Connect with us

EVENIMENT

Klaus Iohannis așteptat la Cluj, la o conferință pe tema relațiilor internaționale

Publicat


Think tankul ICDE ICDE-România Europeană colaborează cu Universitatea Babeș-Bolyai (Facultatea de Studii Europene) la prima ediție a conferinței internaționale EUXGLOB, pe tema relațiilor internaționale.

Pe 15 aprilie 2021 va avea loc prima ediție (online) a conferinței de relații internaționale EUXGLOB, cu tema THE NEW TRANSATLANTIC RELATIONS AND THE PERSPECTIVES OF THE GLOBAL ORDER.
ICDE are onoarea să colaboreze cu Facultatea de Studii Europene Cluj-Napoca de la Universitatea Babeş-Bolyai pentru organizarea unui eveniment academic de înalt nivel, care va fi deschis oficial de E.S. Klaus Iohannis, Președintele României, și va îl va avea pe E.S. Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe, drept keynote speaker.

Vor susține prezentări numeroși profesori de la universități din UE, Marea Britanie, Statele Unite și Canada, reprezentanți ai unor think tankuri occidentale, specialiști din zona policy-making, oameni politici din Parlamentul European și Parlamentul României, tineri cercetători și doctoranzi.

La finalul conferinței, ICDE va organiza o masă rotundă cu o parte din specialiștii săi în relații internaționale.

Conferința EUXGLOB beneficiază de parteneriatul Reprezentanței Comisiei Europene în România.


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


EVENIMENT

VEȘTI BUNE! Cluj-Napoca este pe trend descendent la infectările cu COVID

Publicat

Direcția de Sănătate Publică Cluj anunță că marți, la Cluj-Napoca, rata de infectare cu COVID19 este de 6,62 la mia de locuitori.

Trendul este descendent, după ce zilele trecute a fost publicată cifra de 8,02.

Primarul Emil Boc a precizat că situația paturilor de la ATI este dramatică, însă este sub control.

”Se eliberează un pat, vine alt pacient în locul lui”, a declarat Emil Boc.

Edilul a menționat și că cifra mare de infectare nu trebuie să ne sperie întrucât în municipiul Cluj-Napoca s-a înregistrat și 9 la mie.

 

Citește mai departe

EDUCATIE

STUDIU USAMV Cluj-Napoca: Noi date din țara noastră arată că Pesta Porcină Africană (PPA) ar putea fi transmisă de insecte

Publicat

Un proiect de cercetare finanțat de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) și implementat, în calitate de coordonator, de Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj-Napoca, în colaborare cu Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală (IDSA) și Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), și-a relevat rezultatele, după studiile efectuate timp de 11 luni, în perioada martie 2020-ianuarie 2021.

„Specialiștii USAMV Cluj-Napoca precizează că descoperirea majoră a acestor studii este că anumite specii de insecte hematofage, recoltate din focare de Pestă Porcină Africană, se hrănesc pe porci, astfel că în corpul lor se găsește material genetic al virusului PPA. Peste 70% din insectele hematofage recoltate în ferme comerciale cu PPA declarată conțineau ADN-ul viral, conform sursei citate.

„Acest proiect a fost o adevărată provocare pentru noi și a implicat o sincronizare perfecta cu diferite instituții. Colaborarea cu ANSVSA a fost impecabilă. Ca să înțelegeți procesul, cum apărea o suspiciune de focar de pestă porcină africană, ANSVSA informa USAMV Cluj-Napoca printr-un mail. În câteva minute începeam organizarea deplasării.

„Importanța insectelor hematofage ar putea fi mai mare în ferme comerciale decât în sistemul tradițional”

Domnul dr. Alexandru Supeanu de la ANSVSA obținea toate acordurile instituților și medicilor locali, iar în câteva ore echipa de la USAMV Cluj-Napoca era deja pe drum”, a precizat coordonatorul proiectului, Prof. dr. Andrei Mihalca (Departamentul Parazitologie și Boli Parazitare)

Studiul a relevat, de asemenea, că importanța insectelor hematofage ar putea fi mai mare în ferme comerciale decât în sistemul tradițional și că dinamica abundenței acestor insecte ar putea explica numărul crescut de cazuri în lunile de vară.

Din echipa de cercetare a făcut parte și drd. Oana Maria Balmoș, care s-a deplasat constant în focarele noi de PPA, unde s-au instalat diferite capcane pentru insecte hematofage. “A fost un maraton de deplasări pe teren. În doar câteva luni am efectuat 30 de deplasări în toate colțurile țării. Practic, am stat acasă doar câteva zile în toată această perioadă. În rest, eram prin ferme sau în curțile oamenilor.

„Probele (…) au fost testate pentru identificarea ADN-ului viral”

Veneam dimineața la serviciu cu bagajul făcut pentru câteva zile. Cel mai probabil, în câteva ore urma să pornesc la drum undeva, fără să știu unde”, a explicat doctoranda de la USAMV Cluj-Napoca.

În cele 30 de deplasări, Oana Maria Balmoș a recoltat mii și mii de insecte. Au urmat apoi sute de ore de muncă în laborator pentru identificarea acestora. Probele, o dată sortate și identificate, au ajuns la IDSA, unde, în cadrul Laboratorului Național de Referință, au fost testate pentru identificarea ADN-ului viral.

Conf. dr. Florica Bărbuceanu, directorul institutului explică: “Participarea în cadrul proiectului a fost o provocare științifică, pe care specialiștii din cadrul laboratorului nostru au primit-o cu entuziasm. Expertiza și experiența de lucru dobândite în urma testării pentru PPA a peste 10.000 de probe de la apariția acestei boli în România și-au spus cuvântul în mod favorabil, dovadă fiind rezultatele obținute.

„Pesta Porcină Africană reprezintă o boală virală care afectează atât porcii domestici, cât şi mistreţii”

Tehnicile de biologie moleculară utilizate au respectat protocoalele recomandate de către Laboratorul European de Referință. Ne-am bucurat să fim parte a unei echipe de cercetare extrem de bine coordonate, care a finalizat cu succes acest proiect, în ciuda constrângerilor impuse de pandemia de COVID-19, și să contribuim la studii relevante în direcția combaterii acestei boli extrem de dăunătoare pentru suine, industria de profil și nu numai”.

Pesta Porcină Africană reprezintă o boală virală care afectează atât porcii domestici, cât şi mistreţii. Chiar dacă această boală nu afectează oamenii, ea are consecinţe economice extrem de importante pentru creşterea porcilor în România.

„În prezent, nu există vreun vaccin aprobat împotriva PPA”

Transmiterea bolii se realizează prin contactul direct cu alţi porci domestici sau sălbatici, dar şi prin intermediul produselor alimentare, furajelor şi echipamentelor contaminate (încălţăminte, îmbrăcăminte, unelte etc.). Un alt element important de luat în calcul este rezistenţa virusului în mediu, una extrem de ridicată.

În prezent, nu există vreun vaccin aprobat împotriva PPA. ”Pentru a înţelege amploarea pe care PPA o are în România, doar în perioada de implementare a acestui proiect, respectiv martie 2020 – ianuarie 2021, au fost confirmate 1.030 focare PPA la porci domestici, cu 186.647 animale afectate, și 1.578 cazuri PPA la porcii mistreți.

Este foarte important să respectăm câteva reguli simple în ceea ce priveşte economia acestei boli: să ne schimbăm hainele şi încălţările când intrăm în adăpostul porcilor; să nu permitem contactul porcilor cu alţi porci străini sau cu mistreţi; să evităm hrănirea porcilor cu lături, din moment ce virusul PPA rezistă în carnea congelată, afumată şi sărată; să nu încurajăm transportul ilegal de animale și, nu în ultimul rând, este foarte important să anunţăm medicul veterinar despre orice suspiciune de boală a animalelor”, a declarat dr. Alexandru Supeanu, responsabil al proiectului din partea ANSVSA și punct de contact (Focal point) EFSA în România.

Rezultatele studiului au fost publicate deja și în jurnalul oficial al EFSA”, se arată în comunicatul USAMV.

Citește mai departe

EVENIMENT

Proiect de lege: Copiii mai mici de trei ani vor fi exceptați de la plata întreținerii

Publicat

O propunere pentru modificarea Legii privind funcţionarea asociaţiilor de proprietari adoptată luni în plenul Senatului prevede ca minorii mai mici de trei ani să fie exceptați de la plata întreținerii.

Această propunere a înregistrat 134 voturi pentru şi un vot împotrivă. Ea va fi dezbătută de Camera Deputaţilor, care este for decizional în acest caz.

„Copiii până la împlinirea vârstei de trei ani sunt exceptaţi de la plata cheltuielilor de întreținere repartizate după numărul de persoane”, prevede proiectul de act normativ amendat de Comisia pentru administraţie publică a Senatului.

Iniţiatorul propunerii legislative, deputatul liberal Florin Roman, explică în expunerea de motive a proiectului de act normativ că „plata întreţinerii casei scării unui bloc este achitată de părinţi, iar copilul nu poate folosi liftul singur, nu poate utiliza lumina electrică de pe holuri decât în prezenţa părinţilor sau a unui adult”, transmite Agerpres.

„Cheltuielile alocate fiecărui copil în vârstă mai mică de trei ani pentru întreţinerea blocului pot fi folosite de părinţi mai bine pentru costurile creşterii acestor copii”, a mai spus Roman.

Sursa: Agerpres

Citește mai departe

EVENIMENT

Andreea Bulgăr de la Universitatea Cluj, bronz la Cupa României de lupte libere

Publicat

Antrenată de Aurel Șuteu, sportiva legitimată la secția de lupte a Clubului Sportiv Universitatea Cluj, Andreea Bulgăr, a obținut medalia de bronz la categoria 65 kg

Cupa României de juniori la lupte libere, lupte feminine și greco-romane s-a desfășurat în perioada 8-11 aprilie la Sala Sporturilor din Comuna Putna.

u-cluj.ro

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate
Publicitate