Connect with us

ACTUALITATE

INTERVIU. Şeful POLIŢIEI Animalelor Cluj: Sunt tot multe cazuri de ANIMALE rănite, MALTRATATE sau ucise

Publicat


O nouă structură a fost înfiinţată în cadrul Poliţiei Române, destinată protecţiei animalelor. Câte ceva despre ce va face noua structură, într-un interviu cu comisarul de poliţie Lavinia Moşuţ, şeful Biroului pentru Protecţia Animalelor din cadrul IPJ Cluj.

O poliţie a animalelor este foarte importantă

Rep: Ce vă propuneţi în noua funcție?

Lavinia Moşuţ: Îmi propun să facem cunoscută această structură, cetățenii să știe cu ce probleme ni se pot adresa și de asemenea să obținem rezultate bune.

Rep: Cât este de importantă este o poliţie a animalelor şi de ce?

LM: O poliție a animalelor este foarte importantă pentru că tot mai mulți cetățeni își doresc animale de companie și de asemenea pentru că în ultima perioadă au fost semnalate din ce în ce mai multe cazuri de animale rănite, maltratate sau chiar ucise.

Rep: Era necesară o astfel de structură?

LM: Desigur, având în vedere problematica înregistrată pe această linie, era necesară o astfel de structură.

Am doi câini şi două pisici

Rep: Credeţi că un poliţist din această structură trebuie să iubească animalele?

LM: Cred că aceasta nu poate fi o condiție, însă cu siguranță poate fi un avantaj.

Rep: Dvs, personal, aveţi un animal de companie?

LM: În prezent am doi câini și două pisici și toată copilăria am crescut la casă, cu pisici, câini și alte animale.

Rep: Cât e de importantă colaborarea structurii dvs cu asociaţiile de protecţie a animalelor din Cluj? Contaţi pe o colaborare cu acestea?

LM: Asociațiile de protecție a animalelor sunt entități cu vechime pe această problematică, dispun de resurse umane dedicate în realizarea scopurilor propuse și atâta timp cât obiectivele nostre sunt comune, suntem deschiși să colaborăm cu acestea.

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




2 Comentarii

1 Comentariu

  1. Prostul satului

    aprilie 2, 2021 la 8:05 pm

    Păcat ca presa nu știe cum arată o uniformă de Politie
    Doamna Draga comisar mai pune câte o berea la fiecare mâna
    Bine ca ești comisar (la bani) ca de apreciat uniformă ioc

  2. Stefania

    aprilie 3, 2021 la 1:00 pm

    Un alt departament infiintat pentru functionari etern ocupati cu mutarea hartiilor din stanga in dreapta, platiti cu mii de euro din taxele si impozitele OBLIGATORII. Si toate astea intr-o tara in care multi copii se duc la culcare flamanzi, multe scoli au WC in curte iar firmele dau faliment ori intra in insolventa zilnic. Bravo Romania!

    Si nu e caz singular!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Cod GALBEN de vânt în jumătate de țară. Vremea se RĂCEȘTE de vineri

Publicat

vant

ANM a emis joi o informare de ploi, ninsori și vreme rece în aproape toată țara și două avertizări cod galben de vânt puternic pentru ziua de vineri. Vremea se va schimba brusc în toată țara.

De vineri dimineață până sâmbătă la ora 10.00, temporar vor fi precipitații moderate cantitativ, mai ales sub formă de ploaie în zona joasă din Banat, Crișana și Moldova, mixte în Maramureș și Transilvania și predominant ninsoare în zonele de deal și munte unde se va depune strat nou de zăpadă.

Cod GALBEN de vânt în jumătate de țară. Vremea se RĂCEȘTE de vineri

În celelalte regiuni vor fi ploi slabe și doar pe alocuri lapoviță sau ninsoare.Temperaturile maxime vor scădea semnificativ, vineri (10 ianuarie) în vestul, nord-vestul și centrul țării, iar sâmbătă (11 ianuarie) și în celelalte regiuni, iar minimele vor deveni preponderent negative.

Prima alertă cod galben va fi în vigoare vineri între orele 6.00 – 14.00.

harta

Rafalele vor depăși 70…90 km/h

Local și temporar vântul va prezenta intensificări cu viteze de 50…60 km/h în Banat, Crișana, Maramureș, cea mai mare parte a Transilvaniei și vestul Olteniei. În Carpații Occidentali, vestul Carpaților Meridionali și nordul Carpaților Orientali, mai ales la altitudini mari, rafalele vor depăși 70…80 km/h și va fi viscol.

Cea de-a doua alertă, valabilă vineri, de la ora 14.00 până la ora 23, anunță că vântul va prezenta intensificări cu viteze de 50…70 km/h în sudul Banatului, Transilvania, Moldova, cea mai mare parte a Olteniei și sud-vestul Munteniei. La munte, mai ales la altitudini mari, rafalele vor depăși 70…90 km/h și va fi viscol.

În a doua parte a nopții de vineri spre sâmbătă (10/11 ianuarie) vor mai fi intensificări ale vântului, cu viteze de 40…50 km/h la munte, precum și în sudul și estul teritoriului.

Citește mai departe

CULTURA

Poetul și publicistul clujean Ion Mureșan împlinește azi 70 de ani

Publicat

Muresan

Poetul și publicistul clujean Ion Mureșan împlinește azi 70 de ani. El s-a născut pe 9 ianuarie 1955, în localitatea Vultureni din județul Cluj.

A absolvit Facultatea de Istorie-Filosofie a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj în 1981. A făcut parte din gruparea revistei „Echinox”. După absolvire devine membru al cenaclului „Saeculum” din Beclean. Între anii 1981 și 1988 a fost profesor de istorie în comuna Strâmbu. Din 1988 devine redactor la revista „Tribuna” din Cluj.

Poetul și publicistul clujean Ion Mureșan împlinește azi 70 de ani

În prezent este publicist comentator la un ziar clujean și redactor-șef al revistei „Verso” din Cluj. A debutat cu poezie în revista „Cutezătorii” (1968). În 2005 a fost invitat în Franța în cadrul programului „Les Belles Étrangères”.

Este membru al Uniunii Scriitorilor din România și membru fondator al Asociației Scriitorilor Profesioniști din România (ASPRO).

În 1981 a primit Premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilor din România iar în 1983, Premiul pentru poezie al Uniunii Scriitorilor din România.

Uniunea Scriitorilor din România i-a decernat Premiul pentru poezie în anul editorial 2023 în cadrul unei gale care a avut loc la Teatrul Naţional din Bucureşti, pentru volumul „Introducere în Poezie”, apărut la editura Charmides.

Poeme

Cartea de iarnă, 1981
Poemul care nu poate fi înțeles, 1993
Le mouvement sans coeur de l’image, 2001
Paharul / Glass / Au fond de verre, 2007
Zugang verboten / Acces interzis
Alcool

 

Citește mai departe

EVENIMENT

„U” Cluj – Gangwon 4-1. Primul amical al anului, prima VICTORIE

Publicat

u cluj

Universitatea Cluj a câștigat primul amical al anului în cantonamentul din Antalya. Clujenii au învins pe Gangwon, vicecampioana din Coreea de Sud, cu 4-1. Deși a fost condusă încă din minutul 3, „U” a marcat câte două goluri în fiecare repriză și a obținut un succes clar. Golurile au fost marcate de Bic (min.4), Blănuță (min.34), Miranyan (min.52) și Bettaieb (min.79).

„U” a început în control prima partidă amicală din Turcia și putea deschide scorul încă din minutul 2, însă Thiam a șutat în blocajul unui adversar după o pătrundere bună în careu. Golul a venit la cealaltă poartă, unde o minge lungă peste apărarea „Șepcilor roșii” a fost fructificată de către coreeni. Universitatea a replicat aproape instantaneu, iar un minut mai târziu, Bic a restabilit egalitatea, după o trecere frumoasă și o „scăriță” de efect.

„U” Cluj – Gangwon 4-1. Primul amical al anului, prima VICTORIE

În minutul 23, „U” a fost aproape de a trece în avantaj la șutul puțin alături al lui Oaidă, din marginea careului. Până la urmă, Blănuță (34) a fost cel care a marcat al doilea gol al echipei noastre, după ce a profitat de o neînțelegere în defensiva adversă la o mingea trimisă în profunzime de Alex Chipciu. Tânărul atacant al „studenților” a interceptat mingea și a marcat cu poarta goală. La pauză, s-a intrat cu echipa noastră în avantaj, după o repriză dominată de elevii lui Ioan Ovidiu Sabău.

Înaintea părții secunde, antrenorul Universității a schimbat toți cei zece jucători de câmp, însă desfășurarea jocului a continuat să o găsească pe „U” drept echipa mai ofensivă. Pe acest fond, a venit și al treilea gol. Miranyan (52) a speculat o eroare a fundașului advers și l-a executat pe portar cu „sânge rece”, din câțiva metri.

„Șepcile roșii”, la care au intrat pe parcurs portarul Moldovan (65) și mijlocașul aflat în probe, Gău (70), nu s-au oprit aici și au mai punctat o dată prin tunisianul Adel Bettaieb (79), care a preluat elegant pasa primită de la Rață și a șutat din voleu, pentru 4-1, stabilind astfel scorul final al primului test din Antalya.

Următorul meci de verificare este programat sâmbătă, 11 ianuarie, în compania echipei maghiare MTK Budapesta.

Echipa folosită în prima repriză: Gertmonas – Oancea, van der Werff, Cristea, Chipciu – Simion, Bic, Oaidă – Nistor – Thiam, Blănuță

Echipa folosită în a doua repriză: Gertmonas (Moldovan, 65) – Opriș, Masoero, Mitrea, Popescu – Codrea, Rață, Silaghi – Bota (Gău, 70) – Miranyan, Bettaieb

Citește mai departe

EVENIMENT

Din aprilie este obligatorie o AUTORIZAȚIE de călătorie pentru intrarea în Marea Britanie

Publicat

marea britanie

Marea Britanie impune o autorizație electronică de călătorie (ETA) pentru cetățenii din 48 de țări, inclusiv SUA, Canada și Australia. Din luna aprilie, această autorizație plătită va fi obligatorie și pentru europeni, relatează AFP.

ETA este menită să consolideze securitatea la frontieră și face parte dintre eforturile Londrei de a-şi digitaliza sistemul de gestionare a frontierelor.

Din aprilie este obligatorie o AUTORIZAȚIE de călătorie pentru intrarea în Marea Britanie

Documentul – care costă zece lire sterline (12 euro) – este valabil doi ani, însă este necesar ca acesta să fie înnoit după schimbarea paşaportului. ETA permite un sejur de maximum şase luni în Regatul Unit.

Acest sistem, care priveşte călătoriile în cazul cărora nu este necesară o viză de intrare în Marea Britanie, se afla deja în vigoare pentru cetăţenii din Qatar, Bahrain, Kuwait, Oman, Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite (EAU).

Călătorii din 48 de ţări şi teritorii sunt de-acum vizaţi şi ei, inclusiv cei din Argentina, Australia, Brazilia, Canada, Coreea de Sud, Statele Unite, Hong Kong, Israel, Japonia, Mexic sau Noua Zeelendă.

Începând cu data de 2 aprilie, cetăţenii unui număr de 30 de ţări europene – inclusiv ai statelor membre ale Uniunii Europene (UE), cu excepţia Irlandei – vor fi obligaţi să obţină acest permis de călătorie. Ei vor putea începe să facă demersuri pentru a-l obţine începând din 5 martie.

ETA este, de asemenea, obligatorie atât pentru copii, cât şi pentru bebeluşi.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate