Connect with us

ACTUALITATE

GALERIE FOTO. Iarnă de Cluj. Cele mai grele ierni din România. Zăpadă de 5 metri

Publicat


Ninsorile din ultima zi de la Cluj şi din România au invadat reţelele de socializare. Da, e scumpă la vedere zăpada. Am fost aproape la fel de uimiţi ca cei din Sahara, unde a nins, în urmă cu patru ani, pentru a doua oară, cică, în istorie. Dar dacă acum ninsorile şi gerurile sunt mai rare, nu cu mulţi ani în urmă, a fost şi prăpăd cauzat de frig şi de zăpadă.

-25 de grade Celsius, 5 metri de zăpadă

Cea mai grea iarnă care a lovit şi România, cel puţin din câte ştiu măsurătorile meteorologice, a fost în 1954.

Stratul de zăpadă a ajuns atunci la chiar cinci metri. Multe case au fost acoperite cu zăpadă, iar oamenii au fost nevoiţi să-şi sape tuneluri. A intervenit şi armata.

Viscolul şi zăpada au lovit în special partea sudică a ţării, inclusiv Bucureştiul. Era în februarie 1954. Vântul a bătut cu putere, a nins foarte mult, iar temperatura a coborât sub -25 de grade Celsius.

Chiar şi Marea Neagră a îngheţat, iar vapoarele din Portul Constanţa au fost acoperite cu gheaţă.

Temperaturi foarte scăzute s-au înregistrat în România şi în alţi ani. În 1911, la Tulcea, -25,4 grade Celsius. În 1929, la Constanţa şi Brăila, -25 de grade. Tot atunci, la Sulina, -25,6 grade, iar la Călăraşi, -24,7 grade Celsius. În 1954, la Cernavodă, -24,6 grade Celsius, iar la Hârşova, -23,6 grade.

 

Iarna clujeană cu circulaţia interzisă

Se pare că nordul ţării a fost mai puţin afectat atunci, în 1954. Dar Clujul, de exemplu, a cunoscut o iarnă grea în 1985/1986.

Ucu Bodiceanu, de la Casa Municipală de Cultură din Cluj-Napoca, îşi aminteşte de iarna respectivă.

„Ştiu că în Bucureşti a fost nebunie în 1954. Dar în Cluj nu ştiu să fi fost aşa. Ştiu însă că prin 1985 a fost o iarnă mai grea la Cluj.

Dar parcă toate erau la fel. Însă îmi amintesc că în 1985 a fost un frig mare. De ce îmi aduc aminte de 1985?! Pentru că atunci s-a interzis circulaţia, nu mai era voie să circuli cu maşina proprietate personală.

Şi, de asemenea, s-a întrerupt postul local Radio Cluj”, a declarat Ucu Bodiceanu pentru Cluj24. (MaAv)

*în imagini, iarna din 1954, la Bucureşti şi Constanţa, şi ierni din Cluj-Tarniţa, din 1985, 1986 şi 1987


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


ACTUALITATE

Campanie de donare de SÂNGE la Cluj. Ce primesc donatorii

Publicat

De

cover event

Campania ”Donează sânge, fii erou!” împlinește 20 de ani iar pentru marcarea acestei aniversări, inițiatorii invită donatorii la Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Cluj-Napoca în perioada 6-17 decembrie.

”Voluntarii noștri vor întâmpina donatorii cu diverse bunătăți și voie bună, cu ajutorul partenerilor proiectului: Coca-Cola (1000 sticle de Cola), Dorna (1000 sticle apă plată), Dot (1000 porții Apple Crumble și 1000 sticle de limonadă), Pfanner și Cyrom (780 sticle de apă sport Sant’Anna, 175 sticle Balance Juicy lamâie, 80 sticle Balance Căpșune- piper), Oti (1000 pungi cadou și 1000 bureți), Freya Candles (15 lumânări), Candle of soul (20 lumânări), Nooka (1000 vouchere pentru folosirea birourilor Nooka), Panemar (produse de patiserie), precum și cu sprijinul Terapia S.A”, arată organizatorii campaniei.

Aceștia recomandă donatorilor să se programeze prin aplicația BlooDoChallenge pentru evitarea așteptării.

Criterii pentru donarea de sânge

Principalele criterii care trebuie îndeplinite pentru a putea dona sânge:

 • vârsta: 18-60 ani;
 • greutatea: femei – între 55 și 100 kg; bărbați – între 60 și 110 kg;
 • pulsul: 60-100 bătăi pe minut;
 • să nu consumați alimente bogate în grăsimi în ziua donării și cu o zi înainte și să mâncați ceva ușor în ziua donării (noi vă oferim produse de patiserie, suc și apă)
 • să nu suferiți de boli cronice (diabet, cancer, ciroză hepatică, boli autoimune, alte boli infecțioase, etc.);
 • să nu aveți alergii severe (cele sezoniere, minore nu sunt criteriu de excludere)
 • să nu fi suferit intervenții chirurgicale majore în ultimele 6 luni, operații minore în ultimele 3 luni, sau intervenții stomatologice mici în ultimele 7 zile;
 • să nu fiți sub vreun tratament medicamentos (anticoncepționalele și suplimentele alimentare precum vitaminele și mineralele, de exemplu vitamina C și Zinc, sunt acceptate);
 • să nu vă fi tatuat și să nu vă fi pus piercing în ultimele 6 luni;
 • să nu fiți în perioada menstruală (sau cu câteva zile înainte ori după);
 • să nu consumați alcool cu 48h înaintea donării.

Fiecare donator va obține bonuri de masă în valoare totală de 65 lei, o adeverință pentru o zi liberă de la locul de muncă sau de la universitate și o reducere de 50% pentru un abonament la mijloacele de transport în comun pe timp de o lună.

Centrul Regional de Transfuzie Sanguină se află pe  str. Nicolae Bălcescu nr. 18 din Cluj-Napoca, iar programul de donarec este între 7,30 și 13,30 (cu o pauză de dezinfectare a suprafețelor între 11,00 și 11,30)

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News.

Citește mai departe

ACTUALITATE

ATENȚIE, șoferi! Iarna își intră în drepturi. Conduceți PRUDENT și echipați-vă mașinile adecvat

Publicat

Poliția rutieră atrage atenția șoferilor să conducă prudent, preventiv, pe drumurile intrate deja în regim de sezon rece.

„Sezonul rece vine, ca în fiecare an, cu o serie de modificări, atât în ceea ce privește condițiile meteorologice, cât și a măsurilor pe care fiecare participant la trafic trebuie să și le ia pentru ca siguranța tuturor să nu fie pusă în pericol.

Astfel, în condiţiile producerii unor fenomene ce pot afecta siguranţa circulaţiei rutiere (lapoviţă, ninsoare sau vânt puternic), Inspectoratul de Poliție Județean Cluj recomandă, atât conducătorilor de vehicule, cât şi pietonilor să manifeste maximă prudenţă în trafic și să respecte regulile de circulaţie.

Poliţiştii clujeni recomandă tuturor conducătorilor de autovehicule să circule cu viteză adaptată permanent condițiilor meteo-rutiere, să adopte o manieră preventivă de condus și să respecte indicațiile polițiștilor rutieri aflați în trafic.

CÂND VINE IARNA PENTRU ANVELOPE?

Anvelopele de iarnă sunt destinate nu doar temperaturilor scăzute, ci și zonelor de drum de vale, de deal, pe poduri, în curbe, aceste zone fiind predispuse la îngheț și la formarea de polei.

Echipați autovehiculul cu anvelope corespunzătoare anotimpului rece deoarece în condițiile unui carosabil umed (acoperit cu zăpadă, gheață, polei sau mâzgă), distanța totală de frânare se mărește considerabil, până aproape de dublare. Iar dacă la această situație se mai adaugă și pneurile uzate, un eventual accident de circulație devine iminent.

Codul Rutier prevede faptul că anvelopele de iarnă sunt obligatorii oricând se circulă pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, indiferent de data din calendar.

Sezonul rece se apropie! Pentru un TRAFIC RUTIER SIGUR, Poliția Cluj vă recomandă:

– Să vă echipați autovehiculele corespunzător sezonului rece, precum și în funcție de traseele pe care urmează să le parcurgeți, distanța și timpul fiind elemente importante de care trebuie să țineți cont.

– Evitați acționarea bruscă a mecanismelor de direcție și frânare, folosiți cu precădere frâna de motor!

– Adaptaţi viteza permanent la condiţiile de drum (carosabil umed, acoperit cu polei, zăpadă sau gheaţă)!

– Circulaţi cu o viteză care să nu depăşească 30 km/h în localităţi, sau 50 km/h în afara lor, când partea carosabilă este acoperită cu polei, gheaţă, zăpadă bătătorită, mâzgă sau piatră cubică umedă!

Nu uitați că distanța necesară pentru frânare în cazul în care anvelopa nu este corespunzătoare este simțitor mai mare, iar siguranța, pe cale de consecință, atât a conducătorului cât și a celorlalți participanți la trafic, poate fi pusă în pericol !

ASPECTE LEGISLATIVE REFERITOARE LA DOTAREA AUTOVEHICULELOR CU ANVELOPE DE IARNĂ:

Prin Ordonanţa Guvernului nr. 5/2011 a fost modificată Ordonanţa de urgenţă a Guvernului 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, introducându-se obligativitatea dotării cu anvelope de iarnă, care au fost definite la art. 6, punctul 6^1, astfel: ,,anvelope omologate conform Directivei 92/23/CE a Consiliului din 31 martie 1992, privind pneurile autovehiculelor şi ale remorcilor acestora.

Conform Directivei menționate, precum şi a Regulamentelor nr. 30 şi nr. 54 CEE-ONU, pentru a fi acceptate ca anvelope de iarnă, acestea trebuie să fie inscripționate cu unul dintre simbolurile „M+S”, „M.S.”, „MS” sau „M&S”, fără a include în această categorie anvelopele marcate numai ,,all seasons”.

Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, prevede, la art. 102, alin(1), pct. 28, sancționarea conducerii autovehiculului pe drumurile publice acoperite cu zãpadã, gheaţã sau polei, fãrã ca acesta sã fie dotat cu anvelope de

iarnã, iar în cazul autovehiculului de transport marfã cu o masã totalã maximã autorizatã mai mare de 3,5 tone şi al autovehiculului de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv cel al conducãtorului auto, fãrã ca acestea sã fie echipate cu anvelope de iarnã pe roţile axei/axelor de tracţiune sau fãrã a avea montate pe aceste roţi lanţuri sau alte echipamente antiderapante omologate, nefăcându-se referire la o anumită perioadă a anului.

Amenda pentru fapta menționată mai sus este prevăzută în clasa a IV-a de sancțiuni (de la 9 la 20 puncte-amendă, respectiv între 1305 și 2900 lei), iar sancțiunea contravențională este însoțită și de măsura reținerii certificatului de înmatriculare”, informează IPJ Cluj.

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News.

Citește mai departe

ACTUALITATE

Pata Rât COLINDĂ Clujul

Publicat

Pata Rât colindă Clujul! Pentru că suntem în postul Crăciunului, colindele sunt mai mult decât binevenite. Doi tineri din Pata Rât, o fată și un băiat, alături de un tenor de la Opera Națională Română Cluj-Napoca au pornit la colindat.

Artiști:
Casandra Unica
Farid de la Cluj
Florin Pop (tenor, Opera Națională Română Cluj-Napoca)

„Aseară pe-nserate/ Fecioara Maria/ În Pata Rât cetate/ Călătorind sosea…” sunt câteva versuri ale colinzii, versuri scrise de tinerii interpreți.

„Sa aveți sărbători fericite și multă sănătate la toți care au participat la acest proiect”, sună un comentariu al postării.

Alături de colindă, pe pagina de Facebook a fost postat și un making of.

Sursa: Facebook Radio Pata

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News.

Citește mai departe

ACTUALITATE

Copii, v-ați pregătit ghetuțele? În seara asta vine MOȘ NICOLAE

Publicat

mos nicolae

Prima sărbătoare a iernii, Moș Nicolae, e aici. În seara asta, ghetuțele lustruite își așteaptă cuminți cadourile, dulciuri de toate felurile, fructe, jucării, ori poate chiar nuielușe pentru cei care au făcut năzbâtii. 

Obiceiuri de Moș Nicolae

În unele regiuni, fetele se adună în ajunul sărbătorii pentru a face plăcinte, iar seara, la ora nouă fix, flăcăii năvălesc peste ele și petrecerea începe. În zona rurală, în ziua de Sfântul Nicolae, feciorii se organizează în cete, își aleg gazda în casa căreia repetițiile pentru colinda de Crăciun și de Anul Nou vor avea loc.

În alte zone, în ziua de Sfântul Nicolae oamenii aduc în casa crenguțe de pomi fructiferi pe care le păstrează în apă lângă icoane ca să înflorească până de Anul Nou. Iar dacă aceste crenguțe vor înflori până când anul se sfârșește, anul care vine va fi unul foarte roditor și plin de satisfacții.

Se spune că Moș Nicolae păzește soarele care încearcă să se strecoare pe lângă el pentru a ajunge la tărâmurile de miazănoapte pentru a lăsa lumea fără căldură și fără lumină.

În popor se crede că de Sfântul Nicolae începe în adevăratul sens al cuvântului iarna. În această zi Moșul își scutură barba sură și începe să ningă. Iar, dacă nu ninge, înseamnă că Sfântul Nicolae a întinerit.

Când se lustruiesc ghetuțele pentru cadouri

În fiecare an, în noaptea de 5 spre 6 decembrie, copiii știu că trebuie ca ghetuțele sau cizmulițele lor să fie curate, lustruite, deoarece Moș Nicolae va veni pe la ei să le aducă daruri celor cuminți. Copiii neascultători primesc o nuielușă, menită să îi atenționeze și să le aducă aminte că trebuie să asculte de părinții și bunicii lor. Pentru Moș Nicolae este suficient să se uite prin ferestre pentru a-și da seama dacă un copil a fost cuminte sau rău.

Conform tradițiilor românești, Moș Nicolae apare pe un cal alb, făcând astfel trimitere la prima zăpadă care cade la începutul iernii, îi ajută pe toți cei nevoiași, orfanii și văduvele, este stăpânul apelor și salvează corabierii de la înec, protejează soldații pe timp de război, potrivit calendarulortodox.ro.

Vezi și mesaje de SF. Nicolae

Moș Nicolae, așa cum este el cunoscut în popor, este ocrotitorul copiilor, mai ales al celor nevoiași, dar și al marinarilor, brutarilor, al fetelor necăsătorite și al celor nedreptățiți.

Se spune că în această zi nu se oferă drept cadou obiecte ascuțite, obiecte de culoare neagră, dar nici produse de machiaj sau bijuterii, întrucât acestea ar aduce ghinion posesorului.

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate
Publicitate