Connect with us

ADMINISTRAȚIE

FOTO. Lucrările de asfaltare a drumului spre Mănăstirea Muntele Rece au fost finalizate

Publicat


Consiliul Județean Cluj a finalizat lucrările de asfaltare desfășurate pe lotul 3 al drumului județean ce duce la Mănăstirea Muntele Rece.

În cadrul lucrărilor de întreținere curentă și periodică desfășurate pe lotul 3 al drumului județean DJ 107N (DJ 107J) – Mănăstirea Muntele Rece, Consiliul Județean Cluj anunță finalizarea lucrărilor de așternere a covorului asfaltic.

Drum județean impresionant

Acestea au vizat sectorul în lungime de aproape 4 kilometri situat între intersecția cu drumul județean DJ 107J, pe direcția Finișel, și Mănăstirea Muntele Rece.

„Am finalizat asfaltarea a două sectoare ale acestui spectaculos drum județean care, dincolo de faptul că traversează un areal extrem de pitoresc, face legătura cu alte drumuri importante din zonă”, a declarat președintele Consiliului Județean, Alin Tișe.

Ce lucrări au fost realizate?

Anterior asfaltării, au fost executate lucrări de:

  • reprofilare a căii de rulare,
  • așternerea de piatră spartă cu cilindrare,
  • montarea de podețe transversale și
  • așternerea stratului de balast stabilizat ca etapă premergătoare asfaltării.

În vederea completei finalizări a lucrărilor urmează a mai fi derulate operațiuni constând în:

  • realizarea de acostamente, șanțuri de pământ și rigole carosabile,
  • refacerea de timpane,
  • realizarea de accese la proprietăți cu tub și balast, precum și
  • defrișări și tăierea lăstărișului și a vegetației din zona drumului.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Ce prețuri sunt la legume și fructe în Piața de gros din Dezmir. CJ elimină taxa de parcare în weekendurile din noiembrie

Publicat

De

Piața de gros Dezmir

Veste bună pentru gospodine și toți cei care vor să pună bunătăți pentru iarnă.

Accesul auto va fi gratuit pentru cumpărători în Piața de gros din Dezmir în zilele de sămbătă și duminică, în luna noiembrie.

Ce prețuri sunt la legume și fructe în Piața de gros din Dezmir. CJ elimină taxa de parcare în weekendurile din noiembrie

Pentru că sezonul de aprovizionare și de pregătire a conservelor pentru anotimpul rece este, încă, în plină desfășurare, piața de gros de la Dezmir oferă clujenilor, dar nu numai, o nouă facilitate.

Astfel, în fiecare sfârșit de săptămână din luna noiembrie, cei care doresc să intre cu mașina în interiorul pieței Agro Transilvania penru a achiziționa produse, o vor putea face fără să plătească taxa de acces.

“Este o măsură prin care încurajăm accesul mult mai facil al clujenilor la produse alimentare de sezon, direct de la producători.

Pe de altă parte, venim în sprijinul vânzătorilor pentru ca aceștia să reușească să-și comercializeze întregul stoc de marfă, mai ales în contextul temperaturilor exterioare tot mai scăzute”, a transmis Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj.

Ce prețuri sunt la Piața de gros

Piața de gros, care este administrată de SC Agro Transilvania, societate la care CJ Cluj este acționar majoritar, are cele mai bune prețuri din zonă.

Prețurile la produsele cele mai căutate:

  • ardei 7 lei/kg,
  • cartofi 2 lei/kg,
  • ceapă uscată 2,5 lei/kg,
  • dovleac 2 lei/kg,
  • fasole galbenă 10 lei/kg,
  • gogoșari 7 lei/kg,
  • mere 4 lei/kg,
  • morcovi 2,5 lei/kg,
  • pere 7 lei/kg,
  • sfeclă 2 lei/kg,
  • varză 3 lei/kg,
  • vinete 2.50 lei/kg,
  • usturoi 17 lei/kg,
  • struguri 8 lei/kg.

La piața din dezmir se poate ajunge și cu autobuzul

Piața Agro Transilvania este situată la ieșirea estică a municipiului Cluj-Napoca și beneficiază de un acces extrem de facil atât pentru posesorii de autovehicule, cât și pentru cei care aleg să se deplaseze folosind mijloacele de transport în comun, respectiv linia 8L.

Accesul pentru cetățenii fără automobil, ori pentru cei care folosesc autobuzul, este gratuit, acesta realizându-se zilnic, între orele 5.00 și 17.00.

 

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

VIDEO FOTO. S-a redeschis circulația pe 4 benzi în zona park&ride-ului de la Aeroport. Obiectivul, finalizat anul acesta

Publicat

S-a reluat circulația pe strada Traian Vuia pe patru benzi, în zona park&ride-ului de la Aeroport. Lucrările la parcarea cu peste 850 de locuri vor fi realizate până la finalul anului.

Circulația pe strada Traian Vuia, în zona park&ride-ului, a fost reluată pe toate cele patru benzi de circulație, a anunțat primarul Emil Boc. În perioadă următoare urmează să se aplice marcajele definitive, iar până la finalul anului întreaga lucrare Park & Ride Aeroport va fi finalizată.

„Dragi clujeni, așa cum am promis, începând de astăzi, 21 octombrie, s-a reluat traficul pe patru benzi în zona park&ride-ului de la Aeroport. Mulțumesc firmei constructoare pentru că s-a ținut de cuvânt și în egală măsură mulțumesc clujenilor pentru înțelegere, pentru că timp de câteva luni au trebuit să circule restricționat pe trei benzi de circulație. În perioada imediat următoare, se vor aplica marcajele definitive, iar până la sfârșitul anului, întreaga lucrare a park&ride-ului de la Aeroport va fi finalizată”, a declarat primarul Emil Boc.

Parcare cu sute de locuri și facilități moderne

Proiectul cuprinde 865 locuri de parcare, destinate persoanelor cu dizabilități, autovehiculelor electrice și hibride, autovehicule și autobuzelor. Acest obiectiv are scopul de a oferi o alternativă verde de mobilitate tuturor cetățenilor care vin din afara orașului.

„În acest park&ride urmează să se realizeze 865 de locuri de parcare, care vor fi destinate autovehiculelor, mașinilor electrice și autocarelor. De asemenea, acest park&ride urmărește să ofere tuturor celor care vor să intre în oraș o șansă de a circula cu transportul în comun, de a-și lăsa mașina la intrarea în oraș și să avem un oraș cu mai puțină poluare, cu mai puține mașini și să avem o calitate a vieții mai bună”, a mai spus Emil Boc.

Autogară pentru zona de nord a țării

Mai mult, autobuzele și autocarele care transportă pasageri spre zona de nord a țării, respectiv spre Baia Mare, Bistrița sau Suceava vor porni de aici spre locurile de destinați, începând de anul viitor, a mai arătat edilul.

„Cei care vor pleca în direcția Baia Mare, Bistrița sau Suceava nu vor mai fi nevoiți să autocarul din altă parte a orașului, ci de aici, și prin aceasta vor economisi timp și va fi mai puțină poluare în oraș”, a transmis primarul.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. E nevoie de un nou Centru de TRANSPLANT la Cluj. Medici: Se vor face mai multe operații în condiții mult mai bune

Publicat

De

ICUTR Cluj

Medici clujeni. de la Institutul de Urologie și Transplant Renal și de la Institutul de Gastroenterologie și Hepatologie, susțin construirea la Cluj-Napoca a unui nou Centru Transplant.

Alături de pacienți operați și persoane care așteaptă un transplant de organe, aceștia au vorbit, la Cluj, despre neajunsurile cu care se confruntă, în special în cazul transplantului renal.

E nevoie de un nou Centru de TRANSPLANT la Cluj. Medici: Se vor face mai multe operații în condiții mult mai bune

Transplanturile de rinichi se fac în condiții foarte dificile la Cluj, spune dr. Gheorghiță Iacob, medic la Institutul Clinic de de Urologie și Transplant Renal (ICUTR) Cluj.

Este vorba, în principal, de spațiul impropriu în care își desfășoară activitatea personalul institutului.

Chiar dacă există un proiect la Cluj privind construirea unui Centru de Transplant Multiorgan, la această oră sunt încă probleme pentru a găsi finanțarea necesară.

“Avem nevoie de o structură adecvată. Există un proiect care este matur. Dacă ne uităm, numărul de transplanturi, în general, în România, este foarte scăzut și pe trend descendent în ultimii 10 ani.

S-ar putea face de trei ori mai multe transplanturi renale în România, 400-450 pe an. La ICUTR putem face peste 200 de transplanturi pe an”, a spus dr. Gheorghiță Iacob.

“Vrem un Centru de Transplant nou”

Conf. dr. Florin Elec medic chirurg la ICUTR Cluj susție și el că este nevoie de o colaborare între instituții care să conlucreze pentru toate transplanturile care acum se fac la Cluj, cel renal și cel hepatic.

“Vrem un Centru de Transplant nou. Este esențial să ne relocăm, să avem un spațiu decent. Volumul nostru de muncă este foarte mare, cel mai mare din România, și avem nevoie imperioasă de un spital” a declarat conf. dr. Florin Elec, care este și peședintele ROMTRANSPLANT.

Acesta a spus că la ICUTR Cluj s-au făcut 2.541 de transplanturi renale în 30 de ani. Acum sunt 2.500 de pacienți pe lista de așteptare și 1.400 de pacienți care au primit un rinichi și o nouă șansă la viață, care sunt sub supravegherea medicilor.

“Au fost făcute 168 de transplanturi renale în 2013, acum vrem să ajungem la 100. Avem capacitate, sunt 6 medici care pot face transplant la ICUTR, dar ne dorim un centru nou pentru a putea face și mai multe transplanturi, inclusiv mai multe transplanturi de rinichi pediatrice la Cluj”, a mai spus cof. dr. Florin Elec.

Probleme inclusiv în legislație

Dr. Nadim Al Hajjar, coordonatorul echipei de medici care a efectuat recent prima operație de transplant hepatic de la Cluj-Napoca a spus la rândul său că este loc de mai bine în ceea ce privește o altă problemă și anume donarea de organe.

“Primul transplant hepatic s-a făcut cu mari sacrificii. Dar transplantul, în general, reprezintă o problemă foarte mare, inclusiv din punct de vedere legislativ.

Sunt probleme cu prelevarea de organe de la pacienți aflați în moarte cardiacă, de exemplu”, a spus dr. Nadim Al Hajjar, medic la Institutul de Gastreoenterologie și Hepatologie Cluj.

“Spune DA! Susține donarea de organe”

Aceste probleme au fost ridicare la Cluj-Napoca unde a fost lansată, luni, o nouă etapă a campaniei “Spune DA! Susține donarea de organe”, organizată de Asociația Transplantaților din România (ATR).

Asta pentru că, sigur, activitatea de transplant nu poate exista fără donatori.

Este o campanie prin care se promovează donarea de organe, o altă problemă din activitatea de transplant din țara noastră.

“Trebuie să informăm populația în așa fel încât oamenii să ia o decizie corectă în ceea ce privește transplantul și donarea de organe. Este o a doua șansă la viață.

În România sunt 4.317 pacienți care așteaptă un organ salvator”, a declarat Ghiță Tache, președintele ATR.

“Transplantul înseamnă viață”

Adriana Vulcu, beneficiară a unui transplant de rinichi din anul 2022, spune simplu că transplantul înseamnă viață.

Este clujeancă și a fost opereată chiar la ICUTR.

“Nu cunosc donatorul. Eram pe listă și am primit un rinichi prin gestul suprem al unei familii care a spus DA într-un moment critic.

Eu am primit o șansă la viață, trăiesc astăzi, sunt bine. Transplantul înseamnă viață”, a spus Adriana, care i-a îndemnat pe cei care au nevoie de un transplant să se înscrie pe liste.

Ea suferea de o boală genetică, polichistoză ranală, moștenită de la mama ei. Altă șansă, în afară de dializă sau transplant renal nu avea și de aceea spune că va fi recunoscătoare toată viața familiei donatorului.

Se consideră foarte norocoasă pentru faptul că a primit un rinichi înainte să înceapă sa facă dializă, iar acest lucru i-a grăbit și recuperarea post transplant.

Mii de pacienți așteaptă o șansă la o nouă viață

Campania “Spune DA! Susține donarea de organe” va cuprinde distribuirea de materiale informative pe Bulevardul Eroilor și în Piața Unirii din Cluj-Napoca, luni, 21 octombrie. Sunt mii de oameni care așteaptă un transplant de organe sunt mii care nici măcar nu se înscriu pe liste pentru că nu cred că vor ajunge să beneficieze de un transplant.

De asemenea, marți, 22 octombrie vor avea loc întâlniri cu studenții de la Facultatea de Teologie Ortodoxă și Științele Comunicării.

O slujbă de pomenire, în memoria Donatorilor Îngeri va avea loc la Catedrala “Sfinții Petru și Pavel” din Mănăștur, marți, de la ora 18.00.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Echipa de minifotbal a Diviziei 4 Infanterie ”Gemina” la primul turneu Champions League în Grecia. Pe ce loc s-a clasat

Publicat

De

divizia
Echipa de minifotbal a Diviziei 4 Infanterie ”Gemina” Cluj a participat în perioada 17 – 20 octombrie la Socca Champions League, turneu care s-a desfășurat în insula Creta din Grecia și la care au participat 68 de echipe din 17 țări.
”La primul nostru turneu pe reguli Socca am reușit să ne ridicăm la valoarea echipelor pe care le-am întâlnit și să câștigăm grupa din care am făcut parte, reușind o victorie cu 1-0 contra celor de la DXC TECHNOLOGY din Bulgaria și două egaluri 3-3 contra celor de la FC ALBIDOK (Academia Pușkaș) din Ungaria după ce băieții au revenit de la 0-3 și 1-1 contra celor de la OLIMPIA AZZAWI din Libia.

S-a oprit în optimi

În 16-mi am reușit să revenim încă o dată de la 0-2 contra celor de la SUNPROTECT din Croația și să ne calificăm în optimile competiție unde am dat de echipa MAS-BUD din Polonia în fața căreia ne-am recunoscut învinși 0-2 după o sumedenie de ocazii ratate de băieții noștri”, arată reprezentanții Diviziei 4 Infanterie ”Gemina”.
Managerul principal al echipei este generalul de brigadă Nicolae Tonu, locțiitorul comandantului Diviziei 4 Infanterie ”Gemina”.

Formată din militari

Echipa de minifotbal Gemina Cluj reprezintă atât la nivel național, cât și internațional un simbol al sportului cu balonul rotund. Echipa activează în Divizia A, Campionatul ,,All Time Sport” – CLUSA Cluj, afiliat Federației de minifotbal din România.
Echipa Gemina Cluj este formată dintr-un grup de militari pasionați de fotbal, înființată la inițiativa generalului de brigadă Tonu.
Socca este cea mai mare competiție de minifotbal din Europa.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax