Connect with us

ACTUALITATE

FOTO. La Turda asfaltul se scufundă dacă nu crapă și nu ies buruieni din el. Lucrări de MÂNTUIALĂ

Publicat


asfalt

USR Turda reclamă, din nou, calitatea slabă a unor lucrări edilitare executate în municipiu și atrag atenția primarului Cristian Matei că acestea sunt ”de mântuială”.

”Domnule primar Matei Cristian, se scufundă asfaltul în stația de transport public din Micro 3, vis-a-vis de Kaufland. Trimiteți o echipă de la Domeniul Public, că nu mai pot opri în stație autobuzel. Pe caniculă, se mai udă asfaltul”, au spus cei de la USR.

O altă acuză la adresa edilului vizează buruienile care ies din asfaltul unui trotuar.

”Primarul Cristian Matei și-a redescoperit gustul pentru natură. Din asfaltul trotuarului străzii Bogata, finalizată acum câteva luni, a explodat vegetația: câte un brustur, câte o cicoare și câte și mai câte… Un primar care iubește natura sălbatică și urăște gazonul de zeci de mii de lei, neudat și transformat în fân”, au precizat membrii USR Turda.

asfalt 2

Asfalt crăpat după 3 luni

Ultima acuză, și ea mai gravă, se referă la strada Frăsinetului, unde asfaltul turnat a crăpat după 3 luni.

”Mântuiala = definiția administrației penelistului Matei! Strada Frăsinetului crăpată la 3 luni de la finalizare! Urmează o nouă sesizare! Din nefericire pentru toți turdenii, administrația PNL Matei a devenit administrația lucrărilor de mântuială! Nu există lucrare care să nu se încadreze în tiparul mântuielii continue!
Tocmai am verificat lucrările de pe strada Frăsinetului, finalizată acum 3 luni. La doar 3 luni distanță, asfaltul de pe carosabil este crăpat pe mari porțiuni, chestiune de timp până când apar gropile, iar asfaltul de pe trotuare este deja sfărâmicios, putând fi măturat și luat cu lopata în anumite locuri!
Concluzia care se desprinde este că degeaba atragi fonduri europene, daca lucrezi prost, iar lucrările sunt compromise imediat după recepție, că degeaba faci credite publice de multe zeci de milioane de lei pentru asfaltări, dacă le faci prost, iar rambursarea creditelor va cădea pe seama turdenilor și a viitoarei administrații, că la Turda recepția lucrărilor se face indiferent de calitatea lor, iar primarul PNL tace în răcoarea biroului său.
Vom face o nouă sesizare către Inspectoratul în Construcții cu privire la strada Frăsinetului, o altă mostră a bătăii de joc pe bani publici! Monitorizăm orice lucrare și avertizăm orice lucru de mântuială! Luptăm cu mântuiala!”, a spus Ciprian Rigman, președinte USRPLUS Turda.

asfalt 3

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

ACCIDENT în Făget. Implicate, o mașină și o motocicletă. Un bărbat a fost RĂNIT

Publicat

isu

Un accident rutier a avut loc, vineri la prânz, în zona restaurantului Roata din Făget, în Cluj-Napoca. Au fost implicate un autoturism și o motocicletă.

Pompierii din cadrul Detașamentului 2 Cluj-Napoca intervin în aceste momente la un accident rutier petrecut pe drumul de la Sfântul Ion. În accident au fost implicate un autoturism și o motocicletă. Un bărbat este asistat de către pompieri și va fi curând preluat de un echipaj SAJ. La o primă evaluare, acesta are un membru inferior rupt, fiind conștient și cooperant. La misiune participă o autospecială cu modul de descarcerare.

Sursa: ISU Cluj

Foto: Arhivă

Citește mai departe

EVENIMENT

Documentații tehnice semnate în FALS de o persoană ce se prezintă ca arhitect, identificate de Ordinul Arhitecților din România

Publicat

sergey zolkin m9qmoh scfe unsplash

Ordinul Arhitecților din România – filiala Transilvania a identificat mai multe documentații tehnice semnate în fals de o persoană ce se prezintă ca arhitect. Împotriva acestuia vor fi demarate proceduri legale, pe linie penală și administrativă.

„Având în vedere identificarea mai multor autorizații de construire eliberate de către autoritățile competente prevăzute la art. 4 alin. 1 din Legea nr. 50/1991, republicată, privind autorizarea executării lucrărilor de construcții, emise în baza unor documentații tehnice întocmite în calitate de arhitect cu drept de semnătură de către numitul S.L., înțelegem să arătăm că:

1. domnul Szeredai Lorant nu este membru al Ordinului Arhitecților din România;

Având în vedere că numitul Szeredai Lorant nu este membru a OAR el nu poate întocmi și să-și asume niciun fel de documentații tehnice conform Legii nr. 184/2001, republicată.

2. neavând această calitate profesională, numitul Szeredai Lorant nu are dreptul de a întocmi în calitate de arhitect cu drept de semnătură documentațiile tehnice necesare obținerii autorizațiilor de construire.

„Consiliul Teritorial al Ordinului Arhitecților din România – filiala Transilvania va demara procedurile legale, pe linie penală și administrativă, împotriva acestei persoane”

În acest sens la art. 11, alin. 1, din legea nr. 184/2001, republicată, se arată că: “Proiectele de arhitectură pentru materializarea cărora legea impune obținerea autorizației de construire vor fi elaborate de un arhitect cu drept de semnătură sau de un conductor arhitect cu drept de semnătură. Proiectele de arhitectură de interior pentru materializarea cărora legea impune obținerea autorizației de construire pot fi semnate și de către un arhitect de interior cu drept de semnătură”.

3. Documentațiile tehnice în baza cărora au fost eliberare Autorizații de Construire sunt asumate de către numitul Szeredai Lorant prin aplicarea unei parafe de arhitect cu drept de semnătură însă numărul TNA înscris pe aceasta aparține unui alt arhitect cu drept de semnătură obținut în mod legal..

4. Documentațiile tehnice depuse de către numitul Szeredai Lorant, documentații în baza cărora eu fost eliberate autorizațiile de construire, sunt însoțite de Dovezi de Luare în Evidență ce nu au fost eliberate de către Ordinul Arhitecților din România, existând indicii privind întocmirea în fals a acestora. Menționăm că aceste documente sunt emise doar de către Ordinul Arhitecților din România prin Filialele Teritoriale.

Având în vedere cele constatate, Consiliul Teritorial al Ordinului Arhitecților din România – filiala Transilvania va demara procedurile legale, pe linie penală și administrativă, împotriva acestei persoane”, se arată într-un comunicat.

 

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

S-a lansat HUB-ul de Protecție și Suport pentru Ucraina la Cluj

Publicat

primarie 3

Clujul este solidar cu oamenii afectați de război. Vineri s-a lansat HUB-ul de Protecție și Suport pentru Ucraina.

primarie 1

„Astăzi, în Sala de sticlă a Primăriei Municipiului Cluj-Napoca am primit vizita reprezentanților PATRIR – Institutul Român pentru Pace și UNHCR – Înaltul Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați. Discuțiile au vizat lansarea în Cluj-Napoca a proiectului „Casa Internațională” care va servi drept HUB de Protecție și Suport pentru comunitatea ucraineană din oraș și zona metropolitană. Proiectul va include servicii de suport juridic, consiliere economică și îndrumări privind ocuparea forței de muncă, mijloacele de trai și dezvoltarea afacerilor, precum și sprijin psihologic și consiliere pentru traume.

primarie 2

De asemenea, Hub-ului de Sprijin pentru Protecție a fost solicitat să faciliteze coordonarea lunară cu autoritățile administrației publice locale și ONG-urile din Cluj pentru a asigura colaborarea, complementaritatea și consolidarea capacității de a sprijini comunitatea ucraineană din Cluj. În acest scop PATRIR va oferi, de asemenea, instruire personalizată și servicii de asistență pentru autoritățile locale și de stat pentru a sprijini refugiații ucraineni. În paralel, vor lucra cu refugiații din Ucraina pentru a sprijini dezvoltarea unui „consiliu” care îi va ajuta să interacționeze cu instituțiile și serviciile guvernamentale pentru a asigura, împreună, cel mai bun sprijin comunității ucrainene.

„Peste 200 de copii și tineri ucraineni sunt înscriși pentru ceea ce va deveni un model de școală a Ucrainei”

Într-un proiect separat, PATRIR în colaborare cu UNICEF și alți parteneri colaborează pentru a lansa Școala Ucrainei din Cluj – un proiect care a avut o fază pilot de succes covârșitor în această vară (iulie) cu 130 de copii și tineri ucraineni. Acum, peste 200 de copii și tineri ucraineni sunt înscriși pentru ceea ce va deveni un model de școală a Ucrainei.

primarie 4

PATRIR a fost solicitat de UNHCR din România pentru a colabora într-un program cuprinzător de sprijin pentru refugiații ucraineni din nordul României. Orașul nostru alături de PATRIR au fost selectați datorită amplorii masive a sprijinului și răspunsul față de comunitatea ucraineană.

La întâlnire au participat:
Kai Brand-Jacobsen – Președinte PATRIR
Asel Sharsheeva – Șef birou UNHCR Suceava
Bethany Serengheu – Manager de Proiect „Support Ukraine”
Iuliana Niga – Support Ukraine: Coordonator „Protection & Wellbeing Hub”
Emilia Botezan – Șef birou Relații externe și investitori”, scrie primarul Emil Boc pe Facebook.

Citește mai departe

EVENIMENT

Un urs a dat ATACUL în Livada, județul Cluj. Un câine a fost RĂNIT

Publicat

urs

În urmă cu câteva zile un urs a pătruns până în satul Livada, aproape de Gherla, rănind grav un câine al unei familii, care a adus la cunoștința autorităților locale situația, însă deocamdată nu au fost luate măsuri.

„A apărut un urs care coboară în sat, mi-a atacat un câine. Am sesizat primăria comunei dar se pare că nu se face nimic în acest sens”, scrie un sătean din Livada.

Sursa: Facebook Organizația pentru Protecția Mediului și Combaterea Braconajului – OPMCB

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax