Connect with us

CULTURA

FII COOLT. Recomandările culturale ale săptămânii cu Vasile George Dâncu

Publicat


Poposim, în demersul nostru cultural din această săptămână, la un profesionist al cărţilor, Vasile George Dîncu, şeful prestigioasei edituri „Şcoala Ardeleană”. Reamintim că am iniţiat, în Cluj24, un periplu cultural privind preferinţele culturale -cărţi, teatru, film, muzică- ale unor oameni de cultură clujeni.

Că Avram Iancu suntem toţi

„Aniversând 200 de ani de la naștere, recomand volumul „Avram Iancu. O viață de erou” de Silviu Dragomir. Este cea mai bună monografie despre Craiul Munților. Ediția îngrijită de Ioan Bolovan și Sorin Șipoș, cu texte însoțitoare de Ioan-Aurel Pop, Liviu Maior și Vasile Pușcaș, are ca element inedit publicarea textului necenzurat al lucrării. S-au confruntat manuscrisele autorului cu varianta publicată în perioada comunistă. Și atunci era tot un fel de corectitudine politică.

Vezi şi:

FII COOLT. Recomandările culturale ale săptămânii cu Ion Mureşan

E cel mai frumos omagiu care se putea aduce marelui revoluționar român ardelean de la 1848. Aș mai aminti din Seria Avram Iancu și alte cărți: „Avram Iancu. Dramă” de Lucian Blaga (Ediție îngrijită, Prefață și Dosar critic de Mircea Popa); „Avram Iancu, făuritor de istorie națională” de Mircea Popa și „Glonțul de argint sau Adevărata moarte a lui Avram Iancu. Teatru” de Mircea Tomuș.

Iar în încheiere vorbele liderului providențial al românilor din Transilvania: „Unicul dor al vieții mele este să-mi văd Națiunea mea fericită…”.

Spectacol cu Dorel Vişan

Nefiind dus pe la teatru, propunerea mea vine din zona artei spectacolului în general. Votul meu se îndreptă spre Recitalul Eminescu susținut de Dorel Vișan.

Vezi şi:

FII COOLT. Recomandările culturale ale săptămânii cu Aurel Codoban

Actorul clujean a realizat recitaluri memorabile din poezia românească, în special din lirica eminesciană. În premieră la Cluj-Napoca, de Ziua Culturii Naționale (15 ianuarie 2024), a avut loc, pe scena Operei Naționale Române, acest eveniment artistic veritabil, urmat de lansarea volumului apărut la Editura Școala Ardeleană: Eminescu, „Scrisorile”, în lectura marelui actor (ediție disponibilă în format tipărit, audiobook și ebook). Avem de a face cu o întâlnire admirabilă dintre poezia profundă eminesciană și rostirea originală a artistului.

Cornel Ţăranu şi un film irlandez

Legat de muzică, gândul meu se îndreaptă spre marele compozitor clujean Cornel Țăranu, care plecat dintre noi anul trecut. Aș vrea să facem un recurs in memoriam și să-i ascultăm creațiile simfonice, muzica de film, precum și operele reconstituite din partiturile neterminate ale lui George Enescu: „Caprice roumain pentru vioară şi orchestră” şi „Strigoii” (după poezia lui Mihai Eminescu). Eu prefer compozițiile legate de temele ardelenești: „Cortegiu”, închinat lui Avram Iancu, „Cantus Transilvaniae” sau „Supplex”. Audiție plăcută!

Mă uit la filme foarte des. Așa că e foarte greu să mă restrâng la o preferință. Filmul irlandez „The Banshees of Inisherin (Spiritele din Inisherin)” merita Premiul Oscar cu prisosință. Filmul spaniol „Alcarràs” e demn de toată atenția. Regizoarea se întoarce în ținutul natal din mediul rural catalan și face un film cu oamenii de acolo. Un protest împotriva agriculturii industrializate.

Mă opresc în final la filmele românești și vă recomand documentarul „Planeta albastră” realizat de Dani Sărăcuț despre celebra trupă clujeană Dio Family, oameni simpli care cântă la petreceri și sunt pasionați de muzica rock. Titlul filmului este pus după numele piesei înregistrate și filmate, cu care încearcă să se impună pe scena muzicală. Dacă nu făcea tânărul acesta filmul îl făceam eu, numai pentru a se vedea dragostea și spiritul de sacrificiu pentru artă. Nenea Joska, liderul trupei, este taximetrist și circul destul de des cu el, dar nu ajungem niciodată la timp, căci ne oprim pe traseu, ca să-mi cânte artistul la chitară. Fabulos personaj, minunată trupă, extraordinar film. Lectură şi vizionare plăcute!”, a spus, pentru Cluj24, Vasile George Dâncu.

Scurt CV Vasile Geoge Dâncu

Vasile George Dâncu (3 august 1973, Năsăud) este poet, publicist, editor și manager cultural. A publicat volumele de poeme „Biografia secretă” (2003), distins cu Premiul pentru Debut al Uniunii Scriitorilor din România – Filiala Cluj, și „Universul Mama” (2015), distins cu Premiul „Al. Căprariu” pentru poezie al Uniunii Scriitorilor din România – Filiala Cluj.

În 2018, cartea apare în limba franceză, în traducerea lui Jean Poncet, sub titlul Maman Univers, la Jacques André éditeur (Franța). Prezent în diverse antologii apărute în România și în străinătate. Poeme traduse în limbile franceză, spaniolă, italiană, maghiară, germană, engleză și coreeană.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

VIDEO FOTO. TRAGEDIE. Trei MORȚI într-un grav accident la Câțcău, între un microbuz și un camion

Publicat

De

accident

Pompierii din cadrul Detașamentului Dej intervin luni dimineață la un grav accident rutier petrecut pe raza localității Câțcău, soldat cu 3 morți.

Din primele date, în accident au fost implicate un microbuz și un autocamion. În microbuz se află trei victime încarcerate, inconștiente. La misiune iau parte două autospeciale cu modul de descarcerare, trei ambulanțe SAJ și o ambulanță SMURD.

”Echipajele au descarcerat trei victime aflate în microbuz, mai exact o femeie și doi bărbați. Din păcate, cu toții prezintă leziuni incompatibile cu viața. Până acum, alte patru persoane primesc îngrijiri medicale”, arată ISU.

Microbuzul era înmatriculat în Republica Moldova.

Polițiștii fac cercetări pentru a stabili cauza accidentului.

UPDATE. Alte persoane, la spital

”Au mai fost transportați la spital o femeie și un copil de aproximativ un an, respectiv trei bărbați. Cu toții au fost în permanență conștienți și cooperanți”, precizează pompierii clujeni.

Citește mai departe
Publicitate

ECONOMIE

Casa Albă a schimbat regulile comerțului mondial. Perspective nesigure, inclusiv pentru SUA

Publicat

De

Prețul dolarului

Politica protecţionistă a administrației americane, replică a măsurilor luate în urmă cu 100 de ani, care au condus apoi la marea criză, poate afecta economia mondială, inclusiv pe cea americană.

Președintele Rezervei Federale americane, Jerome Powell, a atras atenția asupra riscurilor, care afecta rolul Fed de a reduce șomajul și inflația la 2%, arată analistul economic Radu Georgescu.

Casa Albă a schimbat regulile comerțului mondial

Jerome Powell a declarat că noile tarife sunt „mai mari decât era de aşteptat” și economia americană se va confrunta „cu o perspectivă extrem de nesigură, cu riscuri ridicate atât în privinţa şomajului cât şi a inflaţiei”.

Șeful Fed, arată economistul cujean, a afirmat că își va duce mandatul până la capăt, rezistând astfel presiunilor republicanilor, și a avertizat asupra faptului că va menţine rata de referință în culoarul 4,25 – 4,5%, până când va exista mai multă claritate cu privire la consecinţele economice, chiar dacă preşedintele Trump a sugerat o reducere a dobânzilor.

Oficialii băncii centrale americane au arătat că încă speră că vor opera cel puțin două reduceri ale costurilor de împrumut, de câte un sfert de punct procentual fiecare.

Cum au reacționat piețele după anunțul lui Donald Trump

Piețele au reacționat instantaneu la anunțul făcut de Donald Trump, arată Radu Georgescu. Astfel, euro a crescut de la 1,0778 dolari, miercuri, la 1,1109 dolari, vineri, cel mai ridicat nivel de la începutul lui octombrie trecut, și s-a retras la închiderea pieței americane la 1,0955 dolari, după ce s-a anunțat că economia SUA a creat 228.000 de locuri de muncă în luna martie.

Prețul aurului a fluctuat

În piața locală, cursul monedei americane a scăzut de la 4,6187 lei, la sfârșitul lui martie, la 4,5116 lei, în ședința de joi, pentru ca vineri să urce ușor la 4,5295 lei. Deprecierea monedei americane, spune Radu Georgescu, a avut drept replică o majorare a cererii de aur, investitorii dorind să se protejeze față de creștere a inflației.

Astfel, uncia de aur a atins joi al treilea record săptămânii trecute de 3.169,60 dolari, după care s-a retras vineri la 3.014 – 3.138,70 dolari. În piața locală, prețul gramului de aur a atins miercuri un maxim istoric de 463,3913 lei, însă a scăzut vineri la 450,1929 lei.

Cursul euro s-a mișcat între 4,9770 și 4,9774 lei, cel de vineri fiind stabilit la 4,9770 lei, în timp ce tranzacțiile s-au realizat la nivel săptămânal între 4,9740 și 4,978 lei.

ROBOR la trei luni a stagnat

Vineri, indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, a stagnat la 5,89%. Indicele la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, a stagnat la 5,98%, iar cel la 12 luni la 6,06%.

Finanţele au redeschis joi o emisiune de certificate de trezorerie scadentă în octombrie şi au atras 561 milioane lei, sub valoarea programată de 800 milioane lei, la o dobândă medie anuală de 6,36%. Se observă că după o lungă perioadă Trezoreria s-a împrumutat sub nivelul dobânzii de politică monetară a BNR, care este de 6,5%, arată analistul econimic clujean.

Tot joi a fost redeschisă o emisiune de obligațiuni cu scadența în mai 2029, cu o valoare programată de 600 milioane lei. Statul a atras 875 milioane lei, la un randament mediu anual de 7,22%, sumă care a fost suplimentată vineri cu 90 milioane lei.

Cursul francului elvețian a crescut în prima săptămână din aprilie de la 5,2151 la 5,2969 lei, efect al majorării cererii de monedă helvetă, considerată drept un refugiu în perioadele tulburi. Lira sterlină a scăzut de la 5,9774 lei, la jumătatea săptămânii, la 5,8826 lei, la sfârșitul ei.

Piața cripto a fost afectată și ea de reducerea apetitului pentru risc. Bitcoin a scăzut la sfârșitul săptămânii la 82.725 – 83.704 dolari iar ethereum la 1.784 – 1.815 dolari.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Veste proastă de la meteorologi. Vreme deosebit de rece la Cluj până joi. Ninge la munte

Publicat

De

Vreme deosebit de rece la Cluj

Administrația Națională de Meteorologie a prelungit avertizările de vreme rea, inclusiv la Cluj.

Vremea va fi deosebit de rece, va fi brumă și îngheț la sol, se vor înregistra precipitații mixte și intensificări ale vântului, până în 10 aprilie.

Vreme deosebit de rece la Cluj până joi. Ninge la munte

Potrivit meteorologilor, vremea va fi deosebit de rece, atât ziua cât și noaptea. Temperaturile maxime se vor situa în general între 2 și 10 grade, iar în cursul nopților și al dimineților se vor înregistra temperaturi preponderent negative, cuprinse între -7 și 2 grade, mai scăzute în estul Transilvaniei până în jurul valorii de -10 grade.

Local se va produce brumă și îngheț la sol. Vor fi intervale cu precipitații, ninsori la munte și în jumătatea de nord a țării și mixte în sud. Temporar, vântul va avea intensificări, cu viteze în general de 45 – 50 de kilometri pe oră în cea mai mare parte a țării.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Noi spații de terase, scoase la licitație pe străzile Universității și Janos Bolyai din Cluj-Napoca

Publicat

De

Primăria Cluj-Napoca scoate la licitație noi spații de terase de pe străzile Janos Bolyai și Universității.

Consilierii locali ai municipiului Cluj-Napoca vor dezbate luni, 7 aprilie, un proiect de hotărâre privind închirierea, prin licitație publică, a unor terenuri destinate amplasării teraselor de alimentați publică, pe strada Universității și Janos Bolyai.

Durata închirierii este de 5 ani, fără posibilitate de prelungire. Prețul minim pentru închiriere este de 62,88 lei/mp/lună pe strada Universității și de 62,27 lei/mp/lună pe strada Janos Bolyai. Prețul va fi indexat luna cu rata inflației.

Este vorba de cinci terenuri date spre închiriere pe strada Universității și două terenuri, pe strada Janos Bolyai.

Amintim că, în aprilie 2024, Primăria a scos spre închiriere alte trei terase pe strada Universității și o terasă pe strada Bolyai János.

Lucrările de pe străzile Kogălniceanu, Universității și cele adiacente au fost finalizate în 31 martie 2024.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate