Connect with us

ACTUALITATE

FOTO/ Propunere de petrecere a timpului liber la Hoia. Sunt 15 hectare nefolosite de spațiu verde

Publicat


Un clujean a fost la o plimbare prin Hoia unde a constatat că la capătul străzii Uliului începe un platou de 10-15 ha care aparține USAMV dar in ultimii 5 ani de zile nu se face nimic pe el.
”Uitați-va aici își petrec timpul liber zilnic sute de cetățeni sau turiști și Clujului ! Tot astăzi am trecut și prin centru zona care a fost recent renovată și unde și fost barați in asfalt , piatra , semafoare , bănci zeci de mln euro și culmea ca acolo am văzut 2-3 persoane pe acele bănci ! Întrebarea zilei ?
Unde era mai bine sa fie investiți acei bani in betoane și asfalt care nu a adus niciun plus valoare sau in spatii de agrement inafara orașului ?!
Propun ca acest platou sa fie amenajat pentru activități culturale , sportive in aer liber , ca nu cumva sa le treacă prin cap vreo idee de a construi blocuri pe acest platou!”, a spus acesta.
Sursa foto: Facebook – Ion Frunză


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


ACTUALITATE

IMAGINI vechi. 440 de ANI. Cea mai VECHE şi mai MARE universitate din ŢARĂ e la Cluj

Publicat

Universitatea clujeană împlineşte 440 de ani. E cea mai mare şi mai veche universitate de pe teritoriul actual al României. Pe 12 mai 1581, Ştefan Báthory a emis diploma de fondare a Colegiului Major Iezuit din Cluj (Academia Claudiopolitana Societatis Jesu), precorsorul actualei universităţi.

 1578, primii paşi

Începuturile vieții universitare din Cluj, 1578. Principele Transilvaniei Ştefan Báthory a solicitat acordul Papei Grigore al XIII-lea în vederea înfiinţării unui colegiu iezuit la Cluj. Diploma de fondare a Colegiului Major Iezuit din Cluj (Academia Claudiopolitana Societatis Jesu) a fost emisă de Ştefan Báthory în 12 mai 1581, potrivit site-ului UBB.

Carte poştală din 1929 (arhiva Cluj24)

Dorinţa întemeietorului era ca acest Colegiu Major (Academie) să fie o instituţie similară universităţilor consacrate ale epocii. Adică, să aibă cursuri de gramatică, umaniste, retorică, filosofie și teologie. În acest colegiu urmau să fie studiate limbile latină, ebraică şi greacă. Iar titlurile universitare obţinute puteau fi de baccalaureus, magister şi doctor.

În anul 1583, alături de Colegiul Major Iezuit, a început să funcţioneze şi Seminarul Pontifical şi Regal (Seminarium Pontificium ac Regium) pentru preoţii catolici.

Din toamna lui 1698, activitatea didactică iezuită a fost reluată de Academia Iezuită (cunoscută în documentele epocii drept Collegium Claudiopolitanum  sau Academia Claudiopolitana sau „Universitas Catholică”), instituție considerată continuatoarea/moştenitoarea de drept a Colegiului Major Iezuit/Academiei.

Carte poştală din 1913 (arhiva Cluj24)

În anul 1753, împărăteasa Maria Terezia a reorganizat Academia/Universitas Claudiopolitana într-o universitate imperială.

În 1784/1786, ca urmare a deciziei împăratului Iosif al II-lea, Universitas Claudiopolitana a devenit Liceu Academic Regal (Lyceum Regium Academicum), cu statut semiuniversitar (ex. se făcea legătura între învățământul secundar și cel universitar, pregătirea fiind la nivel de baccalaureus/magister, dar nu doctor).

Două instituţii

După reorganizarea liceului în 1850, se separă două instituții de învățământ semiuniversitar – Institutul Medico-Chirurgical și Academia de Drept (fondată în 1863) -, care vor fi apoi înglobate în noua universitate maghiară fondată în 1872.

Carte poştală din 1959 (arhiva Cluj24)

În perioada 1872-1918 e cu predare în limba maghiară (Universitatea din Cluj, apoi din 1881 Universitatea Regală Maghiară Francisc Iosif).

Clădirea centrală a universității a fost edificată în trei etape, în perioada 1893-1902.

Carte poştală din 1957 (arhiva Cluj24)

Clădirea Bibliotecii Universitare, construită între 1906-1909, după modelul bibliotecii Universităţii din Basel (Elveția).

Complexul de clădiri al clinicilor universitare, care a însumat un total de 10 049 m2 de construcții, finalizate în anul 1903.

Carte poştală din anii 1990 (arhiva Cluj24)

Universitatea după Unirea din 1918

La sfârșitul Primului Război Mondial, după unirea Transilvaniei cu România și crearea României Mari, prin decretul nr. 4 090 din 12 septembrie 1919, semnat de regele Ferdinand I, s-a consfinţit  „transformarea Universității Regale Maghiare Francisc Iosif, din 1 octombrie 1919, în universitate românească”. Noua instituţie academică avea în componenţă patru facultăţi: Drept, Medicină, Ştiinţe, Litere şi Filozofie. Proaspăta comunitate academică a ales şi profesorii care urmau să o conducă în primul an: Sextil Pușcariu – rector , Nicolae Drăganu – prorector, Gheorghe Bogdan-Duică – decan la Litere, Dimitrie Călugăreanu – decan la Ştiinţe, Iuliu Hațieganu – decan la Medicină şi Vasile Dimitriu – decan la Drept.

Refugiul din 1940

La 30 august 1940, partea de nord a Transilvaniei, care includea şi oraşul Cluj, a fost cedată statului maghiar, în urma Arbitrajului-dictat de la Viena. În septembrie 1940, profesorii și studenții au fost siliți să părăsească Clujul, căutându-şi un loc de refugiu în care să-şi continue activitatea didactică şi de cercetare.

După discutarea mai multor variante, s-a hotărât scindarea universităţii clujene: Facultăţile de Litere şi Filosofie, de Medicină şi de Drept s-au mutat la Sibiu, iar Facultatea de Ştiinţe s-a refugiat la Timişoara.

Cât timp Universitatea ,,Regele Ferdinand I” s-a refugiat la Sibiu și la Timișoara, în Cluj a reînceput să funcționeze Universitatea „Francisc Iosif”, cu predare în limba maghiară, revenită de la Seghedin.

Reîntoarcerea la România

În primăvara lui 1945, după restabilirea administraţiei românești asupra Transilvaniei, Universitatea ,,Regele Ferdinand I” s-a reîntors la Cluj.

Anii 1946-1947 au fost marcaţi de epurarea masivă a corpului profesoral al universităţii, motivată de raţiuni politico-ideologice.

În paralel, prin decretul regal nr. 407 din 29 mai 1945, s-a înființat oficial „Universitatea cu limba de predare maghiară” din Cluj.

În decembrie 1945, universitatea maghiară din Cluj a primit numele de ,,Universitatea Bolyai”, drept omagiu adus celor doi matematicieni ardeleni, tată şi fiu, Farkas şi János Bolyai.

Două universităţi paralele

Perioada 1948-1959 – universităţi paralele: Universitatea ,,Victor Babeş” şi Universitatea ,,Bolyai”.

Începând din luna mai 1948, Universitatea ,,Regele Ferdinand I” din Cluj şi-a schimbat oficial numele în ,,Universitatea Victor Babeş”.

UBB din 1959

Ca urmare a deciziilor conducerii de stat şi de partid a României, în perioada martie-iulie 1959 are loc procesul de creare a unei singure universităţi de stat la Cluj, prin unificarea universităţii româneşti cu cea maghiară.

Noua instituţie, care şi-a început activitatea în septembrie 1959, va purta numele de Universitatea „Babeş-Bolyai”. Şi avea la momentul creării ei şase facultăţi: Facultatea de Matematică şi Fizică; Facultatea de Chimie; Facultatea de Ştiinţe Naturale-Geografie; Facultatea de Filologie; Facultatea de Ştiinţe Juridice; Facultatea de Istorie şi Filozofie. Primul rector al Universităţii „Babeş-Bolyai” a fost profesorul Constantin Daicoviciu.

(MaAv)

Citește mai departe

ACTUALITATE

VIDEO/ Foo Fighters, Jay-Z și Tina Turner, printre artiștii incluși în Rock & Roll Hall of Fame 2021

Publicat

De

Foo Fighters, Jay-Z, The Go-Go’s, Carole King, Todd Rundgren și Tina Turner au fost incluși în Rock & Roll Hall of Fame.

Organizația a precizat că „promoția 2021” include cea mai diversă listă de artiști din istoria Rock & Roll Hall of Fame, potrivit nbcnews.com.

Dave Grohl, cel care a format trupa Foo Fighters (foto) în Seattle, în 1994, după moartea lui Kurt Cobain, a fost inclus în Rock & Roll Hall of Fame și în anul 2014, alături de trupa Nirvana.

Carole King, este, de asemenea, inclusă pentru a doua oară în Rock & Roll Hall of Fame, după ce în 1990 a ajuns în muzeul celebrităților alături de Gerry Goffin.

Regina Rock ‘n’ Roll-ului, Tina Turner este inclusă și ea pentru a doua oară în Rock & Roll Hall of Fame. Prima dată a ajuns în muzeul celebrităților alături de fostul ei soț, Ike Turner, în 1991.

Foo Fighters, The Go-Go’s și Jay-Z au fost propuși pentru prima dată în acest an.

Printre cei nominalizați, dar care nu au fost incluși, încă, în Rock & Roll Hall of Fame
se numără Mary J. Blige, Kate Bush, Devo, Iron Maiden, Chaka Khan, Fela Kuti, LL Cool J, New York Dolls, Rage Against the Machine și Dionne Warwick.

LL Cool J a fost nominalizat pentru a șasea oară, iar Chaka Khan a fost nominalizată de trei ori ca artistă solo și de patru ori ca membră a trupei Rufus.

De asemenea, trupa Rage Against the Machine a fost nominalizată de trei ori.

Foto: Facebook

Citește mai departe

ACTUALITATE

ESENȚIAL CLUJ24.RO/ Principalele evenimente din ultimele 24 de ore

Publicat

Cluj24.ro prezintă principalele 5 evenimente locale din ultimele 24 de ore:

UPDATE/ ACCIDENT în Cornești, județul Cluj. O persoană a fost RĂNITĂ

Cluj-Napoca intră în scenariul VERDE, oficial, de JOI. Ce se întâmplă cu elevii care încă învață ONLINE

VIDEO/ Autocar în PANDEMIE fără distanțare între călători, pe ruta Alba – Cluj

Turdeanul care controla PROXENEȚII din Tenerife rămâne în arest preventiv, a decis Tribunalul Cluj. Ancuța Cârcu, eliberată

UPDATE/ ACCIDENT cu victime în Piața Avram Iancu din Cluj. Șoferul vinovat de producerea acestuia s-ar fi simțit rău

Citește mai departe

ACTUALITATE

Vaccinurile ARN mesager, par a fi eficace împotriva variantei indiene a noului coronavirus

Publicat

De

Vaccinurile împotriva Covid-19 care folosesc tehnologia ARN mesager, cum sunt Pfizer/BioNtech şi Moderna, par a fi eficace împotriva variantei indiene a virusului SARS-CoV-2, potrivit Agenţiei Europene a Medicamentului.

Datele evaluate de Agenţia Europeană aMedicamentului – EMA – privind eficacitatea vaccinurilor ARN mmesager (ARNm) împotriva variantei B.1.617, care este varianta indiană a virusului sunt încurajatoare, a declarat directorul EMA pentru riscuri vaccinale şi ameninţări biologice, Marco Cavaleri, potrivit AFP, Reuters și EFE, citate de Agerpres.

Acesta s-a arătat optimist şi asupra capacităţii vaccinurilor care funcţionează pe bază de adenovirus, cum ar fi AstraZeneca şi Johnson & Johnson, de a proteja împotriva acestei variante, cu menţiunea că EMA aşteaptă date suplimentare din India, unde este administrată o versiune a vaccinului AstraZeneca.

Varianta indiată, depistată în peste 40 de țări

Varianta B.1.617, detectată prima dată în India în octombrie, a fost între timp confirmată în 44 de ţări, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), care săptămâna aceasta a inclus-o în rândul ”variantelor care stârnesc îngrijorare”.

Pe această „listă” sunt și variantele apărute iniţial în Marea Britanie, Africa de Sud şi Brazilia, considerate a fi mai periculoase întrucât sunt mai contagioase, mai letale şi, posibil, mai rezistente la vaccinurile deja create.

Necesitatea administrării unei a treia doze de vaccin, în studiu

Pe de altă parte, EMA consideră că este nevoie de mai multe date clinice şi din lumea reală despre cât de bine şi cât timp protejează actualele vaccinuri anti-Covid-19 înainte de a se lua o decizie privind administrarea unor doze de consolidare sau unei a treia doze din serurile administrate în prezent în două doze.

Prin urmare, Marco Cavaleri a avertizat asupra unor acţiuni ”premature” pentru administrarea unor doze de consolidare.

”Trebuie să vedem evoluţiile din lumea reală pentru a obţine datele de care avem nevoie, astfel încât să ştim care ar fi momentul oportun pentru o a treia doză”, a explicat el.

Uniunea Europeană a început să comande vaccinuri pentru eventuale doze de consolidare şi Statele Unite au început să facă planuri pentru administrarea unei a treia doze până la iarnă în cazul persoanelor deja vaccinate cu serul Pfizer-BioNTech sau Moderna.

Sursa: Agerpres

Foto: pixabay.com

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate
Publicitate