EVENIMENT
INTERVIU VIDEO/ Radu Molnar (USRPLUS): Trebuie să readucem Parlamentul acolo unde îi este locul și anume un for care reprezintă oamenii (PE)
Candidatul USRPLUS Cluj, Radu Molnar, ocupă locul trei pe lista pentru Camera Deputaților. IT-ist de profesie, acesta consideră că un parlamentar trebuie să reprezinte fiecare om din circumscripția lui care îi dă votul și chiar și pe cei care nu l-au votat. Molnar va susține în Parlament proiecte de digitalizare, utile în perioada pandemiei, și crede că prioritatea alegerilor este intrarea alianței USRPLUS la guvernare.
Radu Molnar a acordat un interviu pentru Cluj24.ro.
E nevoie de implicare activă, nu vine nimeni să se salveze
Rep: Dle Radu Molnar, veniți din mediul IT. Ce v-a determinat să faceți pasul spre politică?
R.M.: Pentru mine, momentul crucial a fost tragedia de la Colectiv, pentru mine acela a fost momentul în care mi-am dat seama că nu mai pot sta deoparte. Faptul că până atunci nu mă mai implicasem în viața civică sau în viața politică a României prin asta m-am făcut indirect, chiar și eu vinovat de faptul că am lăsat cu toții ca sistemul acesta corupt să crească sub ochii noștri. Sistem care s-a dovedit a fi criminal și care se dovedește încă a fi criminal chiar și în zilele noastre. Și da, acela a fost momentul în care am spus că nu se mai poate, că trebuie să contribui și eu cumva, cum pot. Cam atunci am realizat că nu vine nimeni să ne salveze, trebuie să ne salvăm noi pe noi înșine.
Rep: Ați mai cochetat până acum cu politica? Cu vreun partid?
R.M.: Nu. În 2016 a fost pentru prima oară când am intrat în contact cu vreun partid, a fost USR atunci și am intrat în USR. La început nu m-am implicat nici eu foarte mult, am zis că intru, îmi plătesc cotizația, și asta va fi contribuția mea dar, încet-încet, mi-am dat seama că este nevoie de implicare activă. Eram foarte puțini oameni și foarte mult de muncă și, vrând-nevrând, a trebuit să pun și eu umărul. De atunci am avut și funcții de conducere în USR, am condus trei campanii electorale.
Rep: Ați început din partea civică spre politică?
R.M.: Asta este ceva normal, cred că de la protestele de atunci, jumate din Cluj era implicat, erau zeci de mii de oameni acolo în stradă. După Colectiv și Ordonanța 13 și tot atacul împotriva justiției. Eram în stradă în fiecare seară.
Compatibil cu USR de la început
Rep: De ce ați ales USR?
R.M.: În 2016, din punctul meu de vedere, nu exista altă alternativă. Cumva am fost norocos că s-a potrivit apariția USR cu momentul în care am decis să mă implic, știam de Nicușor Dan, de luptele pe care le dădea la București, cu mafia imobiliară de acolo. Cumva, a venit foarte natural să intru în USR. Nu s-a pus problema de alt partid.
Rep: Ați fost compatibil cu USR de la început.
R.M.: Da.
Rep: Ce v-a nemulțumit, ce v-a dezamăgit la partidele vechi? Ce nu au făcut?
R.M.: Multe lucruri. Cred că primul și cel mai evident este corupția. Corupția și nepotismul promovat de partidele din ultimii 30 de ani de zile. Statul român a ajuns să fie atât de căpușat și condus de oameni care nu au ce căuta acolo, care nu știu să facă treaba respectivă și sunt acolo doar din cauză că sunt membri de partid sau cunoștințe sau pile, relații și așa mai departe. Cred că acesta a fost și lucrul care ne-a scos pe mulți în stradă în perioada respectivă.
Rep: Un nou partid, cu oameni noi, care nu au făcut politică și care au venit cu un alt discurs…
R.M.: Mulți veniți din mediul privat, ca și mine, oameni care au muncit , care au dovedit că pot realiza lucruri în viață, care pot duce proiecte la final. E normal să fi atras de un asemenea partid care arată substanță din punct de vedere uman.
Rep: Nu v-ați fi găsit locul într-un partid vechi, din cele care există?
R.M.: Chiar nu. În ultimii patru ani în care am avut contact direct cu celelalte partide, mi-au confirmat că nu.
Dacă ar merge politica cum merge IT-ul, România ar duce-o mai bine
Rep: Ce au în comun politica și IT-ul?
R.M.: Dacă ar merge politica cum merge IT-ul, țara asta ar duce-o mult mai bine. Agenda parlamentarilor este atât de vastă încât nu poți zice că dacă te pricepi la un domeniu te poți axa numai pe acela. Ca și politician, trebuie să reprezinți oamenii în toate domeniile și nu ai cum să zici că eu doar la asta mă pricep și doar asta fac.
Și asta se reflectă și în modul la care lucrez eu, chiar și pentru candidatura aceasta mi-am făcut în jurul meu o echipă cu care voi merge mai departe și care va forma echipa mea de consilieri, oameni cu cunoștințe în diferite domenii și pe care mă voi baza în decizii de genul acesta în domenii specifice, în care nu sunt eu cunoscător.
Ca și parlamentar nici nu e neapărat să fi specialist în toate domeniile, nici nu ai cum, de fapt. Munca aceasta este eminamente politică, trebuie să îți asumi responsabilitatea de a reprezenta oamenii și de a te asigura că ești reprezentativ pentru cei care te-au votat.
Campania electorală, mai grea în pandemie
Rep: Ați fost în campania electorală, cum au decurs primele două săptămâni?
R.M.: E complet atipică. Am mai condus trei campanii până acum și pot spune că e foarte ciudată această campanie. Pentru noi este mai grea, pentru că am fost obișnuiți să fim partidul acela care este în stradă, alături de oameni și, cumva, era lucrul prin care ne recunoșteau oamenii, ”ăștia de la USRPLUS ne dau ziare pe stradă și cu care poți vorbi”.
Or acum nu putem face lucrul acesta și, cumva, ne doare. Acolo ar fi locul nostru, în stradă și acum nu putem face lucrul acesta. Din acest punct de vedere e mai grea.
Rep: Ați ținut legătura cu alegătorii, știți ce așteaptă? Ce feedback aveți de la alegătorii din Cluj, dacă ați fost și în județ.
R.M.: În perioada asta suntem în online, trebuie să protejăm oamenii de pandemia aceasta și așa ne facem și noi partea. Nu stăm în stradă ci discutăm cu oamenii online. Și așteptările de la noi sunt foarte mari, oamenii își pun multe speranțe în USRPLUS și noi trebuie să ne asigurăm că nu dezamăgim.
Parlamentarii, depozitarii speranțelor populației
Rep: Ce sperați să schimbați în România din postura de parlamentar?
R.M.: Să readucem Parlamentul acolo unde îi este locul și anume un for care reprezintă oamenii. Asta e treaba fiecărui parlamentar în parte, fiecare parlamentar trebuie să fie conștient că el reprezintă niște oameni, cei care l-au votat.
În momentul de față, dacă te uiți la cum funcționează Parlamentul și cum funcționează fiecare parlamentar în parte nu poți spune că este așa, majoritatea celor care sunt acolo au uitat că populația și-a pus speranțe în ei, că și-au pus năzuințele lor acolo. Și ei sunt depozitarii acestor speranțe ale populației. Și noi trebuie să revenim la acest lucru, parlamentarii asta trebuie să reprezinte, fiecare om din circumscripția lui care îi dă votul și chiar și pe cei care nu i-au dat votul pentru că odată ajuns acolo îi reprezinți pe toți.
Guvern cu PNL
Rep: Aveți proiecte legislative în domeniul în care sunteți specialist, de sprijinire a educației online, a telemuncii?
R.M.: USRPLUS are un program extins pe partea de digitalizare și eu mi-am asumat domeniul acesta, inclusiv în învățământ trebuie să implementăm măsuri de genul biblioteci școlare online, platforme de e-learning.
Lucrurile acestea nici măcar nu sunt revoluționare, ele sunt în Legea Educației. Pur și simplu nu le-a implementat nimeni până acum. Acest lucru s-a dovedit foarte rău acum când ar fi fost nevoie de aceste platforme online, elevii ar fi nevoie de acces la lecții filmate online. Acum în pandemie ar fi fost extraordinar să avem lucrurile acestea. Nu s-au făcut până acum, trebuie să ne asigurăm că le implementăm noi pe viitor.
Rep: Care ar fi primul proiect legislativ pe care îl veți depune ca viitor deputat al USRPLUS Cluj?
R.M.: Cred că prioritatea tuturor parlamentarilor USRPLUS și a noastră ca și partid trebuie să fie intrarea la guvernare, să sprijim un guvern care poate duce România acolo unde îi este locul, care să facă reformele de care are nevoie România.
Rep: Guvern cu PNL, cu PMP, singuri?
R.M.: În funcție de rezultat dar, probabil, cu PNL. Ei sunt partidul de care suntem cei mai apropiați ca și viziune pro-vestică, pro-europeană și reformistă. Da, probabil că împreună cu PNL.
Rep: Sunteți mai compatibili cu PNL decât cu PMP, sau împreună puteți asigura o majoritate dacă PMP va intra în Parlament?
R.M.: Chiar nu știu care este ideologia PMP și care este direcția în care vor să ducă România. Până acum nu mi se pare că au dat semne că ar fi clar într-o direcție sau alta. I-am văzut colaborând cu PSD în unele consilii locale. Nu sunt convins că am putea face o alianță cu ei.
”Nu am luat și nu am dat șpagă niciodată”
Rep: Spuneți-ne câteva cuvinte despre dvs, vă rog să vă prezentați alegătorilor.
R.M.: Eu mă consider un om simplu, muncesc încă din primul an de facultate, provin dintr-o familie care nu avea mijloacele să mă întrețină, așa că a trebuit să mă întrețin de unul singur. Muncesc de 19 ani, m-am întreținut singur întotdeaua, mi-am făcut o carieră în domeniul IT muncind și învățând foarte mult. Mă consider un om onest, nu am luat și nu am dat șpagă niciodată. Consider că asta vreau să aduc în Parlament, să fiu vocea oamenilor care consideră că prin muncă onestă pot reuși în viață.
Rep: Ați lucrat doar în privat, nu ați avut o slujbă de bugetar?
R.M.: Primul meu job a fost la UBB acolo da, am fost bugetar…
Rep: Ce mesaj transmiteți alegătorilor din județul Cluj?
R.M.: Mergeți și votați. Chiar dacă nu v-am convins eu sau nu v-au convins colegii mei, mergeți și votați. Acesta este cel mai important, să nu lăsați pe alții să aleagă în locul dvs. Și uitați-vă pe liste, luați ofertele electorale ale fiecărui partid, vedeți care considerați că vă reprezintă mai bine interesele și care vă inspiră mai multă încredere. Comparați PNL cu USRPLUS, cu PMP, cu UDMR și luați o decizie.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
Consiliul Studenților din UBB Cluj-Napoca (CSUBB) anunță un nou beneficiu pentru pentru studenții instituției, și anume accesul gratuit la Bazinul de Înot „Universitas” din Parcul Babeș.
”Studenții UBB vor putea folosi gratuit bazinul de înot al universității, în zilele de sâmbătă și duminică, între orele 12:00-16:00.
Accesul se face pe baza carnetului de student valabil. Mulțumim Universității Babeș-Bolyai pentru sprijinul oferit în implementarea acestei facilități importante, care susține bunăstarea și dezvoltarea armonioasă a comunității studențești!”, arată CSUBB.
De asemenea, studenții UBB au acces gratuit la sălile și terenurile de sport din Parcul Sportiv “Hațieganu”, în afara programului didactic și a competițiilor sportive organizate.
Maxim 18 ore/săptămână/sală sau teren, iar accesul se face pe baza unei rezervări prealabile la Serviciul Parc Sportiv.
Inaugurat în 2009
Complexul de Nataţie „Universitas”, situat în Complexul Sportiv Universitar „Iuliu Haţieganu”, reîntregeşte complexul de baze sportive(terenuri şi săli de sport), aflate în patrimoniul Universităţii „Babeş-Bolyai”.
A fost inaugurat la 27 septembrie 2009, iar de la 01 februarie 2010 s-a deschis, propriu-zis, pentru activitatea didactică de înot dar, şi pentru publicul larg. Reprezintă, în primul rând, o bază didactică pentru studenţii F.E.F.S. care îşi desfăşoară, zilnic, orele de nataţie; de agrement pentru alte persoane, dar şi o bază de iniţiere în tehnica de înot pentru copii şi adulţi.
Complexul oferă un bazin de dimensiuni olimpice (50 x 20,6 metri), cu 8 culoare prevăzute cu block-start-uri; cu o temperatură a apei cuprinsă între 26 -28 ºC, iar a mediului ambiant de 28 – 30 ºC şi o adâncime cuprinsă între 1,80 şi 2,00 metri.
Calitatea apei de îmbăiere este verificată, în permanenţă, chimic şi microbiologic, de o instalaţie automată ultramodernă de tratare a apei.
Complexul beneficiază de vestiare şi săli de duş dispuse pe trei niveluri, săli de curs pentru studenţi, birouri pentru profesori şi un cabinet medical. Are în dotare şi o tribună pentru spectatori cu o capacitate de 556 locuri.
Serviciul de salvamari este prezent pe toată durata orarului de funcţionare al bazinului. Publicul larg are acces in permanenţă în acest interval orar, prin achiziţionarea unui bilet/abonament, în timp ce activitatea didactică a studenţilor are loc în paralel cu alte activităţi, pe culoarele rezervate.
La bazinul mic, temperatura apei este cuprinsă între 30 – 32° C, iar adâncimea între 0,80 – 1,20 m, iar la bazinul mare, temperatura apei este cuprinsă între 26 – 28° C, iar adâncimea între 1,8 – 2 m.
Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca intervin vineri seara la un accident rutier petrecut pe centura Vâlcele-Apahida.
”În accident au fost implicate un autoturism și un autocamion, însă din fericire nu au existat victime încarcerate. Trei persoane sunt evaluate de către echipajele medicale, iar la misiune iau parte o autospecială cu modul de descarcerare și două ambulanțe SMURD.
Toate cele trei persoane prezintă, la o primă evaluare, afecțiuni ușoare”, a transmis ISU Cluj.
UPDATE Cele trei persoane au refuzat transportul la spital.
Te-ai întrebat vreodată de ce fluturii au aripile atât de colorate sau care este simțul cel mai bine dezvoltat al albinelor? În perioada 17-26 ianuarie 2025, în Iulius Mall Cluj are loc „Expoziția educativă de Fluturi și Albine Vii”, unde poți admira sute de exemplare de fluturi din specii deosebite, precum și mii de albine.
Morpho Polyphemus, fluturele alb din Mexic, Caligo Memnon, cunoscut și sub denumirea de „bufnița uriașă”, Papilio Palinurus, sau „coada rândunicii de smarald”, și Doleschallia bisaltide, denumit „frunza de toamnă” datorită culorilor arămii ale aripilor, sunt doar câteva dintre speciile spectaculoase care pot fi admirate în cadrul expoziției din Atriumul Iulius Mall Cluj.
FOTO. Sute de FLUTURI și mii de albine vii, la Iulius Mall Cluj
Fluturii se află într-o seră de șase metri lungime, special amenajată cu plante exotice și elemente decorative, unde aceștia zboară liberi printre vizitatori. Expoziția oferă cadrul ideal pentru a observa și admira în detaliu coloritul spectaculos al fiecărui exemplar.
Expoziția include și peste 4.000 de albine, expuse în stupi transparenți, care permit participanților să vadă fagurii și modul în care albinele își îngrijesc regina.
Accesul la expoziție se face pe bază de bilet, care poate fi achiziționat online de pe site-ul iabilet.ro. Prețul unui bilet este de 25 de lei, iar pentru grupuri de peste 10 persoane, prețul unui bilet este de 15 lei, iar accesul însoțitorului este gratuit. Copiii cu vârsta sub trei ani beneficiază de intrare gratuită.
Intrarea la expoziție se face în grupuri de maximum cinci persoane, la fiecare 10 minute, pentru a păstra un mediu optim pentru insecte. Programul de vizitare este între 10:00 și 22:00.
În cadrul „Expoziției educative de Fluturi și Albine Vii” vor fi prezenți și reprezentanți ai organizatorului, care vor oferi informații și răspunsuri la întrebările vizitatorilor curioși.
Vino la Iulius Mall Cluj și descoperă una dintre cele mai spectaculoase expoziții dedicate insectelor!
Frederic Fauthoux, selecționerul Franței, a anunțat baschetbaliștii convocați la lotul național cu puțin peste o lună înainte de primul meci din următoarea fereastră internațională, „Cocoșii galici” sunt aproape calificați la EuroBasket 2025.
Reprezentativa Hexagonului are un bilanț perfect în grupa E, din care mai fac parte Bosnia și Herzegovina, Croația și Cipru, după primele etape. Elevii lui Fauthoux mai au de jucat în fața Croației și Bosniei la finalul lunii februarie.
”Adam Mokoka, extrema celor de la U-BT Cluj-Napoca, a fost convocat din nou la prima reprezentativă a vicecampioanei olimpice. El a jucat și în precedenta fereastră, în cele două partide cu Cipru din luna noiembrie.
Aceste apariții au fost primele pentru jucătorul campioanei României în tricoul naționalei de seniori. El a avut o prestație echilibrată, adăugând 6 puncte, 6 recuperări, 2 pase decisive și 2 intercepții. Câteva zile mai târziu, el a încheiat cu 8 puncte, 3 recuperări și 2 pase decisive”, arată baschet.ro.
Ceilalți 11 jucători chemați la lotul francez pentru februarie sunt Evan Fournier, Andrew Albicy, Isaia Cordinier, Jaylen Hoard, Yoan Makoundou, Theo Maledon, Amine Noua, Elie Okobo, Vincent Poirier, Neal Sako și Matthew Strazel.
Meciurile Franței
Programul meciurilor jucate de Franța în ultima rundă a preliminariilor pentru EuroBasket 2025:
Vineri, 21 februarie – Croația vs. Franța
Luni, 24 februarie – Franța vs. Bosnia și Herzegovina
Cine este Adam Mokoka
Baschetbalistul Adam Mokoka (26 de ani) s-a născut în 18 iulie 1998 la Paris. Are o înălțime de 1,96 m și joacă la U-BT Cluj-Napoca din septembrie 2023.