ACTUALITATE
Lista finală a persoanelor care intră în etapa a doua de vaccinare anti-COVID
Guvernul României a aprobat miercuri Hotărârea prin care noi categorii de persoane vor intra în etapa a doua a campaniei naționale de vaccinare împotriva COVID-19, în timp ce alte persoane vor avea prioritate odată cu începerea etapei a treia de vaccinare.
Noua hotărâre modifică și aduce adăugiri la o hotărâre precedentă, din 3 decembrie 2020. Astfel, este dată posibilitatea ca și cetățenii străini aflați cu ședere legală în România să se poată vaccina.
Categorii cuprinse în etapa a doua de vaccinare anti-COVID
- casierii și ceilalți lucrători din magazinele de retail alimentar, personalul navigant român maritim și fluvial, personalul român care își desfășoară activitatea pe platforme marine (eoliene, gaz, petrol), personalul român care își desfășoară activitatea pe unități mobile de foraj marin (nave tip FPSO și nave tip FSU);
- persoanele încadrate într-un grad de handicap, persoane imobilizate, persoane imunodeprimate, dar și însoțitorii acestora și persoanele care locuiesc la același domiciliu cu acestea, precum și persoanele fără adăpost;
- personalul care lucrează în domeniul pompelor funebre, direct implicat în manipularea cadavrelor umane, precum și personalul din cadrul direcțiilor generale de asistență socială și protecția copilului/serviciul public de asistență socială care își desfășoară activitatea în relație directă cu beneficiarii, asistenții maternali, asistenții personali și asistenții personali profesioniști.
Sportivii din loturile naționale și olimpice intră la vaccinare
- Sportivii componenți ai loturilor naționale sau ai loturilor olimpice, sportivii calificați individual la jocurile olimpice precum și staful tehnic care participă la pregătirea acestor sportivi;
- personal-cheie din instituţiile statului, Parlament, Curtea Constituțională, Administrația Prezidenţială, Guvern, Consiliul Economic și Social, Avocatul Poporului,
Consiliul Legislativ, Banca Națională a României, ministere şi instituţii subordonate acestora; - personalul în activitate din cadrul instituțiilor din sistemul național de apărare națională, ordine publică, securitate națională şi al autorităţii judecătoreşti, executorii;
- judecătorești, interpreții și traducătorii autorizați de Ministerul Justiției, avocații înscriși în tabloul avocaților întocmit potrivit Legii nr.51/1995 pentru organizarea şi exercitarea profesiei de avocat, republicată, cu modificările și completările ulterioare, membrii Uniunii naționale a notarilor publici, precum și membrii din România în Parlamentul European;
- personalul din cadrul direcțiilor generale de asistență socială și protecția copilului/serviciul public de asistență socială care își desfășoară activitatea în relație
directă cu beneficiarii, asistenții maternali, asistenții personali și asistenții personali profesioniști; - personalul din administrația publică locală;
- personalul din Administrația Națională de Meteorologie;
membrii misiunilor diplomatice, oficiilor consulare de carieră și reprezentanțelor organizațiilor internaționale din România, inclusiv membrii de familie care îi însoțesc, deținători de cărți de identitate special emise de Ministerul Afacerilor Externe; - personalul civil și militar care urmează să execute misiuni în afara teritoriului național, inclusiv membrii de familie care îi însoțesc la post, anterior plecării în misiune;
- inspectorii sociali și personalul care își desfășoară activitatea în relația directă cu beneficiarii din cadrul Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială și
a structurilor subordonate acestora; - personalul Curții de Conturi a României și ai camerelor de conturi judeţene şi a municipiului Bucureşti;
- personalul din cadrul aparatului central și local al Consiliului Concurenței;
- personalul sanitar veterinar care lucrează în cabinete medicale veterinare.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
După plecarea lui Sava la Udinese, CFR Cluj l-a titularizat pe Popa. Tânărul portar, însă, nu sigilează, nici pe departe, la fel de bine poarta ardelenilor. În loc să-i acorde o șansă și lui Hindrich, veșnica rezervă, CFR își lungește gâtul peste gardul vecinilor.
Așa a apărut varianta Lukas Zima, un portar ceh de 30 de ani, actualmente la Petrolul. Atâta doar că lunganul de 2m este și în vizorul lui Becali, care-și dorește o variantă viabilă pentru Târnovanu. Clubul ploieștean ar vrea pe el 500.000 de euro și l-ar „împinge” spre gruparea feroviară însă cehul ar opta pentru FCSB.
Uite Popa, nu e Popa! CFR Cluj are în vizor un PORTAR de 2m
Oferta lui Gigi Becali ar fi fost de 250.000 de euro, dar Petrolul ar fi dispus să-l dea CFR-ului pentru dublul sumei. Cehul preferă, însă, postura de rezervă la FCSB decât cea de titular la CFR.
Zima, care a venit la ploieșteni în vara lui 2023, mai are contract până în iunie 2026.
850.000 de euro e cota lui Lukas Zima, potrivit Transfermarkt.
Foto: Facebook
EVENIMENT
Au apărut primele probleme cauzate de CEAȚĂ pe Aeroportul Cluj-Napoca. Două zboruri redirijate pe Sibiu
Odată cu sosirea toamnei, apar și primele probleme cauzate de ceață pe Aeroportul Cluj-Napoca. Marți dimineața, două zboruri care urmau să aterizeze la Cluj-Napoca au fost redirijate pe aeroportul din Sibiu.
Conform site-ului Aeroportului Cluj-Napoca, din cauza vizibilității reduse, zborurile TAROM RO641 București – Cluj-Napoca și Ryanair FR9548 Paris BVA – Cluj Napoca au aterizat la Sibiu. După realimentare, acestea se vor îndrepta spre Cluj. Zborul de București este așteptat să aterizeze în jurul orei 11.10.
Au apărut primele probleme cauzate de CEAȚĂ pe Aeroportul Cluj-Napoca. Două zboruri redirijate pe Sibiu
Din cauza acestor întârzieri, și zborurile de întoarcere spre București, respectiv Paris, au fost la rândul lor, întârziate.
Compania de Apă „Someș” anunță că în vederea efectuării unor lucrări de remediere ale unor avarii la rețeaua publică de alimentare cu apă, care necesită intervenție imediată, se întrerupe furnizarea apei potabile pe unele străzi din Cluj-Napoca.
Data efectuării lucrării: 08 Octombrie 2024
Localitatea/Localitățile: Cluj-Napoca
Marți, 8 octombrie, se întrerupe furnizarea APEI în Cluj-Napoca. Care sunt străzile
Strada/lista străzilor afectate: Str. Țebei între str. Octavian Goga și B-dul 1 Decembrie 1918; B-dul 1 Decembrie 1918 între str. Gavril Muzicescu si str. Țebei;
Ora estimată pentru reluarea serviciului: 17:00
Sunt români care au lucrat în străinătate și au ieșit sau ies la pensie în perioada următoare. Aceștia trebuie să știe anumite lucruri legat de impozitarea acelor venituri dacă revin în România.
Răspunsuri legate de acestă temă au fost oferite de către Daniel Jinga, director KPMG în România, conform HotNews.
Dacă primești PENSIE din altă țară, trebuie să plătești IMPOZIT? Ce spun experții
Persoanele aflate în astfel de situații trebuie să depună Declarația unică.
Ce venit declară (în Declarația unică 212) un cetățean român care obține pensie plătită de un stat UE? Ce poate deduce din acest venit?
În conformitate cu art. 130 Cod fiscal, veniturile obținute din străinătate (inclusiv cele din pensie) sunt supuse declarării și plății impozitului pe venit, dacă persoana care obține aceste venituri este considerată rezidentă fiscal în România.
În cazul în care venitul din pensie este deja taxat în țara-sursă cu care avem încheiată o Convenție pentru evitarea dublei impuneri și Convenția nu acordă drept exclusiv de taxare statului-sursă, România va recunoaște un credit fiscal care va fi dedus din impozitul datorat sau va scuti acel venit de la impozitare, conform metodei de evitare a dublei impuneri prevăzute în Convenția respectivă.
Faptul că acest venit este deja impozitat în țara-sursă nu înseamnă că este dublu impozitat și în România. În general, dar în funcție și de metoda de evitare a dublei impuneri prevăzută în Convenție, atât timp cât impozitul plătit în țara-sursă este mai mic decât cota de impozitare de 10% din România, rezidentul fiscal român va plăti impozit în România doar pe diferența cotelor de impozit.
Este important de precizat că la calculul impozitului pe venitul din pensii este impozabilă doar suma care depășește plafonul de 3.000 de lei pe lună.