Connect with us

ACTUALITATE

Fost șef al Poliției Cluj construiește 2 case la marginea orașului. Va avea mai mulți vecini cu case construite fără autorizație

Publicat


Fostul șef al Inspectoratului de Poliție Județean Cluj, Mircea Rus, contruiește două case la marginea muncipiului Cluj-Napoca, pe strada Valter Mărăcineanu. Fostul șef al poliției va avea mai mulți vecini cu case ridicate ilegal.

Planul urbanistic zonal pentru construirea a două locuințe unifamiliale aparținând fostului șef al IPJ Cluj, Mircea Rus, a fost discutat miercuri în ședința Comisiei de Urbanism. Casele vor fi construite pe strada Valter Mărăcineanu, în zona Valea Seacă, la limita intravilanului municipiului Cluj-Napoca.

Două case pe un teren de peste 800 mp

Cele două locuințe au fost proiectate de Alida Vișan, soția consilierului local PNL Ovidiu Vișan. Cele două parcele au 842 de metri pătrați în total: una de 412, alta de 430. Imobilele vor avea 144, respectiv 150 de metri pătrați.

„Este vorba despre două parcele situate în partea de nord-vest a municipiului, în intravilan. Pe acest amplasament a fost emis avizul de oportunitate în anul 2022. Conform acestuia, zona de studiu a fost stabilită ca fiind întreg UTR-ul, iar clădirile identificate ca fiind existente au fost încadrate în acest PUZ ca elemente existente. Este vorba, practic, despre două parcele care însumează 842 de metri pătrați, liberă de construcții, care au acces în partea de vest din strada Valter Mărăcineanu, care astăzi are un profil de 7 metri”, a arătat arhitecta.

Mai multe case construite fără autorizație în zonă

Deși terenurile din împrejurimi figurează ca fiind neconstruite, în realitate, acestea sunt ocupate cu case construite fără autorizație, a arătat arhitecta, chestionată de arhitectul șef al județului Cluj, Claudiu Salanță, despre necesitatea elaborării planului urbanistic zonal. Redăm discuția purtată de aceștia în comisia de urbanism:

Claudiu Salanță: Construcțiile din stânga și din dreapta, adiacente, nu sunt autorizate? Nu știam de ce în condițiile existenței acestor clădiri stânga-dreapta mai este nevoie de PUZ.

Alida Vișan: Sunt edificate fără autorizație de construire.

Arhitect șef, Daniel Pop: Avizul de oportunitate s-a dat pe tot arealul studiat, la faza respectivă nu se știa de existența construcțiilor ilegale care nu erau în cadastru și nicăieri și care s-au identificat în timpul elaborării. Astăzi discutăm strict de cele două parcele neconstruite, celelalte se iau ca atare și nu se reglementează astăzi, legea oricum ne interzice să le reglementăm dacă sunt construite fără acte.

Beneficiarul va ceda spațiul necesar lărgirii străzii

Proiectanta a arătat că beneficiarul va ceda o suprafață de 23 mp pentru lărgirea străzii la 9 metri, într-o etapă viitoare, când vor exista dezvoltări imobiliare și pe alte parcele din zonă. În zonă există rețele edilitare, care vor fi extinse în vederea branșării noilor construcții.

„Au fost obținute toate avizele solicitate prin certificatul de urbanism, iar din punct de vedere al rețelelor edilitare, pe strada Valter Mărăcineanu, există rețea de apă, canalizare și curent electric, care vor fi extinse în vederea branșării celor două construcții propuse”, a mai arătat Alida Vișan.

Construcțiile au primit aviz favorabil.

Amintim că Mircea Rus, fostul șef al Poliției Cluj, a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu în 2022, fiind eliberat din funcție. Ulterior, magistrații au anulat probele administrate de procurorii DNA.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




1 Comentariu

1 Comentariu

  1. sergiu

    iulie 12, 2024 la 9:03 am

    Cu ce bani??și cine este ‘firma de construcții’ sau echipa cu care lucrează????Poate ne raspun autoritățile!!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ADMINISTRAȚIE

Asfalt turnat azi, spart mâine. Săpături reluate pentru a șasea oară în același loc, pe strada Septimiu Albini

Publicat

Un locuitor din cartierul Gheorgheni reclamă, pe platforma MyCluj, că pe strada Septimiu Albini a fost săpată o groapă, spune el, de cel puțin cinci ori în decursul acestui an. Astăzi, se lucrează din nou exact în același perimetru.

Potrivit sesizării, lucrările par să urmeze un tipar: se sapă, se repară, se toarnă asfalt. Apoi se revine… cu o nouă săpătură. Cazul cel mai recent, turnarea unui strat proaspăt de asfalt urmată a doua zi de o nouă intervenție, i-a stârnit acestuia suspiciuni privind calitatea reparațiilor și modul de utilizare a fondurilor publice.

„Pe strada Septimiu Albini nr. 58 lângă trecerea de pietoni se execută în mod repetat o groapă pentru a repara ceva. Doresc să vă informez despre disconfortul și suspiciunile generate de intervențiile repetate efectuate în zona menționată anterior. În cursul acestui an, am constatat că s-a săpat o groapă în același loc de nu mai puțin de cinci ori. Această frecvență ridicată a lucrărilor ridică serioase semne de întrebare cu privire la calitatea reparațiilor efectuate anterior și la eficiența utilizării fondurilor publice. Considerăm inacceptabil faptul că aceeași porțiune de drum necesită intervenții atât de dese. Mai mult, vă aduc la cunoștință că, în urma uneia dintre intervențiile recente, s-a turnat asfalt nou în zonă, pentru ca a doua zi să se sape din nou exact în același loc”, se arată în sesizarea trimisă prin aplicația MyCluj.

Cetățeanul solicită explicații din partea autorităților cu privire la motivul real al acestor intervenții recurente și cere măsuri pentru ca lucrările efectuate să fie durabile: „Această succesiune de evenimente denotă o lipsă flagrantă de coordonare și o gestionare defectuoasă a lucrărilor. Astăzi, 23 aprilie 2025, am observat că au început din nou lucrări de săpătură în același perimetru”.

Deocamdată, Primăria nu a oferit un răspuns, sesizarea figurând ca fiind „în lucru”.

Citește mai departe
Publicitate

ECONOMIE

VIDEO. Centru de Excelență al unei companii americane, deschis la Cluj. Dezvoltă echipamente de colectare sticle reciclabile

Publicat

De

centru

Compania americană Envipco, lider global în soluții avansate de reciclare, a inaugurat, miercuri, Centrul de Excelență în Inginerie din România, la Liberty Technology Park din Cluj-Napoca. Inginerii români de aici vor juca un rol esențial în proiectarea, testarea și optimizarea tehnologiilor din spatele echipamentelor Reverse Vending Machines (RVM) Envipco, care permit colectarea automată a ambalajelor reciclabile, în special a recipienților de băuturi din plastic, sticlă și aluminiu.

Noul centru extinde rețeaua globală de centre de cercetare și dezvoltare a companiei și consolidează poziția emergentă a României ca hub de inovație în reciclare și economie circulară.

Hub strategic de cercetare și dezvoltare

Centrul din Cluj-Napoca va funcționa ca un hub strategic de cercetare și dezvoltare (R&D), sprijinind implementarea și extinderea rapidă a sistemelor de garanție-returnare (SGR) în întreaga Europă.

Inginerii români vor juca un rol esențial în proiectarea, testarea și optimizarea tehnologiilor din spatele echipamentelor Reverse Vending Machines (RVM) Envipco, care permit colectarea automată a ambalajelor reciclabile.

Simon Bolton, CEO Envipco Global, a declarat că ceea ce se construiește la Cluj nu este doar un centru de cercetare și dezvoltare, ”ci o platformă de co-creație între echipele din Europa și SUA”.

”România are un rol important în viitorul reciclării inteligente”, a spus  Bolton, care a apreciat succesul campaniei de reciclare demarat în România prin RetuRo, concretizat prin sute de milioane de recipiente colectate.

Bogdan Purcherea, Manager Envipco România, a declarat la rândul său că s-a decis investiția în România pentru că aici s-a găsit ”talent, viziune și o energie extraordinară pentru schimbare”.

”Centrul de Excelență din Cluj reflectă angajamentul nostru de a inova împreună cu comunitățile locale pentru a construi un viitor sustenabil în Europa și dincolo de ea”, a precizat Purcherea.

Andrew Keene, CTO Envipco, a completat că tehnologiile dezvoltate la Cluj vor sprijini tranziția către modele circulare în piețele europene, noul centru fiind un pas important pentru democratizarea reciclării prin inovație.

”Noi proiectăm, construim și distribuim aceste echipamente de colectare a ambalajelor reciclabile. Au și sisteme de securitate pentru a preveni fraudele”, a explicat Keene.

Clujul, pol al inovației

Compania Envipco este în prezent singurul producător de RVM-uri care deține atât o unitate de producție, la Sebeș, cât și un Centru de Excelență, la Cluj-Napoca, cele două investiții subliniind importanța strategică a României în planul european al companiei.

Centrul de la Cluj este așteptat să accelereze adaptarea tehnologică a soluțiilor Envipco pentru piețele europene-cheie, aflate în plin proces de implementare a sistemelor SGR.

Potrivit oficialilor americani, a fost ales Cluj-Napoca pentru deschiderea noului centru , deoarece orașul este considerat un pol în expansiune al inovației, cu acces la specialiști de top în inginerie și IT, infrastructură modernă și conexiuni excelente cu restul Europei.

Aceștia estimează că la Centrul de Excelență în Inginerie de la Cluj-Napoca vor fi angajate, inițial, 10 – 12 persoane, în domeniile IT și inginerie, iar până la sfârșitul lui 2026, se intenționează angajarea a aproximativ 20-25 de specialiști.

Astfel, se caută ingineri, analiști de procese de business, dezvoltatori Power BI și profesioniști cu experiență în cercetare și dezvoltare.

Investiția în Centrul de Excelență de la Cluj-Napoca se va ridica la 5 milioane euro în următorii ani și include infrastructura fizică, software-ul, instrumentele R&D și pregătirea personalului.

Compania americană colaborează cu Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN).

Despre Envipco

Envipco, prezentă în mai multe țări din întreaga lume, este un lider recunoscut în dezvoltarea și operarea echipamentelor Reverse Vending Machines (RVM) – sisteme tehnologice automatizate pentru colectarea recipientelor de băuturi.

Compania deține mai multe brevete pentru sistemele RVM, inclusiv pentru marcarea ambalajelor pentru returnarea garanției, identificarea tipului de material, compactare și contabilizare.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

AVERTIZARE cod galben pentru județul Cluj. Vijelii, ploi însemnate cantitativ și grindină

Publicat

De

Vijelii și grindină la Cluj

Administrația Națională de Meteorologie a emis o nouă avertizare de instabilitate atmosferică pentru tot județul Cluj pentru ziua de miercuri, 23 aprilie.

Vor fi ploi însoțite de descărcări electrice, iar vântul va bate cu putere.

Vijelii, ploi însemnate cantitativ și grindină la Cluj

Avertizarea Cod Galben este valabilă miercuri, 23 aprilie, între orele 12.00 și 23.00, anunță meteorologii.

Vor fi o perioadă cu instabilitate atmosferică accentuată. Aceasta se va manifesta prin averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, care va avea rafale de 50 – 60 de kilometri pe oră, vijelii și căderi de grindină.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20 – 25 de litri pe metru pătrat și izolat de peste 40 de litri pe metru pătrat.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Petiție pentru lărgirea centurii în jurul localității Apahida. Traficul a crescut semnificativ pe direcția Gherla-Dej

Publicat

Petiție lărgire drum de centură la Apahida

O petiție online a fost deschisă de un locuitor din comuna Apahida, care cere lărgirea centurii în zona acestei localități.

În petiția semnată deja de peste 300 de persoane, la ora publicării acestei știri, se arată că traficul pe centura Vâlcele-Apahida a crescut semnificativ, iar o mare parte dintre mașini ajung pe drumul principal din localitate.

Petiție pentru lărgirea centurii în jurul localității Apahida

În petiția adresată primarului Cristina Belce, se arată că este necesară lărgire drumului de centură în jurul Apahidei.

”În ultima perioadă, observăm o creștere semnificativă a traficului din direcția Gherla-Dej, iar o parte din acest trafic ajunge pe drumul principal din Apahida. Prin suplimentarea numărului de benzi de pe DN 1C (strada principală din Apahida), veți încuraja și mai mult trafic dinspre Gherla – Jucu să tranziteze comuna, iar acest fapt va avea un impact negativ asupra siguranței, zgomotului și poluării din comuna noastră”, se arată în petiție.

”Lărgirea drumului principal din Apahida nu reprezintă o soluție”

Tot acolo se menționează faptul că traficul intens produce deja neplăceri pentru locuitorii din zonă. ”Lărgirea drumului principal nu reprezintă soluția optimă pentru a gestiona acest volum crescut de trafic – care de altfel este un trafic generat de persoanele din exteriorul comunei care fac naveta către Cluj-Napoca”, atrage atenția autorul petiției.

Astfel, semnatarii petiției cer Primăriei ”să inițieze demersurile necesare pentru grăbirea implementări proiectului de lărgire a drumului de centură ocolitoare a Apahidei și realizarea drumului de legătură dintre centură și drumul înspre Reghin, eliminând astfel și aglomerația la trecerea cu calea ferată”.

Inițiatorul petiției solicită, de asemenea, urgentarea conectării parcului industrial Nervia la centură, un proiect spune el, care ar putea elimina o mare parte din aglomerație cauzată de traficul generat de parcul industrial.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate