Connect with us

CULTURA

Ioan-Aurel Pop: Să ne bucurăm de toată creația spiritului românesc

Publicat


Preşedintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, spune că, în acest an, la 15 ianuarie, se sărbătoreşte o zi „tristă” a Culturii naţionale, din cauza pandemiei de COVID-19, dar şi a atentatelor asupra culturii de pe multe meridiane, îndemnând la preţuirea „echilibrată” şi „cuviincioasă” a culturii, patriei şi a lui Mihai Eminescu, cel care „a sintetizat toate marile valori ale creaţiei spirituale româneşti”.

Declarația lui Ioan-Aurel Pop

„În acest an, la 15 ianuarie, sărbătorim o zi tristă a culturii naţionale. În primul rând, din pricina molimei acesteia care ne-a îngenuncheat, ne-a închis sălile de spectacole, de expoziţii, bibliotecile, arhivele, librăriile.

În al doilea rând, din cauza atentatelor asupra culturii de pe multe meridiane, aceste acte însemnând distrugerea şi profanarea statuilor, trecerea la index a unor opere literare, oprirea rulării unor filme, blamarea unor compozitori, scriitori, artişti plastici etc., care nu ar fi fost ‘corecţi politic’ în timpuri revolute, când nici nu se auzise de acest concept.

Tristeţea s-a răsfrânt, cum era de aşteptat, şi asupra culturii româneşti, cu specificul nostru inconfundabil, pe de o parte, din pricina restricţiilor curente, pe de alta, din pricina ‘corectitudinii politice’ sui generis de-aici, de la Dunăre şi de la Carpaţi, unde este profanat poetul naţional, unde cuvântul cultură stârneşte în minţile unora dispreţ şi unde naţiunea este repudiată ca fiind un factor al răului”, a declarat Pop, pentru AGERPRES.

Potrivit preşedintelui Academiei Române, „Eminescu, naţiunea şi cultura – ca valori identitare – ne-au construit destinul de fiinţă colectivă”

„Destinul acesta nu a fost ideal, nu a fost liniar şi etern glorios, nu a fost un marş continuu ascendent, dar a fost calea noastră de înaintare prin istorie, cale pe care am ţinut-o deschisă şi funcţională până astăzi.

Eminescu a sintetizat toate marile valori ale creaţiei spirituale româneşti. El s-a identificat şi cu dacii, şi cu romanii, şi cu Decebal, şi cu Traian, ‘de la Nistru pân-la Tisa’.

Pentru Eminescu, România întreagă exista şi trăia intens cu mult înainte de a fi fost oficial pusă pe hartă. În această Românie aveau loc şi Alexandru cel Bun, şi Vlad Ţepeş, şi Ştefan cel Mare (mai ales el, părintele Moldovei) şi Mihai Viteazul, şi Iaşii, şi Bucureştii, şi Oradea Mare, ca şi Mica Romă.

Toate se pierdeau pentru el ‘în acest cuvânt mare, covârşitor şi foarte frumos, de Ţară Românească’ (cum avea să spună mai apoi Nicolae Iorga)”, a arătat Ioan-Aurel Pop.

Eminescu, „o marcă a culturii românești și a națiunii române”

Preşedintele Academiei Române a adăugat că „Eminescu nu a fost, însă, zeu, ci om, cu toate cele omeneşti, inclusiv cu defecte şi păcate”, deasupra tuturor slăbiciunilor sale situându-se însă „o imensă energie benefică, sublimată în sufletul acestui popor”, care l-a făcut să devină „o marcă a culturii româneşti şi a naţiunii române”.

Nimicnicirea poetului național este de neconceput

„Aceia care-l nimicnicesc pe Eminescu şi care ar da un decret ca poetul să fie scos din panoplia valorilor noastre şi din postura de poet naţional ar putea avea cuvânt să facă asta dacă ei înşişi ar fi produs o creaţie culturală comparabilă cu a ‘băietului’ cutrierător de păduri nord-moldave.

Altminteri, devin cu toţii ridicoli, precum ‘musca la arat’, surprinsă de parabola fabulistului Alecu Donici. Eminescu a devenit o marcă a culturii româneşti şi a naţiunii române.

De aceea, cultura naţională a stat şi va sta încă un timp nedefinit sub semnul lui Eminescu. Celebrând cultura naţională ne întoarcem mereu la Eminescu, la zestrea spirituală a naţiunii întruchipate de el, la virtuţi, la valori şi la încredere”, a subliniat Pop.

El îi îndeamnă pe români să se bucure de „creaţia spiritului românesc, pusă sub înaltul patronaj al lui Eminescu”

„Deocamdată, nu putem să facem ceremoniile consacrate, nu ne putem ilumina sufletele faţă în faţă, ochi în ochi şi suflet la suflet, dar putem să facem încă un lucru extraordinar de simplu: să ne bucurăm de limba noastră, de literatură, de muzică, de artele plastice, de ştiinţele fundamentale, de medicină, adică de toată creaţia spiritului românesc, pusă sub înaltul patronaj al lui Eminescu.

Să ne bucurăm – fără ranchiună, fără bravadă şi fără resentimente – că suntem pe lumea asta ca români şi că participăm la concertul internaţional, adică la dialogul dintre naţiuni.

Datorăm acest dialog identităţii noastre naţionale, pe care au exprimat-o toţi marii creatori ai culturii române, în frunte cu ‘cel mai mare poet pe care l-a ivit şi-l va ivi vreodată, poate, pământul românesc’ (George Călinescu)”, a transmis Ioan-Aurel Pop.

AGERPRES


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


Clujeni de 5 stele

FEMEI celebre. PRIMA româncă doctor în chimie. SINGURUL rector femeie al UBB Cluj. Distinsă în Europa. Raluca Ripan

Publicat

Într-o vreme în care femeile aveau încă prea puţine drepturi, o clujeancă prin adopţie, Raluca Ripan, s-a ridicat deasupra multor bărbaţi. A fost prima femeie din România care a obţinut doctoratul în chimie. Şi este încă singura femeie care a fost rector al Universităţii Babeş-Bolyai. Iar meritele sale au fost recunoscute în toată lumea.

Chimie cu Clujul

Raluca Ripan a fost moldoveancă la origine. Dar s-a consacrat la Cluj. Cu care a avut -şi la propriu, şi la figurat- o chimie specială. Şi a Clujului a rămas pe vecie, fiind înmormântată în Cimitirul Hajongard.

“A fost prima femeie din România care a obţinut titlul de doctor în ştiinţe chimice, la Cluj, în 1922. Ea a venit de la Iaşi, ca şef de lucrări, la Cluj. După Al doilea război mondial a reuşit să devină membru al Academiei Române, mare lucru, în 1948. Este fondatoare a Institutului de chimie din Cluj în 1951. Şi să nu uităm că a fost rectorul Universităţii Victor Babeş, în 1951-1956, singura femeie rector din istoria universităţii clujene.

A stat în Cluj pe fosta stradă Bacău, actualmente Rubin Patiţia, vizavi de Spitalul de ortopedie. Acolo a stat, o viluţă, are şi o plachetă. Este înmormântată în Cimitrirul Hajongard. Face parte din pleiada de academicieni înmormântaţi în Hajongard”, spune, pentru Cluj24, istoricul clujean Vladimir Alexandru Bogoslavievici.

A obţinut urnaniu din minereuri

Raluca Ripan (27 iunie 1894, Iaşi, 5 decembrie 1972, Cluj), chimistă, membru titular al Academiei Române, deputat în Marea Adunare Națională (1952-1957).

Printre alţii, la Cluj i-a fost profesor şi Emil Racoviţă.

Odată cu înființarea Filialei din Cluj a Academiei, în august 1949 s-a organizat un colectiv de cercetare, format din cadre didactice de la ambele Universități “V. Babeș” și “J. Bolyai”, condus de academicianul Raluca Ripan. A avut şi meritul înființării Institutului de chimie din Cluj (1951, pe trei secții : chimia anorganică, chimia organică, chimia fizică), în laboratoarele căruia s-au întreprins cercetări științifice privind “proprietățile combinațiilor complexe ale metalelor rare”; “înnobilarea caolinului de Aghireș” ; “urmărirea fluxului tehnologic în industria auriferă” ; “recuperarea aurului de pe deșeuri de sticlă” ; “determinarea și dozarea aurului, seleniului și telurului din minereuri, din compuși complecși” ; “concentrarea minereului de fier de la Căpuș”.

Printre altele, în 1967, “Oficiul de stat pentru invenții” a acordat certificatul de autor academicienei Raluca Ripan și chimiștilor Ignat Eger și Nicolae Bojan, din Cluj, pentru invenția “Procedeu de obținere a uraniului din minereuri”. Un alt certificat de autor este acordat academicienei Raluca Ripan și chimistului Nicolae Pascu pentru invenția “Procedeu de mărire a flotabilității minereurilor”. În 1968, în colaborare cu chimiștii Ioan Todoruț și Alexandru Botar pentru invenția “Metoda de separare a aurului de minereurile aurifere”. Iar în 1970 alături de chimistul Gheorghe Pop din Cluj a primit certificat de inventator pentru invenția “Preparat de aur lichid, strălucitor, pentru decorarea sticlei de menaj și procedeu pentru obținerea acestuia”.

Distinsă de Franţa, Germania şi Polonia

Ca urmare a recunoașterii meritelor sale, a fost aleasă “Membru de onoare a Societății de chimie industrială” din Franța, precum și “membru al societății Germane de Chimie”. Un eveniment de mare însemnătate, atât pentru Raluca Ripan cât și pentru știința chimică din România, l-a constituit decernarea titlului de “doctor honoris causa” din partea Universității “Nikolaus Kopernicus” din Torun, Polonia.

(MaAv)

Citește mai departe

CULTURA

„Energia” pictorului clujean Adrian Ghenie, scoasă la licitație. Preț estimativ: 120.000-180.000 euro

Publicat

Lucrarea ”Energie” de Adrian Ghenie va fi scoasă la vânzare la preţul estimativ de 120.000 – 180.000 de euro la licitaţia de primăvară organizată online de Artmark pe 23 martie.

„Energie”, un ulei pe carton, este cea mai bine cotată operă la această licitaţie. În licitaţie, Ghenie mai este prezent cu lucrarea „Fernando Pessoa”, din ciclul „The Raven” – Edgar Allan Poe, un digital print estimat la 1.000 – 1.800 de euro.

Între lucrările estimate la sume ridicate se mai află: „Cap de copil” („Micuţa unguroaică”) de Nicolae Tonitza şi „Maci şi garoafe” de Ştefan Luchian, fiecare la 50.000-80.000 de euro; „Ciobănaş” de Ştefan Luchian, la 30.000-50.000 de euro; „Lectură” de Theodor Pallady, la 30.000-45.000 de euro; „În grădină” de Theodor Aman, la 20.000-35.000 de euro; „Case la Câmpulung” de Nicolae Grigorescu, la 15.000-25.000 de euro; „Nud în interior” de Theodor Pallady, la 18.000-25.000 de euro; „Peisaj la Vlaici” de Camil Ressu, „Regele” de Eustaţiu Stoenescu şi „Nud în interior” de Alexandru Ciucurencu, fiecare la 12.000-18.000 de euro; „Spaniol” de Iosif Iser şi „Stradă comercială în Iaşi” de Ştefan Dimitrescu, fiecare la 10.000-18.000 de euro; „Turc cu turban” de Nicolae Tonitza, la 10.000-15.000 de euro.

Sursa: Agerpres

Foto: Artmark

Citește mai departe

ACTUALITATE

FOTO/ Cuplu de artiști de 30 de ani. Lucrează împreună și au deschis o expoziție de pictură la Muzeul de Artă Cluj-Napoca

Publicat

Muzeul de Artă Cluj-Napoca găzduiește între 4 și 21 martie expoziția „Doppelgänger”, lucrările fiind realizate de doi artiști clujeni, Ioana Antoniu și Radu Pulbere.

Ambii sunt cadre didactice în cadrul Universității de Arte și Design (UAD) Cluj-Napoca.

Ioana Antoniu, o prezență renumită în domeniul artelor plastice, s-a remarcat pe plan național și internațional încă din anii ’90, expunându-și lucrările în țări precum Olanda, Suedia și Germania.

Radu Pulbere, decan al Facultății de Arte Decorative și Design din cadrul UAD și membru al Uniunii Artiștilor Plastici, are de asemenea o activitate expozițională impresionantă.

Expoziția celebrează modul în care cei doi artiști lucrează împreună de 30 de ani, iar titlul acesteia este sugestiv și specific ariei germane și britanice.

„<<Doppelgänger>> este un concept care exprimă dualitatea, un dublu al cuiva care nu înseamnă neapărat ceva similar, ci ceva ce se aseamănă ca înfățișare”, a spus Radu Pulbere.

Creație în stare solitară

“Noi lucrăm în atelier, într-o stare solitară, dar în cazul nostru suntem un cuplu de 30 de ani și lucrăm împreună. Tema aceasta care poate să fie un dublu posibil non-biologic, se referă la frânturi de imagini prezente în lucrările mele sau în alte lucrări, amintiri ale unor percepții, în care îți poti găsi dublul”, a adăugat Ioana Antoniu.

Cei doi completează descrierea expoziției cu câteva sintagme cheie: “căutare”, “imortalizarea timpului”, “ireversibil”.

Educație artistică, de la vârste fragede

Ioana Antoniu militează pentru educația artistică încă de la vârste fragede.

“Eu cred foarte mult în educația timpurie, o asemenea expoziție ar trebui să fie văzută de părinți împreună cu copii și bunicii.

Nu există o limitare, educația artistică trebuie făcută din cele mai fragede momente ale vieții unui copil și partea ludică care ține de joacă și de partea estetică este absolut fundamentală.

Tot ceea ce înseamnă instituții de cultură, muzeu, nu ar trebuie să aibă ușile închise pentru nimeni. Invit oamenii să fie mai curajoși, mai curioși și să intre in muzee”, a spus artista.

Restricții din cauza pandemiei

Din cauza pandemiei, Muzeul de Artă Cluj-Napoca a impus măsuri speciale pentru siguranța vizitatorilor.

La intrarea în muzeu este obligatorie termoscanarea, utilizarea botoșeilor de unică folosință oferiți la intrare, iar participanții trebuie să păstreze distanța minimă de 2 m între ei. Numărul permis de vizitatori prezenți simultan este de 3, iar durata vizitei este limitată la 60 de min.

 

Diana Pop

Naomi Moiș

Citește mai departe

ACTUALITATE

Amprenta lui TITULESCU la Cluj. A ars cu trabucul CANAPEAUA lui Goga. 139 de ani de la naşterea marelui diplomat

Publicat

România a avut şi diplomaţi de marcă, iar unul dintre ei este Nicolae Titulescu. Probabil, cel mai mare diplomat român. Nu întâmplător a fost ales de două ori în funcţia de preşedinte al Ligii Naţiunilor. Singurul reales. De la naşterea sa se împlinesc 139 de ani. Şi, peste câteva zile, 80 de ani de la moarte. Iar o povestioară inedită va rămâne în istorie. Aşa cum a prezis. O povestioară care colorează şi ea istoria.

*O fotografie din 1934 (Realitatea ilustrată, arhiva Cluj24), în care este împreună cu ceilalţi doi miniştri de externe ai Micii Înţelegeri (Iugoslavia şi Cehoslovacia) şi cu ministrul de externe al Franţei

 

Cearta Veturiei Goga cu Titulescu

O întâmplare inedită care l-a avut ca personaj principal pe marele diplomat s-a petrecut pe tărâmuri clujene. La Ciucea, în castelul lui Octavian Goga. Nicolae Titulescu l-a vizitat de mai multe ori pe Goga, dar o întâmplare a rămas de pomină. Într-un salon al castelului, Titulescu era prins într-o discuţie. Şi n-a observat şi nici n-a simţit că era să ia foc. Trabucul pe care îl fuma a ars sofaua pe care stătea.

*Canapeaua de la Ciucea arsă cu trabucul de Nicolae Titulescu (arhiva Cluj24)

„Titulescu era stângaci. Cum la vremea respectivă se fuma trabuc, la una din întâlniri, retrăgându-se pe canapeaua din partea îngustată a sufrageriei, să discute cu cineva, din neatenţie, sprijinindu-şi mâna de una dintre pernele de pe sofa, a atins braţul sofalei cu jarul de la trabuc. Şi l-a ars. Doamna Veturia Goga a simţit mirosul de undeva din încăperea alăturată şi a venit urgent. Dânsa avea un temperament coleric, cum se spune – ce-i în guşe, şi-n căpuşe. Spunea ce avea de spus oricui, indiferent de poziţia socială a celui în cauză. Şi, l-a apostrofat, că-i arde sofaua”, povesteşte, pentru Cluj24, Cecilia Mureşan, conservator al Muzeului Memorial Octavian Goga din Ciucea.

*Canapeaua de la Ciucea arsă cu trabucul de Nicolae Titulescu (arhiva Cluj24)

Titulescu era indiferent, cumva, la scandalul pe care ea i-l făcea, şi, când Veturia Goga i-a spus, revoltată, că nu sunt răşini speciale cu care să refacă sofaua, Nicolae Titulescu i-a răspuns că nici nu e nevoie s-o recondiţioneze, pentru că arsura respectivă este o “amprentă istorică”.

Ardealul e inima României. Mason iniţiat la Paris

Nicolae Titulescu (4 martie 1882, 17 martie 1941). A fost un diplomat, jurist, profesor și om politic, de mai multe ori ministru de externe, președinte al Ligii Națiunilor, academician.

În timpul studiilor de la Paris este iniţiat în masonerie.

Încă din perioada neutralității, Nicolae Titulescu susține ideea Unirii Transilvaniei cu România. Într-un discurs rostit la Ploiești și intitulat „Inima României”, el declara: „România nu poate fi întreagă fără Ardeal…Ardealul e leagănul care i-a ocrotit copilăria, e școala care i-a făurit neamul, e farmecul care i-a susținut viața…Ardealul nu e numai inima României politice, priviți harta: Ardealul e inima României geografice”. În vara anului 1918, împreună cu alte personalități române (Take Ionescu, Octavian Goga, Traian Vuia, Constantin Mille) înființează la Paris Comitetul Național Român, cu scopul de a propaga în opinia publică internațională dreptul poporului român la unitatea națională, comitet recunoscut oficial de guvernele puterilor aliate ca organ plenipotențiar al națiunii române.

Singurul preşedinte reales al Ligii Naţiunilor

În anii 1928 – 1936, Nicolae Titulescu a fost de mai multe ori Ministru al Afacerilor Străine.

Începând din anul 1921 a funcționat ca delegat permanent al României la Liga Națiunilor de la Geneva, fiind ales de două ori (1930 și 1931) președinte al acestei organizații internaționale. Singurul preşedinte reales.

După instaurarea nazismului în Germania, Titulescu a semnat la Londra, în 1933, în numele Guvernului României, convențiile împotriva agresorului și a depus eforturi remarcabile pentru încheierea în 1933 a Micii Înțelegeri şi pentru încheierea în 1934 a Înțelegerii Balcanice (pacte regionale în care vedea o pavăză împotriva agresiunii din partea statelor revizioniste).

(MaAv)

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate
Publicitate