EVENIMENT
Creşte violenţa în familie. Clujul, printre judeţele în care au fost emise 2.025 de instrumente de protecţie pentru victime
Potrivit Poliţiei Române, în ţară au fost emise 1.912 ordine de protecţie provizorii pentru violenţă în familie, iar Clujul se numără printre judeţele în care au fost emise 2.25 de instrumente SIMEde protecţie pentru victimele violenţei domestice, dintre care 1.074 de ordine de protecţie provizorii şi 951 de ordine de protecţie (emise de instanţele judecătoreşti).
SIME este un ansamblu integral de sisteme informatice dedicate, aplicaţii, echipamente şi reţele de comunicaţii şi tehnologia informaţiei, precum şi de dispozitive electronice de supraveghere, destinat monitorizării electronice în cadrul unor proceduri judiciare şi execuţional penale.
1.912 ordine de protecţie provizorii în ţară, în două luni
În primele 2 luni ale acestui an, poliţiştii au emis 1.912 ordine de protecţie provizorii, 760 dintre acestea fiind transformate în ordine de protecţie de instanţele de judecată. În aceeaşi perioadă, poliţiştii au intervenit la 19.077 de cazuri de violenţă domestică, dintre care 9.570 în mediul urban şi 9.507 în mediul rural.
La nivel naţional, în primele 2 luni ale 2024, numărul faptelor penale în domeniul violenţei domestice a crescut cu 6,3%, faţă de primele 2 luni ale anului 2023, de la 8.719 la 9.272 de fapte.
Un număr mai mare de infracţiuni din sfera celor de violenţă domestică arată amploarea fenomenului şi necesitatea de a interveni cu toate mijloacele legale pentru diminuarea lui. În acelaşi timp, indică faptul că victimele violenţei domestice au din ce în ce mai mare încredere să sesizeze Poliţia Română.
Au fost înregistrate creşteri, comparativ cu perioada similară din anul 2023, pentru loviri sau alte violenţe (de la 5.309 la 5.516 fapte) şi ameninţare (de la 992 la 1.194 de fapte).
Cea mai mare pondere în cadrul infracţiunilor o au „lovirea sau alte violenţe” – 60 % (5.516 fapte) şi ,,ameninţarea” – 13% (1.194 de fapte), acestea împreună reprezentând 73% din total.
După locul comiterii, 5.122 de infracţiuni au fost comise în mediul urban, 4.147 în mediul rural, 7.632 la domiciliu şi 1.640 în spaţiul public.
În primele 2 luni ale anului 2024, s-a înregistrat o creştere atât a numărului autorilor (9.428) care comit astfel de fapte, cât şi a victimelor acestora (9.810).
Victime: 1.702 bărbaţi, 6.579 femei, iar 1.529 minori
Din totalul victimelor infracţiunilor de violenţă domestică, 1.702 sunt bărbaţi, 6.579 sunt femei, iar 1.529 sunt minori.
În aceeaşi perioadă, instanţele judecătoreşti au emis 1.977 de ordine de protecţie, 760 fiind provenite din ordine de protecţie provizorii.
Referitor la nerespectarea ordinului de protecţie, au fost sesizate 743 de infracţiuni, dintre care 460 în mediul urban şi 283 în mediul rural.
La nivel naţional, au fost emise 1.912 ordine de protecţie provizorii, 760 dintre acestea fiind transformate în ordine de protecţie.
Din totalul ordinelor de protecţie provizorii emise, 1.728 au fost confirmate de unităţile de parchet (90%).
Referitor la nerespectarea ordinului de protecţie provizoriu, au fost sesizate 138 de infracţiuni, dintre care 84 în mediul urban şi 54 în mediul în rural.
Clujul, printre judeţele în care au fost emise 2.025 de instrumente de protecţie pentru victime
În primele 2 luni ale anului 2024, la nivelul D.G.P.M.B. şi al inspectoratelor de poliţie judeţene Bacău, Braşov, Cluj, Călăraşi, Caraş – Severin, Constanţa, Covasna, Galaţi, Giurgiu, Harghita, Ilfov, Iaşi, Mehedinţi, Mureş, Neamţ, Prahova, Sibiu, Sălaj, Satu Mare, Teleorman, Vâlcea, Vrancea şi Vaslui, unităţi care au intrat în etapa I-a, respectiv etapa a II-a a Proiectului pentru implementarea S.I.M.E., au fost emise 2.025 de instrumente de protecţie pentru victimele violenţei domestice, dintre care 1.074 de ordine de protecţie provizorii şi 951 de ordine de protecţie (emise de instanţele judecătoreşti).
În 206 situaţii, a fost pusă în aplicare măsura „obligarea agresorului de a purta permanent un dispozitiv electronic de supraveghere”, reprezentând 10,2% din totalul ordinelor de protecţie provizorii emise şi ordinelor de protecţie emise de instanţele judecătoreşti.
În ceea ce priveşte infracţiunile constatate, au fost înregistrate în total 153 de infracţiuni, dintre care 6 de distrugere, 93 pentru săvârşirea infracţiunii de nerespectare a ordinului de protecţie şi 54 pentru săvârşirea infracţiunii de nerespectare a ordinului de protecţie provizoriu.
Pentru 10 dintre persoanele cercetate pentru aceste infracţiuni, au fost dispuse măsuri preventive: 7 reţineri, o arestare preventivă şi 2 măsuri de control judiciar.
Poliţiştii emit ordine de protecţie provizorii în exercitarea atribuţiilor de serviciu, când constată că există un risc iminent ca viaţa, integritatea fizică ori libertatea unei persoane să fie puse în pericol printr-un act de violenţă domestică, în scopul diminuării acestui risc.
IME este un ansamblu integral de sisteme informatice dedicate, aplicaţii, echipamente şi reţele de comunicaţii şi tehnologia informaţiei, precum şi de dispozitive electronice de supraveghere, destinat monitorizării electronice în cadrul unor proceduri judiciare şi execuţional penale”, informează Poliţia Română.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
Donald Trump a depus luni jurământul pentru a deveni cel de-al 47-lea președinte al Statelor Unite, un moment așteptat cu înfrigurare de aliați și inamici politici, cetățeni americani sau ai lumii largi, state partenere sau adversari geopolitici. Ceremonia de depunere a jurământului a avut loc în Rotonda Capitoliului din Washington. Noul președinte a pregătit deja mai multe decizii pentru prima zi, inclusiv declararea stării de urgență la frontieră și în sistemul energetic național.
„Jur solemn că voi îndeplini cu credință funcția de președinte al Statelor Unite și că voi păstra, proteja și apăra Constituția Statelor Unite în măsura posibilităților mele”.
Donald Trump a depus JURĂMÂNTUL și a devenit al 47-lea președinte al SUA
Se așteaptă ca acest nou mandat al său să fie marcat de o schimbare majoră în abordarea Statelor Unite cu privire la alianțe, comerț și alte aspecte-cheie, punând în prim plan deviza sa „America pe primul loc”.
Trump a trecut rapid la nemulțumiri, promițând să pună capăt politizării departamentului de justiție.
„Suveranitatea noastră va fi recucerită, siguranța noastră va fi restaurată. Balanța justiției va fi reechilibrată”, a spus Trump.
„Epoca de aur a Americii începe acum”, a promis Trump, în debutul discursului inaugural.
„De azi, țara noastră va înflori și va fi respectată din nou în întreaga lume. Vom fi invidiați de toate națiunile și nu vom mai permite să se profite de noi”, a mai spus el.
Donald Trump va decreta stare de urgență națională la frontiera cu Mexic, va folosi armata pentru a asigura supravegherea graniței și va suprima dreptul de azil și dreptul de a obține cetățenia în mod automat pentru cei născuți în SUA din părinți cu statut de imigranți ilegali.
Academia Română, Filiala Cluj-Napoca, Institutul de Arheologie şi Istoria Artei al Academiei Române din Cluj-Napoca, Fundația Transilvania Leaders şi Editura Şcoala Ardeleană organizează, joi, sub semnul celebrării Unirii Principatelor Române, la Conferința ”Daci, Romani, Români” susținută de către acad. Mihai Bărbulescu, urmată de lansarea celui mai recent volum al acestuia, ”Civilizația Romană în Dacia (Editura Şcoala Ardeleană, 2024).
Evenimentul va avea loc de la ora 12 în Sala de Conferințe a Academiei Române, Filiala Cluj-Napoca (str. Republicii, nr. 9).
Amfitrionul întâlnirii va fi acad. Doru Pamfil, preşedintele Filialei Cluj-Napoca a Academiei Române.
Invitați de marcă
Volumul este prezentat de prof. univ. dr. Marius Bojiță, preşedintele Fundației Transilvania Leaders, prof. univ. dr. Vasile Puşcaş, membru corespondent al Academiei Române, dr. Coriolan Horațiu Oprean, directorul Institutului de Arheologie şi Istoria Artei al Academiei Române din Cluj-Napoca, dr. Sorin Cociş, cercetător în cadrul Institutului de Arheologie şi Istoria Artei din Cluj-Napoca și Vasile G. Dâncu, directorul Editurii Şcoala Ardeleană.
Un accident rutier a avut loc, luni, pe str. Baia Mare din Dej. O mașină s-a răsturnat. O femeie de 35 de ani a fost transportată la spital.
„Pompierii din cadrul Detașamentului Dej au intervenit în această după-amiază la un accident rutier petrecut pe strada Baia Mare din Dej. Forțele noastre au găsit la fața locului un autoturism răsturnat, însă din fericire nu au existat victime încarcerate.
FOTO. ACCIDENT în Dej. Mașină RĂSTURNATĂ. Femeie de 35 de ani dusă la SPITAL
O femeie de aproximativ 35 de ani a fost preluată de echipajul SMURD și transportată ulterior la spital. La misiune a mai luat parte o autospecială cu modul de descarcerare”, a transmis ISU Cluj.
Update:
„La data de 20 ianuarie a.c., în jurul orei 15:40, o femeie de 37 de ani, cetățean străin, a sustras un autoturism lăsat neasigurat, cu cheile în contact, din incinta unei spălătorii situate pe strada 1 Mai din municipiul Dej.
Ulterior, aceasta a condus autoturismul pe aceeași stradă, îndreptându-se în direcția orașului Baia Mare.
Proprietarul vehiculului a alertat un echipaj al Biroului Rutier Dej, aflat în zonă, care a demarat imediat urmărirea. În sprijinul acestuia, au fost mobilizate alte două echipaje de poliție.
Femeia a fost reperată de echipajul rutier, însă, în timp ce se deplasa pe strada Libertății, în apropierea unui supermarket, ar fi intrat în coliziune cu un alt autoturism. Incidentul s-a soldat cu pagube materiale.
Aceasta și-a continuat deplasarea, dar pe strada Baia Mare ar fi pierdut controlul direcției, intrând în coliziune cu un cap de pod, moment în care autoturismul s-a răsturnat pe plafon.
În urma impactului, femeia a suferit vătămări corporale și a fost transportată la spital pentru acordarea de îngrijiri medicale și pentru recoltarea de probe biologice.
Ulterior, aceasta va fi internată într-o unitate medicală de specialitate.
În cauză, se efectuează cercetări pentru stabilirea tuturor împrejurărilor în care s-a produs acest eveniment si pentru luarea măsurilor legale”, a comunicat IPJ Cluj.
EVENIMENT
Campania electorală a început mai devreme la Florești? Mesaje scrise pe ușile bisericii ortodoxe din Cetatea Fetei
Mai este mult până la demararea campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale însă, se pare că la Florești există persoane care au furat startul. Pe ușile Bisericii Ortodoxe din Cetatea Fetei au apărut de ceva vreme mesaje cu caracter mai mult sau mai puțin „electoral”. Reprezentanții bisericii au șters cîteva dar acestea tot apar. Biserica face un apel la cei care profanează lăcașul sfânt să înceteze, în caz contrar văzându-se nevoită să apeleze la Poliție.
„Dragii mei, sunt foarte șocat până unde se poate ajunge!!!
De ceva vreme cineva tot scrie pe ușile bisericii mesaje de genul acestora. Mă întreb dacă persoana respectivă e în deplinătatea facultăților mintale. Ne dezicem de așa ceva și nu avem nicio legătură cu asemenea manifestări. Le ștergem mereu cu gândul de a nu implica organele de poliție și a atrage asupra acestei persoane rău voitoare pedepsele cuvenite.
Campania electorală a început mai devreme la Florești? Mesaje scrise pe ușile bisericii ortodoxe din Cetatea Fetei
Aceasta se numește profanare!!! O rog din toată inima să înceteze de a mai scrie așa ceva pe ușile bisericii, altfel pe lângă rugăciunile cuvenite pentru așa ceva, pe care o să le facem fără nicio reținere, o să rog și Poliția să intervină și persoana responsabilă va suporta toate consecințele de rigoare. Pace și înțelepciune”, scrie pe pagina de Facebook a Parohiei Ortodoxe Cetatea Fetei – Florești.