Connect with us

Clujul de altădată

FOTO. Un profesor clujean model. Lecţie pentru elevi, ca să înveţe şi părinţii. Explorăm Clujul istoric. Bogo şi elevii

Publicat


„Explorăm Clujul istoric. Bogo şi elevii Colegiului Naţional George Bariţiu”. La prima vedere, e vorba despre lansarea unei cărţi. Dar, de fapt, e despre învăţământul românesc, despre cum ar trebui să fie profesorii noştri. Iar dacă un profesor ca Vladimir-Alexandru Bogosavlievici scoate cărţi cu elevii săi, dacă este asaltat de ei în toate pauzele şi-n timpul liber, în multe proiecte extracurriculare, probabil că e un semn bun, nu? Şi, mai e vorba despre ceva aici. Despre cum ar trebui să colaboreze intelectualii români şi maghiari ai Clujului, în proiecte comune, nu paralele. Fiindcă acest prim volum e, de fapt, două: în română şi în maghiară.

Îi lăsăm pe câţiva vorbitori să spună ei mai multe. Autorul, Vladimir-Alexandru Bogosavlievici, istoricul Tudor Sălăgean, directorul Muzeului Etnografic al Transilvaniei, şi prof. Laszlo Alexandru, de la Colegiul Bariţiu, scriitor.

Vladimir-Alexandru Bogosavlievici: Desăvârşirea unei culturi civice

“Volumul conţine 16 capitole din istoria Clujului şi urmează şi volumul al II-lea, care tratează 20 de capitole. Toate sunt despre istoria urbei noastre. Sunt obiective pe care toată lumea le ştie, trecând pe lângă ele, le ştie oarecum cu ghilimelele de rigoare. Dar sunt obiective foarte importante pentru desăvârşirea unei culturi civice în primul rând a cetăţeanului clujean. Adică, nu poţi să spui că respecţi sau iubeşti un oraş dacă nu-l cunoşti.

Pe tineri i-am implicat de vreo 10 ani. Şi cred că aşa i-am deconectat scoţindu-i în afara curţii şcolii şi arătându-le nişte lucruri frumoase, având în vedere că făceau şi o plimbare, erau mai detaşaţi şi învăţau lucruri care le-au prins bine. Foşti absolvenţi vin şi-mi mulţumesc şi-şi amintesc de orele plăcute pe care le făceam împreună despre istoria Clujului”.

vezi şi:

ELITE CLUJENE. Profesorul Vladimir-Alexandru Bogosavlievici, premiat la Gala MERITO pentru excelenţă în educaţie

Tudor Sălăgean: Bogosavlievici este un profesor de istorie model

“Vladimir-Alexandru Bogosavlievici este un profesor de istorie model, exemplar şi, chiar dacă mai există iniţiative similare, niciun alt profesor nu cred că se ridică la pasiunea şi anvengura implicării într-un asemenea proiect, mai ales că el este un istoric, profesor de istorie care încearcă întotdeauna să aibă răspunsuri pentru toate întrebările. Este un efort foarte mare pe care sunt convins că îl face şi este un mare merit al său că îşi doreşte să transmită cu foarte multă bucurie aceste informaţii, către toată lumea.

Volumul lansat reprezintă o premieră prin faptul că Vladimir-Alexandru Bogosavlievici îl realizează împreună cu elevii săi. Este un lucru extraordinar să acorzi încredere unor elevi de liceu şi este o mare bucurie pentru noi să vedem că aceşti tineri se încadrează în acest profil al noului cetăţean clujean, să spunem, al aceluia care îşi doreşte să-şi cunoască istoria şi care îşi doreşte să facă parte dintr-o continuitate a ei”.

Laszlo Alexandru: Unul dintre cei mai iubiţi profesori

“Este unul dintre cei mai iubiţi profesori, în pauze este asaltat de elevi dornici să-i pună întrebări, că nu mai poate scăpa de ei. Dar nu e vorba numai de cota de popularitate, ci şi de un feedback în privinţa cotei valorice a unui profesor, faptul că nu este lăsat în pace în timpul pauzelor, să se odihnească. Există un ferment şi o esenţă culturală în activităţile noastre de la Colegiul Bariţiu şi Bogo este un purtător de standard”.

Vladimir-Alexandru Bogosavlievici: E nevoie de colaborare între românii şi maghiarii din Cluj

“Şi cartea este realizată cu scopul de a ne cunoaşte oraşul. Nu este atât o carte de istorie. Are mai multe valenţe. Intenţia mea a fost să fie un ghid pentru cei interesaţi, un manual, chiar o carte de istorie, dar nu în ultimul rând, un ghid-manual, o formare a civismului. Adică, omul tânăr să-şi desăvârşească cunoştinţele, comportamentul. Şi cum poate acest lucru? Cunoscându-şi urbea. Respectându-şi urbea.

De ce am tradus cartea în limba maghiară? Să vadă şi comunitatea maghiară, alături de care trăim din timpuri îndepărtate, cum priveşte un scriitor de limba română. Şi un lucru important e să nu mai meargă vieţile culturale în paralel. E vorba de o colaborare între cele două etnii. Şi colaborarea începe de la cultură, de la cunoaştere. Dacă facem lucruri frumoase, conlucrăm, colaborăm, numai lucruri frumoase pot să iasă. Indiferent de etnie.

Clujul acesta este foarte bogat în aceste aspecte, este un oraş multietnic, este un oraş multiconfesional şi bineînţeles că are şi o multiculturalitate. Ideea de bază este o conlucrare, o colaborare între cele două etnii principale din Cluj. Cu cât colaborarea este mai fructuoasă, cu atât societatea progresează. Şi în primul rând trebuie să fim oameni, să ne respectăm mai mult, să nu mai fim atât de egoişti”.

Despre carte

«EXPLORĂM CLUJUL ISTORIC – Bogo şi elevii colegiului naţional „George Bariţiu”» şi traducerea volumului în limba maghiară: «FELFEDEZZÜK A TÖRTÉNELMI KOLOZSVÁRT – BOGO ÉS TANíTVÁNYAI, „George Bariţiu” FŐGIMNÁZIUM».


Vorbitori la lansare, invitaţii autorului:  prof. univ. dr. RADU ARDEVAN, dr. TUDOR SĂLĂGEAN, prof. dr. LASZLO ALEXANDRU, VINCZE ZOLTÁN şi VINCZE TÍMEA – traducătorii volumului în limba maghiară.

Editura Arcadia Media (Mihai Armanca)

(MaAv)Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Se prelungește din nou PLAFONAREA tarifelor RCA. Ce TERMEN a propus Ministerul Finanțelor

Publicat

rca

Se prelungește din nou plafonarea tarifelor RCA. Ministerul Finanțelor propune, printr-un proiect pus în dezbatere publică, menținerea tarifelor plafonate pentru încă trei luni.

Potrivit proiectului, „se prelungește perioada de aplicare a prevederilor art. 1 alin. (2) și (4) din Hotărârea Guvernului nr. 1.326/2023 privind stabilirea tarifelor de primă maxime şi a altor măsuri aplicabile de către societățile de asigurare care practică asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terţilor prin accidente de vehicule şi de tramvaie, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1.192 din 29 decembrie 2023,până la data de 30 septembrie 2024”, scrie Alba24.ro.

Plafonarea tarifelor RCA

Plafonarea tarifelor RCA a fost stabilită din aprilie 2023 (prin HG 298/2023), la nivelul din februarie 2023. Apoi, măsura a fost prelungită cu trei luni. În decembrie 2023, prin HG 1326/2023 s-a permis indexarea primelor de asigurare practicate de către asigurătorii RCA la data de 28 februarie 2023, cu un procent de maximum 6,8% pentru o perioadă de 3 luni.

În martie 2024, prin HG 262/2024 măsura a fost prelungită până în 30 iunie.

Se prelungește din nou PLAFONAREA tarifelor RCA. Ce TERMEN a propus Ministerul Finanțelor

Ministerul Finanțelor consideră că plafonarea tarifelor RCA trebuie menținută încă trei luni.

Potrivit statisticilor MF, din numărul total de vehicule din parcul național auto, respectiv 10.333.293, la data de 6 iunie 2024 erau asigurate un număr de 7.486.349 de vehicule.

”Cazurile prelucrate încadrate în categoria asiguraților cu risc ridicat în perioada 1.01.2024 – 2.06.2024, sunt în număr de aproximativ 41.500, din care aproximativ 201 au fost preluate voluntar, iar 41.300 au fost alocate automat către asigurători”, se arată în proiectul MF.

Citește mai departe

EVENIMENT

ITM Cluj, controale la restaurantele din județ. Două firme au fost amendate

Publicat

Angajații Inspecției Muncii au desfășurat recent controale la zeci de angajatori din domeniul restaurante și alte servicii de alimentație.

ITM Cluj a desfășurat, în cadrul unei campanii organizate la nivel naţional, acţiuni de control pentru verificarea modului în care sunt respectate prevederile legale privind încheierea și executarea contractelor individuale de muncă, de catre angajatorii din domeniul „restaurante si alte activitati de servicii de alimentație”.

S-a verificat respectarea reglementărilor legale privind angajarea personalului, transmiterea contractelor individuale de muncă în registrul general de evidență al salariaților, durata timpului de muncă și muncă suplimentară, întocmirea evidenței orelor de muncă prestate de către salariați, repausuri periodice(repausul săptămânal, sărbători legale), munca de noapte, precum și stabilirea si acordarea drepturilor salariale.

De asemenea, s-a urmărit și modul în care au fost îndeplinite măsurile dispuse cu ocazia controalelor anterioare, acolo unde a fost cazul.

Obiectivele campaniei

  • Identificarea și verificarea agenților economici care activează în domeniul „restaurante și alte activități de servicii de alimentație”.
  • Eliminarea neconformităților constatate, prin dispunerea de măsuri obligatorii de intrare în legalitate și aplicarea de sancțiuni contravenționale corespunzătoare.
  • Creșterea gradului de conștientizare a angajaților și angajatorilor în ceea ce privește necesitatea respectării prevederilor legale în domeniul relațiilor de muncă.

Două societăți comerciale, amendate de ITM Cluj

Cu ocazia acestei campanii ITM Cluj a efectuat controale  la un număr de 29 de  angajatori din judeţul Cluj. Două societăți comerciale au fost sancționate contravențional cu amenzi în valoare totală de 4.500 lei.

Amenzile au fost aplicate pentru neorganizarea evidentei orelor lucrate, cu evidențierea zilnică a orelor de începere si de sfârșit a programului de lucru pentru fiecare salariat în parte.

 

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

CTP Cluj: PROGRAMUL de transport urban si metropolitan pentru perioada 22–24 iunie 2024

Publicat

ctp

Compania de Transport Public Cluj-Napoca SA face cunoscut publicului călător programul de transport urban și metropolitan pentru perioada 22-24 iunie 2024:

22.06.2024 – circulatia se va desfasura intre orele 5,30–23,00, conform programului de transport pentru zilele de sambata;

CTP Cluj: PROGRAMUL de transport urban si metropolitan pentru perioada 22–24 iunie 2024

23.06. si 24.06.2024 – circulatia se va desfasura intre orele 6,00–23,00, conform programului pentru zilele de duminica.

Programele de circulatie pot fi consultate pe site-ul companiei www.ctpcj.ro si in aplicatia de mobil Tranzy.

Pe aceasta cale uram publicului calator “Sarbatori fericite! ”

Citește mai departe

EVENIMENT

A început „igienizarea” USR. Cei șase candidați la șefia partidului au semnat o declarație de necolaborare cu Securitatea

Publicat

De

Cei șase candidați rămași în cursa pentru șefia USR au semnat o declarație de necolaborare cu Securitatea sau cu alte servicii de informații. Inițiativa aparține clujeanului Vasile Dincă și este menită să restabilească încrederea electoratului în partid.

Cei șase candidați la șefia Uniunii Salvați România (USR) au semnat o declarație de necolaborare cu Securitatea sau cu alte servicii de informații, inițiată de clujeanul Vasile Dincă, la rândul său candidat. El a declarat, pentru Cluj24, că toți cei cinci candidați rămași în cursă au dat curs inițiativei sale, menită să restabilească încrederea electoratului în partid.

„Toți cei șase candidați, inclusiv eu, am semnat declarația de necolaborare cu Securitatea sau cu alt serviciu de informații românesc sau străin”, a arătat Dincă.

Dincă vrea „igienizarea” partidului

Declarația face parte dintr-un angajament de „igienizare” a partidului, luat de Vasile Dincă prin programul pentru candidatura la șefia partidului. Acesta prevede curățarea USR de orice legături cu fostele structuri de Securitate.

Conform acesteia, toți colegii care ocupă funcții de conducere vor trebui să semneze o declarație de necolaborare cu Securitatea, conținând următoarea frază: „Menționez că nu am fost și nu sunt angajat, colaborator, informator și nu am nicio altă formă de colaborare la nici un serviciu de informații din România sau străinătate”.

Şase dintre cele zece candidaturi pentru preşedinţia USR au fost validate, informează Uniunea Salvaţi România. Cei care au rămas în cursă sunt: Elena Valerica Lasconi, Cristian Gabriel Seidler, Radu Mihai Hossu, Vasile Dinca, Luiza Oancea şi Vasile Gabriel Filip.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax