Connect with us
Advertisement
Advertisement

ACTUALITATE

FOTO. Primul calculator românesc, fabricat la Cluj. România era în elita lumii

Publicat


calculator 1

Cândva, România era în elita lumii în construcţia de calculatoare. La această performanţă au contribuit cercetătorii din Bucureşti, din Timişoara, dar mai ales cei din Cluj. Se împlinesc 60 de ani de când la Cluj a fost construit primul calculator din România cu tranzistori și memorie internă, în 1963.

România era în elita lumii

calculator 4 tiberiu popoviciu

 Tiberiu Popoviciu, cu doctorat la Sorbona (1933)

Începutul construirii calculatoarelor a fost însă şi mai devreme, în 1959, când, la Institutul de Calcul din Cluj, printr-o echipă coordonată de Academicianul Tiberiu Popoviciu, a fost conceput și realizat experimental primul calculatorul MARICA (Mașina Automată cu Relee a Institutului de Calcul al Academiei). Autorul principal a fost Manfred Rosman, în proiectul sprijinit şi girat de acad. Tiberiu Popoviciu.

calculator 3

Povestea primelor calculatoare româneşti şi a celor de la Cluj este redată, succint, pentru Cluj24, de către directorul Institutului de Clacul „Tiberiu Popoviciu” din Cluj, cercetător dr. Emil Cătinaş.

calculator 2

„Bucureştiul a început primul fabricarea calculatoarelor, prin Victor Toma, pe urmă la Timişoara, tot cu tuburi electronice, şi la Cluj s-a construit cu tranzistori şi memorie internă. A fost o altă tehnologie şi cu alte caracteristici, mult superioare celor cu tuburi. Fiecare a mai încercat să îmbunătăţească, dar nu l-au finalizat. În schimb, la Cluj s-a finalizat în 68, cu sistem de operare şi compilator. Deci a fost un calculator foarte puternic. A rămas cel mai puternic construit la noi în ţară, înainte de a se achiziţiona sublicenţa.
Prin construirea calculatorului DACICC 1, România era a 11-a ţară care construia în lume calculator cu tranzistori şi memorie internă. Deci, stăteam între primele 11 ţări din lume”, spune Emil Cătinş.

Calculatorul clujean a optimizat producţia de sfeclă

Dacă primul calculaator construit la Cluj a fost unul experimental, fără scopuri practice concrete, cel de al doilea a avut numerose aplicaţii şi a fost foarte căutat.

calculator 1

„Primul calculator făcut la Cluj, MARICA, a fost un calculator cu relee telefonice şi a fost un calculator experimental, nu a fost folosit la capacitate sau să aibă scopuri practice.
Însă, el a fost foarte important pentru că au căpătat experienţă constructorii.
DACIC 1, în schimb, a fost uncalculator care a fost folosit intens, mai bine de o decadă, de către cercetărorii de la Institutul de Calcul şi a avut impact enorm pe mai multe planuri.

O dată, a fost folosit în scopul în care se folosesc în prezent calculatoarele, pentru rezolvarea problemelor practice ridicate de întreprinderi. Este o listă de contracte care s-au închiat la Institutul de Calcul cu diferiţi operatori economici. De exemplu, în 1965, recoltarea şi prelucrarea sfeclei de zahăr din întreaga ţară a fost modelată ca problemă de optimizare, rezolvată la calculator şi toate procesele de recoltare, de depozitare, de prelucrare au fost conduse centralizat şi într-un mod eficient, fiindcă dacă nu avem o coordonare se pierde mult cu fiecare pas, cu fiecare proces.
Au fost alte contracte cu industria petrolieră, cu Industria Sârmei Câmpia Turzii, cu Regionala de Căi Ferate din Braşov, unde s-a solicitat calculul numărului optim de locomotive pentru a deservi acel nod feroviar. Faptul că ai o locomotivă în plus sau în minus e foarte important, sunt nişte cheltuieli care se pot evita. Pe de o parte, acest calculator DACIC 1 a fost folosit efectiv pentru ce a fost construit”, explică Emil Cătinaş.

Calculatorul şi oamenii s-au format reciproc

Clujenii au construit performantul calculator DACIC 1, dar, reciproc, şi calculatorul a format şi el specialişti.

„Pe de altă parte, importanţa lui a fost foarte mare, pentru că cei care l-au construit construit de la zero. Deci, s-au format trei clase de specialişti. O dată, inginerii hardware. Să ne amintim că nu existau pe atunci gata formaţi specialişti care să construiască calculatoare. Ei s-au şcolit la locul de muncă, au trebuit să inventeze soluţii, să rezolve probleme concrte fără să fi fost învăţaţi la şcoală cum anume ar fi trebuie să facă aceste lucruri. De xemplu, Gheorghe Farcaş a fost coordonatorul pentru acest calculator, el a fost absolvent la Moscova, unde a fost şef de promoţie, avea o pregătire solidă. Sigur, a fost secondat de alţi colegi foarte talentaţi. Pe urmă, matematicienii care aveau un talent pentru a face informatică, Liviu Negrescu, de exemplu, era absolvent de matematică şi el a întocmit partea de soft, deci a întomit nişte biblioteci matematice pentru calculul unor funcţii elementare, sinus, cosinus, radical, logaritmi. O dată cu Liviu Negrescu, şi alţi matematicieni s-au specializat şi au învăţat arta de a programa calculatoarele. Nu erau învăţaţi la şcoală, asemenea lucruri nu se făceau, a trebui să înveţe ceve de la zero”, mai spune directorul Institutului de Clacul „Tiberiu Popoviciu” din Cluj.

Proiect de aproape 600.000 de dolari

În vremea respectivă, realizarea calculatorului DACIC 200 a costat o grămadă de bani. 3,5 milioane de lei, o sumă imensă, echivalentul, pentru perioada respectivă, a 580.000 de dolari.

„A treia categorie de oameni formaţi de la zero de către acest calculator sunt matematicienii specializaţi în analiză numerică. Una este o formulă matematică scrisă cu creionul pe hârtie şi alta este când formula sau algoritmul trebuie aplicat la calculator, fiindcă calculatorul nu funcţionează cum facem noi calculele, are trăsături specifice. Deci analiza numerică a fost, tot aşa, de la zero, pe probleme concrete, a fost învăţată de către specaialiştii matematicieni din Institutul de Calcul. Sunt deci trei categorii de oameni care au fost formaţi cu ajutorul acestui calculator, DACIC 1. Faptul că a fost un calculator atât de bun şi cu asemenea rezultatea făcut ca el să fie cunoscut în toată ţara şi ca urmare a prestigiului dobândit de Institutul de Clacul a venit o recunoaştere foarte importantă, faptul că de la Ministerul Agriculturii din Bucureşti s-a comandat construirea unui calculator şi mai puternic. Acesta a fost DACIC 200 şi a fost o recunoaştere foarte importantă pentru ceea ce s-a făcut la Cluj. Pentru acesta s-a făcut un calcul echivalent cât a costat, 580.000 de dolari, circa 3,5 milioane de lei”, menţionează Emil Cătinş.

FOTO: Institutul de Calcul Tiberiu Popoviciu



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Încep lucrările pe încă un lot al căii ferate Cluj-Oradea. A fost emisă autorizația de construire

Publicat

De

Pot începe lucrările pe lotul 4 Aleșd – Frontieră Ungaria al liniei de tren Cluj-Napoca – Oradea. Ministerul Transporturilor a emis autorizația de construire, scrie Economedia.

Ministerul Transporturilor a emis autorizația de construire pentru modernizarea lotului 4 Aleșd – Frontieră Ungaria, unul dintre cele mai dificile tronsoane de pe magistrala M 300 Cluj – Oradea. Durata de execuție a lucrărilor este de 36 luni.

Autorizația de construire este emisă pentru lucrări de 1,96 miliarde lei, potrivit sursei citate. Contractul pentru lotul 4 Aleșd – Frontieră Ungaria este finanțat din PNRR, iar lungimea lotului este de 47 de kilometri. Lucrările vor fi realizate de constructorul italian WeBuild.

Contract împărțit pe patru loturi

Lucrările pe tronsonul de cale ferată Cluj Napoca – Oradea – Episcopia Bihor – Frontieră Ungaria sunt împărțite pe patru loturi, după cum urmează:

– Lotul 1: Cluj Napoca – Aghireșu (30,41 km);

– Lotul 2: Aghireșu – Poieni (36,53 km);

– Lotul 3: Poieni – Aleșd (52,74 km);

– Lotul 4: Aleșd – Frontieră Ungaria (46,74 km).

Lucrările pe linia Cluj-Oradea au început în ianuarie

La finalul lunii februarie, Ministerul Transporturilor a emis autorizația de construire parțială pentru lotul 3 Poieni – Aleșd al Magistralei CFR Cluj-Oradea, însă doar pe 15 din cei 53 de kilometri.

Pe lotul 2 Aghireș – Poieni lucrează Asocierea Alstom – Arcada cu autorizație completă, iar în ianuarie 2024, Ministerul a emis Autorizația de Construire și pentru Lotul 1 Cluj – Aghireș (fără pasajul Tăietura Turcului).

Cele patru contracte pentru modernizarea/electrificarea magistralei M 300 Cluj – Oradea au fost scoase la licitație pe 1 ianuarie 2022, iar finanțarea prin PNRR este de 1,3 miliarde euro.

FOTO: Arhivă

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Frumoasa fiică a unui lider PSD Cluj, Miss Tourism World 2024 România

Publicat

Ioana Oleleu, fiica politicianului PSD Cluj Ioan Oleleu, a fost desemnată Miss Tourism World 2024 România. Va reprezenta țara noastră la competiția găzduită în China.

Ioana Oleleu va reprezenta țara noastră în competiția internațională de frumusețe Miss Tourism World 2024. Tânăra este studentă în anul I la Facultatea de Psihologie și Stiințe ale Educației din cadrul Universității Babeș-Bolyai.

Într-un interviu din 2022, Ioana arăta că face parte din lumea modell-ingului de la vârsta de 14 ani, dar a practicat și fotbalul pentru mai mulți ani. De asemenea, mai arăta ea, are zeci de mii de urmăritori pe contul său de TikTok.

Ioana este fiica lui Ioan Oleleu. politician PSD Cluj și vicepreședintele Autorității Naționale Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA). Originar din comuna Beliș, județul Cluj, Ioan Oleleu a fost consilier județean și vicepreședinte al Consiliului Județean Cluj în perioada 2012-2016 (USL) și secretar executiv al PSD Cluj. Ioan Oleleu a ocupat de asemenea funcția de director al DSVSA Cluj.

Concursul internațional Miss Tourism World 2024 se va desfășura în lunile august și septembrie 2024 în China. Anul trecut, câștigătoare a fost desemnată reprezentanta Cehiei. Competiția aduce împreună reprezentante de pe tot globul. Câștigătoarea competiției va deveni ambasadoare a Turismului din țara reprezentată și va putea contribui la promovarea turismului în țara de origine.

Citește mai departe

EVENIMENT

„U” Cluj – Dinamo. „Șepcile roșii” au nevoie de victorie pentru a rămâne în lupta pentru primele două locuri din play-out.

Publicat

Echipele „U” Cluj și Dinamo București se vor întâlni, sâmbătă, de la ora 20:00 pe Cluj Arena unde vor disputa a opta partidă din play-out. „Șepcile roșii” trebuie să obțină o victorie pentru a avea șansa să revină pe primele locuri din play-out la finalul etapei.

FC Universitatea Cluj vine după o înfrângere suferită în deplasare împotriva echipei U Craiova 1948. Oaspeții au început prima parte a partidei în forță și au deschis scorul în minutul 16 prin Robert Silaghi, dar egalarea a venit până la pauză urmând ca în minutul 55, oltenii să preia conducerea, dar ardelenii au păstrat șansele egalând în minutul 74 prin Federico Anselmo, dar nu a fost suficient pentru că două minute mai târziu Blănuță a marcat si a stabilit scorul final 3-2 în favoarea gazdelor.

Dinamo București are nevoie disperată de victorie pe terenul clujenilor, câinii roșii se află la subsolul clasamentului si dacă sunt învinși sâmbătă vor fi cu un picior in liga a II-a.

Echipa bucureșteană a disputat ultima partidă din play-out pe teren propriu împotriva echipei FC Voluntari și a reușit să deschidă scorul în minutul 35, dar două minute mai târziu a fost egalată și partida s-a încheiat cu scorul de 1-1, dar Dinamo are în continuare șanse să evite retrogradarea, dar trebuie să câstige ultimele două partide rămase.

„U” Cluj poate obține a doua victorie din acest sezon împotriva lui Dinamo București

Prima dată când cele două echipe s-au întâlnit în acest sezon a fost la 5 august 2023 pe Stadionul Gaz Metan din Mediaș, acolo unde „șepcile roșii” au obținut acasă doar cu un punct după ce partida s-a încheiat cu scorul de 1-1.

Scorul a fost deschis de către oaspeți prin Denis Politic, ca mai apoi atacantul clujenilor, Daniel Popa să stabilească egalitatea în minutul 51 și acesta a fost deznodământul partidei. Returul dintre cele două echipe s-a desfășurat la 11 decembrie pe Stadionul Arcul de Triumf din București, iar echipa victorioasă a fost U Cluj care s-a impus cu 1-0 golul fiind marcat de Dan Nistor.

După șapte partide desfășurate în play-out, ‘U’ Cluj se află pe a patra poziție în play-out cu 29 de puncte, în timp ce Dinamo București se află pe penultimul loc în clasament cu doar 21 de puncte și riscă retrogradarea în liga secundă a României.

„Trebuie să câștigăm pentru a fi în primele nouă clasate”

Tehnicianul „șepcilor roșii”, Ioan Ovidiu Sabău a declarat într-o conferință premergătoare partidei cu Dinamo București că echipa nu a arătat în ultimele jocuri așa cum ar fi trebuit, dar este mândru de jucătorii săi și de ceea ce au reușit să realizeze în acest sezon.

„Îmi pare rău că Dinamo a ajuns în situația asta, nu aș fi vrut, dar noi trebuie să fim profesioniști și să arătăm ca o echipă care știe să lupte pentru interesele ei, să nu dezamăgească, să fiu eu foarte inspirat în alegeri și să putem câștiga ultimul joc de acasă” a declarat de asemenea Neluțu Sabău.

Cosmin Olaru

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Poliția Locală Cluj-Napoca ajută o familie de rățuște să ajungă în Canalul Morii

Publicat

O familie de rățuște a fost escortată de un polițist local prin centrul orașului Cluj-Napoca, vineri dimineață. 

Un polițist local s-a remarcat în dimineața zilei de vineri, 3 mai. Agentul Ionuț Mazăre a ajutat o rață și bobocii acesteia să ajungă la Canalul Morii, după ce acestea „s-au rătăcit” în centrul Clujului.

Agentul de poliție a însoțit grupul de rațe de pe strada Mihai Eminescu până pe strada Iuliul Hosu. Odată ajuns aici, polițistul a ajutat bobocii să nu se piardă de mama lor și i-a coborât, rând pe rând, pe malul Canalului Morii.

Toți bobocii au ajuns, astfel, teferi și nevătămați, în apă.

Toată întâmplarea a fost surprinsă într-un videoclip postat ulterior pe pagina de TikTok a primarului Emil Boc.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax