Connect with us

EVENIMENT

FOTO/ Comorile Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei: Marele medalion dedicat încoronării regelui Ferdinand și reginei Maria din 1922, omagiu al Clujului

Publicat


Cluj24.ro și Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei (MNIT) Cluj-Napoca au lansat o campanie de prezentare a vestigiilor din patrimoniul muzeului, cu scopul de a le face cunoscute vizitatorilor.

Printre exponatele unice ale MNIT se numără marele medalion din 1922 dedicat de orașul Cluj încoronării regelui Ferdinand și reginei Maria la Alba Iulia, ca regi ai României.

Muzeograful Livia Călian a explicat de ce ceremonia s-a ținut abia în 1922, la câțiva ani de la Marea Unire.

”Regele Ferdinand a ținut ca încoronarea să aibă loc neapărat în Transilvania, neapărat la Alba Iulia și nu în catedrala catolică din oraș. Drept urmare, Casa Regală a construit Catedrala Reîntregirii în perioada 1921-1922 unde a avut loc slujba de încoronare iar în curte ceremonia, pentru a putea asista cât mai multă lume. La intrarea în catedrală au fost pictate cele două portrete ale reginei Maria, în stânga, și regelui Ferdinand, în dreapta, iar de remarcat sunt cele două costume de încoronare, în stil bizantin purtate de suveranii României”, a menționat aceasta.

Medalistica, o raritate în România

Cu ocazia încoronării a fost bătută și o serie medalistică, deși, în România, era vorba despre un domeniu relativ nou, în condițiile în care, până în 1864, când Alexandru Ioan Cuza a făcut reforma monetară și a introdus moneda națională – leul, România nu a avut monetărie.

”În timpul dominației otomane, turcii au interzis să se bată monedă pe teritoriul țărilor românești iar toate monetăriile din vremea domnitorilor de seamă și-au încetat activitatea după 1600, după Mihai Viteazu. De ceea se explică de ce medalistica este o raritate în România. După 1834 încep să apară piese numismatice cu valoarea medalistică, emise în străinătate, la Bruxelles sau în mediul german. Toate aceste piese sunt capodopere ale gravurii pe medalii”, a explicat contextul istoric Livia Călian.

Potrivit acesteia, după introducerea sistemului monetar al leului, a fost construit un atelier monetar care a început să bată monedă națională iar Monetăria Națională a fost construită și dată în folosință abia în 1931, în timpul domniei lui Carol al II-lea.

Medaliile duceau în lume mesajul încoronării

Piesele medalistice nu sunt supuse rigorilor pieselor monetare, astfel că acestea sunt importante din punct de vedere propagandistic și puteau fi emise de către oricine, în baza unei comenzi adresate unor ateliere, în special de bijuterii.

”Cum nu exista o reglementare, multe medalii s-au bătut în serie limitată, majoritatea devenind rarități numismatice. O astfel de raritate este și marele medalion dedicat încoronării regelui Ferdinand și reginei Maria din 1922, aflat în patrimoniul MNIT”, a menționat muzeograful clujean.

Livia Călian a arătat că există o serie medalistică, medalii avers și revers, bătute la comandă și oferite cadou în cadrul ceremoniei de încoronare celor prezenți, reprezentanților corpului diplomatic, deoarece aceste medalii nu făceau altceva decât să ducă din România în toată lumea mesajul încoronării regilor României Mari.

Marele medalion, creat de gravorul clujean Kara

”Sunt 4-5 medalii oficiale de același tip, pe lângă care a apărut și inițiativa privată. Așa se face că avem una dintre cele mai rare piese medalistice din România, marele medalion dedicat încoronării regelui Ferdinand și reginei Maria de către orașul Cluj, fiind un omagiu al cetățenilor Clujului. A existat la Cluj un gravor care se numea Kara, care a realizat medalionul, dar cred că în 1923, pentru că gravorul a văzut hainele de ceremonie ale regelui Ferdinand și reginei Maria purtate la Alba Iulia”, a mai precizat Livia Călian.

Marele medalion este din bronz, are un diametru de 146 de mm și îl înfățișează pe regele Ferdinand încoronat pe tron și ținând în mână sceptrul, iar lângă el stă regina Maria, în picioare, reprezentată din spate, privind spre dreapta.

”A fost adoptată această poziție de către gravor ca să i se poată admira reginei mantia în stil bizantin având brodate pe margine stemele județelor României. Coroanele celor doi și costumele sunt în stil bizantin, iar în fundal se vede Turnul clopotniței Catedralei din Alba Iulia în fața căruia au fost încoronați”, a mai explicat muzeograful MNIT.

În afară de scena regală pe medalion apar scrise niște mesaje, primul fiind deviza Casei Regale ”Nihil Sine Deo” (”Nimic fără Dumnezeu”), pe spătarul tronului, sub cotul regelui Ferdinand, iar pe soclul unui altar scrie ”Încoronarea suveranilor României unite 1922”.

De asemenea, pe medalion mai apare și mesajul ”Prin jertfa lor s-a făcut mărirea Țării/Maria”.

Livia Călian a subliniat că nu se știe în câte exemplare a fost bătut medalionul iar piesa a ajuns în patrimoniul MNIT în anul 1988, fiind cumpărată de la un colecționar privat din Cluj.

 

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Aurelia Cristea, desemnată candidat PSD la Primăria Cluj-Napoca. Alexandru Cordoș la șefia Consiliului Județean Cluj

Publicat

De

Aurelia Cristea

Fostul deputat Aurelia Cristea a fost desemnată, vineri, într-o ședință a conducerii PSD Cluj drept candidat Primăria Cluj-Napoca la alegerile locale din 9 iunie, iar secretarul executiv al filialei județene, Alexandru Cordoș, a fost numit candidat pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Cluj.

Potrivit unor surse din PSD Cluj, opinia majoritară a social-democraților clujeni a fost ca filiala să aibă un candidat propriu la Primărie pe care să îl arunce în lupta electorală împotriva lui Emil Boc și să nu se meargă cu candidatul independent Sabin Sărmaș.

În ceea ce privește candidatura la funcția de președinte al Consiliului Județean Cluj, a fost desemnat Alexandru Cordoș, care este liderul grupului PSD din CJ Cluj și fost președinte al filialei, în baza experienței sale administrative.

Vom reveni cu detalii.

Citește mai departe

EVENIMENT

Tâlhari din Turda au jefuit un magazin de bijuterii din Austria. Prada, vândută în România

Publicat

magazin de bijuterii

Patru români cu vârste cuprinse între 26 și 35 de ani au jefuit un magazin de bijuterii din orașul Seitenstetten, situat în districtul Amstetten din Austria Inferioară.

Potrivit publicației ziarulromanesc.at, doi dintre ei se află deja în închisoare, altul a fost arestat acum, iar ultimul membru al bandei este încă în libertate și este căutat de poliție.

Tâlhari din Turda au jefuit un magazin de bijuterii din Austria. Prada, vândută în România

Poliția austriecă susține că suspecții aparțin unui grup de infractori activ la nivel internațional din municipiul Turda, județul Cluj.

Aceștia au fost deja condamnați sau au intrat în atenția poliției penale din țară și din străinătate pentru infracțiuni violente, patrimoniale, fraude și legate de droguri.

Doi suspecți – în vârstă de 27 și 31 de ani – se aflau în arest la închisoarea St. Pölten din ianuarie 2024, respectiv noiembrie 2023, pentru alte infracțiuni contra proprietății.

Au recunoscut jaful

Cei doi au mărturisit atacul din Seitenstetten și jaful de la un magazin de bijuterii, a informat departamentul de poliție de stat.

Prada – bijuterii și ceasuri – a fost dusă în România imediat după jaf și transformată în bani acolo. Încasările au fost folosite pentru achitarea datoriilor și pentru cheltuielile de trai.

Prins în Italia

Un al treilea membru al bandei, de 35 de ani, a fost prins în Italia pe 22 februarie, pe baza unui andat internațional de arestare, și extrădat miercuri în Austria.

Potrivit poliției, acesta a refuzat să ofere informații în timpul audierilor și a fost transferat la închisoarea St. Pölten. Se caută un al patrula membru al bandei, în vârstă de 26 de ani.

Haine ascunse într-o pădure

După atac, îmbrăcămintea purtată de bărbați în timpul jafului și alte accesorii criminale, cum ar fi materiale de legare a victimei, precum și o geantă de călătorie pentru transportul prăzii, au fost confiscate într-o pădure din zona de frontieră cu Cehia.

Posturile de poliție Waidhofen ad Ybbs și Amstetten efectuează investigații suplimentare privind infracțiunile asupra proprietății împotriva bandei, informează televiziunea de stat austriacă ORF.

Citește mai departe

EVENIMENT

Bărbat RĂNIT în Bonțida. Și-a prins un picior într-un motocultor și a ajuns la spital

Publicat

Ambulanță Bontida

Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca au intervenit, vineri, pe raza localității Bonțida, unde un bărbat și-a prins membrul inferior stâng într-un motocultor.

Potrivit pompierilor, din primele date ar vorba despre un bărbat de aproximativ 50 de ani, conștient și cooperant.

”La misiune au lat parte o autospecială cu modul de descarcerare și un echipaj de la Serviciul de Ambulanță Județean. Bărbatul a fost transportat la spital de către echipajul SAJ”, arată pompierii.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Traficant de droguri, prins în FLAGRANT într-un cămin studențesc din Cluj-Napoca. A fost reținut pentru 24 de ore

Publicat

Un traficant de droguri a fost prins în flagrant într-un cămin studențesc din Cluj-Napoca. Acesta a fost reținut pentru 24 de ore.

„Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Cluj și Biroului de Poliție pentru Centrul Universitar din cadrul Poliției Municipiului Cluj-Napoca, împreună cu procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Cluj, au documentat activitatea infracțională a unui bărbat, cercetat pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de droguri de risc și mare risc.

FOTO. Traficant de droguri, prins în FLAGRANT într-un cămin studențesc din Cluj-Napoca. A fost reținut pentru 24 de ore

La data 28 martie a.c., un bărbat a fost prins în flagrant delict, în timp ce ar fi deținut, în camera sa, dintr-un complex de cazare destinat studenților din municipiul Cluj-Napoca, aproximativ 1,1 kilograme de canabis (drog de risc), 129 de comprimate de ecstasy (drog de mare risc), 80 de grame de amfetamină, aproximativ 500 de grame de substanță cristalină și ciuperci halucinogene, toate destinate comercializării.

De asemenea, au fost descoperiți și ridicați 104.305 lei, un aparat de vidat, un cântar de mare precizie, un telefon mobil, precum și alte mijloace de probă.

S-a propus arestarea preventivă pentru 30 de zile

La data de 28 martie 2024, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Cluj au dispus reținerea bărbatului, pentru 24 de ore.

În cursul acestei zile, a fost sesizat judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Cluj, cu propunerea de arestare preventivă a acestuia, pentru 30 de zile.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul luptătorilor Serviciului pentru Acțiuni Speciale Cluj și jandarmilor Grupării Mobile de Jandarmi Cluj Napoca.

Facem precizarea că, pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de Procedură Penală, precum și de prezumția de nevinovăție”, a comunicat IPJ Cluj.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax