ACTUALITATE
FOTO/ Centru de joacă și aventură ultramodern amenajat pentru copii în zona Făget

Primăria Cluj-Napoca a publicat spre dezbatere publică un Plan Urbanistic Zonal în vederea amenajării unui centrul de joacă și aventură ultramodern, dedicat copiilor, la Sf. Ioan.
Planurile au fost realizate de arhitectul Vlad Negru, de la TransForm, pentru compania Ozana, din Bistrița, care deține și un lanț de benzinării, restaurante şi hoteluri.
Astfel a fost propusă realizarea unui centru de agrement cu alimentație publică, cu spații de joacă și aventură atât în aer liber cât și in interior și amenajări peisagere.
Pe terenul studiat va fi amenajată și valea astfel încât copiii să se bucure cât mai mult de cadrul natural.
Accesul în zonă se realizează de pe Drumul Sf. Ioan, care este propus spre lărgire, ajungând la un profil de 18 m. Modernizarea străzii va facilita accesul în zonă atât prin intermediul autoturismului căt si a mijloacelor de transport alternative.
Aici vor fi amenajate 13 locuri de parcare.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
CULTURA
Vânătoare de obiecte și expoziții, în cadrul Fiți cu-Minți Creative Fest, la Cluj și București. Arta, accesibilă tuturor

Arta și cultura mai sunt celebrate și mâine în cadrul celei de-a doua ediții Fiți cu-Minți Creative Fest, începută pe 18 mai. Participanții au adus în fața publicului o varietate de forme de artă vizuală, muzică și arte performative, toate gândite pentru a însufleți următoarea generație de artiști și creativi.
„Vei avea ocazia să te familiarizezi cu nume noi de upcoming artists, dar te vei (re)întâlni și cu cele deja consacrate în comunitatea artistică locală. Fie că ești un artist aspirant sau cauți, pur și simplu, o experiență culturală inedită, Fiți cu-Minți Creative Fest e destinația perfectă pentru tine.”, se arată într-un comunicat de presă.
În ceea ce privește destinația, locația principală care va găzdui festivalul în acest an este cea de la Kraft Market, însă organizatorii păstrează structura de rețea cu care a obișnuit publicul, incluzând în perioada 18-21 mai, locații dragi precum: AM. Social Space, J’ai Bistrot, Paninaro, Boteca13, Vicecream, Grădina Monteoru, Celula de artă, Pictor Shop Mihai Bravu, Aroma Pizza International, Cinema Europa, Milu Cafe, R.A.M, ALTRNTV Shop, C22 Cafeteria (în București), respectiv Insomnia și Negative (în Cluj-Napoca).
De asemenea, între 27 și 28 mai, va mai avea loc o întâlnire la Bazar de Cotroceni din Capitală.
O conexiune mai puternică între artiști și public
„Prin organizarea acestui festival an de an, urmărim să încurajăm o legătură puternică între artiști și public. Credem că arta ar trebui să fie accesibilă oricui, indiferent de background. De aceea, evenimentul se străduiește să ofere o arie largă de experiențe și oportunități de a interacționa cu artiștii și munca lor.
Suntem determinați să oferim un spațiu primitor și incluziv pentru a explora și aprecia forme diverse de artă. De altfel, credem că oricine poate fi un creator de experiențe, iar artiștii SFC prezenți în cadrul festivalului sunt doar câteva exemple dintre posibilitățile (nelimitate) ale creativității.”, spun cei de la Săfițicuminți.
Vânătoare de obiecte, ateliere și expoziții, la Cluj
Programul la Cluj este după cum urmează:
Insomnia: Treasure Hunt, Workshop, Expoziție
Negative: Treasure hunt, Expoziție
EVENIMENT
Dosar penal pentru un șofer clujean RECALCITRANT. A refuzat recoltarea de mostre biologice

Un clujean s-a ales cu dosar penal după ce a fost prins beat la volan. El a refuzat să meargă la unitatea medicală pentru recoltarea de mostre biologice.
Polițiștii din Dej au oprit, duminică, pentru verificări, un autoturism condus pe strada Piața Bobâlna, de un bărbat de 45 de ani.
Testat cu aparatul etilotest, conducătorului auto i-a rezultat o concentrație de 0,51 mg/l alcool pur în aerul expirat.
Dosar penal pentru un șofer clujean recalcitrant. A refuzat recoltarea de mostre biologice
Potrivit polițiștilor, bărbatul aa refuzat recoltarea de mostre biologice la o unitate medicală, în vederea stabilirii alcoolemiei.
În cauză au fost demarate cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de refuz sau sustragere de la prelevarea de mostre biologice, faptă prevăzută și pedepsită de Codul penal.

Pompierii au fost solicitați să intervină la un bloc de pe strada Câmpului din Cluj-Napoca.
Potrivit primelor informații, este fum pe casa scării unui bloc de pe stradă.
Revenim cu amănunte.
Foto: Arhivă
EVENIMENT
USR Cluj inițiază demersurile pentru construirea unei noi maternități în oraș. Vlad Voiculescu: Avem bani alocați din PNRR

Consilierii USR au inițiat procedurile necesare pentru construirea unei nou maternități în Cluj. Adriana Cristian și Dr. Mihai Iepure, sprijiniți de fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, au depus proiectele de hotărâri de Consiliu Județean și de Consiliu Local necesare acestui demers, potrivit unui comunicat al USR Cluj.
Rapoartele anuale de statistică indică un trend crescător al nașterilor în Cluj, ceea ce va crește presiunea asupra sistemului medical. Aceste schimbări implică o nevoie acută pentru construirea unei maternități noi, la standardele medicale și europene actuale, care să asigure condiții optime de lucru pentru personalul medical, pentru ca mamele și nou-născuții să beneficieze de servicii medicale adecvate, spun cei de la USR Cluj.
USR Cluj inițiază demersurile pentru construirea unei noi maternități în oraș. Vlad Voiculescu: Avem bani alocați din PNRR
Președintele USR Cluj, Oana Murariu, și Vlad Voiculescu, fostul ministru al Sănătății, au susținut alături de consilierii USR nevoia înnoirii infrastructurii de sănătate, obiectiv inclus de USR în PNRR.
Vlad Voiculescu a atras atenția asupra stării actuale a sistemului de sănătate și a problemelor cu care se confruntă.
„Vedem că România se împarte în România specialilor, a oamenilor cu foarte mulți bani și relații, și ceilalți. Cei care trebuie să-și plătească o maternitate privată pentru a-și putea cumpăra un pic de decență și respect. Sistemul sanitar decade și este din ce în ce mai mult ca un sat fără câini.
Este drăguț că avem un ONG care renovează maternitatea Stanca din Cluj, dar este trist când ne gândim că avem la dispoziție 2 miliarde de euro alocați doar din PNRR disponibili pentru infrastructura sanitară”, a spus la Cluj Vlad Vocilescu.
Oana Murariu a atras atenția că USR a inițiat multe proiecte locale și naționale care au ca scop îmbunătățirea serviciilor medicale, că fondurile necesare există, dar că este nevoie de voință politică și de management eficient.
Cele două maternități care funcționează în prezent în Cluj-Napoca își desfășoară activitatea în clădiri care au fost construite în urmă cu mai mult de 100 de ani.
Dată fiind vechimea, deși s-au efectuat unele renovări, este dificilă respectarea circuitelor funcționale, aspect ce afectează buna desfășurare a actului medical de înaltă performanță, crescând astfel riscul apariției infecțiilor asociate asistenței medicale.