Connect with us

EVENIMENT

FOTO. Olena, refugiată la Cluj din Nikolaev cu copiii și o pisică: Este foarte greu să accepți că viața ta încape într-o valiză

Publicat


olena ni 3

Asociația Cluj24 și Fundația Comunitară Cluj, cu sprijinul OXFAM, lansează de la 1 iunie campania ”Cluj pentru Ucraina”, al cărei scop este prezentarea refugiaților ucraineni stabiliți în județul nostru prin articole în limbile română și ucraineană.

Olena Isakova are 35 de ani și a fugit din Nikolaev după invazia rusească, ajungând să se refugieze la Cluj împreună cu cei doi copii ai săi și cu pisica familiei.

După 6 luni, Olena este, încă, marcată de începutul războiului și își amintește ziua de 24 februarie ca și când ar fi fost ieri.

olena ni 1

”Ne amintim de acea zi groaznică de 24 februarie. Din cauza zgomotului bombelor. ne-am trezit cu groază că a venit războiul la noi acasă.

Multă vreme am sperat că nu va dura mult, dar timpul a trecut și  situația a devenit din ce în ce mai rea, astfel că am decis să plecăm în străinătate și am ales România”, a povestit Olena.

Aceasta și-a luat inima în dinți și s-a îndreptat spre necunoscut sperând într-o viață mai bună, departe de război.

”Nu știam la ce să ne așteptăm în România astfel că, la început, teama noastră a fost mare. Am plecat cu doi copii și cu am luat-o și pe pisica noastră cu noi.

Când am ajuns în România, voluntarii ne-au primit cu căldură și ne-au susținut moral și fizic.

”Mi-am salvat copiii de la moarte”

olena ni 4

Este foarte greu să accepți că viața ta încape într-o valiză și că nu mai ai nimic altceva. Dar mi-am salvat copiii de la moarte și mă bucur că am luat această decizie”, a mai spus Olena Isakova.

Aceasta își amintește când a ajuns prima oară în Gara Cluj-Napoca și și-a dat seama că trăiește un basm, familia sa fiind întâmpinată de o voluntară zâmbitoare, Mara, care i-a ajutat pe refugiați să își găsească un apartamenet în Florești, ai cărui proprietari s-au îndrăgostit de animăluțul lor de companie.

”Mulțumesc tuturor oamenilor de aici pentru că ne-au ajutat pe mine, dar ajută și poporul ucrainean și vreau să îi mulțumesc în special Marei. Copiii mei merg mereu în locuri diferite, iar acum au plecat într-o tabără. Știți de ce mă simt ca într-un basm?

Pentru că este aici este liniște, calm, aer curat și avem un loc unde să ne refacem viața care ne-a fost dată peste cap de acest război nedrept.

Recent, părinții mei, mătușa și sora mea au venit să mă viziteze, iar Mara le-a oferit cazare”, a mai spus Olena.

Mătușa sa, salvată după un accident vascular cerebral

olena ni 5

Din păcate, din cauza stresului, mătușa sa a avut un accident vascular cerebral, dar a fost dusă urgent la spital unde primește tratament medical.

”Mă înclin în fața tuturor pentru tot ceea ce faceți pentru a ne ajuta.  Dumnezeu să vă binecuvânteze pentru tot binele pe care îl oferiți oamenilor care au mari probleme în acest moment.

Vreau să vă spun că acesta nu este sfârșitul poveștii, ci doar începutul unei noi vieți, salvate datorită voluntarilor, a oamenilor precum Mara și altor români minunați.

Ne bucurăm că am venit aici și că suntem pe mâini bune. Nu vom uita niciodată ce ați făcut pentru noi. Te iubim, Mara, și apreciem munca ta, care este neprețuită pentru noi”, a conchis Olena Isakova.

*** *** *** *** *** *** *** *** *** ***

Олена з Миколаєва сховалася в Клужі з двома дітьми та котом: Дуже важко змиритися з тим, що твоє життя поміщається у валізі

Олені Ісаковій 35 років, вона втекла з Миколаєва після російського вторгнення, знайшовши притулок у Клужі з двома дітьми та сімейним котом.

Через 6 місяців Олена все ще відчуває початок війни і згадує 24 лютого, наче це було вчора.

«Ми пам’ятаємо той страшний день 24 лютого. Через шум бомб. ми прокинулися з жахом, що в наш дім прийшла війна.

Довгий час ми сподівалися, що це не триватиме довго, але час минав і ситуація ставала все гіршою і гіршою, тому ми вирішили поїхати за кордон і обрали Румунію», – розповіла Олена.

Вона набралася духу й подалася в невідоме, сподіваючись на краще життя, подалі від війни.

«Ми не знали, чого чекати в Румунії, тому спочатку боялися. Ми пішли з двома дітьми і взяли з собою кота.

Коли ми приїхали до Румунії, волонтери нас привітно зустріли, підтримали морально та фізично.

«Я врятувала своїх дітей від смерті»

Дуже важко змиритися з тим, що твоє життя вміщається у валізу і що у тебе більше нічого немає. Але я врятувала своїх дітей від смерті і рада, що прийняла це рішення», – сказала Олена Ісакова.

Вона пам’ятає, коли вперше приїхала на залізничний вокзал Клуж-Напока і зрозуміла, що живе казкою, її сім’ю зустріла усміхнена волонтерка Мара, яка допомогла біженцям знайти квартиру у Флорешті, власники якої закохалися в їхню домашню тварину.

«Я дякую всім людям тут за допомогу мені, але вони також допомагають українському народу, і я хочу подякувати Марі особливо. Мої діти завжди ходять у різні місця, а тепер вони пішли в табір. Знаєш чому я відчуваю себе ніби в казці?

Тому що саме тут мир, спокій, свіже повітря і нам є де будувати наше життя, яке перевернула ця несправедлива війна.

Нещодавно до мене приїжджали батьки, тітка і сестра, Мара запропонувала їм житло», – розповіла Олена.

Ії тітку врятували від інсульту

На жаль, через стрес у ії тітки стався інсульт, але її терміново доправили до лікарні, де вона лікується.

«Вклоняюся всім за все, що ви робите, щоб нам допомогти. Хай Бог благословить вас за все те добро, яке ви робите людям, які зараз у великій біді.

Я хочу вам сказати, що це не кінець історії, а лише початок нового життя, врятованого завдяки волонтерам, таким людям, як Мара та іншим чудовим румунам.

Ми раді, що приїхали сюди і що ми в хороших руках. Ми ніколи не забудемо, що ви для нас зробили. Ми любимо тебе, Мара, і цінуємо твою працю, яка є для нас безцінною», – підсумувала Олена Ісакова.

(Un proiect al Asociației Cluj24 și Fundației Comunitare Cluj, susținut de OXFAM).Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EDUCATIE

Eleva din Cluj care a căzut de la etajul I în timpul orei de curs a suferit multiple traumatisme, inclusiv la cap

Publicat

De

Spitalul de Copii Cluj-Napoca

Eleva de 17 ani care a căzut de la etajul I al Liceului de Arte Vizuale „Romulus Ladea” din Cluj-Napoca este conștientă, dar a suferit multiple traumatisme.

Aceasta a ajuns la UPU Copii conștientă și stabilă hemodinamic și respirator.

Eleva din Cluj care a căzut de la etajul în timpul orei de curs a suferit multiple traumatisme, inclusiv la cap

Potrivit reprezentanților Spitalului Clinic de Copii din Cluj-Napoca, eleva a fost supusă la investigații medicale.

„Aceasta este conștientă, dar prezintă fracturi multiple la nivelul craiului, o fractură la brațul drept și contuzie toraco-abdominală. Va necesita interare și monitorizare”, au precizat pentru Cluj24.ro reprezentanții spitalului.

A căzut în gol

Cazul este unul șocant, având în vedere că fata a căzut pe geam în timpul orei de curs.

Conform informațiilor oferite de Inspectoratul Școlar Cluj, în timpul orei de engleză aceasta s-a așezat pe pervazul ferestrei din spatele clasei.

Când a văzut-o stând în șezut, pe pervazul geamului, profesoara a atenționat-o să coboare și s-a îndreptat spre ea. În acel moment, fata s-a lăsat pe spate și a căzut în gol.

 

Citește mai departe

CULTURA

Cel mai mare târg de carte din Transilvania, Gaudeamus, își deschide porțile la Cluj-Napoca

Publicat

Gaudeamus

Cel mai mare târg de carte din Transilvania revine în Piața Unirii din Cluj-Napoca în pragul sărbătorilor pascale, conform unei tradiții de aproape două decenii, pentru ediția cu numărul 23.

Târgul de Carte Gaudeamus Cluj-Napoca se va desfăşura în perioada 24 – 28 aprilie în Piața Unirii, evenimentul fiind organizat de Radio România, prin echipa Gaudeamus și Radio România Cluj, cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca.

Târgul va fi deschis zilnic între orele 10.00 și 20.00, iar accesul publicului este liber.

Deschiderea oficială va avea loc miercuri, 24 aprilie, la ora 12.00, iar președintele de onoare al acestei ediții va fi prof. univ. dr. Ioana Both, traducător, critic literar, apreciat eminescolog și eseist.

Oferta Gaudeamus

Moment de vârf al vieții culturale din această zonă a țării de peste două decenii, Târgul de Carte Gaudeamus Radio România aduce în fața publicului clujean o ofertă bogată și diversificată de carte, jocuri educative și muzică. Cel mai mare și mai longeviv târg de carte din Transilvania, evenimentul care a deschis în anul 2000 Caravana Gaudeamus Radio România, aduce în inima Clujului:

16 pavilioane expoziționale, într-o formulă de amenajare care oferă un spațiu generos de etalare și prezentare a ofertei pentru participanți, și totodată, mai relaxat pentru vizitatori, spațiu care îndeamnă la nenumărate ore petrecute în incinta târgului.

60 de standuri, care reunesc mii de titluri din oferta a peste 85 de edituri, distribuitori de carte românească și străină, producători și distribuitori de muzică și jocuri educative;

60 de standuri virtuale se regăsesc pe gaudeamus.ro, în varianta online a târgului, astfel încât noutățile editoriale, ofertele speciale și surprizele pregătite de participanți cu acest prilej vor fi accesibile și iubitorilor de carte care nu vor putea ajunge zilele acestea la ediția Cluj-Napoca a Târgului de Carte Gaudeamus Radio România.

Peste 40 de sesiuni de lansări și prezentare de carte, multe dintre acestea transmise în direct pe gaudeamus.ro și Facebook Radio România Gaudeamus, vor oferi publicului prilejul de a se întâlni cu câțiva dintre cei mai îndrăgiți scriitori din întreaga țară.

In memoriam Cornel Udrea

Miercuri, 24 aprilie, începând cu ora 12.30, Radio România Cluj și Editura Școala Ardeleană îi așteaptă pe toți cei care l-au cunoscut și apreciat pe îndrăgitul umorist, dramaturg și jurnalist Cornel Udrea, la lansarea volumului „Naraton 1954-2024. Oameni, fapte și întâmplări povestind despre Radio Cluj”.

Volumul, publicat la aniversarea a 70 de ani de Radio România Cluj, va fi nucleul unui eveniment editorial organizat in memoriam Cornel Udrea.

Informații utile pentru vizitatori

Pentru pasionații de lectură care nu pot ajunge în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca, website-ul gaudeamus.ro găzduiește ediția online. Standuri virtuale, evenimente transmise live din incintă și informații la zi despre noutățile editoriale, ofertele de târg și proiectele speciale ale participanților vor fi astfel disponibile de oriunde v-aţi afla.

Toți participanții la aceaastă ediție se regăsesc, cu pagini de prezentare individuale, în Catalogul Participanților, unde este disponibilă căutarea după criteriile denumire și domeniu de editare. Standurile virtuale ale participanților sunt accesibile prin butonul aferent din fiecare pagină.

Beneficiile suplimentare acordate vizitatorilor care achiziționează produse de la Târgul de carte Gaudeamus Radio România sunt menționate la standurile virtuale ale participanților. Codurile aferente se regăsesc în paginile de catalog ale participanților care le acordă.

Citește mai departe

CULTURA

Lansare de carte Gaudeamus Cluj. „Despre iubire ca fapt divers. În sala pașilor pierduți”, autori Daniela și Felix Ostrovschi

Publicat

De

Gaudeamus

O nouă carte aparținând istoricului Felix Ostrovschi va fi lansată în cadrul Târgului de Carte „Gaudeamus” din Cluj-Napoca, în ziua de joi, 25 aprilie, la ora 15.

Deja suntem familiarizați cu modul de abordare a recuperării trecutului de către istoricul Felix Ostrovschi care ne-a convins, de altfel, prin cele trei volume deja publicate, „Faptul divers în Clujul interbelic”, „Cartierele Clujului în anul 1937” și „Vremea vremurilor. Oameni sub povara extremelor”, că materialele publicate în presa de altă dată constituie o reală sursă de recuperare a trecutului.

Cartea care se va lansa în curând, „Despre iubire, ca fapt divers. În sala pașilor pierduți”, are de fapt doi autori și anume Daniela Ostrovschi (bibliotecar în cadrul Bibliotecii Universitare) și pe Felix Ostrovschi (istoric).

Această colaborare specială a celor doi a dus la finalizarea unui proiect de cercetare vizând iubirea de la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului XX, materializată într-o carte care are  trei volume și peste 1200 de pagini.

Despre iubiri

Gaudeamus

În primul volum, găsim două mari capitole dedicate „Iubirii împlinite” și „Iubirii interzise”. Iată deci, povești de iubire în antiteză, unele materializate metaforic, altele interzise tragic. Cel de-al doilea volum cuprinde povești despre „Iubiri răpite” și „Iubiri fatale”, iar ultimul volum, al treilea, ne prezintă povești de „Iubire răzbunată” și „Iubire refuzată”.

Love story din 1888

Și dacă tot am răsfoit cele trei volume, să vă redăm și una din cele peste șapte sute de povești conținute de acestea. Am ales la întâmplare o poveste reală, publicată în ziarul „Tribuna”, apărut la Sibiu în luna martie a anului 1888:

„La Bolon, o nuntă a dat peste o întâmplare de tot caraghioasă. Întorcându-se invitații de la biserică, s-au pus cu mirele, mireasa și părinții în jurul mesei și au mâncat și au băut într-atâta că au fost cuprinși de un entuziasm de nedescris pentru jocul numit ciardaș.

Tinerii au dat numai decât scaunele și mesele afară și s-au pus să bată scândurile cu tălpile, la sunetul vioarelor și cobzelor.

Tropoitura a continuat vreun ceas cu un avânt din ce în ce mai mare. Deodată se aude o trosnitură, scândurile se lăsară fără de veste în jos și invitații, cu mirele, mireasa și lăutarii, se deșteptară în pivniță.

Un invitat căzu în putina cu varză, care era descoperită; un muzicant își scrânti mâna; ceilalți se aleseseră cu spaima și arcușurile rupte.

Fetele și femeile ieșiră repede din pivniță și plecară spre casă. Bărbații continuară nunta în pivniță cu un singur lăutar și între poloboace cu mai multe feluri de vin”.

Procesul iubirii

Cei doi autori prezintă de fapt încercarea a doi tineri ziariști interbelici de a găsi un subiect fabulos pentru un viitor articol al lor.

În căutările lor, ajung în „Sala pașilor pierduți”, acolo unde se judecă „procesul iubirii”. Astfel, au ocazia să răsfoiască peste 700 de „dosare”, care conțin tot atâtea povești de iubire.

Printr-un efort gigantic, bazat pe o enormă bibliografie, cei doi autori reușesc să ne aducă în față o enciclopedie a iubirii, ante și interbelice, reușind să ne întoarcă în timp, într-o vreme de mult apusă. Citite și simțite, toate aceste povești, reușesc să ne încălzească inimile, să ne ofere o rază de speranță, să fim poate mai buni și mai iubitori.

Nu vom spune mai multe despre această carte, pentru că cel mai bine ar fi ca fiecare dintre noi nu doar să o aibă, ci chiar să o citească. Interesantă va fi cu siguranță și întâlnirea de joi cu cei doi autori, care cu siguranță ne vor explica motivele pentru care au ales să re-spună „povestea iubirii”, dificultățile cu care s-au confruntat și, mai mult decât atât, ne vor oferi și chei de lectură, cheia cu care vom reuși să pătrundem și noi, în „sala pașilor pierduți”.

Citește mai departe

EVENIMENT

O elevă a căzut de la etaj la o școală din Cluj-Napoca. Tânăra a fost transportată de urgență la spital

Publicat

De

Elevă căzută de la etaj la școală

O elevă de aproximtiv 16 ani a căzut, luni, de la etajul I al școlii la care învață. Un echipaj SMURD a transportat-o la spital cu multiple traumatisme.

Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca, alături de un echipaj SMURD, tip terapie intensivă mobilă, au intervenit pentru a acorda asistență medicală de urgență tinerei, elevă la Liceul de Arte Plastice.

O elevă a căzut de la etaj la o școală din Cluj-Napoca. Tânăra a fost transportată de urgență la spital

Potrvit ISU Cluj, aceasta a căzut, cel mai probabil, de la înălțime în cadrul unei unități de învățământ situată pe strada Dorobanților din Cluj-Napoca.

Echipajele operative au găsit tânăra în stare de conștiență.

Acesata era cooperantă, dar prezenta multiple traumatisme.

Echipajul SMURD i-a acordat asistență medicală de urgență, ulterior fiind transportată la spital pentru îngrijiri medicale.

UPDATE

Potrivit reprezentanților Inspectoratului Școlar Cluj, incidentul de la Liceul de Arte Vizuale „Romulus Ladea” din Cluj-Napoca, a avut loc între orele 14.00-15.00, la ora de limba engleză, în prezența colegilor și a profesoarei.

Fata stătea pe pervazul unei ferestre din sala de clasă

Din declarațiile profesoarei reiese că eleva s-a dus înspre colegii din spatele clasei, în timp ce profesoara discuta cu un alt elev.

Când a văzut-o stând în șezut, pe pervazul geamului din spatele clasei, a atenționat-o să coboare, îndreptându-se spre ea, moment în care fata s-a lăsat pe spate și a căzut în gol.

„Precizăm faptul că directorul Liceului de Arte Vizuale <<Romulus Ladea>> Cluj-Napoca a informat imediat I.Ș.J. Cluj cu privire la incidental petrecut în spațiul școlii, potrivit procedurii de comunicare a incidentelor în regim de urgență”, au mai arătat reprezentanții Inspectoratului Școlar Cluj.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax