Connect with us

EVENIMENT

LEGENDELE CLUJULUI cu Ovidiu Pecican: Cele șapte coline

Publicat


cluj napoca (2)

După cum spune istoricul Lukács Jozsef, Clujul este situat într-o vale săpată, de-a lungul timpului, de Someșul străvechi. Acțiunea de erodare a lăsat în urmă mai multe terase care se pot observa pe ambele maluri ale văii. De exemplu, zona cartierului actual al Zorilor este situată pe o terasă.

O altă terasă este în zona actualei străzi a Semenicului. Printre aceste terase câteva au fost cândva, într-un trecut foarte îndepărtat, insule: așa era dealul unde începând din Evul Mediu se situează biserica Calvaria, și tot așa era și dealul Feleacului…

Orașul a apărut relativ târziu, cu ceva timp înainte ca omaenii locului să intre în istorie. El a crescut pe văile râurilor Someșul Mic și Nadăș, dar se întinde și pe alte cursuri de apă, secundare: cele ale Popeștiului, Chintăului, Borhanciului și Popii.

Prin orașul de astăzi trec mai multe fire de apă, mai bogate sau mai firave, după caz. În primul rând, Someșul Mic și Nadăș. Apoi,câteva pârâuri: Pârâul Țiganilor, Canalul Morilor, Pârâul Popești, Pârâul Nădășel, Pârâul Chintenilor, Pârâul Becaș, Pârâul Murătorii.

După cum spun geografii, Clujul se întinde spre sud-est pe terasa superioară de pe versantul nordic al Feleacului, un deal intrat de-acum atât în istorie, cât și în folclor („Pe dealul Feleacului/ trec carăle Iancului…”). Celălalt deal pe suprafața căruia se desfășoară capricios este dealul Lomb. Doar două dealuri, așadar, după cum spune același istoric pomenit mai sus… Dar mult mai multe piscuri ale acestor două.

Pe trei părți orașul este păzit de dealuri și coline cu înălțimi între 500 și 825 metri. La sud așezarea este plasată subocrotirea Dealului Feleacului, care atingeînălțimea sa maximă, de 825 metri, în Măgura Sălicei.

La răsărit, el se revarsă în Câmpia Someșeană, nordul fiind presărat între piscurile Vârful Lombului (684 m), Vârful Dealul Melcului (617 m), Techintău (633 m).

Înspre vest se află un alt pâlc de înălțimi relative, precum Dealul Hoia (506 m), cu același nume ca pădurea vestită prin stranietatea ei (s-a vorbit despre ea ca despre un loc favorabil prezențelor… extraterestre), Dealul Gârbăului (570 m) și încă altele.

Odinioară în afara orașului, acum în interior, la limita dinspre miezul orașului a Mănășturului, se află însă „gâlma” Calvaria – care poartă numele vechii mănăstiri romano-catolice omonime – și „dealul” Cetățuia (datorită construcției militare austriece, o cazarmă habsburgică încă în picioare, etalându-și arhitectura în preajma hotelului Belvedere).

Încet-încet, tot mărindu-se și lățindu-se, construindu-se de la un pisc la altul, Clujul a ajuns să întruchipeze, și el, condiția de cetate a celor șapte coline; ba, de la o vreme, chiar a mai multora…

De-acum, un destin falnic îl așteaptă, înscriindu-se pe linia unei profeții istorice aureolate. Doar că acest destin ține de oameni, de altitudinea viselor lor, și nu de condițiile geografice, pe care tot omul le poate schimba în mod spectaculos…

În lume, modelul orașului construit pe șapte coline – modelul unuia dintre centrele lumii, al Romei – a zămislit multe copii, pe diferite continente. Ceuta (Spania), Ibadan (Nigeria), Kampala (Uganda), Yaoundé (Camerun) țin de lumea veche, euro-africană.

Dar există și Romele nord-americane (din Georgia și din Maryland), care chiar așa se numesc, precum metropola italică; și Seven Hills (sau orașul Șapte Coline din Ohio), și numeroase altele, aspirând la noblețea soartei marelui oraș întemeiat de Romulus și Remus.

A ajuns deci Clujul un oraș al celor șapte coline… Este vremea ca, luând seama la această realitate potențială, locuitorii orașului să își recalibreze faptele la altitudinea cuvenită.

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News

 

 Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

Aberații de România

Scandal în jurul statuii doborâte a lui Maniu. Ana Blandiana şi Fundaţia Coposu: „Gest reprobabil”. Boc:”Statuia va fi păstrată”

Publicat

De

maniu 1 horz

Un scandal cu ecou naţional a izbucnit după ce Primăria Cluj-Napoca a dat jos, fără să anunţe, statuia lui Iuliu Maniu de lângă Casa Învăţătorului. Mai multe personalităţi ale vieţii publice, fundaţii şi asociaţii au formulat un protest. Primarul Emil Boc dă asigurări că statuia va fi păstrată.

Motivul scandalului:

FOTO. Statuia lui Maniu, dată jos cu excavatorul. Finanţatorul statuii, academicianul Emil Borzo: „Sunt şocat”

Ana Blandiana şi Fundaţia Coposu: „Gest reprobabil”

„PROTEST

Am aflat cu stupoare că statuia (bustul) făuritorului de țară, Iuliu Maniu, de la Cluj-Napoca a fost dată jos cu excavatorul pentru lucrări în zona respectivă, despre care Primăria Cluj-Napoca nu a dat până la această oră nici o explicație.

IULIU MANIU este un exemplu și un model pentru toți cei care pun pe primul plan principiile și valorile adevărate pe care a fost clădită această țară și această națiune. În anul în care se împlinesc 150 de ani de la naștere și 70 de ani de la moarte, a împieta asupra memoriei lui IULIU MANIU este cu adevărat un gest reprobabil.

Ignoranța și lipsa de educație morală este la fel de gravă ca și tortura în sine, de aceea, în numele memoriei, al responsabilității față de istoria noastră și al datoriei față de generațiile următoare cerem administrației locale din Cluj-Napoca să dea explicații și să dispună cât mai repede posibil repunerea la loc a monumentului din strada Baba Novac.

Semnatarii:

Fundația Corneliu Coposu – președinte executiv, Ion-Andrei Gherasim

Fundația Academia Civică – președinte, Ana Blandiana

Asociația Casa Memorială „Iuliu Maniu”, Bădăcin – președinte, Pr. Cristian Borz

Fundația Culturală Memoria – președinte, Nicolae Constantinescu

Clubul Monarhiștilor Clujeni – președinte, Cornel Jurju

Asociația 21 Decembrie 1989 – președinte, Teodor Mărieș

Fundația Doina Cornea – președinte, Leontin Iuhas

Biblioteca Centrală Universitară Cluj-Napoca – director, Valentin Orga

Familia Boilă M. – strănepoți Iuliu Maniu

Boc:”Statuia va fi păstrată”

Buna ziua!
In primul rând as dori sa ii asigur pe toți clujenii cu privire la faptul ca statuia lui Iuliu Maniu reprezintă un monument valoros al orașului nostru și statuia va fi păstrată pe același amplasament.

Avand in vedere proiectul european aferent străzilor din zona Centrala( Kogalniceanu, Baba Novac etc) , Statuia a fost luată de pe soclu si așezată lângă zidul bastionului învelită intr-o protecție de pânza , pentru ca prin prin proiect se reface cota solului și soclul statuii , după care se repune pe pozitie.

La fel s-a procedat cu statuile lui Eminescu și Blaga in cadrul proiectului din fata Teatrului Național.
Luni vom comunica întregul calendar de lucru in zona pentru informarea tuturor celor interesați.

Va asiguram , încă o data , de întregul nostru respect și apreciere fata de marea personalitate a politicii românești, Iuliu Maniu.
( specialiștii nu au recomandat mutarea statuii luate de pe soclu, pe perioada lucrărilor , in vedeta evitării oricărui risc de deteriorare. )
Cu respect, Emil Boc

Citește mai departe

ECONOMIE

FOTO. Gustări sănătoase, bogate în fibre, produse din pulpă de legume și fructe de un start-up din Cluj. Bune pentru constipație

Publicat

De

hantz 3

Un start-up din Cluj-Napoca folosește, în premieră, resturile de fructe, legume și semințe oleaginoase, care, de obicei, se aruncă când se fac sucuri și uleiuri, producând gustări cu un conținut ridicat de fibre alimentare, cu rol benefic pentru sănătate. De asemenea, produce și sucuri naturale energizante, cu extract de ceai și guarana.

Proiectul a fost susținut de fonduri europene precum Diaspora Startup, iar o mare parte din finanțare provine din mai multe premii al European Institute for Innovation and Technology (EIT).

Dr. Hantz Peter, inițiatorul start-up-ului, a declarat pentru Cluj24 că snacks-ul cu fibre se vinde foarte bine în Olanda și Germania, iar sucul în România și Ungaria.

”Snacks-ul FiberVia, bazat pe fibre concentrate, s-a dovedit că are efecte benefice pentru cei care nu consumă fibre alimentare destule – și în regiunea noastră se mânâncă doar jumătatea cantității recomandate. Produsul, consumat cu mult lichid, cum ar fi ceaiul sau apa minerală, ajută, în special, pentru combaterea constipației”, a spus acesta.

Sucul natural JuuTee, cu gusturi intense, are un efect energizant îndelungat, datorită extractului de ceai verde, negru și guarana, fabricat tot în laboratorul start-up-ului.

hantz 2

Experiment de doi ani

”Am experimentat aproape doi ani pentru ca gustarea FiberVia, să aibă o consistență bună. Are în compoziție fibre rezultate din presarea unor mere, morcovi, sfeclă roșie, cânepă, și mai are puțin ovăz, la care se adaugă extract de lămâie sau ghimbir. Se poate consuma ca atare, dar se recomandă cu iaurt, ceai sau alte băuturi.

Sucul natural energizant este din mere și sfeclă roșie, cu aromă de lămâie, ghimbir și scorțișoară/portocală”, a precizat dr. Hantz.

Acesta a povestit cum i-a venit ideea de a valorifica resturile de fructe și legume care se aruncă – coji, cotoare, sâmburi, pulpă.

hantz 4

”De ce să aruncăm partea cea mai sănătoasă a legumelor și fructelor – fibrele ce rămân după stoarcere și de ce nu o prelucrăm?

Prin acest start-up, am valorificat produsele secundare rămase după stoarcerea sucurilor și presarea uleiului de cânepă, astfel încât să combatem risipa de alimente. Facem un așa-zis upcycling, adică utilizăm resturi să facem un produs cu valoare adăugată majoră.

Deși fibrele alimentare sunt esențiale pentru păstrarea sănătății, populația europeană consumă mai putin de jumătate din cantitatea zilnică recomandată.

Ideea a fost sprijinită și de Institutul European pentru Inovații și Technologie”, a precizat Peter Hantz.

Ambele produse, FiberVia și JuuTee, se vând și în mai multe magazine naturiste individuale din Transilvania, inclusiv unul din Cluj-Napoca.

Căutate de străini

Directorul start-up-ului a precizat că firmele producătoare de sucuri folosesc resturile ca fertilizator pentru culturi pe câmp, ca hrană pentru animale domestic sau sălbatice, extrag pectină din pulpă de măr, sau pur și simplu le aruncă.

Produsul din fibre produs la Cluj-Napoca are mai mare căutare la export – în Olanda sau Germania, în timp ce sucul energizant natural este vândut mai bine în Ungaria și România.

hantz 1

Start-up-ul a dezvoltat tehnologia de producție, a validat strategia de marketing, iar acum caută investitori pentru așa-zisul upscale, pentru echipamente de producție mai mari, dar și pentru un marketing mai intens.

Potrivit lui Hantz, s-ar putea ca producția să fie mutată în străinătate, unde sunt condiții și o mentalitate mai favorabile pentru inovații.

“Noi am avut probleme birocratice tragicomice în țară. Din ce am constatat, SUA oferă posibilități mai favorabile pentru start-up-uri, deoarece piața din Europa e fragmentată”, a explicat acesta.

Din problemele tehnice actuale, Peter Hantz a arătat, pe lângă pregătirea slabă a studenților de specialitate, și lipsa ecosistemul pentru start-up-uri în România.

Start-up-ul său lucrează pe mai multe inovații și participă în proiecte de cercetare științifică în domeniul microbiologiei de mediu.

hantz 5

hantz 6

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Persoană încarcerată în Bună Ziua. Accident cu două maşini. Intervine ISU Cluj. Doi copii şi un bărbat, duşi la spital.

Publicat

De

accident valcele1

UPDATE 2:

„La data de 28 ianuarie a.c., în jurul orei 16.40, polițiștii au fost sesizați despre producerea unui accident rutier pe strada Bună Ziua, din municipiul Cluj-Napoca.

Din primele informații, reiese faptul că un bărbat în vârstă de 39 de ani, în timp ce ar fi intenționat să părăsească cu autoturismul parcarea unui supermarket, ar fi fost acroșat de un autoturism condus de un tânăr în vârstă de 25 de ani.

În urma impactului, autoturismul bărbatului în vârstă de 39 de ani a fost proiectat în afara părții carosabile.

Din eveniment au rezultat 3 victime, respectiv conducătorul auto în vârstă de 39 de ani și 2 minori aflați în autoturismul acestuia.

Testările alcoolscopice au avut rezultate negative.

Traficul se desfășoară pe un singur sens, alternativ”, informează IPJ Cluj.

 

UPDATE 1:

„Folosind echipamentele din dotare, pompierii au ajutat să iasă afară dintr-un autoturism un bărbat și un minor. În urma acestui eveniment rutier vor fi transportați la spital doi copii de 9 și 10 ani, precum și un adult de aproximativ 40 de ani. Cu toții sunt conștienți și cooperanți”, informează ISU Cluj.

accident buna ziua

ŞTIREA INIŢIALĂ

O persoană este încarcerată în urma unui accident rutier care a avut loc sâmbătă în Bună Ziua şi în care au fost implicate două maşini.

„Pompierii de la Detașamentul 1 Cluj-Napoca intervin în aceste momente la un accident rutier petrecut pe strada Bună Ziua. Din primele informații, în accident sunt implicate două autoturisme, iar o persoană este blocată într-unul dintre acestea. La misiune iau parte două autospeciale cu modul de descarcerare și o ambulanță SMURD de terapie intensivă mobilă”, informează ISU Cluj.

Foto: arhivă

Citește mai departe

EVENIMENT

Mangă în trafic şi conducere fără permis. Alcoolemie de 1,62 la mie la un şofer clujean

Publicat

De

sofer beat

Un şofer clujean a fost depistat în trafic conducând fără permis şi cu o alcoolemie de 1,62 la mie.

„La data de 27 ianuarie a.c., în jurul orei 19.00, polițiștii Compartimentului Rutier Huedin au interceptat în trafic pe DN1 R, în afara localității Călata, un autoturism condus de un bărbat în vârstă de 44 de ani, din comuna Mărgău, care nu poseda permis de conducere și se afla sub influența băuturilor alcoolice.

În urma verificării documentelor, polițiștii au constatat că bărbatul avea permisul de conducere retras pe motiv medical.

Totodată, la testarea acestuia cu aparatul etilotest a fost înregistrată concentrația de 1,62 mg./l. alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la o unitate medicală pentru a-i fi prelevate mostre biologice.

În urma activităților desfășurate, bărbatul a fost condus într-un centru medical specializat, unde a rămas internat.

În cauză se efectuează activități de cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducerea unui vehicul fără permis de conducere și conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe”, informează IPJ Cluj.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax