.

Acesta a precizat că a venit la Cluj să învețe de la Boc și Tișe.

”Dacă vrei să fii util, ia modelul Alin Tișe, Boc Emil”, a spus Nicolae Ciucă.

Președintele PNL a spus că este nevoie de creșterea încrederii oamenilor în PNL.

Potrivit acestuia, Alin Tișe și Emil Boc au investit în educație și au alocat atenția cuvenită tinerei generații.

”Tinerii la Cluj rămân la Cluj, alții din țară vin la Cluj, aici sunt condiții să rămână”, a explicat Ciucă.

 

 

CMF: 21240015



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

CULTURA

Doi mitropoliți și 8 episcopi marchează la Catedrala Ortodoxă Cluj-Napoca proclamarea canonizării Sf. Mucenic Liviu Galaction

Publicat

De

catedrala

Proclamarea locală a canonizării Sfântului Preot Mucenic Liviu Galaction de la Cluj va avea loc marți, 25 martie 2025, de Praznicul Bunei Vestiri, când se împlinesc 19 ani de existență a Mitropoliei Clujului, printr-o slujbă religioasă care va fi oficiată la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca.

Astfel, începând cu ora 9.30, un sobor de 10 ierarhi, format din: IPS Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, IPS Iosif, Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale și Meridionale, PS Ignatie, Episcopul Hușilor, PS Iustin, Episcopul Ortodox Român al Maramureșului și Sătmarului, PS Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, PS Timotei, Episcopul Ortodox Român al Spaniei și Portugaliei, PS Macarie, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord,  PS Benedict Bistrițeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, PS Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului, și PS Teofil de Iberia, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei, va săvârşi Sfânta Liturghie în Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, în prezenţa credincioşilor, a personalităţilor din lumea culturală şi academică, dar şi a reprezentanţilor autorităţilor civile şi militare din întreaga mitropolie.

21 de ani de Mitropolie la Cluj

La data de 25 martie 2006, la praznicul Bunei Vestiri, avea loc proclamarea solemnă a Mitropoliei Clujului, Albei, Crișanei și Maramureșului, devenită ulterior Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului.

Evenimentul nașterii noii mitropolii transilvănene este ancorat în viziunea și voința istorică exprimată de Sfântul Andrei Șaguna, de Octavian Goga sau de Patriarhul Miron Cristea.

De asemenea, ziua de 25 martie a devenit, prin actul providențial al reînfiinţării Mitropoliei Clujului, o sărbătoare pentru întreaga Transilvanie, ea marcând momentul întronizării primului mitropolit, Bartolomeu Anania, iar după 5 ani a Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Andrei.

 

Citește mai departe
Publicitate

CULTURA

Bunavestire sau Blagoveștenia, în cultura tradițională. Obiceiuri de „Ziua dezlegării primăverii” în satele clujene

Publicat

De

Bunavestire sau Blagoveștenia

Bunavestire sau Blagoveștenia, așa cum i se spune popular acestei sărbători, este celebrată în fiecare an pe 25 martie.


În tradițiile populare românești era considerată aproape la fel de importantă ca Nașterea Domnului și era denumită și „Ziua dezlegării primăverii”, arată specialiștii de la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Cluj.

Obiceiuri de Bunavestire în satele clujene

Bunavestire era denumită și „Ziua dezlegării primăverii” în satul tradițional deoarece de acum înmuguresc pomii, încolțește iarba, se întorc rândunelele, iar cucul începe să cânte.

“În toate satele din Transilvania era îndătinat ca în zorii zilei să se afume ‘cu pozdării’ de cânepă și cu tămâie toată gospodăria, dar și livezile, pentru a fi alungate toate bolile și toate relele. De asemenea, la vederea primelor rândunele, fetele își spălau obrazul cu ‘apă de omăt’ sau cu lapte, pentru a fi frumoase ‘la trup și la cuget’”, arată specialiștii de la CJCPCT Cluj.

“Zgomotul” care alungă tot răul

La purificarea cu apă și foc se adăuga și zgomotul care era produs de scuturarea tălăngilor și a lanțurilor, imitând tunetul și alungând tot ce era rău. O relatare despre un astfel de obicei se păstrează în Arhiva Muzeului Etnografic al Transilvaniei din Cluj-Napoca, arată Maria Bocșe în volumul „Obiceiuri tradiționale românești din Transilvania”, editat în anul 2006 de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj.

„Pe Valea Arieșului, la Bunavestire, băiatul ori junele ia lanțul de la car, îl trage după el și astfel înconjoară casa de trei ori, spunând: «Fugiți șerpi, fugiți broaște, că vă ajung blagodatele și vă rupe spatele»”. Aceasta este o informație transmisă în anul 1927 de preotul Grigoriu Crăciunaș din satul Buru, județul Cluj.

Bunavestire, cunoscută și ca “Ziua Cucului”

Această zi, arată specialiștii clujeni, mai era numită și „Ziua Cucului”. Cei care-l auzeau cântând pentru prima dată se bucurau ca de o „bunăvestire” a norocului, a prosperității și a sănătății, pentru tot anul.

Foto: CJCPCT/ Bunavestire, scenă din pictura murală a bisericii de lemn din Aghireșu, monument istoric ridicat în 1780. Ansamblul de pictură datează de la finalul secolului al XVIII-lea și este atribuit de unii cercetători pictorului preot Broina Urs.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Incendiu de grajd la Răscruci. Doi cai au fost salvați. Pompierii au stabilit cauza izbucnirii focului

Publicat

Incendiu la Gherla

Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca au intervenit seara trecută pentru a lichida un incendiu izbucnit la un grajd în localitatea Răscruci, comuna Bonțida.

”Apelul de urgență a venit în jurul orei 22.40, iar la fața locului a fost trimis echipajul de la Punctul de Lucru Jucu. În paralel, au fost alertate și forțe de la Cluj-Napoca, respectiv Gherla.

Flăcările au cuprins un grajd de aproximativ 40 de metri pătrați, manifestându-se generalizat. Până la sosirea pompierilor, proprietara a reușit să salveze doi cai, unul dintre aceștia suferind răni în urma incendiului. Pompierii de la Punctul de Lucru Jucu au stins ulterior flăcările în limitele găsite.

Cel mai probabil, incendiul a izbucnit din cauza unei țigări nestinse”, au precizat pompierii.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Accident pe o stradă din Cluj-Napoca, două mașini implicate. Un tânăr, dus la spital

Publicat

De

accident

Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca au intervenit noaptea trecută la un accident rutier petrecut pe strada Câmpul Pâinii din Cluj-Napoca.

”Apelul de urgență a venit în jurul orei 22.50, iar în accident au fost implicate două autoturisme.

Nu au existat victime încarcerate, însă un bărbat de aproximativ 20 de ani a fost transportat la spital pentru investigații suplimentare. La misiune au luat parte o autospecială cu modul de descarcerare și o ambulanță SMURD de terapie intensivă mobilă”, arată ISU Cluj.

accident

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate