Connect with us

EVENIMENT

FOTO. O mașină a luat FOC la Leghia, în Cluj. O persoană CARBONIZATĂ

Publicat


incendiu 1

O mașină hibrid a luat foc, luni seara, la Leghia, în jud. Cluj. Pompierii au stins incediul. În mașină au găsit un corp carbonizat.

„Pompierii de la Detașamentul Huedin au fost solicitați să stingă un incendiu care s-a manifestat la un autoturism hibrid situat pe raza localității Leghia. La misiune a luat parte echipajul de la Garda de Intervenție Aghireșu. Când pompierii au ajuns la fața locului, incendiul se manifesta generalizat la întreg autoturismul.

După stingerea flăcărilor, forțele noastre au constatat faptul că în autoturism se afla o persoană carbonizată. Cauza probabilă a incendiului este în curs de cercetare”, a transmis ISU Cluj.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Mizerie, mucegai, rugină, produse EXPIRATE în Piața Zorilor. Amenzi de 450.000 de lei de la Protecția Consumatorilor

Publicat

De

op 8

Comisariatul Regional pentru Protecția Consumatorilor Regiunea Nord-Vest (CRPC RNV) Cluj, prin CJPC Cluj, a desfășurat, luni,  o acțiune  de control în urma unor sesizări  la  22 operatorii economici care își desfasoară activitatea în zona Pietei Zorilor.

Aceste firma sunt Columbus Operational SRL, Profi Rom Food SRL, Romvocom SRL, Mega Image SRL, Casa Ciorapilor SRL, La Casa  Ristorante Pane Dolce SRL, Mega Image SRL, Profi Rom Food SRL, SC Gardenia Flower SRL, BMD Studio SRL, Deli Marchet SRL, Lauxinia Drink SRL, Dilevida SRL, Silvania Plus SRL, German Marchet SRL, Salgo Impex SRL, Panemar SRL, Ardeal Evolution Team SRL, Ofeliaprisa SRL, AGB Agro Marchet SRL, Artha Dora SRL, Green Farsel SRL.

op 1

Verificările s-au derulat în cadrul campaniei Academia Comisarilor și au urmărit modul în care sunt respectate prevederile legale în domeniu.

”În urma acțiunii, comisarii CJPC Cluj au identificat mai multe deficiențe, după cum urmează:

–        folosirea unor vitrine neigienizate, pentru depozitarea produselor și preparatelor, cu praf în exces, rugină, mucegai și chedere neigienizate cu mucegai

–        pavimentul aferent camerelor frigorifice și congelare insalubre, neigienizate de o perioada mare de timp

–        Produse cu data limită de consum depășită

–        depozitarea direct pe paviment a legumelor și fructelor, ape minerale, bauturi răcoritoare

–        folosirea unor coșuri/tomberoane de reziduuri fără capace

–        lipsă verificare metrologica mijloace de masură

–        legume fructe cu mucegai, putregai improprii consumului uman

–        Produse cu ambalaje deteriorate,  lipsă traducere în limba română

–        Produse care nu respecta etichetarea conform prevederilor legale, cu diferente țară de origine ambalșaj/documente de provenientă, sau borderouri de achiziții

–        Lipsa afișare preț/um/monedă

–        Lipsă documente de proveniență a legumelor si fructelor

–        Neeliberare accept de schimb valutar

–        Comercializare de sare neiodată

–        Jucarii periculoase notificate în sistemul Rapex

–        Grătare frigidere cu rugină în exces”, arată Protecția Consumatorilor.

op 2

Amenzi usturătoare

Ținând cont de neregulile constatate, echipa de control au aplicat 47 sancţiuni contravenţionale cu amenzi în cuantum de 450.000 lei.

Totodată, au fost dispuse măsurile complementare de oprire definitivă de la comercializare a produselor alimentare neconforme în valoare de circa 35.000 de lei, oprire temporară a prestării serviciilor până la remedierea deficiențelor la 8 unități, oprire temporara de la comecializare produse  pană la remedierea deficiențelor în valoare de 365.000 lei.

Comisarii CJPC Cluj vor continua acțiunile de verificare a respectării drepturilor consumatorilor și, așa cum am demonstrat în diverse cazuri, indiferent de operatorul economic, vor fi luate măsuri urgente de conformare, inclusiv sancțiuni contravenționale complementare.

op 3

op 4

 

op 7

op 6

op 5

Citește mai departe

CULTURA

PETIȚIE ”Salvați Muzeul de Artă Cluj-Napoca”. Autoritățile să exproprieze clădirea pentru interes public

Publicat

muzeul de artă lucian nk

Fundația ”Doina Cornea” a lansat o petiție online în care se cere intervenție autorităților centrale și locale pentru salvarea Muzeului de Artă Cluj-Napoca, fostul Palat Banffy, inițiatorii sperând să adune 3.000 de semnături.

În petiția intitulată ”Să nu ucidem cultura! Să nu ucidem Muzeul de Artă Cluj-Napoca!” adresată preşedintelui României, Klaus Werner Iohannis, preşedintelui Senatului, Nicolae-Ionel Ciucă, preşedintelui Camerei Deputaţilor, Alfred-Robert Simonis, premierului Marcel Ciolacu, ministrului Culturii, Raluca Turcan, preşedintelui Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe, și vicepreședintelui Vakar Istvan, primarului Emil Boc, se cere acestora să intervină de urgenţă şi să găsească formula legală pentru salvarea Muzeului de Artă din Cluj-Napoca.

Citește și ALERTĂ! Muzeul de Artă Cluj, RETROCEDAT. Somație să predea 2/3 din spațiu unei ipotetice moștenitoarea a fostului baron Banffy

”Muzeul de Artă din Cluj-Napoca, înfiinţat în anul 1951, a avut la bază fondul Muzeului Ardelean, dar şi pinacoteca donată de către colecţionarul de artă Virgil Cioflec Universităţii Clujene. Din anul 1956 Muzeul de Artă a funcţionat neîntrerupt în palatul Bánffy, fostă reşedinţă a Guvernatorului Transilvaniei.

Chiar dacă istoria Muzeului de Artă clujean nu este una de lungă durată acesta a intrat în peisajul cultural al urbei devenind păstrătorul unui important fond artistic şi locul central al unor evenimente culturale fără de care Clujul ar deveni mult mai sărac.

Nu este rolul nostru să evaluăm sau contestăm deciziile instanţelor din România. Până la proba contrarie acestea sunt juste, temeinice şi legale.

Expropriere în interes public

Dar rolul nostru, atât al cetăţenilor cât şi al întregii clase politice, este acela de a face tot ceea ce este legal posibil pentru a salva Muzeul de Artă din Cluj-Napoca.

Chiar dacă, pe baza sentinţei judecătoreşti definitive şi irevocabile, noii proprietari vor intra în posesia unei părţi importante din Palatul Bánffy statul român are posibilitatea să decidă o expropriere în interes public, plătind bineînţeles proprietarilor justa valoare a părţii din imobil ce le va aparţine. Oare cultura nu se poate pune pe acelaşi plan cu lucrările de infrastructură pentru care se fac exproprieri?

Nu credem că este o soluţie viabilă şi sigură luarea in chirie de către muzeu a părţii pierdute din palatul Bánffy. Există numeroase exemple în istoria recentă de instituţii care şi-au pierdut astfel, după câţiva ani de închiriere, sediile.

Ce ar face francezii şi clasa lor politică dacă, prin absurd, o instanţă pariziană ar fi dat câştig de cauză unui biet personaj care, pe baza unei hârtiuţe de nimeni expertizată şi autentificată, şi-ar fi adus brusc aminte că este singurul urmaş dintr-o lungă listă succesorală a unei curtezane căreia, ca recompensă pentru serviciile sale, Regele Ludovic al XIV-lea i-ar fi făcut cadou vreo trei camere din Palatul Versailles?

Prin această petiţie vă cerem să acţionaţi cu maximă urgenţă şi să Salvaţi Muzeul de Artă din Cluj-Napoca!”, se arată în petiția care poate fi semnată AICI.

 

 

 

Citește mai departe

EVENIMENT

CFR Cluj a rămas la 6 puncte de liderul FCSB. Rezultate şi clasament

Publicat

De

superliga
CFR Cluj a pierdut cu 3-1 meciul cu Rapid Bucureşti şi rămâne la 6 puncte în spatele liderului FCSB. 

Rezultatele etapei a zecea

Vineri 22 septembrie
FC U 1948 Craiova – SC Oţelul Galaţi 0-2 (0-0), Stadion ”Ion Oblemenco” – Craiova
Au marcat: Kehinde Fatai (62), Ştefan Bodişteanu (80).
Arbitru: Marcel Bîrsan; arbitri asistenţi: Mircea Mihail Grigoriu, Ionuţ Marius Bobe (toţi din Bucureşti); al patrulea oficial: Cătălin Buşi (Râmnicu Vâlcea)
Arbitru video: Bogdan Dumitrache (Bucureşti); arbitru asistent video: Cristina Mariana Trandafir (Bucureşti)
Observatori: Nicolae Grigorescu (Timişoara) – CCA, Ion Ion (Bucureşti) – LPF
Dinamo Bucureşti – FC Farul Constanţa 0-2 (0-1), Stadion Arcul de Triumf – Bucureşti
Au marcat: Constantin Budescu (33), Ionuţ Vînă (90).
Cartonaş roşu: David Kiki (Farul, 63).
Arbitru: Szabolcs Kovacs (Carei); arbitri asistenţi: Andrei Constantinescu (Bucureşti), Stelian Slabu (Braşov); al patrulea oficial: Cristian Moldoveanu (Sfântu Gheorghe)
Arbitru video: Sorin Costreie (Buftea); arbitru asistent video: Mihăiţă Necula (Bucureşti)
Observatori: Aron Huzu (Sibiu) – CCA, Marian Bucurescu (Bucureşti) – LPF
Sâmbătă 23 septembrie
FC Voluntari – CSM Politehnica Iaşi 1-2 (1-2), Stadion ”Anghel Iordănescu” – Voluntari
Au marcat: Adam Nemec (27), respectiv Julian Marchioni (23), Andrei Gheorghiţă (43).
Adam Nemec a ratat un penalty în min. 65 (bară).
Arbitru: George Cătălin Găman (Craiova); arbitri asistenţi: Daniel Mitruţi (Craiova), Alexandru Vodă (Alba Iulia); al patrulea oficial: Viorel Nicuşor Flueran (Craiova)
Arbitru video: Florin Andrei (Târgu Mureş); arbitru asistent video: Claudiu Marcu (Constanţa)
Observator CCA: Irina Mîrţ (Bucureşti) – CCA, Ion Marin (Bucureşti) – LPF
AFC Botoşani – AFC UTA Arad 2-2 (1-0), Stadion Municipal – Botoşani
Au marcat: Eduard Florescu (30 – penalty), Miroslav Ilicic (52), respectiv Cătălin Carp (48), Godberg Barry Cooper (90+7).
Cartonaş roşu: Cătălin Carp (UTA, 82).
Arbitru: Vlad Băban (Iaşi); arbitri asistenţi: Sebastian Eugen Gheorghe (Suceava), Adrian Vornicu (Iaşi); al patrulea oficial: Marius Omuţ (Satu Mare)
Arbitru video: Horaţiu Mircea Feşnic (Cluj-Napoca); arbitru asistent video: Doru Claudiu Lucaciu (Cluj-Napoca)
Observatori: Liviu Ciubotariu (Galaţi) – CCA, Cătălin Popa (Vaslui) – LPF
FC Universitatea Cluj – Universitatea Craiova 1-1 (0-1), Cluj Arena – Cluj-Napoca
Au marcat: Dan Nistor (90+1), respectiv Nicuşor Bancu (31).
Cartonaş roşu: Andrei Ivan (Universitatea Craiova, 90+5).
Arbitru: Iulian Călin (Ştefăneşti/Argeş); arbitri asistenţi: Radu Adrian Ghinguleac (Bucureşti), Mihai Marius Marica (Bistriţa); al patrulea oficial: Florin Ovidiu Mazilu (Satu Mare)
Arbitru video: Iulian Dima (Bucureşti); arbitru asistent video: Andrei Moroiţă (Ploieşti)
Observatori: Marcel Savaniu (Satu Mare) – CCA, Ioan Mironaş (Piatra Neamţ) – LPF
Duminică 24 septembrie
FC Petrolul Ploieşti – AFC Hermannstadt 0-0, Stadion ”Ilie Oană” – Ploieşti
Cartonaş roşu: Valentin Ţicu (Petrolul, 6).
Arbitru: Marian Barbu (Făgăraş); arbitri asistenţi: Mircea Orbuleţ (Bucureşti), Vladimir Urzică (Piatra Neamţ); al patrulea oficial: Lucian Rusandu (Sfântu Gheorghe)
Arbitru video: Radu Petrescu (Bucureşti); arbitru asistent video: Mihaela Ţepuşă (Buzău)
Observatori: Alexandru Deaconu (Bucureşti) – CCA, Marcel Vasile (Bucureşti) – LPF
ACS Sepsi OSK Sfântu Gheorghe – FC FCSB 2-5 (0-2), Arena Sepsi OSK – Sfântu Gheorghe
Au marcat: Pavol Safranko (51), Isnik Alimi (61), respectiv Adrian Şut (6), Darius Olaru (11), Florinel Coman (57), Octavian Popescu (69), Damjan Djokovic (75 – penalty).
Arbitru: Cătălin Popa (Piteşti); arbitri asistenţi: George Florin Neacşu (Câmpulung Muscel), Romică Bîrdeş (Piteşti); al patrulea oficial: Bogdan Dumitrache (Bucureşti)
Arbitru video: Florin Andrei (Târgu Mureş); arbitru asistent: Ovidiu Artene (Vaslui)
Observatori: Marian Salomir (Cluj-Napoca) – CCA, Paul Cazan (Bucureşti) – LPF
Luni 25 septembrie
FC Rapid Bucureşti – FC CFR 1907 Cluj 3-1 (1-1), Giuleşti Superbet Arena – Bucureşti
Au marcat: Albion Rrahmani (5, 51), Claudiu Petrila (71), respectiv Ciprian Deac (10).
Albion Rrahmani a ratat un penalty în min. 5 (a apărat Răzvan Sava)
Arbitru: Adrian Viorel Cojocaru (Galaţi); arbitri asistenţi: Ciprian Florin Danşa (Satu Mare), Adrian Popescu (Craiova); al patrulea oficial: Ionuţ Coza (Cernica)
Arbitru video: Radu Petrescu (Bucureşti); arbitru asistent video: Vasile Marinescu (Bucureşti)
Observator: Adrian Comănescu (Râmnicu Vâlcea) – CCA, Ion Craiu (Bucureşti) – LPF

Clasament

loc echipa M V E Î G M-GPP
1FCSB1081122-9 25
2CFR Cluj961219-11 19
3Rapid1053222-11 18
4Universitatea Craiova1053214-9 18
5FC Hermannstadt1035215-12 14
6Petrolul Ploieşti1035214-13 14
7Sepsi OSK833210-9 12
8FC U Craiova 19481040619-20 12
9Farul Constanţa940513-15 12
10Oţelul Galaţi101819-9 11
11Universitatea Cluj1025314-17 11
12Politehnica Iaşi931511-15 10
13FC Voluntari1031615-23 10
14UTA92258-14 8
15Dinamo102267-18 8
16FC Botoşani1006410-15 6

Citește mai departe

EVENIMENT

În duelul feroviarilor, Rapid a fost cu două clase peste CFR Cluj

Publicat

De

rapid cfr cluj

CFR Cluj a pierdut meciul derby din Superliga la fotbal cu Rapid Bucureşti, jucat în Capitală, cu scorul de 1-3.

Au marcat: Albion Rrahmani (5, 51), Claudiu Petrila (71), respectiv Ciprian Deac (10). Albion Rrahmani a ratat un penalty în min. 5 (a apărat Răzvan Sava)

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax