Connect with us

ACTUALITATE

Lali Gabor: Până când dintre țiganii gabori nu vor fi profesori, doctori, procurori ori avocați, noi vom fi discriminați

Publicat


lali gabor

A jucat într-un reality show la postul Look TV, are doar 8 clase, este un bun povestitor, dar și un foarte bun meseriaș. Meseriaș în cupru și aramă. Din mâinile sale, ies adevărate lucrări de artă: frapiere, cupe, supiere, tigăi și cratițe. Dar nu numai.

A acceptat o provocare și n-a dat greș, pentru că talentul său în prelucrarea metalelor i-a dus vestea în țări din Europa, unde a primit contracte pentru lucrări edilitare.

Expoziția „Mirajul arămurilor țigănești”

Cu foc, ciocan și nicovală, a realizat felinare medievale pentru parcuri din Elveția, dar și piese inedite făurite din cupru și aramă:  12 exponate, între care o vioară, o pereche de pantofi, o piramidă, o Biblie şi… o sticlă de pălincă. Cele 12 exponate au făcut parte dintr-o expoziție deschisă la Fabrica de Pensule din Cluj, intitulată „Mirajul arămurilor țigănești”.

lucruri lali

Artistul căldărar Lali Gabor, din neam de gabori tinichigii din Crăciunești, Mureș, „Ierusalimul țigănesc” cum îi zice el, a învăţat de mic să modeleze cuprul de la tatăl său, care îl lua lângă el la forjă imediat ce venea de la şcoală. Acolo şi rămânea până seara târziu, să prindă secretele.

Ajuns acum la 54 de ani, Lali Gabor vorbește pentru Cluj24.ro despre priceperea sa în a îmblânzi focul, despre viață, despre etnia sa și discriminări.

Cluj24.ro: Lali, cum ți-a venit ideea de a face astfel de obiecte neobișnuite?

Lali Gabor: S-o întâmplat în urmă cu câțiva ani. Eram la un chef în „Insomnia” din Cluj și, la un moment dat, a venit la masa mea un tip mic și negricios. Zic, mă, ce-o fi vrând ăsta? Iar el mă-ntreabă: „Știi să faci o pălărie ca asta de pe capul tău din aramă?”. Îi spun: da. „Cât mă face?”, întreabă el. 300  de euro, zic eu, să-l încerc.

„Îți dau 200 de euro avans și restul când e gata”, îmi spune el. Parcă m-a pupat Cerul pe cap, nu alta! Omul a fost corect, eu i-am dat pălăria, el mi-a dat banii. Iar de atunci s-a născut strălucirea arămurilor țigănești, pentru că la a doua întâlnire, mi-a zis să facem niște obiecte și să deschidem o expoziție. Acel om, pentru care am o stimă totală, este Sebestyen Gyorgy, directorul Galeriilor Quadro din Cluj.

Și vioara?

La vioara asta am lucrat de mi-or sărit capacele! La sfârșitul unei zile de muncă eram și eu sfârșit. Cum să-ți zic ca să mă-nțelegi, de beat am mai văzut dublu, dar triplu, nu. Așa vedeam după o zi de lucru la vioara asta: triplu.

vioara lali

Și ce ai făcut cu ea, unde e acum?

Am vândut-o unui jucător de la CFR Cluj. Socru-său e din Oradea și e mare fan de instrumente cu corzi și și-a dorit-o foarte mult. I-am dat-o lui. Nu mai știu cât am luat pe ea: dacă aș zice 500 de euro, aș minți, dacă aș zice 5.000 de euro, iară aș minți. Dar vioara aceea făcea 50.000 de euro, era unicat. Nimeni nu mai face așa ceva.

cu vioara

Ai devenit celebru după reality show-ul de la Look TV, dar și după pălăria pe care o porți. Cum te simți privit?

Hmm, știi ce e interesant? Dacă ești la un chef și tăți îs beți, la tăți le place de pălăria mea. Tăți ar vrea s-o încerce. Dar când sunt pe stradă și o văd pe capul meu, tăți spun: „Băga-l-aș în p***a mă-sii de țîgan!”. Parcă nu suntem din același aluat, același sânge și n-avem aceleași oase. Parcă Dumnezeu a lucrat mai mult pe el decât pe mine.

Cum te simți când lumea îți spune „țigan”?

lali

Nu mă simt rău într-o conversație, nici când cineva mă-ntreabă: „Cât îi ceasul, țigane?”.  Dar când unul spune „țiganul ăsta…”, atunci, da, nu mă simt deloc bine. România asta a noastră nu e așa de ortodoxă. 500 de ani de robie și mâna „patriei-mamă” băgată până în gât în sângele nevinovat și-au spus cuvântul.

Țigan sau român?

Știi cum e? Eu, în casa mea, sunt țigan, dar cum ies afară de pe poartă, nu mai sunt țigan. Sunt un om oarecare. Altfel, n-ai cum să reușești. De pildă, dacă în curtea mea vin 10-20 de țigani, mă comport ca în cultura mea țigănească. Dar cu românii, n-am cum să mă comport așa. Trebuie să-mi impun și să mă comport ca atare, că altfel mă autoizolez.

Lali Gabor, te consideri discriminat?

Foarte. Să-ți dau un exemplu: într-o zi, am intrat într-o farmacie cu doamna mea îmbrăcată în straie țigănești. Imediat a apărut un tânăr farmacist ca nu cumva să fure ceva de acolo. Până când dintre țiganii gabori nu vor fi profesori, doctori, procurori, polițiști, avocați, noi vom fi discriminați! Tu n-o simți ca român, dar eu o simt. O trăiesc de 4-5 ori pe zi, deja mi-e scârbă!

gabor lali

Alt exemplu: intru în hotel și întreb: „Aveți camere libere?”. „Nu, n-avem”, îmi zice cineva de la recepție. După care sun pe mobil și aflu că are camere libere. Știi cum zic? Dă-le de lucru la țigani și să vezi că n-o să fure. Nu mă refer la ăia care au lanțuri grele la gât, dar cerșesc. Ăștia sunt gunoaie.

Alt exemplu: eram grăbit într-o zi și am vrut să iau un taxi din centrul Clujului. Primul m-o refuzat. Al doilea, văzând că primul traximetrist n-a vrut să mă ia, m-a refuzat și el. Al treilea, la fel. Până la urmă, m-a luat cineva, am aflat mai apoi că era antrenor de judo. N-a avut cuvinte frumoase la adresa colegilor lui.

Înțeleg că ai avut o lucrare de mare anvergură la un restaurant din centrul Clujului. Cum a fost, cine te-a recomandat?

Un arhitect din Cluj (designer de interioare – n.r.), Stranski îl cheamă, m-a sunat să mă întrebe dacă aș putea lucra lemnul cu piatră și cu vase de alamă. Ăstea trebuiau bătute boabă la boabă. Mi-au dat să fac un acoperiș în care niciun segment de tablă nu era la fel ca celălalt.

Acoperișul arăta jalnic înainte, dar l-am dovedit. Acolo am găsit frăție nemaipomenită, m-am simți frate cu oamenii ăștia. Da, m-am simțit foarte bine și, ori de câte ori trec prin centrul Clujului, mă opresc aici, la o cafea, să stau de vorbă cu ei. Îmi face mare plăcere.

Lali Gabor: țigan căldarar, tinichigiu, fierar și actor

Lali (Lajos) Gabor s-a născut pe 1 martie 1968, în satul Haieu/Băile 1 Mai, Oradea, unde părinții lui s-au mutat din Craciunești, Mures. Este țigan căldarar, tinichigiu și fierar, dar talentele lui Lali nu se opresc la meşterit.

1

Personalitate puternică şi un excelent povestitor, Lali Gabor a fost descoperit de regizorul clujean Róbert Lakatos, care realiza un documentar cu tema „Across the Border”, înaintea primirii Poloniei, Cehiei, Slovaciei, Sloveniei şi Ungariei în UE.

Cu „Bahrtalo!” a luat „Porumbelul de Aur”

Intitulat „Bahrtalo!”, adică „Noroc!”, documentarul de 25 de minute a obținut în 2004 premiul „Porumbelul de Aur” la Festivalul Internaţional de la Leipzig.

Proiectul a continuat în 2008, când acelaşi regizor şi aceiaşi protagonişti au lansat un documentar ficţional de aproape o oră şi jumătate bazat pe peripeţiile celor două personaje şi intitulat tot „Bahrtalo!”.

De data aceasta, Lali şi Lóri au fost filmaţi în aventurile lor prin Transilvania, Ungaria, Austria şi chiar Egipt, rezultatul fiind, potrivit criticilor, o „comedie absolută”.

lali cu lori

Foto: blog.cinefan.ro

Pentru rolul său, Lali a primit în acelaşi an distincţia rezervată celui mai bun actor şi trofeul „Saturno d’oro” la Festivalul Internaţional de Film Saturno din Roma. Un premiu de care Lali Gabor este foarte mândru.

„Fifty-Fifty” cu Lali la Look TV

Tot la Cluj, îndemnat de un profesor universitar, Lali a ţinut, într-un cadru neconvențional, cursuri gratuite de limbă ţigănească timp de un semestru.

Actor talentat, Lali a ajuns şi în atenţia televiziunilor, fiind cooptat într-o emisiune la Look TV Cluj intitulată „Fifty, Fifty”. Emisiunea urmărea aventurile lui Lali şi ale actorului sătmărean Vasile Blaga, trimişi „pe teren” să vândă produse la târguri, să facă pe dispecerii de telefonie, să supravieţuiască în Delta Dunării, ba chiar şi să viziteze o închisoare.

 

 

 

 

 

 Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Fetiță de 13 ani din Cluj dispărută de acasă. Familia și poliția o caută. Sunați la 112 dacă o vedeți

Publicat

De

Fetiță de 13 ani dispărută de acasa

O fetiță de 13 ani din Cluj=Napoca a fost dată dispărută după ce nu s-a mai întors acasă de la școală.

Poliția municipiului Cluj-Napoca a fost sesizată despre faptul că minora Mirabela Coloji a ieșit de la școala luni, 22 aprilie, dar până în prezent nu s-a întors la domiciliu.

Fetiță de 13 ani din Cluj dispărută de acasă. Familia și poliția o caută. Sunați la 112 dacă o vedeți

Copila are o înălțime aproximativă de 1.30 metri, păr brunet tuns scurt și ochi căprui.

La momentul plecării aceasta era îmbrăcată cu o bluză de culoare maro cu galben, blugi negri, pantofi sport de tip „Nike”.

Persoanele care pot furniza orice informaţii despre minoră sunt rugate să se adreseze celei mai apropiate unităţi de poliţie sau să apeleze gratuit 112!

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. VIDEO. Sensei Dorin Marchiș, primul clujean care a primit titlul de SHIHAN Aikido Aikikai în Japonia

Publicat

De

Sensei Dorin Marchiș

Sensei Dorin Marchiș, președintele Fundației Române de Aikido Aikikai, a primit titlul de Shihan, care înseamnă maestru de arte marțiale.

Diploma de atestare a calității de Shihan i-a fost înmânată luni dimneața la Tokyo, în Japonia, de Doshu Moriteru Ueshiba, liderul Aikido Aikikai.

FOTO. VIDEO. Sensei Dorin Marchiș, primul clujean care a primit titlul de SHIHAN Aikido Aikikai în Japonia

Dorin Marchiș este primul clujean din România, care primește acest titlu oferit direct la Aikikai Hombu Dojo, centrul mondial oficial Aikido Aikikai.

„Este o onoare să primesc această recunoaștere direct de la Doshu. Hombu Dojo este pentru mine și pentru organizația noastră un reper după care ne ghidăm pe calea artei marțiale a armoniei, Aikido”, a declarat Dorin Marchiş, preşedintele Fundaţiei Române de Aikido Aikikai.

Ce înseamnă acest titlu

Titlul de Shihan reflectă o experiență vastă în arta marțială aferentă și dedicare pentru susținerea și dezvoltarea artei marțiale a păcii sau a căii armoniei, așa cum mai este denumit Aikido.

Dorin Marchiș are gradul de 6 dan.

YouTube video

El este președintele organizației naționale Fundația Română de Aikido Aikikai și instructor de Aikido în numeroase seminarii de Aikido din țară și de peste graniță, respectiv Japonia, Elveția, Bulgaria, Ucraina, Germania, Moldova și Anglia.

 

 

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Se caută „Măcelari de elită” pentru echipa care va reprezenta România la World Butchers’ Challenge 2025

Publicat

Măcelari

Un număr de 10  locuri sunt disponibile în echipa „Măcelari de elită”, care va reprezenta România la cel mai prestigios eveniment mondial dedicat măcelăriei, World Butchers’ Challenge (WBC), programat anul viitor, la Paris. România este singura țară din sud-estul Europei care va concura în această competiție.

Participarea unei echipe românești la WBC este un proiect inițiat de Fundația „Ștefan Moldovan” din Cluj în colaborare cu Top Chef Măcelar, cu scopul de a revitaliza meseria de măcelar.

„În urmă cu 30 de ani, când am pus bazele carmangeriei împreună cu tatăl meu, Ștefan, meseria de măcelar era respectată și apreciată. Astăzi este necesară o reevaluare a acestei meserii la nivel național, pentru ca tânăra generație să fie atrasă de acest meșteșug.

Participarea la WBC va fi începutul acestui proces.

Vrem să producem o schimbare de percepție, fără de care va fi greu să păstrăm dinamismul și dezvoltarea industriei cărnii în România”, a declarat Cosmin Moldovan, președintele Fundației „Ștefan Moldovan” și directorul general al companiei Moldovan Carmangerie.

 

Măcelari

 

Selecții regionale

Pentru a-i găsi pe cei 10 meseriași, Fundația „Ștefan Moldovan”, susținută de Auchan și BCR, organizează patru selecții regionale, sub genericul „Măcelari de elită”.

„Meseria de măcelar este una foarte importantă în comerțul alimentar, care se remarcă prin exigență, deschidere și corectitudine.

Pasiunea și respectul față de meserie sunt elementele cheie pe care orice concurent trebuie să le demonstreze atât în cadrul concursului, cât și pe viitor, în practică.

Ne bucurăm să fim parte din acest eveniment care recunoaște și celebrează valoarea unică pe care măcelarii o aduc fiecărei mese și urăm succes tuturor concurenților”, a declarat Mihai Toader, Business Unit Director Auchan România.

Unde se fac înscrierile

Înainte de selecția propriu-zisă, doritorii sunt invitați să se înscrie pe site-ul elitamacelarilor.ro, după cum urmează:

22 aprilie – 12 mai pentru candidații din zona Clujului

6-20 mai pentru zona Timișoarei

20 mai – 3 iunie pentru zona Iașului

10-24 iunie pentru zona Bucureștiului

Măcelarii care se înscriu au posibilitatea să aleagă, în funcție de vârstă și de abilitățile tehnice, una dintre următoarele categorii pentru care să concureze: ucenic măcelar (sub 30 de ani), tânăr măcelar (sub 35 ani) sau maestru măcelar.

Probele selecției

Selecțiile vor avea loc în hipermarketurile Auchan din Cluj-Napoca (18 mai), Timișoara (25 mai), Iași (8 iunie) și București (29 iunie). Candidații vor avea la dispoziție câte 45 de minute pentru a tranșa semicarcase de porc sau vită și pentru a transforma carnea rezultată în diferite preparate.

Juriul va puncta fiecare candidat în funcție de tehnica de realizare a tranșării, precum și de creativitatea și complexitatea preparatelor finale.

Cele patru zile de competiție vor fi adevărate spectacole, la care toți cei prezenți în Auchan vor fi invitați să asiste, iar apoi să deguste preparatele rezultate.

Cei selectați se vor alătura celor trei maeștri măcelari care și-au câștigat deja recunoașterea în cadrul Top Chef Măcelar: Ionuț Alexandru Anghel și Gabriel Arghir de la Carmangeria Ozana (locul I în 2022 și 2023), precum și Sandu Mirea de la hipermarketul Auchan Drumul Taberei din București (locul II în 2022).

Doi tineri măcelari, aleși în urma selecțiilor și susținuți de BCR, vor concura în preziua competiției WBC pentru titlurile de World Champion Butcher Apprentice și World Champion Young Butcher. Astfel, echipa care va reprezenta România la WBC va fi formată din căpitan, șase titulari seniori, doi tineri ucenici și patru rezerve.

Antrenamente la Cluj

Odată formată, echipa „Măcelari de elită” va intra într-o perioadă de antrenamente, care vor avea loc în spațiul pus la dispoziție de compania Moldovan Carmangerie din Cluj. De asemenea, echipa va fi prezentată în cadrul ediției 2024 a Top Chef Măcelar, unde va susține o demonstrație specială.

World Butchers’ Challenge a debutat ca o întrecere între echipe de măcelari din Noua Zeelandă și Australia. Este un eveniment bianual ajuns la cea de-a opta ediție, care se va desfășura în 30-31 martie 2025 la Paris (Franța). România va participa alături de alte 14 țări: Australia, Brazilia, Belgia, Canada, Franța, Germania, Indonezia, Marea Britanie, Islanda, Irlanda, Italia, Noua Zeelandă, Portugalia, Spania și USA.

Proiect inițiat de Fundația „Ștefan Moldovan” în colaborare cu Top Chef Măcelar, CarnEXPO, IndustriaCărnii.ro și AgroTransilvania Cluster.

Citește mai departe

EDUCATIE

Eleva din Cluj care a căzut de la etajul I în timpul orei de curs a suferit multiple traumatisme, inclusiv la cap

Publicat

De

Spitalul de Copii Cluj-Napoca

Eleva de 17 ani care a căzut de la etajul I al Liceului de Arte Vizuale „Romulus Ladea” din Cluj-Napoca este conștientă, dar a suferit multiple traumatisme.

Aceasta a ajuns la UPU Copii conștientă și stabilă hemodinamic și respirator.

Eleva din Cluj care a căzut de la etajul în timpul orei de curs a suferit multiple traumatisme, inclusiv la cap

Potrivit reprezentanților Spitalului Clinic de Copii din Cluj-Napoca, eleva a fost supusă la investigații medicale.

„Aceasta este conștientă, dar prezintă fracturi multiple la nivelul craiului, o fractură la brațul drept și contuzie toraco-abdominală. Va necesita interare și monitorizare”, au precizat pentru Cluj24.ro reprezentanții spitalului.

A căzut în gol

Cazul este unul șocant, având în vedere că fata a căzut pe geam în timpul orei de curs.

Conform informațiilor oferite de Inspectoratul Școlar Cluj, în timpul orei de engleză aceasta s-a așezat pe pervazul ferestrei din spatele clasei.

Când a văzut-o stând în șezut, pe pervazul geamului, profesoara a atenționat-o să coboare și s-a îndreptat spre ea. În acel moment, fata s-a lăsat pe spate și a căzut în gol.

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax