Connect with us

ACTUALITATE

FC Voluntari-CFR Cluj, 0-1. Se pregătește Dinamo

Publicat


CFR Cluj a întâlnit, în deplasare, pe FC Voluntari, într-un meci contând pentru etapa a 29-a a Ligii 1. Campioana s-a impus cu 1-0, gol marcat de Burcă în min.19.

Echipele de start:

FC VOLUNTARI: M. Popa – Ricardinho, Tamaș, Armaș, Briceag – Rață, Droppa – C. Costin, Budescu, I. Gheorghe – Nemec
REZERVE: Rîmniceanu, Vlad, Andres, C. Achim, Helder Lopes, L. Fulop, Marcelo Lopes, Golan, Tehe
ANTRENOR: Liviu Ciobotariu

CFR CLUJ: Hindrich – Graovac, Yuri, Burcă – Susic, Bordeianu, Boateng, Deac, Camora – Păun, Debeljuh
REZERVE: Sava, Manea, Fl. Ștefan, Dimitrov, Chipciu, Roger, Neguț, Petrila, Dugandzic
ANTRENOR: Dan Petrescu

Stadion: „Anghel Iordănescu” (Voluntari)
Arbitru: Horia Mladinovici / A1: Mircea Orbuleț; A2: Alexandru Vișan

Prima repriză, cu excepția primelor 5 minute a fost la discreția „vișiniilor”. După un mini-iureș al gazdelor cu o serie de cornere care l-au evidențiat pe Hindrich, CFR a echilibrat partida și a controlat-o în totalitate.

În min.19, după o lovitură de colț executată perfect de Deac, Burcă reia cu capul în plasa porții lui Popa, pentru un 0-1 meritat.

În repriza secundă, tot echipa clujeană s-a aflat în control, ratând cu seninătate câteva ocazii mari de gol.

 

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRAȚIE

EXCLUSIV FOTO. Tuburi de protecție din plastic pentru copacii din Cluj-Napoca. Cât a plătit Primăria?

Publicat

arbo 3

Clujenii au observat, intrigați, zilele trecute apariția unor bucăți de plastic amplasate la baza copacilor, atât din zona centrală, cât și din cartierele municipiului Cluj-Napoca, și s-au întrebat la ce folosesc și care este scopul lor.

Primăria Cluj-Napoca a răspuns la întrebarea adresată de Cluj24 iar mai jos avem toate explicațiile.

”În contextul protejării arborilor plantați pe raza municipiului Cluj-Napoca, se impune realizarea unor tuburi de protecție din plastic rezistent (tip PVC), pentru protecția tulpinilor la arbori plantați în parcuri, scuaruri și pe aliniamente stradale contra vătămării mecanice a scoarței în urma utilizarii coaselor mecanice cu fir.

În urma afectării parții bazale a scoarței arborilor are loc pierderea sevei și este o poartă pentru atacul de boli și ciuperci, fapt care contribuie semnificativ la uscarea arborilor afectați.

arbo 1

9.000 de bucăți de apărători de protecție

Astfel, au fost achiziționate 9.000 bucăți apărători de protecție – câte 3.000 bucăți pe următoarele dimensiuni 160 mm, 200 mm și 250 mm.

Produsele vor fi puse la dispoziție și montate eșalonat în funcție de necesitățile autorității contractante.

În acest sens s-a procedat la studiul de piață a unor oferte și achiziționarea produselor a fost realizată de la firma S.C. Paul Flowers S.R.L

Valoarea estimativă a produsului pentru 3.000 bucăți apărători pentru protecția tulpinii arborilor cu dimensiunea de 160 mm este de 38.640 lei (12,88×3.000), pentru 3000 bucăți apărători de protecție cu dimensiunea de 200 mm valoarea este de 40.830 lei (13,61×3000), respectiv pentru 3.000 bucăți apărători de protecție cu dimensiunea de 250 mm valoarea este de 49.710 lei (16,57×3.000).

Valoarea totală

arbo 2

Astfel, valoarea totală pentru 9.000 bucăți apărători protecție tulpină arbori pe cele trei dimensiuni necesare arborilor de pe domeniul public este de 129.180 lei fără T.V.A, aceasta încadrându-se în pragul prevăzut la art.7 alin. (5) din Legea 98/2016, privind achizițiile publice pentru achiziționarea directă de produse.

Menționăm faptul că astfel de suporți există montați și în alte orașe: Oradea, Timișoara, Brașov, București, etc”, arată Primăria Cluj-Napoca.

Cine este SC Paul Flowers SRL

Potrivit termene.ro, SC Paul Flowers SRL este o firmă de întreținere peisagistică din comuna Lopadea Nouă din județul Alba, care îl are ca asociat unic pe Cristian Mircea Paul și administrator pe Ildi Pop.

Firma a mai câștigat contracte cu Primăria Cluj-Napoca și în 2021 și în 2022 și a avut anul trecut o cifră de afaceri de 2,3 milioane de lei și un profit net de peste 157.000 de lei.

arbo 4

Citește mai departe

CULTURA

FOTO. Ca la străbunica acasă. Unicat aproape de Cluj. Căsuţe acoperite cu paie, dar cu confort modern. Casa Catrinei

Publicat

De

casa catrinei 1

O pensiune agroturistică inedită, Casa Catrinei, a fost amenajată la aproximativ 80 de kilometri de Cluj-Napoca, în localitatea sălăjeană Văleni. Pasionaţi de tradiţii, dar şi de turism, soţii Ecaterina şi Sebastian Olaru au pregătit pentru clienţii lor un loc rupt din raiul pământesc: două căsuţe după modelul tradiţional al zonei, acoperite cu paie, cu multe elemente tradiţionale, dar şi cu tot confortul zilelor noastre. O investiţie de peste 200.000 de euro. 12 locuri în 5 camere îi aşteaptă pe cei îndrăgostiţi de tradiţii, pe cei cărora le este dor de străbunici şi de simplitatea traiului patriarhal, pe cei cărora le place natura şi care sunt dornici de linişte.

casa catrinei 11

Ca la străbunica acasă, dar în confort de azi

„Noi demult, fiind îndrăgostiţi de mediul rural, de casele vechi din mediul rural, şi mergând prin judeţ, am văzut case mai vechi, unele abandonate, altele într-o stare mai bună şi ne-am gândit că am putea cumpăra una şi să facem din ea ceva turistic, o pensiune.

casa catrinei 8

Aşa am ajuns şi în zona Cristolţ, Văleni, atraşi şi de faptul că în apropiere a fost un drum denumit Drumul stelelor, un drum care urcă pe un deal, de unde se văd foarte frumos stelele”, povesteşte, pentru Cluj24, Sebastian Olaru.

Căsuţe acoperite cu paie şi unite prin pasarelă

De la idee la practică n-a durat prea mult şi cei doi soţi au început să-şi concretizeze gândurile prin 2015-2017.

casa catrinei 12

„Am dorit foarte mult să aibă elemente tradiţionale, dar înacelaşi timp să ofere şi confortul timpurilor actuale.

Sunt două corpuri de clădire, unite printr-o pasarelă, un element care, din ce am constatat noi, place foarte mult turiştilor. Unul dintre corpurile de clădire este cu sală de mese şi cu bucătărie, şi celălalt corp este cu cele 5 camere de dormit, cu loc special amenajat pentru citit, o sală pentru activităţi.

casa catrinei 2

Ideea a fost ca mai ales atunci când nu e vremea favorabilă turiştii să nu mai trebuiască să iasă pe afară, să poată să meargă în papuci de casă dintr-o clădire în cealaltă.

Am dorit ca acoperişul de paie să fie un element de unicitate şi de atracţie pentru turişti. Am chemat un meşter din Maramureş, pentru că nu prea mai găseşti meşteri care să lucreze cu aşa ceva. Acoperişul de paie are o grosime de circa 70 cm şi o tehnică specială prin care se realizează.

casa catrinei 3

Casele sunt făcute acum, din cărămidă, izolaţie de vată minerală, dar ce am dorit să punem ca element tradiţional este acoperişul de paie. Şi mai avem multe elemente tradiţionale de mobilier, lăzi de zestre, cuiere, grinzi, cuptorul etc.; am păstrat multe elemente din vechea casă”, explică Sebastian.

În sânul şi în liniştea naturii

Şi zona este una pitorească, liniştită, semisălbatică, iar în proprietate este amenajată zonă de ceaun, grătar, o terasă exterioară şi o curte foarte generoasă, cu gazon, unde poţi să joci inclusiv fotbal.

casa catrinei 4

„Întreaga localitate este situată între culmile unor dealuri, iar prin faţa proprietăţii noastre trece un izvor, un pârâu, iar în spate este un deal cu o pădure de fag. E şi un mic iaz în spatele casei, unde chiar ne înfloresc primii nuferi de la Grădina Botanică din Jibou. E drum asfaltat până în faţa casei, iar zona este foarte liniştită”, mai spune Sebastian.

casa catrinei 5

Tradiţie şi confort

„Agropensiune cu o capacitate de cazare de 10-12 locuri, în cinci camere duble cu baie proprie, sală de mese și bucătărie complet utilată.

casa catrinei 7

Situată într-un mic sat din Sălaj, Văleni, Casa Catrinei este o agropensiune construită după modelul caselor tradiţionale cu acoperiş de paie ce au existat în zonă, dar cu tot confortul secolului XXI.

Într-o lume dominată de stres şi agitaţie, îţi punem la dispoziţie un loc în care să te retragi şi să te bucuri de frumuseţile rurale, să te relaxezi într-o căsuţă cu acoperiş de paie, cu tot confortul necesar pentru a te simţi bine. E un loc unde să-ţi tragi sufletul, în care să găseşti tihna şi timpul pentru a te reîncărca cu o frumuseţe simplă şi autentică.

casa catrinei 10

Pensiunea Casa Catrinei are cinci camere, fiecare cu baie proprie, cu o capacitate de cazare de 10 – 12 persoane, o bucătărie complet utilată, o sală de mese şi săli pentru activităţi. Avem şi o curte generoasă cu un mic iaz, prin faţa propetăţii curge un fir de apă, iar în spate suntem străjuiţi de o pădure de fagi. E locul ideal de relaxare după stresul cotidian, locul unde poţi să asculţi cum îţi picură linişte în suflet”, se arată într-o prezentare a Casei Catrinei.

Comentariu de turist

„Știi ce se găsește cel mai greu zilele acestea? Liniște. Noi am găsit un loc în care LINIȘTEA predomină: Casa Catrinei – o casă ca o poezie! Singurul sunet ce se aude, zi sau noapte, este foșnetul frunzelor mângâiate de vânt și, dacă asculți atent, ritmul inimii tale. Viața toată ia o pauză aici. Timpul se oprește, parcă, în loc, mintea e limpede, iar spiritul se înalță pe culmile binelui!

casa catrinei 9

Trupul se echilibrează, funcționând, încet-încet, după tot ce-l înconjoară.

În casă, comfortul secolului XXI, în curte și în împrejurimi, în schimb, timpul s-a oprit cu mulți ani în urmă. Satul e locuit de oameni harnici cu gospodării pline de animale și grădini rodnice, iar izvorul din apropiere îi așteaptă pe toți cu apă pură ce curăță, parcă, nu numai trupul, ci și sufletul.

casa catrinei 1

Locul acesta e încărcat pe deplin cu o energie bună, aparte. Odată ce vii, liniștea ce o descoperi te însoțește oriunde continui să mergi, și o parte din tine rămâne aici pentru totdeauna…

Trecătorii se opresc să facă poze la casa cu acoperișul de paie. Noi suntem norocoșii care am stat aici, în primele zile de la deschidere”, scrie unul dintre turiştii care s-au bucurat deja de Casa Catrinei, Ioana Pietrar.

Amănunte aici: Casa Catrinei

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Prins beat la volan. Dosar penal. Ce ALCOOLEMIE avea șoferul

Publicat

De

drugtest alcooltest

Un bărbat de 54 de ani din Cluj-Napoca s-a ales cu dosar penal după ce a fost prins băut la volan.

Polițiștii Secției 7 Rurală Gherla au depistat în flagrant delict un șofer în timp ce se deplasa cu un autoturism prin localitatea Lujerdiu, comuna Cornești, aflându-se sub influența băuturilor alcoolice.

Șoferul s-a ales cu dosar penal

Testarea acestuia cu aparatul alcooltest a indicat o valoare de 1,25 mg/l alcool pur în aerul expirat, fapt pentru care acesta a fost condus la Spitalul Municipal Gherla, unde i s-au recoltat probe biologice pentru stabilirea alcoolemiei din sânge.

Pe numele bărbatului a fost deschis un dosar de cercetare penală.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

EXCLUSIV. Criză de VACCINURI pentru copii, la Cluj. Cel HEXAVALENT lipsește cu TOTUL. DSP Cluj așteaptă dozele de la minister

Publicat

De

vaccin pixabay

Criză de vaccinuri pentru copii, la Cluj. Dozele de Hexacima, vaccinul hexavalent care se administrează copiilor la 2, 4 și 6 luni, au fost epuizate și nu sunt suficiente nici cele pentru alte două tipuri de imunizări pentru copiii mici.

Hexacima, sau vaccinul hexavalent, care se administrează copiilor cu vârste de 2,4 și 6 luni lipsește cu desăvârșire la Cluj. Problema este una la nivel național, potrivit directorului Direcției de Sănătate Publică (DSP) Cluj, cu toate că vaccinul este inclus în schema de vaccinare gratuită și obligatorie a copiilor.

Vaccinurile trebuie să vină de la Ministerul Sănătății

Părinții care vor să-și vaccineze copiii la termen spun că nu le găsesc nici în farmacii.

Dr. Mihai Moisescu, directorul DSP Cluj a declarat, joi, pentru Cluj24.ro că dozele de vaccinuri au fost achiziționate de Ministerul Sănătății, dar nu au sosit încă în țară.

Hexacima sau vaccinul hexavalent – „6 în 1” – este o combinație de antigene bacteriene și virale, care imunizează organismul împotriva unor boli cu potențial mare de agravare și deces. Aceste boli sunt difteria, tetanosul, tusea convulsivă, poliomielita, hepatita B și infecția cu Haemophilus influenzae tip B.

Dozele de Prevenar și ROR sunt insuficiente la Cluj

Probleme sunt și cu alte vaccinuri care se administrează copiilor, încă de la primele săptamâni de la naștere.

„Noi am distribuit procentual alte vaccinuri, unde cantitatea existentă nu acoperă necesarul. Astfel, Prevenarul, pentru luna august, a fost distribuit în procent de 80% din necesar și vaccinul ROR, în procent de 70%.

Așteptăm dozele de la minister, iar când sosesc noi le distribuim medicilor”, a declarat dr. Mihai Moisescu.

Prevenar, vaccinul pneumococic conjugat, se utilizează pentru protejarea copiilor cu vârsta între șase săptămâni și cinci ani împotriva pneumoniei și otitei medii acute – infecție la urechea medie, cauzată de S. pneumonia.

ROR este un vaccin combinat care protejează împotriva a 3 boli, respectiv rujeola, oreionul și rubeola.

Vaccinarea este recomandată și în România de Ministerul Sănătății, conform Calendarului național de vaccinare.

Copiii trebuie să primească 2 doze de vaccin ROR, prima la 12 luni, iar a doua, la 5 ani.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate