Connect with us

EVENIMENT

Clujenii, dezamăgiți de Târgul de Crăciun: „E la nivel de Fiii Satului pe lângă cel sibian. S-a degradat de la an la an”

Publicat


Târgul de Crăciun din Cluj-Napoca și-a atras critici dure în rândul internauților, anul acesta. Subiectul unei dezbateri intense pe Reddit, Târgul de Crăciun din Cluj-Napoca pare să îi fi lăsat pe mulți dintre cei care i-au trecut pragul cu un gust amar.

Un clujean obișnuit să frecventeze atât târgul de Crăciun din Cluj-Napoca, cât și pe cel din Sibiu a oferit o recenzie dură, dar sinceră asupra experienței sale din acest an. În timp ce Sibiul a rămas constant în oferta sa, cu un târg extins și bine organizat, Clujul a dezamăgit profund, coborând standardele la niveluri considerate de unii mai potrivite pentru un festival rural.

Târgul de Crăciun din Cluj, din ce în ce mai sărac

Principala critică adusă târgului de Crăciun din Cluj vizează diminuarea sa atât în dimensiune, cât și în calitate. Dacă în anii anteriori competiția cu Sibiu era una strânsă, în 2023 Clujul a prezentat doar 50 de căsuțe față de cele 140 ale târgului sibian. Vizitatorul mai reclamă totodată reducerea numărului de participanți și o selecție sărăcăcioasă de produse.

„Am vizitat în acest an două târguri de Crăciun, evident pe cel din Cluj și pe cel din Sibiu. Practic pe ambele le-am vizitat aproape an de an în ultimii ani, e ca un fel de tradiție în familie. Trebuie să precizez de la început că nu sunt tocmai fanul acestor târguri pentru că e plin de kitsch-uri, gablonturi, inutilități și produse la suprapret, dar dacă tot vizitez (a.k.a. tras după familie), mai arunc și eu o privire, o critică, o strâmbătură din nas.

Prețuri similare la produse similare

De prețuri n-am ce să zic, pe produse similare, preturi similare. Nu e mai scump la Cluj, dacă se întreabă cineva. Însă dacă în anii trecuti cel din Cluj se apropia și poate chiar pe anumite sectoare îl depășea pe cel din Sibiu ca atractivitate și produse interesante, acum pot să spun fără rețineri că cel din Cluj e la nivelul de Fiii Satului pe lângă cel sibian. Și asta nu pentru că sibienii au evoluat în vreun fel, pentru că n-au făcut-o, ci pentru că cel din Cluj s-a degradat de la an la an.

„Cel mai trist târg clujean la care am fost vreodată”

Mi s-a părut mult mai mic și într-adevăr, în 2023 au fost 75 căsuțe, anul acesta 50, comparativ cu cel din Sibiu care cică ar avea 140 căsuțe. N-am vizitat, dar cred că și Craiova șterge pe jos cu noi grav de tot, iar la ei tradiția acestor târguri e inexistentă.

Pot să spun că a fost de departe cel mai trist târg clujean la care am fost vreodată, mai trist și decât cel din pandemie când stateai la coadă și erai scanat cu termometrul înainte să intri. Păcat, Clujul are potențial economic și turistic să facă ceva interesant, mare și frumos, dar nu știu, poate lacomia unora e un obstacol prea mare în calea viziunii”, a scris un clujean pe Reddit.

Lipsa decorațiunior și a artificiilor, reclamată de clujean

De asemenea, plângerile clujeanului au fost legate de lipsa decorațiunilor și a luminilor de calitate, de spectacolul slab de 1 Decembie și de spectacolul slab de drone și lasere care au înlocuit artificiile de Anul Nou.

„A observat cineva cât de sărăcăcios a fost împodobit Clujul anul acesta cu ghirlande și luminite? Zici că suntem undeva prin Valea Jiului în primul an de la falimentul minelor de cărbune. Sau „spectacolul” de 1 Decembrie când cu două lasere, câteva drone și muzica populară la maxim în boxe au încercat să înlocuiască spectacolul de artificii. Înțeleg că de la artificii se sperie cainii, pisicile, porumbeii, papagalii, dromaderii, capibarele, dar dă-o-n fasole, zici că nici n-au încercat să facă ceva frumos”, a mai arătat acesta.

Impactul „Untold”?

Un punct fierbinte al discuției este concesionarea organizării târgului către Fantesia Untold SRL, firma din spatele faimosului festival de muzică din Cluj-Napoca. Mulți localnici și turiști susțin că administrația locală a comis o greșeală prin această alegere, sugerând că prețurile mari la închirierea căsuțelor și prioritizarea câștigurilor comerciale au luat locul calității.

În contrast, târgurile de Crăciun din alte orașe, precum Sibiu, Brașov și chiar Craiova, au primit aprecieri mai pozitive.

Discuțiile de pe Reddit au scos la iveală și câteva idei constructive. Una dintre ele este mutarea târgului clujean într-o locație mai mare, precum zona Stadionului sau Parcul Central, pentru a permite o organizare mai amplă și mai aerisită.

  • „Am fost în Brașov și Craiova. Cel din Brașov e micuț, dar cochet: căsuțe drăguțe, ornamente, decorațiuni, un brad frumos, multe lumini. Chiar foarte curat as zice. Cel din Craiova mi s-a părut balci curat – multe lucruri inutile care nu au nicio legătură cu un târg de Craciun, DAR, căsuțele erau parcă din turtă dulce – mi s-au părut cele mai drăguțe, multe luminițe și podoabe care adaugă atmosfera. În Cluj a fost cel mai trist (n-am fost încă la Sala Sporturilor, doar în centru) dar căsuțele alea sunt cotețe, perdeaua de luminițe n-are niciun sens, roata aia e doar reclama la Pepsi. Trist!”, a arătat un utilizator al rețelei de socializare.
  • „Nu ai ce vedea la Sala Sporturilor. E un ring de patinaj minuscul populat de trei copii (ceea ce poate fi drăguț dacă nu vrei înghesuială, și e singurul lucru bun) și câteva căsuțe semigoale cu mâncare rece la suprapreț. Aceeași poartă obosita de Untold cu mov și verde, un Photo Booth și un brad sclipicios, toate înconjurate de mașinile din parcare. Eu stau în zona și am copil mic, în anii trecuți am mers relativ des să ne plimbam în ambele pt că no, luminite, mai beam un suc de mere cald. Anul ăsta am fost o dată la deschidere și o dată într-o dimineață în trecere spre teatrul de păpuși, sunt efectiv jenante ambele. Ii mai frumos la Turda :)”, i-a răspuns un localnic.
  • „De-aia n-am văzut niciun turist la Târgul de Crăciun din Cluj, ori în alți ani nu aveai unde pași de ei. Și mă bucuram enorm ca vin oamenii la Cluj și își cheltuie banii aici. Anul ăsta gol, mereu când am trecut pe la târg (și am trecut aproape săptămânal cel puțin o data) era destul de gol de oameni. Eu personal am cheltuit 35 de lei la acest târg. Sper ca anul viitor (sau cât timp stă sub tutela Untold) să nu mai cheltui niciun leu și sper ca nimeni să nu o mai facă. Totuși, îmi pare rău de vânzătorii de acolo”, a arătat alt utilizator.

„Târgul depresiei”

  • „Efectul Untold”, a comentat scurt al clujean.
  • „Am mai propus și anul trecut primăriei să amenajeze târgul de Crăciun pe Al. Stadionului (da, va fi închisă o lună) dar ai și zona de parc împodobită plus platoul de la Sala Polivalentă. Ar fi fost mai aerisit și mai ușor de amenajat ceva frumos și am fi avut un târg, nu două… Da, e tot mai trist târgul de Crăciun și mai scump decât Sibiul. Poate ar trebui schimbat organizatorul?”, a mai arătat un internaut.
  • „Atât a putut administrația locală. Sper să fie ultimul an cand primăria închiriază spațtiul celor de la Untold, care pun prețuri nesimțite la închirierea căbănuțelor. Plin de vin fiert de cea mai proastă calitate, dar vândut la adaos de 1000%. Cel de la Sala Sporturilor… ăla e târgul depresiei.”

Târgul de Crăciun din Cluj-Napoca, cândva un competitor serios pentru alte târguri de top din România, pare să fi pierdut direcția.

Untold a organizat şi în acest an „West Side Christmas Market” în sectorul 6 din Bucureşti, dar şi în două locaţii din Cluj-Napoca, Piaţa Unirii şi platoul Sălii Sporturilor „Horia Demian”, ambele fiind concesionate prin licitație pe o perioadă de 5 ani firmei Fantesia Untold SRL, în urma unei licitații publice.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

COD GALBEN de vânt puternic la munte. Vor fi rafale de până la 110 km/h

Publicat

vant

O avertizare meteo cod galben este valabilă în zona de munte, la altitudini de peste 1700 m, în Munții Apuseni, Carpații Orientali și jumătatea de vest a Carpaților Meridionali.

Administrația Națională de Meteorologie a emis, duminică, o avertizare cod galben de intensificări ale vântului și polei, valabilă până marți, 7 ianuarie, la ora 10.

În intervalul menționat vântul va avea intensificări în cea mai mare parte a zonei montane, cu rafale de 50…70 km/h, iar la altitudini de peste 1700 m, temporar și de 80…90 km/h, precum și în Banat și Crișana, unde vor fi viteze de 40…50 km/h.

În cursul nopții de duminică spre luni (5/6 ianuarie) și în primele ore ale zilei de luni (6 ianuarie) în Maramureș, nordul Crișanei și al Transilvaniei și pe alocuri în Moldova vor fi precipitații slabe, la început ninsori, apoi lapoviță și ploi ce vor depune pe arii restrânse polei.

Totodată, de duminică, 5 ianuarie, ora 23 până marți, 7 ianuarie, ora 10 în Munții Apuseni, Carpații Orientali și jumătatea de vest a Carpaților Meridionali, în special la altitudini de peste 1700 m, temporar, vântul va prezenta intensificări, cu rafale de 90…110 km/h.

Citește mai departe

EDUCATIE

Șefa IȘJ Cluj, Marinela Marc: Îmi doresc să se producă modificările legislative care să permită descentralizarea în învățământ

Publicat

De

Marinela Marc, șefa IȘJ Cluj

Marilela Marc, șefa Inspectoratului Școlar Cluj, a transmis un mesaj, pe pagina de Facebook, la început de an.

Aceasta spune că de la anul 2025 își dorește ca descentralizarea în învățământul preuniversitar să devină realitate.

Șefa IȘJ Cluj, Marinela Marc: Îmi doresc să se producă modificările legislative care să permită descentralizarea în învățământ

“La început de an 2025, îmi doresc ca în sistemul de educație preuniversitar să se producă modificările legislative care să permită descentralizarea”, a transmis Marinela Marc.

Principiul descentralizării decizionale, care presupune redistribuirea autorității decizionale de la nivelurile centrale către cele locale, pentru a răspunde adecvat nevoilor beneficiarilor se promite constant și este “afirmat” și în legea învățămțntului, însă nu este aplicat.

Reducerea consumului de droguri în școli

De asemenea, șefa IȘJ Cluj a vorbit și despre reforma curriculară, dar și despre politici publice “în care accentul să se pună pe formarea acelor competențe care să îi ajute pe elevi să facă transferul cunoștințelor acumulate în situații noi de învățare, să fie adaptabili și conștienți de importanța dezvoltării personale, a învățării pe tot parcursul vieții, să aibă spirit critic, capacitatea de a discerne între bine și rău, adevăr și minciună, dar mai ales să fie educați în spiritul valorilor adevărate”.

“Ne preocupă excelența în educație în școlile clujene, dar și asigurarea egaltății de șanse și ridicarea nivelului educațional în comunitățile dezavantajate, unde educația rămâne singura șansă a copiilor de a avea un viitor, identificarea de soluții pentru a reduce violența și consumul de droguri în mediul școlar”, a mai spus Marinela Marc.

Elevii clujeni se vor întoarce la școală în data de 8 ianuarie 2025, după vacanța de iarnă.

Citește mai departe

EVENIMENT

ATENȚIE, șoferi. Au crescut amenzile. Cât scot din buzunar cei care vorbesc la telefon în timp ce conduc mașina

Publicat

De

Cresc amenzile pentru șoferi

Șoferii vor scoate mai mulți bani din buzunar în acest an dacă încălcă regulile de circulație.

De la 1 ianuarie 2025, Guvernul a renunțat la plafonarea punctului de amendă, iar salariul minim pe economie a crescut, astfel că se majorează și amenzile pentru șoferi.

ATENȚIE, șoferi. Au crescut amenzile. Cât scoat din buzunar cei care vorbesc la telefon în timp ce conduc mașina

Sancțiunile rutiere sunt calculate în funcție de noul salariu minim brut.
Astfel, punctul de amendă va reprezenta 5% din salariul minim brut pe țară garantat în plată, care de la începutul anului este de 4.050 de lei.

Astfel, dacă punctul de amendă în 2024, plafonat, era 165 de lei, în 2025 acesta va de 202,5 lei.

Amenzi pentru utilizarea telefonului sau conducerea sub influența alcooluluisau drogurilor

Astfel, șoferii care utilizează telefonul mobil în timp ce condus sunt pasibili de o amendă de până la 1.620 de lei. De asemenea, cei care conduc sub influența alcoolului sau drogurilor, vor trebui să plătească amenzi de 4.000 de lei sau chiar mai mult.

Amenzile pe clase de sancțiuni:

  • Clasa I: 2-3 puncte de amendă – între 405 lei și 607,5 lei
  • Clasa II: 4-5 puncte de amendă – între 810 lei și 1.012,5 lei
  • Clasa III: 6-8 puncte de amendă – între 1.215 lei și 1.620 lei;
  • Clasa IV: 9-20 puncte de amendă – între 1.822,5 lei și 4.050 lei;
  • Clasa V, doar persoanelor juridice: 21 la 100 de puncte de amendă – între 4.252,5 lei și 20.250 lei.

Citește mai departe

EVENIMENT

Spitalul de Urgență Cluj face ANGAJĂRI în prima lună din an. Caută personal medical, TESA, dar și muncitori

Publicat

De

Spitalul de Urgență Cluj face angajări

Spitalul de Urgență din Cluj a scos la concurs mai multe posturi pe perioasă determinată și nedeterminată.

Antenție, încsrierile la concurs pentru mai multe posturi încep încă de miercuri, 8 ianuarie.

Spitalul de Urgență Cluj face ANGAJĂRI în prima lună din an. Caută personal medical, TESA, dar și muncitori

Cel mai mare spital din județ scoate la concurs posturi de personal medical, auxiliar, TESA și muncitori. Pentru multe posturi nu este nevoie de vechime în muncă.

Posturile scoase la concurs:

  • medic specialist ortopedie-traumatologie – 1 post, perioadă nedeterminată, diplomă de licență, certificat medic specialist;
  • asistent medical generalist – 39 de posturi pe perioadă determinată, diplomă de licență în specialitate/ diplomă de școală sanitară postliceală, diplomă de bacalaureat, fără condiţie de vechime
  • asistent medial de laborator clinic licențiat – 1 post pe perioadă determinată, diplomă de licență în specialitate, fără condiţie de vechime
  • farmacist – 1 post pe perioadă determinată, diplomă de licență în specialitate, fără condiţie de vechime
  • kinetoterapeut principal – 1 post pe perioadă determinată, diplomă de licență în specialitate, 5 ani vechime pe funcție de kinetoterapeut
  • infirmieră – 18 posturi pe perioadă nedeterminată, studii generale , fără condiţie de vechime
  • îngrijitoare – 5 posturi pe perioadă nedeterminată, studii generale, fără condiţie de vechime
  • brancardier – 1 post pe perioadă nedeterminată, studii generale, fără condiţie de vechime
  • economist special IA la Serviciul financiar – 1 post pe perioadă nedeterminată, diplomă de licenţă în domeniul ştiinţe economice, 6 ani şi 6 luni vechime în specialitate
  • economist special IA la Serviciul aprovizionare – 1 post pe perioadă nedeterminată, diplomă de licenţă în domeniul ştiinţe economice, 6 ani şi 6 luni vechime în specialitate
  • inginer II la Serviciul tehnic – 1 post pe perioadă nedeterminată, diplomă de licenţă în specialitatea construcții, 6 luni vechime în specialitate
  • magaziner la Serviciul aprovizionare – 1 post  pe perioadă determinată, diplomă de bacalaureat, 6 luni vechime în specialitate.

Mai multe detalii legate de condițiile de ocupare a posturilor, conținutul dosarelor de înscriere, calendarul concursului și bibliografia, pe pagina Web a spitalului AICI, anunțurile cu nr. 384-388.

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate