Connect with us

Clujeni de 5 stele

FOTO. Cei 7 magnifici din Cluj. Aventură offroad în deşertul Sahara în cea mai grea competiţie pe roţi din lume

Publicat


raliu sahara

Şapte clujeni se aventurează offroad în Sahara, în cea mai grea competiţie pe roţi din lume. Aventura lor are şi un scop umanitar, fiindcă vor face o donaţie consistentă pentru copii din Sierra Leone.

 

Aventură offroad în Sahara

„Am mai participat în 2020 -în 2019 ne-am pregătit- la Raliul Budapesta-Bamako, cu startul din Budapesta, cu destinaţia Sierra Leone. Cu ocazia asta am creat şi proiectul De la copil la copil, Transilvania-Sierra Leone şi am dus peste 5.000 de ghiozdane, două containere maritime, din punct de colectare din România, dar în special din Cluj şi Ardeal, cu rechizite, jucării şi alte lucruri pentru copii din Sierra Leone, unde au mari probleme cu învăţământul şi copiii nu au cele necesare”, a declarat, pentru Cluj24, Cătălin Priscorniţă.

Şapte clujeni cu spirit de aventură vor parcurge aproape 12.000 km prin Africa, într-o misiune umanitară inedită.

„Pe 25 ianuarie 2024, cei şapte aventurieri curajoşi din Cluj-Napoca: Albert Deak, Cătălin Priscorniţă, Lenard Matei, Cristian Olinca, Robert Olinca, Radu Schneider si Hanna Deak (fiica lui Albert Deak şi cea mai tânără participantă la raliu de 16 ani), din Cluj Napoca, vor da startul unei expediţii umanitare remarcabile.

Ei vor participa la a 15-a ediţie a Raliului Budapesta-Bamako, cea mai mare cursă de off-road din lume, cu start din Budapesta, care se desfăşoară în beneficiul comunităţilor din Africa de Vest, sub formă de ajutoare şi donaţii în valoare de un milion de Euro.

În aceeaşi formulă, Albert Deak, un împătimit al automobilelor şi iniţiatorul a numeroase caravane de donaţii peste tot în lume, alături de bunul său prieten Cătălin Priscorniţă, a mai participat la ediţia ‘The Great Africa Run’ a raliului Budapesta-Bamako, din decembrie 2019, în cadrul căruia au donat 5.000 de ghiozdane echipate copiilor din Sierra Leone, cea mai mare donaţie de acest tip în Sierra Leone. Filmul documentar, realizat pe întregul traseu al raliului şi montat un an mai târziu, a fost nominalizat la 3  festivaluri de film internaţionale.

Raliul Budapesta-Bamako este un eveniment caritabil care se desfăşoară anual, însoţit de aventura spectaculoasă a unui traseu plin de provocări. Echipajele participante, de peste tot din lume, într-un număr de peste 300 înscrise în concurs la categoriile ‘Competiţie’ sau ‘Aventură’, vor traversa Europa şi Africa.

Scopul campaniei ‘De la Copil la Copil’, dar şi a întregului raliu, este de a oferi copiilor din Sierra Leone, ajutoare şi rechizite şcolare, ghiozdane şi laptop-uri.

 

Cea mai grea competiţie de offroad din lume

Raliul cu destinaţia Sierra Leone din 2024, va începe în Budapesta şi va traversa Europa cu o singură etapă de concurs. Apoi, aventura va continua în Maroc, Mauritania, Senegal, Guineea şi Sierra Leone. De-a lungul traseului pe competitori îi aşteaptă peisaje naturale spectaculoase, formate din dune de nisip aurii sahariene, drumuri de sare, plaje exotice şi sate pitoreşti africane, precum şi multe experienţe culturale şi competiţii off-road.

Sierra Leone este o ţară cu o istorie complexă, marcată în trecut de sclavie, colonialism şi un război civil devastator. în prezent, această ţară din Africa de Vest se confruntă cu numeroase probleme sociale, precum sărăcie, corupţie, boli, o rată mare de analfabetism şi o infrastructură slabă. în special, sistemul de învăţământ este unul grav afectat, 67% dintre copiii de vârstă şcolară nu au acces la educaţie. Prin intermediul acestei expediţii, echipa ‘Transilvania4 Sierra Leone’ doreşte să contribuie la îmbunătăţirea acestor condiţii dificile.

Întreaga echipă  va parcurge traseul la bordul a 3 maşini puternice de off-road – două Toyota Land Cruiser VX 80 şi o Toyota Land Cruiser HDJ 80, special adaptate pentru expediţii lungi de off-road.

Eforturile echipei nu se limitează doar la aventura lor off-road, ci includ şi o campanie de colectare de donaţii.

Cătălin Priscorniţă, unul dintre membrii echipajului, a subliniat importanţa efortului lor, spunând: „Această aventură nu este doar despre curse off-road, este despre oferirea unui viitor mai bun copiilor din Sierra Leone.”

Echipa solicită, prin urmare, contribuţii financiare din partea comunităţii de afaceri din România pentru a acoperi costurile de transport ale donaţiilor, care se ridică la aproximativ 20 de mii de euro – containere şi transport maritim, distribuţia ghiozdanelor în Sierra Leone şi taxe pentru containerele din Sierra Leone.

Echipa mai solicită şi donaţii constând în laptopuri, ghiozdane şi rechizite şcolare din partea şcolilor, angajaţilor din companii şi a persoanelor generoase. Prin intermediul acestor donaţii, echipa speră să aducă bucurie şi resurse educaţionale copiilor din Sierra Leone.

„Haideţi să-i ajutăm pe copiii din Sierra Leone să aibă acces la educaţie şi un viitor mai bun,” a declarat Albert Deak, coechipierul lui Cătălin Priscorniţă, la această expediţie.

Pentru campania de strângere de fonduri ‘De la copil la copil’, echipa ‘Transilvania 4 Sierra Leone’ a stabilit câteva centre de colectare de laptopuri, ghiozdane, rechizite şcolare, jucării de dimensiuni reduse, dar şi desene făcute de copii pentru prietenii săi africani, însoţite de o scrisoare în limba engleza sau o fotografie.

raliu sahara 2

Centrele de colectare a donaţiilor sunt:

Sediile de birouri BLITZ din Cluj – Napoca şi restul ţării.

Sediul restaurantului Jaxx, din str. Strada Emil Isac Nr. 25, din Cluj-Napoca.

Standul Transilvania 4 Sierra Leone, de la Târgul de Crăciun, din Cluj-Napoca, Piaţa Unirii.

Toate şcolile din Cluj Napoca şi alte oraşe din România (prin sindicatele şcolare).

Donaţiile sunt aşteptate cu entuziasm până pe 10 decembrie 2023.

Echipa se bazează pe susţinerea largă a comunităţii şi pe parteneriate cu companii pentru a face această expediţie şi proiectul umanitar aferent posibile.

Pentru mai multe informaţii şi pentru a dona, vă rugăm să vizitaţi site-ul oficial al proiectului: www.transilvania4sierraleone.ro sau pagina de Facebook: https://www.facebook.com/Transilvania4SierraLeon

Cei doi antreprenori clujeni, împreună cu ceilalţi membri ai echipei, îşi pun experienţa şi pasiunea pentru aventură în slujba unei cauze nobile, pentru a le oferi copiilor din Sierra Leone şansa unui viitor mai bun”, anunţă participanţii.

Deák Albert, bioenergoterapeut (44 ani)

Fondatorul Academiei de Vindecare prin Bioenergie Healonia, pasionat de vindecări holistice şi sănătatea umană. Prima dată s-a aventurat în deşert cu o maşină de teren în Tunisia, acum 15 ani, iar de atunci are la activ numeroase participări la curse auto şi moto offroad, atât în Africa, cât şi America de Sud. Toate aceste aventuri au fost îmbinate cu succes cu câte o acţiune umanitară.

Cătălin Priscorniţă, antreprenor şi pasionat de off-road (38 ani)

Antreprenor, fondator şi CEO al grupului de firme Blitz, Cătălin îşi foloseşte din plin energia atât pentru creşterea business-urilor, cât şi pentru acte caritabile. şi-a descoperit pasiunea pentru traseele off-road, şi este pregătit acum să facă pasul pe continentul vecin, unde să-şi folosească din plin experienţa de rezolvare a situaţiilor neprevăzute.

raliu sahara

*în ediţiile viitoare vom reveni cu un reportaj despre aventurile echipajului clujean în raliul din 2020.

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

FOTO. Școală de ciclism pentru copii la Cluj. Antrenamentele încep în 15 aprilie

Publicat

De

ciclism

Clujul Pedalează invită clujenii la școala de ciclism pentru copii, antrenamentele începând cu data de 15 aprilie.   

”Cu o experiență de peste 15 ani în organizarea de evenimente sportive de MTB și alergare montană, precum și în pregătirea și antrenarea copiilor, suntem gata să te ghidăm în lumea fascinantă a ciclismului.

Un element special al programului nostru îl reprezintă antrenamentele dedicate exclusiv copiilor, unde aceștia vor învăța nu doar tehnici de ciclism, ci și reguli esențiale de circulație și siguranță rutieră.

Prin module speciale de pregătire, copiii vor dobândi deprinderi practice de îndemânare a bicicletei, vor învăța cum să circule corect și defensiv pe drumurile publice, să identifice și să interpreteze corect semnele de circulație, și să fie participanți responsabili în trafic”, anunță organizatorii.

Ce te așteaptă?

 

• Antrenamente săptămânale: luni, marți, miercuri și joi, între orele 17:30-19:30

• Cursuri speciale în vacanța de vară: între orele 8:00-17:00, cu mic dejun și prânz incluse

• Tabere de drumeție și ciclism de mai multe zile în diferite locații montane – aventuri autentice în mijlocul naturii!

Cine poate participa? Toți copiii între 8 și 14 ani care:

• Vor să învețe secretele ciclismului

• Iubesc natura și aventura

• Vor să-și facă prieteni noi și să se distreze în aer liber

”Nu contează dacă ești începător sau dacă ai mai mers cu bicicleta – la Clujul Pedalează, învățăm pas cu pas, în ritmul tău!

Vei învăța să mergi în siguranță, vei descoperi trasee frumoase și vei trăi experiențe de neuitat alături de alți copii pasionați de biciclete.

Hai să pedalăm împreună spre aventură”, arată organizatorii antrenamentelor

Pentru înscrieri sau întrebări, puteți scrie la: clujulpedaleaza@gmail.com

 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Pieton mort la Turda, după ce a fost lovit de o mașină pe zebră. Ce au constatat polițiștii

Publicat

femeie trecere pietoni accident sofer

Polițiștii au fost sesizați, luni dimineață, despre un accident rutier produs pe strada Clujului, din municipiul Turda în urma căruia un pieton a murit.

Din primele cercetări a reieșit că, un bărbat de 50 de ani, din municipiul Turda, în timp ce conducea un autoturism ar fi accidentat un pieton aflat în traversarea drumului public pe trecerea pentru pietoni.

”Pietonul a fost identificat ca fiind un bărbat de 68 de ani, din același municipiu.

Echipajul medical prezent la fața locului a acordat măsurile de prim ajutor, însă, din nefericire, bărbatul a decedat.

Conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ.

În continuare sunt efectuate cercetări pentru stabilirea cu exactitate a circumstanțelor în care s-a produs evenimentul”, au spus polițiștii

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. La 17 ani, pilotul clujean Luca Savu va concura în două campionate de automobilism în peninsula Iberică cu un Aston Martin

Publicat

De

Luca Savu

Clujeanul Luca Savu, multiplu campion naṭional atât la karting, cât şi la automobilism va concura în Supercars Iberian Championship și Campionatul Portughez de Viteză, cu un Aston Martin Vantage AMR GT4.

Luca Savu va concura alături de Henrique Ventura Oliveia în divizia GT4 Pro pentru RACAR Motorsport – AMR Partner Team.

Pilotul clujean Luca Savu va concura în două campionate de automobilism în peninsula Iberică

Echipa din Odivelas, Lisabona, a prezentat deja duo-ul pentru prima sa mașină, respectiv Mathieu Martins și Roberto Faria, cu care intenționează să lupte pentru victorii în toate cursele, după care a convocat, pentru al doilea său Aston Martin, un duo care îi oferă garanții de viitor, fiind vorba de Luca Savu și Henrique Ventura Oliveira.

La 17 ani, Luca Savu este considerat ca fiind unul dintre cele mai mari talente ale României. Este multiplu campion naṭional, atât la karting cât şi la automobilism și a participat în anul 2023 în cadrul Campionatului Francez de F4, unde și-a arătat potențialul cu câteva rezultate bune într-un domeniu competitiv, printre cele mai importante locuri fiind cinci și nouă, din douăzeci și șase de piloți, obținute în etapa de la Nogaro.

”Luca ne-a impresionat din primul moment”

În 2024, Luca a participat la 2 etape ale Campionatului FIA Central European Zone F4, cel mai bun loc obṭinut fiind locul 2 la clasa Rookie la etapa de la Red Bull Ring.

”Luca ne-a impresionat din primul moment de când a ajuns la volanul Aston Martin-ului nostru. Condițiile atmosferice au fost foarte dure, cu ploaie şi vânt, pe un circuit pe care nu îl cunoștea și cu o mașină foarte diferită de cele cu care era el obișnuit (Formula 4). Cu toate acestea, a scăzut timpii de la un tur la altul, astfel încât, la sfârșitul sesiunii de antrenamente, a ajuns să facă timpi similari cu piloții experimentați autohtoni. De asemenea, feedback-ul său tehnic este foarte valoros.

Am semnat cu el fără să stăm pe gânduri pentru Iberian Supercars, unul dintre cele mai competitive campionate de GT4 din Europa, pentru că noi credem că, atunci când se va simți confortabil cu noua mașină, cu competiṭia și circuitele, va fi capabil să lupte pentru podiumuri. Va avea posibilitatea de a lucra cu ingineri de la Aston Martin Racing și suntem convinși că îi va impresiona și pe aceștia, la fel cum ne-a impresionat și pe noi”, a declarat Gonçalo Antunes, RACAR Motorsport CEO.

Luca: Trebuie să mă adaptez rapid la Aston Martin

Luca Savu, care este susṭinutîn această nouă aventură motorizată și de Primăria şi Consiliul Local Cluj-Napoca, are obiective ambițioase.

”Totul este nou pentru mine, tipul de mașină, echipa, campionatul, circuitele, așa că trebuie să mă adaptez rapid. Cu toate acestea, echipa RACAR Motorsport – AMR Partner m-a făcut să mă simt parte din familia lor și mă adaptez din ce în ce mai mult la Aston Martin, care este foarte diferit de tot ceea ce am condus până acum. Aceasta este o mare oportunitate pentru cariera mea și sunt hotărât să lupt pentru podiumuri și victorii”, a spus Luca.

După o scurtă carieră în karting, portughezul Henrique Ventura Oliveia, care are 16 ani, și-a făcut debutul în motorsport anul trecut, concurând în Campionatul Brazilian de Viteză și în Iberian Supercars ca parte a FPAK Junior Team. La sfârșitul anului, a avut două triumfuri în TC în palmares, ceea ce i-a adus locul al doilea în divizia iberică a competiției și al treilea în portugheză.

Foto: Gonçalo Vilardebó

 

Citește mai departe

EDUCATIE

UBB Cluj organizează pentru liceeni 23 de concursuri. Pot înlocui probele de admitere la facultate sau crește nota

Publicat

De

UBB Cluj

Liceenii care vor să studieze la UBB Cluj pot obține un avantaj consistent sau pot chiar obține de timpuriu locul dorit dacă participă la concursurile pe care universitatea le organizează special cu acest scop.

Astfel, facultățile UBB organizează nu mai puțin de 23 de concursuri care pot crește nota la examenul de admitere sau pot chiar înlocui probele de examen, astfel încât candidații au șansa de a-și asigura, încă din timpul liceului, un avantaj pentru admiterea la facultate.

UBB Cluj organizează pentru liceeni 23 de concursuri în vederea admiterii

Concursurile sunt destinate în principal elevilor din clasele a XI-a și a XII-a și au devenit deja o tradiție, arată reprezentanii Universității Babeș-Bolyai.

„UBB este una dintre cele mai căutate universități de către liceeni, indiferent de domeniu sau specializare/program de studii. De aceea, pe de o parte dorim să menținem standarde de calitate cât mai ridicate, dar, pe de altă parte, ȋncercăm să ne apropiem liceenii performanți care ar putea fi tentați altfel să plece în străinătate, la facultăți care organizează examene de admitere mai devreme și care îi declară admiși încă din timpul liceului. Prin aceste concursuri nu doar că le oferim elevilor foarte buni un avantaj competitiv, dar pe unii îi chiar ajutăm să decidă să rămână în țară pentru a-și continua studiile”, a declarat rectorul UBB, prof. univ. dr. Adrian Petrușel.

Informații despre toate cele 23 de concursuri găsiți AICI.

 

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate