ACTUALITATE
FOTO. Liceeni clujeni participă la un PROIECT Erasmus pe energie verde. Li s-au alăturat colegi din Franța

Colegiul Tehnic Energetic din Cluj-Napoca și Liceul Pablo Neruda din Saint Martin d’Hères, Franța, își unesc forțele în cadrul unui proiect Erasmus, pentru a promova și valorifica energia regenerabilă în rândul tinerilor.
Din cauza restricțiilor pandemice, întâlnirile au fost amânate, dar în perioada 23-25 februarie, acestea s-au concretizat, în urma vizitei lui Mustapha Nour în România, profesor de inginerie electrică și, totodată, coordonator al proiectului.
„Este a patra oară când vin aici. Prima dată, am vizitat România în 2017. Îmi place țara foarte mult”, spune acesta, pentru Cluj24.
Elevii vor avea șansa să vadă Franța, la rândul lor, în cadrul a 2 mobilități Erasmus+.
„Echipa franceză desfășoară prima mobilitate la sfârșitul lunii martie, iar noi vom merge în Franța la începutul lunii aprilie”, precizează Ionela Iederan, director adjunct și coordonator al proiectului.
În ceea ce privește colaborarea cu Franța, aceasta consideră că întâlnirile sunt fructuoase.
„Prin intermediul acestui proiect, am descoperit lucruri noi, atât cadrele didactrice cât și elevii
implicați. În cadrul primei întâlniri de proiect, care a avut loc în Franța, în luna iulie 2021, am
fost impresionați de Liceul Pablo Neruda, cea mai mare școală de profil din regiune, datorită
dotărilor și avantajelor pe care le oferă elevilor săi”, notează Iederan.
Scopul proiectului este de a îndruma viitorii electricieni să fie eco-responsabili și de a-i sensibiliza pe partea de energie verde.
Uniunea Europeană sprijină financiar programul, acordând aproape 66.000 de euro.
Eoliene și panouri fotovoltaice
Elevii de clasa a X-a au realizat kit-uri de eoliene în miniatură, sub îndrumarea profesorilor de specialitate ai Colegiului Tehnic Energetic: Emilia Galoș, Georgeta Călugăr și Anca Petriuc.
„Kiturile au fost făcute de-a lungul mai multor ședințe. Urmează să lucrăm la un panou fotovoltaic”, completează directorul adjunct.
Aceste activități reprezintă partea practică, iar cea teoretică a constat în evaluarea cunoștințelor elevilor pe platforma Kahoot.
„Lucrăm, de asemenea, pe Twinspace. Acolo se încarcă toate materialele noastre: prezentări, activități, imagini, filmulețe, articole din ziar, logo-uri și sloganuri”, punctează Iederan.
Logo-ul proiectului a fost realizat de liceenii clujeni și francezi. În urma voturilor, propunerea echipei românilor a fost câștigătoare.
Emblema ilustrează steagurile celor două țări partenere, având în centru eolienele, elementul central al proiectului.
Clujul, vizitat de liceenii din Franța
În cadrul mobilității franceze, liceenii vor avea ocazia să viziteze Barajul Lacului Fântânele, Hidrocentrala Mărișel, Salina Turda și centrala fotovoltaică din Câmpia Turzii.
„În proiect sunt implicați 12 elevi de la Colegiul Tehnic Energetic și 12 elevi de la Liceul Pablo Neruda, având specializarea de electrician joasă tensiune.
În decursul unui an și jumătate, elevii au desfășurat activități pe diverse teme, precum energia regenerabilă, panourile fotovoltaice, eolienele și barajele hidroelectrice”, menționează echipa clujeană.
Pe lângă cele 3 cadre didactice de specialitate și directorul adjunct, aceasta îi are în componență și pe inspectorul Octavia Oltean și directorul Cristian Dragoș.
Pentru ei, proiectul este o oportunitate de a le insufla elevilor o altă modalitate de a lucra, de a le lărgi orizonturile și de a crea o interdisciplinaritate foarte bogată.
Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
CULTURA
Concert de pricesne, muzică religioasă și cultă la Cluj-Napoca. Spectacol la Muzeul Etnografic. Rafila Bărbos, invitat special

Un concert de pricesne, muzică religioasă și cultă vaa vea loc la Cluj-Napoca în așteptarea sărbătorii Învierii Domnului. Intrarea este gratuită.
Evenimentul Confluențe Creștine este organizat de Centrul Județean Pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj în parteneriat cu Muzeul Etnografic al Transilvaniei.
Concert de pricesne, muzică religioasă și cultă la Cluj-Napoca. Spectacol la Muzeul Etnografic. Rafila Bărbos, invitat special
Pe scenă vor urca orchestra Cununa Trasilvană, Mariana Morcan, Amalia Decean și Corulul „Vox lucis” al Liceului Greco-Catolic „Inochentie Micu” din Cluj-Napoca. Invitatul special este Rafila Bărbos.
Evenimentul Confluențe Creștine va avea loc joi, 6 aprilie 2023, de la ora 14.00, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei, de pe strada Memorandumului nr. 21.
EVENIMENT
FOTO. Jandarmeria Cluj a organizat „Cupa Mărțișorul” la PESCUIT, dedicată doamnelor și domnișoarelor. Vezi CÂȘTIGĂTOARELE

Sâmbătă, 1 aprilie 2023, la ora 09:30, s-a dat start primei ediţii după pandemie a concursului „Cupa Mărţişor la pescuit”, un eveniment dedicat doamnelor şi domnişoarelor.

„La competiţie s-au prezentat 12 concurente, care au participat la toate ediţiile anterioare. Evenimentul s-a desfăşurat pe Lacul I Gheorgheni din municipiul Cluj-Napoca.
După ședința tehnică, luarea la cunoștință de instructaj, tragerea la sorți a standului, fiecare domnișoară sau doamnă și-a instalat cartierul general de luptă.
S-a auzit…FIR ÎNTINS!!! 4 ore s-a pescuit pe lac.
La ora 13.30 s-a strigat stop competiție și s-a trecut la cântărirea peștelui prins, pentru a putea face departajarea în clasamentul final.

Concurentele au fost sărbătorite de către organizatori cu flori, prăjituri şi sucuri până când comisia a deliberat câștigătoarele.
La final, au fost anunțate câștigătoarele:
· Locul I –Anica Abrudan – 1085 grame;
· Locul II –Eniko Noemi Kiss – 860 grame;
· Locul III –Kinga Kerekes – 840 grame.
Pe locurile 4 şi 5 ale competiţiei s-au clasat fiica şi mama ei, Rozalia şi Iudit Barta, cu o diferenţă de 5 grame.
Premiul “ Cea mai mare captură” i-a revenit doamnei Florica Gabor.

Competiţia sportivă a fost organizată de Asociația Județeană a Pescarilor Sportivi Cluj în parteneriat cu Inspectoratul de Jandarmi Județean Cluj şi Primăria municipiului Cluj-Napoca”, se arată în comunicatul Jandarmeriei Cluj.
EVENIMENT
VIDEO. Chris Norman, fostul vocalist al trupei britanice Smokie, concertează în vară la Cluj-Napoca

Chris Norman, cea mai populară voce a trupei Smokie concertează în această vară la Cluj-Napoca. “Living Next Door To Alice”, “I’ll Meet You At Midnight” sau “Midnight Lady” se vor auzi la BT Arena.
Vocea inconfundabilă a trupei britanice Smokie din anii ‘70 revine în România și va susține un show la Cluj-Napoca. Concertul va avea loc pe 15 iunie 2023, de la ora 20.00.

Chris Norman, fostul vocalist al trupei britanice Smokie, concertează în vară la Cluj-Napoca
Chris Norman a devenit celebru în anii ‘70, fiind primul solist al formației Smokie.
Primul lor album, “Pass It Around”, a fost lansat în 1975, dar primul hit, “If You Think You Know How To Love Me” a venit abia un an mai târziu. Piesa a ajuns No1 în majoritatea țărilor europene. Au urmat hituri precum “Don’t Play Your Rock’n’roll To Me”, “I’ll Meet You At Midnight”, “Needles And Pins” sau “Living Next Door To Alice”
Chris Norman a fost influențat încă din copilărie de muzicieni precum Elvis Presley, Little Richard, The Beatles, The Rolling Stones sau Bob Dylan. A debutat pe scenă la începutul anilor ‘70, dar succesul a venit alături de trupa Smokie. În 1978 a înregistrat un duet cu Suzi Quatro, “Stumblin’ In”, piesă ce avea să ajungă până pe locul 4 și dincolo de ocean, în Billboard Hot 100.
Anii ‘80 au venit cu oportunitatea unei cariere solo care a debutat cu un super hit, “Midnight Lady”. Piesa a fost un succes, s-a vândut în mai bine de 1 milion de exemplare, iar în Germania a stat 6 săptămâni pe primul loc. Au urmat piese precum “Some Hearts Are Diamonds” “Fearless Hearts” sau Broken Heroes”.
În 1994, Chris Norman a primit distincția „Starul video internațional al anului” de la CMT Europe pentru videoclipurile „Jealous Heart”, „The Growing Years” și „Red Hot Screaming Love”. În același an, Chris Norman a format o nouă trupă și a plecat în turneu pentru prima dată în ultimii șase ani.
Anii 2000 au venit cu participări la numeroase festivaluri și emisiuni de televiziune, cea mai cunoscută fiind “Comeback Show” de la televiziunea germană, unde a interpretat “Stumblin’ In” în duet cu C.C. Catch.
În decembrie 2021, a lansat noul său album numit „Just A Man”, pe care l-a scris și înregistrat împreună cu vechiul său mentor și prieten Mike Chapman ca producător.
Artistul va încânta publicul cu hituri precum “Living Next Door To Alice”, “Mexican Girl”, “Stumblin’ In”, “I’ll Meet You At Midnight” sau “Midnight Lady”, te așteptăm pe 15 iunie 2023 la BT Arena din Cluj Napoca.
Biletele se găsaesc pe iabilet.ro și costă între 100 și 500 de lei

Un accident a avut loc, sâmbătă seara, la Săndulești, în jud. Cluj. Un autoturism s-a răsturnat în afara părții carosabile.
ISU Turda a intervenit cu o autospecială de descarcerare și o ambulanță.
În autoturism se afla un singur bărbat care a refuzat transportul la spital.
Sursa: ISU Cluj