EVENIMENT
Izolare sau lipsa celor 7 ani de acasă? Două incidente petrecute într-un tramvai din Cluj au strânit dezbateri aprinse

Un clujean a relatat recent, pe platforma Reddit, două experiențe din tramvai care au generat un val de discuții online despre educație și efectul tehnologiei asupra comportamentului tinerilor.
Cele două incidente, petrecute înainte de sărbători, au scos la lumină o serie de întrebări legate de respectul pentru vârstnici a noilor generații și asupra celor șapte ani de acasă.
Strigăte de ajutor ignorate
În primul caz relatat pe Reddit, internautul descrie cum, la 6:30 dimineața, a auzit strigăte disperate de ajutor din capătul tramvaiului. O bătrânică încerca să urce, dar nimeni nu a reacționat, nici măcar un adolescent aflat foarte aproape de ea. Utilizatorul a intervenit, dar l-a mustrat pe tânăr pentru lipsa de reacție, primind în schimb doar o privire disprețuitoare.
„Hello reddit! (Pățania s-a întâmplat înainte de sărbători) În ultimele două zile am întâmpinat 2 situații foarte stranii care pur și simplu m-au șocat, neîntâmpinând astfel de situații până acum.
Ora 6 jumate dimineața, intru în tramvai să plec la muncă, și mă poziționez la jumătatea lui. Deodată aud ca din gură de șarpe: „Ajutor! Ajutor! Ajutați-mă, vă rog!” Mă uit direct spre capătul tramvaiului de unde vine zgomotul, aștept o secundă, să văd dacă cei 2 adolescenți prin clasa 8-a sau 9-a sar în ajutor. Bineînțeles că nu, băiatul nici măcar nu s-a uitat în spate la el să vadă ce se întâmplă (strigatul venea de la 1 m de el). Așa că alerg și o ajut pe bătrânica care nu putea urca. Mă întorc 180° și îl mustrez pe respectivul: „Moare lumea lângă tine și tu nu reacționezi deloc.” Răspunsul lui: se uită urât la mine, își scoate căștile din buzunar și gata, se închide în lumea lui”, a arătat acesta.
Lipsa reacției: indiferență sau o problemă mai profundă?
Al doilea incident a avut loc tot în tramvai, în drum spre casă. O femeie în vârstă i-a cerut unui băiat să îi cedeze locul, invocând că a avut o zi lungă petrecută în picioare. Tânărul a ignorat complet cererea, stârnind dezbateri despre cei șapte ani de-acasă și respectul pentru vârstnici.
„Plec spre casă de data aceasta, tot cu tramvaiul, 4 doamne la vreo 70 în fața mea, 3 prind loc, a 4-a ba. Tanti din picioare îl roagă pe un băiat de vreo 14 ani să îi cedeze locul, deoarece aceasta a stat în picioare toată ziua. Băiatul se uită la ele, ele la nimic. Bineînțeles, doamnele au început cu poveștile de cei 7 ani de-acasă și așa mai departe.
Dacă trăiești într-o societate, trebuie să ai minimul de bun simț și educație. E o regulă nescrisă, cred, să ajuți pe cei în nevoie, deoarece la rândul tău ai vrea să se întâmple la fel.
Tehnologia ne duce tot mai adânc pe prăpastie, nicidecum spre lumină din păcate. Voi ce părere aveți?”, a mai arătat utilizatorul platformei de socializare.
Păreri împărțite, în mediul online
Povestea a atras sute de reacții pe Reddit. Unele comentarii au susținut că lipsa de empatie este legată de un individualism exacerbat, în timp ce altele au sugerat că tinerii au fost mereu necopți la minte, dar educația și exemplul personal pot face diferența.
În ceea ce privește rolul tehnologiei, utilizatorii au fost divizați. Unii au susținut că izolarea produsă de căști, telefoane și alte gadgeturi contribuie la neglijarea realității din jur. Alții au considerat că nu tehnologia este problema, ci educația și valorile insuflate acasă.
O altă parte a comunității a ridicat problema generațiilor mai în vârstă, subliniind că lipsa de respect și nesimțirea nu sunt exclusive tinerilor.. Redăm câteva dintre reacțiile internauților:
- „Cred că ține de fiecare dacă cedează cuiva locul sau nu, aia ține de bun simt și de circumstanțe. Uneori eu nu pot ceda locul pentru că mă simt rău și de aia mă așez. De asemenea, există mulți vârstnici care se așează la locul de la margine în autobuz și își pun sacoșele pe celălalt loc. Ce legatură are tehnologia cu ce zici tu? Sau zici de tinerii din ziua de azi fluturând pumnul spre cer?”;
- „La punctul 1 așa sunt majoritatea tinerilor de astăzi, în lumea lor, nu prea percutează realitatea înconjurăatoare. La punctul 2, mai lasă-mă cu mosnegii ăștia entitled. Că nu murea baba aia 3 stații dacă stătea în picioare”;
- „Dacă acum 30 ani când era sărăcie lumea mai era empatică, mai ales în aceeași suferințe, o dată cu creșterea nivelului de trai individualism a crescut (nu că am fi fost o nație unită, dar s-a agravat) și mai mult până la un instinct animalic”;
„Dacă toți am face la fel am fi ca animalele”
- „Ce nu înțeleg majoritatea e că dacă toți am face la fel am fi ca animalele și am ajunge la extincție. Acum o lună mă gândeam că binele în lume e făcut de cei cu bani ce pot influența multe, dar și la nivelul tău poți face destule cu timpul și brațele tale. Lucrurile stau mai rău de cât ai prezentat, nu e de mirare că țara e cum e”.
- Eu cred ca tu doar acum observi anumite chestii în jurul tau. În realitate cam așa a fost mereu. Ai făcut rău că ai mustrat copilul, are mai multe șanse să ajute pe viitor pt că a văzut un exemplu decât pt că acel exemplu l-a mustrat. La faza cu locurile pe scaun? Mai existau locuri goale în tramvai dar nu lângă celelalte doamne? Mai erau alți pretendenți care ar fi putut ceda locul, poate chiar tu? Și până la urma ce a făcut doamna aia toata ziua în picioare încât să îi zica asta ca să îl arda la sentiment pe copil? A prășit, a dat la animale prin curte, cum au făcut bunicii mei până au murit? Nu prea cred…”;
„Ține de cei șapte ani de acasă”
- „Ține de educație. Cei 7 ani de acasă. L-am învățat pe fiul nostru de 3 ani să ceară jucăriile și nu să le smulgă din mâna altor copii, precum și alte chestii banale de bun simț, să își aranjeze jucăriile înapoi după ce se joacă cu ele, să arunce mizeria la gunoi, etc. Pe alți copii de vârsta lui sau chiar și mai mari îi lasă în spate din punct de vedere al educației minime. Dacă la anii ăștia e așa mare prăpastia, în anii 20-30 ai vieții lui îți dai seama ce diferențe vor fi la comportament…”.
Postarea a generat o dezbatere mai largă despre empatie și bun simț și subliniază o concluzie amară: schimbarea nu vine de la tehnologie, ci de la fiecare dintre noi.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
Vine VARA. Crește numărul zborurilor pe ruta Cluj-Istanbul. Câte curse vor fi săptămânal de pe Aeroportul Avram Iancu

Începând cu luna mai, numărul zborurilor Cluj-Istanbul și retur crește.
Asta și datorită faptului că sunt două companii aeriene turcești care vor opera zboruri spre această destinație de pe Aeroportul Internațional Avram Iancu din Cluj-Napoca.
Crește numărul zborurilor pe ruta Cluj-Istanbul
Compania aeriană Turkish Airlines a anunțat creșterea frecvenței zborurilor directe spre Istanbul, începând cu 5 mai 2025. Astfel, numărul zborurilor va crește de la 7 la 9 pe săptămână, prin introducerea a două curse suplimentare, operate luni și sâmbătă.
Suplimentarea frecvenței zborurilor răspunde cererii tot mai mari din partea pasagerilor care aleg Istanbulul atât ca destinație finală, cât și ca hub de conexiune către destinații intercontinentale din Europa, Asia, Africa și America de Nord, arată reprezentanții Aeroportului Cluj Napoca.
O nouă rută din 20 mai
De asemenea, începând cu 20 mai 2025, Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj va operara zborurilor directe spre Istanbul cu operatorul low-cost Pegasus Airlines. Vor fi 3 zboruri pe săptămână, pe Aeroportul Internațional Sabiha Gökçen, al doilea ca mărime din Istanbul. Cursele vor fi marți, joi și sâmbătă.
Totodată, compania operează deja și până în octombrie, şi zboruri charter spre Antalya de pe aeroportul clujean.
ADMINISTRAȚIE
CTP Cluj: Se MODIFICĂ tarifele la transportul metropolitan pentru comunele Baciu și Săvădisla

Compania de Transport Public Cluj-Napoca anunţă că, în urma Hotărârilor Consiliilor Locale ale Comunelor Baciu și Săvădisla, se modifică tarifele pentru transportul public de călători ȋntre Cluj-Napoca și comunele de mai sus, ȋncepând cu data de 23.04.2025.
„Abonamentele și biletele se pot achiziţiona de la Centrele de vanzare și Chioșcurile CTP, de la Automatele din staţii, de la POS-urile din mijloacele de transport, prin SMS, prin aplicaţia 24Pay, și de la conducătorii auto (doar bilete).
CTP Cluj: Se MODIFICĂ tarifele la transportul metropolitan pentru comunele Baciu și Săvădisla
Transportul public în Cluj-Napoca și Zona Metropolitană Cluj
Compania de Transport Public Cluj-Napoca S.A. (CTP) operează în interiorul Municipiului Cluj-Napoca transportul public pe o lungime totală a liniilor de 355,3 km, la care se adaugă traseele din zona metropolitană pe teritoriul a 10 comune membre ale Asociaţiei Metropolitane de Transport Cluj.
În dezvoltarea sistemului de transport în comun, am ţinut întotdeauna cont de nevoile cetăţenilor si ne-am bucurat de sprijinul autorităţilor locale pentru a veni ȋn ȋntâmpinarea lor. Împreună, vom continua să asigurăm condiţii moderne de transport, să testăm si sa infiinţăm noi rute, vom continua procesul de modernizare a parcului auto, precum şi asigurarea celor mai bune condiţii de deplasare pentru toţi cei care locuiesc, lucrează ori vizitează Cluj-Napoca și Zona Metropolitană Cluj”, a transmis CTP Cluj.
CLUJ24 TV
VIDEO. Primarul Bogdan Pivariu: Floreștiul este cea mai tânără, educată și vibrantă comunitate urbană din România

Primarul Bogdan Pivariu consideră că Floreștiul este cea mai tânără și educată comunitate din România, conform studiului făcut de Banca Mondială, dar și cea mai vibrantă comunitate urbană din țară.
Pivariu a declarat în emisiunea ”Transilvania la raport” de pe Clujlive TV, realizată în parteneriat cu Cluj24, că a început și o campanie prin care locuitorii pot să doneze străzile private către primărie dintr-o necesitate, deoarece aceste străzi nu pot fi întreținute sau nu sunt întreținute corespunzător de către cei care locuiesc acolo.
”Am sesizat această problemă și am venit în întâmpinarea lor, prin această platformă, prin această campanie de preluarea străzilor private, pentru că doar când ele sunt în patrimoniul Floreștiului, putem investi banii publici în ele și, de asemenea, să le putem întreține corespunzător, deszăpezit, curățat și așa mai departe.
Când spun modernizat, mă refer inclusiv la rețele edilitare, apă – canal, colectarea sau dirijarea apelor, după caz, iluminat public, asfalt, trotuare și tot ceea ce este nevoie pentru ca să ridicăm calitatea vieții”, a spus Pivariu.
Acesta a dat asigurări că există suficiente fonduri în bugetul local, fiecare stradă cedată Primăriei urmând să fie analizată în parte pentru a inclusă în acest proiect.
ADMINISTRAȚIE
Când va fi semnat contractul pentru tronsonul 2 al centurii metropolitane a Clujului. Emil Boc: „Am intrat în linie dreaptă”

Contractul de execuție pentru tronsonul 2 al centurii metropolitane va fi semnat în luna mai, potrivit declarațiilor primarului Emil Boc.
După publicarea în Monitorul Oficial a indicatorilor tehnico-economici pentru tronsonul II al centurii metropolitane, primarul Emil Boc a anunțat că în luna mai va fi semnat contractul de execuție pentru această lucrare majoră de infrastructură.
„În urma publicării în Monitorul Oficial a aprobării indicatorilor tehnico-economici la tronsonul II al centurii metropolitane – care începe de la intrarea în Cluj, ocolește Făgetul, taie Calea Turzii, merge înspre Borhanci, intersecția cu Sopor și de la Selgros traversează direct până pe Bulevardul Muncii, sunt în total 42 de kilometri, 35 de kilometri de pistă de biciclete, încă vreo 35 de kilometri de bretele de legături, 20 de noduri rutiere, cinci tuneluri, o lucrare de peste 1,2 miliarde de euro – am intrat și cu acest proiect în linie dreaptă. În luna mai, vom semna contractul de execuție a centurii”, a declarat primarul Emil Boc.
Primarul Emil Boc a anunțat, joi, 17 aprilie, că se poate trece la semnarea contractului de execuție a centurii metropolitane a municipiului Cluj-Napoca după ce Hotărârea de Guvern cu actualizarea indicatorilor tehnico-economici a fost publicată în Monitorul Oficial.
Asocierea formată din firmele Dimex-2000 Company (lider), Hydrostroy Ad (Bulgaria), Integral Inzenjering AD Laktasi (Muntenegru) și alți 19 subcontractanți sunt cei care vor realiza lotul 2 al centurii metropolitane a Clujului.