EDUCATIE
IoT Student Challenge 2025, la UTCN: Dispozitiv inovator pentru nevăzători. 40 de echipe au concurat pentru premiul cel mare
Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca a organizat miercuri, 19 martie, cea de-a opta ediție a prestigiosului concurs „Internet of Things Student Challenge 2025”, o competiție pentru studenții pasionați de tehnologie și inovație.
Evenimentul, organizat de Facultatea de Automatică și Calculatoare, a atins un record absolut de participare, cu 40 de echipe înscrise și o audiență impresionantă.
40 de echipe au concurat pentru premiul cel mare
Prof. dr. ing. Vlad Mureșan, decanul Facultății de Automatică și Calculatoare, a deschis oficial competiția, subliniind importanța și evoluția acesteia de-a lungul anilor.
„Mă simt foarte onorat să deschid acest concurs în calitate de decan al Facultății de Automatică și Calculatoare, un concurs de prestigiu și cu o tradiție îndelungată – ne aflăm la a opta ediție, o ediție care sperăm să fie de succes. De asemenea, mă bucură foarte mult amploarea pe care a luat-o acest concurs în ultimii ani. Îmi aduc aminte că în 2016, acest concurs era doar o secțiune a conferinței internaționale organizată de către Departamentul de Informatică. Iată, acum este un eveniment de sine stătător, cu un număr record de participanți, și anume 40 de echipe înscrise. În acest context, vreau să îi felicit pe toți studenții care s-au înscris la acest concurs, mă bucură faptul că desfășoară activități extra-curriculare iar aceste activități sunt asociate domeniului pe care chiar îl studiază: automatic și informatică aplicată”, a declarat Vlad Mureșan.
Un concurs cu tradiție și impact în industrie
La rândul său, prof. dr. ing. Honoriu Vălean, directorul Departamentului de Automatică, a evidențiat impactul pe care acest concurs îl are asupra studenților și industriei IT.
„Astăzi este un record absolut în istoria acestui concurs, niciodată nu am avut o audiență atât de mare, și mă bucur că studenții au dorit să ia parte la acest concurs, un concurs care este deja clasic în domeniu. Pe lângă faptul că vă demonstrați ingeniozitatea, perseverența și pregătirea în domeniu, aveți șansa să veniți și antreprenori și să vă faceți peste ani, nu mulți, firme care să fie foarte de succes, având la bază ceea ce prezentați astăzi aici. Mă bucur tare mult că sunt prezenți în juriu, și au fost prezenți și cu alte ocazii, reprezentanți ai industriei din Cluj, care, în afara faptului că pot aprecia fiabilitatea proiectelor propuse, pentru că lucrează în domeniu, poate că vă oferă și niște idei”, a adăugat directorul Departamentului de Automatică.
SEEQ, șapca inteligentă care ghidează persoanele nevăzătoare
Printre proiectele remarcabile ale competiției s-a numărat SEEQ, o șapcă inteligentă destinată persoanelor cu deficiențe de vedere. Dezvoltat de echipa formată din Diana Farcaș, Elisei Marian, Neagoi Maria, Morar Ștefania, Bonda Ștefania, Neamțiu Cosmin și Peșteșan Radu, acest dispozitiv folosește feedback haptic pentru a ghida utilizatorul spre destinația dorită, oferindu-i mai multă autonomie.
„Noi suntem Seeq, ne-am înscris la acest concurs cu șapca noastră inteligentă. E un device smart, care se bazează pe feedback haptic și este dedicat persoanelor cu deficiență de vedere. Beneficiarul își instalează aplicația, se conectează la șapcă, iar apoi introduc locul unde vor să ajungă și șapca îl ghidează prin vibrații.
Un dispozitiv accesibil și hands-free
Am dezvoltat acest proiect în circa o săptămână, e la stadiul de prototip și ne-am dori să o ducem mai departe. Printr-un asemenea dispozitiv, o persoană poate deveni mai independentă, poate explora locuri noi, e un device hands-free și vine în completarea celorlalte unelte folosite deja de nevăzători pentru orientare și este non-invaziv. Vrem să dezvoltăm un produs accesibil pentru a ajuta cât mai multe persoane și tocmai fiindcă este hands-free, poate fi folosit în continuare și bastonul alb pentru identificarea obstacolelor”, au arătat aceștia pentru Cluj24.
Proiectul folosește un microcontroler ESP32, conectivitate Bluetooth și o busolă digitală pentru orientare. Actuatoarele de vibrație sunt amplasate strategic pentru a transmite feedback direcțional clar.
Premiul cel mare, câștigat de echipa HydroMinds
Premiul cel mare, „IoT SC 2025”, în valoare de 5.000 de euro, a fost acordat echipei HydroMinds, formată din Căpâlnaș Alin-Mihai, Copos Andrei și Popa Ștefan, pentru proiectul DrinkUp, o soluție inovatoare cu potențial antreprenorial ridicat.
Premii speciale au fost acordate echipelor:
- HopeCore Solutions – Penzes Noemi, pentru proiectul REMY – A Multifunctional Socially Assistive Robot for Alzheimer’s and Dementia Related Diseases;
- Climate Umbrella – Ionuț Iancu, pentru proiectul Climate Umbrella;
- SEEQ – pentru dispozitivul cu feedback haptic dedicat nevăzătorilor.
Competiția „Internet of Things Student Challenge 2025” și-a consolidat statutul de platformă de lansare pentru studenți, oferindu-le ocazia să își pună în practică ideile și să interacționeze cu reprezentanți ai industriei.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

ECONOMIE
VIDEO. Centru de Excelență al unei companii americane, deschis la Cluj. Dezvoltă echipamente de colectare sticle reciclabile

Compania americană Envipco, lider global în soluții avansate de reciclare, a inaugurat, miercuri, Centrul de Excelență în Inginerie din România, la Liberty Technology Park din Cluj-Napoca. Inginerii români de aici vor juca un rol esențial în proiectarea, testarea și optimizarea tehnologiilor din spatele echipamentelor Reverse Vending Machines (RVM) Envipco, care permit colectarea automată a ambalajelor reciclabile, în special a recipienților de băuturi din plastic, sticlă și aluminiu.
Noul centru extinde rețeaua globală de centre de cercetare și dezvoltare a companiei și consolidează poziția emergentă a României ca hub de inovație în reciclare și economie circulară.
Hub strategic de cercetare și dezvoltare
Centrul din Cluj-Napoca va funcționa ca un hub strategic de cercetare și dezvoltare (R&D), sprijinind implementarea și extinderea rapidă a sistemelor de garanție-returnare (SGR) în întreaga Europă.
Inginerii români vor juca un rol esențial în proiectarea, testarea și optimizarea tehnologiilor din spatele echipamentelor Reverse Vending Machines (RVM) Envipco, care permit colectarea automată a ambalajelor reciclabile.
Simon Bolton, CEO Envipco Global, a declarat că ceea ce se construiește la Cluj nu este doar un centru de cercetare și dezvoltare, ”ci o platformă de co-creație între echipele din Europa și SUA”.
”România are un rol important în viitorul reciclării inteligente”, a spus Bolton, care a apreciat succesul campaniei de reciclare demarat în România prin RetuRo, concretizat prin sute de milioane de recipiente colectate.
Bogdan Purcherea, Manager Envipco România, a declarat la rândul său că s-a decis investiția în România pentru că aici s-a găsit ”talent, viziune și o energie extraordinară pentru schimbare”.
”Centrul de Excelență din Cluj reflectă angajamentul nostru de a inova împreună cu comunitățile locale pentru a construi un viitor sustenabil în Europa și dincolo de ea”, a precizat Purcherea.
Andrew Keene, CTO Envipco, a completat că tehnologiile dezvoltate la Cluj vor sprijini tranziția către modele circulare în piețele europene, noul centru fiind un pas important pentru democratizarea reciclării prin inovație.
”Noi proiectăm, construim și distribuim aceste echipamente de colectare a ambalajelor reciclabile. Au și sisteme de securitate pentru a preveni fraudele”, a explicat Keene.
Clujul, pol al inovației
Compania Envipco este în prezent singurul producător de RVM-uri care deține atât o unitate de producție, la Sebeș, cât și un Centru de Excelență, la Cluj-Napoca, cele două investiții subliniind importanța strategică a României în planul european al companiei.
Centrul de la Cluj este așteptat să accelereze adaptarea tehnologică a soluțiilor Envipco pentru piețele europene-cheie, aflate în plin proces de implementare a sistemelor SGR.
Potrivit oficialilor americani, a fost ales Cluj-Napoca pentru deschiderea noului centru , deoarece orașul este considerat un pol în expansiune al inovației, cu acces la specialiști de top în inginerie și IT, infrastructură modernă și conexiuni excelente cu restul Europei.
Aceștia estimează că la Centrul de Excelență în Inginerie de la Cluj-Napoca vor fi angajate, inițial, 10 – 12 persoane, în domeniile IT și inginerie, iar până la sfârșitul lui 2026, se intenționează angajarea a aproximativ 20-25 de specialiști.
Astfel, se caută ingineri, analiști de procese de business, dezvoltatori Power BI și profesioniști cu experiență în cercetare și dezvoltare.
Investiția în Centrul de Excelență de la Cluj-Napoca se va ridica la 5 milioane euro în următorii ani și include infrastructura fizică, software-ul, instrumentele R&D și pregătirea personalului.
Compania americană colaborează cu Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN).
Despre Envipco
Envipco, prezentă în mai multe țări din întreaga lume, este un lider recunoscut în dezvoltarea și operarea echipamentelor Reverse Vending Machines (RVM) – sisteme tehnologice automatizate pentru colectarea recipientelor de băuturi.
Compania deține mai multe brevete pentru sistemele RVM, inclusiv pentru marcarea ambalajelor pentru returnarea garanției, identificarea tipului de material, compactare și contabilizare.

Administrația Națională de Meteorologie a emis o nouă avertizare de instabilitate atmosferică pentru tot județul Cluj pentru ziua de miercuri, 23 aprilie.
Vor fi ploi însoțite de descărcări electrice, iar vântul va bate cu putere.
Vijelii, ploi însemnate cantitativ și grindină la Cluj
Avertizarea Cod Galben este valabilă miercuri, 23 aprilie, între orele 12.00 și 23.00, anunță meteorologii.
Vor fi o perioadă cu instabilitate atmosferică accentuată. Aceasta se va manifesta prin averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, care va avea rafale de 50 – 60 de kilometri pe oră, vijelii și căderi de grindină.
În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20 – 25 de litri pe metru pătrat și izolat de peste 40 de litri pe metru pătrat.
EVENIMENT
Petiție pentru lărgirea centurii în jurul localității Apahida. Traficul a crescut semnificativ pe direcția Gherla-Dej

O petiție online a fost deschisă de un locuitor din comuna Apahida, care cere lărgirea centurii în zona acestei localități.
În petiția semnată deja de peste 300 de persoane, la ora publicării acestei știri, se arată că traficul pe centura Vâlcele-Apahida a crescut semnificativ, iar o mare parte dintre mașini ajung pe drumul principal din localitate.
Petiție pentru lărgirea centurii în jurul localității Apahida
În petiția adresată primarului Cristina Belce, se arată că este necesară lărgire drumului de centură în jurul Apahidei.
”În ultima perioadă, observăm o creștere semnificativă a traficului din direcția Gherla-Dej, iar o parte din acest trafic ajunge pe drumul principal din Apahida. Prin suplimentarea numărului de benzi de pe DN 1C (strada principală din Apahida), veți încuraja și mai mult trafic dinspre Gherla – Jucu să tranziteze comuna, iar acest fapt va avea un impact negativ asupra siguranței, zgomotului și poluării din comuna noastră”, se arată în petiție.
”Lărgirea drumului principal din Apahida nu reprezintă o soluție”
Tot acolo se menționează faptul că traficul intens produce deja neplăceri pentru locuitorii din zonă. ”Lărgirea drumului principal nu reprezintă soluția optimă pentru a gestiona acest volum crescut de trafic – care de altfel este un trafic generat de persoanele din exteriorul comunei care fac naveta către Cluj-Napoca”, atrage atenția autorul petiției.
Astfel, semnatarii petiției cer Primăriei ”să inițieze demersurile necesare pentru grăbirea implementări proiectului de lărgire a drumului de centură ocolitoare a Apahidei și realizarea drumului de legătură dintre centură și drumul înspre Reghin, eliminând astfel și aglomerația la trecerea cu calea ferată”.
Inițiatorul petiției solicită, de asemenea, urgentarea conectării parcului industrial Nervia la centură, un proiect spune el, care ar putea elimina o mare parte din aglomerație cauzată de traficul generat de parcul industrial.
EVENIMENT
VIDEO FOTO. EXCLUSIV. O DULCE de la Cluj face dulce în Belgia. Alexandra: Îmi doresc să mă EXTIND

Migrația economică a devenit un fenomen larg răspândit în ultimele decenii, mai ales după 1989 și mai intens după 2007, când România a aderat la Uniunea Europeană. În multe țări vest-europene (Germania, Italia, Spania, Marea Britanie), salariile sunt semnificativ mai mari decât în România pentru aceleași joburi. Mulți români caută nu doar bani, ci și respect, siguranță la locul de muncă și oportunități reale de avansare. Au acces mai bun la servicii publice, educație, sănătate și o infrastructură mai bine dezvoltate decât în țară. Mulți părinți pleacă gândindu-se la viitorul copiilor, nu doar la propriul câștig.
Este și cazul Alexandrei Făgădar, o sibiancă transhumată la Cluj-Napoca, de unde a ales calea occidentului, mutându-se acum 5 ani în Belgia, acolo unde face torturi și prăjituri.
„La Sibiu am terminat liceul pedagogic. Pasiunea pentru tot ce înseamnă bucătărie o am de mică, de la vârsta de 13 ani. Când am intrat la liceu am vrut să urmez școală profesională pe profil de bucătar, dar nu am fost lăsată de părinți”, spune Alexandra.
VIDEO FOTO. EXCLUSIV. O DULCE de la Cluj face dulce în Belgia. Alexandra: Îmi doresc să mă EXTIND
Până la urmă a făcut curs de bucătar și a ajuns să lucreze în Cluj-Napoca la un restaurant, unde a început să facă prăjituri pentru evenimente. „Eram încântată de idee de pe atunci, dar nu aveam încredere în mine”, mai spune Alexandra.
A plecat din țară, în 2020, în Belgia, pentru „a reuși să mai adunăm banii până să avem un copil, ca să putem să îi oferim o viață mai bună”. A avut o ofertă de muncă la o seră cu plante aromatice (mentă, pătrunjel, coriandru etc.).
„În prezent lucrez în continuare în seră, dar primind impulsuri de la soț și de la prietenii și colegele de la muncă, am luat decizia de a înființa “Dulce amprentă” și spre surprinderea mea funcționează chiar foarte bine de 4 luni. Deocamdată, afacerea funcționează doar în Belgia, dar Alexandra se gândește serios la reîntoarcerea în Cluj și deschiderea unui laborator, deși, punând în balanță tot, crede că în Belgia ar merge mult mai bine. „Decizia e foarte greu de luat”. recunoaște Alexandra.
„Familia este foarte încântată de idee și mă susțin”
„În weekend-ul Paștilor am avut cel mai exclusivist eveniment, la care nici nu m-aș fi gândit vreodată: am avut ocazia să fac tort pentru toate finalistele de la “Miss Exclusive” Belgia. Am avut emoții foarte mari dar am fost foarte încântată când am primit feed-back-ul, care a fost unul foarte bun”, spune Alexandra.
„Mă inspir de la câteva fete de pe site-urile de socializare, dar de multe ori stau seara în pat și mă gândesc ce să fac, cum să fac să îmi iasă totul tot mai frumos, mai bine și mai gustos. În preajma sărbătorilor fac cozonaci și prăjituri de casă.
Alexandra lucrează singură dar are toată susținerea familiei. „Familia este foarte încântată de idee și mă susține, ei sunt degustătorii mei, când creez ceva, pe părerea lor mă bazez, sunt primii care îmi dau feedback legat de gust și de aspect”, mărturisește Alexandra.
Nu a ținut cont de costul investiției, fiind la început, a considerat că trebuie să investească aproape tot profitul în mai multe produse, ustensile, pentru a-și putea ușura munca și a ajunge să evolueze. Prețul unui tort este de 30-35€, depinzând de cremele din interiorul lui.
„Îmi doresc să mă extind, dar cred că trebuie să iau lucrurile sistematic”, încheie Alexandra Făgădar.