Connect with us

ACTUALITATE

FOTO. Opera Aperta la Cluj-Napoca: Reprezentații spectaculoase, un musical de Oscar și artiști cu o carieră internațională

Publicat


Opera Aperta

Între 25 și 30 iunie, Opera Aperta transformă Clujul într-o scenă vibrantă. Spectacole de renume, un musical ecranizat și premiat cu Oscar, serenade la balcon, o selecție eclectică de artiști din țară și din străinătate, toate se regăsesc pe afișul de anul acesta al festivalului.

Din balcoanele unor clădiri emblematice ale Clujului, spre delectarea întregului oraș: Opera Aperta se deschide, marți, 25 iunie, într-un mod cu totul atipic. Fragmente din Madama Butterfly, Boema sau Turandot,  în interpretarea Muzicii militare a Diviziei a IV-a Infanterie „Gemina” Cluj-Napoca, vor răsuna, timp de 2 ore, din balcoanele Muzeului de Artă, Primăriei Vechi, Casei de Cultură a Studenților, în 3 mini-concerte prin care celebrăm anul Puccini.

O muzicală reamintire pentru toți clujenii că opera e în deplin acord cu ritmurile orașului.

Experiențe inedite

opera aperta

Ziua de miercuri, 26 iunie, este rezervată unor experiențe inedite. După stand up-ul muzical Carnavalul animalelor(ora 18:30), spectatorii se vor muta de la Opera Română în Iulius Parc pentru concertul de jazz și worldmusic susținut de The Preda’s (Olanda), cu sprijinul Iulius Mall.

The Phenomenoneste o călătorie sonoră pe meridiane diferite. De la cajon și nai, la vioară și pian, fiecare instrument prinde viață sub mâinile talentate ale lui Marius Preda, oferind spectatorilor o experiență muzicală uimitoare.

Balet în premieră mondială

În serile de joi (27 iunie) și vineri (28 iunie), de la ora 18:30, la Opera Națională Română, Barcelona Flamenco Ballet va prezenta, în premieră mondială, versiunea adaptată a operei Carmen, care integrează accente moderne de jazz și flamenco, precum și o coregrafie spectaculoasă, semnată de talentatul dansator și coregraf catalan, David Gutiérrez.

Tot joi și vineri, de la 20:30, scena din Piața Unirii va fi împărțită de cele două instituții de operă clujene, Opera Maghiară de Stat și Opera Națională Română, cu două dintre cele mai răsunătoare spectacole din repertoriul clasic, Trubadurul și Tosca.

Tineri muzicieni

Penultima zi a Opera Aperta aduce în fața publicului clujean doi tineri muzicieni de renume internațională, pe acordeonistul italian Giancarlo Palena și pe muzicianul grec DimitrisSoukaras, care vor interpreta capodopere muzicale semnate de Ennio Morricone, Astor Piazzolla și Mikis Theodorakis.

Concertul A Dream in Music prezentat de PPC va fi urmat de musical-ulScripcarul pe acoperiș, o poveste veselă cu substrat dramatic, ecranizată și premiată cu trei Oscaruri și două Globuri de Aur, în interpretarea Operei Naționale Române din Timișoara.

Pianist polonez

În turneul său pe bicicletă pe ruta Cracovia-Istanbul, pianistul Stanisław Łopuszyński va face o oprire specială în cadrul Opera Aperta, pe 30 iunie, pentru un eveniment prezentat de WENS Travel și Consulatul onorific al Republicii Polone la Cluj-Napoca.

Publicul este așteptat să descopere virtuozitatea lui Łopuszyński și selecțiile sale muzicale rafinate, în atmosfera elegantă și intimă a Opera Lounge, care va găzdui, două ore mai târziu, recitalul European Musical Landscapes. Alina Andriuti-Shemchuk și Ivan Shemchuk, un Piano Duo cu o carieră internațională impresionantă, vor oferi o experiență muzicală captivantă, interpretând compoziții pentru patru mâini și două piane, începând de la muzica barocă și până în prezent.

De altfel, European Musical Landscapes marchează debutul sezonului de diplomație culturală România-Polonia și este susținut de WENS Travel, Consulatul onorific al Republicii Polone la Cluj-Napoca, Institutul Polonez din București și Rotary Club Cluj-Napoca Opera.

Cea de a VIII-a ediție a festivalului Opera Aperta se va încheia, în 30 iunie, de la ora 20:30, pe scena din Piața Unirii cu Romeo și Julieta, baletul lui Serghei Prokofiev, inspirat din temele tragediei lui William Shakespeare, unul dintre spectacolele vedetă ale Operei clujene.

Toate spectacolele și evenimentele găzduite de locațiile în aer liber (Piața Unirii, Iulius Parc, Opera Lounge) sunt cu acces gratuit.

Despre Opera Aperta

Festivalul Opera Aperta este un eveniment al Operei Naționale Române din Cluj-Napoca, aflat la a VIII-a ediție. Din 2015, spectatorii au cunoscut opera și artiștii într-un mod aparte, dincolo de granița imaginară a sălii de spectacol, pe scene ridicate în locații neconvenționale din oraș. Spectacole lirice precum Carmen de G. Bizet, Nabucco și La Traviata de G. Verdi, concertul Ride on Harmony, care a adus pe scenă artiști motocicliști, dar și spectacolul de balet Lacul lebedelor de P. I. Ceaikovski, montat pe scena plutitoare a Lacului Chios din Parcul Central, au ajutat publicul să (re)descopere opera într-un format inedit.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Românii a făcut atmosferă pe străzile din Frankfurt, înaintea meciului România-Slovacia

Publicat

Suporterii români au făcut atmosferă pe străzile din Frankfurt, înaintea meciului România-Slovacia, programat de la ora 19.

Sute de suporteri de toate vârstele îi așteaptă deja pe jucătorii echipei naționale pe stadionul din Frankfurt, unde „tricolorii” vor juca meciul pentru calificarea în optimi împotriva naționalei Slovaciei.

Românii au făcut atmosferă pe străzile din Frankfurt

Români din toată țara, printre care și clujeni și bistrițeni, au mers miercuri la Frankfurt pentru a-și arăta susținerea pentru echipa națională de fotbal.

Mulțimile de suporteri îmbrăcați în tricouri galbene au făcut atmosferă pe străzile orașului înaintea meciului, îndreptându-se apoi spre stadion.

Suporteri de toate vârstele se află în galeria României. În timpul încălzirii echipei naționale, aceștia au urlat și au aplaudat, în semn de încurajare pentru „tricolori”. Echipele celor două țări au ajuns pe stadion cu puțin timp în urmă.

Peste 30.000 de suporteri români, la meciul România-Slovacia

Majoritatea locurilor din tribune vor fi ocupate de suporterii români, care au cumpărat pentru acest meci circa 33.000 de bilete, din totalul celor 47.000 de locuri, potrivit Digi Sport.

Naționala de fotbal a României va juca cu Slovacia , de la ora 19, meciul decisiv pentru calificarea în optimile de finală ale Euro 2024. România are nevoie de cel puțin un rezultat egal pentru calificarea în optimi.

România este lider în clasamentul grupei, dar toate cele patru echipe au câte trei puncte. În primele două meciuri, România a învins Ucraina cu scor 3-0, şi a pierdut cu Belgia, scor 0-2.

Citește mai departe

EVENIMENT

Clujul va găzdui etapa FINALĂ a Campionatului Național de Atletism SENIORI

Publicat

atletism

Clujul va găzdui etapa finală a Campionatului Național de Atletism Seniori. Aceasta se va desfășura pe „Cluj Arena” în zilele de 29 și 30 iunie.

atletism

PROBELE:

Masculin: 100 m, 200 m, 400 m, 800 m, 1500 m, 3000 m obstacole, 5000 m, 110 m garduri, 400 m garduri, înălţime, prăjină, lungime, triplusalt, greutate, ciocan, disc, suliță, 4X100 m, 4×400 m;
Feminin: 100 m, 200 m, 400 m, 800 m, 1500 m, 3000 m obstacole, 5000 m, 100 m garduri, 400 m
garduri, înălţime, prăjină, lungime, triplusalt, greutate, ciocan, disc, suliță, 4X100 m, 4×400 m;
Mixt: 4x400m

Clujul va găzdui etapa FINALĂ a Campionatului Național de Atletism SENIORI

Programul final de concurs și listele de start vor fi făcute publice miercuri, 26.06.2024.
Probele ciocan și greutate masculin și feminin se vor desfașura pe stadionul Babeș.

Condiții de participare:

– În urma deciziei Consiliului Federal, participarea se poate face fără condiționarea realizării
unei performanțe calificative
– La alcătuirea componenței seriilor contra timp, a ordinii efectuării încercărilor în probele de
teren și a stabilirii capilor de serie, se vor lua în considerare exclusiv rezultatele obținute în
sezonul 2024 aer liber.
– În situația în care numărul de concurenți in proba de lungime reclamă un tur calificativ,
acesta se va desfășura în reuniunea premergătoare finalei .
– Verificarea carnetelor de legitimare cu viza anuală medicală și achitarea taxelor de
participare ale concurenților înscriși se va face în pre-ziua datei
de desfășurare a competiției (Vineri:15:00–18:00, Sâmbătă: 16:00-18:00);
– Se recomandă participarea atleților în echipamentul clubului sau asociației sportive pe care
o reprezintă conform CIS-ului, atât în competiție cât și la festivitatea de premiere. Utilizarea
echipamentului echipei naționale sau al altei țări este interzisă.
– În probele de ștafetă înscrierea se face începând cu vineri 28.06.2024 ora 14:00 până cu 2
ore înainte de startul fiecărei probe de ștafetă.

Detalii despre probe și programul, AICI.

Sursa: Federația Română de Atletism

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Cum va fi VREMEA în următoarele patru săptămâni. Se anunță CANICULĂ

Publicat

canicula termometru pixabay

ANM a publicat prognoza pentru următoarele patru săptămâni. Potrivit acesteia, va fi foarte cald în toată țara, în special în sud și sud-est.

În ceea ce privește precipitațiile, acestea pot să apară în diferite regiuni ale țării.

Cum va fi VREMEA în următoarele patru săptămâni. Se anunță CANICULĂ

Săptămâna 24 iunie – 1 iulie

Potrivit ANM, valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână pe întreg teritoriul României, dar cu o abatere termică pozitivă mai accentuată în regiunile sudice.

Regimul pluviometric va fi excedentar în regiunile vestice, nord-vestice, precum și în extremitatea de sud-vest a teritoriului, iar în rest va fi deficitar.

Săptămâna 1 – 8 iulie

În prima săptămână din luna iulie temperaturile medii vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această perioadă în regiunile estice, sudice și sud-estice, dar și ușor mai coborâte în extremitatea de vest a țării, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale.

Cu excepția regiunilor sud-estice, unde regimul pluviometric va fi apropiat de cel normal, cantitățile de precipitații vor fi în general excedentare, mai ales în zona Carpaților Occidentali.

Săptămâna 8 – 15 iulie

Temperatura medie a aerului va avea valori ușor mai ridicate decât cele specifice pentru acest interval în regiunile sudice și sud-estice, iar în rest valorile termice se vor situa în general în jurul celor normale.

Cantitățile de precipitații vor fi în general apropiate de cele normale pentru această perioadă, în toate regiunile.

Săptămâna 15 – 22 iulie

Mediile valorilor termice se vor situa peste cele specifice pentru această săptămână, în cea mai mare parte a țării, dar mai ales în regiunile sudice.

Regimul pluviometric estimat pentru acest interval va avea o tendință ușor deficitară în majoritatea regiunilor.

 

Citește mai departe

EDUCATIE

UBB Cluj-Napoca scoate la concurs aproape 28.000 de locuri la admitere. Specializare în Inteligența Artificială

Publicat

De

UBB

Universitatea ”Babeș – Bolyai” (UBB) Cluj-Napoca scoate la concurs pentru anul universitar 2024/2025 un număr de 27.880 de locuri la admitere, din care 5.298 de locuri bugetate destinate absolvenților de liceu care vor să se înscrie la facultate, 9.977 de locuri în regim cu taxă și 2.300 de locuri pentru învățământ la distanță și cu frecvență redusă pentru studii universitare de nivel licență, restul fiind la master.

Din locurile bugetate scoase la concurs de UBB, 35 sunt locuri speciale alocate pentru candidaţii de etnie rromă, 169 sunt destinate absolvenţilor de licee situate în mediul rural, 25 se alocă pentru candidații proveniți din sistemul de protecție socială, în timp ce alte 201 de locuri au fost alocate etnicilor români din afara granițelor țării.

La nivel master, UBB va scoate la concurs, pentru anul universitar 2024-2025, un număr de 3.583 de locuri la buget şi 6.024 de locuri la taxă.

Un număr de 238 dintre locurile bugetate sunt alocate domeniilor prioritare, 50 sunt dedicate masteratului didactic, 25 locuri sunt alocate pentru candidații cu dizabilități, iar 25 locuri sunt alocate pentru candidații proveniți din sistemul de protecție socială.

De asemenea, 83 de locuri sunt destinate etnicilor români din afara granițelor țării.

Candidații vor putea alege între cele 257 de programe de licență (învățământ cu frecvență și învățământ la distanță și cu frecvență redusă), respectiv cele 219 de programe de master (învățământ cu frecvență sau frecvență redusă).

Rectorul David, UBB prima din România

UBB

Rectorul Daniel David a declarat, miercuri, că dacă ar fi un absolvent de Bacalaureat și ar urma să aleagă o universitate ar alege UBB.

”În România, UBB a fost întotdeauna una dintre marile universități ale țării, dar de câțiva ani este prima, prin mărimea pe care o are, istoria veche și prin poziția în rankingurile internaționale. UBB, în Europa de Est, este a 15 –a universitate din zonă, iar la nivel european are un campus extins.

Avem campusul în UBB, dar prin alianța europeană EUTOPIA, avem un campus în Suedia, Germania, Franța, Marea Britanie, Spania, Italia, Slovenia. Studenții unei universități trebuie să circule în campusurile celorlalte universități.

De asemenea, UBB are cel mai mare grant din România pentru deplasările în programul Erasmus.

La nivel internațional, UBB se află între primele 2-3% universități ale lumii, având oameni citați care sunt în top 1-2%, care lucrează la un nivel foarte competitiv”, a explicat David.

Clujul nu este un oraș foarte scump

Acesta a precizat că un alt motiv pentru care un absolvent ar trebui să  aleagă UBB este faptul că universitatea are centrul în Cluj-Napoca, un oraș frumos, cu dezvoltarea socio-economică cea mai mare în ultimul deceniu din Europa.

”Există mitul că toate sunt foarte scumpe în Cluj și spun că este un mit, pentru că sunt scumpe, dar nu mai scumpe decât în București sau alte centre universitare. În Cluj reușești să găsești, dacă dorești, anumite canale prin care poți să duci o viață decentă de student, fără să fie la un nivel de lux.

Sunt anumite localuri cu prețuri accesibile, dar dacă vrei să iei masa la restaurantele din Piața Unirii, e foarte greu să fii student în Cluj.

Îi încurajez pe tinerii din România să vină la UBB. UBB ar trebui să fie una dintre alegerile de top din România”, a spus David.

Specializare în Inteligența Artificială la licență

De asemenea, admiterea în anul universitar 2024/2025 vine cu noutăţi în ceea ce priveşte specializările oferite, UBB propunând  patru specializări noi la nivel licență: trei specializări la Facultatea de Matematică și Informatică (Ingineria informației, 4 ani, cu predare în limba engleză;  Ingineria informației, 4 ani, cu predare în limba maghiară; Inteligență artificială, 3 ani, cu predare în limba engleză) și una la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării (Servicii și politici de sănătate publică – 3 ani, cu frecvență, în limba română).

Cercetări asiatice

În același timp, UBB va avea patru programe noi de studiu la nivel de master – la Facultatea de Litere (Studii și cercetări est-asiatice/East Asian Studies and Research – 2 ani, cu frecvență – în limbile română, chineză, coreeană, japoneză), Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor (Health Economics – 2 ani, cu frecvență – în limba engleză, respectiv Management bazat pe date – 2 ani, cu frecvență, în limba maghiară) și Facultatea de Istorie și Filosofie (Securitate globală și politicile privind drepturile omului/ Global security and human rights policies – 2 ani, cu frecvență – în limba engleză).

Perioada de admitere

Perioada de admitere pentru noul an universitar este cuprinsă între 15 și 31 iulie 2024, iar calendarul admiterii cuprinde perioada de înscrieri, probele de concurs, afişarea rezultatelor, depunerea contestațiilor, confirmarea locurilor și perioada de redistribuire a locurilor rămase disponible pentru fiecare dintre cele 22 de facultăți ale UBB.

Pentru admiterea în anul universitar 2024-2025 facultăţile din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai au elaborat diferite tipuri de probe scrise sau orale pentru testarea cunoştinţelor şi capacităţilor cognitive ale elevilor. Facultăţile vor lua în considerare media examenului de bacalaureat cu pondere diferită.

Tematica de concurs şi bibliografia pentru probele scrise se găsesc afişate pe paginile oficiale ale fiecărei facultăţi.

Taxele de admitere şi taxele de şcolarizare pentru anul universitar 2024-2025 sunt stabilite la nivelul fiecărei facultăţi şi pot fi consultate accesând linkurile: https://www.ubbcluj.ro/ro/taxe/taxe_de_admitere, respectiv https://www.ubbcluj.ro/ro/taxe/taxe_de_scolarizare.

Informațiile complete cu privire la admiterea din acest an la UBB pot fi consultate accesând linkul https://infoadmitere.ubbcluj.ro/ro/ .

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax