Connect with us

Aberații de România

Iosif Pop: Încercăm să obţinem soluţii pentru ca la fotovoltaice să poată ajunge toată lumea. Criza energetică

Publicat


Problema creşterii continue a preţului la energia electrică în România a devenit o problemă serioasă pentru toţi consumatorii, iar Consiliul Civic Local Cluj încearcă să găsească o serie de soluţii, care să fie înaintate celor implicaţi în chestiune. Problema preţului la energie va fi analizată joi, într-o dezbatere publică.

Soluţii pentru ca la fotovoltaice să poată ajunge toată lumea

Iosif Pop, fondator al Consiliului Civic Local Cluj şi fondator al Băncii Transilvania a declarat pentru Cluj24, că, de exemplu, panourile fotovoltaice ar fi o soluţie, însă la acestea trebuie să ajungă şi cei cu bani puţini, nu doar cei bogaţi.

„Încercăm să obţinem cele mai bune soluţii pentru ca la fotovoltaice să poată ajunge toată lumea, inclusiv la finanţare, pentru că cei cu bani mulţi oricum ajung, dar cei cu bani puţini nici nu ştiu cum să ajungă, nici nu cunosc consultanţi, nici nu au acces la finanţare. Atunci, am încercat să-i chemăm pe toţi la o audiere pubică. Adică, şi pe producătorii de energi electrică, şi pe reglementatori -ANRE, parlamentari, ministrul Energiei, dacă vrea să răspundă sau să-şi trimită un om. Dar şi pe cei care importă panouri fotovoltaice şi pe cei care ar putea să le producă sau pe cei care le fac proiectele şi le instalează, şi pe cetăţenii de rând, care sunt interesaţi să-şi asigure energie ieftină. Deci, toată lumea ar fi interesată, toţi cei care sunt actori implicaţi”, a precizat Iosif Pop.

Citește și Când începe Casa Verde Fotovoltaice 2024: Contribuția persoanelor fizice va fi mai mare, dar crește și finanțarea de la stat

El a adăugat că experţii vor formula o serie de concluzii, „pentru Parlament, pentru Ministerul Energiei sau pentru ANRE sau pentru electricile care furnizeză. E o paletă foarte extinsă a destinaţiilor acestor concluzii”.

Chemare la acţiune

Consiliul Civic Local Cluj a lansat şi o „chemare la acţiune”, în care explică situaţia existentă în domeniul energiei.

„CHEMARE LA ACTIUNE,
In ultimii 3 ani se inregistreza o crestere accentuata a pretului energiei electrice concomitant cu scaderea drastica a puterii de cumparare.
Numai in perioada octombrie 2020-octombrie 2021,pretul energiei electrice a crescut de peste 3.65 ori,de la 41 euro/MWh la 194 euro/MWh,potrivit datelor publice. Pretul energiei electrice din Romania este dependent,in buna masura si de pretul energiei electrice din import; productia de energie electrica din Romania nu acopera cererea, fiind necesare noi surse de productie a energiei electrice.

Piata de energie electrica din Romania este cuplata inclusiv cu Germania, diferentele de pret inregistrate fiind date de capacitatile reduse de interconectare transfrontaliere (o crestere a pretului energiei electrice din Germania determina o crestere a pretului si in Romania).
Incepand cu anul 2023, pretul energiei electrice se stabilizat in jurul valorii de 80 euro/MWh, o crestere de peste 80% fata de octombrie 2020.

Energia luminii solare,procesata prin montarea de panouri fotovoltaice si convertita in energie electrica permite accesul consumatorilor la o energie electrica nepoluanta si obtinuta cu costuri mult mai reduse.

Investitiile initiale pentru instalarea panourilor fotovoltaice si convertoarelor sunt importante si au o durata de recuperare intre 5 si 8 ani,motiv pentru care Statul Roman a alocat fonduri nerambursabile prin progrmul “Casa Verde Fotovoltaice”,program demarat greu si cu multe poticneli in aplicarea lui.

Totusi,România avea la jumătatea anului trecut 77.638 de prosumatori(autoproducatori de energie electrica)-cu o capacitate totală instalată de 973 MWh- față de numai 303 înregistrați în 2019, iar la nivel național sunt în derulare peste 1000 de proiecte pe această piață. De asemenea, datele din piață arată că în ultimele trei luni din 2023 a existat o creștere de 28% în cererile de instalare a panourilor solare comparativ cu aceeași perioadă din 2022. După suspendarea programului Casa Verde Fotovoltaice, Asociaţia micilor producători de energie electrică din România spunea chiar că statul român, ANRE şi furnizorii de energie nu pot face faţă ritmului în care numărul prosumatorilor din România a crescut în ultima perioadă.

Miercuri, 22 noiembrie 2023, s-a redeschids o nouă sesiune prin care se vor valida potențialii instalatori pentru programul “Casa Verde Fotovoltaice”, program care a fost blocat în urma unei decizii a Curții de Apel Oradea.
În actualul context, reprezentanții ANRE au transmis recent că ar fi potrivită impunerea unei limite la montarea panourilor fotovoltaice de către prosumatori dar si alte conditionalitati privind accesul facil la resursele tehnice si banesti,mai ales pentru cetatenii cu putere financiara redusa.

Consiliul Civic Local Cluj-Napoca,impreuna cu Liga Apararii Drepturilor Omului Cluj,a analizat si constatat o paleta extinsa de probleme ce se cer dezbatute,reglementate si aplicate pe acest domeniu al energiei fotovoltaice,intre care:

-o legislatie care nu sustine suficient investitiile in energia verde,

-o pregatire insuficienta a sistemului energetic national pentru a prelua excedentul de energie din perioadele de varf si de armonizare a lui,

-o competitie neloiala intre producatorii interni si importatori,

-o crestere constanta a nivelului accizelor si taxelor aplicate de catre stat si companiile cu capital de stat sau strain,

-o birocratie stufoasa si birocratica pe tot lantul de organisme de reglementare si autorizare,

-lipsa unor criterii clare de eligibilitate pentru accesul la finantarea neramburabila si la informatii relevante pentru cei care nu pot apela la consultanti,

-clarificarea insuficienta a atributiilor si rolurilor administratiilor locale.

Consiliul Civic a luat decizia organizarii AUDIERII PUBLICE cu toti cei implicati si interesati in aria vasta a producerii energiei electrice,pentru a asculta si gasi cele mai potrivite solutii,in folosul tuturor celor implicati.

Formularu DEPOZITIEI SCRISE ridica un set de intrebari acute,la care se asteapta raspunsuri si solutii ce pot fi sustinute verbal in fata COMISIEI DE EXPERTI ori predate spre analiza si elaborarea RAPORTULUI expertilor.

Durata alocata sustinerii verbale este de 3 minute,in ordinea sosirii la secretariat a depozitiilor expediate pe mail.

Depozitiile scrise vor fi transmise pe mail,la adresa:consiliulcivic@gmail.com pana cel mai tarziu la data de 15.02.2024.
Audierea publica va avea loc la Cluj-Napoca,in data de 29.02.2024,incepand cu ora 11,00,in Sala de sticla din Primaria Cluj-Napoca”, se arată în documentul Consiliului Civic Local Cluj.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ADMINISTRAȚIE

Tarife mai mari pentru ridicarea mașinilor și trotinetelor parcate neregulamentar la Cluj-Napoca

Publicat

De

Regia Autonomă a Domeniului Public (RADP) Cluj-Napoca va încasa mai mulți bani pentru ridicarea mașinilor și trotinetelor parcate neregulamentar.

Consilierii locali vor dezbate, în ședința de luni, 7 aprilie, un proiect de hotărâre privind majorarea tarifelor pentru ridicarea, transportul și depozitarea vehiculelor staționate neregulamentar, a vehiculelor fără stăpân sau abandonate, cât și a trotinetelor electrice staționate neregulamentar pe domeniul public al municipiului Cluj-Napoca.

Proiectul de hotărâre prevede creșterea prețurilor, după cum urmează:

  • 396,11 de lei plus TVA/vehicul/zi la ridicarea autovehiculului, față de 247,09 de lei plus TVA/vehicul;
  • 272,21 de lei plus TVA/vehicul/zi la transportul autovehiculului, 169,80 de lei plus TVA/vehicul ;
  • 69,11 de lei plus TVA/vehicul/zi pentru operațiunea de depozitare, față de 43,11 de lei plus TVA/vehicul/zi;
  • 106,75 de lei plus TVA/trotinetă pentru operațiunea de ridicare, față de 75,39 de lei plus TVA/trotinetă/bucată;
  • 23,45 de lei plus TVA/zi/trotinetă pentru operațiunea de depozitare, față de 16,56 de lei plus TVA/zi/bucată.

Prețurile nu au mai fost modificate din 2017, se arată în referatul de aprobare a proiectului de hotărâre.

Citește mai departe
Publicitate

CULTURA

„Între pite”, în satul clujean Ceaba. Din ce făceau strămoșii pâine, când nu mai aveau nici făină de grâu, nici de porumb

Publicat

În satul Ceaba din județul Cluj, una dintre cele mai grele perioade era cunoscută sub numele de „între pite”, ce desemna perioada dintre seceriș și treierat. În acest interval, gospodarii trăiau cu ce aveau la îndemână.

În „vremea dintre pite”, oamenii nu mai aveau făină nici de grâu, nici de porumb, așa că mergeau în holde, secerau câțiva snopi de grâu, îi îmblăteau cu bâta pe un lipideu mare și duceau sacii cu greu, în spate, la moara din Batin – consemnează Monografia satului Ceaba, semnată de Vasile Lechințan și Ioan Zegrean.

Dacă cineva întreba când s-a petrecut un anume eveniment, răspunsul putea fi: „a fost între pite”. Așa se spunea și despre cineva care a murit în acea perioadă grea – „a murit între pite”.

„În perioada «dintre pite» (de la secerat până la treierat) nu aveau oamenii nici făină de grâu, nici de porumb, ca să facă pâine sau mălai și atunci mergeau în holdă și secerau câțiva snopi și îi îmblăteau cu o bâtă pe un lipideu mare și duceau grâul cu sacul în spate la moară, la Batin, aflăm din Monografia satului Ceaba, autori Vasile Lechințan și Ioan Zegrean.

În sat era vorba că un eveniment sau altul a avut loc „între pite”, ca perioadă de timp. De exemplu, se spune că cineva «a murit între pite»”, arată pagina Tradiții Clujene.

Mălaiul, comoara copilăriei

Când nu era post, mălaiul devenea deliciul casei. Se punea slănină în aluatul de mămăligă, iar după ce se cocea, aroma era de neuitat. Se cocea doar o dată pe săptămână, iar acea zi era o adevărată sărbătoare pentru copii.

„Pe vremuri se făcea și mălai și abia așteptau copiii să mănânce mălai cald. Când nu era post «obiceiul la noi era să se pună slănină în aluatul de mălai și când se cocea era foarte bun, cu slănina noaptă în mălai». Se cocea o dată pe săptămână și «o săptămână tot rodeam la mălai». De multe ori oamenii mergeau la lucru doar cu mălai în traistă și când se întâlnea cu cineva era întrebat: «Măi, Grigor, ce-ai merinde?», și el răspundea: «Mălai sân(g)ur!»”, se mai arată în postare.

Vaca cu lapte, nelipsită din zestrea miresei

Odată cu măritișul, mireasa aducea în casa soțului o vacă cu lapte, parte din zestrea obligatorie: „De regulă, la mirese se dădea ca zestre o vacă cu lapte, pe care o ducea în gospodăria soțului și se zicea la masă, mai ales pentru copii, ca să nu mănânce prea mult lapte: «mai ptitos/mai mămăligos, că vaca-i a nevestei»”.

Astfel de povești, expresii și obiceiuri locale sunt o oglindă a vieții rurale de altădată, în care fiecare fir de grâu era muncit cu trudă, iar fiecare bucată de mălai era savurată cu recunoștință.

Foto: Mălai cu slănină / Orman, jud. Cluj / Arhiva CJCPCT Cluj

Citește mai departe

EVENIMENT

Avertisment MAI: Ecosistem de conturi false pe rețeaua de socializare TikTok, concepute pentru a induce în eroare cetățenii

Publicat

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a emis un avertisment public privind existența „unui ecosistem de conturi false” pe platforma TikTok care se prezintă drept pagini oficiale ale instituției sau ale angajaților săi.

Conform informațiilor furnizate de MAI, aceste conturi folosesc fotografii, clipuri video și postări preluate de pe paginile instituționale pentru a câștiga credibilitate în fața utilizatorilor.

„Vă informăm asupra existenței unui ecosistem de conturi false pe rețeaua de socializare TikTok, conturi care sunt prezentate ca fiind ale unor agenți sau ofițeri de poliție sau chiar ca fiind pagini oficiale ale MAI sau structurilor din minister.

Postările de pe aceste conturi sunt special concepute pentru a induce în eroare cetățenii și pentru a aduce prejudiciu de imagine Ministerului Afacerilor Interne și angajaților instituției noastre.

Pentru a câștiga credibilitate, pe aceste conturi sunt preluate fotografii, clipuri video, sau postări publicate de paginile instituționale ale structurilor ministerului”, a avertizat MAI.

Care sunt conturile vizate?

Conturile identificate ca făcând parte din acest ecosistem sunt următoarele: @emiemiemi84, acesta fiind și contul principal, @politisti_ro.fp, @politia.romana66, @politia.roman, @politiaromanaofficial, @jandarmeria_romana_112, @_mai.romania, @politisti.romania, @politisti112, @politistui_ro, @denis_politia_romana.

„Reiterăm faptul că aceste conturi sunt false, nu aparțin Ministerului Afacerilor Interne, iar cei care le gestionează postează conținut care contravine eticii profesionale și care aduc atingere intereselor cetățenilor români.

Evitați să comentați la postările acestor conturi, să urmăriți conturile, ori să distribuiți postările promovate în ecosistemul prezentat”, a mai transmis MAI.

Citește mai departe

EVENIMENT

Situația taximetriștilor de la Aeroportul Cluj, scăpată de sub control? Sesizare pe MyCluj: „Ne-a dat jos!”

Publicat

Un clujean cu un copil mic a fost dat jos din mașină de către un șofer de taxi care, potrivit sesizării depuse pe platforma MyCluj, a refuzat să ofere explicații și a reacționat agresiv verbal.

„O nouă călătorie cu avionul, o nouă aventură la sosire cu taximetriștii. Minunat să îți bată cineva joc de tine când ajungi acasă. De data aceasta, domnul Isidor din câte spunea un coleg de-al dânsului, nu a avut loc să ne puna toate bagajele în portbagaj (au ramas cele 2 ghiozdane pe care le aveam în spate). Fiind cu un copil mic, am pus cele 2 ghiozdane între noi pe bancheta din spate, nu le-am ținut în brațe. Domnul a început să strige la noi să punem bagajele pe jos, iar după ce l-am întrebat de ce să facem asta, a spus că nu e obligat să ne explice de ce și că dacă nu ne convine ne dă jos. Și ne-a dat jos”, relatează pasagerul.

„Ca de fiecare dată, am ajuns să chemăm Bolt”

Din păcate, nu este un caz izolat. Situațiile tensionate și atitudinea lipsită de respect a unor taximetriști de la aeroport au fost semnalate și în alte rânduri.

„Ca de fiecare dată, am ajuns să chemăm Bolt cu standul plin de taximetriști”, mai spune reclamantul, semnalând că pasagerii evită serviciile taxi din fața aeroportului din cauza comportamentului prestatorilor.

Sesizarea este însoțită și de poze cu indicativul mașinii, iar autorul sesizării subliniază că nu cere altceva decât un serviciu corect pentru banii plătiți: „Mi-aș dori mult ca acest gen de situație să nu mai existe și să pot beneficia de un serviciu corect pentru banii pe care îi plătesc”.

Sesizarea figurează pe platformă ca fiind „în lucru”.

FOTO: Arhivă

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate