Connect with us

EVENIMENT

FOTO. Kseniya, o mamă tânără care s-a refugiat la Cluj din Ucraina, vrea să se întrețină din artă

Publicat


kse 1

Asociația Cluj24 și Fundația Comunitară Cluj, cu sprijinul OXFAM, lansează de la 1 iunie campania ”Cluj pentru Ucraina”, al cărei scop este prezentarea refugiaților ucraineni stabiliți în județul nostru prin articole în limbile română și ucraineană.

O tânără refugiată din Odessa vrea să se întrețină din artă în perioada șederii sale la Cluj. Are un copil mic, iar soțul a rămas în Ucraina, să lupte. Kseniya Parfenova este politolog de meserie, dar acrilicele îi colorează viața în aceste vremuri grele, astfel că face atât picturi în ulei, cât și pe pereți, pentru a supraviețui.

Războiul a adus-o, însă la Cluj.

„M-am trezit la 5 dimineața din cauza exploziilor, soțul s-a uitat la știri și a zis că a început războiul. Nu am vrut să renunț la familie, job, casă, dar nu puteam nici să trăiesc în frică, mai ales pentru că am un copil mic.

Nu am vrut ca el să vadă ce se întâmplă, așa că mers către granița cu Republica Moldova, stând aproape 20 de ore în trafic. A fost cea mai grea zi din viața mea”, povestește tânăra.

Fugind cu un ghiozdan în spate și cu un copil în brațe: „Am plecat cu un singur tricou și niște pantaloni”

kse 2

A părăsit țara în data de 2 martie cu copilul, dar fără soț, căruia nu i s-a permis să plece. Le este greu să trăiască fără el și abia așteaptă să se reîntâlnească.

Inițial, a locuit cu niște prieteni care aveau o casă în al cărei subsol au improvizat un buncăr.

„Pentru că situația devenea din ce în ce mai gravă, am plecat de acasă cu un singur tricou și niște pantaloni. Nu aveam posibilitatea de a transporta alte lucruri, totul a rămas acolo.

Am luat un ghiozdan mic și am plecat speriată”, spune ea.

Îndrăgostită de Cluj

Plănuia să meargă în Polonia, dar i-a plăcut Clujul, motiv pentru care a rămas în România. Viitorul este încă incert pentru tânăra mamă.

„Am fost plăcut surprinsă de cât de buni și empatici sunt oamenii de aici. Ne sunt alături în această tragedie. Nu m-am gândit niciodată că astfel de lucruri se pot întâmpla în viața reală”, adaugă Kseniya.

Nu știa multe despre Cluj, cu excepția unui singur lucru.

„Am auzit că aici e cea mai faină muzică techno. Sunt muzicieni foarte talentați în zonă”, precizează ucraineanca.

Cu toate acestea, îi este dor de orașul său natal și speră ca lucrurile să revină la normal pentru a se putea întoarce.

„Odessa e orașul incredibil al zâmbetelor și fericirii, pe coasta Mării Negre”, punctează Kseniya.

Pictura, o nouă șansă

kse 3

De profesie, este expert în științe politice, dar mereu i-a plăcut desenul. Printre artiștii preferați se numără Gustav Klimt, Guillermo Lorca Garcia, Mikhail Vrubel, Jean Michel Basquiat, Pierre-Auguste Renoir, Edgar Degas și Vincent Van Gogh.

O inspiră oamenii, dar îi place foarte mult să lucreze și la picturi abstracte.

Își dorește să-și ducă pasiunea la următorul nivel și să creeze un site web pentru a se promova. Până acum, a vândut tablouri pe rețelele de socializare. De asemenea, i-ar plăcea să țină expoziții de artă.

Poate realiza orice tablou la cerere, de la portete și peisaje la picturi abstracte, prețurile începând de la 70 de euro, în funcție de dimensiunile tabloului.

Pe contul său de Instagram are postate mai multe picturi.

*** *** *** *** *** *** *** *** ***

Ксенія, молода мама, яка переїхала в Клуж з України, хоче підтримувати себе мистецтвом

Молода біженка з Одеси хоче підтримувати себе мистецтвом під час перебування в Клужі. У неї маленька дитина, а чоловік залишився в Україні воювати. Ксенія Парфьонова за фахом політолог, але акрил забарвлює її життя в ці важкі часи, тому вона малює як маслом, так і стінні розписи, щоб вижити.

Однак війна привела її до Клужа.

«Я прокинулася о 5 ранку від вибухів, чоловік подивився новини і сказав, що почалася війна. Я не хотіла кидати сім’ю, роботу, дім, але й не могла жити в страху, тим паче, що в мене маленька дитина.

Я не хотіла, щоб він бачив, що відбувається, тому поїхала до кордону з Республікою Молдова, просидівши в пробці майже 20 годин. Це був найважчий день у моєму житті», – каже молода жінка.

Бігла з рюкзаком на спині та дитиною на руках: «Пішла лише з однією футболкою та штанцями»

kse 4

Вона виїхала з країни 2 березня з дитиною, але без чоловіка, якого не випустили. Їм важко жити без нього і вони не можуть дочекатися нової зустрічі.

Спочатку вони жили у друзів, у яких був будинок, у підвалі якого вони імпровізували бункер.

«Оскільки ситуація погіршувалася, я пішла з дому лише з однією футболкою та кількома штанцями. Інші речі я не мала можливості перевезти, все залишилося там.

Я взяла маленьку сумку і пішла злякано», – розповідає вона.

Закохана у Клуж

Планувала поїхати до Польщі, але Клуж ій сподобався, тому вона залишилася в Румунії. Майбутнє для молодої матері все ще невизначене.

«Мене приємно вразило, наскільки тут добрі та чуйні люди. Як підтримують нас в цій трагедії. Ніколи не думала, що такі речі можуть відбуватися в реальному житті», – додає Ксенія.

Про Клуж вона знала небагато, крім одного.

«Я чула, що тут найкраща техно-музика. У районі є дуже талановиті музиканти», – каже українка.

Однак вона сумує за рідним містом і сподівається, що все нормалізується, щоб вона могла повернутися.

«Одеса — неймовірне місто посмішок і щастя, на березі Чорного моря, — зазначає Ксенія.

Картина, новий шанс

kse 5

За фахом вона політолог, але завжди любила малювати. Серед улюблених художників Густав Клімт, Гільєрмо Лорка Гарсія, Михайло Врубель, Жан-Мішель Баскія, П’єр-Огюст Ренуар, Едгар Дега та Вінсент Ван Гог.

Її надихають люди, але їй дуже подобається працювати над абстрактними картинами.

Вона хоче вивести своє захоплення на новий рівень і створити веб-сайт для реклами. Досі вона продавала картини в соцмережах. Вона також хотіла би проводити художні виставки.

Вона може зробити будь-яку картину на замовлення, від портретів і пейзажів до абстрактних картин, ціни від 70 євро в залежності від розмірів картини.

У своєму акаунті в Instagram вона опублікував кілька картин.

(Un proiect al Asociației Cluj24 și Fundației Comunitare Cluj, susținut de OXFAM)

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Peste 2.000 de copii cu malformaţii cardiace grave, salvaţi la Cluj şi-n alte centre din România şi Italia. Mulţumim, San Donato

Publicat

De

Acordul de cooperare dintre Ministerul Sănătăţii şi Grupul San Donato a permis salvarea vieţii a peste 2.000 de copii români, care au fost trataţi în clinicile din Italia şi din ţara noastră în ultimii 9 ani, a informat, vineri, ministrul Alexandru Rafila.

Potrivit unui comunicat transmis AGERPRES, Rafila a vizitat, la invitaţia conducerii Grupului San Donato, Policlinica IRCCS San Donato, Spitalul IRCCS San Raffaele şi Spitalul IRCCS Galeazzi – Sant’Ambrogio din Milano. Ministrul a fost însoţit de consulul general al României la Milano, Florin Pascu.

„Parteneriatul şi colaborarea salvează vieţi! Acordul de cooperare dintre Ministerul Sănătăţii din România şi Grupul San Donato a permis salvarea vieţii a peste 2.000 de copii români, care au fost trataţi în clinicile din Italia şi România în ultimii 9 ani. Dezvoltarea profesională a peste 140 de specialişti români în domeniul chirurgiei cardiovasculare pediatrice este de asemenea o componentă esenţială a acestei colaborări, care va permite până în anul 2025 ca toate aceste tipuri de intevenţii chirurgicale să se realizeze în România. Mulţumesc în mod deosebit conducerii Grupului San Donato, dr. Francesco Galli, domnului profesor Alessandro Frigiola şi domnului profesor Tammam Youssef pentru sprijinul constant acordat şi care are ca principală preocupare tratarea copiilor cu afecţiuni cardiovasculare grave şi care permit viaţă mai bună pentru copiii români care au nevoie de ajutor medical”, a afirmat ministrul Sănătăţii, citat în comunicat.

România a reînnoit recent acordul de cooperare în domeniul chirurgiei cardiovasculare pediatrice cu Grupul San Donato, Asociaţia Bambini Cardiopatici nel Mondo şi Asociaţia Inima Copiilor din România.

„Scopul colaborării româno-italiene este scăderea ratei mortalităţii infantile în România cauzate de malformaţiile cardiace congenitale. Datorită acordului, au fost realizate aproximativ 1.700 de intervenţii la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii ‘Marie Curie’ din Bucureşti şi în centrele din Iaşi, Cluj Napoca şi Timişoara, iar aproximativ 600 de copii au fost transferaţi şi operaţi la San Donato”, se precizează în comunicat.

De asemenea, 140 de cadre medicale din România (medici, asistenţi medicali, tehnicieni) au beneficiat de pregătire profesională, dintre care 50 prin training în cadrul IRCCS Policlinico San Donato, iar 90 la Spitalul „Marie Curie” în timpul misiunilor operatorii.

În Italia, la centrul de chirurgie cardiacă, ministrul Rafila s-a întâlnit cu părinţi ai copiilor români operaţi acolo. El a discutat şi cu unul dintre medicii români de la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Marie Curie” care se află la pregătire profesională în Italia.

Ministrul Sănătăţii şi reprezentanţii Grupului San Donato au discutat şi despre posibilitatea de extindere a colaborării în alte specialităţi medicale. AGERPRES

Citește mai departe

EVENIMENT

Maşină în flăcări la intrare pe A3. Au intervenit pompierii clujeni. Defecţiune la instalaţia electrică

Publicat

De

masina flacari

O maşină a fost cuprinsă de flăcări la nodulrutier de intrare pe autostrada A3, în Turda.

„Pompierii din cadrul Detașamentului Turda au intervenit cu o autospecială pentru stingerea flăcărilor care au cuprins un autoturism ce se deplasa pe nodul rutier de acces pe autostrada A3 din apropiere municipiului Turda.

Echipajul a găsit autoturismul cuprins în totalitate de flăcări, iar ocupanții erau ieșiți din acesta. Nu au fost persoane care să solicite consult medical în urma acestui eveniment.

Cauza probabilă a fost o defecțiune la instalația electrică a autoturismului”, informează ISU Cluj.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

VIDEO. Beznă în Parcul Mare. S-a luat curentul. Noaptea, ca hoţii. Clujenii şi-au luminat calea cu telefoanele

Publicat

De

bezna parcul mare

Parcul Mare din Cluj-Napoca a fost cuprins, vineri seară, de o beznă totală, conform imaginilor trimise de un cititor al Cluj24. Spre surprinderea mulţimii de clujeni care erau în parc, lumina s-a luat brusc. Mulţi dintre ei şi-au amintit de vremea lui Ceauşescu, când era des întâlnită o asemenea practică.

Majoritatea celor prezenţi au apelat la telefon pentru a-şi lumina calea, iar cei cu biciclete puse la punct şi-au aprin farurile. Deocamdată nu se ştie dacă au fost incidente.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Cum va fi VREMEA în prima lună de toamnă

Publicat

Ultimele două săptămâni de vară vor avea temperaturi ridicate, la fel ca și prima săptămână de toamnă, iar apoi vremea începe să se mai răcească și să devină normală pentru luna septembrie, potrivit prognozei pentru următoarele 4 săptămâni, transmisă vineri, de meteorologii ANM.

22 – 29 august

Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână, în cea mai mare parte a țării, dar mai ales în regiunile nordice și estice. Regimul pluviometric va fi excedentar în jumătatea de sud-vest a țării, dar mai ales în zona de munte aferentă, iar în rest cantitățile de precipitații vor fi deficitare.

29 august – 5 septembrie

Temperatura medie a aerului va avea valori mai ridicate decât cele normale pentru acest interval, pe întreg teritoriul României, dar mai ales în est și sud-est. Cantitățile de precipitații vor fi local excedentare în regiunile vestice, dar și local deficitare în cele estice, iar în rest vor fi apropiate de cele normale.

5 – 12 septembrie

Temperaturile medii vor fi ușor mai ridicate decât cele specifice pentru această perioadă în regiunile estice și sud-estice, iar în rest vor fi apropiate de cele normale. Regimul pluviometric va avea o tendință ușor excedentară în toate regiunile, dar mai ales în zonele montane.

12 – 19 septembrie

Mediile valorilor termice se vor situa ușor peste cele specifice pentru această săptămână, mai ales în estul și sud-estul țării. Cantitățile de precipitații estimate pentru acest interval vor fi excedentare în regiunile vestice, nordice și nord-vestice, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale.

Sursa: Mediafax

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate