EVENIMENT
Clujenii, dezamăgiți de Târgul de Crăciun: „E la nivel de Fiii Satului pe lângă cel sibian. S-a degradat de la an la an”

Târgul de Crăciun din Cluj-Napoca și-a atras critici dure în rândul internauților, anul acesta. Subiectul unei dezbateri intense pe Reddit, Târgul de Crăciun din Cluj-Napoca pare să îi fi lăsat pe mulți dintre cei care i-au trecut pragul cu un gust amar.
Un clujean obișnuit să frecventeze atât târgul de Crăciun din Cluj-Napoca, cât și pe cel din Sibiu a oferit o recenzie dură, dar sinceră asupra experienței sale din acest an. În timp ce Sibiul a rămas constant în oferta sa, cu un târg extins și bine organizat, Clujul a dezamăgit profund, coborând standardele la niveluri considerate de unii mai potrivite pentru un festival rural.
Târgul de Crăciun din Cluj, din ce în ce mai sărac
Principala critică adusă târgului de Crăciun din Cluj vizează diminuarea sa atât în dimensiune, cât și în calitate. Dacă în anii anteriori competiția cu Sibiu era una strânsă, în 2023 Clujul a prezentat doar 50 de căsuțe față de cele 140 ale târgului sibian. Vizitatorul mai reclamă totodată reducerea numărului de participanți și o selecție sărăcăcioasă de produse.
„Am vizitat în acest an două târguri de Crăciun, evident pe cel din Cluj și pe cel din Sibiu. Practic pe ambele le-am vizitat aproape an de an în ultimii ani, e ca un fel de tradiție în familie. Trebuie să precizez de la început că nu sunt tocmai fanul acestor târguri pentru că e plin de kitsch-uri, gablonturi, inutilități și produse la suprapret, dar dacă tot vizitez (a.k.a. tras după familie), mai arunc și eu o privire, o critică, o strâmbătură din nas.
Prețuri similare la produse similare
De prețuri n-am ce să zic, pe produse similare, preturi similare. Nu e mai scump la Cluj, dacă se întreabă cineva. Însă dacă în anii trecuti cel din Cluj se apropia și poate chiar pe anumite sectoare îl depășea pe cel din Sibiu ca atractivitate și produse interesante, acum pot să spun fără rețineri că cel din Cluj e la nivelul de Fiii Satului pe lângă cel sibian. Și asta nu pentru că sibienii au evoluat în vreun fel, pentru că n-au făcut-o, ci pentru că cel din Cluj s-a degradat de la an la an.
„Cel mai trist târg clujean la care am fost vreodată”
Mi s-a părut mult mai mic și într-adevăr, în 2023 au fost 75 căsuțe, anul acesta 50, comparativ cu cel din Sibiu care cică ar avea 140 căsuțe. N-am vizitat, dar cred că și Craiova șterge pe jos cu noi grav de tot, iar la ei tradiția acestor târguri e inexistentă.
Pot să spun că a fost de departe cel mai trist târg clujean la care am fost vreodată, mai trist și decât cel din pandemie când stateai la coadă și erai scanat cu termometrul înainte să intri. Păcat, Clujul are potențial economic și turistic să facă ceva interesant, mare și frumos, dar nu știu, poate lacomia unora e un obstacol prea mare în calea viziunii”, a scris un clujean pe Reddit.
Lipsa decorațiunior și a artificiilor, reclamată de clujean
De asemenea, plângerile clujeanului au fost legate de lipsa decorațiunilor și a luminilor de calitate, de spectacolul slab de 1 Decembie și de spectacolul slab de drone și lasere care au înlocuit artificiile de Anul Nou.
„A observat cineva cât de sărăcăcios a fost împodobit Clujul anul acesta cu ghirlande și luminite? Zici că suntem undeva prin Valea Jiului în primul an de la falimentul minelor de cărbune. Sau „spectacolul” de 1 Decembrie când cu două lasere, câteva drone și muzica populară la maxim în boxe au încercat să înlocuiască spectacolul de artificii. Înțeleg că de la artificii se sperie cainii, pisicile, porumbeii, papagalii, dromaderii, capibarele, dar dă-o-n fasole, zici că nici n-au încercat să facă ceva frumos”, a mai arătat acesta.
Impactul „Untold”?
Un punct fierbinte al discuției este concesionarea organizării târgului către Fantesia Untold SRL, firma din spatele faimosului festival de muzică din Cluj-Napoca. Mulți localnici și turiști susțin că administrația locală a comis o greșeală prin această alegere, sugerând că prețurile mari la închirierea căsuțelor și prioritizarea câștigurilor comerciale au luat locul calității.
În contrast, târgurile de Crăciun din alte orașe, precum Sibiu, Brașov și chiar Craiova, au primit aprecieri mai pozitive.
Discuțiile de pe Reddit au scos la iveală și câteva idei constructive. Una dintre ele este mutarea târgului clujean într-o locație mai mare, precum zona Stadionului sau Parcul Central, pentru a permite o organizare mai amplă și mai aerisită.
- „Am fost în Brașov și Craiova. Cel din Brașov e micuț, dar cochet: căsuțe drăguțe, ornamente, decorațiuni, un brad frumos, multe lumini. Chiar foarte curat as zice. Cel din Craiova mi s-a părut balci curat – multe lucruri inutile care nu au nicio legătură cu un târg de Craciun, DAR, căsuțele erau parcă din turtă dulce – mi s-au părut cele mai drăguțe, multe luminițe și podoabe care adaugă atmosfera. În Cluj a fost cel mai trist (n-am fost încă la Sala Sporturilor, doar în centru) dar căsuțele alea sunt cotețe, perdeaua de luminițe n-are niciun sens, roata aia e doar reclama la Pepsi. Trist!”, a arătat un utilizator al rețelei de socializare.
- „Nu ai ce vedea la Sala Sporturilor. E un ring de patinaj minuscul populat de trei copii (ceea ce poate fi drăguț dacă nu vrei înghesuială, și e singurul lucru bun) și câteva căsuțe semigoale cu mâncare rece la suprapreț. Aceeași poartă obosita de Untold cu mov și verde, un Photo Booth și un brad sclipicios, toate înconjurate de mașinile din parcare. Eu stau în zona și am copil mic, în anii trecuți am mers relativ des să ne plimbam în ambele pt că no, luminite, mai beam un suc de mere cald. Anul ăsta am fost o dată la deschidere și o dată într-o dimineață în trecere spre teatrul de păpuși, sunt efectiv jenante ambele. Ii mai frumos la Turda :)”, i-a răspuns un localnic.
- „De-aia n-am văzut niciun turist la Târgul de Crăciun din Cluj, ori în alți ani nu aveai unde pași de ei. Și mă bucuram enorm ca vin oamenii la Cluj și își cheltuie banii aici. Anul ăsta gol, mereu când am trecut pe la târg (și am trecut aproape săptămânal cel puțin o data) era destul de gol de oameni. Eu personal am cheltuit 35 de lei la acest târg. Sper ca anul viitor (sau cât timp stă sub tutela Untold) să nu mai cheltui niciun leu și sper ca nimeni să nu o mai facă. Totuși, îmi pare rău de vânzătorii de acolo”, a arătat alt utilizator.
„Târgul depresiei”
- „Efectul Untold”, a comentat scurt al clujean.
- „Am mai propus și anul trecut primăriei să amenajeze târgul de Crăciun pe Al. Stadionului (da, va fi închisă o lună) dar ai și zona de parc împodobită plus platoul de la Sala Polivalentă. Ar fi fost mai aerisit și mai ușor de amenajat ceva frumos și am fi avut un târg, nu două… Da, e tot mai trist târgul de Crăciun și mai scump decât Sibiul. Poate ar trebui schimbat organizatorul?”, a mai arătat un internaut.
- „Atât a putut administrația locală. Sper să fie ultimul an cand primăria închiriază spațtiul celor de la Untold, care pun prețuri nesimțite la închirierea căbănuțelor. Plin de vin fiert de cea mai proastă calitate, dar vândut la adaos de 1000%. Cel de la Sala Sporturilor… ăla e târgul depresiei.”
Târgul de Crăciun din Cluj-Napoca, cândva un competitor serios pentru alte târguri de top din România, pare să fi pierdut direcția.
Untold a organizat şi în acest an „West Side Christmas Market” în sectorul 6 din Bucureşti, dar şi în două locaţii din Cluj-Napoca, Piaţa Unirii şi platoul Sălii Sporturilor „Horia Demian”, ambele fiind concesionate prin licitație pe o perioadă de 5 ani firmei Fantesia Untold SRL, în urma unei licitații publice.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger


Consiliul Județean Cluj anunță încheierea primelor contracte din acest an pentru întreținerea drumurilor județene. Lucrări pe patru sectoare de drum.
Consiliul a semnat trei contracte de execuție a lucrărilor incluse în Programul de lucrări de întreținere curentă și periodică a unor drumuri județene din județul Cluj, pentru anul 2025.
Lucrările se vor desfășura pe patru sectoare, cu o lungime totală de 51,747 kilometri, situate pe trei drumuri județene. Scopul acestor intervenții este îmbunătățirea condițiilor de circulație și creșterea siguranței rutiere.
Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj, a declarat: „Ne propunem ca prin intermediul acestor lucrări să contribuim la creșterea calității infrastructurii rutiere și la desfășurarea traficului în condiții de siguranță. Nu ne vom opri aici, în perioada imediat următoare vom încheia noi contracte pentru întreținerea drumurilor județene”.
Drumurile județene vizate de lucrările recent contractate
-
DJ 107R Făget – Sălicea – Ciurila, de la km 8+300 la km 21+350
-
DJ 161 Fundătura – Dăbâca – Pâglișa, de la km 17+000 la km 41+100
-
DJ 105T Popești – Corușu – Săliștea Veche – Săliștea Nouă – Berindu, de la km 2+130 la km 14+447 și de la km 19+470 la km 21+750
Lucrările vor include întreținerea părții carosabile și a platformei drumului, asigurarea scurgerii apelor, îmbunătățirea esteticii rutiere și asfaltări pe sectoarele unde starea drumului o impune.
EVENIMENT
Balaj (CFR Cluj): Meciurile cu „U” Cluj sau Dinamo se vor putea juca doar cu ABONAȚII noștri în tribune

Meciul dintre „U” și CFR Cluj de săptămâna trecută s-a lăsat cu violențe în afara stadionului. Ca atare, conducerea CFR Cluj ia în calcul ca viitoarele partide de acasă cu rivala din oraș și cu Dinamo București să se dispute doar cu suporterii „feroviari” în tribune.
Președintele CFR-ului, Cristi Balaj, spune această decizie poate fi luată în urma solicitărilor fanilor echipei și mai ales din cauza faptului că forțele de ordine au dovedit că sunt mai mereu depășite în astfel de partide, conform NapocaLive.
Balaj (CFR Cluj): Meciurile cu „U” Cluj sau Dinamo se vor putea juca doar cu ABONAȚII noștri în tribune
„Indiferent că este un suporter al CFR-ului, sau al altei echipei, organele abilitate trebuie să ofere sancțiuni maxime! Am condamnat imediat după meci, când am văzut imaginile, și am sunat membrii galeriei noastre. S-au arătat și ei deranjați, că au certat acele persoane, dar acele momente nu fac decât să aducă reacții mult mai violente, așa cum s-a întâmplat.
În Italia s-a stârpit în mare măsură mafia, iar acolo erau mult mai multe probleme. Noi nu suntem în stare să rezolvăm o problemă.. Dacă exista interes, s-ar fi rezolvat. Avem din ce în ce mai multe solicitări la adresa clubului, de la abonații noștri, ca meciul împotriva celor de la „U” Cluj sau Dinamo să se joace doar cu abonați. Asta din dorința de a exista siguranță la stadion, pentru că, din păcate, organele abilitate au arătat că sunt depășite”, a declarat Cristi Balaj.
EVENIMENT
FOTO. Misterul flash-mob-ului „Metro la Cluj” a fost elucidat: artistul american Metro Boomin urcă pe scena Untold 2025

Flash-mob-ul misterios organizat cu câteva zile în urmă în centrul Clujului era, se pare, un indiciu pentru unul dintre cele mai mari anunțuri făcute de organizatorii Untold legat de ediția din anul acesta a festivalului: artistul american Metro Boomin va urca pentru prima dată pe o scenă din România.
Metro Boomin, arhitectul sunetului hip-hop și trap al ultimului deceniu, vine pentru prima dată în România, în cadrul ediției aniversare UNTOLD X, cu un show exclusiv ce marchează singura sa apariție la un festival din Europa în acest an. Considerat unul dintre cei mai mari producători ai muzicii contemporane, cu un rol esențial în definirea hip-hop-ului modern, artistul american va urca pentru prima dată pe scena principală a festivalului UNTOLD, într-un show care promite să redefinească experiența de festival.
Un flash-mob misterios organizat miercuri, 2 martie, în centrul Clujului, în care mai mulți tineri cu hanorace inscripționate cu mesajul „Metro la Cluj” au stat nemișcați în zone aglomerate a precedat anunțul organizatorilor.
Premieră la Untold: Metro Boomin, pentru prima dată în România
Cu o viziune unică și o marcă de sunet ușor de recunoscut, Leland Tyler Wayne aka Metro Boomin a colaborat cu cele mai mari nume din industria muzicală: The Weeknd, Post Malone, Kendrick Lamar, Travis Scott, 21 Savage, Future sau Drake, Metro a transformat sound-ul urban modern într-un fenomen mainstream.
Metro Boomin a debutat cu o serie de colaborări cu tineri artiști aflați în plină ascensiune, precum Future, Young Thug și 21 Savage – relații care s-au transformat în parteneriate de durată. La doar 20 de ani, semna deja producția unor hituri precum „Karate Chop” (o colaborare cu Future), „Honest” și „Some More”.
Cu peste 31,7 miliarde de streamuri pe Spotify, peste 47 de milioane de ascultători lunari, multiple single-uri care au debutat pe locul 1 în Billboard Hot 100, producții premiate, albume devenite instant-cult – toate acestea îl plasează în topul celor mai relevanți creatori ai culturii urbane globale.
Metro Boomin se numără printre puținii artiști care au avut simultan 10 piese în clasamentul Billboard Hot 100, alăturându-se unor nume precum The Beatles, Taylor Swift, Drake sau Playboi Carti.
Metro Boomin a colaborat cu superstaruri globale precum Post Malone, Travis Scott, Gunna și Kanye West. Single-ul “Congratulations” la care a lucrat cu headliner-ul ediției aniversare a festivalului UNTOLD, Post Malone, a debutat în Top 10 Billboard 100, a fost recompensat cu 14 Discuri de Platină și a depășit pragul de 2 miliarde de ascultări pe platforma Spotify.
Line-up impresionant la ediția aniversară Untold X
Ediția aniversară UNTOLD X aduce în România un lineup impresionant, care include cele mai mari nume din industria muzicală globală: Post Malone, Anyma, Becky Hill, Martin Garrix, Armin van Buuren, FISHER, Alok, Alan Walker, Tiësto, Don Diablo și Hugel.
Scena Galaxy va găzdui cei mai cunoscuții DJ techno ai momentului – Black Coffee, Marco Carola, Adriatique, alături de cei mai apreciați DJ din România : Cezar, Priku, Arapu și SIT.
Organizatorii vor anunța în curând un nou val de artiști care vor completa lineup-ul ediției aniversare UNTOLD X, care va avea loc între 7 și 10 august, la Cluj-Napoca. Abonamentele sunt disponibile pe untold.com.
EVENIMENT
Dan Petrescu (CFR Cluj), înaintea meciului cu CSU Craiova: Vor fi schimbări în primul 11. Va fi un meci ECHILIBRAT

Luni seara în Gruia, CFR Cluj o reîntâlnește pe CSU Craiova, de această dată într-un meci din etapa a 3-a a play-off-ului Superligii de fotbal. Antrenorul clujenilor, Dan Petrescu, a prefațat partida la conferința de presă premergătoare.
„Deocamdată avem doar o problemă, să vedem dacă acel jucător se va recupera. Decidem după antrenamentul de azi, echipa nu a stat în cantonament, cei care nu au jucat s-au antrenat, ceilalți au avut program separat. Evaluăm azi (duminică) ce probleme sunt.
Dan Petrescu (CFR Cluj), înaintea meciului cu CSU Craiova: Vor fi schimbări în primul 11. Va fi un meci ECHILIBRAT
În fotbal toate echipele se cunosc foarte bine, diferența va fi la ce vom face pe teren, antrenorii se cunosc, știu toți ce sistem se joacă, va fi un meci echilibrat. Rămâne de văzut ce va fi mâine (n.r. referitor la gazon). Am văzut azi niște meciuri cu zăpadă, posibil să fie și mâine aici. Terenul nu arată încă așa cum ne-am dori noi, la meciul cu Craiova nu a fost chiar rău, a fost ok. Nu arată ca în alte părți, vedem ce vreme va fi mâine.
Trebuie să uităm Cupa, deocamdată în Cupă nu am făcut nimic, o descătușare doar pentru semifinale, a trebuit să ne treacă euforia aia. Orice pas greșit ne-ar face foarte grea existența, mai ales după rezultatul de ieri nu mai poți face pași greșiți. Recunosc că va fi un meci foarte important.
Nu vreau să vorbesc despre adversari pentru că se va interpreta. CFR Cluj a fost cea mai dezavantajată echipă, atât. Nu avem un episod pro CFR în 32 de etape. Alții fac ce vor, pe mine nu mă interesează. Chestia e că CFR a avut anul ăsta ghinion, să spunem așa.
„N-am avut noroc”
M-aș bucura să câștig și eu un meci cu 1-0 după un asemenea gol (n.r. cel din penalty marcat de FCSB contra lui „U” Cluj), dar deocamdată nu s-a întâmplat. N-aș vrea să discut ce s-a întâmplat la alții, dar asta e realitatea. N-am avut noroc.
Asta e realitatea (n.r. de când s-a introdus sistemul VAR nu a mai câștigat CFR campionatul). Mergem înainte, ce pot să fac. N-am crezut că la VAR pot fi atâtea greșeli. Nu numai în România, ci în fotbal. Se fac în continuare mari greșeli, dar sper să ajungem la un nivel în care să avem un robot arbitru.
Ăla chiar nu are cum să greșească. Și dacă greșește, n-avem de ce să-l acuzăm. Acolo cred că ar trebui să mergem. Ne trebuie o tehnologie în care să ia deciziile un robot. Acolo chiar nu mai avem ce să facem.
Vor fi schimbări în primul 11, vedem după antrenamentul de azi ce și cum, mai avem și mâine un antrenament”, a spus Dan Petrescu.