Connect with us

ACTUALITATE

FONDATORUL IT din Cluj, pionierul CALCULATOARELOR din ţară. Matematicianul Transilvaniei. T. Popoviciu, 115 ani de la naştere

Publicat


Un mare matematician român s-a născut într-o zi ca aceasta. Dar în urmă cu 115 ani. Tiberiu Popoviciu. Puţină lume ştie că el este pionier al calculatoarelor româneşti. Şi fondator al industriei IT din Cluj.

Al doilea matematician al Transilvaniei

Tiberiu Popoviciu (16 februarie 1906, 29 octombrie 1975), matematician, profesor universitar, membru al Academiei Române.

Academicianul Caius Iacob spunea despre el că este „unul din cei mai mari matematicieni români”, “primul mare matematician dat de Transilvania după Janos Bolyai”.

Este unul din pionierii calculatoarelor electronice din România şi fondatorul industriei IT din Cluj. Apare în selecta listă History of Approximation Theorie a Universităţii Technion din Israel. Iar “inegalitatea Popoviciu pentru varianţă” îi poartă numele. Precum şi liceul de informatică din Cluj-Napoca.

Îngropat în Hajongard

“Este îngropat în Cimitirul Hajongard. Este unul dintre cei peste 100 de academicieni români şi maghiari care sunt îngropaţi în cimitirul clujean”, spune, pentru Cluj24, istoricul clujean Vladimir Alexandru Bogoslavievici.

Printre altele, a obţinut doctoratul la Paris (1933), sub îndrumarea profesorului Paul Montel, despre teoriei funcțiilor convexe de ordin superior. Apoi a fost cadru didactic la universitățile din Cluj, Cernăuţi, Bucureşti şi Iaşi. La Cluj a înfiinţat, în 1957, Institutul de calcul al Academiei Române. De asemenea, a înfiinţat şi a condus mai multe reviste de matematică.

Părintele Analizei Numerice din România

“Trebuie să remarcăm că Tiberiu Popoviciu, larg recunoscut ca părintele Analizei Numerice din România, a fost un savant vizionar. El a privit acest domeniu al matematicii, aflat în plină dezvoltare, nu numai ca pe o teorie cu latura ei abstractă, ci a pus o mare bază pe aplicațiile practice ale ei, încurajând încheierea de contracte cu producția, în care o mare parte din cercetările de institut să poată fi aplicate în practică.

Colaboratorii şi elevii săi au constituit Școala Clujeană de Analiză Numerică și Teoria Aproximării”, spunea Ion Păvăloiu de la Institutul de Calcul “Tiberiu Popoviciu”.

*în imagine, o carte din biblioteca personală a lui Tiberiu Popoviciu (arhiva Cluj24).

(MaAv)


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

1 Comentariu

1 Comentariu

 1. Adriana Herta

  februarie 23, 2021 la 8:05 am

  .
  Păcat că, fiind vorba de o mare personalitate ştiințifică a Clujului, nu faceți o documentare completă.
  .
  Vizionarul Tiberiu Popoviciu s-a remarcat în două moduri. Prin activitatea depusă, împreună cu colectivul său, în cadrul Institutului de Calcul Cluj, culminând cu realizarea calculatorului de generația a doua, cu tranzistori, DACICC. Şi prin formarea, atât teoretică, în cadrul UBB, cât şi practică, în cadrul Institutului său, a primelor generații de informaticieni clujeni, aşa cum academicianul Grigore Moisil a făcut la Bucureşti.
  Discipolii profesorului Popoviciu sunt cei care au fondat cele două mari instituții care au constituit cei doi piloni ai informaticii clujene, CTCE şi ITC.
  ITC – Institutul de Tehnică de Calcul, cu sediul la Bucureşti şi filială la Cluj, sub conducerea de o viață a profesorului Emil Munteanu a activat în două direcții principale : crearea de echipamente hard şi scrierea de soft de bază. Complementar, redacta şi manualele asociate acestui soft. O serie de specialişti de frunte au lucrat în cadrul acestui institut : Augustin Prodan – părintele COBOL-ului, Nitschi – părintele băncilor de date, Vasile Listeş, marele nostru prieten Gavroche, Gavril Glodeanu – părintele compilatoarelor, dar şi scriitor, epigramist şi unul dintre cei mai buni rebusişti ai României. Dar cel mai bun informatician clujean şi cel mai fantastic dascăl, de la care eu am furat meserie din greu, era profesorul Liviu Negrescu – maestrul celui mai dificil domeniu al informaticii, Organizarea datelor, pe care o preda în anii ’70 la cursurile postuniversitare, unde eu am avut şansa şi onoarea să-i fiu asistentă, ținând seminariile, iar după plecarea sa în Franța, chemat să scrie soft pentru CII, am preluat eu predarea acestui modul. La fel, am avut onoarea să fiu asistenta profesorului Emil Munteanu care preda, tot excepțional, limbajul COBOL.
  CTCE – Centrul Teritorial de Calcul Electronic Cluj, înființat în 1969, sub coordonarea ICI – Institutul Central de Informatică Bucureşti cu rol de for coordonator al informaticii clujene. Centrul de Calcul, cum i se spunea prescurtat, sau chiar numai Centrul, între noi informaticienii, a avut ca domeniu de activitate proiectarea, implementarea şi exploatarea sistemelor informatice pentru toate unitățile economice ale Clujului.
  Şi şi-a îndeplinit atât de bine această sarcină, încât în 1990 Clujul era complet informatizat şi, cum glumeau chiar beneficiarii noştri, nicio întreprindere n-ar mai fi putut plăti salariile în lipsa calculatorului, pentru că nu mai ştiau să le calculeze manual. Şi nu numai Clujul, practic toate județele din Transilvania şi-au dezvoltat informatica sub tutela noastră, ca Oficii de Calcul ale CTCE Cluj, de la Sibiu, la Baia Mare şi de la Târgu Mureş, la Oradea. Când se dezvoltau suficient şi aveau destui beneficiari locali încât să-şi acopere cheltuielile proprii, ele deveneau Centre Teritoriale independente. În 1990, mai aveam încă două Oficii de Calcul ale căror salarii depindeau de noi, Zalău şi Bistrița. Aveam şi un nod național de rețea, prin care se transmiteau direct la Bucureşti datele economice din Transilvania.
  Şi ce legătură au toate acestea cu academicianul Popoviciu ? Domnia sa a fost mentorul profesional şi spiritual al directorului nostru, dr. Vasile Peteanu, cel care i-a preluat şi dezvoltat viziunea, devenind cel mai valoros şi mai luminat conducător al epocii sale, la care toată lumea apela pentru sfaturi, îndrumare şi clarvìziune, atât oameni, cât şi firme.
  Intelectualii clujeni veneau la noi nu numai ca să ruleze programe pentru firmele lor, ci şi pentru a-şi finaliza lucrările de doctorat sau, pur şi simplu, pentru o cafea la barul nostru şi o poveste. Eram ,, oaza de normalitate „, cum ne-a numit un coleg, la care oamenii apelau pentru a-şi clăti mintea şi a-şi bucura sufletul. Colegii noştri făceau rost de casete şi discuri cu cea mai bună muzică, fie că era pentru evenimente, fie că era jazz de top, cu cei mai buni solişti ai lumii. Tot prin noi s-a organizat şi prima videotecă din Cluj, unde am putut vedea filmele interzise publicului din România: ,, Zbor deasupra unui cuib de cuci „, ,,Cacealmaua „…
  În anii ’90 s-a înființat atelierul de Informatică Industrială care, sub conducerea unui profesionist desăvârşit, dr. ing. Constantin Jeican, a revoluționat nu numai informatica românească, ci şi pe cea europeană. De la robotică, maşini-unelte cu comandă numerică, la construcții, arhitectură, geologie, proiectări de nave, totul s-a gândit, proiectat, calculat şi desenat pe un plotter cehoslovac de oamenii din acest atelier. Pe vremea când încă nu exista soft de grafică, colegii mei au creat aplicaţii grafice pe minicalculatoare pentru orice domeniu de activitate imaginabil. Când au prezentat aceste aplicații în cadrul unui simpozion CAER, ceilalţi informaticieni au rămas uimiți şi cehii, care erau cei mai avansați dintre socialişti, i-au întrebat pe colegii noştri de la ce firmă americană au copiat softurile. Nici nu puteau concepe că românii, care nu aveau voie să facă măcar un pas înafara graniței (şi simpozionul se ținea la Sibiu, ca să poată participa şi românii), sau să cumpere măcar un şurub din import, decât prin CAER, sunt în stare să creeze prin forțe proprii soft care să intre în competiție cu cel american.
  De fapt, şì minicalculatorul românesc de ultimă generație, Coral, creat de un colectiv de la Institutul Politehnic Bucureşti şi produs de Fabrica de Calculatoare era cel mai performant din lume la vremea lui, fiind primul care folosea microprocesoare, în timp ce celelalte calculatoare foloseau circuite puternic integrate. Şi din Orientul Mijlociu până-n China toți se băteau pe el, de la noi nici nu mai ajungeau.
  Dar mai existau două domenii particulare în care CTCE Cluj excela la nivel național: învățământul şi cercetarea.
  Grupa Pregătire Cadre, însărcinată cu formarea, specializarea şi perfecționarea cadrelor din informatică, s-a înființat în februarie 1972. În peste 40 de ani, noi am pregătit peste 30000 de cursanți. În primii doi ani, cursurile s-au ťinut sub egida Institutului Politehnic, pentru a se putea elibera diplome de curs postuniversitar. Predam noi, cei de la învățământ, specialiştii de la ITC şi, pentru FORTRAN, doi specialişti din Politehnică, Silviu Negru şi Ioan Dancea, care în câțiva ani au emigrat în Occident. După aceea am fost acreditați să eliberăm diplome postuniversitare şi postliceale pentru informaticieni, care erau recunoscute şi de Ministerul Educației şi de Ministerul Muncii.
  Noi am format profesori şi cercetători pentru Institutul Politehnic, pentru UBB, inclusiv decanul viitoarei facultăți de Matematică -Informatică. Apoi profesorii şi directorul, profesorul Aurel Clamba, al liceului patronat de CTCE, construit sub îndrumarea unui coleg de-al nostru, inginer constructor, devenit analist şi unde am predat noi orele de specialitate în primii ani. Şi-n acest context, domnul Peteanu, în semn de respect şi prețuire, a propus numele mentorului său pentru a fi atribuit liceului nostru şi astfel el a devenit Liceul de Informatică ,,Tiberiu Popoviciu”. Iar acelaşi chip impunător care ne privea pe noi la şedințele de Consiliu, în biroul directorului, îi supraveghea acum pe elevi, de pe peretele şcolii lor.
  Cercetarea a fost departamentul care ne-a individualizat în peisajul informaticii româneşti, fiind unicul din țară. Inițial era format din ingineri specializați în Franța care întrețineau şi testau softul de bază, scriau programe utilitare, depanau programe. Grupa era coordonată de cel mai erudit dintre colegii noştri, poet, traducător, ziarist, expert în jazz şi cinefil, care crescuse în preajma lui Lucian Blaga, bun prieten de familie, Ioan Muşlea, devenit ulterior directorul Studioului Teritorial de Televiziune Cluj, creator de noi emisiuni şi mentorul mai multor specialişti, dintre care, cel mai cunoscut, Cătălin Ştefănescu.
  Când, în mod abuziv, au fost desființate institutele de cercetare ale Academiei, a căzut victimă şi Institutul de Calcul al academicianului Popoviciu, iar directorul nostru a salvat un grup de cercetători de excepție, doctori în matematică, cu care a întărit grupa de cercetare. Acum se puteau concepe algoritmi mai complecşi şi care presupuneau formule sofisticate. De pildă, rezolvarea ecuațiilor n-dimensionale, sau optimizări bazate pe criterii multiple, având la bază cercetarea operațională. Astfel, s-au creat şi programat algoritmi de optimizare multi-criterială a lansării producției la diferite fabrici din Cluj.
  Dar cel mai mândră am fost de colegii mei atunci când Centrul de Calcul a primit o scrisoare de mulțumire din Japonia. Centrul fusese solicitat să proiecteze o elice specială care să respecte nişte parametri şi nişte restricții particulare în funcționare. Colegii de la Cercetare au făcut calculele necesare realizării acelei geometrii spațiale variabile. Au conceput algoritmii necesari, i-au programat şi au desenat grafic proiectul final, cu ajutorul plotterului nostru. Proiectul a fost trimis la Reşița, unde elicea a fost turnată dintr-un oțel special, apoi a fost trimisă la Galaţi, unde a fost montată pe un mineralier conceput şi executat de Şantierul Naval. Iar nava a plecat spre firma japoneză care-l comandase şi care s-a dovedit a fi atât de mulțumiță încât a trimis scrisori de mulțumire tuturor celor care contribuiseră la realizarea navei.
  Un alt inginer de excepție era Piți Man, căruia institutul din Bucureşti îi trimitea spre testare orice soft nou înainte de-a fi implementat în toată țara, dacă-şi dovedea eficiența. În 1989, tocmai primise pentru testare, pe 8 casete mari, tip video, cel mai performant şi portabil soft din lume, Unix, care urma să fie introdus pe toate calculatoarele româneşti. Cred că a ajuns la gunoi, împreună cu toate calculatoarele, sistemele informatice şi băncile de date create de informatica românească timp de douăzeci de ani. Şi de unde eram printre cei mai performanți din lume, brusc am ajuns cerşetorii Europei, cărora li s-au aruncat nişte gioarse de PC-uri uzate prin băncile occidentale şi puşi să scrie nişte aplicații schiloade, folosind cel mai schizoid sistem de operare posibil.
  În aceste condiții, colegii mei s-au împrăştiat în cele patru zări, cei mai mulți în SUA şi Canada. Sau, dacă nu s-au dus ei, şi-au trimis copiii. Aşa că, informatica clujeană a ajuns să susțină din greu informatica americană. Avem chiar o colegă care lucrează la Departamentul de Stat al SUA. Şi tot produs al şcolii clujene de matematică.
  .

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


ACTUALITATE

Teatru radiofonic făcut de copii, la Cluj

Publicat

Teatrul independent MiniREACTOR se aude de marți la Radio Cluj cu rezultatele atelierului de scriere dramatică Mini DRAMATURGIE. Vor fi difuzate șase piese de teatru radiofonic concepute de copii alături de părinții acestora începând cu data de 11 mai, în fiecare marți și joi de la 19.30.

Spectacolele vor fi disponibile și pe pagina de YouTube MiniREACTOR.

La finalul programului radiofonic, organizatorii vor decide care dintre scenarii va fi transformat într-un spectacol de teatru în aer liber marca MiniREACTOR după opiniile ascultătorilor.

Textul care va deveni spectacol în aer liber va fi anunțat de Ziua Copilului în 1 iunie. Cele șase spectacole radiofonice vor putea fi ascultate ulterior și în emisiunea ”Sesam, deschide-te”, în fiecare sâmbătă de la ora 10 la Radio Cluj, între 19 iunie și 24 iulie.

Mini REACTOR este un teatru independent pentru copii din Cluj, care funcționează regulat, cu stagiuni anuale, program lunar și spectacole în fiecare săptămână. Activează ca platforma dedicată publicului foarte tânăr din cadrul spațiului cultural Reactor de creație și experiment.

Dana Coțovanu

Citește mai departe

ACTUALITATE

Universitatea ,,Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca ANIVERSEAZĂ 440 de ani

Publicat

Universitatea ,,Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca organizează o ceremonie cu ocazia celor 440 de ani de tradiție academică. La eveniment, alături de rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David va participa și rectorul Universității de Szeged, reprezentantul Ordinului Iezuit din România.

Rectorul Universității de Szeged este și reprezentant GUILD –  20 de universități de cercetare avansată din Europa.

Ceremonia are loc miercuri 12 mai între orele 16-17. După discursurile și dezbaterile susținute de cei doi rectori va fi prezentat un film istoric și placa aniversară a celor 440 de ani.

Evenimentul va fi transmis live pe Facebook și Youtube .

Citește mai departe

ACTUALITATE

Începe Evaluarea Națională la clasa a VI-a. Peste 5.800 de elevi clujeni vor participa fizic la examene

Publicat

De

bacalaureat

5.844 de elevi din clasele a VI-a din școlile din județul Cluj, vor susține miercuri și joi probele scrise din cadrul Evaluării Naționale, sesiunea mai 2021.

În perioada 12-13 mai 2021, la nivelul județului Cluj, 5.844 de elevi din clasele a VI-a, 4.206 elevi din mediul urban și 1.638 elevi din mediul rural, vor susține evaluările specifice.

Din totalul celor 5.844 de elevi de clasa a VI-a, 2.936 de elevi sunt din municipiul Cluj-Napoca.

Miercuri, 12 mai 2021, elevii vor susține proba scrisă la Limbă și comunicare, iar joi, 13 mai 2021, se va desfășura proba scrisă la Matematică și Științe ale naturii.

Cum se vor desfășura examenele

Potrivit reprezentanților Inspectoratului Școlar Cluj, probele scrise încep la ora 9.00, iar accesul elevilor în săli este permis până la ora 8.30.

Elevii vor fi așezați câte unul în bancă, în ordine alfabetică, la nivelul aceleiași clase, pentru a evita interacțiunea elevilor din clase diferite.

Pentru elevii claselor a VI-a, timpul alocat elaborării fiecărei lucrări scrise este de 60 de minute, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui elev.

Toate sălile de clasă în care se vor susține probele scrise din cadrul Evaluării Naţionale la finalul clasei a VI-a, în anul şcolar 2020-2021, au în dotare camere funcționale de supraveghere video și audio.

Examen cu prezență fizică în toate localitățile din județ

Evaluarea Națională la finalul clasei a VI-a, din perioada 12-13 mai 2021, se va desfășura cu prezența fizică a elevilor în unitățile de învățământ preuniversitar, indiferent de rata incidenței din localitate, iar comisiile de la nivelul unităților de învățământ au obligația de a asigura îndeplinirea condițiilor de siguranță sanitară, au mai arătat reprezentanții IȘJ Cluj.

Rezultatele obținute de către elevi la probele scrise se constituie într-o diagnoză de sistem, nu se consemnează în catalogul clasei și nu se afișează, ci se comunică doar fiecărui elev și părinte, în parte.

Evaluarea, importantă după ce elevii au participat la cursuri online o perioadă atât de lungă

„În anul școlar 2020-2021, Evaluările Naționale la clasele a II-a, a IV-a și a VI-a au fost anulate din cauza pandemiei COVID-19, iar în acest an școlar, după o perioadă atât de mare de predare online, consider că este foartă importantă o evaluare standardizată la nivel național pe ciclurile de achiziții fundamentale.

Este important pentru a vedea în ce măsură copiii și-au însușit conținuturile prevăzute în programa școlară, dar, mai ales, pentru reglarea demersului didactic și elaborarea unor planuri de învățare individualizate, în vederea recuperării decalajelor și atingerii standardelor de performanță”, a declarat Marinela Marc, inspector școlar general al Inspectoratului Școlar Județean Cluj.

Foto: Arhivă

Citește mai departe

ACTUALITATE

97 de noi aparaturi și echipamente medicale în valoare de 6,5 milioane lei achiziționate de CJ Cluj

Publicat

Consiliul Județean Cluj a încheiat contractele pentru achiziționarea a nu mai puțin de 97 de noi aparaturi și echipamente medicale de ultimă generație.

„Acestea au fost cumpărate în cadrul proiectului cu finanțare europeană ce vizează dotarea Ambulatoriului Spitalului Clinic Județean de Urgență din Cluj-Napoca, unitate medicală subordonată Ministerului Sănătății și care își desfășoară activitatea în spații aflate în proprietatea forului administrativ județean.

Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj: „Importanța noilor dotări de înaltă tehnologie e dată de faptul că acestea vor contribui la o cât mai corectă diagnosticare și tratare a pacienților care apelează la instituția spitalicească, redându-le sănătatea și șansa la o viață normală.”

Valoarea celor 97 de echipamente medicale ultraperformante este de 6.434.975 de lei, fără TVA. Printre dotările care vor veni atât în sprijinul echipei medicale, cât și al pacienților, se numără nouă ecografe pentru diverse investigații, un sistem de videoendoscopie, un videocolonoscop, două videogastroscoape, dintre care unul pediatric, un videoduodenoscop și două aparate radiologice.

De asemenea, au mai fost achiziționate două biomicroscoape cu aplanotonometru, un laser micropulsat, un laser oftalmologic, un electrocauter cu plasma Argon, 12 sisteme pentru depozitarea materialelor sanitare, 24 de trolii mobile de diferite dimensiuni, ș.a.”, a comunicat CJ Cluj.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate
Publicitate