ACTUALITATE
UPDATE/ Funeraliile episcopului greco-catolic de Cluj-Gherla, Florentin Crihălmeanu. Vezi biografia acestuia

Funeraliile episcopului greco-catolic de Cluj-Gherla, Florentin Crihălmeanu, care a murit marți, vor avea loc în ziua de sâmbătă, la ora 12, slujba fiind programată la Catedrala Greco-Catolică ”Sfântul Iosif” din Piața Cipariu.
Trupul neînsuflețit al episcopului va fi depus vineri la Catedrala ”Schimbarea la Față” de pe Bulevardul Eroilor astfel încât credincioșii să poată să își ia rămas bun.
La funeralii sunt așteptați, printre alții, reprezentanți ai cultelor religioase din Cluj, mitropolitul ortodox al Clujului, IPS Andrei Andreicuț, nunțiul apostolic la București, monseniorul Miguel Maury Buendía.
PS Florentin Crihălmeanu va fi îngropat în subsolul Catedralei din Piața Cipariu.
Banii să fie dați la săraci în loc de coroane de flori
UPDATE/ Eparhia Greco-Catolică de Cluj-Gherla a transmis un comunicat oficial despre funeraliile lui Florentin Crihălmeanu, precizând că în ziua de vineri, 15 ianuarie, trupul acestuia va fi depus în Catedrala „Schimbarea la Față”, iar cei care doresc să îi aducă un ultim omagiu, o vor putea face în intervalul orar 8 – 20, cu respectarea strictă a normelor sanitare prevăzute pentru perioada de pandemie.
”Respectând dorința testamentară a Preasfinției Sale Florentin, îi invităm pe toți cei care doresc să aducă coroane, jerbe sau flori, să ofere în schimbul acestora banii săracilor”, arată Eparhia.
În ziua de sâmbătă, 16 ianuarie 2021, ora 11, trupul Preasfinției Sale Florentin va fi depus pe esplanada din fața Catedralei din Piața Timotei Cipariu, iar la ora 12 va avea loc Slujba Înmormântării.
În ziua premergătoare înmormântării, se va organiza în toate parohiile de pe teritoriul Eparhiei noastre, o seară de priveghere publică (parastas, rozar, etc)
După ziua funeraliilor, pomenirea ierarhiei în cadrul Sfintei Liturghii se va face conform zilelor premergătoare înhumării, până la numirea unui Administrator Eparhial iar la 40 de zile se va celebra un Parastas pentru odihna sufletului Preasfinției Sale Florentin.
Cine a fost Florentin Crihălmeanu
Episcopul s-a născut în 17 septembrie 1959, la Iași, într-o familie de creștini catolici. Primii trei ani de școală i-a urmat la Școala generală nr. 1 și Școala generală nr. 14 din Turda, iar clasa a patra la Liceul „Garabet Ibrăileanu” din Iași.
Clasele V-XII le-a urmat la Liceul nr. 15 din Cluj-Napoca, unde a luat și examenul de bacalaureat. Între 1979-1984, a urmat cursurile Facultății de Mecanică din cadrul Institutului Politehnic, Cluj-Napoca.
A fost repartizat la Întreprinderea de Utilaj Tehnologic Bistrița și, apoi, detașat la Întreprinderea de Utilaj Alimentar și Frigorific „Tehnofrig”, din Cluj-Napoca (1986-1990).
Studii teologice în clandestinitate
În anul 1986 a început studiile teologice în clandestinitate sub îndrumarea pr. Pantelimon Aștelean, iar în 1990 a urmat cursurile serale ale Seminarului Teologic Greco-Catolic din Cluj-Napoca.
În perioada octombrie 1990 – iunie 1994 a primit o bursă de studii la Universitatea Pontificală Urbaniana din Roma, ca alumn la Colegiul Pio Romeno, conferindu-i-se diploma de Bacalaureat în Teologie (27 iunie 1992) și Licența în Teologie (16 iunie 1994). În 7 iulie 2005 a susținut Teza de Doctorat la aceeași universitate.
Hirotonire, activitate preoțească
În 8 septembrie 1990 a fost hirotonit diacon, în capela Episcopiei de Cluj-Gherla (actualul sediu episcopal), iar în 9 septembrie 1990 a fost hirotonit preot, de către Episcopul George Guțiu, în cadrul Sfintei Liturghii din Piața Libertății, din Cluj-Napoca, nefiind restituite locașurile de cult.
În perioada 1994-1996 a făcut parte din corpul profesoral, având și atribuțiuni de îndrumător spiritual al celor peste 80 de seminariști ai Institutului Teologic „Sfântul Ioan Evanghelistul”.
Din decembrie 1994 a fost numit vicar general. Între 1994-1995 a predat, la Facultatea de Teologie Greco-Catolică din cadrul UBB, cursuri de Teologie biblică.
Consacrare episcopală
La 6 noiembrie 1996, Sfântul Părinte l-a numit episcop titular de Silli, auxiliar de Cluj-Gherla. A fost hirotonit episcop la 6 ianuarie 1997, de către Sfântul Părinte Papa Ioan Paul al II-lea, în Bazilica „Sfântul Petru” din Roma. A fost recunoscut de către Stat prin M.O. al României nr. 72 din 30 aprilie 1997.
În 18 iulie 2002, prin Bula Pascendi Dominici gregis, același Pontif Roman l-a numit în funcția de eparh al Eparhiei de Cluj-Gherla.
Întronizarea a avut loc la Catedrala „Schimbarea la Față” din Cluj-Napoca, în 6 august 2002. Recunoașterea de către Stat s-a făcut prin M.O. al României nr. 713 din 1 octombrie 2002.
Activitate pastorală
În perioada noiembrie 1996 – august 2002, alături de Arhiepiscopul ad personam George Guțiu, Episcopul auxiliar Florentin Crihălmeanu s-a preocupat de buna administrare a Episcopiei de Cluj-Gherla pe plan pastoral și spiritual.
După instalarea ca episcop eparhial a reorganizat structurile eparhiale și a înființat noi structuri pastorale care să poată răspunde cerințelor pastorației.
A fost delegat să participe la lucrările unor Conferințe Episcopale din Europa și SUA. În cadrul Conferinței Episcopilor din România (CER) a primit misiunea de responsabil cu persoanele de viață consacrată.
A participat la cel de-al IV-lea Conciliu Provincial al Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică, la Blaj (1995-2000).
În primii 10 ani de episcopat (2002-2012), a binecuvântat peste 30 de biserici și capele, precum și Mănăstirea „Sfânta Cruce” a călugărilor OSBM din Mintiu Gherlii (20 octombrie 2002).
A fost alături de Mitropolitul Lucian Mureșan, la binecuvântarea Mănăstirii „Nașterea Maicii Domnului” a surorilor CMD din Cluj-Napoca (8 septembrie 2003) și a Mănăstirii „Sfânta Macrina” a surorilor OSBM din Cluj-Napoca (17 iulie 2005).
După ridicarea Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică, la rangul de Arhiepiscopie Majoră, de către Sfântul Părinte, Papa Benedict al XVI-lea (prin Bula Ad totius dominici gregis din 14 decembrie 2005), în mai 2006, participă la ceremonialul întronizării Întâistătătorului Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică, Lucian Mureșan, ca Arhiepiscop Major, la Blaj.
Pelerinaje anuale
În perioada 20-21 iunie 2006 a participat, la Blaj, la sesiunea inaugurală a Sinodului Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică. Primește responsabilitatea Comisiilor Liturgică și Patrimonial-Juridică.
Curia episcopală s-a mutat, în octombrie 2007, în birourile de la etajul clădirii de pe str. Moților nr. 26, care au fost reamenajate și renovate. Catedrala „Schimbarea la Față” a fost renovată în exterior, lucrările finalizându-se în anul 2009.
Anual, în Catedrala episcopală s-au organizat câte 3 zile de reculegere, cu ocazia marilor sărbători ale Nașterii și Învierii Domnului.
În calendarul pastoral au fost incluse, anual, acțiuni celebrate la nivelul Biserici Catolice, precum: Octava de rugăciune pentru unitatea creștinilor, Ziua Bolnavului, Ziua Vieții Consacrate, Ziua de rugăciune pentru sfințirea preoților, cât și alte acțiuni pastorale pe plan local, între care, Întâlnirea eparhială a familiilor, a tinerilor, a copiilor și Festivalul coral „Armonii Sacre”.
S-au organizat pelerinaje anuale la: „Cimitirul Săracilor” și „Memorialul victimelor comunismului” din Sighetu-Marmației, la Mănăstirea „Coborârea Spiritului Sfânt”, OSBM, din Molișet, biserica parohială din Nicula în Sărbătoarea „Adormirii Maicii Domnului”, biserica „Sfântul Ioan Botezătorul” din Cormaia, Mănăstirea „Înălțarea Sfintei Cruci” din Mintiu Gherlii, Mănăstirea „Nașterea Maicii Domnului” din Cluj-Napoca.
Participare externă
A participat, alături de un grup de familii, la Ziua Mondială a Familiilor de la Milano (30 mai – 3 iunie 2012) și, împreună cu tineri din Eparhie, la Zilele Mondiale ale Tineretului la Madrid, Spania (16-21 august 2011), și la Rio de Janeiro, Brazilia (23-29 iulie 2013).
În perioada 15-16 noiembrie 2008 s-a convocat întâia Adunare Eparhială după 1990, dedicată sărbătoririi a 155 de ani de la întemeierea Eparhiei.
Lucrări la catedrală
Au fost reluate lucrările de construcție la Catedrala „Martirilor și Mărturisitorilor secolului al XX-lea” din Piața Cipariu f.n., Cluj-Napoca.
La 18 martie 2007 a fost binecuvântată capela „Sfântul Iosif” din incinta Catedralei, care găzduiește Parohia „Andrei Mureșanu” și Sfânta Liturghie duminicală a copiilor.
Au fost amenajate și date în folosință, aula de conferințe „Cardinal Dr. Iuliu Hossu”, Librăria „Viața Creștină”, precum și alte spații cu diferite destinații: birourile Asociației „Caritas Eparhial” – Cluj, săli de cateheză cu laicii și sediul ASTRU.
Lucrările au avansat, fiind parcurse cu succes etapele de construcție prevăzute, astfel încât, la 15 octombrie 2015, a avut loc binecuvântarea cupolei și a crucii de pe cupola Catedralei.
Beatificarea episcopilor martiri
Prin organizarea unor manifestări memoriale, simpozioane, editarea de cărți și articole tematice în diferite publicații, a onorat memoria Cardinalului Iuliu Hossu, Vestitorul Marii Uniri.
Până în 2018, An Centenar al Unirii și an omagial Iuliu Hossu, pe teritoriul Eparhiei de Cluj-Gherla a binecuvântat 10 monumente, busturi și statui dedicate Cardinalului Iuliu Hossu.
La data de 2 iunie 2019 a luat parte cu multă bucurie, împreună cu peste 120.000 de credincioși, 750 de preoți, 26 de episcopi și 5 cardinali, la Sfânta Liturghia pontificată de către Sf. Părinte Papa Francisc, pe Câmpia Libertății, la umbra Catedralei „Preasfânta Treime” din Blaj, în cadrul căreia a avut loc ritualul beatificării celor șapte Episcopi greco-catolici martiri: Valeriu Traian Frențiu, Vasile Aftenie, Ioan Suciu, Tit Liviu Chinezu, Ioan Bălan, Alexandru Rusu și Iuliu Hossu.
Activitate în învățământ
Episcopul Florentin Crihălmeanu reia activitatea didactică, din anul 2004, la Facultatea de Teologie Greco-Catolică, unde susține cursuri de Teologie pastorală și Teologie simbolică.
Activitatea Departamentului de cateheză și religie se reorganizează și se dezvoltă, se editează noi manuale de religie și cateheză.
De asemenea, se intensifică acțiunile Departamentului de tineret și se stabilesc preoți responsabili cu pastorația tinerilor în fiecare protopopiat. Tinerii din ASTRU participă la programe de formare și intră în circuitul internațional al organizațiilor de tineret catolice, iar vara susțin numeroase activități cu tineri și copii în diferite parohii.
Prin Decretul episcopal nr. 1889 / 11 octombrie 2010, se înființează Biroul pastoral eparhial pentru coordonarea activităților la nivelul protopopiatelor și parohiilor precum și pentru promovarea acțiunilor pastorale propuse la nivelul întregii Biserici Catolice. Mai târziu, din anul 2013 se înființează și Birourile pastorale protopopiale.
Spații de învățământ
Datorită scăderii numărului de seminariști dar a creșterii numărului de elevi, precum și a lipsei spațiilor corespunzătoare, s-a luat decizia extinderii învățământului liceal și gimnazial prin construirea unui nou corp pentru Liceul greco-catolic „Inocențiu Micu” și renovarea clădirii școlii din curtea bisericii „Bob”. Astfel, la 30 octombrie 2014 a avut loc binecuvântarea celor două clădiri noi ale Liceului.
Având în vedere scăderea numărului de seminariști din Seminarul eparhial „Sfântul Ioan Evanghelistul”, la începutul anului 2012 s-a luat decizia mutării structurilor acestei instituții într-o altă clădire. Seminarul eparhial și-a reluat activitatea, începând din octombrie 2012, în clădirea de pe str. C-tin Brâncuși nr. 37, fostul sediu al călugărilor OSBM.
La nivelul învățământului universitar, s-au diversificat liniile de studiu cu noi linii de masterat (Teologie Biblică și Consiliere socio-spirituală a populațiilor vulnerabile). A continuat tradiția trimiterii seminariștilor meritorii, pentru completarea și aprofundarea studiilor, la Colegiul „Pio Romeno” din Roma.
Activitate națională și culturală
Ierarhul a susținut numeroase conferințe la diferite întâlniri și seminarii naționale și internaționale. Urmare a numirii ca membru al Consiliului Pontifical pentru promovarea Unității Creștinilor, participă la lucrările Comisiei Internaționale Mixte pentru Dialogul teologic între Biserica Romano-Catolică și Biserica Ortodoxă (Belgrad 2006; Ravenna 2007; Paphos 2009; Viena 2010; Amman 2014; Chieti 2016).
La aniversarea a 150 de ani de la înființarea Eparhiei de Gherla s-a oferit unor personalități medalia omagială cu chipurile Papei Pius al IX-lea și al Episcopului Ioan Alexi (recto) și sigla Eparhiei (verso). De asemenea, s-a inaugurat expoziția aniversară în care se prezintă istoria în imagini a eparhiei, în 22 de panouri.
Expoziția a fost prezentată la Universitate (UBB), apoi la Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca și în alte orașe mari de pe teritoriul eparhiei. În toamna anului 2013, expoziția a fost actualizată și prezentată la împlinirea a 160 de ani de la înființarea Eparhiei Gherlei.
Președinte de onoare
În anul 2017, la aniversarea centenarului numirii, confirmării, consacrării și intronizării Episcopului Iuliu Hossu la Gherla, s-a oferit, în semn de recunoștință și apreciere, medalia omagială cu chipul Arhiereului (recto) și imaginea catedralei din Gherla (verso).
Cu aceeași ocazie, la 18 iunie 2017, s-a organizat la Gherla un simpozion omagial la care a fost inaugurată expoziția „Iuliu Hossu, Păstor al românilor și mărturisitor al credinței”.
A participat la momente semnificative din viața social-culturală și universitară a orașului. A organizat întâlniri cu reprezentanți ai autorităților locale și guvernamentale.
„A fost Președinte de onoare al Asociației „Cardinal Iuliu Hossu”, având ca membri urmaşi ai Fericitului Iuliu Hossu, intelectuali, persoane din cler și din ierarhia bisericească, constituită în iulie 2018 cu scopul de a promova valori în care a crezut Cardinalul Iuliu Hossu”.
Personalități marcante la Cluj
Eparhia de Cluj-Gherla a fost vizitată de importante personalități ale Bisericii Catolice, între care: Patriarhul Bisericii Greco-Catolice Melchite, Preafericirea Sa Gregorios al III-lea Laham și Eminențele lor Cardinal Christoph Schönborn, Cardinal Lubomyr Husar, Cardinal Zenon Grocholewski, Cardinal Walter Kasper, Cardinal Leonardo Sandri, Cardinal Justin F. Rigali, Cardinal Angelo Scola, Cardinal Kurt Koch.
Publicații apărute
A publicat cărți („Urme pe file de timp, la răscrucea dintre milenii”; „Scrisori Pastorale 2002-2012”) și articole în diferite reviste din țară și străinătate, a contribuit la apariția unor publicații cu caracter teologic.
În anul 2003 s-a publicat „Șematismul Eparhiei de Cluj-Gherla, Claudiopoli-Armenopoli, la 150 de ani de la întemeiere”, iar în anul 2012 a fost editat anuarul eparhiei („Anuar 2012”).
În anul 2014 a fost editat volumul „File din istoria Eparhiei de Cluj-Gherla, Claudiopoli-Armenopoli, a românilor. Scurtă istorie și biografiile episcopilor eparhiali, 1853-2013”, iar în anul 2017, a apărut ediţia a II-a a acestui volum, revăzută şi adăugită.
În spiritul îndemnului Sf. Apostol Pavel: „Amintiţi-vă de mai marii voştri, care v-au predicat cuvântul lui Dumnezeu, şi priviți cu luare aminte cum și-au încheiat viața și urmați-le credința!” (cf. Evr 13,7), împreună cu un colectiv de istorici și teologi, a început o amplă lucrare de prezentare a Ierarhilor Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică, pornind de la o fișă tip, completată apoi cu datele corespunzătoare biografiei fiecărui episcop. Astfel, în anul 2018, la Editura „Viața Creștină” a apărut „Arhontologia Episcopilor Eparhiei Greco-Catolice de Gherla ulterior de Cluj-Gherla”, iar în anul 2020, la aceeași editură a văzut lumina tiparului volumul „Arhontologia Episcopilor Eparhiei Greco-Catolice de Lugoj”.
Cu binecuvântarea Preasfinției Sale Florentin în anul 2019 a fost reeditată Cartea Memoriilor Cardinalului Iuliu Hossu, „Credința noastră este viața noastră”.
În anul 2020, a publicat volumul „Cununa Martirilor Bisericii Române Unite”, cuprinzând „fișe biografice și imagini ale fericiților episcopi greco-catolici români, martiri pentru credință”.
Relații cu Roma
Ca student la Roma, a fost cooptat ca membru în Secretariatul Sinodului Episcopilor și a participat la lucrările „Sinodului pentru Europa” convocat de către Sfântul Părinte, Papa Ioan Paul al II-lea, în noiembrie 1991.
În Anul Jubiliar 2000, la 9 mai, a participat, împreună cu întregul Cor episcopal, la celebrarea Sfintei Liturghii în rit bizantin, în limba română, din Basilica „Sfântul Petru”, la Roma, în prezența și la invitația Papei Ioan Paul al II-lea.
În perioada 5-26 octombrie 2008 a participat (ca delegat din partea Sinodului Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică) și a luat cuvântul, la Sinodul Episcopilor „despre Cuvântul lui Dumnezeu”, la Roma.
În această Sesiune sinodală a fost numit, de către Papa Benedict al XVI-lea, membru al Secretariatului General al Sinodului Episcopilor și ulterior a participat la Sesiunile de lucru ale Secretariatului General al Sinodului Episcopilor din perioada 2009 – 2011.
A participat, în perioada 25-30 iunie 2009, la Damasc, la închiderea Anului Paulin și în perioada 9-11 iunie 2010, la Roma, la celebrările festive care au marcat încheierea Anului Preoției.
Împreună cu membrii CER a participat la vizitele ad limina din decembrie 1996, februarie 2003 și februarie 2010, la Roma.
Ceremonii de beatificare
A luat parte la ceremoniile de beatificare a Episcopului martir Bogdánffy Szilárd (30 octombrie 2010, Oradea) și a preotului martir Vladimir Ghika (31 august 2013, București).
În 8 aprilie 2005 a luat parte la funeraliile Papei Ioan Paul al II-lea, în 1 mai 2011, la ceremonia de beatificare a Papei Ioan Paul al II-lea, iar la 27 aprilie 2014, la ceremonia de canonizare a Fericiților Papi Ioan al XXIII-lea și Ioan Paul al II-lea, în Piața „San Pietro” la Roma.
În 18 februarie 2012 a participat la Consistoriul din Basilica „Sfântul Petru”, cu ocazia ridicării la treapta de Cardinal a Preafericitului Părinte Lucian Mureșan, Arhiepiscop Major și Mitropolit al Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică, de către Papa Benedict al XVI-lea. Mai târziu, la 8 octombrie 2012, a asistat la înscăunarea Eminenței Sale în Biserica „Sfântul Atanasie” din Roma.
Trecerea la Domnul
S-a înălțat la Casa Tatălui, răspunzând ultimei chemări a lui Dumnezeu, la data de 12 ianuarie 2021, la Mănăstirea Congregației Surorilor Maicii Domnului din Cluj-Napoca.
Preoții, persoanele consacrate și toți credincioșii Eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla resimt această plecare ca pe o imensă pierdere, dar cu credință în Mântuitorul Isus Hristos Cel Înviat se unesc în rugăciune pentru sufletul harnicului, blândului și smeritului lor Ierarh.
Această încercare dureroasă, trăită în lumina credinței și a Învierii, nădăjduim să aducă unitate și pace în sufletele tuturor celor care l-au cunoscut, care i-au primit îndrumarea spirituală, l-au admirat și stimat pentru dăruirea în slujirea lui Hristos și a Bisericii Sale.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EDUCATIE
PRIMA generație de 50 de studenți la licență în INTELIGENȚĂ artificială din România își începe studiile la UBB Cluj

Prima generație de 50 de studenți la licență în inteligență artificială din România își începe studiile la UBB Cluj-Napoca.
„În primăvara anului 2023, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) a propus standardele naționale ARACIS pentru dezvoltarea programelor de inteligență artificială la nivel de licență în România, iar din toamna anului 2023 prima generație de 50 de studenți își începe formarea la UBB.
Interesul pentru noul program a fost unul extrem de ridicat, cu aproape 8 candidați pe un loc, deși programul este organizat într-o limbă de circulație internațională (engleză).
„Urmărind bunele practici internaționale, noi am considerat că inteligența artificială s-a maturizat și în țară, astfel încât trebuie să iasă din logica de doar competență în specializarea informatică sau de supraspecializare la nivel de masterat/doctorat/postdoctorat și să devină o specialitate cu program de formare la nivel de licență. În consecință, am propus noi standardele naționale, deoarece, atât istoria domeniului în țară, cât și excelența prezentului ne poziționează ca reper național în domeniu, cu prestigiu internațional. Într-adevăr, deja cunoscutul „Institut UBB de Inteligență Artificială” are parteneriate strategice și integrate cu actorii majori în domeniu (Microsoft/SAS/UiPath etc.), iar organizarea oficiului național al European Institute of Innovation and Technology (EIT Digital) la UBB arată clar și recunoașterea internațională a prestigiului”, afirmă rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David.
Decanul Facultății de Matematică și Informatică din UBB, prof. univ. dr. Anca Andreica, punctează că „Specializarea “artificial intelligence” este prin tradiție mai ales parte a domeniului informatică (computer science), iar dezvoltarea informaticii la UBB a dus în mod natural la această propunere, în condițiile în care: (1) UBB are cea mai mare facultate de informatică din țară; (2) cercetările în domeniul “artificial intelligence” sunt proeminente la UBB, atât în zona de cercetare fundamentală (extrem de importantă pentru dezvoltări inovative), cât și în zona de aplicații (adesea în parteneriat cu actori economici/instituțonali majori); iar (3) „Institutul UBB de Inteligență Artificială” este un actor deja de referință la nivel național și internațional.”
În clasamentul pe domenii, în “computer science/information systems”, UBB ocupă primul loc (sau podiumul) în țară, așa cum se vede spre exemplu în clasamentul QS 2023 (prima în țară, alături de
Universitatea Politehnica din București, și 401-500 la nivel internațional) și Times Higher Education 2023 (prima în țară și 601-800 internațional)”, a comunicat UBB Cluj.
EVENIMENT
Un bărbat a CĂZUT de la înălțime pe Bdul Muncii din Cluj. A fost preluat de un echipaj SMURD

Un bărbat a căzut de la înălțime, miercuri, în incinta unui operator privat de pe Bdul Muncii din Cluj-Napoca. Acesta a fost preluat de un echipaj SMURD.
„Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca au fost solicitați în urmă cu puține momente să acorde asistență unei persoane care ar fi căzut de la înălțime, în incinta unui operator privat de pe Bulevardul Muncii. Din primele informații, este vorba despre un bărbat, inconștient.
Acesta a fost preluat de echipajul SMURD de terapie intensivă mobilă. Intervenim de asemenea cu două autospeciale cu modul de descarcerare”, a transmis ISU Cluj.
„Din fericire, victima și-a revenit, fiind conștientă. Aceasta va fi transportată la spital de către echipajul SMURD de terapie intensivă mobilă”, a revenit cu informații ISU Cluj.
EVENIMENT
VIDEO FOTO. 28 de persoane REȚINUTE la Cluj și în alte județe în dosarul privind producerea şi comercializarea de DROGURI

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Iaşi au dispus reţinerea a 28 de inculpaţi, în dosarul privind săvârşirea infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat şi efectuarea de operaţiuni cu produse ştiind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive, fără a deţine autorizaţie eliberată în condiţiile legii, scrie Agerpres.
Citește și: Operaţiune de amploare. Grup infracţional organizat cu trafic de droguri. Percheziţii în Cluj şi în alte 23 de judeţe
„Anchetatorii ieşeni au efectuat marţi 121 de percheziţii domiciliare în 23 de judeţe – Iaşi, Alba, Hunedoara, Sibiu, Neamţ, Bacău, Braşov, Constanţa, Cluj, Maramureş, Dolj, Brăila, Galaţi, Vrancea, Argeş, Buzău, Botoşani, Suceava, Timiş, Arad, Mureş, Harghita, Vaslui – şi în Bucureşti.
„S-a reţinut că, începând cu finele anului 2022, mai multe persoane care sunt angajate sau controlează două societăţi comerciale de pe raza judeţului Iaşi au constituit un grup infracţional organizat având ca scop importul, exportul, producerea, fabricarea şi alte operaţiuni cu substanţe susceptibile de a avea efecte psihoactive. În acest context, aceştia produc şi comercializează dispozitive electronice de vapat şi produse de tip ‘edibles’ (jeleuri, prăjituri, drajeuri etc), cunoscând că au în compoziţie substanţe susceptibile de a avea efecte psihoactive, identificându-se în cursul investigaţiilor substanţele HHC, HHC-P, HHC-O, H4CBD, THC-P şi în unele cazuri inclusiv THC. De asemenea, s-a stabilit că, în perioada octombrie 2022 – septembrie 2023, membrii grupului infracţional au produs în vederea comercializării peste 100.000 de dispozitive tip Vape, care conţineau substanţe care produc efecte psihoactive (HHC, HHC-P, HHC-O, H4CBD, THC-P) de natură a pune în pericol viaţa persoanelor care le consumă”, arăta marţi DIICOT.
În urma investigaţiilor au fost identificate 28 de societăţi care comercializau astfel de produse la nivel naţional, profitând de faptul că dispozitivele de tip „vape” se pot comercializa la liber, iar jeleurile pot fi vândute oricărei persoane, preciza DIICOT.
De asemenea, conform anchetatorilor, s-a stabilit faptul că minorii au acces la aceste substanţe care le pun în pericol viaţa.
DIICOT menţionează că investigaţiile efectuate au relevat o creştere exponenţială în rândul tinerilor (preponderent în zona şcolilor şi liceelor) a consumului de produse de tip „Vape”, care au în compoziţie derivaţi din plante de canabis şi prin urmare un efect psihoactiv.
„O parte din aceste produse au în componenţă un produs chimic, derivat al THC-ului (obţinut în mod sintetic), cu denumirea generică HHC (hexahydrocannabinol), o substanţă ce are capacitatea de a produce efecte psihoactive (stări de euforie, halucinaţii şi chiar probleme medicale temporare), asemănătoare consumului de canabis şi comparabile celor induse de consumul noilor substanţe psihoactive, denumite generic ‘etnobotanice’. Din cercetările efectuate, a mai rezultat că dispozitivele de tip ‘vape’ care au în componenţă HHC sunt comercializate preponderent pe piaţa on-line (site-uri de specialitate şi site-uri notorii care au ca obiect de activitate comerţul general cu diferite produse), dar şi în cadrul unor magazine situate în centre comerciale. Cu privire la potenţialul psihoactiv al substanţei HHC, EU Early Warning System (EWS) a emis primele avertizări în luna octombrie 2022, substanţa în sine fiind în prezent intens monitorizată de către European Monitoring Center for Drugs and Drug Addiction (EMCDDA)”, mai arăta DIICOT.

Consiliul Județean Cluj, în parteneriat cu Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca organizează, între 22 și 24 septembrie 2023, Zilele Recoltei la Cluj- Napoca, ediția 2023.
Aceasta este a XI-a ediție a Zilelor Recoltei organizată în comun de administrațiile județeană și municipală și este derulată prin intermediul Asociației Produs de Cluj. Evenimentul se va desfășura pe platoul Sălii Sporturilor Horia Demian, cu un program cuprins între orele 9:00 și 21:00.
Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj: „Zilele Recoltei este una dintre cele mai mari sărbători ale Clujului, un eveniment așteptat an de an cu nerăbdare atât de fermieri, cât și de locuitorii orașului.
Aici se reunesc zeci de fermieri clujeni, mai mari sau mai mici, care au ocazia să-și prezinte și să-și valorifice rodul muncii de peste an. În același timp, locuitorii municipiului Cluj-Napoca pot să achiziționeze legumele și fructele necesare pentru a-și asigura necesarul pentru sezonul rece, sau pot opta pentru produsele gata preparate.
Suntem convinși că și această ediție a sărbătorii dedicate pământului și roadelor sale va fi una de succes atât pentru producători cât și pentru cumpărători”.
120 de fermieri și mici întreprinzători
Zilele Recoltei la Cluj-Napoca adună aproximativ 120 de mici întreprinzători și fermieri clujeni care vor prezenta celor interesați fructe și legume de sezon provenite din fermele clujene, de la cartofii de Râșca, la ceapa de Mihai Viteazu și legumele de Jucu.
Gospodinele vor avea la dispoziție și varză, conopidă, ardei sau gogoșari, vinete și roșii, precum și pătrunjel, cimbru, mărar sau hrean. Fructele vremii, de la mere, la pere de toamnă și piersici de vie, până la struguri de masă sau de vin, ori must proaspăt stors, de toate sunt de găsit și degustat la Zilele Recoltei.