Connect with us
Advertisement
Advertisement

EDUCATIE

FOTO. Directorul Școlii Gimnaziale Vad, acuzat că a bătut doi elevi și pe mama unuia dintre ei. Anchete ale IPJ și ISJ

Publicat


Vad

Anchete la Școala Gimnazială Vad au fost declanșate de Poliție și de Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Cluj după ce directorul unității, Mircea Boian, a fost reclamat că a bătut doi elevi și pe mama unuia dintre ei.

”Poliția municipiului Dej a fost sesizată prin intermediul unui apel la 112, de către părintele unui elev din cadrul unei unități de învățământ din localitatea Vad, despre faptul că un cadru didactic i-ar fi luat telefonul copilului și refuză să îl înapoieze.

În baza sesizării un echipaj de poliție s-a deplasat la unitatea școlară.

De la un telefon mobil

Vad

Din primele verificări a rezultat că în data de 10 aprilie a.c., în timpul orelor de curs, respectivul elev, în vârstă de 11 ani, ar fi utilizat telefonul mobil, motiv pentru care cadrul didactic i-ar fi indisponibilizat dispozitivul, cu scopul de a-l înapoia părintelui acestuia la finalul orelor.

De asemenea, în urma activităților derulate cu ocazia deplasării echipajului la unitatea școlară a rezultat faptul că, la aceeași dată, în contextul unei stări conflictuale spontane care s-ar fi desfășurat între cadrul didactic, bărbat de 54 de ani, elevul de 11 ani, un alt elev de 12 ani și mama acestuia din urmă, ar fi rezultat vătămarea corporală a celor trei”, arată IPJ Cluj.

În cadrul anchetei vor fi stabilite împrejurările în care s-ar fi desfășurat aspectele sesizate, fiind întocmit un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de purtare abuzivă.

Comportament incompatibil cu funcția de director

De asemenea, ISJ Cluj a atransmis că directorul Școlii Gimnaziale Vad a informat inspectoratul cu privire la incidentul petrecut în spațiul școlii, în data de 10 aprilie.

”Având în vedere circumstanțele evenimentului deosebit, conducerea IȘJ Cluj s-a autosesizat și a dispus verificarea contextuală a incidentului, prin inspectorii școlari desemnați să analizeze întrega stare de fapt și să întocmească un raport edificator asupra situației constatate.

Raportul urmează să fie prezentat în următorul consiliu de administrație al IȘJ Cluj, în vederea stabilirii eventualelor sancțiuni disciplinare, corelate cu gravitatea faptelor constatate”, au spus reprezentanții ISJ Cluj.

Aceștia și-au exprimat regretul pentru cele întâmplate și consideră că ”astfel de comportamente sunt incompatibile cu funcția de director și cu statutul de cadru didactic”.

Cum a izbucnit bătaia

Potrivit informațiilor Cluj24, bătaia ar fi pornit după ce un elev de clasa a V-a a vrut să intre în biroul directorului Mircea Boian și l-ar fi deranjat.

Directorul i-ar fi tras elevului o plamă peste față și l-a înjurat, iar un coleg al elevului lovit a sunat-o de pe telefonul mobil pe mama acestuia pentru a-i relata incidentul, moment în care Boian i-a smuls telefonul, l-a lovit și l-a strâns de gât.

Scandalul a continuat și a doua zi când părinții celor doi elevi s-au prezentat la școală, iar Mircea Boian ar fi bruscat-o și pe una dintre mămici.

Cei doi elevi bătuți s-au prezentat și la IML Cluj pentru a-și scoate certificate medico-legale care să ateste agresiunea directorului.

Cluj24 a încercat să ia legătura cu Mircea Boian, dar acesta nu a răspuns la telefon.

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Desant la Baza Aeriană de la Câmpia Turzii. Participă aproape 2.000 de parașutiști. Se închide o porțiune din A3

Publicat

De

Desant aerian la Baza de la Câmpia Turzii

Aproape 2.000 de parașutiști militari, din mai multe țări, vor participa duminică, 12 mai, la un desant aerian, la Baza de la Câmpia Turzii, în cadrul cadrul exercițiului SWIFT RESPONSE 24.

Exerciții similare se vor desfășura, în această perioadă, și în alte cinci state aliate și partenere, respectiv Estonia, Macedonia de Nord, Republica Moldova, Polonia și Suedia, în cadrul celei mai mari operații de desant din Europa de după cel de-Al Doilea Război Mondial.

Desant la Baza Aeriană de la Câmpia Turzii. Participă aproape 2.000 de parașutiști. Se închide o porțiune din A3

Potrivit Ministerului Apărării Naţionale (MApN), aproximativ 2.000 de parașutiști militari din Franța, Germania, România, Spania, Statele Unite ale Americii și Țările de Jos se vor instrui în cadrul secvențelor desfășurate în România ale exercițiului SWIFT RESPONSE 24 (SR24) / DEFENDER 24.

Se testează capacitatea de reacție

Forțele angajate în exercițiu demonstrează capacitatea de reacție și interoperabilitatea structurilor, precum și angajamentul pentru asigurarea apărării colective, au precizat reprezentanții MApN.

În țara noastră, SWIFT RESPONSE 24 este conectat cu exercițiul WING SPRING 24 / DACIA 24, la care participă, în această perioadă, forțe ale Brigăzii 81 Mecanizate General Grigore Bălan dislocate în Centrul Național de Instruire Întrunită Getica din Cincu, județul Brașov, și în poligonul Bogata din Turda.

Trafic închis pe tronsonul de autostradă Târgu Mureș – Câmpia Turzii

Având în vedere numărul mare de militari și echipamente care vor fi desantate în zona Bazei 71 Aeriană din Câmpia Turzii și posibilitatea ca dispersia acestora la aterizare să aibă o amprentă la sol semnificativă, se va închide circulația pe Autostrada Transilvania.

Asftel, cu sprijinul Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere S.A. și a Inspectoratului General al Poliției Române, Brigada Autostrăzi, se va închide circulația pe tronsonul Târgu Mureș – Câmpia Turzii, de la km 36+000 m, nod rutier Chețani, până la km 51+796 m, nod rutier Câmpia Turzii.

Circulație este prevăzută să fie închisă sâmbătă, 12 mai, între orele 17.00 – 20.00, pentru aproximativ 30 – 45 de minute, însă există posibilitatea care exercițiul să fie amânat pentru data de 13 mai.

Alternativ, în intervalul orar menționat, participanții la trafic pot utiliza drumul național DN15.

Exercițiu de recuperarea a unei baze militare ocupate

5.000 de militari și 320 de mijloace tehnice, din șapte state aliate și partenere participă, începând din 5 mai și pînă în 24 mai, la exercițiul multinațional SWIFT RESPONSE 24/ DEFENDER 24 al Comandamentului Forțelor Terestre ale SUA în Europa și Africa (USAREUR-AF).

România, arată reprezentanții MApN, participă cu 2.300 de militari și 220 de mijloace tehnice la acest exercițiu.

SWIFT RESPONSE 24 este un exercițiu specific misiunilor de desant aerian, al cărui scenariu presupune recuperarea unei baze militare ocupate, prin realizarea superiorității aeriene, parașutarea unei forțe aliate și executarea de trageri reale în poligon (LIVEX).

Pe teritoriul României, exercițiul este condus de Forțele Armate Germane în parteneriat cu Forțele Terestre Române, cu sprijinul Forțelor Aeriene Române.

Operația aeropurtată multinațională Joint Forcible Entry include și desantare de tehnică militară.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

LIVE VIDEO. PNL Cluj, la startul campaniei electorale. Boc: Nu schimbi calul când urci dealul

Publicat

PNL Cluj dă, vineri, startul oficial al campaniei electorale pentru alegerile locale și europarlamentare din 9 iunie. Primarul Emil Boc a adresat un mesaj simbolic clujenilor: „Nu schimbi calul când urci dealul!”. 

Pe Bulevardul Eroilor din Cluj-Napoca au ținut să marcheze acest eveniment liderii liberali clujeni și candidații în alegeri, președintele PNL Cluj, eurodeputatul Daniel Buda, primarul Emil Boc, președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe și secretarul general al Guvernului, Mircea Abrudean.

Boc: Nu schimbi calul când urci dealul

În discursul său, primarul Emil Boc a adresat un mesaj simbolic clujenilor, sub forma unei zicale populare: „Nu schimbi calul când urci dealul!”.

„Un mesaj, așa, pentru ardeleni,«nu schimbi calul când urci dealul», așa că, țineți minte că dacă această echipă a urcat dealul ne-a dus unde este, trebuie să mergem mai departe și să ducem Clujul acolo”, a arătat Boc.

Edilul a vorbit și despre marile proiecte ale Clujului, arătând că realizarea acestora ar fi imposibilă fără munca în echipă a reprezentanților PNL din Guvern și de la Bruxelles.

„Sunt 420 de milioane de euro care sunt investite aici, și cred că fac diferența. Sunt încă 4,5 miliarde de euro care sunt în lucru în momentul de față.

Nu este meritul meu, este meritul unei echipe: a lui Daniel Buda de la Bruxelles, a lui Alin Tișe de la Consiliul Județean, a lui Dan Tarcea de la Primărie, a consilierilor județeni și locali fără de care nu putea niciun proiect să se dezvolte și în primul rând al PNL-ului, al Guvernului PNL-PSD, care este un partener loial și corect al acestui oraș și care ne-a susținut acolo unde este nevoie”, a transmis primarul Emil Boc

Tișe: Clujenii vor putea să aprecieze dacă am făcut mult sau puțin

Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a lansat de asemenea un mesaj cu ocazia începerii campaniei electorale: cursa pentru primul loc trebuie pregătită în fiecare zi, și nu doar în luna de dinaintea alegerilor.

„Momentul de astăzi reprezintă pentru noi, cei care muncim în administrația publică, o permanentă cursă, la fel ca o cursă de atletism, în care în fiecare zi facem câte ceva, ne antrenăm, muncim pentru a putea la final să avem rezultate extraordinare. Pentru noi, la PNL, cursa a început acum câțiva ani, am făcut în acești mulți ani multe lucruri bune pentru clujeni și iată, acum, ne apropiem acum de sprintul final, care reprezintă prezența noastră în fața oamenilor și rezultatul pe care așteptăm să îl obținem.

Clujenii, în acest moment, vor putea să aprecieze dacă am făcut mult sau puțin, dacă am făcut bine sau rău iar nota pe care ne-o vor da la finalul acestei curse sper să fie una foarte bună”, a declarat președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe.

 

Clujul, exemplu în absorbția fondurilor europene

Liderul PNL Cluj, europarlamentarul Daniel Buda, a arătat că politicienii care vin astăzi să ceară votul clujenilor s-au validat în funcțiile ocupate prin rezultatele excepționale care au pus Clujul pe harta Europei.

„Suntem astăzi în fața unei campanii electorale extrem de complexe. Timp de 30 de zile, partidele politice vor veni în fața alegătorilor și vor pune pe masă ofertele lor electorale. Noi, cei de la Partidul Național Liberal avem cea mai bună garnitură de candidați la aceste alegeri locale, oameni care de-a lungul timpului s-au validat pe posturile pe care le-au avut.

(…) Clujul este astăzi dat exemplu în tot ceea ce înseamnă absorbția fondurilor europene. La Bruxelles, când vrei să vezi un oraș care să fie un exemplu în absorbția fondurilor europene, cu toții vin la Cluj, pentru că aici performanța este la ea acasă”, a declarat eurodeputatul Daniel Buda, președintele PNL Cluj.

 

Citește mai departe

EDUCATIE

Licitație cu obiecte de artă realizate de elevi ai Liceului pentru Deficienți de Vedere. Au nevoie de mașini de scris Braille

Publicat

De

Liceul Special pentru Deficienți de Vedere Cluj - Napoca

Câțiva elevi ai Liceului Special pentru Deficienți de Vedere din Cluj-Napoca au realizat obiecte de artă care vor fi scoase la licitație pentru o strângere de fonduri.

Evenimentul, care are loc sâmbătă, 11 mai, este unul caritabil, iar clujenii pot cumpăra creațiile elevilor și să îi ajute astfel să doteze liceul cu mașini de scris speciale.

Licitație cu obiecte de artă realizate de elevi ai Liceului pentru Deficienți de Vedere. Au nevoie de mașini de scris Braille

Cei care vor participa la evenimentul de la N1 studio vor avea parte și de alte experiențe.

Elevii care au creat obiectele de artă scoase la licitație vor să strângă fonduri pentru a dota liceul cu 6 mașini de scris Braille Tatrapoint Standard.

Copiii au nevoie de 10.000 de euro

Pentru asta, Liceul Special pentru Deficienți de Vedere din Cluj-Napoca are nevoie de 10.000 de euro, iar până în prezent a fost strânsă suma de 1.000 de euro.

Aceste mașini de scris speciale vor contribui la îmbunătățirea experienței educaționale și la facilitarea integrării elevilor în societate.

Aparatele sunt esențiale pentru autonomia și independența persoanelor cu deficiențe de vedere, permițându-le să scrie texte, scrisori și chiar să formuleze documente mai complexe, cum ar fi lucrări de licență sau teze de doctorat.

În urma achiziției, de acestea vor beneficia cel puțin următoarele 5 generații de elevi, adică în jur de 800 de elevi.

Ședințe foto gratuite, artă vizuală și degustări de produse locale

Cei interesați să participe la acest eveniment și vor să ajute, vor avea oportunitatea de a se bucura de experiența artei vizuale, dar și de a socializa cu elevii care au lucrat manual obiectele scoase la licitație.

Mai mult, vor avea parte și de experianța unei ședințe foto cu fotograful Adalbert Dohotariu și vor putea degusta produse culinare deosebite oferite de sponsori locali.

Elevii cu deficiențe de vedere sunt sprijiniți în acest demers de Clubul Rotaract Cluj-Napoca Gemina, unul dintre cele mai tinere cluburi Rotaract din oraș, care este organizatorul evenimentului.

Acesta are loc sâmbătă, 11 mai, între orele 14.00 și 20.00, într-un studio foto plin de creativitate și inspirație, situat Calea Dorobanților, nr. 107.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. A început campania electorală. Doar 10 locuri speciale de afișaj au fost amenajate la Cluj-Napoca

Publicat

De

Vineri, 10 mai, a început campania electorală. În acest an, în 9 iunie, vor avea loc alegeri locale și pentru Parlamentul European.

Deși sunt, practic, două rânduri de alegeri, Primăria Cluj-Napoca a amenajat doar 10 puncte pentru afișajul electoral.

A început campania electorală. Doar 10 locuri speciale de afișaj au fost amenajate la Cluj-Napoca

Astfel, la Cluj-Napoca, locurile de afișaj electoral stabilite pentru scrutinul din 9 iunie 2024 sunt următoarele:

  • P-ța Mihai Viteazul (pe aleea din fața monumentului închinat domnitorului Mihai Viteazul);
  • B-dul Eroilor în zona monumentului închinat memorandiștilor înspre b-dul Eroilor);
  • Str. Alexandru Vaida Voevod ( în zona staţiei C.T.P din fața centrului comercial Iulius Mall– sensul de coborăre înspre cart. Mărăști);
  • B-dul 21 Decembrie 1989 ( staţia C.T.P.- vis a vis de piaţa agroalimentară Mărăşti, sensul de coborâre înspre centru );
  • P-ța 1 Mai (în zona stației C.T.P. (în triunghiul delimitat prin balizele de semnalizare);

  • P-ța Gării- str. Căii Ferate ( în zona pietonală dinspre str. Craiovei );
  • Splaiul Independenței ( în stația de tramvai, sensul de coborâre înspre centru, în zona Salii polivalente ”BT Arena” );
  • Str. Primăverii ( în zona parchingului și a fântânii arteziene );
  • Strada L. Pasteur nr 60 ( pe platforma din preajma sediului instituției din cartierul Zorilor);
  • Str. Observatorului ( pe platoul betonat situat între imobilele de la numerele poștale 107 și 109) .

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax