Connect with us

ACTUALITATE

Lali Gabor: Până când dintre țiganii gabori nu vor fi profesori, doctori, procurori ori avocați, noi vom fi discriminați

Publicat


lali gabor

A jucat într-un reality show la postul Look TV, are doar 8 clase, este un bun povestitor, dar și un foarte bun meseriaș. Meseriaș în cupru și aramă. Din mâinile sale, ies adevărate lucrări de artă: frapiere, cupe, supiere, tigăi și cratițe. Dar nu numai.

A acceptat o provocare și n-a dat greș, pentru că talentul său în prelucrarea metalelor i-a dus vestea în țări din Europa, unde a primit contracte pentru lucrări edilitare.

Expoziția „Mirajul arămurilor țigănești”

Cu foc, ciocan și nicovală, a realizat felinare medievale pentru parcuri din Elveția, dar și piese inedite făurite din cupru și aramă:  12 exponate, între care o vioară, o pereche de pantofi, o piramidă, o Biblie şi… o sticlă de pălincă. Cele 12 exponate au făcut parte dintr-o expoziție deschisă la Fabrica de Pensule din Cluj, intitulată „Mirajul arămurilor țigănești”.

lucruri lali

Artistul căldărar Lali Gabor, din neam de gabori tinichigii din Crăciunești, Mureș, „Ierusalimul țigănesc” cum îi zice el, a învăţat de mic să modeleze cuprul de la tatăl său, care îl lua lângă el la forjă imediat ce venea de la şcoală. Acolo şi rămânea până seara târziu, să prindă secretele.

Ajuns acum la 54 de ani, Lali Gabor vorbește pentru Cluj24.ro despre priceperea sa în a îmblânzi focul, despre viață, despre etnia sa și discriminări.

Cluj24.ro: Lali, cum ți-a venit ideea de a face astfel de obiecte neobișnuite?

Lali Gabor: S-o întâmplat în urmă cu câțiva ani. Eram la un chef în „Insomnia” din Cluj și, la un moment dat, a venit la masa mea un tip mic și negricios. Zic, mă, ce-o fi vrând ăsta? Iar el mă-ntreabă: „Știi să faci o pălărie ca asta de pe capul tău din aramă?”. Îi spun: da. „Cât mă face?”, întreabă el. 300  de euro, zic eu, să-l încerc.

„Îți dau 200 de euro avans și restul când e gata”, îmi spune el. Parcă m-a pupat Cerul pe cap, nu alta! Omul a fost corect, eu i-am dat pălăria, el mi-a dat banii. Iar de atunci s-a născut strălucirea arămurilor țigănești, pentru că la a doua întâlnire, mi-a zis să facem niște obiecte și să deschidem o expoziție. Acel om, pentru care am o stimă totală, este Sebestyen Gyorgy, directorul Galeriilor Quadro din Cluj.

Și vioara?

La vioara asta am lucrat de mi-or sărit capacele! La sfârșitul unei zile de muncă eram și eu sfârșit. Cum să-ți zic ca să mă-nțelegi, de beat am mai văzut dublu, dar triplu, nu. Așa vedeam după o zi de lucru la vioara asta: triplu.

vioara lali

Și ce ai făcut cu ea, unde e acum?

Am vândut-o unui jucător de la CFR Cluj. Socru-său e din Oradea și e mare fan de instrumente cu corzi și și-a dorit-o foarte mult. I-am dat-o lui. Nu mai știu cât am luat pe ea: dacă aș zice 500 de euro, aș minți, dacă aș zice 5.000 de euro, iară aș minți. Dar vioara aceea făcea 50.000 de euro, era unicat. Nimeni nu mai face așa ceva.

cu vioara

Ai devenit celebru după reality show-ul de la Look TV, dar și după pălăria pe care o porți. Cum te simți privit?

Hmm, știi ce e interesant? Dacă ești la un chef și tăți îs beți, la tăți le place de pălăria mea. Tăți ar vrea s-o încerce. Dar când sunt pe stradă și o văd pe capul meu, tăți spun: „Băga-l-aș în p***a mă-sii de țîgan!”. Parcă nu suntem din același aluat, același sânge și n-avem aceleași oase. Parcă Dumnezeu a lucrat mai mult pe el decât pe mine.

Cum te simți când lumea îți spune „țigan”?

lali

Nu mă simt rău într-o conversație, nici când cineva mă-ntreabă: „Cât îi ceasul, țigane?”.  Dar când unul spune „țiganul ăsta…”, atunci, da, nu mă simt deloc bine. România asta a noastră nu e așa de ortodoxă. 500 de ani de robie și mâna „patriei-mamă” băgată până în gât în sângele nevinovat și-au spus cuvântul.

Țigan sau român?

Știi cum e? Eu, în casa mea, sunt țigan, dar cum ies afară de pe poartă, nu mai sunt țigan. Sunt un om oarecare. Altfel, n-ai cum să reușești. De pildă, dacă în curtea mea vin 10-20 de țigani, mă comport ca în cultura mea țigănească. Dar cu românii, n-am cum să mă comport așa. Trebuie să-mi impun și să mă comport ca atare, că altfel mă autoizolez.

Lali Gabor, te consideri discriminat?

Foarte. Să-ți dau un exemplu: într-o zi, am intrat într-o farmacie cu doamna mea îmbrăcată în straie țigănești. Imediat a apărut un tânăr farmacist ca nu cumva să fure ceva de acolo. Până când dintre țiganii gabori nu vor fi profesori, doctori, procurori, polițiști, avocați, noi vom fi discriminați! Tu n-o simți ca român, dar eu o simt. O trăiesc de 4-5 ori pe zi, deja mi-e scârbă!

gabor lali

Alt exemplu: intru în hotel și întreb: „Aveți camere libere?”. „Nu, n-avem”, îmi zice cineva de la recepție. După care sun pe mobil și aflu că are camere libere. Știi cum zic? Dă-le de lucru la țigani și să vezi că n-o să fure. Nu mă refer la ăia care au lanțuri grele la gât, dar cerșesc. Ăștia sunt gunoaie.

Alt exemplu: eram grăbit într-o zi și am vrut să iau un taxi din centrul Clujului. Primul m-o refuzat. Al doilea, văzând că primul traximetrist n-a vrut să mă ia, m-a refuzat și el. Al treilea, la fel. Până la urmă, m-a luat cineva, am aflat mai apoi că era antrenor de judo. N-a avut cuvinte frumoase la adresa colegilor lui.

Înțeleg că ai avut o lucrare de mare anvergură la un restaurant din centrul Clujului. Cum a fost, cine te-a recomandat?

Un arhitect din Cluj (designer de interioare – n.r.), Stranski îl cheamă, m-a sunat să mă întrebe dacă aș putea lucra lemnul cu piatră și cu vase de alamă. Ăstea trebuiau bătute boabă la boabă. Mi-au dat să fac un acoperiș în care niciun segment de tablă nu era la fel ca celălalt.

Acoperișul arăta jalnic înainte, dar l-am dovedit. Acolo am găsit frăție nemaipomenită, m-am simți frate cu oamenii ăștia. Da, m-am simțit foarte bine și, ori de câte ori trec prin centrul Clujului, mă opresc aici, la o cafea, să stau de vorbă cu ei. Îmi face mare plăcere.

Lali Gabor: țigan căldarar, tinichigiu, fierar și actor

Lali (Lajos) Gabor s-a născut pe 1 martie 1968, în satul Haieu/Băile 1 Mai, Oradea, unde părinții lui s-au mutat din Craciunești, Mures. Este țigan căldarar, tinichigiu și fierar, dar talentele lui Lali nu se opresc la meşterit.

1

Personalitate puternică şi un excelent povestitor, Lali Gabor a fost descoperit de regizorul clujean Róbert Lakatos, care realiza un documentar cu tema „Across the Border”, înaintea primirii Poloniei, Cehiei, Slovaciei, Sloveniei şi Ungariei în UE.

Cu „Bahrtalo!” a luat „Porumbelul de Aur”

Intitulat „Bahrtalo!”, adică „Noroc!”, documentarul de 25 de minute a obținut în 2004 premiul „Porumbelul de Aur” la Festivalul Internaţional de la Leipzig.

Proiectul a continuat în 2008, când acelaşi regizor şi aceiaşi protagonişti au lansat un documentar ficţional de aproape o oră şi jumătate bazat pe peripeţiile celor două personaje şi intitulat tot „Bahrtalo!”.

De data aceasta, Lali şi Lóri au fost filmaţi în aventurile lor prin Transilvania, Ungaria, Austria şi chiar Egipt, rezultatul fiind, potrivit criticilor, o „comedie absolută”.

lali cu lori

Foto: blog.cinefan.ro

Pentru rolul său, Lali a primit în acelaşi an distincţia rezervată celui mai bun actor şi trofeul „Saturno d’oro” la Festivalul Internaţional de Film Saturno din Roma. Un premiu de care Lali Gabor este foarte mândru.

„Fifty-Fifty” cu Lali la Look TV

Tot la Cluj, îndemnat de un profesor universitar, Lali a ţinut, într-un cadru neconvențional, cursuri gratuite de limbă ţigănească timp de un semestru.

Actor talentat, Lali a ajuns şi în atenţia televiziunilor, fiind cooptat într-o emisiune la Look TV Cluj intitulată „Fifty, Fifty”. Emisiunea urmărea aventurile lui Lali şi ale actorului sătmărean Vasile Blaga, trimişi „pe teren” să vândă produse la târguri, să facă pe dispecerii de telefonie, să supravieţuiască în Delta Dunării, ba chiar şi să viziteze o închisoare.

 

 

 

 

 

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Bărbat LOVIT de mașină pe strada Primăverii din Cluj-Napoca. Acesta primește ÎNGRIJIRI medicale de la SMURD

Publicat

isu

Un bărbat de aproximativ 60 de ani a fost lovit de o mașină, joi, pe str. Primăverii din Cluj-Napoca. Acesta este conștient și a primit îngrijiri medicale de la un echipaj SMURD.

„Pompierii din cadrul Detașamentului 2 Cluj-Napoca intervin în aceste momente la un accident rutier petrecut pe strada Primăverii. Echipajul SMURD acorda îngrijiri medicale unui pieton, conștient și cooperant.

Bărbat LOVIT de mașină pe strada Primăverii din Cluj-Napoca. Acesta primește ÎNGRIJIRI medicale de la SMURD

Mai exact, este vorba despre un bărbat de aproximativ 60 de ani”, a transmis ISU Cluj.

Vom reveni.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

CTP Cluj a ajuns și în Săvădisla. PROGRAMUL de circulație a liniei metropolitane M81

Publicat

autobuze ctp

Începând cu data de 04.03.2024, CTP Cluj-Napoca și-a extins serviciile de transport persoane în Zona Metropolitană Cluj respectiv și în comuna Săvădisla.

„Au fost analizate toate doleantele locuitorilor comunei Savadisla impreuna cu Primaria Savadisla. A fost suplimentat programul de transport al elevilor si s-a modificat orele de plecare in intervalul de dupa-masa. Au fost infiintate doua noi statii pentru persoanele care isi desfasoara activitatea in comuna Floresti in zona Podul Lunii, statiile ʺFerma 9ʺ si ʺLuna 2 Nordʺ.

CTP Cluj a ajuns și în Săvădisla. PROGRAMUL de circulație a liniei metropolitane M81

In continuare vom analiza cu atentie toate sugestiile primite pe adresa electronica sugestii@ctpcj.ro si vom incerca sa venim in intampinarea utilizatorilor liniei M81. Va asiguram pe aceasta cale de preocuparea noastra permanenta de a oferi servicii de calitate.

Programul de circulatie al liniei metropolitane M81, valabil din data de 01.04.2024:

Ore de plecare din Savadisla: 04:40, 05:50, 06:30, 08:30, 11:50, 15:35, 16:35, 17:35, 18:35, 20:20, 21:45, 23:05.

Ore de plecare din Cluj-Napoca: 05:10, 05:45, 06:45, 11:05, 14:35, 15:35, 16:35, 17:35, 19:35, 21:05, 22:30. Programul de circulatie va putea fi consultat pe site-ul companiei www.ctpcj.ro și în aplicația gratuită pentru mobil Tranzy.

Mentionam faptul ca prima cursa de 04:40 cu plecare din Cluj-Napoca cat si ultima cursa de la ora 22:30, vor fi comune cu lina M23. Acestea vor avea plecarea de pe Calea Floresti statia Taberei”, se arată în comunicatul CTP Cluj.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

VIDEO. România INTRĂ în Schengen aerian și maritim. Boc: Abia aștept să CĂLĂTORESC la Bruxelles ca un adevărat cetățean european

Publicat

steag ue, romania

România intră de duminică, 31 martie,  în spațiul Schengen, aerian și maritim. Aflat în direct la Napoca Live, primarul Clujului, Emil Boc, consideră că este doar un pas înainte pentru integrarea țării în spațiul comun european.

„Abia aștept să călătoresc la Bruxelles ca un adevărat cetățean european. Este, deocamdată, doar un pas înainte pentru integrarea țării în spațiul comun european. Să termine și domnul Nehammer cu alegerile în septembrie ca să putem să punem din nou problema aderării totale a României la Schengen, asta însemnând și acolo unde-i  doare mai tare pe  români, pe  cale rutieră.

VIDEO. România INTRĂ în Schengen aerian și maritim. Boc: Abia aștept să CĂLĂTORESC la Bruxelles ca un adevărat cetățean european

Este vorba și de o formă de respect pentru cele 4 milioane de români care au contribuit la PIB-ul țărilor în care au lucrat și care să nu fie umiliți când se întorc acasă de sărbători, stând ore în șir la coadă  la graniță.

Să ne bucurăm de acest moment. Cea mai mare provocare pentru români este libertatea de a alege să rămână acasă”, a spus edilul la Napoca Live.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Prima cursă aeriană de la Zurich a aterizat pe Aeroportul Cluj, în premieră absolută. Este operată de Swiss Air

Publicat

De

Swiss Air

Prima cursă aeriană care leagă Cluj-Napoca de orașul elvețian Zurich a aterizat, joi, pe Aeroportul Internaţional „Avram Iancu” Cluj, aceasta fiind operată, în premieră absolută, de compania Swiss International Air Lines de pe Aeroportul Internaţional Cluj.

Directorul Aeroportului ”Avram Iancu” Cluj, David Ciceo, a declarat că debutul zborurilor Swiss Air Lines va asigura diversitate în opțiunile de călătorie ale pasagerilor din întreaga Transilvanie.

Prima cursă aeriană de la Zurich a aterizat pe Aeroportul Cluj, în premieră absolută. Este operată de Swiss Air

Swiss Air

”Este o premieră absolută, primul zbor regulat spre Elveția. Considerăm că noua destinație spre Zurich se va bucura de aprecierea pasagerilor de pe toate segmentele de trafic, respectiv business, etnic sau turistic.

A fost primul și ultimul zbor al Swiss Air la Cluj în care pasagerii au fost controlați de poliția de frontieră, pentru că din 31 martie România va intra în spațiul Schengen aerian”, a spus Ciceo.

Clujul, legat de Elveția

Swiss Air

Ambasadorul Confederației Elvețiene în România, E.S. Mario Baggi, este plăcere deosebită să participe la zborul inaugural care leagă Zurich de Cluj-Napoca.

”Nu se întâmplă des să văd steagul țării mele aterizând pe un aeroport din România. Sărbătorim împreună succesul României care s-a dezvoltat într-o perioadă atât de scurtă de timp atât de mult.

Succesul României se datorează în mare parte și orașului Cluj-Napoca și este o bucurie să ne aflăm aici.

Elveția este un susținător al României, iar Cluj-Napoca este una dintre municipalitățile care a beneficiat de programele noastre de cooperare.

Trei zboruri pe săptămână

În România și companiile elvețiene au o prezență ridicată, Elveția fiind în top 10 investitori străini din România”, a mai spus Baggi.

Diplomatul elvețian s-a declarat încrezător că prestigiul companiei Swiss Air și conexiunile oferite cu Zurich, vor contribui la întărirea relațiilor dintre cele două țări și va însemna o pistă de lansare pentru Cluj-Napoca.

Zborurile spre și dinspre Zurich vor fi operate cu 3 frecvenţe săptămânale, în zilele de luni, joi şi duminică.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax