EDUCATIE
Înscrieri în clasa pregătitoare la Cluj. Care este calendarul și ce trebuie să conțină dosarul copiilor
![Aviz epidemiologic școală](https://cluj24.ro/wp-content/uploads/2023/09/scoala-facebook-Emil-Boc-5.jpg)
Inspectoratul Școlar Județean Cluj a afișat circumscripțiile școlare, precum și numărul claselor pregătitoare alocate fiecărei unități de învățământ preuniversitar, potrivit Planului de școlarizare propus pentru anul școlar 2024-2025.
Părinții ai căror copii împlinesc vârsta de 6 ani până la data de 31 august 2024, inclusiv, au obligația de a înscrie copiii în învățământul primar, în clasa pregătitoare.
Înscrieri în clasa pregătitoare la Cluj. Care este calendarul și ce trebuie să conțină dosarul copiilor
Toți copiii ai căror părinți solicită înscrierea în clasa pregătitoare la școala de circumscripție sunt înmatriculați la unitatea de învățământ solicitată. Prin domiciliu se înțelege inclusiv reședința.
Părinții ai căror copii împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2024, inclusiv, pot să își înscrie copiii în învățământul primar, în clasa pregătitoare, dacă nivelul lor de dezvoltare este corespunzător.
Evaluarea copiilor
Evaluarea dezvoltării copiilor care împlinesc vârsta de 6 ani, în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2024 și eliberarea recomandării pentru înscrierea în învățământul primar va avea loc în perioada 28 martie -10 aprilie 2024, după cum urmează:
- Pentru copiii care au frecventat grădinița – înregistrarea cererilor transmise/depuse la unitățile de învățământ cu nivel preșcolar pentru obținerea recomandării de înscriere în clasa pregătitoare
- Pentru copiii care NU au frecventat grădinița sau au revenit din străinătate – înregistrarea la CJRAE Cluj a cererilor în vederea evaluării. Evaluarea dezvoltării copiilor se va realiza în fiecare oraș/municipiu, din județul Cluj, conform programului postat pe site-ul I.Ș.J. Cluj, respectiv comunicat de CJRAE Cluj.
- Părinții ai căror copii împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2024, inclusiv, care nu optează pentru înscrierea copiilor în clasa pregătitoare, în anul școlar 2024-2025 sau ai celor pentru care nivelul de dezvoltare nu este corespunzător pentru parcurgerea cu succes a clasei pregătitoare vor fi consiliați în vederea înscrierii copiilor la grădiniță, în grupa mare.
Calendarul înscrierii în învățământul primar
Înscrierile copiilor în clasa pregătitoare încep în luna aprilie, astfel:
- 11 aprilie – 14 mai 2024 – Completarea cererilor-tip de înscriere de către părinți/ tutori legal instituiți/reprezentanți legali, online sau la unitatea de învățământ la care solicită înscrierea copiilor;
- 14 – 17 mai 2024 – Procesarea de către Comisia națională de înscriere a cererilor-tip, cu ajutorul aplicației informatice și repartizarea copiilor la școala de circumscripție;
Orarul de înscriere în clasa pregătitoare, 2024-2025, la nivelul unităților de învățământ preuniversitar din județul Cluj este următorul: luni – joi, între 8:00 – 18:00 și vineri, între 8:00 – 17:00:
- Toate dosarele se depun în această perioadă, indiferent dacă părintele optează pentru școala de circumscripție sau pentru altă unitate de învățământ preuniversitar;
- Dacă părintele optează pentru o altă unitate de învățământ preuniversitar, decât școala de circumscripție și dorește revenirea la școala de circumscripție, în eventualitatea în care școala pentru care a optat inițial nu dispune de suficiente locuri, obligatoriu părintele/tutorele legal va marca cu X opțiunea „întoarcerea la școala de circumscripție” din conținutul fișei de înscriere.
Ce etape urmează
Calendarul înscrierii copiilor continuă după cum urmează:
- 20 – 27 mai 2024 – Procesarea la nivelul unităților de învățământ, pe baza informațiilor din cererile-tip de înscriere și din documentele depuse/ transmise de către părinți/tutori legal instituiți/reprezentanți legali, a cererilor prin care se solicită înscrierea la o altă unitate de învățământ, decât la școala de circumscripție, pe locurile rămase libere;
- 29 mai 2024 – Afișarea în unitățile de învățământ și pe site-ul Inspectoratului Școlar Județean Cluj a candidaților înmatriculați și a numărului de locuri rămase libere;
- 30 mai 2024 – Comunicarea, prin afișare la unitățile de învățământ și pe site-ul inspectoratului, a procedurii specifice de repartizare a copiilor pe locurile disponibile, elaborată de inspectoratul școlar. Informarea Ministerului Educației, de către comisia județeană cu privire la procedura specifică de repartizare a copiilor pe locurile disponibile, în etapa a II-a;
Etapa a II-a a înscririi în clasa pregătitoare
Calendarul înscrierii în etapa a II-a:
- 31 mai – 7 iunie 2024 – Depunerea/transmiterea cererii-tip de înscriere la secretariatul unității de învățământ aflate pe prima poziție dintre cele trei opțiuni exprimate pentru etapa a doua, de către părinții copiilor care nu au fost cuprinși în nicio unitate de învățământ în etapa anterioară sau care nu au participat la prima etapă;
- 10 – 14 iunie 2024 – Validarea cererilor – tip de înscriere la unitatea de învățământ aflată pe prima poziție în opțiunile privind înscrirea copiilor;
- 17 – 21 iunie 2024 – Procesarea la nivelul unităților de învățământ a cererilor-tip de înscriere depuse de către părinți/tutori legal instituiți/reprezentanți legali, aplicând procedura specifică elaborată de către Inspectoratul Școlar Județean Cluj, pe baza criteriilor generale și a celor specifice de departajare, în limita locurilor disponibile. Completarea în aplocația informatică a datelor din cererile – tip de înscriere pentru candidații înscriși în această etapă;
- 21 iunie 2024 – Afișarea la fiecare unitate de învățământ a listelor finale ale copiilor înscriși în clasa pregătitoare;
- 2 – 6 septembrie 2024 – Centralizarea și soluționarea de către Inspectoratul Școlar Județean Cluj a cererilor părinților/tutorilor legal instituiți/reprezentanților legali ai copiilor care nu au fost încă înscriși la nicio unitate de învățământ preuniversitar.
Marinela Marc, șefa IȘJ Cluj, recomandă părinților să nu evite școlile de cartier
„Înscrierea copiilor în clasa pregătitoare este o etapă importantă în viața familiilor, de aceea recomand părinților să consulte site-urile școlilor și să se informeze din materialele de promovare cu privire la oferta educațională și la facilitățile oferite de către unitățile de învățământ, astfel încât să aleagă, informați, unitatea de învățământ la care își vor înscrie copiii.
În foarte multe situații, școlile de cartier, din proximitatea locuinței, oferă condiții mult mai bune în ceea ce privește infrastructura școlară, astfel încât nu se justifică eforturile pe care le fac de a găsi soluții pentru a înscrie copiii în școlile din zona centrală a orașului, aglomerând unitățile de învățământ și programul copiilor”, a declarat Marinela Marc, inspector școlar general la Inspectoratul Școlar Județean Cluj.
Toate informațiile cu privire la calendarul și la etapele înscrierii în învățământul primar, în anul școlar 2024-2025, pot fi consultate pe site-ul unităților de învățământ preuniversitar și pe site-ul Inspectoratului Școlar Județean Cluj, .
TEL VERDE – I.Ș.J. Cluj – CLASA PREGĂTITOARE – 2024-2025: 0800816264, disponibil de luni până joi, în intervalul orar 9:00-16:00 și vineri, între orele 9:00-14:00.
Foto: Arhivă
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
![](http://cluj24.ro/wp-content/uploads/2020/01/logo-cj24-taiat-300.jpg)
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
![](https://cluj24.ro/wp-content/uploads/2021/04/UMF-Cluj.jpg)
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
Clujenii, printre românii care comandă cea mai multă mâncare SĂNĂTOASĂ. Sunt pe locul 2 în țară. Ce preparate preferă
![Clujenii mănâncă sănătos](https://cluj24.ro/wp-content/uploads/2025/01/Comenzi-mancare-sanatoasa.jpg)
Clujenii se numără printre românii care comandă cea mai multă măncare sănătoasă.
Locuitorii din Cluj-Napoca vor preparate care nu le pun sănătatea în pericol, fie că sunt acasă, la serviciu sau chiar în deplasare.
Clujenii, printre românii care comandă cea mai multă mâncare SĂNĂTOASĂ. Sunt pe locul 2 în țară. Ce preparate preferă
Cluj-Napoca se află în top, pe locul 2 după București la comenzi de măncare sănătoasă, arată un studiu Glovo, platforma multi-categorie care oferă acces la o varietate mare de produse.
Cererea de preparate sănătoase a crescut cu 10% în 2024 față de anul anterior, iar Cluj-Napoca e în trend.
Prânzul, perioada preferată pentru mâncare sănătoasă
În 2024, cel mai mare consum de mâncare sănătoasă s-a înregistrat în al doilea trimestru al anului, mai exact în luna aprilie. Conform datelor Glovo, perioada în care românii aleg cel mai mult să comande preparate sănătoase este prânzul. Astfel, platforma a raportat că 22% din produsele sănătoase sunt comandate în jurul orei prânzului.
Ce preparate preferă clujenii
Pe primul loc în topul preferințe când vine vorba de mâncare sănătoasă se află una dintre cele mai celebre salate din lume, salata Caesar, inventată pentru prima dată de un bucătar italian într-un restaurant din Mexic. Aceasta este urmată de bolul poke cu somon, un preparat cu specific Hawaiian, care a devenit extrem de popular și în România datorită combinației sale de arome proaspete și sănătoase. De asemenea, puiul cu orez se află în topul felurilor de mâncare sănătoasă comandate.
Topul orașelor unde se comandă cea mai multă mâncare sănătoasă
În ceea ce privește consumul la nivel de orașe, bucureștenii se situează pe primul loc la comenzile de mâncare sănătoasă, fiind urmați de locuitorii din Cluj-Napoca și cei Târgu Mureș, arată studiul. Topul orașelor în care se comandă cea mai multă mâncare sănătoasă este completat de Brașov, Constanța, Iași și Timișoara.
Cine deține record pentru comenzi de mâncare sănătoasă
Potrivit sondajului, un utilizator din București a comandat de pe platformă mâncare sănătoasă de 214 ori, atingând în acest sens recordul de comenzi de preparate sănătoase.
EVENIMENT
Sindicatul Europol: Polițiștii din Cluj s-au trezit cu „potera” la ușă. Oamenii legii, intimidați ca să nu participe la proteste
![Polițiști intimidați la Cluj](https://cluj24.ro/wp-content/uploads/2025/01/politisti.jpg)
Membrii sindicatului Europol au declarat, joi, că polițiști din cadrul IPJ Cluj s-au trezit cu…poliția la ușă.
Reprezentanții polițiștilor spun că este vorba despre o metodă de intimidare pentru a-i împiedica pe oamenii legii să mai protesteze în stradă, împotriva Ordonanței trenuleț.
Sindicatul Europol: Polițiștii din Cluj s-au trezit cu „potera” la ușă. Oamenii legii, intimidați ca să nu participe la proteste
“Cei care erau liberi sau în concediu au fost căutați de patrule de polițiști scoase din teren pentru a plimba tabele cu semnături prin care să ia la cunoștință extrase din ‘Jurământul de credință’, ‘Statutul polițistului’ și alte prevederi. Textul se încheia sec: ‘Având în vedere cele de mai sus, pentru încălcarea normelor legale, veți răspunde administrativ, penal sau disciplinar, după caz’. Poate, poate mai intimidează niște polițiști să nu participe la protestul din 17 ianuarie 2025”, arată reprezentanții Europol.
Aceștia spun că șeful IPJ Cluj, care este un împuternicit, comisar-șef Moșuțan, “pentru a-i face pe plac lui Despescu (Bogdan Despescu, șeful Poliției Române, n. red.) a “recurs la toate mijloacele de intimidare, inclusiv utilizarea polițiștilor din stradă pentru a-i căuta acasă pe colegii lor aflați în timpul liber”.
Sindicaliștii susțin că, Radu Adrian Moșuțan are un “salariu de excelență de 50% din venitul lunar”, asta în timp ce polițiștii operativi pierd peste 1.000 de lei pe lună la salariu prin Ordonanța austerității.
Un nou protest de amploare al polițiștilor va avea loc vineri, 17 ianuarie. Salariați ai MAI din toată țara se vor aduna în Piața Constituției, după care vor măr;ălui prin capitală și vor protesta la sediile ministerelor de Finanțe, Justiției, Afacerilor Interne, dar și la Guvern. Oamenii legii din Cluj au organizat până acum alte două manifestări, în stradă, inclusiv în fața Prefecturii. Potrivit Ordonanței trenuleț, polițiștii nu vor mai primi bani, ci zile libere pentru weekendurile și sărbătorile legale în care lucrează.
Foto: Europol
EVENIMENT
FOTO. Un nou incendiu pe strada Cantonului din Cluj-Napoca. O locuință improvizată a luat foc
![Incendiu pe strada Cantonului](https://cluj24.ro/wp-content/uploads/2025/01/incendiu.-cantonului-1.jpg)
Un nou incendiu a avut loc joi seara pe strada Cantonului din Cluj-Napoca.
Din fericire nu au existat persoane rănite.
Un nou incendiu pe strada Cantonului din Cluj-Napoca. O locuință improvizată a luat foc
Două echipaje din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca au acționat joi seara pe strada Cantonului, pentru a stinge un incendiu izbucnit la o locuință improvizată.
Flăcările au fost stinse de pompieri în limitele găsite. Deocamdată, nu se cunoaște cauza incendiului.
Foto: ISU Cluj
ADMINISTRAȚIE
Lia Olguța Vasilescu preia funcția de președinte al Asociației Municipiilor de la Emil Boc. Acesta va fi președinte executiv
![Emil Boc, ales președinte executiv al AMR](https://cluj24.ro/wp-content/uploads/2025/01/boc-amr.jpg)
Primărița din Craiova, Lia Olguța Vasilescu, a fost aleasă, joi, în funcția de președinte al Asociației Municipiilor din România (AMR).
Funcția de președinte i-a aparținut până acum lui Emil Boc, primarul Clujului, care va fi de acum președinte executiv.
Lia Olguța Vasilescu preia funcția de președinte al Asociației Municipiilor de la Emil Boc. Acesta va fi președinte executiv
Lia Olguța Vasilescu a fost aleasă joi, cu unanimitate de voturi în funcția de președinte al Asociației Municipiilor din România (AMR).
În urma alegerilor desfășurate la sediul AMR de la București, Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca, a fost ales în funcția de președinte executiv, iar cele două funcții de prim-vice președinte au revenit lui Ciprian Ciucu, primarul Sectorului 6 București și lui Ionuț Pucheanu, primarul municipiului Galați.
Prima femeie în această funcție
Potrivit unui comunicat al AMR, la alegerea Liei Olguța Vasilescu în funcția de președinte al AMR au contat experiența sa în administrația locală și centrală și realizările din municipiul Craiova avute, de-a lungul ultimilor 12 ani, sub conducerea sa.
Lia Olguța Vasilescu, este prima femeie din România care a ocupat funcţia de primar al unei reşedinţe de judeţ. Ea a ajuns la cel de al patrulea mandat. De astăzi, este și prima femeie care obține funcția de președinte al Asociației Municipiilor din România. Până anul acesta, Lia Olguța Vasilescu a fost vicepreședinte al AMR.
Din această nouă calitate, Lia Olguța Vasilescu va face parte din comisia pe care Marcel Ciolacu vrea să o constutuie în PSD și care se va ocupa de proiectul de lege privind regionalizarea României.
Foto: AMR