ADMINISTRAȚIE
Floreştiul în beznă. Pivariu: Floreștiul era pe direcția periculoasă de a se transforma într-o localitate cu valențe de ghetou

În vederea rezolvării problemelor care au lăsat în beznă o bună parte dintre locuitorii celei mai mari comune din România, Floreşti, primarul Bogdan Pivariu a avuto întâlnire de lucru cu reprezentanţi ai Companiei Distribuție Energie Electrică România.
Vezi şi:
Floreștiul, în beznă de Crăciun. Și alte localități sunt afectate. Nu este curent nici pe mai multe străzi din Cluj-Napoca
„⚡️Ședință de lucru, azi, cu conducerea Companiei Distribuție Energie Electrică România
Azi am avut o ședință de lucru la sediul DEER Cluj, având în vedere disconfortul cauzat de pana de electricitate care a avut loc zilele trecute pe unele străzi din Florești.
‼️La momentul preluării mandatului, din studiile făcute reieșea că Floreștiul era pe direcția periculoasă de a se transforma într-o localitate cu valențe de ghetou.
🟢 De aceea, în ultimii 3 ani, toate proiectele și politicile pe care le implementăm au menirea de a ne devia de la acel traseu periculos și de a ajunge în stadiul de localitate modernă europeană.
Desigur că un astfel de plan nu este ușor de implementat, dar am toată încrederea că reușim să atingem acest obiectiv.
Având în vedere această direcție sunt conștient de necesitatea ca nevoile de bază sa fie asigurate”, a transmis primarul Bogdan Pivariu.
Edilul susţine că întâlnirea a fost una productivă.
„𝐂𝐎𝐍𝐓𝐈𝐍𝐔𝐈𝐓𝐀𝐓𝐄𝐀 𝐈𝐍 𝐀𝐋𝐈𝐌𝐄𝐍𝐓𝐀𝐑𝐄𝐀 𝐂𝐔 𝐄𝐍𝐄𝐑𝐆𝐈𝐄 𝐄𝐋𝐄𝐂𝐓𝐑𝐈𝐂𝐀 𝐀 𝐋𝐎𝐂𝐔𝐈𝐓𝐎𝐑𝐈𝐋𝐎𝐑 𝐞𝐬𝐭𝐞 𝐮𝐧𝐚 𝐝𝐢𝐧𝐭𝐫𝐞 𝐚𝐜𝐞𝐬𝐭𝐞 𝐧𝐞𝐯𝐨𝐢 “𝐬𝐢𝐧𝐞 𝐪𝐮𝐚 𝐧𝐨𝐧”.
Acesta a și fost primul mesaj transmis către echipa de conducere D.E.E.R.
Întâlnirea a fost una foarte productivă, deoarece am aflat toate detaliile sursei problemei de zilele trecute, dar mai important, am identificat și soluțiile pentru a evita aceste situații pe viitor.
Astfel, motivul pentru care am avut pana de curent zilele trecute au fost două cabluri DE MEDIE TENSIUNE care S-AU DEFECTAT, pentru care au fost dislocate două echipe de intervenție care au lucrat neîncetat până la remedierea defecțiunilor.
În ceea ce privesc soluțiile pentru a ne asigura că pe viitor vom evita astfel de situații pot să vă comunic următoarele: compania Distribuție Energie Electrică România are în derulare, pentru zona localității Florești, unul dintre proiectele cu cea mai mare valoare de investiție pentru companie. Acest proiect are deja un grad de implementare în Florești de peste 90%.
În cadrul proiectului, care are ca termen de implementare luna august 2024, sunt create:
– linii noi de alimentare cu energie electrică atât pentru noile zone urbanizate, cât și pentru cele vechi. Aceste linii noi vor asigura injecții de putere din surse și vor permite o scalabilitate în funcție de necesarul din rețea.
-posturi noi de transformare care să asigure o segmentare suficientă a locuințelor, iar în cazul unor avarii excepționale, numărul celor afectați să fie cât mai mic, având astfel și posibilitatea de redistribuire a consumatorilor afectați către alte surse.
-cablurile aeriene sunt introduse în subteran pentru a evita ca acestea să fie afectate de vremea extremă
POSTURILE DE transformare vor beneficia de sistemul SCADA.
Sistemul SCADA permite evaluarea rețelelor și posibilitatea de intervenție asupra echipamentelor din posturile de transformare de la distanță, astfel reducând la maxim timpii necesari pentru orice intervenție și chiar detectarea din timp a potențialelor avarii.
Ca urmare a acestor investiții masive de peste 15 milioane de lei care se fac în infrastructura electrică din Florești, vom ajunge la nivelul rețelelor electrice din Municipiul Cluj-Napoca.
Am astfel încrederea că aceste situații neplăcute cu INTRERUPERI IN ALIMENTAREA CU ENERGIE ELECTRICA în preajma sărbătorilor vor ține în curând de domeniul trecutului Floreștiului” a mai transmis primarul de Floreşti.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EDUCATIE
Daniel David, după vizita în SUA: Îi vom ajuta pe cei din diaspora pentru a întări limba și cultura românescă

Daniel David, ministrul Educației, a făcut săptămâna trecută o vizită în SUA, scopul principal al acesteia fiind întâlnirea cu diaspora românească.
”Vizita a avut ca obiectiv principal întâlnirea cu absolvenții universităților românești, acum aflați în SUA, și cu diaspora românească, pentru a înțelege mai bine nevoile educaționale ale acestora și cum putem crea o relație bidirecțională, prin care să ne susținem reciproc în educație și cercetare, într-o lume tot mai volatilă”, a spus Daniel David.
Daniel David: Îi vom ajuta pe cei din diaspora pentru a întări limba și cultura românescă
”M-a interesat cum putem avea o conexiune directă… Cei care doresc, să se poată întoarce, iar pe cei care nu doresc, să îi ajutăm educațional acolo, pentru a întări limba, cultura și civilizația românească”, a declarat Daniel David, care spune că România are în SUA o diaspora puternică și, în mare parte, foarte bine educată.
Ministrul clujean al Educației a declarat că biblioteca online pentru lecțiile de la nivel gimnazial a fost de un mare interes pentru românii stabiliți în Statele Unite ale Americii. ”Acum mă voi gândi în ce formulă o putem deschide pentru românii din diaspora americană și apoi și pentru cei din alte zone”, a spus Daniel David.
Daniel David vrea o adevărată descentralizare în învățământ
Daniel David a mai precizat că vizita a fost foarte interesantă și că a înțeles mult mai bine ce înseamnă descentralizarea în învățământ.
”Trebuie să lăsăm opțiunile școlilor și elevilor pentru a alege discipline… Cred ca în unele zone putem folosi și noi mecanismul folosit acolo… De exemplu, temele impuse prin lege, educația juridică, educația financiară, educația pentru sănătate, pentru democrație, educația antreprenorială, unde nu putem pune câte o disciplină obligatorie în trunchiul comun, fiindcă atunci copiii nu mai ore pe parcursul unei zile.
Dar putem gândi pentru fiecare din aceste <<teme>> o disciplină care că fie opțională, dar din unitățile de învățare care intra în aceste disciplie, unele să devină obligatorii ca unități de învățare în consiliere și orinetare”, a spus Daniel David, care a dat ca exemplu ”unitatea” de educație antreprenoială care să fie în disciplina economie.
EVENIMENT
Copiii sunt așteptați la Iulius Mall Cluj, unde au loc ateliere GRATUITE de încondeiat OUĂ în stil tradițional

O nouă activitate plină de culoare îi așteaptă pe cei mici la Iulius Mall Cluj. Marți și miercuri, 15 – 16 aprilie 2025, vor avea loc Atelierele de pictat ouă în stil tradițional. Participarea este gratuită și se face pe bază de înscriere, la numărul de telefon: 0731.250.906.
Atelierele de încondeiat ouă în stil tradițional au loc și anul acesta la Iulius Mall Cluj, iar cei mici sunt invitați să descopere tradițiile pascale. Evenimentul se desfășoară în perioada 15 – 16 aprilie, în intervalul orar 12:00–17:00, iar copiii cu vârsta cuprinsă între 5 și 10 ani se pot înscrie pentru a lua parte la sesiunile creative.
Copiii sunt așteptați la Iulius Mall Cluj, unde au loc ateliere GRATUITE de încondeiat OUĂ în stil tradițional
În fiecare dintre cele două zile vor fi organizate câte cinci sesiuni, fiecare cu o durată de 45 de minute, în care pot participa maximum 10 copii. Mai multe detalii puteți afla pe site-ul Iulius Mall Cluj. Activitățile sunt ghidate de Claudiu Cubleșan, consultant artistic din cadrul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, iar cei mici vor învăța despre simbolurile pascale și semnificația acestora.
Prin joacă și creativitate, copiii vor reproduce, cu propriile mâini, motive străvechi inspirate din credințele populare, viața cotidiană și natură – de la spicul grâului și soarele cu opt raze, până la simbolul „căii rătăcite”.
Atelierele sunt organizate de Iulius Mall Cluj, în parteneriat cu Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj.
EDUCATIE
Daniel David, ministrul Educației: Vom reduce numărul de discipline și ore. Ce spune depre temele pentru acasă ale elevilor

Daniel David, ministrul clujean al Educației, a declarat că se lucrează pentru a reduce numărul de discipline și numărul de ore în învățământul preuniversitar.
”Și eu cred că avem un curriculum prea încărcat”, a spus Daniel David, care a precizat că se lucrează și la modul în care vor fi abordate temele ”pentru acasă” ale elevilor, care sunt, de asemenea, prea multe.
Daniel David: Vom reduce numărul de discipline și ore
”Începem să lucrăm să reducem numărului de discipline și de ore. Desigur, până la un nivel care să corespundă standardelor europene și inetrnaționale. La nivel de conținut, la liceu va fi stabilit acel procent de 20 – 25% din timpul alocat pentru fiecare disciplină care să nu mai fie dedicat lecțiilor clasice, ci să includă activități legate de consolidare, activități remediale, activitați care să se aplice la viața de zi cu zi a elevilor”, a spus Daniel David, la întâlnirea săptămânală pe care o are online cu cei interesați de învățământul românesc.
Temele nu trebuie să depășească o oră sau două
Daniel David, a vorbit și despre temele pentru acasă pe care le primesc elevii și a precizat că sunt reglementări mai vechi care ar trebui revizuite.
”Temele nu ar trebui să depășească în învățământul primar o oră și dpuă ore la cel gimnazial și la liceu. De aceea îi încurajez pe profesori să se coordoneze între ei și cu dirigintele, pentru a nu încărca mai mult decât este cazul copiii”, a mai spus Daniel David.
ECONOMIE
Cursuri gratuite pentru viitori beneficiari ai Start-Up Nation. Sunt OBLIGATORII pentru a primi până la 250.000 de lei

Ministerul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului (MEDAT) anunță lansarea oficială a sesiunii de înscrieri pentru cursurile gratuite de competențe antreprenoriale.
Înscrierile încep de marți, 15 aprilie, de la ora 11:00.
Cursuri gratuite pentru viitori beneficiari ai Start-Up Nation
Cursurile sunt dedicate persoanelor care doresc să dobândească abilități esențiale pentru a înființa și conduce o afacere de succes în România. Finalizarea acestor cursuri este una dintre condițiile obligatorii pentru accesarea finanțării nerambursabile de până la 250.000 lei per beneficiar, oferită prin programul Start-Up Nation.
Înscrierile se vor face exclusiv online, prin intermediul platformei oficiale. Cursurile sunt complet gratuite, iar fiecare participant va putea selecta furnizorul de formare dorit (dintr-o listă afișată în ordine alfabetică), precum și locația și formatul preferat – online sau fizic.
Locuri disponibile în continuă actualizare
MEDAT se află în prezent în faza de finalizare a semnării contractelor cu furnizorii de formare. Locurile neocupate, în urma eventualelor renunțări, vor fi redistribuite în mod transparent, prin acte adiționale. Ministerul subliniază că toată corespondența oficială privind înscrierea, notificările și repartizarea va fi realizată exclusiv prin aplicație.
Asistență dedicată prin call-center
Pentru sprijin suplimentar, cei interesați pot apela numărul unic de call-center 021 9059, disponibil pentru a oferi informații detaliate despre procesul de înscriere, cursuri și eligibilitate. Participarea la aceste cursuri reprezintă primul pas concret spre obținerea unei finanțări importante pentru lansarea propriei afaceri.
Atenție! Doar companiile înființate după absolvirea cursului sunt eligibile pentru finanțare.