EVENIMENT
FOTO. 70 de echipaje se întrec în acest an la RALIUL Clujului

70 de echipaje se întrec în acest an la Raliul Clujului Star Lubricants powered by PMA. Ultima etapă de asfalt din acest sezon aliniază la startul probelor din Apuseni un număr de 62 de echipaje autohtone, 3 echipaje din Bulgaria, 2 perechi din Ungaria respectiv câte un echipaj din Franța, Italia și Slovacia.
„Ediția din acest an a etapei clujene va fi una încărcată de surprize spectaculoase, una dintre acestea fiind revenirea la start a echipajului legendar Dorin „DoDo” Toma împreună cu Dacian Banca, cei doi urmând să alerge ca deschizători cu un superb Ford RS Sierra Cosworth.
FOTO. 70 de echipaje se întrec în acest an la RALIUL Clujului Star Lubricants powered by PMA
Simone Tempestini (Porsche 997 RGT) pornește din postura de apărător al titlului absolut pe asfalt obținut în urmă cu un sezon. Mai mult, acesta poate prelua conducerea provizorie a clasamentului general în cazul unei victorii, însă orice eroare sau problemă tehnică îi poate lăsa cale liberă liderului actual, Andrei Gîrtofan (Škoda Fabia R5), să-și ia avans în fruntea ierarhiei absolute.
De asemenea, o primă-victorie din partea brașoveanului i-ar putea aduce al doilea titlu de campion pe asfalt – după cel obținut în 2022. Totuși, nu trebuie uitat nici bulgarul Martin Surilov (Citroën C3 Rally), care în pofida greșelii din etapa precedentă, încă speră să bifeze primul titlu major din afara țării sale. Desigur, nu-l putem omite din lupta probelor clujene nici pe dublul campion absolut de raliuri Bogdan Marișca (Škoda Fabia R5), clujeanul ce în 2021 devenea primul campion pe asfalt.
Vezi aici și restul modelelor de TOP înscrise
Raliul Clujului Star Lubricants powered by PMA aduce – în premieră pentru acest sezon – cea mai disputată luptă în cadrul Grupei N – cu nu mai puțin de 5 mașini anunțate la start. Vali Porcișteanu cu al său Lancer Evo IX pornește ca prim-favorit la victorie, având de dat o luptă intensă atât cu Bogdan Talașman, ce aduce la start singurul model Lancer Evo X, cât și cu Elisei Groza – care va pilota un alt model Lancer Evo IX. De cealaltă parte, toate cele 3 modele Ford Fiesta Rally3 din țara noastră vor concura la sfârșitul săptămânii pe probele din Munții Apuseni, la comenzile acestora urmând să se afle campionul în exercițiu al Junior ERC – Norbert Maior, sibianul Victor Dimitriu și clujeanul la origini – Emil Vincze.
27 de echipaje se întrec în clasamentul mașinilor cu tracțiune față
Este greu de prezis cine pornește cu prima șansă la victoria absolută a mașinilor ce sunt puse în mișcare doar de roțile de pe puntea față. Și asta pentru că la start îi vom avea atât pe liderul provizoriu Sebastian Scîrlet (Peugeot 208 Rally4), cât și pe hunedoreanul Dănuț Budai (Citroën DS3 R3T). În lupta pentru supremație revine atât italianul Tommaso Sandrin (Peugeot 208 R2) cât și francezul Eliott Delecour – care deși pilotează o mașină de specificație inferioară (Renault Clio Rally5) celor pilotate de cei anterior amintiți, este capabil de locuri fruntașe.
După un sezon complet la comenzile unui model de grupă N, clujeanul Vlad Cosma revine la volanul unui Peugeot 208 R2 și nu oricum, ci alături de Carmen Poenaru care l-a secondat în sezonul 2022. O altă revenire după o scurtă pauză este cea a lui Mihai Dumitrescu, care aduce la start un model nou-nouț Opel Corsa Rally4, mașină identică cu cea pilotată de ieșeanul Andrei Gheorghiu.
Consultă aici lista completă a modelelor cu tracțiune față
Raliul Clujului Star Lubricants powered by PMA va însemna și bătălia decisivă pe asfalt a cupelor mono marcă. Înaintea ultimei etape pe această suprafață, soții Emanuel și Denisa Resiga sunt liderii Swift Cup, însă pot fi detronați cu ușurință de frații clujeni Mihnea cu Natalie Hanea – în cazul unei victorii pe teren propriu. Absența lui Eliott Delecour din etapa anterioară i-a permis lui Samuil Mircea să preia conducerea provizorie a Clio Rally5 Challenge, însă tânărul francez – fiul fostului vicecampion mondial François Delecour – poate reveni în fruntea ierarhiei cu o victorie clujeană.
La fel de disputată precum prima cupă mono marcă amintită este cea a modelelor 208 R2 (Cup), acolo unde odată cu revenirea la start a juniorului Sandrin, se deschide o triplă înfruntare între acesta, liderul provizoriu Vasile Ile și clujeanul Marius Sîncrăianu. La sezonul în care își sărbătorește „majoratul”, Cupa Dacia este cea mai „săracă” în numărul participanților, aducând la startul etapei clujene doar două echipaje.
Vezi cele 18 echipaje ce aleargă în cupele mono marcă
Lista de înscrieri pentru ediția din acest an a etapei clujene cuprinde și 11 echipaje în cadrul Campionatului Național de Raliuri pentru Vehicule Istorice, printre participanți regăsindu-se atât sportivii din TOP3-ul absolut: Botond Balázs – lider, clujeanul Lőrincz Borbély – ocupantul poziție secunde, respectiv Andrei Agapian. Totodată, pe listă îl găsim și pe Gunther Graef, care revine la start după mai bine de 3 ani de absență, însă nu orișicum, ci alături de fiica sa Karina. Echipajele Trofeului Rally Start completează lista de înscrieri a Raliului Clujului Star Lubricants powered by PMA, prim-favoriți pentru victoria absolută fiind soții clujeni Flavius cu Andreea Stanciu.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EDUCATIE
VIDEO. Cel mai rezistent pod din spaghete construit de studenții UTCN. Participă la două concursuri în Slovenia și Ungaria

Facultatea de Construcții a Universității Tehnice Cluj-Napoca (UTCN) a organizat, luni, etapa locală a competiției “Spaghetti Bridge Building” eveniment în cadrul căruia au fost testate șase machete de poduri construite din paste făinoase, în speță din spaghete, primele trei primind biletul de participare la două concursuri internaționale, la Maribor (Slovenia), și la Budapesta (Ungaria), care vor avea loc în perioada următoare.
Șef lucrări la UTCN, Cristian Mojolic, a declarat că s-a început această tradiție a construirii podurilor din spaghete în anul 2011, fiind înregistrate rezultate excepționale.
”Adunăm echipe de studenți care doresc să încerce altceva, care să iasă din zona lor de confort, să învețe lucruri noi și să-și pună în aplicare cunoștințele dobândite în cursul facultății. Pe lângă faptul că își întăresc aceste cunoștințe, dezvoltă și altele noi care le sunt predate, cum ar fi lucrul în echipă sau rezoluția conflictelor.
În cadrul etapei locale, studenții au realizat poduri din paste făinoase cu care vom participa la două concursuri internaționale: <<How Strong is the Bridge>>, din Maribor, în perioada 22-24 aprilie, și <<RECCS – World Championship in Spaghetti Building>>, din Budapesta, în 29 mai.
Podurile care au fost făcute luni au masa maximă de 1,9 kg, deschiderea de 1 m și au fost încărcate cu o forță incrementală în două puncte, fiind testate până la rupere.
Lipirea pastelor s-a făcut cu adeziv și s-au folosit doar tipurile de paste oferite de organizatorii concursului”, a precizat Mojolic.
Acesta a precizat că podurile au fost realizate din paste Barilla nr. 7.
Pod care a rezistat la 123,9 kg
Potrivit clasamentului final, cele trei echipe câștigătoare ale etapei locale de construit poduri din spaghete sunt ”Spaghetti bridge construct”, al cărui pod a rezistat la 123,9 kg, ”TriForce Engineering”, cu 75,1 kg, și ”Great Construct”, cu 73,8 kg.
”Am gândit o formă aproximativ de cerc. iar podul a fost executat cât s-a putut de bine. Am intrat în acest proiect al podurilor de spaghete pentru că mi-am dat seama că, pe parcursul facultății, nu am participat la alte activități și am căutat să fac și altceva”, a spus căpitanul echipei câștigătoare, Lucian Biligan, anul IV la specializarea Construcții Civile, Industriale și Agricole.
EVENIMENT
Studiu: Consumul redus de alcool poate crește riscul de cancer și boli cardiovasculare. Cât e recomandat să bem

Consumul redus de alcool poate crește riscul de cancer și boli cardiovasculare, potrivit unui nou studiu. Cercetarea, realizată de Behavioural Insights Team, la solicitarea organizației caritabile Alcohol Change UK, a analizat obiceiurile de consum ale peste 4.000 de adulți din Marea Britanie, arată Mediafax.
În urma studiului, s-a constatat că persoanele care consumă alcool în conformitate cu recomandările Serviciului Național de Sănătate (NHS) au o stare de sănătate mai proastă decât persoanele care nu consumă deloc alcool.
Comparativ cu persoanele care nu au consumat niciodată alcool, ratele bolilor cardiovasculare au crescut de la 1 % la 5 %, iar pentru cancer, acestea au crescut de la 1 % la 4 %.
Studiul a constatat, de asemenea, că băutorii „cu risc scăzut” au înregistrat o calitate redusă a somnului, o funcționalitate zilnică mai proastă și o sănătate dentară mai precară, comparativ cu cei care nu au consumat niciodată alcool.
Cât e recomandat să bem
Richard Piper, director executiv al Alcohol Change UK, a declarat: „Timp de decenii, am căzut pradă unei idei binare, dar false, conform căreia problemele legate de băutură afectează doar o minoritate de persoane cu dependență de alcool. Dar, după cum arată clar acest studiu, alcoolul are un impact asupra sănătății și bunăstării noastre de-a lungul întregului spectru al consumului de alcool, chiar și la niveluri cu risc scăzut”.
NHS recomandă ca oamenii să nu consume mai mult de șase halbe de bere sau 10 pahare mici de vin pe săptămână, însă oamenii de știință avertizează că modul în care unii oameni consumă aceste volume de alcool poate fi problematic pentru sănătatea lor.

Înrăutățirea situației economice a României, în condițiile în care economia a încetinit în primul trimestru al acestui an iar deficitul comercial a crescut în primele două luni cu 35% faţă de perioada similară din 2024, poate provoca o scădere a ratingului de țară, care va fi însoțită de scumpirea împrumuturilor guvernamentale, deprecierea leului și o eventuală intrare în recesiune, arată analistul economic clujean Radu Georgescu.
În opinia analiștilor CFA România, în 2025 există un risc de uşoară recesiune, cu o scădere a PIB de 1 – 1,5%, atât pe fondul noilor tarife vamale, a războiului de la graniţă cât şi a situaţiei politice din România, înainte de a afla cine este viitorul președinte.
Cotația euro urcă spre 4,9780 lei
Lunea aceasta, cursul euro a urcat de la 4,9774 la 4,9775 lei, maximul primelor patru luni, în condițiile în care tranzacțiile se realizau în culoarul 4,9774 – 4,9780 lei, arată Radu Georgescu.
BNR a semnalizat la începutul săptămânii, când a decis să mențină dobânda de referință la 6,50%, nivel stabilit în august trecut, că inflația se va menține în jurul pragului de 5% până la jumătatea anului. Conform INS, inflația din martie a fost de 4,86%, după o creștere de 5,02% în februarie.
În aceste condiții, indicii ROBOR au cunoscut o creștere marginală. Vineri, indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, a stagnat la 5,90%. Indicele la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, s-a oprit la 5,99% iar cel la 12 luni la 6,07%.
E „foame” de lei la Finanțe
Dealerii bancari și clienții lor nu puteau să rămână indiferenți la perspectivele negative cu care se confruntă România dar și de „foamea” de lei cu care se confruntă Finanţele. Motiv pentru ca să solicite o dobândă mai ridicată la licitațiile de titluri de stat, arată Radu Georgescu.
Lunea aceasta, Trezoreria s-a împrumutat cu 440,2 milioane de lei, printr-o emisiune cu scadența în iulie 2033, pentru care a acceptat un randament mediu anual de 7,48%.
„Conflict” între moneda americană și celelalte valute majore
Analistul economic arată, de asemenea, că războiul tarifelor vamale declanșat de administrația de la Casa Albă se prelungește treptat într-un conflict între moneda americană și celelalte valute majore, în condițiile în care faptul că dolarul este cel mai utilizat în comerțul mondial și este cel mai utilizat drept cea mai importantă monedă de rezervă internațională, este considerat sursa problemelor economice ale SUA.
Pe de altă parte, după anunțarea noilor tarife de import american, un important oficial al conducerii BCE a declarat „Mulțumesc lui Dumnezeu, Europa a creat moneda euro în urmă cu 25 de ani”. Iar investitorii din Uniunea Europeană au răspuns prin vânzarea de active americane, acțiuni sau obligațiuni, și repatrierea sumelor obținute, ceea ce a majorat cererea de monedă unică, spune Radu Georgescu.
Marcarea profiturilor a coborât euro de la un vârf de 1,1475 dolari, maxim a mai mult de trei ani, atins vineri, la 1,1318 – 1,1429 dolari. În piața locală cursul monedei americane a crescut de la 4,3617 la 4,3683 lei.
Media francului elvețian a scăzut la începutul acestei săptămâni la 5,3438 lei iar cel al lirei sterline a crescut de la un minim al ultimelor 17 luni de 5,7330 lei la 5,7573 lei.
Prețul gramului de aur a crescut marginal
Prețul gramului de aur a crescut marginal de la 452,6023 la 452,6946 lei, după ce la sfârșitul săptămânii trecute a fost atins maximul istoric de 3.246,80 dolari/uncie, și fluctua luni în culoarul 3.205 – 3.245 dolari/uncie.
Metalul galben este, alături de francul elvețian sau yenul japonez, unul dintre „refugiile” la care apelează investitorii în perioadele tulburi, căutat atât de băncile centrale sau populație, pentru a se proteja în faţa impredictibilităţii şi şocurilor geopolitice generate de războiul tarifelor vamale și cel al valutelor, arată Radu Georgescu.
Analiștii Goldman Sachs prognozează atingerea pragului de 3.700 dolari/uncie până la sfârșitul acestui an, pentru ca la jumătatea celui viitor să urce la 4.000 dolari/uncie,

Administrația Națională de Meteorologie a făcut o estimare a valorilor termice, dar și în ceea ce privește precipitațiile până la data de 27 aprilie.
Chiar dacă această lună a fost cu adevărat capricioasă, de Paști temperaturile vor fi ridicate, conform meteorologilor.
Cum va fi vremea de Paști la Cluj
În următoarele două spătămâni, regimul termic va fi apropiat de valorile climatologice specifice perioadei, cu maxime în jurul a 17 grade, potrivit ANM.
În intervalul 16–17 aprilie este prognozată o creștere a temperaturilor diurne, acestea urmând să urce spre 23-24 de grade. După acest episod mai cald, între 18 și 20 aprilie, maximele termice vor mai scădea ușor și se vor înregistra, în general, 19-21 de grade. Ulterior, arată meteorologii, se conturează o nouă tendință de încălzire, cu maxime de până la 22-23 de grade.
Anunțul meteorologilor despre ploi
Temperaturile minime vor avea variații ușoare, menținându-se, în general, între 6 și 8 grade pe tot parcursul perioadei.
Conform meteorologilor, vor fi posibile precipitații în cea mai mare parte a intervalului, dar cu o probabilitate mai ridicată între 19 și 20 aprilie și din nou din 24 aprilie, până aproape de finalul lunii aprilie.
Foto: Primăria Cluj-Napoca