Connect with us

CULTURA

FII COOLT. Recomandările culturale ale săptămânii cu Ion Mureşan

Publicat


Am ajuns în periplul nostru cultural, -menit, poate, să ofere cititorilor Cluj24 o serie de repere culturale, filtrate prin experienţa şi preferinţele unor oameni de cultură clujeni, legate de cărţi, filme, teatru, muzică etc- la poetul clujean, probabil cel mai bun poet român în viaţă, Ion Mureşan. Lecturile sale preferate şi recomandările sale vizează -nici nu ne-am fi aşteptat la altceva- poezia, marea sa pasiune.

Vezi şi:

FII COOLT. Recomandările culturale ale săptămânii cu Aurel Codoban

Am învăţat câte o poezie pe de rost pentru fiecare cele 75 de trepte

„În ultima vreme am citit poezie mai mult. Am citit Nichita Stănescu, „Belgradul în 5 prieteni”, o carte mai veche a lui. Dar aş vrea să recomand ca lumea să se întoarcă la poezie, să vadă, de exemplu, câte poezii ştiu pe de rost. Eu am avut această experienţă acum, cu ocazia zilei lui Eminescu, când am fost invitat undeva şi am întrebat câte poezii ştiu pe de rost fiecare.

Nu ştiu dacă ştiu una sau două. Mulţi nu ştiu nicio poezie de Eminescu pe de rost. Acesta e un exerciţiu foarte bun. Eu însumi am făcut,cu ocazia recuperării mersului meu, între strada mea, Năsăud, şi Semenicului, unde sunt 75 de trepte. Şi am învăţat pentru fiecare treaptă câte o poezie pe de rost. Din Eminescu, din Bacovia, din Ion Barbu, Holderlin, Rilke, din foarte mulţi, din toţi poeţii care mi-au ieşit în cale am învăţat”, a declarat, pentru Cluj24, poetul clujean Ion Mureşan.

Altfel vezi lumea dacă ştii o poezie pede rost

El spune că altfel vede lumea dacă are o poezie în minte, pe care o recită pentru sine.

„Şi să ştii că altfel te plimbi dacă ştii o poezie, două pe de rost, altfel mergi pe stradă. Altfel ţi-e organizată mintea. Şi-ţi îmbunătăţeşte memoria, dar o memorie afectivă mai degrabă. Îţi face lumea mai dragă. Şi cuvintele ţi-s mai dragi. Şi altfel vezi peisajul din preajmă, altfel vezi obiectele, altfel vezi copacii, strada, dacă ştii nişte poezii pe de rost. Sigur că acum am ajuns să ştiu mai mult de 75 de poezii pe de rost.

Scările nu s-au înmulţit, tot 75 de trepte au rămas. Şi acum m-am întors, parcă nu mai am pofta să deschis noi orizonturi, m-am întors la orizonturile de lectură care îmi erau dragi şi care m-au format şi în care mă simt bine, mă simt ocrotit. Şi mă caut, de fapt, la vârsta asta mă caut pe cel din tinereţe, pe cel care eram mai în vigore, ca să zic aşa. Acum, de exemplu, citesc James Joyce, Ulise, în traducerea lui Rareş Moldovan, clujean de al nostru. Citesc Muntele vrăjit, a lui Thomas Mann. Şi urmează să reiau Dostoievski şi Cehov şi Faulkner.

Reiau bazele lecturii, deşi Vasile Dâncu zicea că n-o să-mi pară ru după nimic din lumea asta, doar după cărţile pe care n-am apucat să le citesc”, a mai spus Ion Mureşan.

Teatru, film şi muzică

L-am întrebat pe Ion Mureşan şi despre preferinţele sale în materie de teatru, film şi muzică.

„Mă deplasez mai greu acum şi la teatru mă uit pe youtube. M-am uitat zilele trecute la „Dineu cu proşti”, cu Ion Caramitru, Horaţiu Mălăele, Medeea Marinescu. Fac nişte roluri absolut splendide şi râzi cu poftă de acest teatru extraordinar, te îngraşi. Dacă eşti într-o dispoziţie proastă, ţi-o schimbă în una bună.

În ceea ce priveşte filmele, mă uit la western-uri, pentru că mi-e dor de basme. Şi o să mă întorc să citesc din nou basme. Western-urile sunt tot nişte basme, în care binele învinge întotdeauna şi se termină cu dreptate.

În ce priveşte muzica, Beethoveen ascult în ultima vreme, concerte de Beethoven. Chiar ieri am acultat Concertul nr 5.
Cam astea sunt preocupările mele, dar, în tot cazul, întoarcerea la poezie, măcar câte o poezie să înveţi pe de rost, ăsta-i sfatul meu. Pentru însănătoşirea sufletului fiecăruia”, susţine Ion Mureşan.

Ion Mureşan, CV

Ion Mureşan (9 ianuarie 1955, Vultureni, Cluj) a absolvit Liceul „George Coşbuc” din Cluj şi Facultatea de Istorie-Filosofie, secţia Filosofie-Istorie din Cluj (1981). A debutat în revista pentru copii Cutezătorii, apoi a publicat în pagina pentru liceeni a Scânteii Tineretului, în Amfiteatru, Tribuna, Echinox şi altele.

A fost redactor la revista studenţească „Napoca Universitară” (1977-1979), la revista „Echinox” (1979-1981), profesor de istorie, iar apoi redactor şi şef-secţie poezie la revista „Tribuna” (1988-1999). A mai lucrat la diverse publicaţii şi reviste şi este membru al Uniunii Scriitorilor din România din 1990. Este unul dintre cei mai premiați poeți români contemporani, rintre ele amintim: Premiul Uniunii Scriitorilor din România; Premiul revistei „Poesis” pentru cea mai bună carte de poezie a anului; Premiul pentru cea mai bună carte de poezie a anului la Festivalul de poezie Piatra Neamţ; Premiul de poezie al Academiei Române la Festivalul internaţional Nichita Stănescu, Ploieşti, 2000. A publicat volumele:

*Cartea de iarnă , poezii, editura „Cartea românească”, 1981. Premiul Uniunii Scriitorilor din România; Premiul special al revistei „Tribuna”

*Poemul care nu poate fi înţeles, poezie, editura „Arhipelag” 1993. Premiul Uniunii Scriitorilor din România; Premiul revistei „Poesis” pentru cea mai bună carte de poezie a anului; Premiul pentru cea mai bună carte de poezie a anului la Festivalul de poezie Piatra Neamţ
*Cartea pierdută – o poetică a urmei , eseuri, editura „Aletheia”, 1999. Premiul Filialei Cluj a Uniunii Scriitorilor; Premiul „I. Negoiţescu” al revistei „Apostrof” pentru cea mai bună carte de eseu a anului, Nominalizată la Premiul pentru eseu la Asociaţiei Scriitorilor Profesionişti din România (ASPRO)

*Carnavalul din poiană (împreună cu Ana Mureşan), teatru pentru copii, editura „Aletheia”, 2004. Premiul filialei Cluj a Uniunii Scriitorilor

*Le mouvement sans coeur de l’image, poezie, „Belin”, Paris, 2000, colecţia „l’extreme contemporaine”, traducere Dumitru Ţepeneag şi Olivier Apert.
Este prezent în numeroase antologii de poezie din ţară. Publicat în reviste literare şi tradus în antologii de poezie în Ungaria, Elveţia, Serbia, Slovacia, Italia, Germania, Franţa, SUA, etc.

*Acces interzis/ Zugang verboten! Poezie, Traducere Ernest Wichner, Buroabrasch, Viena, 2008

*The book of winter and other poems, poezie, traducere de Adam j. Sorkin şi Lidia ianu, University of Plymouth Press, Plymouth, 2011
*cartea Alcool, poeme, ed Charmides, 2011, Bistriţa, Premiul USR, premiul „Mihai Eminescu” al Academiei Române, Premiul revistei „Observator Cultural”, Premiul Radio Romania Cultural.

*Oglinda aburită, eseuri conversaționale, Editura Charmides, Bistrița, 2013

*Publicistică: proză, cronici literare şi plastice, eseuri, editoriale, reportaje, interviuri, anchete, articole etc. necuprinse încă în volume
Aprecieri critice: Ion Negoiţescu, Nicolae Manolescu, Al. Cistelecan, Eugen Simion, Dan Cristea, Cornel Regman, Adrian Marino, Cornel Ungureanu, Ion Pop, Victor Felea, Andrei Bodiu, Ion Bogdan Lefter, Irina Petraş, Otilia Hedeşan etc.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

CULTURA

Florin Ştefan este noul rector al UAD Cluj

Publicat

De

Profesorul Florin Ştefan a fost ales, joi, în funcţia de rector al Universităţii de Artă şi Design (UAD) din Cluj-Napoca.

El a confirmat, pentru Cluj24, faptul că a dfost ales în funcţie, dar din motive personale n-a putut să ofere, deocamdată, mai multe informaţii. Contracandidatul lui Florin tefan a fost rectorul în exerciţiu, Eugen Savinescu, care câştigase cursa pentru rectorat în 2022, după pensionarea lui Radu Moraru.

CV Florin Ştefan

Data și locul nașterii
1968, Batiz-Calan, jud. Hunedoara

Cetățenie
română

Stare civilă
necăsătorit

Titlu științific
Profesor universitar doctor, Prodecan al Facultății de Arte Plastice

Limbi străine cunoscute
engleză, franceză, italiană, spaniolă

Studii

2009: doctorat in arte vizuale, Universitatea de Arta si Design din Cluj-Napoca

2000 – 2001: masterat „Formation Internationale Culture”, Sorbona III nouvelle, Paris, Franta
1987 – 1993: Academia de Arte Vizuale „Ioan Andreescu” Cluj-Napoca, specializarea pictură

Experiență profesională

1994-…: cadru didactic titular, Departamentul Pictură, Universitatea de Arta si Design din Cluj Napoca
Activitate expozițională

Selecție expoziții personale

Naţionale

2021 – Icons for the End of the World, Robert Bosisio & Florin Ștefan, Spațiu Intact, Centrul de Interes, Cluj-Napoca

2012 – Dead Man. Supravietuirea prin imagine, Muzeul de Artă Cluj-Napoca
2009 – Peisaj magnetic, Galeria Arcade 24, Bistrita
2007 – Peisaj, Muzeul de Artă Cluj-Napoca
1998 – Gradina Edenului, Galeria Mare UAP, Cluj / Artexpo, Teatrul National etaj ¾, Bucuresti
1993 – Abside”, Academia de Arte Vizuale „Ion Andreescu” Cluj-Napoca

Internaționale

2008 – Roumanie Insolite, Festival Balkan Tranzit, Normandia, Franta
2007 – Joc duminical in Maramures, Lisabona, Portugalia
2005 – Peisaj, Kunststation Kleinsassen, Germania
2005, Vonderau Museum, Fulda, Germania
2004 – Pictura, Bosa, Sardinia, Italia
2003 – expozitie de fotografie, Galeria „La Bombe”, Lyon, Franta
1999 – Gradina Edenului, TRAFO, Budapesta, Ungaria
1998 – Gradina Edenului, Nantes, Franta
1996, Galeria La Loggia, Lugano, Elvetia
1992, Sala D’Art a Asociatiei Catalane a Artistilor Plastici, Barcelona, Spania

Selecție expoziții de grup

Naționale

2017 – Breaking Rules, Muzeul de Artă, Cluj-Napoca

2012 – Salonul anual UAD, Galeria de Artă Contemporană ”Turnul Fierarilor” Sighișoara
2011 – Ceata – Fog – Brouillard, Muzeul de Artă Cluj-Napoca
2008 – Neo Real, expozitia cadrelor didactice ale UAD Cluj-Napoca in cadrul celei de a VII-a editii a Academiei de toamna „Europa Artium”, Muzeul de Arta Cluj
1994, Galeria Dominus, Bucuresti
1991 – Ecce Homo, Cluj / Galeria Orizont, Bucuresti
1991 – Stare fara titlu, Timisoara
1991 – expozitia anuala de pictura si sculptura, Cluj-Napoca

Internaționale

2008 – Comorile Clujului la Pecs, Galeria Parti, Pecs, Ungaria
2002 – expozitie de fotografie, Festivalul Les Cultures du Monde, Gannat, Franta
2001 – Hand painted, Galeria Asociatiei Artistilor Plastici din Budapesta, Ungaria
1995 – Hora Romaneasca, Kunststation, Kleinsassen, Germania
1991 – expozitia de pictura romaneasca, Zwolle, Olanda
1990 – expozitia anuala de miniatura, Del Bello Gallery, Toronto, Canada

Participări simpozioane, conferințe si workshop-uri

2009 – Art Colony in Krizanke”, Festivalul International Ljubljana, Slovenia
2008 – Europa Mittelpunkt, Merholtz-Gelnhausen, Germania

Premii, distincții

1998 – Premiul UAP pentru tineret pentru expozitia „Gradina Edenului”
1992 – Marele premiu „Concourse Internationale des Fresques”, Namur, Belgia
1992 – Premiul UAP pentru tineret pentru expozitia „Ecce Homo”

Experiența acumulată în programe naționale/internaționale

2007 – Stagiu Erasmus, Academie Royale des Beaux Arts, Bruxelles, Belgia
2000 – Bursa Guvernamentala Sorbona III nouvelle, Paris, Franta
1995 – Bursa Guvernamentala, ARTEST, Museo Vela, Ligornetto, Elvetia

Membru al asociațiilor profesionale

2000 – …: presedintele Fundatiei Culturale INTACT, Cluj-Napoca
Din 1999: membru al Biroului de conducere al UAP, filiala Cluj
Din 1993: membru al Uniunii Artistilor Plastici, filiala Cluj
Din 1992: membru al Asociatiei Artistilor Plastici Catalani, Barcelona, Spania

Citește mai departe

EVENIMENT

A furat o mașină de la un clujean care a vrut să o vândă. Hoțul de 22 de ani a ajuns după gratii

Publicat

De

Furt mașină Cluj-Napoca

Un tânăr de 22 de ani a fost reținut de polițiștii clujeni pentru 24 de ore după ce a furat o mașină și a condus-o prin oraș, deși nu are deptul de a conduce.

Potrivit polițiștilor, tânărul a furat mașina miercuri, 28 februarie, dintr-o parcare unde s-a întâlnit cu proprietarul, cu scopul de a o cumpăra.

A furat o mașină de la un clujean care a vrut să o vândă. Hoțul de 22 de ani a ajuns după gratii

Profitând de neatenția proprietarului autoturismului, tânărul s-a urcat la volanul vehiculului pornind într-o direcție necunoscută.

Prețul de vânzare a autoturismului era stabilit la aproximativ 8.000 de euro.

Prins și reținut de polițiști

În urma investigațiilor derulate, în cursul aceleiași zile, polițiștii au identificat tânărul de 22 de ani recuperând, totodată, și autoturismul sustras.

În urma verificărilor a reieșit faptul că tânărul avea dreptul de a conduce autovehicule suspendat.

Probatoriul administrat a condus la reținerea acestuia pentru 24 de ore de către polițiști, cercetările urmând a fi continuate sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Cluj-Napoca, magnet pentru cerșetori. Peste 500 de persoane din toată țara și Republica Moldova, depistate de Poliția Locală

Publicat

cersetori Cluj

Cluj-Napoca a devenit, în ultimii ani, unul dintre cele mai dezvoltate orașe din România, fiind în diverse topuri privind calitatea vieții, dar ocupând și un loc fruntaș la nivel național în ceea ce privește nivelul de salarizare.

Acest boom economic vine, însă, și cu un cost, și anume o creștere a cazurilor de cerșetori care dau năvală la Cluj-Napoca din toată țara și chiar din străinătate.

Cluj-Napoca, magnet pentru cerșetori. Peste 500 de persoane din toată țara și R. Moldova, depistate de Poliția Locală

Astfel, în bilanțul Poliției Locale din cadrul Primăriei Cluj-Napoca pe anul 2023 se arată, în ceea ce privește cerșetoria, că au fost depistate 539 persoane majore care apelau la mila publicului și 21 minori.

”Persoanele minore au fost predate aparținătorilor legali sau internați în centrele specializate pentru ocrotirea acestora.

Persoanele care au fost depistate apelând la mila publicului, din alte localități (jud. Cluj: Sânnicoara, Apahida, Mărtinești, Tureni, Turda, Florești, Așchileu, Dăbâca, Vultureni, Panticeu, Fodora, Florești, Huedin, Dej, jud. Mureș: Iernut, Cipău, Mica, Sâmpaul, Târgu Mureș, Ogra, Band, jud. Timiș: Timișoara, Cottlab, Recaș jud. Sălaj: Dragu, Voivodeni, Zalău, Hida, Surduc, jud. Sibiu: Mârșa, Porumbacu de Sus, jud. Hunedoara: Vulcan, jud. Alba: Sebeș, Alba Iulia, jud. Ialomița: Urziceni, Bărbulești, jud. Neamț: Poieni, Republica Moldova, Nisporeni) au fost îndrumate spre locul de domiciliu, totodată au fost făcute adrese către primăriile de domiciliu pentru luarea în evidență”, arată Poliția Locală.

Numărul de cerșetori care vin la Cluj-Napoca este în creștere an de an.

Citește mai departe

EVENIMENT

Rareș Bogdan nu va candida la Primăria Capitalei: Nu intră în intențiile mele

Publicat

Rares Bogdan alegeri

Europarlaentarul PNL Rareș Bogdan a declarat joi că își dorește să își continue activitatea la Bruxelles. În acest sens, europarlamentarul a precizat că nu va candida la primăria Capitalei.

Rareș Bogdan spune că PNL în are acum pe Sebastian Burduja în postura de candidat și că este posibil să mai vină cu alte nume.

Rareș Bogdan nu va candida la Primăria Capitalei: Nu intră în intențiile mele

„PNL și PDS nu în sondează nici pe Dan Motreanu (de asemenea europarlamentar PNL, n. red.), nici pe mine. Noi dorim să ne continuăn activitatea la Bruxelles și la conducerea PNL”, a declarat Rareș Bogdan la Digi24.

Acesta a precizat că, din punctul lui de vedere, PNL nu ar tebui să renunțe să aibă un candidat propriu la Primăria Capitale, dar nu va fi el.

„Nu intră în intențiile mele…Nu am nici cea mai mică intenție de a candida la Primăria București sau la vreo primărie de sector, sau de a intra în adminitrsația publică locală în acest moment”, a spus Rareș Bogdan.

PNL va avea un candidat la alegerile prezidențiale

Europarlamentarul este convins că un candidat PNL ar putea să „rupă” masiv voturi de la Nicușor Dan, însă nu același lucru l-ar putea face un candidat PSD.

În același timp, Rareș Bogdan a mai precizat că PNL nu va renunța la a avea un candidat la alegerile prezidențiale.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax