Connect with us

ACTUALITATE

IREAL: Soarta caprelor negre din Parcul Național Munții Rodnei depinde de un profesor universitar care le împușcă

Publicat


Politicianul Mihai Goțiu trage un semnal de alarmă pe pagina sa de socializare vis-a-vis de soarta caprelor negre din Munții Rodnei.

„Mi-e absolut imposibil să înțeleg motivația împușcării (vânării) caprelor negre ori a ciocârliilor. Nu atacă oameni și nu distrug culturi agricole – pretexte pe care le auzim din partea celor care vor să transforme urșii în trofee pe pereții și podelele caselor lor de vacanță. Am depus propuneri legislative salvarea lor (includerea pe lista speciilor protejate), dar, după ce au trecut de Senat, acestea sunt blocate la Comisia pentru Mediu a Camerei Deputaților, unde influența vânătorilor s-a dovedit, până acum, imbatabilă.

În timpul dezbaterilor legilor (pentru protecția caprei negre, respectiv a ciocârliei de câmp) în Comisia pentru Ape, păduri, pescuit și fond cinegetic din Senat, am auzit ”argumentul” care m-a lăsat perplex despre cât de ”sportivă” ar fi vânătoarea de capre negre. Ce o fi ”sportiv” în a pândi și împușca un animal fără apărare pe crestele munților vă las pe voi să apreciați.

„În stânga, cu pușca în mână și tare mândru de isprava lui ”sportivă”, e Ioan Păcurar, cadru universitar la USAMV Cluj”

Tot în timpul dezbaterilor, am afirmat, însă, public, un lucru: nu de puține ori filmările și fotografiile făcute în timpul partidelor de vânătoare (și a chermezelor cu care se încheie) sunt utilizate, ulterior, pentru a influența deciziile participanților (de multe ori politicieni, dar nu doar politicieni).

Fotografia asta a fost făcută publică, în noiembrie 2019, pe propria pagină de Facebook, de Pavel Sângeorzan, deținătorul unei (foste) cariere de marmură în Parcul Național Munții Rodnei. E cel din dreapta, cu pălărie pe cap. În stânga, cu pușca în mână și tare mândru de isprava lui ”sportivă”, e Ioan Păcurar, cadru universitar la USAMV Cluj și președintele Consiliului Științific al Parcului Național Munții Rodnei.

Adică o persoană de a cărui decizie și semnătură atârna avizul ciuntirii parcului național, pentru ca Pavel Sângeorzan să-și poată continua și, atenție, EXTINDE exploatarea de marmură. Și asta în condițiile în care cariera de marmură nu se află doar în parcul național, ci și în rețeaua europeană de situri Natura 2000.

Aproape 40 de hectare de pădure vor fi făcute rumeguș și praf și pulbere la propriu, dacă propunerea de hotărâre aflată azi pe ordinea de zi a Guvernului va fi adoptată. Cu un impact de mediu devastator – poluare fonică de la explozii și camioane grele, praf, posibile poluări accidentale cu combustibili, schimbare a microclimatului și a rețelei hidrografice, bulversarea traseelor diferitelor specii etc. – pe o suprafață de aproape zece ori mai mare decât cea a carierei propriu-zise. Afirmația că habitatele și ecosistemele protejate prin instituirea regimului de sit Natura 2000 nu vor fi afectate e, pur și simplu, hazardată.

„Forul pe care îl conduce și îl reprezintă a luat decizii favorabile pentru hăcuirea parcului național”

Au fost influențate deciziile președintelui Consiliului Științific al Parcului Național Munții Rodnei de publicarea acestei fotografii de către afacerist? Mai are Pavel Sângeorzan și alte imagini/filmări cu Ioan Păcurar la vânat de capre negre? Habar nu am. Ulterior publicării fotografiei, Ioan Păcurar a afirmat că întâlnirea cu Pavel Sângeorzan la vânătoare de capre negre prin Vrancea a fost întâmplătoare și că acesta i-ar fi solicitat ”să se tragă în chip” împreună.

Dar e un fapt că forul pe care îl conduce și îl reprezintă (Consiliul Științific) a luat decizii favorabile pentru hăcuirea parcului național și pentru extinderea carierei de marmură. Într-un interviu ulterior publicării fotografiei, Ioan Păcurar vedea ca fiind aproape normală decizia favorabilă dinamitei și drujbelor, în detrimentul naturii (interviul aici: https://timponline.ro/o-fotografie-cat-o-mie-de-cuvinte-ce-are-totusi-de-spus-presedintele-consiliului-stiintific-al-pn-muntii-rodnei/).

De asemenea e fapt, dar e și lege, că scopul parcurilor naționale e protecția și CONSERVAREA naturii. Incluzând și caprele negre. Iar mie mi-e greu să am încredere că o persoană care e pasionată de vânarea lor e potrivită pentru a conduce un for științific responsabil cu protecția. Pentru protecția lui ”homo drujbatus”, ”homo dinamitus”, ”homo afaceristus” ori a nepieritoarei specii ”homo coruptus” sunt alte funcții și instituții.

Acum, spuneți și voi, credeți că o persoană degrabă pușcătoare de capre negre poate să protejeze natura și biodiversitatea?

PS: Mai multe detalii despre ciuntirea Parcului Național Munții Rodnei aici: https://www.facebook.com/gotiu.mihai/posts/3935930523120404”, se arată pe pagina de Facebook a politicianului.

Foto: Facebook Mihai Goțiu


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


ACTUALITATE

VIDEO/ Seară de spectacol online: ”Văduva veselă” de Franz Lehar la Opera Națională Română Cluj-Napoca

Publicat

De

Cluj24.ro a lansat în premieră pentru presa locală un proiect de susținere a culturii în parteneriat cu mai multe instituții de cultură din Cluj-Napoca și vă prezintă spectacole online de teatru sau operă în perioada de pandemie.

Duminică de la ora 19, Opera Națională Română Cluj-napoca prezintă opereta onine în trei acte ”Văduva veselă” de Franz Lehar pe un libret de Victor Léon și Leo Stein după comedia ”L’attaché d’ambassade” de Henri Meilhac.

Opereta aranjată pe suavele note ale compozitorului Franz Lehár a reușit să declanșeze valuri de râsete și simpatie chiar de la premiera sa absolută, din anul 1905, atunci când compozitorul austriac a dat tonul unei noi abordări a genului. Prin Die lustige Witwe, Lehár a devenit de îndată reformatorul operetei, înviorând sălile de spectacol din întreaga lume și continuând și azi să captiveze generații de melomani prin strălucirea și melodicitatea sa.

Muzica plină de vervă şi romantism din Văduva veselă, împletită cu dialogurile spumoase ale protagoniştilor, conturează cu şarm prețioasa înaltă societate din La Belle Époque a secolului XX. Tânăra şi seducătoarea văduvă Hanna şi fermecătorul Conte Danilo, eroii operetei, trăiesc o poveste de dragoste siropoasă, printre trufii neclintite şi intrigi ambiţioase. Totul într-un spectacol savuros, pigmentat cu sentimente intense şi hilare răsturnări de situaţie, purtate pe paşi de vals pasional şi can-can francez, ce fac deliciul publicului.

Distribuția spectacolului

Dirijor: Gheorghe Victor Dumănescu

Regia artistică: Tiberius Simu

Scenografia: Viorica Petrovici

Coregrafia: Felicia Șerbănescu

Regie scenă culise: Cristina Albu

Hanna Glawari: Ștefania Barz

Contele Danilo Danilowitsch, secretarul Ambasadei: Andrei Manea

Valencienne, soţia ambasadorului: Oana Trîmbițaș

Camille de Rosillon: Sorin Lupu

Baronul Mirko Zeta, ambasadorul pontevedrin la Paris: Cristian Hodrea

Vicontele Cascada: Bogdan Nistor

Raoul de St. Brioche: Florin Pop

Njegus: Iulian Sandu

Bogdanowitsch, consul pontevedrin: Varga Janos

Sylviane, soţia lui: Elena Potopea

Kromow, consilierul ambasadei: Zoltan Molnar

Olga, soţia lui: Henrietta Almasi

Pritschitsch, ataşat militar: George Godja

Praskowia, soţia lui: Anca Aluaș

Orchestra, Corul și Ansamblul de Balet al Operei Naționale Române din Cluj-Napoca

Maestru de cor: Emil Maxim

Dirijor cor: Corneliu Felecan

Pregătire muzicală: Lelia Serafinceanu

Preluare regie: Mihaela Sandu

Preluare coregrafie: Marius Toda

Citește mai departe

ACTUALITATE

Alegeri online la Organizația Studenților Mediciniști din UMF Cluj-Napoca. Vezi CALENDARUL

Publicat

De

Organizația Studenților Mediciniști (OSM) din cadrul UMF Cluj-Napoca anunță că a dat startul înscrierilor pentru funcția de președinte al OSM, pentru mandatul 2021-2022, perioada de înscriere fiind 8 aprilie – 8 mai. 
Pentru a putea candida, pretendenţii trebuie să îndeplinească următoarea condiţie conform art. 25, alin (2) din Regulamentul Intern OSM: „Pot candida pentru funcţia de Preşedinte studenţi ai Facultăţii de Medicină deveniţi membri activi ai OSM cu minim 12 luni în urmă.”
Candidaturile pentru funcţia de Preşedinte se depun online, prin email către vicepreședintele Academic, la adresa vpa@osmcluj.ro și trebuie să conțină:
– plan de candidatură
– scrisoare de intenţie
– CV

Perioadă de campanie

După terminarea perioadei de înscriere, va urma perioada de campanie, perioadă în care studenții vor putea analiza candidaturile pretendenților, conform calendarului stabilit.
În cazul depunerii mai multor candidaturi, va avea loc o dezbatere publică deschisă pentru toți studenții Facultății de Medicină, în data de 15 mai.
Atât alegerile cât și dezbaterea vor avea loc online, într-un format accesibil şi sigur, care va fi anunţat ulterior.
Alegerile online pentru funcția de președinte OSM sunt programate în 18 mai.

Citește mai departe

ACTUALITATE

Cîțu: Săptămâna viitoare se deschid 171 de centre noi pentru vaccinare. Ținta, 100.000 de VACCINAȚI pe zi

Publicat

De

Premierul Florin Cîțu a anunțat că săptămâna viitoare se deschid 171 de centre noi pentru vaccinare. Totodată, spune premierul, în acest moment la nivel național mai sunt libere 6 paturi în ATI.

După ședința Centrului Național de Conducere și Coordonare a Intervenției (CNCCI), premierul Florin Cîțu a declarat că acum sunt 1.531 de persoane internate în ATI și doar șase locuri mai sunt libere la nivel național.

„Trebuie să atingem obiectivul de 1.600 de paturi. Pe de o parte avem o evoluție pozitivă în ceea ce privește numărul de persoane infectate și vedem că, după ce am ajuns la un platou, începem să scădem, dar în același timp, oarecum contradictoriu, avem mai multe persoane internate în spital și mai multe persoane în ATI.

Am vrut să înțeleg ce se întâmplă și cum să ne pregătim pentru perioada următoare. Acest val poate va dura două – trei luni de zile și trebuie să ne concentrăm să avem resursele pentru perioada următoare, în timp ce ne ocupăm de campania de vaccinare”, a declarat premierul.

100.000 de vaccinați pe zi

În ceea ce privește campania de vaccinare, Cîțu a spus că săptămâna viitoare se mai deschid 171 de centre noi pentru vaccinare.

„După 15 (aprilie – n.r.) vom avea capacitatea să vaccinăm 100.000 de persoane pe zi. Este foarte important ca toată lumea să înțeleagă că este singura soluție de a depăși pandemia.

(…) Am făcut tot ce este posibil pentru a avea dozele de vaccin. Avem doze necesare să vaccinăm 5 milioane de persoane la sfârșitul lunii mai – începutul lunii iunie și 10 milioane la sfârșitul lunii iulie – începutul lunii august. Dozele vin în România, trebuie doar să ne vaccinăm. Îi încurajez pe toți românii să se înregistreze în platformă”, a afirmat Florin Cîțu.

Citește mai departe

ACTUALITATE

Cîmpeanu: Ministerul Educației propune extinderea anului școlar din septembrie 2022

Publicat

De

Ministerul Educației propune extinderea anului școlar din septembrie 2022, în condițiile în care predarea online nu a funcționat în mod corespunzător, a declarat într-o intervenție telefonică, la Digi24, ministrul de resort Sorin Cîmpeanu.

„Ministerul Educației va propune, din timp, extinderea anului școlar, începând cu septembrie 2022. Ministerul Educației oricum susține ideea extinderii perioadei de cursuri pentru învățământul preuniversitar, cu atât mai mult cu cât predarea online a generat perderi, deci este nevoie de timp pentru recuperarea acestor pierderi”, a spus ministrul.

O altă variantă luată în calcul esti și revenirea anului școlar la trei trimestre. „Sunt argumente pro și argumente contra. Este nevoie de consultare publică”, a spus ministrul.

Ministerul va organzia consultări cu asociațiile din învățământ și ale părinților.

 

Sursa: Mediafax

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate
Publicitate