Connect with us

ACTUALITATE

LEGENDELE CLUJULUI cu Ovidiu Pecican: EL DORADO-UL ROMÂNIEI

Publicat


caritas

Spania și-a trăit febra aurului la scurtă vreme după Reconquista creștină și alungarea ultimilor stăpâni mauri din Peninsula Iberică. Atunci s-a iscat printre ostașii aventurieri dornici de îmbogățire rapidă și înfăptuiri mărețe imboldul de a urma calea lui Cristofor Columb spre părți ale lumii neexplorate încă, acolo unde se răspândise zvonul despre existența lui El Dorado, orașul daurit, putred de bogat.

America și-a consumat și ea epopeea aurului la sfârșitul secolului al XIX-lea și la începutul celui următor, când febra aurului i-a făcut pe mulți oameni cu și fără căpătâi să îți încerce norocul în căutarea fabuloaselor filoane de aur capabile să îmbogățească instantaneu un om în zdrențe pentru tot restul vieții lui.

Trebuia ca odată și odată să treacă și România prin acest sindrom al avidității care să traverseze societatea de la un capăt la altul, de la sărac la bogat… Iar acest fapt s-a petrecut îndată după căderea dictaturii, când firile libere și dezinhibate și-au dat drumul înspre toate zările speranței, profitând, nu o dată, de felul de a fi al oamenilor; nu atât de naivitatea lor, cât de nespusa lăcomie care le putea întuneca buna judecată.

În 1992 venea la Cluj din Brașov un contabil anonim cu o idee minunată ce începea să fie pusă în practică: o schemă Ponzi – cum se numesc acest tip de combinații financiare, după numele lui Carlo Ponzi, cel care prin anii 1920 afirmase că poate dubla veniturile clienților săi în numai 90 de zile. Deloc originală, dar foarte nimerită pentru locul și momentul alese, această himeră a prins aripi vaste, acoperind cu ele, pentru o clipă de o magie malefică apreoape întreg cerul României.

Atras de prestigiul Clujului, de dorința înfumurată a multor clujeni de a demonstra lumii că pot mult mai mult, mai repede și mai bine decât alții, noul Ponzi român a lăsat Brașovul, unde practica deja de mai multe luni, cu succes necontestat încă, formula îmbogățirii rapide, și s-a stabilit în metropola de pe Someș.

Inițiatorul și-a găsit repede aliați importanți. Un ziar a început să îi publice listele cu beneficiari ai înmulțirii de opt ori, în numai trei luni, a sumelor depuse de fiecare solicitant. Autoritățile i-au facilitat aducătorului de prosperitate în oraș obținerea unui sediu plasat într-un loc accesibil, ușor de găsit, la îndemâna oricărui depunător.

Noua unitate de măsurare a timpului era de 90 de zile, numai trei luni. Cine depunea o sumă oarecare, o căpăta sporită de opt ori la capătul acestui termen. De la o vreme, compania națională a căilor ferate a introdus trenuri speciale, din mai multe direcții către noul El Dorado românesc, spre a facilita cetățenilor din toată țara depunrile cât mai urgente.

Nu doar românii s-au numărat printre depunători, deși ei au constituit majoritatea acestora. Călători sosiți din Occident s-au lăsat, la rândul lor, atrași de fascinația banilor făcuți cu ușurință, în cel mai scurt timp posibil. După cum scria cineva, în total, orbiţi de posibilitatea unor profituri care să-i aranjeze pe viaţă, românii au investit peste 1.200 miliarde de lei (aproape un miliard de dolari) într-un joc care a funcţionat cu aprobarea complice multor oameni influenți. De altfel, se pare că sume uriaşe s-au îndreptat spre puternicii zilei, care încasau banii peste rând.

Aproape trei milioane de români și-au vărsat banii în această schemă. Pentru a întreține încrederea contributorilor, organizatorul publica regulat o listă cu câștigătorii momentului, dând iluzia unei binevenite transparențe. Lucrurile au avansat astfel, cu liste tot mai groase, vreme de aproape doi ani. Abia în octombrie 1993 a început să se amâne publicarea listelor cu câștigătorii, iar publicul a aflat în curând că organizația avea datorii de 450 de milioane de dolari.

Trei sute de mii de locuitori ai țării, avizi de a agonisi fără niciun efort avere, au rămas cu buzele umflate, acuzându-l pe contabilul Ponzi de toate relele lumii, dar nevăzând în complicitatea lor la schema acestuia nicio vină. Adăpostindu-le visele, Clujul devenea, într-un moment istoric de referință, locul unde s-au înfiripat cele mai mari deliruri de grandoare financiară din întreaga modernitate românească…

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO. George Simon, scandal la Cluj, la vizita premierului Ciucă și a ministrului Bode. Acuză că susțin ”mafia UDMR”

Publicat

De

george simino cluj

George Simion a făcut scandal, vineri, la Cluj-Napoca, unde a fost programată vizita premierului Nicolae Ciucă și a ministrului de Interne Lucian Bode. Liderul AUR a dorit să atragă atenția asupra cazului directorului Teatrului de păpuși Puck din Cluj, aflat de 17 zile în greva foamei, care ar fi fost dat afară din funcție de către ”mafia UDMR”.

George Simion a cerut o discuție cu premierul României, însă nu a fost lăsat să intre la evenimentul privat organizat în incinda unui hotel de către gărzile SPP.

Ministrul Lucian Bode a acceptat să discute câteva minute cu actorul și regizorul Emanuel Petran, care avea la el o pancartă pe care scria ”Greva foamei”.

Fostul director a fost invitat la o nouă discuție după terminarea unei conferințe de presă, iar George Simon a promis să revină la hotel alături de Emanuel Petran.

Deputatul AUR a anunțat că va merge în vizită, vineri, și la președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, care are în subordine respectivul teatru, și care ar fi încurajat înlocuirea din funcție a lui Petran doar pentru că nu ar fi fost obedient UDMR-ului și fundațiilor maghiare din Ungaria.

Ce acuzații aduce Emanuel Petran

Pentru că ar fi refuzat să semneze un document de finanțare de la Guvernul Ungariei, prin Fondul Bethlen Gábor, strict pentru secția maghiară a teatrului (secție care nu are personalitate juridică distinctă de restul instituției), lui Emanuel Petran i s-a creat o imagine publică de persoană care discriminează maghiarii.

Apoi au urmat plângeri de hărțuire la adresa lui din partea unor angajați ai secției maghiare.

Apoi au urmat o serie de evaluări profesionale care nu ar fi respectat legea și în contrast cu evaluările anterioare – care i-au acordat punctaj maxim – în urma cărora și-a pierdut postul.

În loc să dispună constituirea unei comisii care să analizeze aceste evaluări, președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, nu a făcut nimic în acest sens, ba din contră, le-a aprobat.

Momentan fostul director se află în proces cu Consiliul Județean Cluj și a solicitat strămutarea dosarului său la instanțele din Bihor.

Citește și:

FOTO. Greva foamei în Piața Unirii. Ce vrea fostul manager al Teatrului de Păpuși ”Puck”, Emanuel Petran

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Pastila anti-Covid de la Pfizer, PRESCRISĂ tot mai mult în SUA

Publicat

Pastila anti-COVID-19 dezvoltată de grupul farmaceutic Pfizer, comercializată sub denumirea de Paxlovid, „face diferenţa” permiţând limitarea numărului de spitalizări şi de decese într-o perioadă în care Statele Unite se confruntă cu un nou val epidemiologic, a declarat miercuri un înalt oficial de la Casa Albă, citat de AFP.

După începuturi ezitante din cauza unui acces dificil pentru pacienţi, acest medicament, administrat pe cale orală timp de cinci zile şi cât mai rapid posibil după apariţia simptomelor, a fost de patru ori mai utilizat luna trecută în raport cu perioada similară precedentă, a declarat medicul Ashish Jha, noul coordonator al grupului de lucru de la Casa Albă privind combaterea crizei sanitare COVID-19.

„20.000 de cutii de Paxlovid sunt prescrise în fiecare zi”, a declarat el într-o conferinţă de presă.

Pastila anti-Covid: Statele Unite înregistrează în prezent aproximativ 95.000 de cazuri noi zilnic

„Cred că acesta este unul dintre motivele importante pentru care, în pofida creşterii puternice a numărului de infectări, nu am asistat la o creştere comparabilă a deceselor. Am constatat o creştere a spitalizărilor, dar nu la nivelul aşteptat în acest stadiu”, a adăugat oficialul american.

Statele Unite înregistrează în prezent aproximativ 95.000 de cazuri noi de COVID-19 în fiecare zi – un număr subestimat din cauza extinderii testelor rapide la domiciliu, ale căror rezultate nu sunt întotdeauna comunicate autorităţilor.

„Cred că Paxlovid face o diferenţă enormă”, a declarat Ashish Jha, potrivit căruia criteriile de eligibilitate privind primirea acestui medicament sunt „foarte largi” (persoanele cu risc de a dezvolta forme grave de COVID-19).

Acest tratament antiviral acţionează prin diminuarea capacităţii virusului SARS-CoV-2 de a se multiplica în organism, frânând astfel dezvoltarea bolii COVID-19.

Anumiţi pacienţi au observat că se îmbolnăvesc din nou după cinci zile de tratament, redevenind pozitivi la testele de depistare a noului coronavirus. Însă este dificil de estimat frecvenţa acestor cazuri, iar persoanele menţionate nu dezvoltă forme grave ale bolii, a precizat Ashish Jha.

Studii clinice sunt avute în vedere pentru a testa dacă un tratament mai îndelungat este necesar, a precizat medicul Anthony Fauci, consilier la Casa Albă.

Pastila anti-Covid: Congres sub presiune

Casa Albă şi-a reînnoit totodată apelul pe care l-a lansat deja pentru ca senatorii şi deputaţii din Congres să voteze pentru adoptarea unei finanţări suplimentare de 22,5 miliarde de dolari.

Aceste fonduri ar trebui să permită în special cumpărarea de doze de vaccinuri cu formulă potenţial actualizată, pentru a lupta mai eficient împotriva variantelor virale aflate în circulaţie.

Grupurile farmaceutice lucrează în prezent la această posibilitate, iar experţii Agenţiei americane pentru alimente şi medicamente (FDA) urmează să se reunească în luna iunie pentru a discuta acest subiect.

„Fără fondurile adiţionale ale Congresului, nu vom putea să cumpărăm suficiente vaccinuri pentru toţi americanii care doresc un astfel de ser, odată ce noile generaţii de vaccinuri vor fi lansate la toamnă sau la iarnă. Ar fi îngrozitor. Am asista la multe decese inutile”, a avertizat Ashish Jha.

După părerea oficialului american, alte ţări poartă deja discuţii cu companiile farmaceutice pentru a plasa astfel de comenzi, ceea ce Statele Unite nu pot să facă din cauza lipsei de fonduri guvernamentale.

El mai spune că are încredere în Congresul american pentru a acţiona în acest sens, dar lucrează deja şi la un plan alternativ, care să prevadă accesul potenţial la noile vaccinuri doar pentru persoanele din categoriile de risc.

Sursa: Agerpres

Citește mai departe

EVENIMENT

Celebra actriță Maia Morgenstern s-a fotografiat cu tanti Lenuța din Chinteni în avionul care le-a adus la Cluj: „Mândre suntem”

Publicat

De

maia morgenstern tanti lenuta

Marea actriță Maia Morgenstern și tanti Lenuța din Chinteni, devenită și ea celebră ca „bunică” a vloggerului Mircea Bravo, au venit de la București la Cluj cu același avion.

După ce avionul a ajuns pe pista aeroportului din Cluj-Napoca, cele două s-au fotografiat împreună.

maia

Maia Morgenstern: „Mândre suntem!”

Maia Morgenstern a pus pozele pe pagina ei de Facebook și a „împrumutat”, în scris ce-i drept, stilul ardelenesc de vorbă al „bunicii” Lenuța din Chinteni.

Citește și: VIDEO FOTO. TIFF 2022. Maia Morgenstern primește Premiul de Excelență. Care este programul festivalului și filmele surpriză

„No, iacătă-ne dară! De la Cluj! Cu Taromu! Vezi-ne! Mândre suntem! Faine, așe-i?!? Bine-i?! Bine, da!!!”, a scris celebra actriță.

E de prisos sa spunem că poza a adunat deja peste 12.000 de likeuri.

 

 

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Ciucă promite sprijin pentru METROUL din Cluj-Napoca. Este necesar cetățenilor orașului. Sprijin și pentru MAȘINA electrică

Publicat

De

ciuca cluj

Premierul Nicolae Ciucă a promis sprijin pentru proiectul de metrou care a fost inițiat la nivelul municipiului Cluj-Napoca și care se află în faza de licitație pentru execuție.

Termenul de depunere a ofertelor este 25 iunie.

”Vom sprijini proiectul de metrou, este necesar cetățenilor din Cluj-Napoca ținând cont de ritmul de dezvoltare a municipiului în zona metropolitană”, a spus Ciucă într-o conferință de presă.

ciuca boc cluj2

Sprijin pentru mașina electrică

Acesta a promis, de asemenea, sprijin pentru cei care au lansat primul prototip de mașină electrică produsă la Cluj-Napoca.

”Am discutat cu cei care au dezvoltat prototipul de mașină care au spus că majoritatea componentelor sunt produse în țară.

Au nevoie de ajutor de la instituțiile statului pentru omologarea mașinii și să vedem cum să îi ajutăm ca proiectul să fie pus în valoare.

Trebuie să coopereze cu alte institute de cercetare și dezvoltare din țară, la Govora, de exemplu se fac cercetări despre acumulatori.

Această mașină aici are nevoie să performeze și să fie competitivă”, a mai spus premierul.

Ciucă a fost flancat la conferința de presă de primarul Emil Boc și de ministrul de Interne, Lucian Bode.

La conferință au mai participat șeful Cancelariei premierului, clujeanul Mircea Abrudean, liderul PNL Cluj, Daniel Buda, și președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe.

 

 

 

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate
Publicitate
Publicitate