Connect with us
Advertisement
Advertisement

CULTURA

FOTO. Descoperirile unui clujean. „Dracula”, cel mai mare dinozaur zburător, şi „Balaurul bondoc”. Matei Vremir s-a întors în pământul pe care-l săpa

Publicat


Un spirit neliniştit, mereu căutător. Aşa-l descriu apropiaţii pe Matei Matyas Vremir (13.11.1970-24.07.2020). Paleontologul clujean care a făcut două mari descoperiri. „Balaurul bondoc” şi „Dracula”, cel mai mare dinozaur zburător descoperit în lume.

 

„O alegere, multe artefacte, microscop pe masă, măsurători rămase, scriere… Tu, suflet agitat, eternul mișcător, căutând și căutând cu un simț aparte, găsești cele mai valoroase piese pe care le putem păstra și astăzi. Acest spirit nu poate rămâne aici cu noi. Dumnezeu să te odihnească în pace, Mathias!”. Aşa scria, în aceste zile, unul dintre colaboratorii săi de la Societatea Muzeului Ardelean (EME) din Cluj.

„Dragi prieteni, cu durere profundă vă anunț că în cursul zilei de azi, Matyi a decis să lase jos ciocanul lui de geolog pentru totdeauna și să traverseze Styxul cu padela preferată”. Aşa scria, zilele trecute, şi soţia sa, Marta.

Matei Vremir s-a întors acum în pământul pe care-i plăcea să-l scormonească. Dumnezeu să-l odihnească!

Scheletul de la Sebeş, cel mai complet din Europa

În august 2010, Analele Academiei Naţionale Americane a Ştiinţelor /PNASS/ publicau un articol despre o nouă specie de velociraptor. Era descoperită în România, „Balaurul bondoc”.

Asamblarea scheletului fosilizat al unui velociraptor, de talia unui curcan supradimensionat, care a trăit în Europa în urmă cu 70-80 de milioane de ani, a dezvăluit o specie până în prezent necunoscută din acest dinozaur carnivor, se arăta în articolul respectiv.

„Aşteptăm aceasta de mult timp şi această aşteptare a produs o surpriză interesantă”, spunea Mark Norell, preşedinte al diviziei Paleontologie din Muzeul american de Istorie Naturală şi unul dintre coautorii studiului.

Acest dinozaur biped era greu şi avea – în mod surprinzător – membre strânse şi oase sudate. El era dotat cu o pereche de gheare la fiecare din labele sale din spate pentru a prinde prada. Animalul putea avea lungimea de 1,80-2,10 m de la cap la vârful cozii.

Tot acolo se menţiona că „Balaurul bondoc” a fost descoperit de geologul Matyas Vremir de la Transylvanian Museum Society.

The excavation site near Sebes, Transylvania. Credit: Mátyás Vremir, Altmühltal Dinosaur Museum

 

Vremir Matyas spunea, tot atunci, la Cluj, că scheletul de dinozaur descoperit la Sebeş, pe care l-a denumit „balaurul bondoc”, este cel mai complet schelet de dinozaur din România. Şi cel mai complet schelet de dinozaur carnivor din Europa. Fosila descoperită la Sebeş are o vechime de 70 de milioane de ani. Şi aparţine unei noi specii de theropod.

„Balaurul bondoc”, amestec între curcan şi pitbull

Conform specialiştilor, „Balaurul bondoc” este o rudă apropiată, dar „aberantă”, a binecunoscutului Velociraptor descoperit în Cretacicul Mongolie. Însă seamănă mai degrabă cu un hibrid între un curcan supradimensionat şi un câine pitbull.

El se caracterizează printr-un bust robust, membre posterioare foarte puternice şi musculoase. Membre anterioare gracile şi mult alungite, acoperite cu pene. Printre caracteristici se numără bazinul foarte larg, orientat posterior, membrele anterioare bidigitate. Dar şi membrele posterioare terminate cu câte patru degete funcţionale, dintre care o pereche cu gheare mari, asemănătoare unui pumnal.

De asemenea, ghearele duble, piciorul scurt, dar foarte musculos şi bustul robust sugerează faptul că acest animal era mai degrabă un ‘kick-boxer’ decât un bun alergător. Tactica de atac fiind bazată preponderent pe ambuscade.

Lungimea medie a corpului era de 1,8-2,0 m. Dimensiune ce-i conferea totuşi un aspect fioros, mai ales că prada sa era formată probabil din aşa-numiţii dinozauri ierbivori pitici (Zalmoxes, Telmatosaurus, Struthiosaurus), care puteau atinge lungimi de 3-4 m.

Vremir Matyas a explicat că „balaurul bondoc” de la Sebeş a avut o moarte tragică, încă înainte de a ajunge în floarea vârstei, murind înecat într-o viitură musonică.

„Dracula” era cât un avion

O altă descoperire importantă a clujeanului a reprezentat-o scheletul celui mai mare dinozaur zburător din lume. Cu o anvergură de 16 metri a aripilor, de dimensiunea unui avion.

Visitors can gauge the size of Dracula via a reconstruction at a new pterosaur exhibit at the Altmühltal Dinosaur Museum in Denkendorf, Germany. The scientists estimate the creature had a wingspan of 12 meters and stood 3.5 meters tall. Credit: Axel Schmidt, Altmühltal Dinosaur Museum

„În curs de publicare există un alt rest senzaţional găsit alături de acel balaur bondoc, care este o vertebră cervicală aparţinând celui mai mare pterosaurian – reptilă zburătoare – găsit vreodată. Dimensiunea vertebrei este practic de două ori mai mare decât a celui mai mare pterosaur găsit până acum în America de Nord, denumit Quetzalcoatlus, după zeul aztec. Lucrăm cu o echipă de specialişti din Marea Britanie şi Germania. Avem de a face cu cea mai mare bestie zburătoare. Deşi, sincer să fiu, îţi pui întrebarea cum putea să zboare un astfel de animal care ajungea la dimensiunea unui avion”, spunea Matyas Vremir.

The size of Dracula’s neck is comparable to the width of a full-grown man, according to the museum’s press release. Scientists think he must have weighed at least half a ton and was at the top of the food chain. Credit: Axel Schmidt, Altmühltal Dinosaur Museum

„Dracula” a fost expus la mai multe muzee din lume. În urmă cu doi ani, în 2018, a fost expus la un muzeu de profil din Bavaria, Germania. Matei Vremir explica atunci că şi-a botezat dinozaurul atât pentru a-i lega numele de Transilvania, dar şi pentru ferocitatea cu care îşi ataca prada.

“Când am găsit prima fosilă, nu am putut crede că aveam de-a face cu un pterozaur, fiindcă era foarte mare. Creierul meu parcă nu putea să accepte că e vorba de un pterosaur. Am vrut, oferindu-i acest nume, să legăm descoperirea de Transilvania. În plus, îl merită, dat fiind că este unul dintre cei mai spectaculoşi pterozauri descoperiţi vreodată”, spunea el.

An artist’s reconstruction of Dracula, the largest pterosaur found to date. Credit: Frederik Spindler, Altmühltal Dinosaur Museum

″Ştiam că aparţine unui pterozaur, dar nu ne venea să credem ce vedem. Am fost nebuni de încântare, era o descoperire extraordinară”, spunea şi paleontologul şi finanţatorul Raimund Albersdörfer.

Cuiburi cu ouă de dinozaur

În 2011, o  echipă de cercetători din care făcea parte şi paleontologul clujean Matei Vremir a făcut alte câteva descoperiri senzaţionale în zona Sebeş, Alba.

Printre descoperirile echipei de cercetători se număra o specie nouă de dinozaur erbivor şi, mai important, ouăle şi cuibul unor păsări preistorice care au trăit în urmă cu 68 de milioane de ani.

„S-au continuat cercetările în cazul unei descoperiri de senzaţie reprezentate prin cuiburi cu ouă şi oase de păsări primitive (enantiornithes), acoperite de malul unei viituri de acum 68 milioane de ani. Este prima dovadă că acest grup de păsări primitive cuibăreau în masă pe malul cursurilor de apă, asemănător unor specii actuale (flamingo etc). Descoperirea va fi prezentată public la Congresul Internaţional de Paleontologie din Las Vegas (USA)”, spunea Matei Vremir.

Din expediţia internaţională care a făcut descoperirile de la Sebeş făceau parte cercetători din Anglia (Gareth Dyke -Southampton şi Darren Neish – Porthsmouth), SUA (Steve Brusatte – New York) şi România (Zoltan Csiki – Bucureşti, Radu Totoianu – Sebeş, Matei Vremir – Cluj).

100.000 de euro preţul „Balaurului bondoc”

Matei Vremir era nemulţumit atunci de faptul că nu primeşte niciun ban pentru descoperirea sa, deşi scheletul „Balaurului bondoc” valora cel puţin 100.000 de euro.

El spunea că schelete de dinozauri comuni se vând pe piaţa internaţională chiar cu câte 100.000 de euro, iar scheletul „Balaurului bondoc”, fiind unicat, ar valora mult mai mult.

„De exemplu, comercianţi din Germania, piraţi, umblă în Mongolia şi devastează siturile unde sapă specialiştii. Câte un schelet de acolo ar valora peste 50.000 de euro spre 100.000 de euro, de velociraptor, dar acesta, al Balaurului bondoc, ar fi mult mai scump, pentru că nu există altele, e unic. Dacă ar fi să pun un preţ de piaţă, depăşeşte cu mult velociraptorii mongolieni”, povestea Matei Vremir.

El a explicat că pentru descoperirea sa n-a primit nimic din partea autorităţilor române şi că, mai mult, a cheltuit mii de lei pentru descoperirile sale.

„Am cheltuit din banii mei, numai benzina s-o luăm, timpul, energia, urcă la multe milioane de lei (vechi – n.r.) o singură ieşire pe teren şi e vorba de zeci de ieşiri şi luni de lucru pe materialul respectiv. Se adună la zeci de milioane (de lei vechi – n.r.), probabil. Nu există niciun fel de recompensă. Numai în cazul descoperirilor arheologice statul recompensează cu 20 la sută din valoarea calculată şi valoarea se calculează în funcţie de expertiza de la Banca Naţională. În cazul descoperirilor paleontologice, legea asta nu funcţionează”, declara paleontologul clujean.

Două premii şi un timbru

După descoperiri foarte importante, în premieră în lume, după ce a publicat zeci de articole de specialitate, Matei Vremir a primit două premii. Premiul Miko Imre al Societăţii Muzeului Ardelean, în 2010, şi premiul “Grigore Cobălcescu” al Academiei Române, în 2015.

Iar în 2016, Romfilatelia a lansat emisiune dedicată animalelor preistorice din Ţara Haţegului, iar pe unul dintre timbre se află şi ilustrarea „Balaurului bondoc”.

Printre descoperirile sale, în afară de cele amintite, mai enumerăm: Litovoi tolocephalos (un mamifer multituberculat), Eurazdarcho langendorfensis (un pterosaur mai mic), cuiburi de păsări din Cretacicul superior (Enantiornithine) etc.

Marius Avram

foto: Altmühltal Dinosaur Museum



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

CULTURA

Documentarul clujeanului Robert Kocsis, „Rutina unui actor”, MENȚIUNE de onoare la festivalul Student World Impact Film Festival

Publicat

robert kocsis

Documentarul „Rutina unui actor”, film regizat de către Robert Kocsis, regizorul clujean nominalizat la premiile Gopo anul acesta cu filmul „Morning Routine”, și realizat pe partea de DOP de către artistul digital Iustin Filip, a primit mențiunea de onoare la Student World Impact Film Festival, unde va avea și premiera pe data de 18 iunie, și a fost selecționat la Tokyo Lift-Off Film Festival.

afis film

Documentarul se concentrează pe viața de zi cu zi a unui actorului român, Dan Boldea, pe rutina sa zilnică și pe obiectivele sale personale și profesionale. În acest documentar de 61 de minute, se poate observa ce pași face acesta pentru a ajunge să dețină propria casă și eforturile acestuia pentru a ajunge la cariera pe care și-o dorește.

Documentarul a fost filmat în totalitate în Cluj-Napoca, anul trecut, în contextul zilei naționale a României. Printre temele abordate se numără inflația, piața artistica din țara sau familia.

„Acest documentar îmi este foarte drag, practic este un documentar despre o mică parte din viața mea. Vorbesc despre cariera mea, despre ce înseamnă familia pentru mine, și mai ales, despre cât de greu îi este unui tânăr în aceste timpuri pentru a-și găsi un sens în societatea actuală”, a declarat actorul Dan Boldea.

Documentarul este al doilea din seria de documentare pe tema rutinei regizate de către Robert Kocsis. Primul sau film din acestă serie, „Morning Routine” (Rutina de dimineața), a fost nominalizat la premiile Gopo din acest an și a fost și acesta selecționat în diverse festivaluri internaționale de film, precum cel de la Cannes.

Citește mai departe

EVENIMENT

INS: Primele REZULTATE definitive ale Recensământului Populaţiei şi Locuinţelor 2021. Clujul are 679.141 persoane

Publicat

recensamant principala

Institutul Naţional de Statistică a publicat primele rezultate definitive ale Recensământului Populaţiei şi Locuinţelor, runda 2021. Acest prim set de date cuprinde informaţii referitoare la caracteristicile demografice ale populaţiei României, cu un grad de dezagregare la nivel de municipii, oraşe, comune şi, acolo unde datele sunt fiabile, până la nivel de sat.

„Conform calendarului de diseminare RPL2021, primele date definitive cuprind informaţii referitoare la populaţia rezidentă a României pe sexe, grupe de vârstă, după domiciliu, locul naşterii, stare civilă, cetăţenie, vârstă medie, cetăţeni străini veniţi în România pentru cel puţin 12 luni etc. Pentru a veni în sprijinul utilizatorilor, datele sunt publicate în format editabil (.xls) AICI şi AICI.

Următorul set de rezultate definitve ale RPL runda 2021 va fi publicat la finalul lunii iunie 2023 şi va cuprinde
informaţii despre caracteristicile etno-culturale și educaționale ale populaţiei rezidente. Până la sfârşitul
acestui an, INS va publica toate rezultatele definitive ale RPL runda 2021, după un calendar care poate fi
consultat AICI.

***
Populaţia rezidentă a județului Cluj, conform rezultatelor definitive ale RPL2021, este de 679.141 persoane, în
scădere cu 11.965 locuitori față de recensământul din octombrie 2011. Persoanele de sex feminin reprezintă
51,8% din populaţia rezidentă, iar 60,4% din populaţia rezidentă trăieşte în mediul urban.

Datele definitive ale RPL2021 indică faptul că fenomenul de îmbătrânire a populaţiei rezidente a județului
Cluj s-a adâncit în ultimii zece ani, vârsta medie crescând la 41,7 ani (față de 40,7 ani la RPL2011). Vârsta
medie este mai mare la femei, 43,2 ani (față de 40,1 ani la bărbaţi). Vârsta mediană a populaţiei județului Cluj
este de 40,3 ani.

Indicele de îmbătrânire demografică este de 125,5 persoane vârstnice (de 65 ani şi peste) la 100 de persoane
tinere (sub 15 ani), iar raportul de dependență demografică este de 53,3 persoane de vârstă “dependentă”
(sub 15 ani şi de 65 ani și peste) la 100 persoane în vârstă de muncă (15-64 ani).

RPL2021 a fost al 13-lea recensământ din istorie și primul din România organizat integral în format digital.
Întregul proces al colectării datelor s-a desfășurat cu asigurarea confidențialității și protecției depline a
informațiilor culese şi prelucrate”, a comunicat INS.

Citește mai departe

EVENIMENT

A început târgul de la Negreni. Fechetăul din 1815

Publicat

De

targ negreni (2)

Celebrul târg de la Negreni şi-a „deschis porţile” cu o nouă ediţie de primăvară-vară, în perioada 08 – 11 Iunie 2023, dar vânzătorii şi cumpărătorii şi-au sunt prezenţi încă de luni.

Târgul de la Negreni, cunoscut sub numele Târgul de la Fechetău (din maghiară) datează de prin 1815, unde ciobanii din Munții Apuseni mergeau pentru a se aproviziona.

Târgul este vizitat anual de zeci de mii de persoane din ţară, dar şi din străinătate.

Citește mai departe

EVENIMENT

Maşină răsturnată în Vâlcele. Trei persoane îngrijite deSMURD Cluj

Publicat

De

masina rasturnata

Un accident rurier a avut loc, mieecuri, în Vâlcele, cu o maşină răsturnată şi trei persoane care necesită îngrijiri medicale.

„Pompierii de la Detașamentul 1 Cluj-Napoca intervin în aceste momente la un accident rutier petrecut în localitatea Vâlcele. Din primele informații, un autoturism este răsturnat. În interiorul autoturismului se află o persoană (neîncarcerată) care primește îngrijiri medicale din partea echipajului SMURD.

Alte două persoane necesită îngrijiri medicale. La fața locului acționează până două autospeciale și o ambulanță SMURD de terapie intensivă mobilă”, informează ISU Cluj.

Victima din autoturism a fost extrasă în siguranță de către pompieri. Este vorba despre o femeie de aproximativ 60 de ani. La o primă evaluare, aceasta are o fractură de membru inferior și va fi transportată la spital, a transmis ulterior ISU Cluj

*imagine de arhivă

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax