Connect with us

ACTUALITATE

FOTO/ ”Veterana” și ”boboaca” de la ISU Cluj. Două fete, în echipele de intervenție ale pompierilor

Publicat


Amelia și Magda au ales să răzbească într-o lume a bărbaților și au reușit. Lucrează la ISU Cluj, în echipele de intervenție ale pompierilor și participă la diverse misiuni, cum sunt incendii sau accidente rutiere, cot la cot cu colegii lor.

În luna martie, considerată luna femeii, Cluj24 a stat de vorbă cu Amelia și Magda pentru a afla ce le-a determinat să aleagă această profesie.

Amelia Muntean este ”veterana”. Are 32 de ani din care peste 13 i-a petrecut ca pompier/ paramedic la ISU Cluj. S-a angajat în 2007, când s-au făcut încadrările directe și de atunci este ”pe intervenție”.

”Prima dată m-a atras uniforma de pompier. Oscilam între a fi pompier și polițist dar, până la urmă, m-am hotărât chiar din liceu să vin către pompieri, pentru că mi se pare că este o meserie nobilă. Trebuie să ai curaj, vezi tot felul cazuri grave. Dar parcă dă dependență o astfel de meserie și de senzația că poți să ajuți”, a spus Amelia, care are gradul de plutonier major.

În cariera sa de până acum, aceasta a participat la toate tipurile posibile de intervenție în cadrul ISU Cluj, de la incendii, accidente rutiere, inundații, până la deblocări de persoane din lift sau salvare de animale.

Prima intervenție nu se uită niciodată

”Prima intervenție mai importantă a fost la un accident rutier. Lucram de câteva luni și am primit un apel pentru o tamponare ușoară. Iar șeful Gărzii de Intervenție m-a chemat cu ei, nefiind vorba despre ceva grav. Când am ajuns la locul accidentului am constatat că era vorba, de fapt, de un accident grav, cu o persoană decedată”, a povestit Amelia Muntean.

În cazul unei intervenții la care este solicitată și autospeciala de descarcerare, Amelia are rolul de a se ocupa de partea medicală a victimei din mașină, acordând primul ajutor.

”Am fost și la incendii, am ținut și furtunul cu apă pentru stingerea focului. Pot spune că această meserie este jumătate din mine, nu mă văd făcând altceva. Nu te mai poți desprinde. De multe ori și când sunt în concediu parcă aștept să vin la serviciu. Dacă după 13 ani vii cu drag la serviciu înseamnă că este bine”, a mai spus tânăra.

Echipa este totul

Potrivit acesteia, în cadrul echipajelor de intervenție fiecare are rolul său, cel mai important în această meserie fiind lucrul în echipă.

”Eu niciodată nu m-am dat înapoi, dacă trebuia să sărim gardul, săream gardul, nu mă lăsam. Trebuie să ai încredere unul în celălalt, ceea ce este, de asemenea, foarte important”, a mai spus ”veterena” de la ISU Cluj.

Amelia Muntean consideră că, în meseria de pompier, este nevoie și de fete, pentru că, în unele tipuri de intervenții, chiar sunt de ajutor.

Meseria de pompier, una frumoasă

Magdalena Hetea este ”boboaca” de la ISU Cluj și lucrează pe intervenție de la începutul anului 2021, având gradul de sergent major. Face parte din prima promoție de fete de la școala de pompieri și a avut parte de aceeași pregătire ca și ceilalți colegi, băieți.

”Mi-a plăcut foarte mult această meserie și de aceea am ales-o. Fratele meu este pompier în cadrul Detașamentului 2 și mi-a insuflat dorința de a deveni pompier. M-am acomodat repede, pentru că și colegii mei sunt deschiși”, a spus Magda.

Aceasta participă la intervenții de stingere incendii, la accidente rutiere, descarcerare.

”Meseria de pompier o consider una frumoasă care, mie, mi se potrivește. Le recomand și altor fete, dacă doresc și le place, să se îndrepte spre această profesie, chiar dacă implică riscuri, pentru că riscuri sunt peste tot. Dacă acționăm așa cum am învățat, sperăm să nu fie. Poate fi și o meserie pentru fete”, a precizat Magda.

Echipament de 40 de kg

În timpul intervențiilor, nimeni nu ar spune că din echipă face parte și o fată în condițiile în care este echipată cu cagulă și cască și nu se deosebește de colegii săi.

”În momentul în care ne echipăm complet pentru un incendiu, cu costumul de protecție, cască, butelie pentru aparatul de respirat, brâu, mănuși, topor – târnăcop, bocanci, furtun, totul cântărește circa 40 de kg.

Nu este greu, dar nici ușor, dacă ai voință îl poți duce chiar pe scări, la o intervenție de stins flăcările la etaj”, a menționat tânăra.

Porțile ISU Cluj, deschise fetelor

Șeful ISU Cluj, Ion Moldovan, recunoaște că, la început, a avut o oarecare reținere în ceea ce privește introducerea unor femei-pompier pe partea de intervenție, dar a constatat, mai apoi, că soluția este una bună, deoarece stabilizează echipajul.

”Faptul că sunt fete nu înseamnă că sunt o slăbiciune a echipajului. Am încercat să le iau de pe intervenție și să le duc în structurile suport, dar nu au acceptat. Această atitudine mi-a dat încredere că pot să își desfășoare foarte bine misiunile. Psihicul unei femei nu este ca cel al unui bărbat dar, totuși, reușesc să reziste în această branșă”, a spus Moldovan.

Acesta a dat asigurări că porțile ISU Cluj rămân deschise și altor fete care doresc să devină pompier.

”Susțin acest lucru deoarece realitatea mi-a demonstrat că pot face același lucru ca și bărbații într-o meserie a bărbaților”, a conchis Moldovan.


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


ACTUALITATE

VIDEO/ Seară de spectacol online: ”Văduva veselă” de Franz Lehar la Opera Națională Română Cluj-Napoca

Publicat

De

Cluj24.ro a lansat în premieră pentru presa locală un proiect de susținere a culturii în parteneriat cu mai multe instituții de cultură din Cluj-Napoca și vă prezintă spectacole online de teatru sau operă în perioada de pandemie.

Duminică de la ora 19, Opera Națională Română Cluj-napoca prezintă opereta onine în trei acte ”Văduva veselă” de Franz Lehar pe un libret de Victor Léon și Leo Stein după comedia ”L’attaché d’ambassade” de Henri Meilhac.

Opereta aranjată pe suavele note ale compozitorului Franz Lehár a reușit să declanșeze valuri de râsete și simpatie chiar de la premiera sa absolută, din anul 1905, atunci când compozitorul austriac a dat tonul unei noi abordări a genului. Prin Die lustige Witwe, Lehár a devenit de îndată reformatorul operetei, înviorând sălile de spectacol din întreaga lume și continuând și azi să captiveze generații de melomani prin strălucirea și melodicitatea sa.

Muzica plină de vervă şi romantism din Văduva veselă, împletită cu dialogurile spumoase ale protagoniştilor, conturează cu şarm prețioasa înaltă societate din La Belle Époque a secolului XX. Tânăra şi seducătoarea văduvă Hanna şi fermecătorul Conte Danilo, eroii operetei, trăiesc o poveste de dragoste siropoasă, printre trufii neclintite şi intrigi ambiţioase. Totul într-un spectacol savuros, pigmentat cu sentimente intense şi hilare răsturnări de situaţie, purtate pe paşi de vals pasional şi can-can francez, ce fac deliciul publicului.

Distribuția spectacolului

Dirijor: Gheorghe Victor Dumănescu

Regia artistică: Tiberius Simu

Scenografia: Viorica Petrovici

Coregrafia: Felicia Șerbănescu

Regie scenă culise: Cristina Albu

Hanna Glawari: Ștefania Barz

Contele Danilo Danilowitsch, secretarul Ambasadei: Andrei Manea

Valencienne, soţia ambasadorului: Oana Trîmbițaș

Camille de Rosillon: Sorin Lupu

Baronul Mirko Zeta, ambasadorul pontevedrin la Paris: Cristian Hodrea

Vicontele Cascada: Bogdan Nistor

Raoul de St. Brioche: Florin Pop

Njegus: Iulian Sandu

Bogdanowitsch, consul pontevedrin: Varga Janos

Sylviane, soţia lui: Elena Potopea

Kromow, consilierul ambasadei: Zoltan Molnar

Olga, soţia lui: Henrietta Almasi

Pritschitsch, ataşat militar: George Godja

Praskowia, soţia lui: Anca Aluaș

Orchestra, Corul și Ansamblul de Balet al Operei Naționale Române din Cluj-Napoca

Maestru de cor: Emil Maxim

Dirijor cor: Corneliu Felecan

Pregătire muzicală: Lelia Serafinceanu

Preluare regie: Mihaela Sandu

Preluare coregrafie: Marius Toda

Citește mai departe

ACTUALITATE

Alegeri online la Organizația Studenților Mediciniști din UMF Cluj-Napoca. Vezi CALENDARUL

Publicat

De

Organizația Studenților Mediciniști (OSM) din cadrul UMF Cluj-Napoca anunță că a dat startul înscrierilor pentru funcția de președinte al OSM, pentru mandatul 2021-2022, perioada de înscriere fiind 8 aprilie – 8 mai. 
Pentru a putea candida, pretendenţii trebuie să îndeplinească următoarea condiţie conform art. 25, alin (2) din Regulamentul Intern OSM: „Pot candida pentru funcţia de Preşedinte studenţi ai Facultăţii de Medicină deveniţi membri activi ai OSM cu minim 12 luni în urmă.”
Candidaturile pentru funcţia de Preşedinte se depun online, prin email către vicepreședintele Academic, la adresa vpa@osmcluj.ro și trebuie să conțină:
– plan de candidatură
– scrisoare de intenţie
– CV

Perioadă de campanie

După terminarea perioadei de înscriere, va urma perioada de campanie, perioadă în care studenții vor putea analiza candidaturile pretendenților, conform calendarului stabilit.
În cazul depunerii mai multor candidaturi, va avea loc o dezbatere publică deschisă pentru toți studenții Facultății de Medicină, în data de 15 mai.
Atât alegerile cât și dezbaterea vor avea loc online, într-un format accesibil şi sigur, care va fi anunţat ulterior.
Alegerile online pentru funcția de președinte OSM sunt programate în 18 mai.

Citește mai departe

ACTUALITATE

Cîțu: Săptămâna viitoare se deschid 171 de centre noi pentru vaccinare. Ținta, 100.000 de VACCINAȚI pe zi

Publicat

De

Premierul Florin Cîțu a anunțat că săptămâna viitoare se deschid 171 de centre noi pentru vaccinare. Totodată, spune premierul, în acest moment la nivel național mai sunt libere 6 paturi în ATI.

După ședința Centrului Național de Conducere și Coordonare a Intervenției (CNCCI), premierul Florin Cîțu a declarat că acum sunt 1.531 de persoane internate în ATI și doar șase locuri mai sunt libere la nivel național.

„Trebuie să atingem obiectivul de 1.600 de paturi. Pe de o parte avem o evoluție pozitivă în ceea ce privește numărul de persoane infectate și vedem că, după ce am ajuns la un platou, începem să scădem, dar în același timp, oarecum contradictoriu, avem mai multe persoane internate în spital și mai multe persoane în ATI.

Am vrut să înțeleg ce se întâmplă și cum să ne pregătim pentru perioada următoare. Acest val poate va dura două – trei luni de zile și trebuie să ne concentrăm să avem resursele pentru perioada următoare, în timp ce ne ocupăm de campania de vaccinare”, a declarat premierul.

100.000 de vaccinați pe zi

În ceea ce privește campania de vaccinare, Cîțu a spus că săptămâna viitoare se mai deschid 171 de centre noi pentru vaccinare.

„După 15 (aprilie – n.r.) vom avea capacitatea să vaccinăm 100.000 de persoane pe zi. Este foarte important ca toată lumea să înțeleagă că este singura soluție de a depăși pandemia.

(…) Am făcut tot ce este posibil pentru a avea dozele de vaccin. Avem doze necesare să vaccinăm 5 milioane de persoane la sfârșitul lunii mai – începutul lunii iunie și 10 milioane la sfârșitul lunii iulie – începutul lunii august. Dozele vin în România, trebuie doar să ne vaccinăm. Îi încurajez pe toți românii să se înregistreze în platformă”, a afirmat Florin Cîțu.

Citește mai departe

ACTUALITATE

Cîmpeanu: Ministerul Educației propune extinderea anului școlar din septembrie 2022

Publicat

De

Ministerul Educației propune extinderea anului școlar din septembrie 2022, în condițiile în care predarea online nu a funcționat în mod corespunzător, a declarat într-o intervenție telefonică, la Digi24, ministrul de resort Sorin Cîmpeanu.

„Ministerul Educației va propune, din timp, extinderea anului școlar, începând cu septembrie 2022. Ministerul Educației oricum susține ideea extinderii perioadei de cursuri pentru învățământul preuniversitar, cu atât mai mult cu cât predarea online a generat perderi, deci este nevoie de timp pentru recuperarea acestor pierderi”, a spus ministrul.

O altă variantă luată în calcul esti și revenirea anului școlar la trei trimestre. „Sunt argumente pro și argumente contra. Este nevoie de consultare publică”, a spus ministrul.

Ministerul va organzia consultări cu asociațiile din învățământ și ale părinților.

 

Sursa: Mediafax

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate
Publicitate