Connect with us
Advertisement

EVENIMENT

Unde se dispută DERBY-ul Clujului? Festivalul UNTOLD blochează Cluj Arena

Publicat


cfr

Din cauza desfășurării festivalului UNTOLD, derby-ul Clujului dintre „U” și CFR nu se va juca pe Cluj Arena. Președintele „U” Cluj, Radu Constantea, a confirmat, vineri, pentru Cluj24 că „U” Cluj și CFR ar fi ajuns la un acord, iar duelul se va disputa în Gruia, pe stadionul vicecampioanei României.

Returul se va disputa pe Cluj Arena, stadionul celor de la „U” Cluj. Cluburile așteaptă OK-ul Ligii Profesioniste de Fotbal.

Unde se dispută DERBY-ul Clujului? Festivalul UNTOLD blochează Cluj Arena

Pentru ca partida să nu se dispute la Sibiu sau Mediaș, cele două părți ar fi ajuns la un compromis. CFR va fi gazdă, iar „U” Cluj va organiza duelul de pe teren propriu în retur.

Primul meci ar urma să se dispute în weekend-ul 3-4 august, în timp ce returul are loc la începutul lunii decembrie.

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRAȚIE

Demersuri pentru Etapa II a centurii metropolitane: Primăria solicită avizul de mediu pentru studiu de fezabilitate

Publicat

De

centura metro1

Proiectul centurii metropolitane Cluj-Napoca avansează la Etapa a II-a. Primăria Cluj-Napoca a demarat procedurile necesare obținerii avizului de mediu pentru această etapă, care include realizarea drumurilor de legătură între UAT-uri.

Primăria Cluj-Napoca a depus documentația pentru obținerea avizului de mediu pentru „Studiu de fezabilitate/ PUZ – Drum Transregio Feleac TR 35 – Etapa II – Drumuri de legătură ale UAT-urilor”, se arată într-un anunț al municipalității.

În această etapă, publicul interesat poate transmite comentarii și sugestii la APM Cluj.

Demersuri pentru Etapa II a centurii metropolitane

Realizarea drumurilor de legătură este inclusă în etapa a II-a a realizării proiectului de centură metropolitană, care asigură interconectarea centurii cu rețelele majore de străzi din Baciu, Florești, Apahida și Feleacu.

Centura Metropolitană Cluj-Napoca va avea în total 42 de kilometri și o durată de realizare de 4 ani (fiecare etapă). Pe traseul principal și pe drumurile de legătură sunt prevăzute 5 tuneluri de tip cut&cover respectiv galerie cu forare subterană. Pentru prima etapă de realizare a Centurii Metropolitane este prevăzută o lungime de 23,67 km și aproape 20 de kilometri de drumuri de legătură, iar pentru etapa II 18,6 kilometri și aproape 14 kilometri drum de legătură.

Au început lucrările la primul tronson al centurii

Pentru tronsonul 1, constructor a fost desemnată Asocierea S.C. Viarom Construct S.R.L. – S.C. Electrogrup S.A., iar lucrările la relocarea utilităților sunt în plină desfășurare. În această toamnă, sunt așteptate primele lucrări mai ample, ajungându-se la faza de săpături.

Procedura de licitație este în curs de desfășurare pentru tronsonul 2 al centurii metropolitane, cu termen limită pentru depunerea ofertelor pe data de 3 octombrie. Deși nu a fost încă depusă nicio ofertă oficială, mai multe firme au solicitat clarificări și documentație, potrivit viceprimarului Dan Tarcea.

„Pentru tronsonul 2, cel care vine din Baciu și merge până aproape de OMV-ul dinspre Apahida suntem în procedură de licitație. Data pentru depunerea ofertelor este 3 octombrie 2024. Sunt firme care au solicitat clarificări, sunt firme care au solicitat documentația. Încă nu există o firmă care să depună documentația, sunt doar interesați, discutăm de mii de pagini care trebuie să fie analizate, e o investiție de peste 1,3 miliarde de euro. Partea bună este că sunt firme care sunt interesate”, a arătat viceprimarul Clujului.

Citește mai departe

CULTURA

VIDEO FOTO. Jazz in the Park 2024, un real succes. Festivalul revine în 6-8 iunie 2025, cu Ibrahim Maalouf cap de afiș!

Publicat

De

Cea de-a 12-a ediție a festivalului Jazz in the Park, desfășurată între 30 august și 1 septembrie în Parcul Etnografic „Romulus Vuia” din Cluj-Napoca, a fost o adevărată revelație muzicală.

Cu un mix captivant de sunete și stiluri, această ediție a fost una memorabilă și a adus în fața publicului o diversitate de artiști de renume mondial. Cei trei headlineri de excepție — Scott Bradlee’s Postmodern Jukebox, Cymande și Avishai Cohen Trio — au transformat fiecare seară într-o experiență unică, plină de energie și emoție.

Incursiune în diversitatea jazz-ului

Scott Bradlee’s Postmodern Jukebox a electrizat publicul cu reinterpretările lor unice ale hiturilor moderne în stilul anilor ‘50. Cymande, legendara trupă britanică, a luminat seara cu mesajele lor de pace și armonie.

Cu influențe funk și soul care au definit muzica anilor ’70, muzica lor a fost trăită la unison de toți fanii prezenți la concert. Avishai Cohen Trio, a oferit finalul perfect de festival, printr-un show muzical profund.

Vlad Cupşa – komiti.media

Pe lângă headlineri, festivalul a găzduit și o pleiadă de artiști excepționali, inclusiv Manu Katché, Orchestra Baobab din Senegal, Tigran Hamasyan Trio, și Isfar Sarabski Quartet din Azerbaijan, care au creat amintiri speciale publicului auditor.

Atmosfera a fost completată de Jazzanova Live, Kinga Glyk, Norzeatic și Quinta Spartă, Jazzbois, Oreglo, Trigon, KRiSPER, Amphitrio, NAUSYQA și Wasted Generation, și de seturile vibrante susținute de DJ-i renumiți precum DJ Hefe, Andi Moisescu, și Moss Farai, oferind fiecărei seri o energie unică.

Cea mai bună ediție de până acum

Jazz in the Park 2024 a fost, fără îndoială, cea mai bună ediție de până acum, un adevărat festin muzical care a transformat pentru trei zile Parcul Etnografic din Cluj într-o lume a sunetelor și a experiențelor. Pe lângă concerte, gospodăriile din parc au fost animate de o varietate de activități interactive, precum ateliere de percuție, lecții de muzică pentru toate vârstele, experiențe culinare și degustări de vin.

„Întâlnirile pe prispă” au revenit cu o nouă ediție, aducând într-una dintre ogrăzile parcului discuții tihnite și inspiraționale cu artiști de renume și specialiști din domeniul muzicii și al evenimentelor. Fanii au putut să asculte povestea celor de la Scott Bradlee’s Postmodern Jukebox, Cymande și Tigran Hamasyan.

„Festivalul este mult mai matur și mai bine pus la punct”

Festivalul a fost completat de târguri de viniluri, ridicări cu balonul cu aer cald și multe alte activități care au transformat Parcul Etnografic într-un loc vibrant și plin de energie ce au lăsat publicul îmbogățit cultural și spiritual.

„Suntem foarte mulțumiți de cum ieșit ediția aceasta. S-a simțit că festivalul este mult mai matur și mai bine pus la punct. Simt că am reușit să ne ridicăm la un nivel superior față de ce făceam până acum. Sigur, s-a păstrat energia pozitivă și starea de relaxare, dar totul a fost mult mai bine pus la punct. Am reușit să facem o conexiune și mai profundă cu publicul nostru.

Mai avem lucruri de îmbunătățit pe viitor, însă partea bună este că știm exact ce avem de făcut. Abia aștept ediția de anul viitor. Promitem ceva special. Sper că am dovedit deja asta prin anunțarea lui Ibrahim Maalouf. Ne vedem anul viitor!”, a declarat Alin Vaida, fondatorul Jazz in the Park.

Jazz in the Park 2025, între 6 și 8 iunie 2025

La Jazz in the Park 2024, participanții au avut ocazia să își asigure abonamentele pentru cea de-a 13-a ediție a festivalului la cel mai bun preț.

Această ediție a fost ultima organizată toamna, pentru că de anul viitor festivalul se mută în calendarul de evenimente și va fi organizat la începutul verii. Cea de-a 13-a ediție Jazz in the Park Festival va avea loc în 6-8 iunie 2025, în parcul Etnografic „Romulus Vuia” din Cluj-Napoca și promite să fie și mai spectaculoasă.

Ibrahim Maalouf, headliner la ediția de anul viitor

Primul headliner a fost deja confirmat: celebrul trompetist Ibrahim Maalouf! Cu 18 albume la activ,  Ibrahim Maalouf, a parcurs un drum impresionant de la câștigător al celor mai mari competiții internaționale de trompetă clasică la cel mai popular jazzman al scenei muzicale franceze, fiind primul artist de jazz din istorie care a umplut Accor Arena din Paris.

Descoperit de legenda vie Quincy Jones și descris drept un „virtuoz” de către New York Times, Ibrahim a colaborat cu artiști de renume precum Wynton Marsalis, Angelique Kidjo, Melody Gardot și Marcus Miller, și a fost prezentat în 2021 pe Late Show-ul lui Stephen Colbert ca o adevărată legendă a jazzului.

Abonamente super early bird, scoase la vânzare

Abonamentele super early bird pot fi achiziționate de pe iabilet.ro până la finalul lunii septembrie 2024.

​​Jazz in the Park este un festival manifest care combină muzica bună cu promovarea de valori pozitive în comunitate. Festivalul a găzduit până acum peste 450 de concerte de jazz cu artiști internaționali și este astăzi unul dintre cele mai importante festivaluri europene de gen.

În 2019, Jazz in the Park a câștigat trofeul categoriei „Best Small European Festival”, la cea de-a XI-a ediție a prestigioasei competiții European Festival Awards. A devenit, astfel, primul festival de jazz din Europa (și implicit din România) care a obținut o distincție la acest eveniment. De asemenea, festivalul a fost finalist de 5 ori la aceeași categorie, ultima nominalizare fiind chiar pentru ediția de anul trecut.

Citește mai departe

EVENIMENT

Pensionarii primesc, mai departe, tichete sociale pentru alimente, medicamente compensate și ajutor de încălzire. Vezi plafonul

Publicat

leu plasament

Guvernul a adoptat, luni, ordonanţa de urgenţă în baza căreia pensionarii care primesc tichete sociale pentru alimente sau masă caldă, medicamente compensate şi ajutor pentru încălzire vor beneficia în continuare de aceste măsuri.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, precizează că Executivul a adoptat ordonanţa de urgenţă care ajustează pragurile până la care pensionarii beneficiază de aceste forme de sprijin, în contextul majorării pensiilor de la data de 1 septembrie, arată Agerpres.

Astfel, în cazul beneficiarilor de tichete sociale pe suport electronic pentru produse alimentare şi mese calde, limita de venituri a crescut de la 2.000 la 2.210 lei. Drept urmare, numărul total al persoanelor care beneficiază de tichete de 250 de lei, acordate o dată la două luni, se va menţine la acelaşi nivel cu cel din luna august (1,7 milioane de pensionari, persoane cu dizabilităţi, familii monoparentale).

Prag la medicamente compensate

Guvernul a majorat şi plafonul veniturilor din pensii până la care pensionarii pot beneficia de compensarea cu 90% a preţului de referinţă al medicamentelor.

Mai exact, pragul creşte de la 1.830 lei la 2.020 de lei/lună. De acest program vor putea beneficia peste 2.350.000 de pensionari. La stabilirea acestui prag nu se iau în calcul eventuale alte venituri obţinute de beneficiari în afara celor din pensii şi indemnizaţii sociale.

Ajutorul pentru încălzirea locuinţei şi suplimentul pentru energie termică, gaze naturale, energie electrică, combustibili solizi sau petrolieri vor fi acordate în continuare tuturor persoanelor care au beneficiat de acest sprijin. Cuantumul majorat al pensiilor nu va fi luat în calcul la stabilirea drepturilor la ajutorul pentru încălzirea locuinţei şi la suplimentul pentru energie.

Pentru a obţine aceste drepturi, pensionarii vor prezenta ultimul talon de pensie, trimis înainte de recalcularea pensiei. Măsura se va aplica în perioada 1 septembrie 2024 – 15 octombrie 2025.

Citește mai departe

CULTURA

Turnul Pompierilor, închis până în 22 septembrie, pentru lucrări de mentenanță

Publicat

De

Turnul Pompierilor din Cluj-Napoca va fi închis pentru trei săptămâni, până în 22 septembrie, pentru realizarea unor lucrări de mentenanță și reparații.

Primăria Cluj-Napoca a anunțat că, la Turnul Pompierilor Centru de Cultură Urbană Cluj, se vor efectua lucrări de mentenanță și reparații specifice, astfel că turnul nu va putea fi vizitat în perioada 2-22 septembrie.

Turnul Pompierilor, închis pentru trei săptămâni

Începând de luni, 23 septembrie, Turnul Pompierilor va fi din nou deschis publicului, cu noi expoziții și evenimente, arată reprezentanții instituției.

„Întrucât ne preocupăm constant să menținem obiectivele Centrului de Cultură Urbană Cluj-Napoca la cele mai înalte standarde de funcționare, vă anunțăm că la Turnul Pompierilor se vor efectua lucrări de mentenanță și reparații specifice, astfel încât turnul nu va putea fi vizitat în perioada următoare.

Ne revedem începând cu data de 23 septembrie, cu noi expoziții și evenimente inedite”, au transmis aceștia.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax