Connect with us

ACTUALITATE

FOTO. Greva foamei în Piața Unirii. Ce vrea fostul manager al Teatrului de Păpuși ”Puck”, Emanuel Petran

Publicat


greva 1

Actorul și regizorul Emanuel Petran, fost manager al Teatrului de Păpuși ”Puck” din Cluj-Napoca, a intrat, miercuri, în greva foamei în Piața Unirii, reclamând mai multe probleme.

Acesta a afișat un banner cu un mesaj în limbile română și engleză: ”Greva foamei ca protest împotriva clasei politice și a justiției din România

Petran a recurs la acest gest deși nu mai este de un an la conducerea teatrului dar spune că efectele înlăturării sale din funcție le resimte acut și în prezent.

Miza ar fi, a explicat acesta, fondurile pentru spectacole ale Teatrului de Păpuși ”Puck” care au crescut de la 150.000 de lei pe an la 800.000 de lei pe an și pe care un grup infracțional organizat dorește să le cheltuie după bunul plac.

greva 2

”Cu toate că realizările mele ca manager în cei opt ani de mandat au fost excelente, la evaluarea finală a celui de-al doilea mandat de manager, am fost notat cu o notă care nu reflectă realitatea obiectivă a realizărilor fiind înlăturat după o evaluare trucată.

Mai mult, mi s-au înscenat niște dosare, în care, nemaifiind manager, nu am mai putut să mă apăr, atârnând asupra mea posibilitatea de a-mi vinde casa ca să plătesc niște sume care, în regres, s-ar fi întors împotriva mea.

Tot acest demers infracțional a fost susținut de Comisia de evaluare, care a făcut evaluarea nerespectând procedurile de evaluare într-un mod flagrant. Comisia a fost formată din doi membri UDMR marcanți, care în loc să respecte procedurile de evaluare, au dat curs scandalurilor create artificial de către etnici maghiari, apropiați lor, prin acuzații de discriminare la adresa mea, acuzații care au fost infirmate de către Consiliul Național pentru Combaterea discriminării, condus de către un maghiar, domnul Csaba Asztalos.

De fapt, miza reală a fost controlul banilor veniți din fondurile Bethlen Gabor, Ungaria, a cărui beneficiar era Teatrul de Păpuși Puck, secția maghiară, nu persoanele fizice care au pornit scandalurile, sprijinite de către UDMR și președintele său, deputatul Csoma Botond”, a spus Petran.

Acesta susține că președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a legalizat evaluare fraudată, deși a recunoscut realizările pe care le-a avut ca manager al teatrului clujean.

”Plângerile la adresa mea au fost verificate de Corpul de Control al președintelui CJ Cluj care a constata că acestea au fost neîntemeiate. Cu toatea acestea am fost schimbat din funcție”, a precizat Emanuel Petran.

Acesta a mai reclamat și faptul că dosarele care îl privesc și care ajung în instanțele din Cluj, susțin ”fraude evidente”, arătând clar legătura dintre atacatori executanți-politic-justiție.

”Va trebui să plătesc zeci de mii de euro pentru dosare inventate, care au fost trucate în justiție. Timp de doi ani viața mea și a familiei mele este făcută praf.

După deschiderea primului dosar împotriva mea, sunt monitorizat cu metode specifice serviciilor de informații, pentru a nu mai opune rezistență și pentru a ceda benvol libertățile și drepturile mele, punându-mi-se în pericol sănătatea și viața”, a mai spus fostul manager al Teatrului de Păpuși ”Puck”.

Revendicările lui Petran

greva 3

Emanuel Petran a arătat că are mai multe revendicări, printre care realizarea unei emisiuni TV de către un post de interes național, în care să existe o discuție între el și un reprezentant al Consiliului Județean Cluj, cu documente doveditoare pe masă, discuție cu privire la începutul, evoluția și starea actuală a evenimentelor care au determinat gestul său de a intra în greva foamei.

”Dacă în această emisiune, asistat de un jurist cu reputație nepătată, neutru din punct de vedere politic, care să confirme sau nu afirmațiile mele,  demonstrez fraudele flagrante atât de la evaluare cât și de la legalizarea actului de evaluare, cer demisia de onoare a domnilor  Tișe și Vakar.

Cer publicarea de urgență de către Ovidiu Pecican a probelor prin care mă cataloghează în postările sale pe Facebook: Prostea, Josnea, pigmeu, gogoman, muncitor necalificat, Jegspir,  needucat, Dondiru, meschin, penibil, că rag ca un măgar, pitic, că dorm sub pod, slut, mârlan, mulă, bleg ca o gâză, Ipsea Șpepe, că put etc și care mi-au adus un prejudiciu de imagine incredibil, atât în rândul publicului, prietenilor, a cunoscuților cât și a instanțelor de judecată, domnia sa fiind un formator de opinie foarte cunoscut, fiind director de revistă, realizator TV, profesor universitar, scriitor și având o influență foarte mare asupra celor care îi citesc blogul, în jur de 5000 de prieteni și a clujenilor, în general”, a menționat Petran.

Dacă aceste probe nu există, acesta a anunțat că îi va cere public lui Ovidiu Pecican să-și depună demisia de la conducerea revistei ”Steaua”, pentru faptul că prin postările sale ”de o calitate și un nivel suburban, făcute fără dovezi, prin poziția pe care o deține, distruge imaginea glorioasei reviste de cultură și pune o pată de neșters asupra numelor iluștrilor săi predecesori; un director al unei atât de prestigioase reviste nu-și poate permite să facă așa ceva”.

”Cer explicații publice din partea Curții de apel Cluj cu privire la „distribuirea aleatorie” a dosarelor din cadrul Curții. Cum anumite dosare ajung doar la anumite complete, complete care dau hotărâri absolut neconforme cu datele din dosar? Cum anumite dosare ajung doar la anumiți judecători care întâmplător sunt prieteni și foști colegi cu anumiți oameni politici care au interesul ca anumite dosare să fie trecute pe sub masa”, a mai spus Petran.

De asemenea, acesta cere explicații publice din partea Poliției Cluj cu privire la abuzurile pe care le-a făcut polițiștii asupra sa în data de 27 septembrie 2021, în localitatea Șoimeni, în fața a sute de oameni care erau la o sărbătoare locală, atunci când, fără să apuce să vorbească, fără să se opună, fără să i se pună fiola, fără să poată avea nicio reacție de apărare, a fost încătușat, băgat în dubă și dus la Poliția Gherla.

”Polițiștii au recunoscut că am fost urmărit. Mai cer explicații publice din partea SRI cu privire la monitorizarea activităților și a veții mele private prin mijloace specifice serviciilor de informații”, a conchis Emanuel Petran.

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News

 

 

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ECONOMIE

Centrală electrică FOTOVOLTAICĂ la Cluj. 600 de panouri instalate. Mai puţin cu 102 tone de CO2 pe an

Publicat

Electrică Furnizare a fost aleasă de compania Eckerle Automotive pentru realizarea proiectului de construcţie la cheie a unei centrale electrice fotovoltaice cu o putere instalată de 314,82 kWp şi o producţie medie anuală de energie electrică estimată la 339 MWh, potrivit unui comunicat remis, vineri, AGERPRES.

Investiţia va ajuta la reducerea emisiilor de CO2 cu peste 102 de tone pe an.

Proiectul demarat în Cluj-Napoca a presupus instalarea modulelor fotovoltaice pe acoperişul fabricii Eckerle Automotive.

„Proiectul la cheie privind implementarea unei centrale electrice fotovoltaice pentru partenerul nostru Eckerle Automotive din Cluj-Napoca are o putere instalată totală de 314,82 kWp prin montarea a 594 de panouri fotovoltaice de 530Wp. Ne onorează faptul că Electrica Furnizare a fost selectată pentru realizarea acestui proiect de către o companie multinaţională de succes, proiect care va reduce emisiile de carbon cu peste 102 tone/ an şi va genera o reducere de costuri privind energia electrică utilizată.

Avem expertiza necesară pentru a oferi soluţii la cheie care să îndeplinească aşteptările partenerilor noştri de afaceri, precum predictibilitate în costurile cu furnizarea energiei electrice, reducerea amprentei de carbon şi creşterea eficienţei energetice. Suntem prezenţi la nivel naţional prin consultanţi de vânzări specializaţi care pot propune soluţii personalizate pentru toate segmentele de clienţi şi tipurile de industrie, beneficiile fiind vizibile imediat după implementarea proiectelor”, a declarat Iulian Matei, directorul Departamentului Clienţi Cheie Electrica Furnizare.

Compania Eckerle Automotive, parte a grupului PRETTL, are o experienţă de peste 50 de ani în tehnologia sistemelor de port-perii pentru motoarele electrice de acţionare a geamurilor, scaunelor, ştergătoarelor de parbriz folosite de toate mărcile auto. Aceste sisteme sunt fabricate pe linii de producţie complet automatizate, linii construite la rândul lor tot de către Eckerle Automotive.

Eckerle Automotive şi-a setat obiectivul de „zero emisii CO2” până în 2025

„Eckerle vrea să-şi aducă contribuţia la asigurarea unui viitor sustenabil, prietenos cu mediul înconjurător. În acest sens, am ales să facem acest pas şi să implementăm parteneriatul cu Electrică Furnizare, cu care avem o colaborare excelentă”, a declarat Andrei Trombitas, director general Eckerle Automotive România.

Cu o experienţă de peste 120 de ani în domeniul energiei, Electrică Furnizare a intrat, în anul 2020, pe piaţa de producţie de energie electrică din surse regenerabile, prin achiziţionarea Parcului Fotovoltaic Stăneşti, din judeţul Giurgiu, cu o capacitate de 7,5 MWp.

În prezent, compania are în implementare o serie de proiecte care implică livrarea de soluţii personalizate, la cheie, pentru producerea energiei verzi, aliniindu-se astfel la strategia Grupului Electrică ce vizează contribuţia la dezvoltarea sustenabilă a afacerilor, în contextul Pactului verde european.

Eckerle Automotive este o companie din Germania înfiinţată în 1970, un partener de încredere Bosch, lider mondial de referinţă pe piaţa automotive şi electrocasnice, de peste 30 de ani, specializat pe procese cu valoare adăugată importantă. Eckerle Automotive este preluat de grupul german PRETTL în anul 2020, ce deţine peste 90 de fabrici de profil pe mai multe continente: Europa, Asia, America de Nord, America Centrală.

Sursa: Agerpres

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Apă tot mai scumpă la Cluj. O femeie și-a umplut sticle din plastic din fântâna de pe Bulevardul Eroilor

Publicat

apa ero 1

O femeie a fost surprinsă, vineri, în timp ce își umplea mai multe sticle cu apă din fântâna arteziană de pe Bulevardul Eroilor.

”Este scumpă apa la Cluj, dar bine că este fântână gratis. Apa de acasă este pe bani, contorul merge.

Nu mai bine venim să luăm apă pe gratis, să udăm florile sau cine știe ce?

Era o doamnă în toată firea”, a spus un cititor al Cluj24.

apa ero 2

Alții se scaldă în fântâna de pe Eroilor

Când a văzut că este filmată, femeia a renunțat să umple cu apă toate cele patru sticle pe care le avea, astfel că a plecat doar cu jumătate din pradă.

”Alții se scaldă aici în fântâna asta din centrul Clujului, alții își duc acasă apă. Clujul de cinci stele…”, a mai spus clujeanul.

apa ero 3

 

 

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

FOTO. Alee din Gheorgheni, transformată în parcare ilegală pentru TROTINETE electrice

Publicat

De

troti 4

O alee dintre blocuri din cartierul Gheorgheni a fost transformată în parcare ilegală de trotinete electrice, la un moment dat fiind nu mai puțin de 11 astfel de vehicule.

Un locuitor al unuia dintre blocurile de pe Aleea Băișoara, la capătul liniei de autobuz 33, a declarat pentru Cluj24 că trotinetele nu au ce căuta în așa număr mare într-un singur loc.

”Aleile dintre blocuri în Gheorgheni au ajuns parcări pentru trotinete electrice. Pur și simplu te sufoci de ele”, a relatat acesta.

troti 3

troti 2

troti 1

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

FOTO. Start la „Clujul cu flori’’. Evenimentul, organizat de Asociația pentru Înfrumusețarea Clujului

Publicat

De

clujul cu flori 2

Cea de șasea ediție „Clujul cu flori”, mișcare inițiată de Asociația pentru Înfrumusețarea Clujului, se va derula în perioada 1 iulie – 30 septembrie 2022, timp în care locuitorii județului sunt invitați să participe la transformarea orașului într-un spațiu mai plăcut vederii prin decorarea ferestrelor, balcoanelor și grădinilor cu flori.

Munca lor va fi răsplătită de Asociație prin premierea celor mai deosebite proiecte florale.

„Cei doi ani de pandemie au afectat oarecum proiectul nostru prin scurtarea perioadei lui de derulare, dar ne bucurăm să revenim anul acesta la forma lui extinsă, așa cum am gândit-o la înființare.

clujul cu flori 1

Bucuria ne este cu atât mai mare cu cât am observat că inițiativa noastră a avut ecou în rândul clujenilor, dovadă stând an de an numărul tot mai mare de amenajări florale înscrise în concurs.

Suntem pe drumul cel bun și credem în continuare că Clujul poate deveni un oraș al florilor cu ajutorul tuturor locuitorilor lui, fie că sunt cetățeni simpli, fie companii sau instituții publice’’, a spus Gergely Balázs, președintele Asociației pentru Înfrumusețarea Clujului.

Toți cei care doresc să participe la concurs își pot înscrie proiectele pe site-ul  www.orasulfrumos.ro sau pot trimite imagini cu amenajărilor lor peisagistice în mesaj privat pe paginile de Facebook (română, maghiară) ale proiectului: www.facebook.com/clujulcuflori  / www.facebook.com/viragos.kolozsvar

Premiile care se vor acorda anul acesta vor recompensa:

  • cea mai frumoasă fațadă de casă / instituție publică / companie
  • cea mai frumoasă fereastră
  • cel mai frumos balcon
  • cea mai frumoasă grădină / curte / spațiu verde din fața blocului
  • cea mai frumoasă grădină urbană de plante aromatice și legume sau fructe
  • cel mai frumos proiect floral din județul Cluj

Criterii de jurizare

De asemenea, Asociația pentru Înfrumusețarea Clujului va oferi un premiu special, la fel ca în fiecare an.

Desemnarea proiectelor câștigătoare se va face în prima jumătate a lunii octombrie. Criteriile de jurizare vor ține cont în special de amplasarea, cromatica şi formele în care au fost aranjate florile, diversitatea florilor folosite și maniera în care acestea se armonizează cu mediul în care au fost amplasate.

Inițiativa ’’Clujul cu flori’’ aparține Asociației pentru Înfrumusețarea Clujului, o asociație a cărei rădăcini se întind mult în trecutul Orașului Comoară (anii 1880-1890) și de numele căreia se leagă proiecte importante, precum gestionarea spațiului verde din jurul grupului statuar Matia Corvin din Piața Unirii, dezvoltarea Parcului Central sau amenajarea Cetățuii.

Asociație din 2017

Înființată în 2017, Asociația pentru Înfrumusețarea Clujului readuce la viață scopurile vechii organizații și își propune să contribuie la crearea unui spațiu vital sănătos, plăcut, de bun-gust și estetic cu ajutorul și cu participarea activă a cetățenilor urbei.

Fondatorii Asociației doresc ca Clujul să fie nu numai un oraș modern în sensul de azi al cuvântului și plin de posibilități, ci și unul care corespunde standardelor occidentale în ceea ce privește esteticul și frumosul.

Proiectul ’’Clujul cu flori’’ este finanțat de Primăria și Consiliul Local al Municipiului Cluj-Napoca și de Bethlen Gábor Alap din Ungaria.

Site: www.orasulfrumos.ro

Facebook: www.facebook.com/clujulcuflori  / www.facebook.com/viragos.kolozsvar

 

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate
Publicitate
Publicitate