ADMINISTRAȚIE
FOTO. Cum era Clujul acum 100 de ani. Oameni în peşteri, bordeie şi colibe

Clujul de acum 100 de ani era altfel. Şi oamenii trăiau diferit. Cu excepţia unor clădiri din zona centrală, Clujul de acum 100 de ani nu era aşa cum îl ştim azi. Populaţia oraşului a crescut de atunci de aproximativ şase ori, de exemplu. A crescut mult şi suprafaţa sa, prin înglobarea vecinătăţilor. Dar sunt şi multe alte schimbări importante. Printre altele, în Cluj erau multe colibe, bordeie şi chiar peşteri locuite.
Maghiarii erau mai mulţi ca românii
Probabil că cea mai mare schimbare a Clujului în ultima sută de ani a fost creşterea semnificativă a populaţiei.
Potrivit cărţii „Clujul” (Victor Lazăr, 1923, arhiva www.cluj24.ro), Cluj-Napoca avea, conform recensământului din 1921, 83.542 de locuitori. Dintre aceştia, 41.583 de maghiari, 28.274 de români, 10.633 de evrei, 2.073 de germani şi 979 de alte naţionalităţi.
Cu 10 ani înainte (recensământul din 1910), Clujul avea doar 60.808 locuitori. 50.704 maghiari, 7.562 români, 1.676 germani, 107 slovaci şi 759 de alte naţionalităţi. Mai mult, populaţia Clujului era de 16.886 de persoane în 1850 şi de 37.957 de persoane în 1890. Astăzi, conform recensământului din 2011, Cluj-Napoca are, oficial, 324.576 de persoane. Dar, de fapt, populaţia sa e de peste 500.000 de locuitori, iar în 20 de ani se estimează că va ajunge până la un milion.
Între timp, componenţa etnică s-a modificat semnificativ. 75,71% sunt români, 15,27% sunt maghiari, 1,01% sunt romi, iar în cazul a 7,14% din populaţie nu se ştie apartenenţa etnică.
Cartierul de colibe de pe Cetăţuie
Victor Lazăr arată că suprafaţa Clujului era, în urmă cu 100 de ani, de 22.650 de jugăre (130 de kilometri patraţi), iar în prezent este de aproape 180 kmp, ceea ce însemană că deşi populaţia a crescut cu 600%, suprafaţa locuită a crescut de aproape 10 ori mai puţin. O creştere mai substanţială, de circa 5 ori, este înregistrată în ceea ce priveşte reţeaua de străzi, de la 135 de kilometri, la 662 în prezent.
„Întreg teritoriul Clujului e de 22.650 jugărae, din cari 350 jugăre pădure şi 1800 jugăre intravilan, pe care sunt construite cele peste 5600 case cu o reţea de strade în lungime de 135 km.
Oraşul are următoarele cartiere: în centru e oraşul vechiu, dela acesta spre Răsărit oraşul de jos cu căzărmile, numit în capătul cel mai dinafară Hoştat (din nemţescul Vorstadt), oraşul dintre ape (Someşul şi canalul morilor), cartierul Cetăţuii până la gară; pe malul drept al Someşului e oraşul de sus, întemeiat în secolul al 18-lea între oraşul vechiu şi Mănăstur, în urmă fostul sat românesc Mănăsturul, alipit la 1896 Clujului.
Dincolo de gară s-a format un cartier nou locuit mai ales de lucrători. Clujul are şi cartiere de vile: unul pe laturea dinspre Calea Regele Ferdinand a dealului Cetăţuii, altul dela Teatrul Naţional în sus pe stânga, un al treilea dealungul Promenăzii şi în fine unul în partea de sus a străzii Regale, numit Hazongard, după numele unui vechiu cetăţean sas, Hasenschart.
Interesant e cartierul de pe coasta Cetăţuii de către Someş. Coasta e plină de colibi, bordeie, chiar peşteri săpate în ea, în cari locuiesc ţigani şi desmoşteniţi ai soartei. Poliţia are mult de lucru în acest cartier”, explică Victor Lazăr.
Târgul de găini de lângă Poştă
Victor Lazăr face în cartea sa o descriere a zonei centrale a Clujului, în care era o zonă de promenadă, dar şi locuri de târg, precum cea de păsări, de lângă Poştă. El spune că oraşul era, totuşi, curat şi că locuitorii săi aveau grijă de acest lucru.
„Pieţe mari are Clujul numai una: Piaţa Unirii. (…) Pieţe mai mici sunt a lui Alex. I. Cuza, un fel de Grădină Sf. Gheorghe din Bucureşti; în piaţa aceasta se va înălţa Catedrala ortodoxă a Clujului. (…) Aproape de Someş, dela Calea Regele Ferdinand spre E. e Piaţa Mihai Viteazul, încărcată mai ales Lunia şi Joia cu carne, legume, poame, lapte şi derivatele lui şi alte producte ale satelor din împrejurimile Clujului.
Într-o mică piaţă, în dosul Poştei centrale, aproape de Someş se vând păsări de curte. Mare e Oborul de vite şi Piaţa fânului, în spre calea ferată. De-a lungul Someşului, între Cetăţuie şi oraşul vechiu, valea gârlii e prefăcută într-o frumoasă Promenadă cu copaci umbroşi, lac mare cu insulă la mijloc, chişc şi teatru de vară.
Dincolo de Promenadă sunt Arenele sportive cu amfiteatru. (…) Cu toate că oraşul luptă cu mari greutăţi financiare, stradele lui sunt, în orice anotimp, şi acum destul de curate mulţumită şi educaţiei civice a orăşenilor, cari păstrează mare curăţenie pe trotuarele din faţa caselor lor”, povesteşte autorul cărţii „Clujul”.
Oraşul era fără gaz
În urmă cu 100 de ani, Clujul nu avea încă gaz metan, dar avea iluminat electric. Avea şi câteva fabrici, dar şi o universitate cu doar câţiva profesori.
„Clujul are, dela 1891, apeduct în lungime de 80 km şi canal de 57 km. Uzina de apă e la Mănăstur, dar debitul e insuficient pentru trebuinţele de azi ale oraşului, aşa că se lucrează la sporirea aceluia prin mărirea ei.
Luminatul oraşului e electric. Băile sistematice sunt o instituţie vechie în Cluj, căci încă din 1557 hotărăşte Consiliul comunal construcţia unei case orăşeneşti pentru băi. Cu toate acestea, cele două băi existente azi în Cluj lasă foarte mult de dorit din toate punctele de vedere”, apreciază Victor Lazăr.
Oraşul şcoalelor
O mândrie pentru Cluj era şi atunci universitatea. Dar care număra doar 86 de profesori în anul universitar 1922/1923. Semnificativ mai mulţi, totuşi, faţă de cei 57 de profesori existenţi cu 10 ani înainte, în 1912/1913.
„Clujul a fost, mai ales dela Reformaţiune încoace, oraşul şcoalelor. (…) La 12 Maiu 1919, Universitatea a fost luată în stăpânirea Statului Român şi în toamna aceluiaş an s-a deschis întâia Universitate română pe teritoriul Daciei superioare. (…)
Industria mare cuprindea la 1912 18 fabrici (3 de spirt, 1 de bere, 3 de lichioruri, 1 de săpun, 4 de cărămizi, 2 turnătorii de fier, 1 de piele, 1 ţesătorie, apoi uzina de gaz şi cea electrică), iar în 1922, numărul lor se urcă la 28. Industria mare ar lua în Cluj, sub imperiul român, un avânt uriaş, dacă s-ar rezolva mai curând chestiunea aducerii gazului metan, destul de aproape de acest oraş”, mai spune autorul.
(M.A.)
vezi şi:
Povestea Gării Cluj. Printre primele din ţară, construită de masoni. Arhitectul a murit înainte de inaugurare
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
ADMINISTRAȚIE
Clujul, „pământ ucrainean”. Piatra pentru soclul statuii Școala Ardeleană trebuie adusă din țara vecină, care e în război

Lucrările de modernizare a străzilor din centrul Clujului nu vor fi gata 100% la sfârșitul acestui an. Chiar dacă proiectul e „în linie dreaptă”, mai sunt câteva lucrări de mică anvergură care cel mai probabil vor fi gata doar anul viitor, potrivit primarului Emil Boc.
La 31 decembrie, lucrările de modernizare a străzilor Mihail Kogălniceanu, Universității și a străzilor adiacente, vor fi finalizate în proporție de 99,9%, a dat însă asigurări primarul Clujului.
Clujul, „pământ ucrainean”. Piatra pentru soclul statuii Școala Ardeleană trebuie adusă din țara vecină, care e în război
Una dintre probleme, care nu va fi rezolvată în 2023, este soclul grupului statuar „Școala Ardeleană”. Acesta a fost îndepărtat, iar grupul statuar de pe strada Mihail Kogălniceanu, din fața sediului central al Universității Babeș-Bolyai, a fost amplasat direct la sol, așa cum prevedea proiectul inițial de modernizare.
La vremea respectivă, societatea civilă și mai multe organizații au cerut însă, insistent, ca statuia să fie repusă pe soclu, iar lucrările au fost întârziate până când această modificare a proiectului de modernizare a fost aprobată de Comisia de Monumente.
Citește și: Termenul de finalizare a străzii Kogălniceanu și celor adiacente, prelungit. Emil Boc: 99.9% din lucrări, gata în 31 decembrie
„Piatra pentru soclul grupului statuar Școala Ardeleană trebuie să vină din Ucraina. Există un risc ca, din cauza războiului, să nu ajungă la timp, de aceea ne-am asigurat că putem să facem lucrări și anul viitor”, a spus Emil Boc la Napoca Live, făcând referire a ultima ședință de Consiliu Local în care s-a aprobat prelungirea perioadei de finalizare a proiectului și alocarea de fonduri de la bugetul local, dacă va fi necesar.
Totuși, lucrările sunt aproape finalizate și a fost amplasată și statuia Sfintei Maria pe locul unde a fost în urmă cu mulți ani.
„Vor mai rămâne câteva lucruri nesemnificative, dar proiectul global e în line dreaptă. A fost un proiect greu și cu impact major. Mă bucur că clujenii apreciază cum arată deja centrul orașului. Oricât ar critica unul sau altul, în fața realității rămâi dezarmat”, a mai spus Emil Boc.
De asemenea, bustul lui Emil Racoviță, din fața colegiului care poartă numele savantului român, va reveni la locul inițial.
EVENIMENT
Licitația pentru supravegherea construcției metroului clujean, prelungită încă o lună. Emic Boc: Lucrările nu vor fi afectate

Licitația pentru supravegherea lucrărilor la metroul de la Cluj-Napoca a fost prelungită. Primarul Clujului, Emil Boc, spune că este o procedură legală.
Astfel, licitația a fost prelungită cu încă 30 de zile.
Licitația pentru supravegherea construcției metroului clujean, prelungită încă o lună. Emic Boc: Construcția nu va fi afectată
„Este o procedură leglă, având în vedere complexitatea lucrărilor. Deci vom mai acorda un termen ca să fim siguri că firmele interesate răspund exigențelor.
Dar e vorba de supravegherea lucrărilor. Lucrările în sine la metrou nu vor fi afectete, urmează toate căile legale”, a spun Emil Boc la Napoca Live.
Astfel, vor începe exproprierile pentru realizarea metroului de la Cluj-Napoca, iar Guvernul va acorda peste 280 de milioane de lei pentru despăguburi.
Citește și: Marea expropriere pentru metroul Clujului. Locuințe, clădiri ale UMF și USAMV, spații comerciale. Vezi LISTA completă și sumele
„Există o Hotărâre de Guvern de aprobare a exproprierilor pentru metrou și va fi aprobată până la sfârșitul anului. Este vorba, în principal, de terenuri. Imobile sunt foarte puține”, a mai spus primarul Clujului.
EVENIMENT
FOTO: De prin TÂRGUL de Crăciun din Cluj adunate. „De urat am boteza/ Dar ni-i c-om abera”

Se apropie sărbătorile de iarnă. Clujul și-a pregătit arsenalul festiv și abia așteaptă să-i calce clujenii pragurile târgurilor de Crăciun. Bineînțeles, cine-și permite. Da’ uitatul e pe gratis, spune-o vorbă din bătrâni. Așa că, bine hrănit de-acasă ori cu buget predestinat evenimentului, cetățeanul urbei își ia familia și iese seara la bradul din Piața Unirii, la roata panoramică și la căsuțele îmbietoare.
Începând de anul ăsta, de organizarea Târgurilor de Crăciun clujene se ocupă cei de la Untold. Așa că să nu vă mire dacă la un moment dat s-ar putea să aveți impresia că-n urechi vă sună zvon de tufțăială. E ce a mai rămas de azi vară. Inclusiv movul care predomină în cromatică te duce cu gândul la multapreciatul festival. Până și prețurile s-au aliniat. Da’ na, o dată-i Crăciunul…
FOTO: De prin TÂRGUL de Crăciun din Cluj adunate. „De urat am boteza/ Dar ni-i c-om abera”
Plimbându-te printre căsuțe, nu se poate să nu-ți sară în ochi numele acestora. Par creația unui Tolkien modern, într-un dialect tembo-habe neelucidat până în prezent. Sau, ca să fim mai prozaici, creația unui copywriter suferind de otită. Pare locul ideal pentru nașterea unui nou Champollion, care, fără ajutorul unei noi pietre de la Rosetta, să iasă la pensie cu misterul nedezlegat: ce a vrut să spună autorul?
Mai țineți minte denumirile căsuțelor de anul trecut?
Mândria Măiestria (dulciuri), Ciocolata Adevărata, Poftitorie (langoș), Mindsetu’ cu brânzetu’, Mmmmm (baclavale și sucuri naturale), Pizzanteria, Delicioșaguri (clătite), Plăcinte! Se simte?, Kurtoșii Vârtoșii, Plăcintaroma, Servim P’orcine, Hotdoggy, Bucurie Ciocolatie, Bunătate în Bucate, Castane cu Nirvane, Băuturi cu Urături, Mațu’ Împlinit, Oala-La (sarmale), Lavanda Sarabanda, Totul Vafe Bine, Covrigei cei mai Cei, Keep in Touch, Kalacs!, Pofta Lumii, Atențiuni, Decorațiuni, Plouă-n Gură, Dă-l în Gât (vin fiert), Prăji-Vrăși, Gogoșii Voioșii…
Parcă transmiteau ceva, nu? La susținere erau mesajele care se schimbau zilnic, în funcție de AMR-ul până la Crăciun: „AMR 5 – Câte stele poți s-atingi?”, „AMR 1- – Pe la căsuțe de-ai trece”, ori „Relaxare până-n zare, familion în sărbătoare”.
Ei bine, anul ăsta ni s-a dat din culegere: Delicatur, Poftionia, Ciocolandia, Artuzaria, Tradiria, Gâlgâindum, Fermekar, Botaneea, Stilaria…
Dar să nu fim cârcotași. Poate la anul vom scrie în chirilice, că doar suntem creativi, ce sfântu’… Da’ o dată-i Crăciunul, nu-i așa? Chiar dacă ne facem cadouri de la târg pe an ce trece mai scumpe. Cinci euro kurtoșul! O sută de lei kilul de șorici! Hai că deja ne-alintăm!
ADMINISTRAȚIE
Marea expropriere pentru metroul Clujului. Locuințe, clădiri ale UMF și USAMV, spații comerciale. Vezi LISTA completă și sumele

Ministerul Transporturilor și Infrastructurii a pus în consultare publică proiectul de Hotărâre de Guvern privind declanșarea procedurilor de expropriere a tuturor imobilelor proprietate privată care constituie coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes național „Tren metropolitan Gilău – Florești – Cluj-Napoca – Baciu – Apahida – Jucu – Bonțida – etapa I a sistemului de transport metropolitan rapid Cluj: Magistrala I de metrou și tren metropolitan, inclusiv legătura dintre acestea. Componenta 1. Magistrala I de metrou Cluj”.
Astfel, se propune aprobarea unei sume cu titlu de despăgubire, în valoare de 283,2 milioane de lei, aferentă unui număr de 486 imobile, în suprafață totală de 418.188 mp, construcții în suprafață totală de 58.402 mp, împrejmuiri în suprafață totală de 5.209,28 ml., masa lemnoasă în cantitate de 22,68 mc.
”Suma de 283,2 milioane de lei, aferentă despăgubirii imobilelor, reprezentând terenuri fără investiții, pentru localitățile Cluj-Napoca și Florești din județul Cluj, rezultă din raportul de evaluare întocmit de către evaluatorul autorizat, membru atestat ANEVAR, Chelaru Ștefan Dragoș. (…) Întreaga suprafață de teren ce urmează a fi afectată de executarea lucrărilor preconizate este inclusă în coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes național Tren metropolitan Gilău – Florești – Cluj-Napoca – Baciu – Apahida – Jucu – Bonțida – etapa I a sistemului de transport metropolitan rapid Cluj: Magistrala I de metrou și tren metropolitan, inclusiv legătura dintre acestea. Componenta 1. Magistrala I de metrou Cluj”, se precizează în proiectul de HG.
Potrivit listei cu exproprieri pentru cauză de utilitate publică, proprietarii construcțiilor și terenurilor aflate pe traseul metroului vor trebui despăgubiți.
Clădiri de universități
Printre imobile se numără locuințe, clădiri ale unor universități – UMF și USAMV, instituții, cum sunt Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, Asociația Agricultorilor Maghiari din cartierul Mărăști, spații comerciale.
Printre altele, proiectul prevede acordarea de despăgubiri pentru proprietarii care locuiesc pe Calea Moților nr. 118 – Bereczki Bartha Elisabeta, Rusu Mirena Liana, Rus Vasile, Sipos Ezechil, Sipos Letiția, Bartha Magdalena, Ilyes Hajnalka, pentru cei care locuiesc pe strada Mănăștur nr. 1 – Riebel Vasile, Bădău Cătălina Ileana, Cărbune Adrian, Pop Lucian Vasile, Pop Ioana Diana, Andrieș Crina Natalia, Andrieș Ovidiu Cristian, Pop Adrian Ciprian, Dujardi Andrei Ianos, Nagy Anna Maria, dar și pentru Ursus Breweries, care deține construcții și curți pe Calea Mănăștur nr. 2-6.
De asemenea, se vor acorda despăgubiri și pentru terenuri aflate pe traseul metroului pe raza municipiului Cluj-Napoca, mai ales în Colonia Sopor.
UMF – 14 milioane de lei despăgubire
Ursus va primi peste 2,3 milioane de lei despăgubiri, un grup de proprietari din centrul Clujului 7 milioane de lei, UMF peste 14 milioane de lei pentru o clădire cu 3 etaje din centru, Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, 6,7 milioane pentru o clădire tot din zona centrală, firma Bilder Invest SRL – 7,1 milioane de lei pentru un imobil din cartierul Gheorgheni, iar Bilder Comp alte 4,5 milioane de lei, Macea Maria – peste 11 milioane de lei pentru terenuri arabil din cartierul Gheorgheni, iar Balazs Ileana, Balazs Erzsebet, Balazs Attila și Balazs Robert primesc 10,1 milioane de lei pentru teren arabil în Cartierul Sopor.
Metroul Clujului este un proiect de 2 miliarde de euro, aflat de la 1 septembrie 2023 în faza de proiectare timp de 6 luni.
Lista cu toate proprietățile expropriate și sumele acordate ca despăgubiri poate fi consultată AICI, la secțiunea anexe a proiectului de HG.
Citește și Premierul Ciucă și ministrul Grindeanu, la Primăria Cluj-Napoca, la semnarea contractului de metrou