Connect with us

ACTUALITATE

FOTO. Piaţa Mihai Viteazu în anii 1960. Piaţă veche de sute de ani

Publicat


piata mihai viteazu 1

Una dintre cele mai importante pieţe ale Clujului este Piaţa Mihai Viteazu. În imagini, piaţa la începutul anilor 1960.

Piaţa Mihai Viteazu în anii 1960

piata mihai viteazu 4

Piaţă de produse agricole (denumită înaint de 1918 „Szechenyi ter”) se va contura în secolul al XVII-lea, ca apoi să se deschidă spre actuala str Rgele Ferdinand în sec XIX, când, la sfârşitul acestuia, ne va oferi imaginea ce o vom moşteni şi în prima jumătate a sc XX. În realitate nu vom benefica de o configuraţie clară. Cumva conturată spre vest, se va delimita la est (după demolarea clădirii „Muzeului ardelean”) cu zona de tarabe şi prăvălii parter, iar spre nord printr-un un front de locuințe cu partere comerciale. La începutul anilor ’60 se întocmeşte un plan de renovare urbană ce va avea ca scop amplasarea unui complex de locuinte (arh. Alexandru Nemes) cu cinematograf de 1000 de locuri (arh. Ioana Schipor, arh. Eugeniu Pănescu) ce va apărea în revista „Arhitectura” sub denumirea de „Complexul Republica”. În spatele acestui complex se va moderniza o stradă (azi 1.P Voineşti) ce va avea pe latura estică un lung bloc S+P+4.

piata mihai viteazu 1

Prin finalizarea complexului în 1963, fostul spațiu se împarte în două: scuarul din fata lamei curbe P+9 şi la circa 150 m de lamă, spre est, in cepea incinta în funcțiune a pieţei agro cu tarabele. În prim plan, de la stânga la dreapta: Scuarul „Cuza Voda” (azi ocupat); Blocul turn,,Cuza Voda”: Canalul Morilor (azi aco- perit), piața cu tarabe (ocupată de Hala agroalimentară, începând din 1984), fosta Baie comunală (clădirea cu acoperiş înalt de la marginea imaginii). In plan median: complexul rezidenţial,Re- publica” cu cinematograful în curte şi blocul lama-curbă spre vest.

piata mihai viteazu 3

In planul următor scuarul din fata lamei cu amenajarea din 1963. Scoarul va face obiectul unui proiect de amenajare (arh Virgil Salvanu jr) ce se va mate aliza la sfârşitul anului 1963 (agrementat cu pere de verdeata, banci şi o fântână) Demersurile din 1975 pentru amplasarea statuii ecvestre a lui Mihai Viteazu (sculptor Marius Ba stabilesc ca locație scuarul mai înainte amintit in acelaşi an se intocmeşte şi proiectul de subasment al statul și de reamenajare a squarului (arh Vasile Mitrea) pentru a răsponde intr-o mare masură doleanţelor sculptorului, dar şi problemelor spaţiului urban (circulaţia latura nordică, implcarea caracterului monumental/oficial cu cel de agrement de scurtă durată scara componentelor, axele

piata mihai viteazu 2

Privitor la aşa numitul soclu, în realitate o suită spaţială, sculptorul a preferat varianta care să ofere grandoare şi dominarea categorică a spaţiului, în timp ce a doua variantà preferată de arhitect, dorea aducerea lui Mihai Viteazu mai aproape oameni în privința amenajării s-a ajuns, nu uşor, la renuntarea la cele două şiruri cu 12 căpitani ai, de o parte și de alta a axei centrale. Dar nu s-a putut convinge Primăria de a se remunţa la fântana din spatele monumentului”, arată arhitectul Vasile Mitrea.

Piaţă veche de sute de ani

piata mihai viteazu 1

În sec al XVII-lea, zona de azi a Pieţei Mihai Viteazul era un teren viran neamenajat, la nord de fortificaţiile oraşului medieval. Este bine să amintim faptul că, în epoca medievală, din motive de strategie militară, realizarea construcţiilor în imediata apropiere a a zidurilor de apărare ale oraşului era interzisă. Poteenţialii atacatori s-ar fi putut apropia mai uşor de zidurile apărare printre eventualele clădiri de lângă cetate. Primele case din spaţiul de azi al pieţei s-au construit pe locurile şanţurilor de apărare ale cetăţii, de-a lungul Canalului Morii, la începutul secolului al <XIX-lea. Mai târziu, în zona de nord a pieţei s-au construit case de-a lungul Râului Someşul Mic, astfel că şi azi avem această configuraţie trapezoidală a Pieţei Mihai Viteazul. În a doua jumătate a secolului al XiX-lea, piaţa a fost locul unui târg de vite, pe locul unde este amplasată în prezent clădirea fostului masgazin Flip, lângă staţia de autobuze şi troleibuze”, arată istoricul clujean Vladimir Alxandru Bofgosavlievici.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

CULTURA

Ziua Femeii la Cluj, cu No Mercy, 3 Sud Est, Direcția 5 și Trupa Hara. Retro Party la BT Arena

Publicat

De

retro party 2

Clujul sărbătorește Ziua Femeii cu muzica live și o petrecere de zile mari, Retro Party România – Pentru EA! Hiturile românești care se ascultau în anii ’90- 2000 vor răsuna în Sala Polivalentă BT Arena în 10 martie.

Pe scenă vor urca trupele 3 Sud Est, Direcția 5, Trupa Hara și No Mercy, formație reprezentată de solistul și chitaristul Marty Cintron. În plus, îndrăgitul DJ Antenna va mixa cele mai cunoscute hituri retro și va menține atmosfera de petrecere.

Primul eveniment Retro Party România din noiembrie 2022 a fost un succes, iar mii de oameni au făcut atunci o atmosferă extraordinară. Organizatorii revin acum cu cel mai mare retro party dedicat femeilor.

„Facem cel mai mare retro party din România pentru doamnele și domnișoarele noastre! Vrem să dăm înapoi măcar o parte din energia și frumusețea pe care ele le aduc în viețile noastre.

Și nimic nu se compara cu energia a  mii de voci care cântă împreună. La ediția din noiembrie a fost de vis, acum sunt convins că va fi de-a dreptul magic”, spune Flavius Buzilă, solistul trupei Hara și organizator al evenimentului.

Amintirile ne chinuiesc cu 3 Sud Est

Trupa 3 Sud Est, una dintre cele mai cunoscute formații românești, urcă pe scena Sălii Polivalente BT Arena în 10 martie. Regii muzicii dance au avut un succes fulminant, au câștigat multe premii și au fost în toate topurile din România. Din păcate pentru public, cei 3 muzicieni au mers pe drumuri separate în 2008.

În anul 2014 formația 3 Sud Est s-a reunit și a revenit în forță cu un nou single – „Emoții”. Conform Media Forest Romania, hitul „Emoții” a fost piesa anului în România și a cucerit topurile muzicale.

Membrii trupei 3 Sud Est au demonstrat că muzica de suflet nu moare niciodată, iar publicul îi apreciază în continuare și abia așteaptă să-i vadă la concertele din țară și străinătate.

„Dacă ai ști” ce mult înseamnă să vii la Direcția 5

Direcția 5 este una dintre cele mai longevive formații românești. Direcția 5 s-a înființat în anul 1991 la București și continuă să se reinventeze după 32 de ani de prezență muzicală în România, având peste 20 de albume și colaborări frumoase cu artiști români.

Trupa va cânta pe scena de la Sala Polivalentă BT Arena Cluj-Napoca în 10 martie cele mai îndrăgite melodii, printre care „O fată ca ea”, „Dacă ai ști”, „Am nevoie de tine”, „Te iubesc”, „Îți mulțumesc”.

Ne vedem la Cluj, oioioi cu trupa Hara

De 23 de ani, trupa Hara ne încântă cu stilul lor inconfundabil, cu melodiile „Totaya Ye”, „Ce ți-aș face”, „Cine”, „Ne vedem la Cluj” sau „Muro Shavo”.

Trupa Hara s-a înființat în Cluj-Napoca în 2000. Membrii actuali ai formației sunt Flavius Buzilă (voce, chitară), Nunu Racris (tobe), Andrei Bălașa (chitară), Mihai Andrițcu (vioară), Andrei Stoi (percuții, bass).

Două dintre cele mai cunoscute melodii ale trupei Hara au fost declarate câștigătoare în cadrul AKADEMIA MUSIC AWARDS, unul dintre cele mai importante concursuri muzicale internaționale din Statele Unite.

No Mercy, una dintre cele mai așteptate prezențe de la Retro Party România

No Mercy este o trupă americană care s-a înființat în 1995 și a fost formată din trei muzicieni: Marty Cintron și frații gemeni Ariel Hernández și Gabriel Hernández.

În 15 ani de activitate, trupa americană No Mercy a lansat patru albume, îmbinând stilul pop cu muzica latino. Formaţia a lansat piese de succes, printre care “When I Die’”, “Missing”, “Kiss You All Over” şi “Please don’t go”. Printre cele mai cunoscute hituri este melodia „Where Do You Go”, care este un cover după melodia formației La Bouche.

Acum trupa este reprezentată de Marty Cintron, chitaristul și solistul trupei. Pop starul anilor ’90, solistul, chitaristul și actorul american Marty Cintron, revine în România și va cânta hiturile celebre „Where Do You Go”, „My Promise” sau „Please Don’t Go”.

Mixuri de piese retro cu DJ Antenna, un adevărat „party rocker”

În deschidere și după fiecare trupă care urcă pe scenă, DJ Antenna va menține atmosfera pe ringul de dans cu cele mai cunoscute hituri românești, pentru un retro party perfect.

DJ-ul mixează muzică retro din toate timpurile și are o energie molipsitoare. Susține show-uri la cele mai mari festivaluri din țară, în cluburi, pub-uri şi în locuri neconvenţionale (autobuz, tramvai, tren sau vapor).

Retro Party România – Pentru EA are loc în 10 martie 2023 la Sala Polivalentă BT Arena din Cluj.

Biletele sunt disponibile online pe platforma Bilet.ro, iar acum tichetele sunt la preț special Early Bird. În plus, există pachete special gândite pentru grupuri de minim 4 persoane.

Mai multe detalii găsiți pe https://www.bilet.ro/eveniment/retro-party-romania-pentru-ea-10819.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. ACCIDENT între un microbuz și o mașină în Bonțida. Trei femei și un bărbat, transportați la spital

Publicat

bonti 1

Un accident rutier între un microbuz și un autoturism a avut loc marți dimineață în localitatea Bonțida, anunță ISU Cluj.

”Nu există victime încarcerate, însă din primele informații trei persoane au nevoie de îngrijiri medicale. Se deplasează la fața locului două autospeciale cu modul de descarcerare, trei ambulanțe SMURD și una SAJ”, au spus pompierii.

UPDATE:

”Toți ocupanții au reușit să iasă singuri afară. Trei femei vor fi transportate la spital, în vreme ce un bărbat primește îngrijiri medicale. Cel mai probabil și acesta va fi transportat la spital. Cu toții sunt conștienți și cooperanți”, au mai spus reprezentanții ISU Cluj.

bonti 2

UPDATE 2:

”Cele trei femei au vârste cuprinse între 37 și 48 de ani. Acestea se aflau în microbuz atunci când salvatorii au ajuns la fața locului și primeau îngrijiri medicale din partea unui echipaj SAJ, aflat în zonă.

Niciuna nu era încarcerată iar pompierii le-au ajutat să iasă afară. Totodată, bărbatul evaluat refuză, până acum, transportul la spital”, au precizat pompierii.

Un alt bărbat, de 35 de ani, va fi transportat la spital, acesta având o rană la un genunchi.

bondi 3

bonti 4

Citește mai departe

CULTURA

Zilele Filmului Indian la Cluj-Napoca. Sunt proiectate 5 filme

Publicat

zilele film indian

Zilele Filmului Indian aduce pe marele ecran cinci producții ce abordează subiecte precum relația omului cu natura, protecția mediului înconjurător, dreptul la libertate, legătura cu pământul, biodiversitatea și agricultura ecologică.

Evenimentul va avea loc în perioada 8-12 februarie la Cinema Arta din Cluj-Napoca.

”Prin povești reale sau inspirate din realitate, veți descoperi India dincolo de stereotipuri, reflectand în același timp asupra unor tematici extrem de relevante pentru timpurile în care trăim”, anunță organizatorii.

Filmele care vor fi proiectate sunt ”Mergând spre izvorul Gangelui”, ”A fost odată un sat”, ”Decapitarea naturii”, ”Semințele vandanei Shiva” și ”Sijou”.

Eveniment organizat de Centrul Cultural “Rabindranath Tagore”, cu sprijinul Ambasadei Indiei la București și al Ministerului Culturii din India.

zilele film indian

 

Citește mai departe

EDUCATIE

O echipă de clujeni, coordonați de profesorul Dan Vodnar de la USAMV, vor fi premiați la prima Gală a Cercetării Românești

Publicat

291030733 720094326056882 6074917754449182023 n

Prima ediție a Galei Cercetării Românești are loc astăzi, 31 ianuarie, de la ora 17, la Ateneul Român. În cadrul evenimentului vor fi premiate realizările celor mai valoroși cercetători români, din țară și din diaspora, printre care se numără și o echipă de clujeni.

„Dragii mei, mă bucur să vă anunț că, alături de echipa mea de cercetare, ne aflăm printre finaliștii Galei Cercetării Românești 2023, organizată de Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării – România”, a spus Dan C. Vodnar, profesor de Gastronomie Moleculară şi Biotehnologii alimentare, la USAMV Cluj-Napoca, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

328304351 5859640414072613 7033541720931790808 n

Aplicația clujenilor a vizat rezultatele lor pe 5 categorii, după cum urmează:

  1. Activitatea publicistică
  2. Proiecte de cercetare
  3. Transfer tehnologic – Echibiotic
  4. Comunicarea științei
  5. Premii științifice

Citește și FOTO. Jeleuri din vin cu probiotice pentru refacerea florei intestinale, marca USAMV Cluj. 10 ani de cercetare. Unde le găsiți

Clujenii vor fi prezenți la Gală. Evenimentul va fi transmis în direct pe TVR Info și TVR International.

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax