CLUJ24 TV
LIVE VIDEO. Primarul Emil Boc, la podcastul Contraste de pe Cluj24
Primarul Emil Boc este, joi, invitatul jurnalistului Florin Danciu la podcastul Contraste de pe Cluj24. Edilul va trece în revistă cei 20 de ani la Primăria Cluj-Napoca și va vorbi despre proiectele municipiului.
Cluj24 vă prezintă LIVE principalele declarații ale primarului Emil Boc, la podcastul Contraste:
- Cei care candidează să se gândească cum e meseria de primar, dar dacă o faci cu plăcere, nu o faci cu stres. În luna iunie, fac 16 ani și 4 luni în această funcție. În 2008 am fost ales, 6 luni am exercitat funcția, apoi am plecat prim-ministru.
- Sillicon Valley nu este doar un loc, e o stare. La fel și tinerețea.
Mișcarea, cea mai la îndemână investiție
- Patru kilometri am alergat la maraton, mă bucur că am scos un timp bun, sub 6 minute pe kilometru. Am fost în prima treime dintre participanți. Le recomand tuturor să investească în calitatea vieții din timp, să nu aștepte o vârstă de seniori să pregătească o viață de calitate. Cel mai simplu mod să scăpăm de medicamente este mișcarea, este cea mai la îndemână investiție. Alcoolul și fumatul trebuie reduse la minim și e nevoie de un mod de gândire pozitiv.
- De când sunt și am participat la vreo emisiune, niciodată nu am discutat temele dinainte, să le impun jurnaliștilor. Trebuie să clarific acest lucru: jurnalistul, când mi-am asumat să mă duc într-o emisiune, mă întreabă ce dorește, iar eu răspund ce vreau. Sunt chestii punctual, pe care mergem și dăm un răspuns. Când se cere așa, răspund punctual. Niciodată nu am cerut întrebări, nu am impus teme. Îmi asum prezența în studio.
- De 10 ani, m-am retras din politica națională, m-am abținut de la a comenta teme națională, am avut o supra-expunere națională și am făcut un pas înapoi.
- De obicei, cei de la Recorder nu au făcut teme fără să aibă un temei. Dar nu vreau să mă pronunț până nu văd documentarul.
„Când am preluat acest oraș, eram pe locul 5 în țară”
- Mă uit înapoi cu mândrie. De reproșat, sunt destui care să o facă. Eu am conștiința împăcată că am făcut tot ce am știut mai bine. Mă uit la partea plină a paharului.
- Când am preluat acest oraș, eram pe locul 5 în țară, acum suntem pe locul 2 și din multe puncte de vedere chiar pe locul 1. Astăzi poți să spui cu mândrie că ești clujean, nu o spui cu rușine. Aceasta este pentru mine cea mai realizare după acești ani în administrația locală. Eu doar dau o direcție, calitatea umană face diferența. Traficul și prețurile vin la pachet cu traiul, dulcele vine cu amarul. Este prețul succesului pe care îl plătim.
- Odată ce Clujul a devenit un oraș magnet, o spune Banca Mondială, asta a adus după sine și o creștere a numărului de mașini. Avem aproape 300.000 de mașini la Cluj-Napoca. Atunci, eu nu am stat cu mâna în sân, cum puteam să o fac. Mulți primari spun că centurile nu sunt treaba lor. Uitați-vă la Timișoara, primarul a spus că nu e treaba lui, să întrebe la Guvern.
„În 2017, când am început centura, eram și noi în opoziție”
- Când am început centura, în 2017, eram și noi în opoziție, era Guvernul lui Dragnea. Am sunat, am vorbit inclusiv cu domnul Dragnea, cu ministerul Transporturilor de atunci. Am cerut atunci să facem un protocol prin care să ne putem asuma noi proiectul. Am adus funcționari de la Uniunea Europeană, am adus banii și astăzi suntem pe punctul să începem lucrările la tronsonul 1.
- În prima parte a mandatului meu, erau TIR-urile în Zorilor, în Mănăștur, Gheorgheni, crăpa asfaltul, că nu aveau pe unde să meargă. Am făcut Vâlcele-Apahida și Autostrada Transilvania. Când am ajuns prim-ministru, am profitat de ocazie și am făcut autostrada, altfel nici acum nu ar fi fost gata lotul de la Câmpia Turzii la Gilău.
- Cum era Clujul dacă nu era Centura Vâlcele-Apahida? Atunci toți m-au criticat. Așa este relieful Clujului, oriunde construiești pe deal, se duce la vale.
- În fața clujenilor, pot să fiu cu inima curată, că nu am abandonat Clujul când am fost la București. Și m-au răsplătit, în 2012, nu le pot mulțumi destul. Am învins colosul USL atunci.
- Astăzi avem 3.000 de comune, din care 1.000 nu au bani să își plătească lumina, funcționarea.
Soarta centurii, decisă la CNSC
- Centura Clujului este una dintre cele mai complexe proiecte din țară, firmele s-au ferit, prima dată nu a venit nimeni. Apoi a venit o ofertă, a parcurs procedurile. Când am ajuns la oferta financiară, ai o limită, poți veni până în valoarea estimată până la maxim 15% peste. Firma a venit cu 30% mai mult. Firma a spus că a greșit la calculele matematice. Noi am acceptat explicația, am trimis la ANAP care a trebuit să valideze rezultatul licitației. Nu a fost acceptat, nu a acceptat ca eroare, a anulat licitația. Puteam să o lungesc, să nu anunț în campania electorală și ieșeam după 9 iunie. Dar nu mă joc nici cu opinia publică, nici cu banii europeni.
- Legea ne dă posibilitatea să negociem, dacă oferta era formală corectă. Niciodată nu s-a întâmplat în țara asta așa ceva. Erau riscuri majore de acuzații de corupție. Nu m-a interesat să intru în politică pentru căpătuială. Exclus partea asta. Mai era un pericol din partea Uniunii Europene, să ne impună penalități pentru negocierea directă, să plătească cetățenii din buzunarul lor.
- Firma a atacat la CNSC rezultatul licitației, CNSC-ul are toate documentele și va lua decizia. Este șansa ca în iunie să semnăm contractul sau să se reia licitația. Am făcut tot ce a ținut de mine și proiectul se va face, nu renunț la asta.
Șansa istorică a metroului a fost apariția PNRR-ului
- La metrou, suntem în perioada de obținere a autorizației de construire. Șansa istorică a metroului a fost apariția PNRR-ului, altfel nu am fi ajuns la stadiul acesta. Are o cotă importantă pentru tot ce înseamnă infrastructură verde, nepoluantă. Și România avea nevoie de un proiect de acest fel, s-au aliniat astrele și pentru noi la Cluj, și pentru București.
- La cartierul Tineretului, lucrurile sunt încă disputate în instanță. În 2011, ei au decis să reconvertească proiectul din imobiliar în parc fotovoltaic. Aici a început blocajul, nu au comunicat bine. Noi așteptăm să ne recuperăm terenul, am câștigat în primă instanță. Șansele sunt foarte mari să câștigăm.
- În Lomb, noi am reconvertit în CREIC, acum urmează să se decidă dacă primește sau nu despăgubiri. Acolo ne-am atins scopul pentru care s-a reziliat contractul.
- Pe de o parte, spui dă autorizații, pe de altă parte, ne plângem de trafic. Am fost învățat dacă nu pot spune ceva de bine, mai bine să tac din gură. Am ținut cont de ce a spus mama. Eu dorm liniștit, nu am nicio grijă. Și asta am fost învățat de mic. Nu mi-e frică că așa și pe dincolo. Am încercat întotdeauna să caut, cum spune domnul Ioan Aurel Pop, cu celebra formulă, aurea mediocritas. Asta nu înseamnă că mediocritatea e de aur, înseamnă „aurita cale de mijloc”. Nu cădeți în extreme, stați pe calea de mijloc, nu vă duce în excese. Din cauza extremelor apar dictaturile, democrația, cum spunea Churchill – „Democrația este cea mai proastă formă de guvernământ, cu excepția tuturor celorlalte”.
- Am încercat la Cluj să susțin investitorii. Cum spunea și Florin Piersic – nu mă cert că nu am timp să mă împac. Cu domnul Pușcaș, eu nu am o dispută personală. E o dispută instituțională, eu apăr interesul public, el apără interesul privat. Eu sunt bucuros că am servit interesul public, oamenii din Zorilor au acum un parc. Eu nu am nimic cu Platinia, e un mall excepțional, și eu îmi fac cumpărăturile acolo.
„Scopul meu este să fac un oraș pentru oameni, nu pentru profit”
- Scopul meu este să fac un oraș pentru oameni, nu pentru profit. Prioritate are interesul public, asta am aplicat și în Zorilor, și la Expo Transilvania. La fel și în Borhanci. Am făcut strada, dar acum până nu terminăm centura, nu putem sugruma circulația acolo și construi în neștire.
- Acest oraș e atrăgător pentru că oamenii văd o anumită rigoare. Putem compara Floreștiul, nu e vina primarului acestuia, poate nici a celor anteriori, pentru că și legea a avut lacune. Legislația nu permitea să facem ceea ce facem acum. Și în Borhanci, și în Sopor, facem infrastructura, apoi dăm drumul la construcții.
Candidează Emil Boc la alegerile prezidențiale?
- Am spus de multe ori și mai spun o dată: nu am niciun fel de gând și nu vreau altceva decât să fiu ceea ce sunt acum, primar al Clujului. Dacă clujenii îmi vor acorda în continuare încrederea, voi merge cu acest scop până la capăt. Cred că PNL nu poate să nu aibă candidat la președinție. Dacă astăzi avem o coaliție pentru stabilitate și pentru a aduce o majoritate democratică în parlamentul european, în septembrie vom merge cu candidat, avem candidat prezidențiabil, pe președintele partidului. Vom avea o competiție democratică. La Cluj nu avem nicio colaborare cu PSD, aici așa stau lucrurile de 20 de ani, ne-am separat apele. De atunci, majoritatea PNL-UDMR oferă stabilitate și prosperitate Clujului. Asta nu înseamnă că trebuie să ne jignim și să ne batem în piața publică. Am o colaborare foarte bună cu toată echipa miniștrilor PNL, dar și cu echipa PSD, că vorbim de ministrul Grindeanu, poate numai ministrul Bode a făcut mai multe pentru Cluj decât dânsul. Mereu a întins o mână de ajutor și nu a întârziat proiectele Clujului.
- E prematur să tragem concluzii pentru următorii 4 ani. Cetățenii vor da acest verdict, ei ne vor spune dacă am făcut bine sau rău să mergem împreună în alegeri. Ne-am pus împreună pentru a da o majoritate pro-europeană în Parlamentul European, pentru pace pentru noi și pentru copiii noștri. Numai Uniunea Europeană ne poate asigura pacea și în viitor, avem război la graniță.
- Cât a fost la Cluj, am avut informații zilnice despre Florin Piersic, cu respectarea confidențialității. Aici s-a făcut tot ce era posibil pentru a-l ține în viață, eliminând sursa primară de infecție. Familia a decis să fie transferat la București, sunt convins că și acolo vor avea cea mai mare grijă de dânsul.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
Incendiu la un depozit de materiale de construcții în Cămărașu. De la ce au pornit flăcările

Pompierii din cadrul Detașamentului Dej au intervenit joi noaptea pentru stingerea unui incendiu în localitatea Cămărașu.
La fața locului s-a deplasat imediat echipajul de la Punctul de Lucru Mociu, iar forțele au fost suplimentate cu două autospeciale de la Punctele de Lucru Jucu, respectiv Gherla.
Incendiu la un depozit de materiale de construcții în Cămărașu
Flăcările au cuprins un depozit de materiale de construcții. Potrivit pompierilor, iuncendiul s-a manifestat doar in interiorul depozitului, pe o suprafață de aproximativ 60 de metri pătrați.
Au fost distruseutilaje, vopseluri și diluanți. Pompierii au reușit să stingă incendiul în limitele găsite, în timp ce paramedicii SMURD au acordat îngrijiri medicale unui bărbat care prezenta o plagă la nivelul mâinii. În cele din urmă, bărbatul nu a necesitat transportul la spital.
Cel mai probabil, incendiul a izbucnit din cauza unui scurtcircuit produs la un acumulator aflat la încărcat.

Respectarea orelor de liniște la bloc este o problemă cu care se confruntă locatarii. Orele de liniște sunt pentru toată lumea, fie că locuiești la casă, fie la bloc. Astfel că, vecinii care fac zgomot fără să țină cont de ceilalți, nu doar că plătesc amenzi usturătoare, dar riscă încă o pedeapsă.
Românii care nu respectă orele de liniște riscă să meargă la muncă în folosul comunității
Cu siguranță, cel puțin odată, ți-au dat bătăi de cap vecinii. La fel de probabil este că și tu, fără intenție, ai provocat disconfort cuiva. Un astfel de comportament, însă, poate avea consecințe serioase, scrie Fanatik.
Amenzi USTURĂTOARE dacă faci GĂLĂGIE în orele de liniște. Ce PEDEAPSĂ s-a mai adăugat
Căci, indiferent dacă locuiești la țară sau la oraș, ai putea primi amenzi de până la 12.000 de lei, dar și muncă în folosul comunității. Proiectul de lege aflat în dezbatere în parlament propune, pentru prima dată, stabilirea unor intervale de liniște și în mediul rural, nu doar în cel urban.
În prezent, vecinii gălăgioși sunt amendați cu maxim 1.500 de lei. Dar un proiect de lege aprobat de Senat apreciază că suma este insuficientă în raport cu disconfortul creat. Iar oamenii se plâng că, într-adevăr, orele de liniște nu prea sunt respectate.
Organizatorii de petreceri zgomotoase lângă locuințe, în aer liber sau în corturi, riscă amenzi de până la 6.000 de lei. În cazul în care fapta se repetă în decurs de 72 de ore, amenda poate ajunge la 12.000 de lei.
De asemenea, aceștia ar putea fi obligați să efectueze între 100 și 150 de ore de muncă în folosul comunității. Nemulțumiți de măsuri sunt tinerii, care consideră că acestea nu sunt necesare, cu toate că trei din zece români se plâng de vecini zgomotoși.
EVENIMENT
A început campania electorală pentru alegerile prezidențiale: 11 candidați în cursa pentru Cotroceni.Unde pot fi depuse plângeri

Campania electorală pentru alegerile prezidențiale a început vineri, la ora 00:00, și se încheie pe data de 3 mai, la ora 7:00.
Timp de 30 de zile, cei 11 candidați înscriși în cursa pentru Cotroceni vor încerca să convingă electoratul să le acorde votul pe 4 mai, scrie Agerpres.
Ce materiale de propagandă sunt permise în campania electorală?
În campania electorală pot fi utilizate numai următoarele tipuri de materiale de propagandă:
- afișe electorale cu dimensiunile de cel mult 500 mm o latură și 350 mm cealaltă latură; afișele electorale prin care se convoacă o reuniune electorală vor avea 400 mm o latură și 250 mm cealaltă latură și vor fi amplasate în locurile speciale pentru afișaj;
- materiale de propagandă electorală audio sau video, difuzate de mass-media audiovizuală;
- publicitate în presa scrisă;
- materiale de propagandă electorală online;
- broșuri, pliante și alte materiale tipărite.
Toate materialele publicitare politice (materialele de propagandă electorală) trebuie evidențiate conform Hotărârii Autorității Electorale Permanente nr. 9/2025 privind modul de promovare, distribuire, publicare sau editare a materialelor publicitare politice utilizate în campania electorală la alegerile pentru președintele României din anul 2025.
Noutăți în campania electorală din 2025
Ca element de noutate, indiferent de mijlocul de distribuire, inclusiv prin intermediul programelor de radio și de televiziune, precum și al serviciilor media audiovizuale la cerere, pe durata campaniei electorale a alegerilor pentru Președintele României din anul 2025, materialele publicitare politice distribuite de actorii politici trebuie să conțină următoarele informații (eticheta):
a) o indicație privind faptul că reprezintă un material publicitar politic;
b) candidatul sau formațiunea politică la cererea căreia sau în numele căreia este pregătit, plasat, promovat, publicat, distribuit sau difuzat materialul publicitar politic, respectiv numele și adresa de e-mail, precum și adresa poștală a candidatului, atunci când aceasta este dezvăluită public de către acesta, sau adresa sediului, în cazul formațiunilor politice;
c) o mențiune că materialul publicitar politic a făcut obiectul unor tehnici de vizare a unui public-țintă sau de distribuire a materialelor publicitare, în sensul art.3 pct.11 și 12 din Regulamentul (UE)2024/900 al Parlamentului European și al Consiliului din 13 martie 2024 privind transparența și vizarea unui public-țintă în publicitatea politică, atunci când este cazul;
d) o mențiune că sumele cheltuite pentru pregătirea, plasarea, promovarea, publicarea, distribuirea sau difuzarea materialului publicitar politic provin exclusiv din sursele permise de Legea nr. 334/2006, republicată, cu modificările și completările ulterioare;
e) după caz, o mențiune că materialul publicitar politic a făcut obiectul unei promovări electorale sau al unei promovări electorale plătite;
f) codul unic de identificare a mandatarului financiar înregistrat la Autoritatea Electorală Permanentă.
15 panouri de afișaj, aprobate la Cluj-Napoca
În campanie, primarii le asigură candidaților panouri electorale distincte de cele amplasate pentru alte tipuri de alegeri. Pe un panou electoral fiecare candidat poate aplica un singur afiș electoral. La Cluj-Napoca, Primăria a aprobat 15 locuri de afișaj electoral:
- 1.P-ța Mihai Viteazul pe aleea din fața monumentului domnitorului Mihai Viteazul
- P-ța Gării- str. Căii Ferate în zona pietonală dinspre str. Craiovei
- P-ța 1 Mai în zona stației C.T.P. în triunghiul delimitat prin balizele de semnalizare
- B-dul 21 Decembrie 1989 – staţia C.T.P.- vis a vis de piaţa agroalimentară Mărăşti, sensul de coborâre înspre centru
- Stația C.T.P. IRA (sensul de coborâre înspre centru)
- Str. Alexandru Vaida Voevod (în zona staţiei C.T.P. din fața centrului comercial Iulius Mall- sensul de coborâre înspre cart. Mărăști)
- Baza Sportivă Gheorgheni-str. Alexandru Vaida Voevod, FN (în zona teraselor)
- B-dul Eroilor (în zona monumentului închinat memorandiștilor înspre b-dul Eroilor)
- P-ța Ștefan cel Mare (pe trotuarul din spatele Bastionului Croitorilor)
- Strada L. Pasteur nr 60 (pe platforma din preajma sediului instituției din cartierul Zorilor)
- Str. Observatorului (pe platoul betonat situat între imobilele de la numerele poștale 107 și 109)
- Splaiul Independenței (în stația de tramvai, sensul de coborâre înspre centru, în zona Salii Polivalente ”BT Arena” )
- Calea Mănăștur, la intersecția cu str. Câmpului (în stația C.T.P. de pe Calea Mănăștur, sensul de coborâre înspre centru)
- Calea Florești (în stația C.T.P., vis-a vis de Carrefour Market -Calea Florești, sensul de coborâre înspre centru)
- Str. Primăverii ( în zona parkingului și a fântânii arteziene)
De asemenea, clujenii pot verifica online la ce secție de votare sunt arondați la alegerile prezidențiale din luna mai.
Materialele electorale trebuie eliminate în preziua votului
În preziua votării și în ziua votării, îndepărtarea materialelor publicitare politice (materialelor de propagandă electorală) de orice tip din clădirea sediului secției de votare din țară și de pe respectiva clădire se dispune de președintele biroului electoral al secției de votare și se duce la îndeplinire prin persoanele desemnate de primar, de îndată.
Potrivit Biroului Electoral Central, este interzisă continuarea propagandei electorale după încheierea campaniei electorale.
În eventualitatea organizării unui al doilea tur de scrutin, campania va începe de la data validării rezultatelor primului tur de către Curtea Constituțională și se va încheia la data de 17 mai, ora 7:00.
BEC, CNA, AEP, CCR sau Poliția pot soluționa plângerile privind campania
Birourile electorale județene, ale sectoarelor municipiului București sau Biroul electoral nr. 48 pentru secțiile de votare din străinătate, Curtea Constituțională, Consiliul Național al Audiovizualului, Autoritatea Electorală Permanentă, Poliția Română, Poliția de Frontieră Română, Jandarmeria Română sau Poliția Locală sunt instituțiile care pot acționa în cazul plângerilor privind modul de desfășurare a campaniei electorale la alegerile prezidențiale.
Totodată, BEC a mai stabilit că plângerile cu privire la campania electorală prin intermediul platformelor online foarte mari se adresează exclusiv Biroului Electoral Central.
Cine sunt candidații la alegerile prezidențiale?
Biroul Electoral Central a stabilit, pe 22 martie, prin tragere la sorți, ordinea de înscriere pe buletinul de vot a candidaților la alegerile prezidențiale din luna mai:
- poziția 1 – George Nicolae Simion (Alianța pentru Unirea Românilor)
- poziția 2 – George Crin Laurențiu Antonescu (Alianța Electorală România Înainte)
- poziția 3 – Elena Valerica Lasconi (Uniunea Salvați România)
- poziția 4 – Cristian Vasile Terheș (Partidul Național Conservator Român)
- poziția 5 – Marcela Lavinia Șandru (Partidul Umanist Social Liberal)
- poziția 6 – Victor Viorel Ponta (candidat independent)
- poziția 7 – Sebastian Constantin Popescu (Partidul Noua Românie)
- poziția 8 – Silviu Predoiu (Partidul Liga Acțiunii Naționale)
- poziția 9 – John-Ion Banu-Muscel (candidat independent)
- poziția 10 – Petru Daniel Funeriu (candidat independent)
- poziția 11 – Nicușor-Daniel Dan (candidat independent).
Cinci candidați – Elena Lasconi, George Simion, Cristian Terheș, Silviu Predoiu și Sebastian-Constantin Popescu – au intrat în cursa electorală și la scrutinul prezidențial de anul trecut, șefa USR reușind să ajungă în turul doi cu independentul Călin Georgescu, alegeri care însă au fost anulate de Curtea Constituțională. Doar trei candidați – Lavinia Șandru, Daniel Funeriu și Nicușor Dan – se află la prima campanie de prezidențiale.
Alegeri cu repetiție
Alegerile din luna mai au loc după ce, pe 6 decembrie anul trecut, Curtea Constituțională a anulat scrutinul prezidențial chiar în ziua în care începuse votul în diaspora pentru al doilea tur de scrutin, programat pentru 8 decembrie.
Pe 24 noiembrie, la primul tur, 14 candidați și-au disputat fotoliul de la Cotroceni, același număr de candidați ca la primul tur al scrutinelor din 2014 și 2019.

Anunțul făcut de administrația de la Casa Albă în ceea ce privește majorarea tarifelor vamale la importuri a avut un efect imediat asupra dolarului.
Donald Trump a anunţat taxe de 20% pentru produsele importate din UE, 34% pentru cele din China sau 10% pentru importurile din Marea Britanie, arată analistul econoloc Radu Georgescu.
„Ziua Eliberării”. Dolarul a pierdut 9,5 bani într-o singură ședință
Decizia luată de Donald Trump se poate transforma într-un război comercial la nivel mondial și la dezvoltarea de noi alianțe și piețe de desfacere, care să ocolească Statele Unite, arată Radu Georgescu.
Euro a crescut în prima parte a zilei de joi, în piețele europene, la 1,1046 dolari, maxim care nu a mai fost atins de la începutul lui octombrie, atunci moneda americană a intrat pe o pantă ascendentă, odată cu înmulțirea pariurilor pe victoria lui Donald Trump la alegerile prezidențiale care urmau să se desfășoare în noiembrie.
În piața locală, cursul monedei americane a scăzut joi de la 4,6059 la 4,5116 lei, una dintre cele mai mari scăderi zilnice a ultimilor ani.
Deprecierea dolarului ieftinește exporturile americane
Deprecierea dolarului nu este însă contraproductivă pentru economia americană. Ea ieftinește materiile prime dar și exporturile americane, spune analistul economic. Piețele anticipează că Rezerva Federală americană va opera în acest an cel puțin trei ori reduceri ale dobânzilor de politică monetară, pentru a preîntâmpina eventualitatea intrării în recesiune a Statelor Unite.
Care este prețul aurului
Uncia de aur a atins al treilea record din această săptămână de 3.169,60 dolari/uncie, la scurt timp după anunțarea noilor tarife vamale pe care le va practica Statele Unite.
Marcările de profit care au urmat au coborât cotațiile apoi până la 3.090 dolari/uncie, arată Radu Georgescu.
În piața locală, deprecierea semnificativă a monedei americane și revenirea unciei la 3.090 dolari au avut ca efect scăderea prețului gramului de aur de la maximul istoric de 463,3913 lei la 453,3570 lei. Piața valutară locală era deosebit de calmă. Culoarul de tranzacționare s-a îngustat la 4,977 – 4,9775 lei, față de 4,976 – 4,978 în ședința precedentă, iar media euro a coborât marginal de 4,9774 la 4,9772 lei.
Indicele ROBOR la trei luni a scăzut ușor
Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019 a scăzut de la 5,90 la 5,89%%. Indicele la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, a stagnat la 5,98%, iar cel la 12 luni la 6,06%.
Investitorii și-au majorat plasamentele în moneda niponă sau cea elvețiană. Cursul francului elvețian a crescut de la 5,2114 la 5,2235 lei. În schimb, media lirei sterline a scăzut de la 5,9774 la 5,9419 lei. Media monedelor din regiune se aprecia la 4,1791 zloți/euro, respectiv 400,62 forinți/euro.
Creșterea aversiunii față de risc a afectat și piața cripto. Bitcoin a scăzut 82.188 – 83.902 dolari iar ethereum la 1.786 – 1.843 dolari.