ACTUALITATE
FOTO. Primul calculator românesc, fabricat la Cluj. România era în elita lumii
Cândva, România era în elita lumii în construcţia de calculatoare. La această performanţă au contribuit cercetătorii din Bucureşti, din Timişoara, dar mai ales cei din Cluj. Se împlinesc 60 de ani de când la Cluj a fost construit primul calculator din România cu tranzistori și memorie internă, în 1963.
România era în elita lumii
Începutul construirii calculatoarelor a fost însă şi mai devreme, în 1959, când, la Institutul de Calcul din Cluj, printr-o echipă coordonată de Academicianul Tiberiu Popoviciu, a fost conceput și realizat experimental primul calculatorul MARICA (Mașina Automată cu Relee a Institutului de Calcul al Academiei). Autorul principal a fost Manfred Rosman, în proiectul sprijinit şi girat de acad. Tiberiu Popoviciu.
Povestea primelor calculatoare româneşti şi a celor de la Cluj este redată, succint, pentru Cluj24, de către directorul Institutului de Clacul „Tiberiu Popoviciu” din Cluj, cercetător dr. Emil Cătinaş.
„Bucureştiul a început primul fabricarea calculatoarelor, prin Victor Toma, pe urmă la Timişoara, tot cu tuburi electronice, şi la Cluj s-a construit cu tranzistori şi memorie internă. A fost o altă tehnologie şi cu alte caracteristici, mult superioare celor cu tuburi. Fiecare a mai încercat să îmbunătăţească, dar nu l-au finalizat. În schimb, la Cluj s-a finalizat în 68, cu sistem de operare şi compilator. Deci a fost un calculator foarte puternic. A rămas cel mai puternic construit la noi în ţară, înainte de a se achiziţiona sublicenţa.
Prin construirea calculatorului DACICC 1, România era a 11-a ţară care construia în lume calculator cu tranzistori şi memorie internă. Deci, stăteam între primele 11 ţări din lume”, spune Emil Cătinş.
Calculatorul clujean a optimizat producţia de sfeclă
Dacă primul calculaator construit la Cluj a fost unul experimental, fără scopuri practice concrete, cel de al doilea a avut numerose aplicaţii şi a fost foarte căutat.
„Primul calculator făcut la Cluj, MARICA, a fost un calculator cu relee telefonice şi a fost un calculator experimental, nu a fost folosit la capacitate sau să aibă scopuri practice.
Însă, el a fost foarte important pentru că au căpătat experienţă constructorii.
DACIC 1, în schimb, a fost uncalculator care a fost folosit intens, mai bine de o decadă, de către cercetărorii de la Institutul de Calcul şi a avut impact enorm pe mai multe planuri.
O dată, a fost folosit în scopul în care se folosesc în prezent calculatoarele, pentru rezolvarea problemelor practice ridicate de întreprinderi. Este o listă de contracte care s-au închiat la Institutul de Calcul cu diferiţi operatori economici. De exemplu, în 1965, recoltarea şi prelucrarea sfeclei de zahăr din întreaga ţară a fost modelată ca problemă de optimizare, rezolvată la calculator şi toate procesele de recoltare, de depozitare, de prelucrare au fost conduse centralizat şi într-un mod eficient, fiindcă dacă nu avem o coordonare se pierde mult cu fiecare pas, cu fiecare proces.
Au fost alte contracte cu industria petrolieră, cu Industria Sârmei Câmpia Turzii, cu Regionala de Căi Ferate din Braşov, unde s-a solicitat calculul numărului optim de locomotive pentru a deservi acel nod feroviar. Faptul că ai o locomotivă în plus sau în minus e foarte important, sunt nişte cheltuieli care se pot evita. Pe de o parte, acest calculator DACIC 1 a fost folosit efectiv pentru ce a fost construit”, explică Emil Cătinaş.
Calculatorul şi oamenii s-au format reciproc
Clujenii au construit performantul calculator DACIC 1, dar, reciproc, şi calculatorul a format şi el specialişti.
„Pe de altă parte, importanţa lui a fost foarte mare, pentru că cei care l-au construit construit de la zero. Deci, s-au format trei clase de specialişti. O dată, inginerii hardware. Să ne amintim că nu existau pe atunci gata formaţi specialişti care să construiască calculatoare. Ei s-au şcolit la locul de muncă, au trebuit să inventeze soluţii, să rezolve probleme concrte fără să fi fost învăţaţi la şcoală cum anume ar fi trebuie să facă aceste lucruri. De xemplu, Gheorghe Farcaş a fost coordonatorul pentru acest calculator, el a fost absolvent la Moscova, unde a fost şef de promoţie, avea o pregătire solidă. Sigur, a fost secondat de alţi colegi foarte talentaţi. Pe urmă, matematicienii care aveau un talent pentru a face informatică, Liviu Negrescu, de exemplu, era absolvent de matematică şi el a întocmit partea de soft, deci a întomit nişte biblioteci matematice pentru calculul unor funcţii elementare, sinus, cosinus, radical, logaritmi. O dată cu Liviu Negrescu, şi alţi matematicieni s-au specializat şi au învăţat arta de a programa calculatoarele. Nu erau învăţaţi la şcoală, asemenea lucruri nu se făceau, a trebui să înveţe ceve de la zero”, mai spune directorul Institutului de Clacul „Tiberiu Popoviciu” din Cluj.
Proiect de aproape 600.000 de dolari
În vremea respectivă, realizarea calculatorului DACIC 200 a costat o grămadă de bani. 3,5 milioane de lei, o sumă imensă, echivalentul, pentru perioada respectivă, a 580.000 de dolari.
„A treia categorie de oameni formaţi de la zero de către acest calculator sunt matematicienii specializaţi în analiză numerică. Una este o formulă matematică scrisă cu creionul pe hârtie şi alta este când formula sau algoritmul trebuie aplicat la calculator, fiindcă calculatorul nu funcţionează cum facem noi calculele, are trăsături specifice. Deci analiza numerică a fost, tot aşa, de la zero, pe probleme concrete, a fost învăţată de către specaialiştii matematicieni din Institutul de Calcul. Sunt deci trei categorii de oameni care au fost formaţi cu ajutorul acestui calculator, DACIC 1. Faptul că a fost un calculator atât de bun şi cu asemenea rezultatea făcut ca el să fie cunoscut în toată ţara şi ca urmare a prestigiului dobândit de Institutul de Clacul a venit o recunoaştere foarte importantă, faptul că de la Ministerul Agriculturii din Bucureşti s-a comandat construirea unui calculator şi mai puternic. Acesta a fost DACIC 200 şi a fost o recunoaştere foarte importantă pentru ceea ce s-a făcut la Cluj. Pentru acesta s-a făcut un calcul echivalent cât a costat, 580.000 de dolari, circa 3,5 milioane de lei”, menţionează Emil Cătinş.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
FOTO. 3.000 de litri de BERE nemțească și o tonă de CÂRNAȚI și ciolan, savurate în Piața Unirii din Cluj-Napoca, la HerbstFest
Peste 3.000 de litri de bere 100% nemțească și o tonă de cârnați și ciolan au fost savurate în Piața Unirii din Cluj-Napoca, la Festivalul de Toamnă al Economiei Germane – HerbstFest.
„Între 3 și 6 octombrie s-a desfășurat, în Piața Unirii din Cluj-Napoca, o nouă ediție a Festivalului de Toamnă al Economiei Germane – HerbstFest. Organizatorii, DWNT – Clubul Oamenilor de Afaceri de Limba Germană din Transilvania de Nord, au pregătit numeroase activități, de la concerte live, ateliere și spectacole pentru adulți și copii, până la dezbateri economice și educaționale cu invitați din cele mai importante companii care acționează în sectoare de interes național ale economiei românești, miniștri, cadre universitare și reprezentanți ai autorităților locale din Cluj-Napoca.
FOTO. 3.000 de litri de BERE nemțească și o tonă de CÂRNAȚI și ciolan, savurate în Piața Unirii din Cluj-Napoca, la HerbstFest
Festivalul a fost deschis oficial pe 4 octombrie de primarul Emil Boc, cel care, conform tradiției, a dat cep unui butoi cu bere nemțească. Lui i s-au alăturat, la inaugurare, primarul din Köln, Dr. Ralf Heinen, conducerea DWNT – Florin Sabou, președintele și Erika Varga, vicepreședinte DWNT, precum și reprezentanții principalelor companii membre ale clubului german și sponsori ai evenimentului: PENNY, NTT Data Romania, E.ON, MHP – a Porsche Company, Neotronik, TPA România.
În pofida vremii neprietenoase, la activitățile din Piața Unirii, desfășurate majoritar sub un cort imens, de 1.200 mp, asemănător celor de la Oktoberfest, au participat peste 20.000 de oameni care s-au bucurat din plin de cultura și tradițiile germane. În cele trei zile destinate și distracției, s-au consumat peste o tonă de cârnați și ciolan, dar și peste 3.000 de litri de bere autentic germană. Toate, pe fundal de petrecere cu specific german, atmosferă întreținută de trupe ca Die Burzenland Party Band, Hermannstadt ‘07, Fanfara din Petrești, Trio Saxones Band sau Trupa de Dansuri Săsești din Sebeș.
Energia verde și sustenabilitatea, promovate intens în timpul festivalului
Pe lângă degustări de bere nemțească și mâncare cu specific german, festivalul a inclus și activități inedite pentru public, precum Beer Bike – un vehicul în care participanții au putut pedala prin centrul orașului, asculta muzică și savura în același timp bere germană și Fresh Bike – o bicicletă electrică pusă la dispoziție de compania Parapet, care alimenta un storcător de fructe, iar oricine a vrut să bea un pahar de suc natural nu a trebuit decât să pedaleze și să își aleagă fructele puse la dispoziție de Penny. Peste 500 de kg de fructe s-au consumat astfel în trei zile.
De Fresh Bike s-a bucurat și primarul Emil Boc, care a declarat, în timp ce pedala: “Combini cel puțin două lucruri extrem de utile pentru fiecare dintre noi. În primul rând mișcare, care înseamnă sănătate și în al doilea rând, produc energie prin pedala pe care o apăs, energie care produce, la rândul ei, ceva sănătos”.
Tot pentru a fi în acord cu ideea de energie verde, la festivalul german din Cluj au avut loc și drive tests cu mașini electrice de la RMB Inter Auto (Mercedes-Benz EQE SUV și Mercedes-Benz EQA) și teste cu biciclete electrice de la Bella Bike, prin Piața Unirii. De asemenea, participanții la festival au fost invitați să își imagineze cum va arăta viitorul, prin mesaje scrise pe un panou solar uriaș pus pe dispoziție de Parapet sau printr-un Yarn Board uriaș, gândit și implementat de cei de la MHP – A Porsche Company.
„Încercăm să implicăm firmele germane și în viața culturală și socială a orașului”
„Suntem o comunitate de companii care, înrolate sub egida DWNT, îşi desfăşoară business-ul pe ruta România – Germania, Germania fiind principalul partener de afaceri al României, locul unde țara noastră exportă cel mai mult. Ce este inedit este faptul că încercăm să ne adresăm publicului larg cu anumite activităţi adaptate realităţii în care trăim, prin care încercăm să oferim publicului larg ceea ce ştim noi din interiorul companiilor.
Mergem în direcţia culturală pe fiecare zonă, ne adresăm copiilor, încercăm să implicăm firmele germane și în viața culturală și socială a orașului, nu doar la nivel de business pentru ca întreaga societate să ia contact cu modul german de a face afaceri, dar și de a se distra”, a declarat preşedintele DWNT, Florin Sabou.
Dezvoltarea economică și educațională a României, temele principale ale dezbaterilor organizate la HerbstFest
Cele două dezbateri, organizate în sala Aula Magna a Universității Babeș Bolyai – partener al evenimentului – și moderate de Moise Guran, i-au adus la discuții pe reprezentanții unora dintre cei mai importanți angajatori din România (Christian von Albrichsfeld, Country Head Continental, General Manager, Maria Metz, CEO NTT DATA Romania, Bern Hörmann, CEO MHP Consulting Romania, Monica Constantinescu, CFO Robert Bosch, Stefan Balster, Managing Director E.ON Business Services Cluj), reprezentanți ai mediului academic (Daniela Popescu, Prorector UTCN, Florin Drăgan, Rector Universitatea Politehnica Timișoara, Christian Săcărea, Prorector UBB Cluj-Napoca, Daniel Metz, Prorector Universitatea ”1 Decembrie” Alba-Iulia) și ai Guvernului României și autorităților locale: Ligia Deca, Ministrul Educației, și primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc.
Discuțiile din cadrul primei dezbateri organizate în cadrul HerbstFest, „România – Cum devenim o economie și industrie de export?”, au avut ca element comun provocările cu care se confruntă economia românească și identificarea strategiilor care pot transforma România într-un jucător competitiv pe scena globală.
„Avem nevoie de competenţe superioare”
„Exportul este o temă care va fi necesară României în următorii ani, pentru a-şi îmbunătăţi performanţele economice şi pentru a redresa oarecum deficitul despre care se vorbeşte în public. Deficitul respectiv va putea fi îndreptat doar prin îmbunătăţirea performanţelor companiilor locate în România şi, în aceeaşi măsură, pentru a se evita oarecum măririle de taxe de care tuturor ne este frică şi vrem să le evităm, fiindcă duc în zona impredictibilităţii şi aduc probleme sau, de multe ori, chiar descurajează investitorii străini care îşi desfăşoară activitatea în România.
Şi pentru a îmbunătăţi performanţele economice, avem nevoie de competenţe superioare, de competenţe aprofundate şi în această direcţie merge a doua dezbatere, în direcţia de învăţământ”, a evidențiat preşedintele DWNT, Florin Sabou.
La cea de-a doua dezbatere, „Învățământul dual academic – motor de creștere în economie” a participat chiar Ligia Deca, ministrul Educației, care a opinat că, deocamdată, există o îndoială din partea celor implicaţi, atât din partea companiilor, cât şi a universităţilor, referitoare la acest tip de învățământ.”Particularitatea dualului este că nu se întâmplă dacă angajatorul nu solicită. Aceasta este prima particularitate. Deci, ca să apară în programele noastre, trebuie ca o companie să spună că-i trebuie şi că e gata să fie partener”, a spus ministrul Ligia Deca.
Activitățile pentru copii, vedetele festivalului
Începând de vineri, 4 octombrie, copiii au putut participa la numeroase activități educative și interactive, organizate de partenerii festivalului. Tinerii au avut ocazia să învețe despre cybersecurity în cadrul Digital Jungle, eveniment oferit de NTT Data Romania, au putut participa la atelierele Smart ROBOTX sau la cele de reciclare automatizată a sticlelor cu roboțelul Extropy, la cursuri gratuite de inițiere în limba germană oferite de Centrul Cultural German sau la atelierul Fun & Learn cu Pepper, roboțelul inteligent, un eveniment oferit de BCR. Au avut și jocuri și activităťi puse la dispoziția lor, gratuit, de către Happy Colors.
Nu au lipsit spectacolele de teatru. Pe scena amenajată în Cortul Mare din Piața Unirii, cei mici și cei mari s-au bucurat de magia spectacolului ”Strada baloanelor de săpun nr. 10”, oferit de PENNY | REWE România. Pe aceeași scenă au urcat elevii Colegiului Național George Coșbuc și au interpretat în limba germană piesa ”Regina Culorilor”, apoi i-au încântat pe toți cei prezenți cu ”Dansul Panglicilor”, faimosul dans tradițional german. Iar în cortul dedicat tehnologiei, spectacolul de teatru de păpuși robotizat Kasperle 2.0, adus tocmai din Augsburg de KUKA, a fost deliciul celor mai mici participanți.
„De la festival nu putea lipsi Târgul Producătorilor Locali”
De vineri și până duminică, iubitorii filmelor germane au putut participa la Cinema powered by E.ON, un cort special amenajat unde au putut urmări producții germane fascinante oferite de Centrul Cultural German cu dublare în limba engleză. Iar apoi au putut savura o cafea delicioasă, oferită de Miele/Kuiba, la coffee cornerul special amenajat.
De la festival nu putea lipsi Târgul Producătorilor Locali, organizat de Asociația Meșterilor Populari Clujeni, locul de unde iubitorii de obiecte artizanale și tradiționale și-au putut achiziționa obiecte și podoabe lucrate manual de producători locali din județul Cluj. Obiectele de artizanat, produsele locale de sezon, atelierele meșteșugărești interactive au fost la mare căutare printre vizitatori. Cele 32 de căsuțe au fost deschise pe platoul pietonal de pe Strada Iuliu Maniu”, au transmis organizatorii.
EVENIMENT
Cum va fi VREMEA până la finalul lunii. Se anunță ce mai PLOIOASĂ lună octombrie din ultimii 24 de ani
ANM anunță o lună octombrie cu temperaturi mai ridicate decât media specifică lunii. În ceea ce privește precipitațiile, se anunță cea mai ploioasă lună octombrie din ultimii 24 de ani.
După o primă săptămână mai temperată, perioada 07 – 13 octombrie se anunță foarte caldă, la fel și săptămânile 14 – 20 octombrie și 21 – 27 octombrie, cu abateri de +1, +3 grade față de mediile multianuale. Abia ultimele zile din octombrie și primele din noiembrie vin cu un regim termic normal.
Cum va fi VREMEA până la finalul lunii. Se anunță ce mai PLOIOASĂ lună octombrie din ultimii 24 de ani
În ceea ce privește precipitațiile, după o primă săptămână extrem de bogată în ploi la nivelul întregii țări, cea de a doua săptămână din octombrie vine cu un regim ușor deficitar, pentru ca intervalul 14 – 31 octombrie să se anunțe normal din punct de vedere al precipitațiilor.
EVENIMENT
Cât de NOROCOS să fie Neluțu Varga sau cât de FRAIER să fie neamțul? Împrumuturi de zeci de milioane de euro fără nicio GARANȚIE
Cluj24 v-a prezentat în săptămânile trecute împrumuturile în valoare de 61,7 milioane de euro acordate lui Ioan-Gheorghe Varga, patronul CFR-ului, de către neamțul Abris Lelbach, în nume propriu sau prin firmele sale. Întrebarea care se pune și care, de altfel, se regăsește și în titlu, este cât de norocos poate fi Varga sau cât de fraier este neamțul?
Un scurt remember: suma totală de 61,7 milioane de euro i-a fost împrumutată lui Varga în 4 tranșe:
– 12.000.000 de euro, împrumut din contul firmei Agathon către Ioan Varga, la data de 04.03.2015, cu termen de restituire la data de 15.12.2018
– 22.220.000 de euro, împrumut de la Abris Lelbach către Ioan Varga, la data de 21.05.2015, cu termen de restituire la data de 31.12.2018
– 7.000.000 de euro, împrumut din contul firmei Lelbach Holding Austria către Ioan Varga, la data de 07.07.2015, cu termen de restituire la data de 31.12.2018
– 20.500.000 de euro, împrumut din contul Lelbach Holding Germania către Ioan Varga, la data de 11.05.2016, cu termen de restituire la data de 15.12.2018.
Cât de NOROCOS să fie Neluțu Varga sau cât de FRAIER să fie neamțul? Împrumuturi de zeci de milioane de euro fără nicio GARANȚIE
Ce este ciudat este faptul că, dacă analizăm contractele de împrumut, pe niciunul nu apare vreo garanție. Cum să dai împrumut o asemenea sumă fără să ai o certitudine că-ți vei recupera banii?
În contracte se stipulează că împrumutatul poate investi sumele în, practic, ce vrea el, adică terenuri, energie, turism, construcții, agricultură, resurse naturale de ce nu și în echipe de fotbal. Bun, în acest caz, cum de „generosul” domn Lelbach n-a solicitat, măcar de ochii lumii, o garantare a împrumutului cu obiectul investițiilor?
Cine a garantat și cu ce?
Același domn Lelbach contraataca la declarația lui Varga în care acesta din urmă „definea” împrumutul ca o asociere în participațiuni, prin întrebarea retorică: „Cum să mă asociez cu cineva care nu vine cu nimic în asociere?”
Dacă Ioan Varga n-a garantat cu nimic, atunci se ridică întrebarea pertinentă: CINE a garantat și cu CE?
Un alt element cel puțin ciudat îl reprezintă actele adiționale aferente fiecărui contract în parte, acte prin care se modifica dobânda de la 2,4% la 0,5% pe an: acestea au fost emise în aceeași zi cu contractul de împrumut. Adică, închei contractul și după cinci minute trântești un adițional prin care modifici dobânda? Și nu o dată, ci de mai multe ori?
„Părțile s-au întâlnit și au agreat modificarea contractului de împrumut astfel încât să reflecte actualele lor interese și scopuri de afaceri”, se motivează în adiționalul contractului de împrumut al sumei de 22,2 milioane de euro din data de 21 mai 2015.
Același „fenomen” s-a petrecut și în cazul împrumutului sumei de 12 milioane de la firma Agathon Holding, aparținându-i aceluiași Lelbach, prin contractul încheiat la data de 4 martie 2015.
Contracte și adiționale
Contractul de împrumut din 11 mai 2016, având ca și creditor Lelbach Holding și o sumă împrumutată în valoare de 20,5 milioane de euro este singurul care face referire concret la un obiect de investiții și anume achiziționarea de terenuri în București pentru o dezvoltare imobiliară ulterioară. Și acesta însă „suferă” aceeași modificare a dobânzii, în ziua încheierii, la fel ca precedentele.
Să fie „cunoașterea situației din teren” cel mai mare atu al lui Neluțu Varga? Suficient de mare încât să se constituie garanție în toate aceste împrumuturi? Se pare că da, din moment ce acesta este singurul amintit și doar într-unul dintre contracte. Pentru că administrarea afacerilor nu pare să-l recomande, având în vedere că majoritatea firmelor în care este acționar sunt pe pierdere.
Au fost aleși „jucătorul lunii septembrie”, respectiv „antrenorul lunii septembrie”. Antrenorul Universității Cluj, Ioan Ovidiu Sabău, a câștigat pentru a doua oară titlul de cel mai bun antrenor.
Jucătorul lunii septembrie a fost votat Darius Olaru, aflat la al 4-lea trofeu.
La categoria „Antrenorul lunii”, Gazeta Sporturilor a nominalizat 3 tehnicieni: Ioan Ovidiu Sabău (U Cluj), Mehmet Topal (Petrolul) și Elias Charalambous (FCSB), scrie GSP.
Antrenorul lui „U” Cluj, Neluțu Sabău, la al doilea trofeu „Antrenorul lunii”
Pe lista preliminară au mai fost: Emil Săndoi (Poli Iași), Dorinel Munteanu (Oțelul), Mircea Lucescu (echipa națională), Cosmin Olăroiu (Al Sharjah), Florin Maxim (Corvinul Hunedoara) și Robert Ilyes (Csikszereda).
Ioan Ovidiu Sabău a câștigat luna cu punctaj maxim! Antrenorul surpriză al Superligii termină septembrie cu Universitatea Cluj pe prima poziție și și-a trecut în cont al doilea trofeu, după cel din octombrie 2023.
Profesionalismul, calmul și devotamentul lui Sabău au transformat-o pe Universitatea într-o adevărată sperietoare. Victoriile cu Dinamo (1-0) și Rapid (2-1) plus egalul cu Universitatea Craiova (1-1) i-au ținut pe „studenți” pe prima poziție.
Cum au votat specialiștii
Florin Răducioiu: Darius Olaru (FCSB) / Ioan Ovidiu Sabău (U Cluj)
Dorin Goian: Darius Olaru (FCSB) / Ioan Ovidiu Sabău (U Cluj)
Ovidiu Herea: Mihnea Rădulescu (Petrolul) / Ioan Ovidiu Sabău (U Cluj)
Adrian Falub: Darius Olaru (FCSB) / Ioan Ovidiu Sabău (U Cluj)
Ionuț Rada: Mihnea Rădulescu (Petrolul) / Ioan Ovidiu Sabău (U Cluj)
Antrenorul lunii septembrie 2024 – clasament final
1. Ioan Ovidiu Sabău – 20p
2. Elias Charalambous – 11p
3. Mehmet Topal – 10p