EVENIMENT
Incendiu la o casă din Cluj-Napoca. Pompierii au salvat o pisică

Un incendiu a izbucnit, duminică, la o casă din Cluj-Napoca. Pompierii au salvat o pisică aflată în subsol.
„Pompierii de la Detașamentul 2 Cluj-Napoca au intervenit pentru a stinge un incendiu care s-a manifestat la subsolul unei case situate pe strada Ilie Măcelaru.
La fața locului s-au deplasat imediat două autospeciale, iar flăcările au cuprins acumulatorii ce erau legați la mai multe panouri fotovoltaice, imobilul fiind cuprins de fum. Din fericire, nu au existat persoane care să solicite îngrijiri medicale.
Pe de altă parte, pompierii au salvat o pisică aflată în subsol. Forțele au revenit la bază”, informează ISU Cluj.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
CULTURA
FOTO. Start la Festivalul Internațional de Carte Transilvania Cluj-Napoca. Inteligența Artificială și cartea, în dezbatere

Festivalul Internațional de Carte Transilvania (FICT) și-a deschis, joi, porțile în Piața Unirii din Cluj-Napoca, evenimentul reunind peste 40 de expozanți.
Directorul FICT, Gabriel Bota, a declarat că la cea de-a 9-a ediție vor fi zile pline de evenimente, 43 la număr.
”FICT înseamnă oameni, pasiune pentru carte, pentru viață și un mod de viață sănătos prin sport, cultură și înseamnă multă bucurie. Sunt prezente cele mai importante edituri din România care vor avea oferte impresionante de carte la standuri.
Ușor ne îndreptăm spre a deveni cel mai important festival de carte din România. Prin carte sperăm să facem o lume mai bună. Bucurati-vă de sărbătoarea cărții in inima Clujului”, a spus Bota, la ceremonia de deschidere.
În 8 octombrie, FICT organizează un eveniment sportiv unic, semimaratonul ”Fuga la cultură”, al cărui traseu trece pe la Muzeul de Artă, Opera Națională, UBB sau BCU.
Purtătorul de cuvânt al festivalului, Bianca Tămaș, a afirmat la rândul său că FICT prezintă cărți pentru toate gusturile.
Patru scriitori străini
”Anul acesta am merg pe tematica Inteligența Artificială și carte și se va discuta mult despre tehnologie și digitalizare și cum pot fi acestea benefice cărții și lecturii”, a spus Tămaș.
Din programul festivalului fac parte lansări de carte, întâlniri cu scriitori, dintre care patru din străinătate, dezbateri pe teme incitante, cum sunt cele privind ”Inteligența Artificială și cartea” sau ”Tehnologia – amis sau inamic al profesionistului în sănătate”.
Invitații speciali din străinătate sunt scriitorii Guillermo Arriaga (Mexic), Dacia Maraini (Italia), David Machado (Portugalia) și Dimitrios Kanellopoulos (Grecia).
De asemenea, sâmbătă va avea loc și o prezentare de roboți, în parteneriat cu UTCN.
EVENIMENT
VIDEO FOTO. Sala de evenimente a Sun Garden, închisă temporar de OPC. Mai mulți nuntași au făcut toxiinfecție alimentară

Comisariatul Regional pentru Protecția Consumatorilor Regiunea Nord-Vest (CRPC RNV) Cluj prin CJPC Cluj, a desfășurat, miercuri, o acțiune de control urmare a două reclamații la SC Sungarden Resort SRL din Baciu. Reclamațiile au pornit de la nuntașii care au participat, duminică, la o nuntă, de la care s-au ales cu o toxiifecție alimentară gravă și diaree.
Verificările s-au derulat în cadrul campaniei Academia Comisarilor – în care sunt implicați tinerii noștri colegi – și au urmărit modul în care sunt respectate prevederile legale în domeniu.
În urma acțiunii, comisarii CJPC Cluj au identificat mai multe deficiențe, după cum urmează:
– folosirea unor vitrine neigienizate, pentru depozitarea produselor și preparatelor, cu praf în exces, rugină , mucegai și chedere neigienizate cu mucegai
– pavimentul aferent camerelor frigorifice și congelare insalubre, neigienizate de o perioada mare de timp
– Produse cu data limită de consum depășită, și cu modificare stare termică
– depozitarea direct pe pavimentul insalubru a apelor minerale, bauturi răcoritoare
– folosirea unor coșuri/tomberoane de reziduuri fără capace
– lipsă verificare metrologica mijloace de masură
– Produse cu ambalaje deteriorate, lipsă traducere în limba română
-produse și preparate fără elemente de identificare caracterizare
– Gratare frigidere cu rugină în exces
– Chedere camera frig , congelatoare gheață, frigidere din incinta blocului alimentar aferent salii de evenimente insalubre, improprii depozitarii produselor alimentare
– Ustensile neconforme și utilizare bureți de sârmă
– Preparate distribuite la micul dejun fără elemente de identificare aferente datei preparării
– Produse de patiserie fără elemente de identificare caracterizare
Amenzi de 60.000 de lei
Ținând cont de neregulile constatate, echipa de control au aplicat 3 sancţiuni contravenţionale cu amenzi – în cuantum de 60.000 lei si un avertisment.
Totodată, au fost dispuse măsurile complementare de:
– oprire definitivă de la comercializare a produselor alimentare neconforme în valoare de circa 5.000 de lei
– oprire temporară a prestării serviciilor până la remedierea deficiențelor la sala de evenimente
– oprire temporara de la comecializare produse pană la remedierea deficiențelor în valoare de 45.000 lei
Comisarii CJPC Cluj vor continua acțiunile de verificare a respectării drepturilor consumatorilor și, așa cum am demonstrat în diverse cazuri, indiferent de operatorul economic, vor fi luate măsuri urgente de conformare, inclusiv sancțiuni contravenționale complementare.
ADMINISTRAȚIE
Au început lucrările la cel mai mare PARC sportiv din Florești. Va avea peste 4 hectare și va costa peste 20 de milioane de lei

Primarul Floreștiului, Bogdan Pivariu, anunță demararea lucrărilor la cel mai mare parc sportiv din localitate. Acesta va avea peste 4 ha și va costa peste 20 de milioane de lei.
„Lucrările pentru Parcul Multifuncțional de pe strada Tăuțiului au fost demarate! Investiția finală va fi de 21 de milioane de lei.
Sportul are puterea de a schimba lumea. Are puterea de a inspira. Are puterea de a aduna oamenii într-un mod în care puține alte lucruri o pot face. Sportul și mișcarea sunt esențiale pentru sănătatea și bunăstarea oricărei comunități.
Cu o suprafață de 4,2 hectare, acest parc multifuncțional va oferi o varietate impresionantă de facilități pentru sport și recreere, care să acopere nevoile tuturor locuitorilor din Florești. Printre acestea se numără:
Parc de aventură
Teren polivalent
Teren de baschet
Teren de volei
Teren de squash
Teren de badminton
Teren de tenis
Piste de alergat
Piste de role
Piste de biciclete
Toate aceste facilități vor fi integrate într-un mediu natural, cu multe spații verzi, alei de promenadă și locuri de relaxare”, scrie primarul pe Facebook.

O locuitoare din Floreşti, Simona Laura, reclamă faptul că pe strada Izlazului, cel puţin o capră a fost sfâşiată de câini.
„URGENT! In capătul străzii Iazului, pe câmp, sunt lăsate 4 capre legate. Acum 10 minute a fost atacată una din ele de către 2 câini. Capra este mutilata, muscata toată și suferă enorm acum.
Dacă cunoaște cineva pe domnul care le deține, va rog sa se sesizeze. Este foarte posibil ca și celelalte 3 sa fie atacate.
I-am gonit pe câini cu o lopata, dar e probabil sa se întoarcă”, a transmis Simona Laura.
Ulterior, aceasta a revenit.
„Update:
a venit poliția iar “domnul” a dezlegat caprele și le-a luat de acolo.
In aceasta seara, chiar când a avut loc incidentul, eu ma plimbam cu labradorul meu IN LESA, când acei doi caini vagabonzi s-au apropiat și a avut loc atacul.
Mi-am dus câinele acasa și m-am întors cu o lopata sa indepartez câinii. Timp in care strigam după ajutor, am scris și aici și eram pe fir cu poliția, încercând sa va salvez caprele.
Cu toate acestea, “domnul” care deține caprele a spus poliției ca eu sunt de vina de incident și ca labradorul meu i-a mutilat capra.
Draga “domn”, îți ți caprele legate zile întregi acolo. Singurul responsabil ești tu. 🙂
Sper sa îți fie salvata capra”, a mai transmis Simona Laura.
*foto wikipedia