ACTUALITATE
UPDATE/ Funeraliile episcopului greco-catolic de Cluj-Gherla, Florentin Crihălmeanu. Vezi biografia acestuia

Funeraliile episcopului greco-catolic de Cluj-Gherla, Florentin Crihălmeanu, care a murit marți, vor avea loc în ziua de sâmbătă, la ora 12, slujba fiind programată la Catedrala Greco-Catolică ”Sfântul Iosif” din Piața Cipariu.
Trupul neînsuflețit al episcopului va fi depus vineri la Catedrala ”Schimbarea la Față” de pe Bulevardul Eroilor astfel încât credincioșii să poată să își ia rămas bun.
La funeralii sunt așteptați, printre alții, reprezentanți ai cultelor religioase din Cluj, mitropolitul ortodox al Clujului, IPS Andrei Andreicuț, nunțiul apostolic la București, monseniorul Miguel Maury Buendía.
PS Florentin Crihălmeanu va fi îngropat în subsolul Catedralei din Piața Cipariu.
Banii să fie dați la săraci în loc de coroane de flori
UPDATE/ Eparhia Greco-Catolică de Cluj-Gherla a transmis un comunicat oficial despre funeraliile lui Florentin Crihălmeanu, precizând că în ziua de vineri, 15 ianuarie, trupul acestuia va fi depus în Catedrala „Schimbarea la Față”, iar cei care doresc să îi aducă un ultim omagiu, o vor putea face în intervalul orar 8 – 20, cu respectarea strictă a normelor sanitare prevăzute pentru perioada de pandemie.
”Respectând dorința testamentară a Preasfinției Sale Florentin, îi invităm pe toți cei care doresc să aducă coroane, jerbe sau flori, să ofere în schimbul acestora banii săracilor”, arată Eparhia.
În ziua de sâmbătă, 16 ianuarie 2021, ora 11, trupul Preasfinției Sale Florentin va fi depus pe esplanada din fața Catedralei din Piața Timotei Cipariu, iar la ora 12 va avea loc Slujba Înmormântării.
În ziua premergătoare înmormântării, se va organiza în toate parohiile de pe teritoriul Eparhiei noastre, o seară de priveghere publică (parastas, rozar, etc)
După ziua funeraliilor, pomenirea ierarhiei în cadrul Sfintei Liturghii se va face conform zilelor premergătoare înhumării, până la numirea unui Administrator Eparhial iar la 40 de zile se va celebra un Parastas pentru odihna sufletului Preasfinției Sale Florentin.
Cine a fost Florentin Crihălmeanu
Episcopul s-a născut în 17 septembrie 1959, la Iași, într-o familie de creștini catolici. Primii trei ani de școală i-a urmat la Școala generală nr. 1 și Școala generală nr. 14 din Turda, iar clasa a patra la Liceul „Garabet Ibrăileanu” din Iași.
Clasele V-XII le-a urmat la Liceul nr. 15 din Cluj-Napoca, unde a luat și examenul de bacalaureat. Între 1979-1984, a urmat cursurile Facultății de Mecanică din cadrul Institutului Politehnic, Cluj-Napoca.
A fost repartizat la Întreprinderea de Utilaj Tehnologic Bistrița și, apoi, detașat la Întreprinderea de Utilaj Alimentar și Frigorific „Tehnofrig”, din Cluj-Napoca (1986-1990).
Studii teologice în clandestinitate
În anul 1986 a început studiile teologice în clandestinitate sub îndrumarea pr. Pantelimon Aștelean, iar în 1990 a urmat cursurile serale ale Seminarului Teologic Greco-Catolic din Cluj-Napoca.
În perioada octombrie 1990 – iunie 1994 a primit o bursă de studii la Universitatea Pontificală Urbaniana din Roma, ca alumn la Colegiul Pio Romeno, conferindu-i-se diploma de Bacalaureat în Teologie (27 iunie 1992) și Licența în Teologie (16 iunie 1994). În 7 iulie 2005 a susținut Teza de Doctorat la aceeași universitate.
Hirotonire, activitate preoțească
În 8 septembrie 1990 a fost hirotonit diacon, în capela Episcopiei de Cluj-Gherla (actualul sediu episcopal), iar în 9 septembrie 1990 a fost hirotonit preot, de către Episcopul George Guțiu, în cadrul Sfintei Liturghii din Piața Libertății, din Cluj-Napoca, nefiind restituite locașurile de cult.
În perioada 1994-1996 a făcut parte din corpul profesoral, având și atribuțiuni de îndrumător spiritual al celor peste 80 de seminariști ai Institutului Teologic „Sfântul Ioan Evanghelistul”.
Din decembrie 1994 a fost numit vicar general. Între 1994-1995 a predat, la Facultatea de Teologie Greco-Catolică din cadrul UBB, cursuri de Teologie biblică.
Consacrare episcopală
La 6 noiembrie 1996, Sfântul Părinte l-a numit episcop titular de Silli, auxiliar de Cluj-Gherla. A fost hirotonit episcop la 6 ianuarie 1997, de către Sfântul Părinte Papa Ioan Paul al II-lea, în Bazilica „Sfântul Petru” din Roma. A fost recunoscut de către Stat prin M.O. al României nr. 72 din 30 aprilie 1997.
În 18 iulie 2002, prin Bula Pascendi Dominici gregis, același Pontif Roman l-a numit în funcția de eparh al Eparhiei de Cluj-Gherla.
Întronizarea a avut loc la Catedrala „Schimbarea la Față” din Cluj-Napoca, în 6 august 2002. Recunoașterea de către Stat s-a făcut prin M.O. al României nr. 713 din 1 octombrie 2002.
Activitate pastorală
În perioada noiembrie 1996 – august 2002, alături de Arhiepiscopul ad personam George Guțiu, Episcopul auxiliar Florentin Crihălmeanu s-a preocupat de buna administrare a Episcopiei de Cluj-Gherla pe plan pastoral și spiritual.
După instalarea ca episcop eparhial a reorganizat structurile eparhiale și a înființat noi structuri pastorale care să poată răspunde cerințelor pastorației.
A fost delegat să participe la lucrările unor Conferințe Episcopale din Europa și SUA. În cadrul Conferinței Episcopilor din România (CER) a primit misiunea de responsabil cu persoanele de viață consacrată.
A participat la cel de-al IV-lea Conciliu Provincial al Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică, la Blaj (1995-2000).
În primii 10 ani de episcopat (2002-2012), a binecuvântat peste 30 de biserici și capele, precum și Mănăstirea „Sfânta Cruce” a călugărilor OSBM din Mintiu Gherlii (20 octombrie 2002).
A fost alături de Mitropolitul Lucian Mureșan, la binecuvântarea Mănăstirii „Nașterea Maicii Domnului” a surorilor CMD din Cluj-Napoca (8 septembrie 2003) și a Mănăstirii „Sfânta Macrina” a surorilor OSBM din Cluj-Napoca (17 iulie 2005).
După ridicarea Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică, la rangul de Arhiepiscopie Majoră, de către Sfântul Părinte, Papa Benedict al XVI-lea (prin Bula Ad totius dominici gregis din 14 decembrie 2005), în mai 2006, participă la ceremonialul întronizării Întâistătătorului Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică, Lucian Mureșan, ca Arhiepiscop Major, la Blaj.
Pelerinaje anuale
În perioada 20-21 iunie 2006 a participat, la Blaj, la sesiunea inaugurală a Sinodului Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică. Primește responsabilitatea Comisiilor Liturgică și Patrimonial-Juridică.
Curia episcopală s-a mutat, în octombrie 2007, în birourile de la etajul clădirii de pe str. Moților nr. 26, care au fost reamenajate și renovate. Catedrala „Schimbarea la Față” a fost renovată în exterior, lucrările finalizându-se în anul 2009.
Anual, în Catedrala episcopală s-au organizat câte 3 zile de reculegere, cu ocazia marilor sărbători ale Nașterii și Învierii Domnului.
În calendarul pastoral au fost incluse, anual, acțiuni celebrate la nivelul Biserici Catolice, precum: Octava de rugăciune pentru unitatea creștinilor, Ziua Bolnavului, Ziua Vieții Consacrate, Ziua de rugăciune pentru sfințirea preoților, cât și alte acțiuni pastorale pe plan local, între care, Întâlnirea eparhială a familiilor, a tinerilor, a copiilor și Festivalul coral „Armonii Sacre”.
S-au organizat pelerinaje anuale la: „Cimitirul Săracilor” și „Memorialul victimelor comunismului” din Sighetu-Marmației, la Mănăstirea „Coborârea Spiritului Sfânt”, OSBM, din Molișet, biserica parohială din Nicula în Sărbătoarea „Adormirii Maicii Domnului”, biserica „Sfântul Ioan Botezătorul” din Cormaia, Mănăstirea „Înălțarea Sfintei Cruci” din Mintiu Gherlii, Mănăstirea „Nașterea Maicii Domnului” din Cluj-Napoca.
Participare externă
A participat, alături de un grup de familii, la Ziua Mondială a Familiilor de la Milano (30 mai – 3 iunie 2012) și, împreună cu tineri din Eparhie, la Zilele Mondiale ale Tineretului la Madrid, Spania (16-21 august 2011), și la Rio de Janeiro, Brazilia (23-29 iulie 2013).
În perioada 15-16 noiembrie 2008 s-a convocat întâia Adunare Eparhială după 1990, dedicată sărbătoririi a 155 de ani de la întemeierea Eparhiei.
Lucrări la catedrală
Au fost reluate lucrările de construcție la Catedrala „Martirilor și Mărturisitorilor secolului al XX-lea” din Piața Cipariu f.n., Cluj-Napoca.
La 18 martie 2007 a fost binecuvântată capela „Sfântul Iosif” din incinta Catedralei, care găzduiește Parohia „Andrei Mureșanu” și Sfânta Liturghie duminicală a copiilor.
Au fost amenajate și date în folosință, aula de conferințe „Cardinal Dr. Iuliu Hossu”, Librăria „Viața Creștină”, precum și alte spații cu diferite destinații: birourile Asociației „Caritas Eparhial” – Cluj, săli de cateheză cu laicii și sediul ASTRU.
Lucrările au avansat, fiind parcurse cu succes etapele de construcție prevăzute, astfel încât, la 15 octombrie 2015, a avut loc binecuvântarea cupolei și a crucii de pe cupola Catedralei.
Beatificarea episcopilor martiri
Prin organizarea unor manifestări memoriale, simpozioane, editarea de cărți și articole tematice în diferite publicații, a onorat memoria Cardinalului Iuliu Hossu, Vestitorul Marii Uniri.
Până în 2018, An Centenar al Unirii și an omagial Iuliu Hossu, pe teritoriul Eparhiei de Cluj-Gherla a binecuvântat 10 monumente, busturi și statui dedicate Cardinalului Iuliu Hossu.
La data de 2 iunie 2019 a luat parte cu multă bucurie, împreună cu peste 120.000 de credincioși, 750 de preoți, 26 de episcopi și 5 cardinali, la Sfânta Liturghia pontificată de către Sf. Părinte Papa Francisc, pe Câmpia Libertății, la umbra Catedralei „Preasfânta Treime” din Blaj, în cadrul căreia a avut loc ritualul beatificării celor șapte Episcopi greco-catolici martiri: Valeriu Traian Frențiu, Vasile Aftenie, Ioan Suciu, Tit Liviu Chinezu, Ioan Bălan, Alexandru Rusu și Iuliu Hossu.
Activitate în învățământ
Episcopul Florentin Crihălmeanu reia activitatea didactică, din anul 2004, la Facultatea de Teologie Greco-Catolică, unde susține cursuri de Teologie pastorală și Teologie simbolică.
Activitatea Departamentului de cateheză și religie se reorganizează și se dezvoltă, se editează noi manuale de religie și cateheză.
De asemenea, se intensifică acțiunile Departamentului de tineret și se stabilesc preoți responsabili cu pastorația tinerilor în fiecare protopopiat. Tinerii din ASTRU participă la programe de formare și intră în circuitul internațional al organizațiilor de tineret catolice, iar vara susțin numeroase activități cu tineri și copii în diferite parohii.
Prin Decretul episcopal nr. 1889 / 11 octombrie 2010, se înființează Biroul pastoral eparhial pentru coordonarea activităților la nivelul protopopiatelor și parohiilor precum și pentru promovarea acțiunilor pastorale propuse la nivelul întregii Biserici Catolice. Mai târziu, din anul 2013 se înființează și Birourile pastorale protopopiale.
Spații de învățământ
Datorită scăderii numărului de seminariști dar a creșterii numărului de elevi, precum și a lipsei spațiilor corespunzătoare, s-a luat decizia extinderii învățământului liceal și gimnazial prin construirea unui nou corp pentru Liceul greco-catolic „Inocențiu Micu” și renovarea clădirii școlii din curtea bisericii „Bob”. Astfel, la 30 octombrie 2014 a avut loc binecuvântarea celor două clădiri noi ale Liceului.
Având în vedere scăderea numărului de seminariști din Seminarul eparhial „Sfântul Ioan Evanghelistul”, la începutul anului 2012 s-a luat decizia mutării structurilor acestei instituții într-o altă clădire. Seminarul eparhial și-a reluat activitatea, începând din octombrie 2012, în clădirea de pe str. C-tin Brâncuși nr. 37, fostul sediu al călugărilor OSBM.
La nivelul învățământului universitar, s-au diversificat liniile de studiu cu noi linii de masterat (Teologie Biblică și Consiliere socio-spirituală a populațiilor vulnerabile). A continuat tradiția trimiterii seminariștilor meritorii, pentru completarea și aprofundarea studiilor, la Colegiul „Pio Romeno” din Roma.
Activitate națională și culturală
Ierarhul a susținut numeroase conferințe la diferite întâlniri și seminarii naționale și internaționale. Urmare a numirii ca membru al Consiliului Pontifical pentru promovarea Unității Creștinilor, participă la lucrările Comisiei Internaționale Mixte pentru Dialogul teologic între Biserica Romano-Catolică și Biserica Ortodoxă (Belgrad 2006; Ravenna 2007; Paphos 2009; Viena 2010; Amman 2014; Chieti 2016).
La aniversarea a 150 de ani de la înființarea Eparhiei de Gherla s-a oferit unor personalități medalia omagială cu chipurile Papei Pius al IX-lea și al Episcopului Ioan Alexi (recto) și sigla Eparhiei (verso). De asemenea, s-a inaugurat expoziția aniversară în care se prezintă istoria în imagini a eparhiei, în 22 de panouri.
Expoziția a fost prezentată la Universitate (UBB), apoi la Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca și în alte orașe mari de pe teritoriul eparhiei. În toamna anului 2013, expoziția a fost actualizată și prezentată la împlinirea a 160 de ani de la înființarea Eparhiei Gherlei.
Președinte de onoare
În anul 2017, la aniversarea centenarului numirii, confirmării, consacrării și intronizării Episcopului Iuliu Hossu la Gherla, s-a oferit, în semn de recunoștință și apreciere, medalia omagială cu chipul Arhiereului (recto) și imaginea catedralei din Gherla (verso).
Cu aceeași ocazie, la 18 iunie 2017, s-a organizat la Gherla un simpozion omagial la care a fost inaugurată expoziția „Iuliu Hossu, Păstor al românilor și mărturisitor al credinței”.
A participat la momente semnificative din viața social-culturală și universitară a orașului. A organizat întâlniri cu reprezentanți ai autorităților locale și guvernamentale.
„A fost Președinte de onoare al Asociației „Cardinal Iuliu Hossu”, având ca membri urmaşi ai Fericitului Iuliu Hossu, intelectuali, persoane din cler și din ierarhia bisericească, constituită în iulie 2018 cu scopul de a promova valori în care a crezut Cardinalul Iuliu Hossu”.
Personalități marcante la Cluj
Eparhia de Cluj-Gherla a fost vizitată de importante personalități ale Bisericii Catolice, între care: Patriarhul Bisericii Greco-Catolice Melchite, Preafericirea Sa Gregorios al III-lea Laham și Eminențele lor Cardinal Christoph Schönborn, Cardinal Lubomyr Husar, Cardinal Zenon Grocholewski, Cardinal Walter Kasper, Cardinal Leonardo Sandri, Cardinal Justin F. Rigali, Cardinal Angelo Scola, Cardinal Kurt Koch.
Publicații apărute
A publicat cărți („Urme pe file de timp, la răscrucea dintre milenii”; „Scrisori Pastorale 2002-2012”) și articole în diferite reviste din țară și străinătate, a contribuit la apariția unor publicații cu caracter teologic.
În anul 2003 s-a publicat „Șematismul Eparhiei de Cluj-Gherla, Claudiopoli-Armenopoli, la 150 de ani de la întemeiere”, iar în anul 2012 a fost editat anuarul eparhiei („Anuar 2012”).
În anul 2014 a fost editat volumul „File din istoria Eparhiei de Cluj-Gherla, Claudiopoli-Armenopoli, a românilor. Scurtă istorie și biografiile episcopilor eparhiali, 1853-2013”, iar în anul 2017, a apărut ediţia a II-a a acestui volum, revăzută şi adăugită.
În spiritul îndemnului Sf. Apostol Pavel: „Amintiţi-vă de mai marii voştri, care v-au predicat cuvântul lui Dumnezeu, şi priviți cu luare aminte cum și-au încheiat viața și urmați-le credința!” (cf. Evr 13,7), împreună cu un colectiv de istorici și teologi, a început o amplă lucrare de prezentare a Ierarhilor Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică, pornind de la o fișă tip, completată apoi cu datele corespunzătoare biografiei fiecărui episcop. Astfel, în anul 2018, la Editura „Viața Creștină” a apărut „Arhontologia Episcopilor Eparhiei Greco-Catolice de Gherla ulterior de Cluj-Gherla”, iar în anul 2020, la aceeași editură a văzut lumina tiparului volumul „Arhontologia Episcopilor Eparhiei Greco-Catolice de Lugoj”.
Cu binecuvântarea Preasfinției Sale Florentin în anul 2019 a fost reeditată Cartea Memoriilor Cardinalului Iuliu Hossu, „Credința noastră este viața noastră”.
În anul 2020, a publicat volumul „Cununa Martirilor Bisericii Române Unite”, cuprinzând „fișe biografice și imagini ale fericiților episcopi greco-catolici români, martiri pentru credință”.
Relații cu Roma
Ca student la Roma, a fost cooptat ca membru în Secretariatul Sinodului Episcopilor și a participat la lucrările „Sinodului pentru Europa” convocat de către Sfântul Părinte, Papa Ioan Paul al II-lea, în noiembrie 1991.
În Anul Jubiliar 2000, la 9 mai, a participat, împreună cu întregul Cor episcopal, la celebrarea Sfintei Liturghii în rit bizantin, în limba română, din Basilica „Sfântul Petru”, la Roma, în prezența și la invitația Papei Ioan Paul al II-lea.
În perioada 5-26 octombrie 2008 a participat (ca delegat din partea Sinodului Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică) și a luat cuvântul, la Sinodul Episcopilor „despre Cuvântul lui Dumnezeu”, la Roma.
În această Sesiune sinodală a fost numit, de către Papa Benedict al XVI-lea, membru al Secretariatului General al Sinodului Episcopilor și ulterior a participat la Sesiunile de lucru ale Secretariatului General al Sinodului Episcopilor din perioada 2009 – 2011.
A participat, în perioada 25-30 iunie 2009, la Damasc, la închiderea Anului Paulin și în perioada 9-11 iunie 2010, la Roma, la celebrările festive care au marcat încheierea Anului Preoției.
Împreună cu membrii CER a participat la vizitele ad limina din decembrie 1996, februarie 2003 și februarie 2010, la Roma.
Ceremonii de beatificare
A luat parte la ceremoniile de beatificare a Episcopului martir Bogdánffy Szilárd (30 octombrie 2010, Oradea) și a preotului martir Vladimir Ghika (31 august 2013, București).
În 8 aprilie 2005 a luat parte la funeraliile Papei Ioan Paul al II-lea, în 1 mai 2011, la ceremonia de beatificare a Papei Ioan Paul al II-lea, iar la 27 aprilie 2014, la ceremonia de canonizare a Fericiților Papi Ioan al XXIII-lea și Ioan Paul al II-lea, în Piața „San Pietro” la Roma.
În 18 februarie 2012 a participat la Consistoriul din Basilica „Sfântul Petru”, cu ocazia ridicării la treapta de Cardinal a Preafericitului Părinte Lucian Mureșan, Arhiepiscop Major și Mitropolit al Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică, de către Papa Benedict al XVI-lea. Mai târziu, la 8 octombrie 2012, a asistat la înscăunarea Eminenței Sale în Biserica „Sfântul Atanasie” din Roma.
Trecerea la Domnul
S-a înălțat la Casa Tatălui, răspunzând ultimei chemări a lui Dumnezeu, la data de 12 ianuarie 2021, la Mănăstirea Congregației Surorilor Maicii Domnului din Cluj-Napoca.
Preoții, persoanele consacrate și toți credincioșii Eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla resimt această plecare ca pe o imensă pierdere, dar cu credință în Mântuitorul Isus Hristos Cel Înviat se unesc în rugăciune pentru sufletul harnicului, blândului și smeritului lor Ierarh.
Această încercare dureroasă, trăită în lumina credinței și a Învierii, nădăjduim să aducă unitate și pace în sufletele tuturor celor care l-au cunoscut, care i-au primit îndrumarea spirituală, l-au admirat și stimat pentru dăruirea în slujirea lui Hristos și a Bisericii Sale.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

CULTURA
Emil Boc vrea acordarea de vouchere în școli și anul viitor. 80% dintre elevii de clasa a IX-a au accesat programul Primăriei

Emil Boc spune că va propune continuarea programului Primăriei privind acordarea de vouchere pentru elevii clujeni.
Asta în urma analizei privind programul prin care se acordă bani, sub formă de vouchere culturale pentru elevii din clasa a IX-a, și pentru sport pentru elevii din clasa a III-a.
Emil Boc vrea acordarea de vouchere în școli și anul viitor
Acest program a fost introdus pentru anul școlar 2024-2025, iar primarul vrea să îl continue și în anul școlar viitor. “La Cluj-Napoca, în clasa a IX-a sunt 3.798 de elevi. Până acum, 3.042 de elevi au solicitat voucherele culturale, iar programul nu este încheiat. Este un procent de 80%”, a spus Emil Boc la Ziua Live.
Primarul a mai spus că sunt 5 școli în Cluj-Napoca unde toți elevii de clasa a IX-a au solicitat voucherele sportive. Este vorba de Colegiul Tehnic “Ana Aslan”, Liceul Teoretic “Victor Babeș”, Liceul Unitarian „János Zsigmond”, Colegiul Tehnic de Comunicații „Augustin Maior” și Liceul de Coregrafie şi Artă Dramatică” Octavian Stroia”.
De asemenea, sunt 15 școli unde procentul elevilor care au solicitat aceste vouchere este între 90 și 99%, printre care Liceul de Informatică, Colegiul “Emil Racoviță”, Liceul Teoretic “Onisifor Ghibu” sau Liceul Teoretic „Báthory István”. În alte 17 școli, printre care Liceul Teoretic “Nicolae Bălcescu”, Liceul “George Barițiu”, sau Liceul “Gheorghe Șincai”, procentul este sub 90%. Liceul Tehnologic “Alexandru Borza” e singurul unde procentul elevilor de clasa a IX-a care au solicitat voucherele culturale este sub 50%.
Emil Boc: Aproximativ 2.000 de elevi au solicitat vouchere pentru sport
În ceea ce privește voucherele pentru sport, care se acordă elevilor din clasa a III-a din școlile din Cluj-Napoca, Emil Boc spune că nu are încă o situație oficială.
“Sunt 3.168 de elevi în clasa a III-a. Din datele preliminare pe care le avem, aproximativ 2.000 de elevi au folosit aceste vouchere…. Din punctul meu de vedere acest program își atinge scopul propus, iar începand cu luna mai voi propune continuarea acestui proiect și pentru anul școlar următor”, a declarat primarul Clujului.
Elevii de clasa a IX-a primesc vouchere de 300 de lei pentru a merge la teatru, operă, muzee, sau pentru a cumpăra cărți și a merge în excursii cuturale. În ceea ce îi privește pe elevii de clasa a III-a, aceștia primesc vouchere de 500 de lei pentru a se putea înscrie la un club și să practice un sport.
ADMINISTRAȚIE
Bugetul Clujului intră la vot. Emil Boc: Am preluat propuneri de la clujeni și toate partidele, inclusiv de la AUR

Bugetul municipiului Cluj-Napoca intră joi la vot, după ce a fost în consultare publică, anunță primarul Emil Boc,
În acest an, Primăria Cluj-Napoca va avea un buget de aproape un miliard de euro, mult mai mare decât cel din 2024, când a fost de aproximativ 721 de milioane de euro.
Emil Boc: Am preluat propuneri de la clujeni și toate partidele, inclusiv de la AUR
Emil Boc spune că au fost nu mai puțin de 193 de propuneri din partea societății civile, a clujenilor, a ONG-rilor și partidelor politice.
“98 dintre aceste propuneri erau deja preluate în diverse forme, iar altele au fost introduse. Am ținut cont de tot ceea ce am putut implementa. Evident că dacă am fi ținut cont de tot ceea ce trebuia introdus în proiect ne-ar mai fi trebuit vreo 2 miliarde de euro”, a declarat Emil Boc la Ziua Live.
Primarul spune că a preluat multe propuneri și de la partidele politice, inclusiv, USR, care a propus proiecte verzi, nepoluante și AUR, care are propuneri în zona de modernizare a curților școlilor. Emil Boc spune că există și proiecte mari pentru care este nevoie ca să se realizeze reforma adminitrativă în România. Aici a amintit proiectul privind inelul verde metropolitan, dar și cel al includerii pădurii Hoia în Situl Natura 2000.
“Dar tot ce se poate face pe teritoriului orașului Cluj-Napoca pentru aceste proiecte vom face”, a spus Emil Boc.
Primarul a mai anunțat că după adoptarea bugetului, în acest an se va relua și procesul de Bugetare Participativă, dar într-o nouă formulă, agreeată cu societatea civilă.
ECONOMIE
Eliminarea plafonării prețurilor la energie. Chirițoiu: Vom monitoriza piața, să nu vedem comportamente speculative

Consiliul Concurenței urmărește îndeaproape evoluțiile din sectorul energetic, în contextul eliminării plafonării prețurilor, a dat asigurări Bogdan Chirițoiu, președintele instituției.
Președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, a declarat la Cluj că evoluția pieței energiei electrice odată cu eliminarea plafonării va depinde de deciziile Guvernului, însă instituția va monitoriza îndeaproape eventualele creșteri nejustificate de prețuri.
„În domeniul energiei, ce se va întâmpla nu este în mâinile noastre, ci în mâinile Guvernului și a domnului ministru Burduja. Întotdeauna când este o liberalizare, când se elimină restricții, suntem atenți să nu profite lumea de moment și să avem creșteri exagerate și nejustificate de prețuri și asta vom face”, a declarat Bogdan Chirițoiu.
Șocuri pe piața de energie, cauzate de lipsa reglementărilor
Acesta a explicat că criza energetică a fost cauzată în mare parte de invazia Rusiei în Ucraina, care a dus la majorarea prețului gazelor, care a influențat prețul electricității. Totuși, România avea probleme în sectorul energetic chiar și înainte de război, din cauza unor reglementări insuficiente, susține el.
„Ne interesează și pregătirea. Criza din energie a fost cauzată aproape integral de invazia rusească în Ucraina, care a dus la creșterea prețului gazelor, iar gazul, în esență, determină prețul electricității. Piața noastră de electricitate a avut însă probleme și înainte de invazie, au mai fost momente când am avut șocuri în piața de energie, cauzate în parte de insuficienta reglementare a pieței și a cadrului incomplet de reglementare”, a mai arătat președintele Consiliului Concurenței.
Furnizorii, obligați să își respecte contractele
Chirițoiu a criticat faptul că unii furnizori de energie au putut în trecut să denunțe unilateral contractele, lăsând consumatorii descoperiți, subliniind că economia nu poate funcționa fără respectarea fermă a contractelor.
„Noi am sugerat Guvernului să vină cu mai multe măsuri care să îmbunătățească funcționarea pieței, care înseamnă în special să obligi operatorii să își respecte contractele, să nu le dai posibilitatea pe care au avut-o ca contractul să fie oarecum opțional și pe principiul: „Cât mi-e bine, respect contractul, cât prețul pe care îl am în contract e mai mare decât prețul de pe piață îmi convine, că vând mai scump, când prețul pe piață a crescut, anulez contractul cu o penalitate foarte mică. Îmi las clienții descoperiți”, clienți care se bazau pe faptul că au un contract, pe faptul că cineva le dă energie la un anumit preț. Asta nu e în regulă, nu poate să funcționeze economia când nu am o respectare fermă a contractelor”, a evidențiat acesta.
Aberații pe piața energiei: 8 lei/kWh!
Oficialul a avertizat și asupra apariției unor prețuri neverosimile pe piață, dând exemplul furnizorilor care au anunțat tarife de 8 lei/kWh. El a subliniat că astfel de prețuri sunt nerealiste, iar consumatorii au suficiente alternative pe piața liberă.
„Într-adevăr, au fost furnizori de energie electrică care au comunicat prețuri neverosimile, de 8 lei pe kWh sau ceva de acest fel, informație preluată și diseminată în public, prețuri nerealiste, nimeni nu se duce la ei. Prețurile la furnizor ar fi fost undeva la 1,3 lei/ kWh, unde este plafonul acum. Seamănă într-un fel cu situația de la Bihor când a pus o benzinărie la un moment dat 11 lei litrul de benzină și toată țara a explodat, s-au făcut cozi, s-a creat o isterie. La fel, prețul acela de 8 lei este nerealist, nu o să se ajungă acolo, pentru că noi vorbim în România de câteva sute de furnizori de energie electrică, clienții au de unde alege”, a punctat, la rândul lui, Dan-Virgil Pascu, vicepreședintele Consiliului Concurenței.
Contracte previzibile pentru gospodării
Pentru protecția consumatorilor casnici, Chirițoiu a pledat pentru contracte pe termen lung, astfel încât fluctuațiile din piața energiei să nu afecteze facturile lunare.
„Vrem să vedem contracte pe termen lung mai ales la populație. Agenții economici pot să fie mai agili, pot să se adapteze mai rapid, dar pentru gospodării e important să aibă contracte pe termen mai lung. Fluctuațiile de pe bursa de energie nu e normal să se ducă în contractele consumatorului. Pe gospodărie e important să avem un contract pe un an de zile sau pe mai mulți ani, atunci șocurile acestea sunt absorbite și factura rămâne aceeași, chiar dacă azi crește prețul și mâine scade. Șocurile acestea nu trebuie să afecteze consumatorii casnici”, a mai a subliniat oficialul.
Sprijin pentru marile companii
Pentru marile companii, autoritățile caută soluții pentru reducerea prețurilor la energie, astfel încât acestea să poată rămâne competitive pe piața internațională, unde tarifele sunt mai mici decât în Europa: „Va trebui să găsim soluții ca prețul pe care îl plătesc să fie mai mic, ca să aibă o șansă în concurența cu piața internațională, unde energia este mai ieftină decât în Europa. Vom monitoriza piața, să nu vedem comportamente speculative, dar este important să și avem precondițiile ca ea să funcționeze mai bine decât a funcționat anterior”, a spus Chirițoiu.
Guvernul României a aprobat, în februarie, ultima prelungire a plafonării prețurilor la energie electrică, cu 3 luni, până la sfârșitul lunii iunie 2025. În prezent, plafoanele la energie electrică sunt următoarele:
- 0,68 lei/kWh pentru primii 100 kWh consumați lunar.
- 0,80 lei/kWh pentru consumul între 101 și 255 kWh lunar.
- 1,30 lei/kWh pentru consumul peste 255 kWh lunar.
Consiliul Concurenței dă asigurări că va monitoriza piața pentru a preveni comportamentele speculative și va colabora cu autoritățile pentru îmbunătățirea reglementărilor din domeniu.
EVENIMENT
VIDEO. ”Măcelarii de elită” ai României, pregătiți la Cluj, gata de ”Olimpiada Măcelarilor” la Paris. O barcă din carne e vedeta

Echipa de măcelari de elită a României, care s-a pregătit la Cluj-Napoca, pleacă joi la Paris unde va participa în perioada 28-31 martie la World Butchers Challenge (WBC) – Campionatul Mondial al Măcelarilor, o adevărată Olimpiadă a breslei.
Directorul Fundației ”Ștefan Moldovan” Cluj-Napoca, Florin Moroșan, a declarat, miercuri, că la concursul de la Paris participă 15 echipe -Australia, Brazilia, Belgia, Canada, Franța, Germania, Marea Britanie, Islanda, Irlanda, Italia, Indonesia, Noua Zeelandă, Portugalia, Spania și SUA, iar pentru prima dată va fi prezentă o echipă din România, singura din Sud-Estul Europei.
”E mai mult decât o echipă, am considerat important să discutăm și despre meseria de măcelar, pe care trebuie să o reevaluăm în România.
De anul trecut, am avut 4 selecții naționale și au fost selectați cei mai buni măcelari din țară care au avut 9 antrenamente în total.
Concursul de la Paris va dura 3,5 ore, iar echipele primesc carcase de carne vită, porc, miel, pui, iar din carcasă trebuie să scoată un produs cât mai valoros”, a spus Moroșan.
Căpitanul echipei este Gabriel Arghir, măcelar care lucrează în Italia, la Torino, care speră că a meritat tot efortul depus până acum, astfel că el și colegii lui vor da da totul la Paris, fiecare știind ce are de făcut.
”Fiecare membru al echipei are rolul lui important, știe la ce se pricepe cel mai bine”, a spus Arghir.
Echipa de nota 10
Creatorul de rețete, Gelu Vișan, membru al echipei tehnice, spune că echipa este de nota 10 și crede că va surpriza plăcută de la acest campionat mondial.
Designerul culinar Marius Verdeși, responsabil pe partea de creație, a precizat că echipa de măcelari de elită și preparatele care vor fi pregătite au fost o provocare pentru el.
”M-a ambiționat ideea de a ne confrunta cu cele mai importante țări din lume, împreună cu băieții se va întâmpla o magie la Paris”, a spus Verdeși.
Meseria de măcelar, dusă la nivel de artă
Inițiatorul proiectului ”Măcelari de Elită”, Cosmin Moldovan, CEO al Carmangeriei Moldovan, a declarat la rândul său că membrii echipei sunt încrezători că vor face o figură frumoasă.
”Visul meu de acum un an devine realitate. Sunt emoționat că proiectul devine realitate, acesta fiind gândit pentru a-i face pe tineri să se îndrăgostească de meseria de măcelar care poate fi dusă la nivel de artă”, a spus Moldovan.
Acesta va fi jurat la WBC la Paris și a precizat că această competiție pune bază pe creativitate, lucrul în echipă, reducerea risipei alimentare și a crea dintr-o carcasă cât mai tăieturi cu plus valoare.
Membrii echipei
Echipa națională de măcelari a României este compusă din 6 persoane: Gabriel Arghir – Torino, Sandu Mirea – București, Adrian Petre – București, Georgian Petre – Buzău, Ciprian Irimia – Suceava, la care se adaugă 4 rezerve – Florin Stîngă – Brașov, Biro Janos – Târgu Mureș, Cătălin Angheru – București și Alin Moldovan – Cluj-Napoca, dar include și un junior – Paul Cordea – Cluj-Napoca, care va concura la proba ucenicilor în preziua competiției.
Ultimul antrenament al măcelarilor de elită are loc, miercuri, la Cluj-Napoca.
”Barca fantomă” din piept de berbecuț
”Vedeta” produselor care vor pregătite de măcelarii români este ”barca fantomă”, construită din piept de berbecuț, condimentată și umplută cu carne tocată.
”Merge băgată la cuptor, unde trebuie să stea câteva ore. Ca design arată foarte bine și poate fi servită la o masă festivă. Are prapori de miel ca și vele, iar pregătirea bărcii durează cam 30 de minute”, a spus Adrian Petre, membru al echipei de măcelari a României, care are 26 de ani de experiență în domeniu.
Tort de carne și tartar de vită la cornet
Alt produse de top al echipei este un tort de carne, care are la bază carne tocată de vită și straturi din cașcaval, șuncă feliată, care are deasupra piure de cartofi și condimente.
”Mai avem și tartar de vită la cornet, care seamănă cu o înghețată. Carnea de vită este tocată, condimentată, este făcută apoi o biluță ca un glob de înghețată, pe care o dăm prin fistic, alune de pădure sau praf de trufe. Produsul se consumă așa crud”, a explicat căpitanul echipei, Gabriel Arghir.