Connect with us

CULTURA

FOTO. Ca la străbunica acasă. Unicat aproape de Cluj. Căsuţe acoperite cu paie, dar cu confort modern. Casa Catrinei

Publicat


casa catrinei 1

O pensiune agroturistică inedită, Casa Catrinei, a fost amenajată la aproximativ 80 de kilometri de Cluj-Napoca, în localitatea sălăjeană Văleni. Pasionaţi de tradiţii, dar şi de turism, soţii Ecaterina şi Sebastian Olaru au pregătit pentru clienţii lor un loc rupt din raiul pământesc: două căsuţe după modelul tradiţional al zonei, acoperite cu paie, cu multe elemente tradiţionale, dar şi cu tot confortul zilelor noastre. O investiţie de peste 200.000 de euro. 12 locuri în 5 camere îi aşteaptă pe cei îndrăgostiţi de tradiţii, pe cei cărora le este dor de străbunici şi de simplitatea traiului patriarhal, pe cei cărora le place natura şi care sunt dornici de linişte.

casa catrinei 11

Ca la străbunica acasă, dar în confort de azi

„Noi demult, fiind îndrăgostiţi de mediul rural, de casele vechi din mediul rural, şi mergând prin judeţ, am văzut case mai vechi, unele abandonate, altele într-o stare mai bună şi ne-am gândit că am putea cumpăra una şi să facem din ea ceva turistic, o pensiune.

casa catrinei 8

Aşa am ajuns şi în zona Cristolţ, Văleni, atraşi şi de faptul că în apropiere a fost un drum denumit Drumul stelelor, un drum care urcă pe un deal, de unde se văd foarte frumos stelele”, povesteşte, pentru Cluj24, Sebastian Olaru.

Căsuţe acoperite cu paie şi unite prin pasarelă

De la idee la practică n-a durat prea mult şi cei doi soţi au început să-şi concretizeze gândurile prin 2015-2017.

casa catrinei 12

„Am dorit foarte mult să aibă elemente tradiţionale, dar înacelaşi timp să ofere şi confortul timpurilor actuale.

Sunt două corpuri de clădire, unite printr-o pasarelă, un element care, din ce am constatat noi, place foarte mult turiştilor. Unul dintre corpurile de clădire este cu sală de mese şi cu bucătărie, şi celălalt corp este cu cele 5 camere de dormit, cu loc special amenajat pentru citit, o sală pentru activităţi.

casa catrinei 2

Ideea a fost ca mai ales atunci când nu e vremea favorabilă turiştii să nu mai trebuiască să iasă pe afară, să poată să meargă în papuci de casă dintr-o clădire în cealaltă.

Am dorit ca acoperişul de paie să fie un element de unicitate şi de atracţie pentru turişti. Am chemat un meşter din Maramureş, pentru că nu prea mai găseşti meşteri care să lucreze cu aşa ceva. Acoperişul de paie are o grosime de circa 70 cm şi o tehnică specială prin care se realizează.

casa catrinei 3

Casele sunt făcute acum, din cărămidă, izolaţie de vată minerală, dar ce am dorit să punem ca element tradiţional este acoperişul de paie. Şi mai avem multe elemente tradiţionale de mobilier, lăzi de zestre, cuiere, grinzi, cuptorul etc.; am păstrat multe elemente din vechea casă”, explică Sebastian.

În sânul şi în liniştea naturii

Şi zona este una pitorească, liniştită, semisălbatică, iar în proprietate este amenajată zonă de ceaun, grătar, o terasă exterioară şi o curte foarte generoasă, cu gazon, unde poţi să joci inclusiv fotbal.

casa catrinei 4

„Întreaga localitate este situată între culmile unor dealuri, iar prin faţa proprietăţii noastre trece un izvor, un pârâu, iar în spate este un deal cu o pădure de fag. E şi un mic iaz în spatele casei, unde chiar ne înfloresc primii nuferi de la Grădina Botanică din Jibou. E drum asfaltat până în faţa casei, iar zona este foarte liniştită”, mai spune Sebastian.

casa catrinei 5

Tradiţie şi confort

„Agropensiune cu o capacitate de cazare de 10-12 locuri, în cinci camere duble cu baie proprie, sală de mese și bucătărie complet utilată.

casa catrinei 7

Situată într-un mic sat din Sălaj, Văleni, Casa Catrinei este o agropensiune construită după modelul caselor tradiţionale cu acoperiş de paie ce au existat în zonă, dar cu tot confortul secolului XXI.

Într-o lume dominată de stres şi agitaţie, îţi punem la dispoziţie un loc în care să te retragi şi să te bucuri de frumuseţile rurale, să te relaxezi într-o căsuţă cu acoperiş de paie, cu tot confortul necesar pentru a te simţi bine. E un loc unde să-ţi tragi sufletul, în care să găseşti tihna şi timpul pentru a te reîncărca cu o frumuseţe simplă şi autentică.

casa catrinei 10

Pensiunea Casa Catrinei are cinci camere, fiecare cu baie proprie, cu o capacitate de cazare de 10 – 12 persoane, o bucătărie complet utilată, o sală de mese şi săli pentru activităţi. Avem şi o curte generoasă cu un mic iaz, prin faţa propetăţii curge un fir de apă, iar în spate suntem străjuiţi de o pădure de fagi. E locul ideal de relaxare după stresul cotidian, locul unde poţi să asculţi cum îţi picură linişte în suflet”, se arată într-o prezentare a Casei Catrinei.

Comentariu de turist

„Știi ce se găsește cel mai greu zilele acestea? Liniște. Noi am găsit un loc în care LINIȘTEA predomină: Casa Catrinei – o casă ca o poezie! Singurul sunet ce se aude, zi sau noapte, este foșnetul frunzelor mângâiate de vânt și, dacă asculți atent, ritmul inimii tale. Viața toată ia o pauză aici. Timpul se oprește, parcă, în loc, mintea e limpede, iar spiritul se înalță pe culmile binelui!

casa catrinei 9

Trupul se echilibrează, funcționând, încet-încet, după tot ce-l înconjoară.

În casă, comfortul secolului XXI, în curte și în împrejurimi, în schimb, timpul s-a oprit cu mulți ani în urmă. Satul e locuit de oameni harnici cu gospodării pline de animale și grădini rodnice, iar izvorul din apropiere îi așteaptă pe toți cu apă pură ce curăță, parcă, nu numai trupul, ci și sufletul.

casa catrinei 1

Locul acesta e încărcat pe deplin cu o energie bună, aparte. Odată ce vii, liniștea ce o descoperi te însoțește oriunde continui să mergi, și o parte din tine rămâne aici pentru totdeauna…

Trecătorii se opresc să facă poze la casa cu acoperișul de paie. Noi suntem norocoșii care am stat aici, în primele zile de la deschidere”, scrie unul dintre turiştii care s-au bucurat deja de Casa Catrinei, Ioana Pietrar.

Amănunte aici: Casa Catrinei

 

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

AMENZI de peste 3,3 milioane de lei și 770 de permise REȚINUTE. Rezultatele controalelor din TRAFIC

Publicat

politist rutiera

În ultimele 24 de ore, polițiștii de la rutieră au reținut 770 de permise de conducere şi au retras 284 de certificate de înmatriculare, fiind aplicate amenzi de peste 3,3 milioane de lei.

Totodată, angajaţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă au efectuat 19 controale şi au aplicate sancţiuni contravenţionale de 27.000 de lei, precizează duminică Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI) într-un comunicat transmis AGERPRES.

În acelaşi interval de timp, structurile de ordine publică au prins în flagrant 180 de autori de infracţiuni, care au săvârşit 191 de fapte penale. De asemenea, au fost depistate 12 persoane urmărite naţional sau internaţional, faţă de care au fost dispuse măsurile legale.

În baza probatoriilor administrate de poliţişti în cauze penale aflate în lucru, în cursul zilei de sâmbătă, s-au dispus măsuri preventive pentru 37 de persoane, iar în urma investigaţiilor desfăşurate au fost identificaţi 13 autori în 12 dosare penale.

MAI: În ultimele 24 de ore, niciun cetăţean ucrainean nu a depus cerere de azil

Totodată, piloţii Inspectoratului General de Aviaţie au executat 13 misiuni aero-medicale, fiind salvate 12 persoane aflate în situaţii de urgenţă.

Potrivit MAI, în ultimele 24 de ore, niciun cetăţean ucrainean nu a depus cerere de azil, în ţara noastră. De la începerea conflictului din Ucraina, 4.387 de cetăţeni ucraineni au solicitat azil în România. Ei beneficiază de toate drepturile prevăzute de legislaţia naţională.

De asemenea, din data de 18.03.2022 şi până în prezent au fost emise 72.495 de permise de şedere pentru beneficiarii protecţiei temporare, 49 fiind acordate în ultimele 24 de ore.

La acest moment, gradul de ocupare al centrelor de cazare ale Inspectoratului General pentru Imigrări este de 30%.

În ceea ce priveşte traficul prin punctele de trecere a frontierei, în ultimele 24 de ore, în ţara noastră au intrat 29.091 de mijloace de transport şi 111.925 de persoane, dintre care 10.644 cetăţeni ucraineni.

Sursa: Agerpres

Citește mai departe

EVENIMENT

„U” BT Cluj-CSA Steaua, 85-73. Clujenii obțin prima VICTORIE în Cupa României la baschet masculin

Publicat

baschet u

Duminică, în Sala Dinamo din Bucureşti, „U” BT Cluj-Napoca obține prima victorie în Grupa C a Cupei României la baschet masculin, 85-73 cu CSA Steaua.

Brazilianul Meindl Leonardo Simoes a fost cel mai bun jucători al clujenilor, cu 21 puncte, 7 recuperări. Cubanezul Karel Guzman Abreu a contribuit cu 15 p, 4 rec, iar Emanuel Căţe a adăugat 14 p, 7 rec, 3 pase decisive.

„U” a pierdut primul său meci, 67-69 cu Dinamo, sâmbătă. Ultima partidă din grupă va avea loc luni, între Dinamo şi Steaua.

CSM CSU Oradea şi-a asigurat calificarea la turneul Final 8 al competiţiei, după ce a trecut de FC Argeş Piteşti cu 97-79, la Ploieşti, în Grupa A.

Alte rezultate de duminică:

Grupa D
CSM VSKC Miercurea Ciuc – CS Municipal Târgu Mureş 62-84
Grupa E
CS Municipal Târgu Jiu – SCM OHMA Mozzart Bet Timişoara 72-80
Grupa F
CSM 2007 Focşani – CS Municipal Galaţi 70-69

Conform regulamentului, în aceasta fază se va juca pe sistemul fiecare cu fiecare în cadrul grupelor. Ocupantele locurilor 1 din fiecare grupă se califică la Turneul Final al Cupei României alături de cele mai bune două echipe de pe locurile 2 (lucky loser).

Meciurile din Grupa B (Sala Sporturilor din Constanţa), în care se află SCM ”U” Craiova, Laguna Bucureşti şi CSM Constanţa, se vor desfăşura ulterior.

Sursa: Agerpres

Citește mai departe

EVENIMENT

Te simți SPECIAL? Fă parte din trupele de COMANDO! Batalionul „Smaranda Brăescu” te așteaptă

Publicat

razboi 1

Batalionul 53 Comando ,,Smaranda Brăescu’’ din Bacău face angajări în echipa Forţelor pentru Operaţii Speciale.

„Spune DA provocărilor! Batalionul 53 Comando ,,Smaranda Brăescu’’ din Bacău te aşteaptă în echipa Forţelor pentru Operaţii Speciale, cu următoarele detalii, care sunt de interes pentru tine:

Locuri scoase la concurs/ Soldat gradat profesionist:

– 20 de locuri Forţe pentru Operații Speciale- specialitatea militară parașutiști comando
– 4 locuri poliție militară – specialitatea militară pază și intervenție obiective militare
– 2 locuri auto – specialitatea șofer
– 2 locuri intendență – specialitatea bucătar

Perioada de înscriere a candidaților: 23.09 -24.10.2022;

Programul de formare inițială a soldaților gradați profesioniști se desfășoară în perioada ianuarie-martie 2023.

Condiții de participare la selecție:

– cetățenie română și domiciliul stabil în România;
– vârsta între 18 ani împliniţi la data începerii programului de instruire şi cel mult 45 de ani împliniţi la data finalizării programului de instruire;
– absolvent al ciclului inferior liceal ( 10 clase);
– cunoștințe elementare de limba engleză;
– condiție fizică bună;
– candidații care optează pentru arma ,, Auto- specialitatea șofer”, deținător al permisului de conducere, categoriile B și C;

Înscrierea se face la cea mai apropiată unitate din subordinea comandamentului Forțelor pentru Operații Speciale, în următoarele județe:

Bacău : 0234.588.295 interior 261;
Buzău : 0238.719.020 interior 110;
Târgu Mureş: 0265.267.404 interior 111;
Constanţa: 0341.446.893 interior 291;
Braşov: 0368.734.224

După parcurgerea Programului de formare iniţială a soldaţilor gradaţi profesionişti, absolvenţii vor fi încadrați în Batalionul 53 Comando „Smaranda Brăescu” Bacău.

Posturile sunt scoase la concurs pentru personalul civil;

Pentru detalii referitoare la criteriile de selecţie, probele de concurs precum și la documentele necesare
întocmirii dosarului de candidat, contactați un membru al echipei de recrutare Batalionului 53 Comando „Smaranda Brăescu” din Bacău, la numărul de telefon 0234.588.295 interior 261, de luni până vineri, în intervalul orar 08.00 – 15.00.

Citește mai departe

EVENIMENT

CS Universitatea Cluj CÂȘTIGĂ și al treilea meci din play-out-ul Ligii Naționale de Rugby

Publicat

Duminică, pe teren propriu, CS Universitatea Cluj a câștigat și al treilea meci din play-out-ul Ligii Naţionale de rugby, după ce a învins cu 24-17 pe CS Ştiinţa Petroşani.

Clujenii au şi un meci restant, cu RC Griviţa-UNEFS.

În alte meciuri jucate sâmbătă, CSM Galaţi a trecut de RC Gura Humorului cu 33-24, RC Griviţa-UNEFS a fost învinsă la Bucureşti de CS Politehnica Iaşi cu 38-7, iar RC Bârlad a surclasat-o pe CSM Bucovina Suceava cu 57-7.

Clasament
1. CS Năvodari 19 puncte
2. CS Universitatea Cluj 14 p (3 jocuri)
3. CS Ştiinţa Petroşani 14
4. CS Politehnica Iaşi 12
5. Rugby Club Bârlad 11

Sursa: Agerpres

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax