Connect with us

ACTUALITATE

FOTO. Incendiu DEVASTATOR în Secuime. 18 persoane și-au pierdut casele

Publicat


harghi 1
Optsprezece persoane – printre care trei copii – au pierdut aproape totul în incendiul izbucnit duminică înainte de masă la Comandău, județul Covasna, și care a afectat 8 locuințe.
Prefectul Raduly Istvan a anunțat că s-a asigurat personal la fața locului că toată lumea va avea acoperiș deasupra capului începând încă de duminică seară.

harghi 2

”Mi-a plăcut să văd, că deși biserica reformată și primăria și-au oferit ajutorul, rudele și prietenii sunt cei care îi vor găzdui pe cei loviți de soartă. Acum este nevoie de solidaritate: nu numai pentru a curăța dărâmăturile, ci și pentru a-i ajuta pe cei care au rămas fără casă cu pături, haine sau bani”, a spus prefectul.
Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News

harghi 4

harghi 3

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Salvator pe motocicletă în timpul liber. A ajutat un bărbat prăbușit pe trecerea de pietoni

Publicat

De

fb img 1653575452849

Acum câteva zile sergentul major Cotuț Florin, de la Detașamentul 2 Cluj-Napoca, se afla cu motocicleta la semafor, când a observat că un bărbat își pierde echilibrul și cade pe trecerea de pietoni.

Fără să stea pe gânduri, Florin s-a dat jos de pe motocicletă și a sărit în sprijinul bărbatului.

Acesta a suferit un traumatism cranian și sângera abundent, pierzându-și imediat cunoștința.

Pompierul și-a dat seama că victima e în pericol și s-a grăbit să-i dea primul ajutor. I-a îndemnat pe trecători să sune la 112, în timp ce-l aducea în poziția de siguranță. Un șofer i-a adus o trusă medicală din mașină, iar personalul de la o shaormerie din apropiere i-a dat o pereche de mănuși din latex.

Absolvent al Școlii de Subofițeri de Pompieri „Pavel Zăgănescu” Boldești și instruit în acordarea primului ajutor medical, Florin a menținut capul bărbatului în ax și i-a compresat cu un pansament rana, până la sosirea ambulanței.

Treptat, acesta a început să dea semne de revenire și a fost transportat la spital.

Florin este felicitat de către colegii săi salvatori, la fel și cei care s-au unit pentru a face bine.

Citește mai departe

EVENIMENT

60 de elevi nevăzători din Cluj, inițiați în tainele caiacului. Sportul, folosit și ca terapie pentru acești copii

Publicat

De

caiac caiac smile facebook

Asociaţia Caiac SMile din Satu Mare, lansează un nou program, „Caiacul – terapie pentru nevăzători”, care este destinat elevilor Liceului Special pentru Deficienţi de Vedere din Cluj-Napoca.

Astfel, 60 de elevi ai Liceului Special pentru Deficienţi de Vedere din Cluj-Napoca vor fi iniţiaţi în tainele acestui sport de către antrenori şi voluntari ai asociaţiei Caiac SMile

Copiii, care vor fi împărţiţi în trei grupe, vor învăţa bazele acestui sport sâmbătă, 28 mai, pe apele lacului Chios din Parcul Central din Cluj-Napoca, începând cu ora 10.00.

Reprezentanţii asociaţiei îi vor prelua pe tineri de la internat şi îi vor transporta înapoi după terminarea activităţilor.

„Pe toată durata programului, îi vom ghida, îi vom însoţi şi ne vom adapta nevoilor lor, oferindu-le cea mai bună experienţă în formarea lor ca viitori sportivi amatori sau de performanţă”, a declarat Gabi, unul dintre voluntarii care va participa la activităţi. Echipei Caiac SMile li se vor adăuga voluntari de la trei companii care au decis să sprijine financiar proiectul.

Caiac de probă, adus în sala de sport

Pentru a-i familiariza pe copii cu ambarcaţiunea şi cu vâslele, săptămâna trecută organizatorii au adus un caiac chiar la liceu, în sala de sport, şi i-au lăsat pe tineri să-l descopere, să-l simtă și să se urce în el.

„Pentru un tânăr nevăzător, sau cu probleme grave de vedere, senzaţia pe care o are înainte de a se urca într-un caiac şi de a pluti apoi pe lac poate fi greu de acceptat. Este important ca ei să capete încredere în ei înşişi, dar şi în antrenorii noştri”, a spus Ionuţ Stancovici, preşedintele Asociaţiei Caiac SMile.

Scopul proiectului „Caiacul – terapie pentru nevăzători” este de a le asigura elevilor nevăzători un mediu sigur şi propice dezvoltării personale, oportunitatea de socializare şi diminuarea semnificativă a sentimentului de excluziune socială.

Terapia prin mișcare combate anxietatea

Asociaţia sătmăreană continuă astfel seria de proiecte dedicate persoanelor cu diferite deficienţe, cărora le oferă acces la o arie largă de activităţi sportive.

„Printre valorile pe care le insuflăm sportivilor şi beneficiarilor proiectelor noastre se numără echitatea, egalitatea de şanse, disciplina, perseverenţa şi autodepăşirea. Prin activităţile oferite dorim să oferim şansa oricărei persoane, indiferent de nivelul de abilităţi sau statut social, de a se bucura de beneficiile terapiei prin sport.

Pentru că acesta este adevărul: terapia prin mişcare este una dintre cele mai eficiente forme de combatere a anxietăţii şi de îmbunătăţire a calităţii vieţii la nivel fizic şi psihic. Persoanele cu deficienţe sunt primele care ar trebui să aibă acces la aceste forme de terapie! Însă, în România, o recunoaştem sau nu, nivelul de accesibilizare este scăzut, iar persoanele cu nevoi speciale nu reuşesc să devină membri activi ai vieţii sociale şi, mai ales, sportive”, a adăugat Ionuţ Stancovici.

Acţiunea de acum reprezintă şi o avanpremieră a proiectului mai amplu „Caiacul, o cultură sportivă inovativă pentru tineret”, care urmează să se desfăşoare, pentru al doilea an consecutiv, la Cluj-Napoca, în perioada august – octombrie 2022.

Caiac SMile, din Satu Mare via Cluj, în toată ţara!

Reprezentanţii asociaţiei sunt la cel de-al treilea proiect desfăşurat în Cluj-Napoca. În vara anului 2021, antrenorii şi voluntarii au derulat programul „Caiacul, o cultură sportivă inovativă pentru tineret. SMile 2 Sport”, în cadrul căruia sute de copii şi tineri speciali au fost iniţiaţi atât în caiac, cât şi în baschet, tenis şi tenis de masă.

Printre cei care au răspuns „prezent” la activităţi au fost jucători ai echipei de baschet UBT, jucătoarea de tenis Ana Bogdan, Alex Benchea, alpinistul nevăzător care a escaladat Elbrus, Mont Blanc şi Kilimanjaro, şi Alexandru Bologa, judoka nevăzător medaliat cu bronz la Jocurile Olimpice de la Tokyo.

Odată cu venirea iernii, antrenorii şi voluntarii Caiac SMile au ajuns pentru a doua oară la Cluj, de data aceasta pe pârtia Feleacu, unde, în cadrul proiectului naţional „Şi oamenii cu dizabilităţi îşi doresc să schieze” au îndeplinit visul de a schia pentru zeci de persoane cu dizabilităţi.

Citește și: FOTO VIDEO. Peste 25 de clujeni cu DIZABILITĂȚI au schiat pe pârtia de la Feleacu

Feleacului i s-au adăugat alte 9 pârtii din ţară, dotate, prin acest program, cu monoschiuri speciale.

Vara aceasta, Caiac SMile vine cu un proiect „în oglindă”: accesibilizarea lacurilor din ţară pentru persoane cu dizabilităţi. Ele vor avea ocazia să încerce, ca sport de agrement, paracanoe, cu dispozitive special adaptate pentru fiecare tip de dizabilitate în parte.

O viață mai bună pentru cei cu dizabilități

Asociaţia „Club Sportiv Caiac Smile” a fost înfiinţată în anul 2018 și are sfera de activitate în domeniul sportului. Pe lângă promovarea caiacului la nivel de sport de performanţă, misiunea membrilor asociației este de a îmbunătăţii calitatea vieţii membrilor comunităţii aflaţi în dificultate prin implicarea activă în proiecte sociale.

Egalitatea de şanse şi respectarea drepturilor omului sunt doar două dintre valorile pe baza cărora s-a fondat Asociaţia Caiac SMile.

Proiectele sociale, precum accesibilizarea lacurilor şi pârtiilor din România pentru persoanele cu dizabilităţi, au luat naştere tocmai din dorinţa reprezentanţilor asociaţiei de a promova aceste valori şi de a sublinia beneficiile pe care sportul şi terapia prin mişcare le au în rândul persoanelor defavorizate.

Foto: Caiac SMile/Facebook

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Molnar Beata va fi înmormântată sâmbătă. UCIGAȘUL ei este negăsit

Publicat

De

bea 3

Molnar Beata, femeia de 30 de ani, dispărută sâmbătă din Cluj și găsită moartă în județul Bihor, va fi înmormântată sâmbătă în comuna natală Livezeni din județul Mureș.

Părinții femeii s-au prezentat joi la Primăria comunei Borod, pe raza căreia a fost găsit cadavrul, pentru a scoate certificatul de deces, după care au venit la IML Cluj.

Surse au precizat că s-a stabilit cauza morții, și anume strangularea.

Citește și Femeia dispărută din Cluj, OMORÂTĂ de prietenul ei. Acesta este dat în urmărire. Cadavrul, găsit în Bihor

Înmormântarea Beatei Molnar va avea loc sâmbîătă de la ora 13 în comuna natală Livezeni din județul Mureș.

Bărbatul în compania căreia s-a aflat sâmbătă Molnar Beata, Bone Ferenc, este, în continuare căutat de polițiști, aceștia neavând prea multe indicii privind locul în care s-ar afla.

Nici mașina sa, o Dacie Logan de culoare gri cu numere de Arad, nu a fost găsită.

bone 1

Citește mai departe

CULTURA

Începe Festivalul Filmului Francez. Proiecții de FILME în aer liber la Cluj-Napoca

Publicat

De

1920x1080 fb post

Festivalul Filmului Francez (FFF), cel mai longeviv festival din România dedicat unei cinematografii naționale, îşi dezvăluie noua identitate digitală: www.festivalff.ro

Pe site-ul web proaspăt lansat cinefilii pot consulta detaliile filmelor, secţiunile şi programul complet al festivalului. Peste 100 de proiecţii de film se vor desfăşura anul acesta în cinematografe, în spaţii culturale alternative, dar şi în aer liber, între 1 și 12 iunie, în 11 orașe din țară: București, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, Brașov, Brăila, Constanța, Sfântu Gheorghe, Sibiu, Suceava și Târgu Mureș.

În Cluj-Napoca, proiecțiile vor avea loc între 2 și 5 iunie la cinematograful Victoria și în aer liber, în curtea Institutului Francez (str. IIC Brătianu 22). Biletele pot fi deja achiziționate pe https://cinemavictoria.ro/bilete/ și la casa de bilete a cinematografului.

Filmul RMN, de Cristian Mungiu

Cea de-a 26-a ediție a festivalului, organizată de Institutul Francez din România împreună cu partenerii săi, este plasată sub semnul privirii, al explorării şi al empatiei, prin deviza „ochii noștri larg deschiși”. Festivalul propune spectatorilor din Cluj şi o întâlnire deosebită cu regizorul Cristian Mungiu și echipa filmului său R.M.N., prezentat anul acesta în competiție la Cannes.

Selecția filmelor din acest an este alcătuită din 27 de lungmetraje și scurtmetraje, organizate în patru secțiuni. Titlul de deschidere al acestei ediții la Cluj-Napoca este Viens je t’emmène / Eroul nimănui de Alain Guiraudie, o comedie absurdă despre un bărbat care, pe fundalul unor atentate teroriste, se îndrăgostește de o prostituată.

Filmul face parte din secțiunea emblematică a festivalului, Panorama filmelor anului. Alte filme aclamate de criticii francezi și prezentate în premieră națională în România completează această secțiune a festivalului: Un autre monde / O altă lume de Stéphane Brizé, în care Vincent Lindon interpretează rolul unui director de companie care trebuie să se decidă asupra sensului vieții sale, în timp ce ierarhia îl obligă să pună în aplicare un plan social;

Enquête sur un scandale d’Etat / Ancheta unui scandal de stat de Thierry de Peretti, distribuit de Independenta Film, urmărește întorsăturile unei anchete palpitante a unui jurnalist de investigație; Oranges sanguines / Portocale sângerii de Jean-Christophe Meurisse, o comedie corozivă și nemiloasă față de cei aflați la putere.

Tinerii cineaști francezi

Ca în fiecare an, FFF prezintă creația tinerei generații de cineaști francezi. Filmele din secțiunea Competiția Tinere talente – Lungmetraj sunt marcate de îndrăzneală.

I Comete / Cometele de Pascal Tagnati ne arată viața cotidiană a unui sat corsican, pe parcursul unei veri. Din selecție face parte și Entre les Vagues / În bătaia valurilor de Anaïs Volpé, un film deosebit de emoționant despre prietenie. Cu această ocazie, publicul va putea descoperi Ibrahim, o dramă socială emoționantă, debutul regizoral al actorului Samir Guesmi. Filmele din această secțiune vor concura pentru premiul publicului, în vreme ce câștigătorul secțiunii Competiția Tinere talente – scurtmetraj va fi decis de un juriu compus din 3 tineri critici de film români – Dora Leu, Călin Boto şi Andreea Chiper.

În contextul în care Franța deține președinția Consiliului Uniunii Europene, secțiunea Regard vers l’Europe / Privire către Europa reprezintă elementul central al acestei ediții şi celebrează cooperarea în domeniul cinematografiei prin proiecția unor coproducții franco-europene marcante.

Discuție la Cluj cu Mungiu

La Cluj, periplul cinematografic începe în anii 1960, cu filmul Rocco și frații săi al marelui regizor Luchino Visconti, trece prin Breaking The Waves / Abisul sufletului (1996), în regia lui Lars Von Trier, şi ajunge până în 2022, cu cel mai recent exemplu al cooperării cinematografice fructuoase dintre Franța și România, filmul lui Cristian Mungiu, R.M.N., prezentat anul acesta în competiție la Cannes. Proiecțiile filmului de la București și Cluj-Napoca vor fi urmate de discuții cu regizorul și actorii.

Festivalul Filmului Francez este organizat de Institutul Francez din România – București, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara co-organizat de: Alianţa Franceză Braşov, Cinefeel Brăila, Centrul Multifuncţional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin” Constanţa, Arta by Cityplex Sfântu Gheorghe, Teatrul Naţional Radu Stanca Sibiu, Universitatea Ştefan cel Mare Suceava, Asociaţia K’Arte Târgu Mureş.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate
Publicitate
Publicitate