Connect with us
Advertisement
Advertisement

EVENIMENT

FOTO. Olena, refugiată la Cluj din Nikolaev cu copiii și o pisică: Este foarte greu să accepți că viața ta încape într-o valiză

Publicat


olena ni 3

Asociația Cluj24 și Fundația Comunitară Cluj, cu sprijinul OXFAM, lansează de la 1 iunie campania ”Cluj pentru Ucraina”, al cărei scop este prezentarea refugiaților ucraineni stabiliți în județul nostru prin articole în limbile română și ucraineană.

Olena Isakova are 35 de ani și a fugit din Nikolaev după invazia rusească, ajungând să se refugieze la Cluj împreună cu cei doi copii ai săi și cu pisica familiei.

După 6 luni, Olena este, încă, marcată de începutul războiului și își amintește ziua de 24 februarie ca și când ar fi fost ieri.

olena ni 1

”Ne amintim de acea zi groaznică de 24 februarie. Din cauza zgomotului bombelor. ne-am trezit cu groază că a venit războiul la noi acasă.

Multă vreme am sperat că nu va dura mult, dar timpul a trecut și  situația a devenit din ce în ce mai rea, astfel că am decis să plecăm în străinătate și am ales România”, a povestit Olena.

Aceasta și-a luat inima în dinți și s-a îndreptat spre necunoscut sperând într-o viață mai bună, departe de război.

”Nu știam la ce să ne așteptăm în România astfel că, la început, teama noastră a fost mare. Am plecat cu doi copii și cu am luat-o și pe pisica noastră cu noi.

Când am ajuns în România, voluntarii ne-au primit cu căldură și ne-au susținut moral și fizic.

”Mi-am salvat copiii de la moarte”

olena ni 4

Este foarte greu să accepți că viața ta încape într-o valiză și că nu mai ai nimic altceva. Dar mi-am salvat copiii de la moarte și mă bucur că am luat această decizie”, a mai spus Olena Isakova.

Aceasta își amintește când a ajuns prima oară în Gara Cluj-Napoca și și-a dat seama că trăiește un basm, familia sa fiind întâmpinată de o voluntară zâmbitoare, Mara, care i-a ajutat pe refugiați să își găsească un apartamenet în Florești, ai cărui proprietari s-au îndrăgostit de animăluțul lor de companie.

”Mulțumesc tuturor oamenilor de aici pentru că ne-au ajutat pe mine, dar ajută și poporul ucrainean și vreau să îi mulțumesc în special Marei. Copiii mei merg mereu în locuri diferite, iar acum au plecat într-o tabără. Știți de ce mă simt ca într-un basm?

Pentru că este aici este liniște, calm, aer curat și avem un loc unde să ne refacem viața care ne-a fost dată peste cap de acest război nedrept.

Recent, părinții mei, mătușa și sora mea au venit să mă viziteze, iar Mara le-a oferit cazare”, a mai spus Olena.

Mătușa sa, salvată după un accident vascular cerebral

olena ni 5

Din păcate, din cauza stresului, mătușa sa a avut un accident vascular cerebral, dar a fost dusă urgent la spital unde primește tratament medical.

”Mă înclin în fața tuturor pentru tot ceea ce faceți pentru a ne ajuta.  Dumnezeu să vă binecuvânteze pentru tot binele pe care îl oferiți oamenilor care au mari probleme în acest moment.

Vreau să vă spun că acesta nu este sfârșitul poveștii, ci doar începutul unei noi vieți, salvate datorită voluntarilor, a oamenilor precum Mara și altor români minunați.

Ne bucurăm că am venit aici și că suntem pe mâini bune. Nu vom uita niciodată ce ați făcut pentru noi. Te iubim, Mara, și apreciem munca ta, care este neprețuită pentru noi”, a conchis Olena Isakova.

*** *** *** *** *** *** *** *** *** ***

Олена з Миколаєва сховалася в Клужі з двома дітьми та котом: Дуже важко змиритися з тим, що твоє життя поміщається у валізі

Олені Ісаковій 35 років, вона втекла з Миколаєва після російського вторгнення, знайшовши притулок у Клужі з двома дітьми та сімейним котом.

Через 6 місяців Олена все ще відчуває початок війни і згадує 24 лютого, наче це було вчора.

«Ми пам’ятаємо той страшний день 24 лютого. Через шум бомб. ми прокинулися з жахом, що в наш дім прийшла війна.

Довгий час ми сподівалися, що це не триватиме довго, але час минав і ситуація ставала все гіршою і гіршою, тому ми вирішили поїхати за кордон і обрали Румунію», – розповіла Олена.

Вона набралася духу й подалася в невідоме, сподіваючись на краще життя, подалі від війни.

«Ми не знали, чого чекати в Румунії, тому спочатку боялися. Ми пішли з двома дітьми і взяли з собою кота.

Коли ми приїхали до Румунії, волонтери нас привітно зустріли, підтримали морально та фізично.

«Я врятувала своїх дітей від смерті»

Дуже важко змиритися з тим, що твоє життя вміщається у валізу і що у тебе більше нічого немає. Але я врятувала своїх дітей від смерті і рада, що прийняла це рішення», – сказала Олена Ісакова.

Вона пам’ятає, коли вперше приїхала на залізничний вокзал Клуж-Напока і зрозуміла, що живе казкою, її сім’ю зустріла усміхнена волонтерка Мара, яка допомогла біженцям знайти квартиру у Флорешті, власники якої закохалися в їхню домашню тварину.

«Я дякую всім людям тут за допомогу мені, але вони також допомагають українському народу, і я хочу подякувати Марі особливо. Мої діти завжди ходять у різні місця, а тепер вони пішли в табір. Знаєш чому я відчуваю себе ніби в казці?

Тому що саме тут мир, спокій, свіже повітря і нам є де будувати наше життя, яке перевернула ця несправедлива війна.

Нещодавно до мене приїжджали батьки, тітка і сестра, Мара запропонувала їм житло», – розповіла Олена.

Ії тітку врятували від інсульту

На жаль, через стрес у ії тітки стався інсульт, але її терміново доправили до лікарні, де вона лікується.

«Вклоняюся всім за все, що ви робите, щоб нам допомогти. Хай Бог благословить вас за все те добро, яке ви робите людям, які зараз у великій біді.

Я хочу вам сказати, що це не кінець історії, а лише початок нового життя, врятованого завдяки волонтерам, таким людям, як Мара та іншим чудовим румунам.

Ми раді, що приїхали сюди і що ми в хороших руках. Ми ніколи не забудемо, що ви для нас зробили. Ми любимо тебе, Мара, і цінуємо твою працю, яка є для нас безцінною», – підсумувала Олена Ісакова.

(Un proiect al Asociației Cluj24 și Fundației Comunitare Cluj, susținut de OXFAM).Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Ciolacu râde de PNL. Liberalii nu stau confortabil în sondajele de opinie

Publicat

ciolacul

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, crede că PNL nu stă prea confortabil în sondajele de opinie şi că, din declaraţiile publice ale liberalilor, şi-a dat seama că aceştia nu doresc o alianţă cu social-democraţii în 2024, a declarat acesta la România TV, citat de Agerpres.

„Eu am spus, ca orice om politic, că e posibil orice, să avem o coaliţie, să avem o alianţă din 2024. Alianţă înseamnă mai multe, şi candidaţi comuni. Eu nu am spus niciodată că Ciolacu este candidatul sau este Ciucă premier. Şi Ciolacu şi Ciucă suntem nişte oameni trecători, vremelnici prin anumite funcţii.

Cred că cel mai important rămâne PSD, cel mai mare partid din România, şi PNL, care nu e prea confortabil în acest moment în sondaje le opinie, dar e problema dânşilor, nu e problema noastră”, a spus Ciolacu, întrebat dacă, după alegerile din 2024, va mai exista coaliţia de guvernare formată din PSD, PNL şi UDMR şi dacă el va candida la alegerile prezidenţiale.

El a adăugat că a înţeles din răspunsurile celor de la PNL că aceştia nu doresc o alianţă cu PSD în 2024.

„Am spus – putem avea o coaliţie, sau o alianţă. Am înţeles din răspunsul celor de la PNL că nu se doreşte acest lucru. Mă bucur că mi-au spus din timp că, la un moment dat, voiam să îi strâng pe colegii mei într-un Consiliu Politic Naţional să discutăm acest aspect. Acum nu mai e nevoie. Am văzut şi eu răspunsurile publice”, a afirmat liderul PSD.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Garsonieră cu WC lângă aragaz, de închiriat în Piața Muzeului din Cluj-Napoca. E la subsol

Publicat

chiri 1
Un clujean anunță că închiriază o garsonieră la subsol pe strada Emil Zola nr. 2, în Piața Muzeului, din centrul municipiului Cluj-Napoca. Din fotografiile postate se vede că WC-ul este lângă aragaz, toaleta fiind despărțită de o perdea colorată.
Închirierea se face în regim hotelier ori chirie lunară.
Anunțul nu a rămas fără comentarii.
”Îi bun că ai aragazu lânga wc, de ceva cat te concentrezi sa te c… amesteci si in mancare. Pana si sobolanii rad cand vad chestia asta”, a comentat cineva.
Prețul cerut este de 250 de euro.

chiri 3

chiri 2

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Cluj-Napoca, locul 25 în lume la categoria ”Oraș sigur” 2023. Primul loc este ocupat de Abu Dhabi

Publicat

turnul pompierilor cluj facebook boc (27)

Cluj-Napoca ocupă un onorant loc 25 la nivel mondial la categoria ”Oraș sigur” în anul 2023, conform platformei RankingRoyals.

Locul I în acest clasament este ocupat de Abu Dhabi, capitala Emiratelor Arabe Unite (EAU), cu un indice de siguranță de 88.3, iar pe podium au mai urcat Doha, capitala Qatar-ului, cu 86, și Ajman, un port din EAU, cu 84,9.

Municipiul Cluj-Napoca ocupă locul 25 cu un indice de siguranță de 77,6, fiind primul oraș din România care se plasează pe o astfel de poziție în topul RankingRoyals.

Pe locul 32 a intrat Timișoara, cu 76.

oras sigur cluj

 

 

Citește mai departe

ECONOMIE

ANALIZĂ. Radu Georgescu: Criza bancară dă fiori și în zona euro

Publicat

euro ok

Săptămâna trecută, raportul euro/leu a avut o ușoară tendință de creștere, care s-a accentuat la sfârșitul ședinței de vineri, când cotațiile euro au depășit pragul de 4,93 lei.

Media a crescut de la 4,9209 la 4,9255 lei, vârful fiind atins la finalul săptămânii când tranzacțiile s-au efectuat în culoarul 4,921 – 4,933 lei iar piața s-a închis la 4,928 lei.

Deciziile investitorilor vor fi influențate de anunțul făcut de agenţia Fitch care a reconfirmat ratingul aferent datoriei guvernamentale a României la BBB-/F3 pentru datoria pe termen lung şi scurt în valută și a îmbunătăţit, după trei ani, perspectiva de ţară de la „negativ” la „stabil”.

Pe plan internațional investitorii suntpreocupați de intensificarea crizei bancare globale, care a început în Statele Unite, unde mai multe bănci au dat faliment, cea mai cunoscută fiind Silicon Valley Bank. „Virusul” a traversat Oceanul și s-a oprit în Țara Cantoanelor, unde Credit Suisse a fost absorbită de UBS, marea sa rivală.

Însă criza se pare că se extinde și în zona euro, cea mai afectată fiind Deutsche Bank, ale cărei acțiuni au pierdut vineri 15%, în a treia zi de declin, după ce costul asigurării împotriva riscului de neplată (CDS) s-a majorat și a alimentat îngrijorările cu privire la rezistenţa băncilor europene.

Refugiu în dolar și aur

Creșterea aversiunii față de risc și a dus la înmulțirea plasamentelor în aur, dolar și yen, care sunt considerate drept „refugii” în perioadele tulburi.

Metalul galben a revenit după mai bine de un an la pragul de 2.000 dolari/uncie și a împins vineri prețul gramului de aur la un nou record  de 294,2340 lei.

Moneda unică a început săptămâna la 1,0632 – 1,0731 dolari și a crescut joi până la 1,1930 dolari, maxim al ultimelor două luni, după decizia Rezervei Federale de a majora dobânda de politică monetară doar cu 0,25% la 4,75 – 5%, cel mai ridicat nivel din 2007.

Problemele cu care se confruntă unele dintre băncile europene au depreciat vineri euro până la 1,0715 dolari și a închis pe piețele americane la 1,0760 dolari. În piața locală, media monedei americane a scăzut până la 4,5250 lei dar a urcat la sfârșitul săptămânii la 4,5904 lei.

Ședința BNR

În data de 4 aprilie se va desfășura ședința de politică monetară a BNR. Până atunci, indicii ROBOR, care se mențin la valori atinse în urmă cu circa 13 ani, s-au stabilizat pe parcursul săptămânii trecute.

Indicele la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, a stagnat la 6,85%. Indicele la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, s-a oprit la 7,18% iar cel la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase la nivel interbancar, la 7,56%.

Conform așteptărilor, Banca Națională a Elveției a majorat dobânda de referință cu 0,50% la 1,50%. Aceasta a influențat evoluția mediei francului, care a crescut vineri de la 4,9374 la 4,9881 lei.

Creșterea de către Banca Angliei a ratei de politică monetară cu 25 puncte bază la 4,25% a făcut ca la sfârșitul săptămânii cursul lirei sterline să urce de la 5,5631 la 5,6013 lei.

Bitcoin a fluctuat la sfârșitul săptămânii între 27.200 și 28.400 dolari iar ether s-a mișcat în culoarul 1.700 – 1.800 dolari.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax